Wymy¶lenie jad³ospisu doskona³ego :) - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzêdzia
Stary 2011-06-29, 13:05   #1
MyFlava
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 29
Cool

Wymy¶lenie jad³ospisu doskona³ego :)

Hej wszystkim Chcia³abym siê poradziæ w kwestii mojego jad³ospisu. Otó¿ staram siê je¶c regularnie, nie opychaæ, du¿o æwiczê. Ostatnio schud³am z ok 57 do ok 55 kg po d³ugim zastoju i podnoszeniu siê wagi, schud³am zaledwie w kilka dni, po ciele oczywi¶cie nie widaæ, cm nie uby³y a teraz waga waha siê do 54 kg i powy¿ej 55. Mój dzisiejszy jad³ospis:
I ¶niadanie - grahamka z pomidorem + 2 ciasteczka Lu Go
II ¶niadanie - po³ówka grejpfruta +2 ciasteczka Lu Go
Obiad - niestety mieszkam z babci± i musia³am zje¶æ - nie ca³y talerz (z tych ma³ych) kopytek z odrobin± mas³a ;/
podwieczorek - grejpfrut
kolacja - grahamka z bia³ym serem
Praktycznie codziennie staram siê tak odzywiaæ, chocia¿ na obiad zwykle zjadam ziemniaki z ryba i jak±¶ surówk± lub kurczaka. A te ciasteczka dla zast±pienia s³odyczy chocia¿ czasami i loda.Zamierzam dzisiaj pobiegaæ oko³o 30 min. Je¶li kto¶ by móg³ zmodyfikowaæ ten jad³ospis ¿eby uda³o mi siê w koñcu wyszczupleæ by³abym bardzo wdziêczna
MyFlava jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-06-29, 13:16   #2
VikiCristina
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 15
Dot.: Wymy¶lenie jad³ospisu doskona³ego :)

ciasteczka czy inne ³akocie jedzone codziennie nie pomog± tobie schudn±æ za ma³o warzyw, za ma³o bia³ka, przynajmniej w tym przyk³adowym jad³ospisie i generalnie za ma³o jesz tutaj znajdziesz kilka wskazówek jak swój jad³ospis u³o¿yæ:
http://www.vitalia.pl/index.php/mid/...article_id=716

proponuj± tam te¿ ca³kiem fajne diety np. SD czy vitalekka. masz tam te¿ przyk³adowy jad³ospis to mo¿e to pomo¿e tobie jako¶ przyjrzeæ siê swojemu i znale¼æ b³êdy

http://filesrr.vitalia.pl/gfx/tstmp2...dopasowana.jpg

Edytowane przez VikiCristina
Czas edycji: 2011-06-29 o 13:21
VikiCristina jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-06-29, 13:26   #3
AnnBlus
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 551

Ciasteczka to te¿ s³odycze Zast±p je niskokalorycznymi owocami (np. truskawkami). Nie jedz ziemniaków, bia³ego pieczywa i... kolacji Powodzenia!
AnnBlus jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-06-29, 14:03   #4
MyFlava
Przyczajenie

Zmodyfikowa³am trochê jad³ospis:
I ¶niadanie - grahamka z dodatkami np. ogórkiem, pomidorem, tuñczykiem
II ¶niadanie - jogurt naturalny z owocami np. porzeczkami lub bananem
obiad - sa³atka z makaronem pe³noziarnistym z warzywami i tuñczykiem
podwieczorek - grejfrut
kolacja - grahamka z bia³ym serem i warzywami
Teraz w wakacje bêdê kombinowa³a bo jest du¿o owoców i warzyw.
Bia³ego pieczywa czasami spróbuje ale jem grahamki a ziemniaki, my¶le ¿e dwie ³y¿ki do obiadu nie zaszkodz±, tyle jest na ich temat sprzecznych opinii

A czy kto¶ przypadkiem nie wie, czym zast±piæ grahamki w UK bo jadê na wakacje a z tego co wcze¶niej widzia³am jest tam same bia³e pieczywo...?

