|
|||||||
| Notka |
|
| Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię. |
| Pokaż wyniki sondy: Przy stosowaniu tabletek pojawiły się u mnie: | |||
| niewielki wzrost wagi |
|
735 | 19,73% |
| znaczący wzrost wagi (kilka kg lub więcej) |
|
635 | 17,05% |
| niewielki spadek libido |
|
549 | 14,74% |
| znaczący spadek libido |
|
1 051 | 28,21% |
| ból głowy |
|
769 | 20,64% |
| depresja |
|
669 | 17,96% |
| plamy po opalaniu |
|
234 | 6,28% |
| uczucie opuchnięcia |
|
643 | 17,26% |
| żylaki |
|
229 | 6,15% |
| ryzyko zakrzepicy |
|
168 | 4,51% |
| plamienia, krwawienie |
|
547 | 14,68% |
| cellulit/rozstępy |
|
847 | 22,74% |
| ból brzucha, nudności |
|
540 | 14,50% |
| pogorszenie stanu cery |
|
406 | 10,90% |
| inne |
|
471 | 12,64% |
| NIE POJAWIŁ SIĘ ŻADEN SKUTEK UBOCZNY |
|
734 | 19,70% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 3725. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2521 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Dot.: Tabletki anty - cała prawda o skutkach ubocznych
Cytat:
I tak, większość spiral jest dla kobiet, które już rodziły. Niektórzy ginekolodzy jednak zakładają takie spirale nieródkom. I jest jeszcze GyneFix - spirala dla nieródek. Niedostępna w Polsce, ale można zamówić z zagranicy Cytat:
Cytat:
Za to komfort stosowania go jest mniejszy. Cytat:
|
|
#2522 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja miałam stosunkowo niewielki trądzik, a jednak było strasznie i miałam potworne kompleksy. Jednak w moim odczuciu postąpiłam najlepiej jak można było - zgłosiłam się do rewelacyjnej, sprawdzonej pani dermatolog, która wyleczyła mi twarz maściami, antybiotykami doustnymi i kwasami. I trądzik i blizny zniknęły bezpowrotnie. Jestem zwolenniczką stosowania tabletek dla ich antykoncepcyjnego działania, a nie do innych celów, bo np. jeśli mamy niewyleczony trądzik i odstawimy tabletki problem powróci. Nie mówiąc o tym, że tabletki nie zlikwidują blizn. Osobiście biorę tabsy 3 lata, nie mam żadnych skutków ubocznych poza brakiem libido i z tego powodu właśnie kończę moje ostatnie opakowanie.
|
|
#2523 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Zawsze łatwiej się mówi niż wykonuje. Wiem. Ale wiem, że trądzik po prostu nie może zniszczyć w człowieku jego poczucia wartości. Nie może
To, że ktoś ma trądzik nie znaczy, że jest brzydki czy nieatrakcyjny. Naprawdę. Trądzik to tylko trądzik. Wiadomo, cera nie jest świetna, ale to nie powód żeby się załamywać. Cerę trzeba leczyć w miarę możliwości, ale też nie przejmować się jeśli trądzik nie znika. On nie decyduje o naszej atrakcyjności czy w szczególności o naszej wartości. Cytat:
|
|
#2524 | |
|
Zadomowienie
|
---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:48 ---------- Cytat:
Wiesz co no nie wiem sama jak ci to wytłumaczyć. Trudno jest spojrzeć w lustro kiedy masz ochrościałą i czerwoną twarz i powiedzieć sobie: yeah baby jesteś piękna, to lubię! Nie dosć, że paskudnie to wygląda to jeszcze boli. Ja bardzo lubię się malować i ogólnie makijaż ale jestem bardziej zwolenniczką nakładania niedużych ilości podkładu i pudru a w mojej sytuacji jest to niemożliwe. Jest lato i makijaż dodatkowo zapycha i "dusi" skórę i koło się zamyka. Ochrościała twarz jest nieestetyczna, brzydka a przede wszystkim jest to skóra chora! Oglądałam ostatnio program gdzie mówili, ze osobom z trądzikiem często jest trudniej znalexc pracę bo są postrzegane jako osoby zaniedbane(postrzegane przez kogoś nieświadomie tak samo jak osoby otyłe) a ja właśnie szukam pracy. |
|
|
|
|
#2525 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
A skoro makijaż Ci szkodzi, nie maluj się jak nie musisz. Obcym ludziom nic do Twojego wyglądu ![]() Mały offtop się zrobił. Jak coś to na PW zapraszam