Edytowane przez MyFlava
Czas edycji: 2011-06-29 o 14:04 Powód: .
Stary 2011-06-29, 16:31   #5
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 621

Cytat:
Napisane przez MyFlava Poka¿ wiadomo¶æ
Zmodyfikowa³am trochê jad³ospis:
I ¶niadanie - grahamka z dodatkami np. ogórkiem, pomidorem, tuñczykiem ok
II ¶niadanie - jogurt naturalny z owocami np. porzeczkami lub bananem banan nie jest za bardzo wskazany na redukcji, ale na dobr± sprawê niektórzy chudn± nawet jedz±c s³odycze, tak¿e jest to bardziej indywidualna sprawa, jednak radzi³abym zaobserwowaæ jak jest akurat w twoim przypadku, czy utrudnia chudniêcie czy te¿ nie
obiad - sa³atka z makaronem pe³noziarnistym z warzywami i tuñczykiem
podwieczorek - grejfrut owoce na redukcji jemy najlepiej do po³udnia, pó¼niej samo bia³ko + warzywa, ale jak pisa³am wy¿ej, zale¿y to od konkretnej osoby, czy bêdzie na takim jedzeniu chud³a, czy te¿ nie, radzê po prostu obserwowaæ
kolacja - grahamka z bia³ym serem i warzywami jw, ta bu³ka na kolacje niekoniecznie, zamiast tego mo¿e jaki¶ omlet/jajecznica z warzywami?
Teraz w wakacje bêdê kombinowa³a bo jest du¿o owoców i warzyw.
Bia³ego pieczywa czasami spróbuje ale jem grahamki a ziemniaki, my¶le ¿e dwie ³y¿ki do obiadu nie zaszkodz±, tyle jest na ich temat sprzecznych opinii

A czy kto¶ przypadkiem nie wie, czym zast±piæ grahamki w UK bo jadê na wakacje a z tego co wcze¶niej widzia³am jest tam same bia³e pieczywo...?

od razu radzê nie sugerowaæ tym co kole¿anka wy¿ej napisa³a odno¶nie niejedzenia kolacji, jest to kolejny bezsensowny mit na temat odchudzania.. kolacjê, tak jak i wszystkie inne posi³ki nale¿y jadaæ, bo ich regularno¶æ jest bardzo wa¿na i równie¿ przyczynia siê do tego, ¿e chudniemy wa¿ne jest tak na prawdê to co jemy, a nie kiedy..
a co do jad³ospisu zapraszam do przeczytania tego w±tku https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=517462:-), udziela siê tam wiele osób w trakcie a tak¿e po redukcji, tak¿e ¶mia³o mo¿na wklejaæ swój jad³ospis i pytaæ o jakie¶ wskazówki, a nie zak³adaæ niepotrzebnie nowe w±tki

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2011-06-29 o 16:32
ifellinlovewithadeadboy jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-06-29, 16:39   #6
Ankhi
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 503

Cytat:
Napisane przez AnnBlus Poka¿ wiadomo¶æ
Ciasteczka to te¿ s³odycze Zast±p je niskokalorycznymi owocami (np. truskawkami). Nie jedz ziemniaków, bia³ego pieczywa i... kolacji Powodzenia!
Jak nie bêdzie jad³a kolacji, to bêdzie g³odna i spowolni swój metabolizm. Z³y pomys³.
Stary 2011-06-29, 18:29   #7
MyFlava
Przyczajenie

Dziêkuje za wszystkie odpowiedzi, jednak tej w której by³o napisane ¿ebym zrezygnowa³a z kolacji, nie wziê³am do serca
Z tym grejpfrutem to s³ysza³am ¿e przyspiesza spalanie t³uszczu i ze wzglêdu na ma³± zawarto¶æ cukru jest dopuszczony do zjedzenia nawet pó¼niej
I jeszcze pytanie: a jaki zamiennik do jajecznicy, bo nie za bardzo lubiê jajka

Najlepsze Promocje i Wyprzeda¿e

REKLAMA
Stary 2011-06-29, 19:20   #8
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

hm no skoro nie jajka, to np jakie¶ sa³atki z tuñczykiem lub jak±¶ inn± chud± rybk±/kurczakiem/ wêdlin± , serki homo/wiejskie/twarogowe z warzywami (najlepsza taka kombinacja jak± jad³am to warzywa zapiekane pod serkiem wiejskim, wiejski siê wtedy tak fajnie rozpuszcza i ci±gnie jak ¿ó³ty ser )

Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy
Czas edycji: 2011-06-29 o 19:22
Stary 2011-06-29, 19:58   #9
MyFlava
Przyczajenie

Cytat:
najlepsza taka kombinacja jak± jad³am to warzywa zapiekane pod serkiem wiejskim, wiejski siê wtedy tak fajnie rozpuszcza i ci±gnie jak ¿ó³ty ser
Brzmi ciekawie
Jutro bêdê próbowaæ
Dziêkujê
Stary 2011-06-30, 10:05   #10
sylllvia89
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 900

Cytat:
Brzmi ciekawie
Jutro bêdê próbowaæ
Dziêkujê

az sama sprobuje bo brzmi smakowicie

a jaki to serek ma byc dokladnie?
i normalnie zalac warzywka nim na patelni?