|
|
#2526 | |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE]
Cytat:
Faktycznie wiele kobiet ma dolegliwości związane z antykoncepcją hormonalna ale patrząc na tą sondę widac, że liczba kobiet, które nei mają żadnego skutku ubocznego jest prawie tak samo duża jak tych, które mają ten najczęstszy czyli spadek libido i niewielka podwyzka wagi- to chyba nie są jakieś tragiczne skutki uboczne. Gdyby ktoś naprawdę tak bardzo bał się ingerencji w organizm to nigdy by zadnego leku nie wziął chyba, ze przy zagrożeniu życia a wierzcie mi, że zwykłe środki przeciwbólowe moga się przyczynic do wrzodów żołądka pękających co czytałam w przychodzi miejskiej. |
|
|
|
|
#2527 | |||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Co do libido... No cóż, jak komuś spada do zera to uwierz, że to jest tragiczny skutek uboczny Ale wiadomo, że nie u każdego tak jest. Nigdy nie wiadomo jak dany organizm zareaguje na tabletki. Oraz jak zareaguje na ich późniejsze odstawienie. Cytat:
Dla niektórych kobiet oczywiście tabletki są ratunkiem - choćby dla osób, które mają długie, obfite i przede wszystkim baaardzo bolesne miesiączki.
|
|
#2528 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2529 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moim zdaniem to najgorszy skutek uboczny. Mam idealne badania, robię bardzo szczegółowe, ale cóż mi po tym, skoro kompletnie nie mam ochoty na sex.. To nie jest jakiś tam skutek uboczny, to jest kluczowy skutek uboczny. Jestem w środku opakowania i czekam z utęsknieniem na jego koniec, żeby przypomnieć sobie jak to jest mieć ochotę na seks. Chatul trzymaj kciuki, żebym gładko przeszła przez odstawienie. ![]() ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:27 ---------- Cytat:
Dwa, trzy razy w roku robię też piling kwasowy, ale u lekarza. Większość kosmetyczek się na tym nie zna, a poza tym stosuje kwasy w stężeniach kosmetycznych, a nie lekarskich. Wydaje mi się, że zbyt szybko przerywałaś leczenie, ale jeśli tabletki mają pomóc, to niech pomogą. I to miałam na myśli pisząc: "z twoim nastawieniem", czyli fakt, że potrzebujesz szybkich efektów.
|
|
#2530 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
).Fakt jest, że będę się bała odstawić. Biorę już rok, mam w planach jeszcze jakoś do końca tego roku, trzeba "oczyścić" organizm i dać wytchnąć wątrobie. Z tego co mi wiadomo to nie do końca tak jest. Organizm zachowuje się zupełnie normalnie, tylko nie wie, że nie następuje owulacja. Skąd w innym wypadku byłyby krwawienia co miesiąc?
|
|
#2531 |
|
ma zielone pojęcie
|
![]() Zawsze do usług
|
#2532 | |||
|
Zadomowienie
|
[QUOTE]
Cytat:
Cytat:
Co do libido to mogę Ci przyznać rację, że jesli bardzo spada to jest problem ale słyszałam, ze teraz są tabletki osłonowe przy antykoncepcji, które minimują tego rodzaju skutki uboczne. Cytat:
Tak można by polemizowac wieczność. Ja pochodze po lekazrach przez wakcje, popytam się porobię badania. Przemyślę jeszce raz to wszystko. Mam do wyboru w leczeniu retinoidy i tabletki anty z tym, że retinoidy to już jest naprawdę cieżki kaliber i tego akurat bardzo się boję. Z dwojga złego wolę spróbowac antykoncepcję. Jesli nie wyjdzie to trudno ale przynajmniej próbowałam. Nie zamierzam jak na razie przeciągac tego latami tylko co najwyżej rok. Zdaje sobie sprawę ze wszystkich konsekwencji ale a nóż mi to pomoże. Jesli nie spróbuję to potem będę żałować, że nie dałam sobie szansy. Zawsze ratunkiem są jeszcze te kwasy i badania w kategorii bakterii, alergii itd. |
|||
|
|
|
#2533 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
W każdym razie, na pewno blokują owulacje. Czyli zmieniają naturalny cykl kobiety.
|
|
#2534 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2535 | ||||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Wiadomo, nie jest to nie wiadomo jaki skutek uboczny, ale ja tam nie chciałabym mieć już więcej rozstępów. U mnie każde przytycie nawet o 1 kg powoduje, że mam masę nowych rozstępów Cytat:
Libido spada właśnie dlatego, że zostają wprowadzone do organizmu sztuczne hormony, które blokują owulację. Żadne leki osłonowe tego nie zmienią. Chyba, że przy okazji też zmniejszą działanie tabletek anty, a przecież nie o to chodzi ![]() Cytat:
Przez całe życie wzięłam chyba 3. Także myślę, że wielkiego spustoszenia w moim organizmie nie zrobiły ![]() Cytat:
---------- Dopisano o 21:53 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
"Można powiedzieć, że w efekcie stosowania doustnej antykoncepcji kobieta znajduje się nieustannie w drugiej, poowulacyjnej fazie cyklu. Tak też się czuje. Stąd mogą się brać niemiłe objawy, które pojawiają się u wielu kobiet w pierwszych miesiącach stosowania pigułki: nudności, bóle głowy, plamienia, obrzęk i ból piersi. Z reguły objawy te mijają po pierwszych dwóch, trzech miesiącach zażywania pigułki, organizm przyzwyczaja się bowiem do nowej sytuacji". źródło: http://pfm.home.pl/new/str4.php5?id1...=&id3=&id4=889
|
|
#2536 |
|
Zadomowienie
|
Wika82 jak odstawisz te tabletki to mogłabyś potem napisać jak na to zareagowałaś? Bo ciekawa jestem w jakim czasie te ewentualne skutki się objawiają. Tak w ogóle sorry, że taka wybuchowa byłam ale ogólnie teraz jestem strasznie nerwowa bo okres się zbliża a jak kiedyś miałam bardzo bolesne miesiączki tak teraz ta kwestia się unormowała ale za to mi odbija niemiłosiernie i sama się czasem z tym męczę.
Szczerze mówiąc to forum dało mi wiele do myślenia i bardzo mnie przestraszyło ale to dobrze, że wiem co mnie może czekać i z czym muszę się liczyć. Przynajmniej nie podejmę się niczego w ciemno. Zresztą już się nie będę wykłócać i wypowiadać na temat tych skutków czy są czy ich nie ma bo nic jeszcze nie wzięłam i nie wiem jak to działa. Pisałam to tylko co mi intuicja podpowiada a jak będzie to się okaże. |
|
|
|
#2537 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2538 |
|
Raczkowanie
|
hej dziewczyny!!!
Powiedzcie mi jak to jest. zaczęłam brać 8 opakowanie tabletek naraya i co jakis czas bola mnie piersi i sa takie obrzmiale, a wtm miesiacu pobolewa mnie na dodatek dol brzucha, czy to tez moze byc skutek uboczny tabletek? Zrobilam nawet niedawno kilka testow ciazowych, zeby wykluczyc ciaze-wyniki negatywne, to co jest, a pozatym krwawienie z odstawienia jest takie jakby go wogole nie bylo. |
|
|
|
#2539 |
|
Zadomowienie
|
Aredhel125 zapytałaś nam się o zdanie ale z Twoich postów jednoznacznie wynika że już sama decyzję podjęłaś. Tabletki anty jedyna nadzieja. Także wszelkie ,,inne,, odpowiedzi nie trafiające w Twój gust są przez Ciebie linczowane
![]() Musisz na spokojnie się zastanowić czy podejmiesz ryzyko czy nie. Tabletki mogą pomóc ale wcale nie muszą, mogą jeszcze pogorszyć stan Twojej cery. Trzeba rozważyć wszystkie za i przeciw powodzenia
|
#2540 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak, bol piersi szczegolnie pod koniec opakowania jest dosc czestym skutkiem ubocznym (nabrzmiałe ociężałe ciężkie nadmiar wody +hormony) nie ma czym sie przejmowac. Skąpe krwawienie z odstawienie - tez tylko sie cieszyc ![]() co do bolu podbrzusza hmmm moze stres? przewrazliwienie? jesli przyjmujesz tabletki zgodnie z ulotką to opisane przez Ciebie objawy nie sa niczym niepokojacym
|
|