POMÓ¯ http://☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/?ref=7683eef
sylllvia89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-06-30, 10:43   #11
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

no normalny serek wiejski, ja najbardziej lubiê z Pi±tnicy, jednak uwa¿am, ¿e to obojêtne, jaki komu najbardziej smakuje po prostu zalewa siê warzywa serkiem i zapieka, no a zapiekaæ obojêtnie w czym, czy to na patelni, czy w piekarniku czy te¿ w mikrofali wszêdzie powinno wyj¶æ tak samo

Okazje i pomys³y na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-30, 12:03   #12
sylllvia89
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 900

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
no normalny serek wiejski, ja najbardziej lubiê z Pi±tnicy, jednak uwa¿am, ¿e to obojêtne, jaki komu najbardziej smakuje po prostu zalewa siê warzywa serkiem i zapieka, no a zapiekaæ obojêtnie w czym, czy to na patelni, czy w piekarniku czy te¿ w mikrofali wszêdzie powinno wyj¶æ tak samo

dzieki jak wroce do domu od razu zrobie

brzmi smakowicie

POMÓ¯ http://☠☠☠☠☠☠☠☠.pl/?ref=7683eef
sylllvia89 jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-06-30, 15:48   #13
MyFlava
Przyczajenie

Dzisiaj moje jedzenie wygl±da³o nastêpuj±co:
I ¶niadanie - grahamka z pomidorem bo innych warzyw nie mia³am
II ¶niadanie - pó³ jogurtu naturalnego z musli i porzeczkami
obiad - gotowany kalafior
podwieczorek - grejfrut
kolacja - puszka tuñczyka z sa³at± i pomidorem
Nie wiem dlaczego, ale ju¿ od wczoraj nie starcza mi tyle co jem. Zrobi³am siê g³odna i tylko szukam jaki¶ przek±sek. Dzisiaj miêdzy posi³kami zjad³am marchewkê i trochê tuñczyka i tylko czekam na nastêpny posi³ek... A waga ani drgnie - 54.1 kg. Mam nadzieje ¿e moja waga wa¿y prawid³owo ... Nie wiem dlaczego ale w ogóle nie zmniejszy³y mi siê cm, nigdzie i dodatkowo spodnie wydawa³y siê trochê cia¶niejsze. ¬le siê czuje ze swoim cia³em, niby wagê mam prawid³ow± ale t³uszczu dos³ownie wszêdzie, nie ma miejsca bez problemowego i wygl±da to bardzo nieproporcjonalnie. Moim celem jest schudn±æ przez te wakacje, ale co¶ czuje ¿e nic z tego nie wyjdzie. Cwiczê, je¿d¿ê rowerem, wiêc o co tu chodzi?
Stary 2011-06-30, 17:58   #14
ifellinlovewithadeadboy
Zadomowienie