#2541 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o to linczowanie postów to czytając wasze wypowiedzi w pewnym momencie miałam wrażenie, że branie tabletek antykoncepcyjnych w każdym przypadku jest bardzo szkodliwe, nie ma prawa pomóc a wszyscy co je biorą po latach będą na bank mieli za swoje i same problemy zdrowotne. Jak ja przytoczyłam jakiś argument,który pokazywał wyjątki i opisałam moją trudną sytuację to sie dowiedziłam, że podejmuję ryzyko na równi z zagrozenem życia i jeszcze się przekonam jaka byłam głupia. A pisałam, że nie twierdzę, że te leki mi pomogą i że jestem świadoma skutków ale tutaj jak grochem o ścianę w niektórych momentach. Wiem, wiem, ze mogę umrzęc na wylew, być grubą świnią z cellulitem, mieć problemy zdrowotne do końca życia i mega trąd ale nie jest to pewne i przesądzone. Zresztą nie wyssałam sobie z palca tego, ze hormony mogą mi pomóc tylko konsultowałam sie z lekarzami i z ludźmi, którzy mają podobne doświadczenia za sobą. Nie jestem jakaś zaślepiona. |
|
|
|
|
#2542 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2543 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to zalezy co komu przeszkadza ja biore tabletki 3 lata i piersi bolą mnie co miesiac. chyba sie przyzwyczailam.co do podbrzusza jesli bol nie jest uciazliwy mozna wziac tab przeciwbolową, cos na rozluznienie mięsni, chyba ze bol jest bardzo nasilony wtedy skonsultowalabym sie z lekarzem
|
|
#2544 |
|
Raczkowanie
|
witam!
Byłam u gina, wyobraźcie sobie, ze przy braniu hormonow powstal u mnie na lewym jajniku torbiel i to wcale nie mala, stad ta bolesnosc piersi i podbrzusza. Gin powiedzial mi, ze torbiel rowniez wyzwala pewna dawke hormonow, ktore moga powodowac tego typu dolegliwosci. Raczej przy stosowaniu tabsow tego typu rzeczy jak tworzenie sie torbieli nie powinno miec miejsca, raczej tabsy powinny to leczyc, a jednak. Moj gin sam nie ukrywal zdziwienia. Mam poczekac do krwawienia z odstawienia i po miesiaczce mam przyjsc jeszcze raz. Byc moze zluszczy sie wraz z miesiaczka, jak nie, to kazal mi zrobic marker na obecnosc komorek nowotworowych. Bede czekac, moze bedzie dobrze. |
|
|
|
#2545 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2546 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale na poprawę możesz liczyć min po 3, 4 miesiącu. Wiem co to retinoidy, przy nich tabletki anty to jak rutinoscorbin. Jako nastolatka zastanawiałam się nad zażywaniem, ale tak naprawdę nie wiadomo czy izotek lub inny temu podobny nie wpłynie na ciążę po nawet kilku latach od odstawienia. Nie wspominam już o wiecznie wyschniętej skórze, spękanych wargach, zakazie opalania się i miliardzie innych rzeczy, zresztą na pewno też to wiesz.
Twoja... Leczę się z egoizmu. Edytowane przez fleur05 Czas edycji: 2011-07-02 o 21:57 |
|
|
|
|
#2547 |
|
Zadomowienie
|
Dobrze to ujęłaś- tabletki anty przy retinoidach to jak rutinoscorbin. Dlatego jestem zdecydowana na to pierwsze. To tyle w temacie.
|
|
|
|
#2548 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny,
Mam do Was pytanie, bo sama się już nieco zamotałam.... powiedzcie mi, czy w trakcie 7 dniowej przerwy od tabletek można się bezpiecznie kochać?? tj czy w trakcie tej przerwy tabletki również działają?? |
|
|
|
#2549 |
|
Zadomowienie
|
Jeśli stosujesz je zgodnie z zaleceniami na ulotce to tak.
Nie martw się, jeśli podczas przerwy miałyby nie działać, to na ulotce byłoby o tym wspomniane nie raz.
|
#2550 |
|
Przyczajenie
|
Tak, regularnie. Nigdy nie pominęłam ani jednej, godzinowo też raczej się trzymam +/- 1h.
Dziewczyny, czy któraś z Was ma również tak, że okres występuje normalnie podczas brania tabletek a nie w tej 7 dniowej przerwie ?? ja tak mam (zawsze w ostatnim tygodniu tabletek) odkąd zaczęłam brać tabletki, a jest to już ponad rok, powiedziałam o tym lekarzowi to machnął na to ręką.... co Wy o tym myślicie?? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:43.