Cytat:
Dzisiaj moje jedzenie wygl±da³o nastêpuj±co:
I ¶niadanie - grahamka z pomidorem bo innych warzyw nie mia³am powiedzmy, ¿e ok, chocia¿ przyda³oby siê jakie¶ bia³ko, jajek ju¿ wiem, ¿e nie lubisz, ale na bu³kê mog³a wpa¶æ jaka¶ chuda wêdlina/twaro¿ek, albo mog³a¶ zje¶æ do tego np serek wiejski/homo z orzechami lub warzywami
II ¶niadanie - pó³ jogurtu naturalnego z musli i porzeczkami jw potrzebne bia³ko, zamiast jogurtu (który bia³ka ma niewiele) proponowa³abym lepiej co¶ z powy¿szych czyli wiejski/homo/twaróg
obiad - gotowany kalafior no obiad to to na pewno nie jest.. koniecznie jakie¶ bia³ko(np pier¶ z kurczaka/indyka albo tuñczyk) i wêgle te¿ by nie zaszkodzi³y w ma³ej ilo¶ci (br±zowy ry¿/makaron pe³noziarnisty/kasza)
podwieczorek - grejfrut no powiedzmy, ¿e ok
kolacja - puszka tuñczyka z sa³at± i pomidorem no jedyny dobry posi³ek w tym jad³ospisie
Nie wiem dlaczego, ale ju¿ od wczoraj nie starcza mi tyle co jem. Zrobi³am siê g³odna i tylko szukam jaki¶ przek±sek. Dzisiaj miêdzy posi³kami zjad³am marchewkê i trochê tuñczyka i tylko czekam na nastêpny posi³ek... A waga ani drgnie - 54.1 kg. Mam nadzieje ¿e moja waga wa¿y prawid³owo ... Nie wiem dlaczego ale w ogóle nie zmniejszy³y mi siê cm, nigdzie i dodatkowo spodnie wydawa³y siê trochê cia¶niejsze. ¬le siê czuje ze swoim cia³em, niby wagê mam prawid³ow± ale t³uszczu dos³ownie wszêdzie, nie ma miejsca bez problemowego i wygl±da to bardzo nieproporcjonalnie. Moim celem jest schudn±æ przez te wakacje, ale co¶ czuje ¿e nic z tego nie wyjdzie. Cwiczê, je¿d¿ê rowerem, wiêc o co tu chodzi?
A ja wiem dlaczego, po pierwsze jesz zdecydowanie za ma³o! Wiem, ¿e mo¿e ci siê to wydawaæ dziwne, ale tak, jedz±c za ma³o mo¿na nie chudn±æ, a jedz±c wiêcej, ale za to regularne, dobrze zbilansowane i zdrowe posi³ki owszem Takim jedzeniem tylko spowolnisz sobie metabolizm, o ile ju¿ tego nie zrobi³a¶ (skoro nie chudniesz na takim jedzeniu).. Je¶li na prawdê chcesz co¶ w tym kierunku zrobiæ, to jeszcze raz polecam przeczytanie w±tku ''Nasze Codzienne Jad³ospisy'', lub czegokolwiek o prawid³owej redukcji, bo jak widzê nie masz o tym niestety za du¿ego pojêcia, oczywi¶cie nie bêdê ciê do tego zmuszaæ, ale je¶li chcesz nadal tak je¶æ i nie chudn±æ to proszê bardzo.. i nie mówiê tego bo chcê siê jako¶ wym±drzyæ, bo te¿ pope³nia³am podobne b³êdy i te¿ my¶la³am, ¿e im mniej zjem tym wiêcej schudnê, ale by³am w b³êdzie.. jednak nauczy³am siê ju¿ co jest dla mnie dobre a co z³e i o wiele szybciej osi±gnê³am swój cel, ¿yczê powodzenia

Stary 2011-06-30, 19:28   #15
Dekas
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 651
GG do Dekas

po pierwsze to ona katuje swoj± trzustkê, ca³y dzieñ wêgle, wêgle, wêgle i insulina czyli g³ód szaleje
Mówienie ludziom „nie” jest wspania³± rzecz±, jest to czê¶æ przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by ¿yli ¿yciem, które akurat tobie wydaje siê najw³a¶ciwsze. To jest egoizm. ¯yæ swoim ¿yciem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Ciê ¿ycie!
Dekas jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-07-01, 09:23   #16
MyFlava
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ifellinlovewithadeadboy Poka¿ wiadomo¶æ
A ja wiem dlaczego, po pierwsze jesz zdecydowanie za ma³o! Wiem, ¿e mo¿e ci siê to wydawaæ dziwne, ale tak, jedz±c za ma³o mo¿na nie chudn±æ, a jedz±c wiêcej, ale za to regularne, dobrze zbilansowane i zdrowe posi³ki owszem Takim jedzeniem tylko spowolnisz sobie metabolizm, o ile ju¿ tego nie zrobi³a¶ (skoro nie chudniesz na takim jedzeniu).. Je¶li na prawdê chcesz co¶ w tym kierunku zrobiæ, to jeszcze raz polecam przeczytanie w±tku ''Nasze Codzienne Jad³ospisy'', lub czegokolwiek o prawid³owej redukcji, bo jak widzê nie masz o tym niestety za du¿ego pojêcia, oczywi¶cie nie bêdê ciê do tego zmuszaæ, ale je¶li chcesz nadal tak je¶æ i nie chudn±æ to proszê bardzo.. i nie mówiê tego bo chcê siê jako¶ wym±drzyæ, bo te¿ pope³nia³am podobne b³êdy i te¿ my¶la³am, ¿e im mniej zjem tym wiêcej schudnê, ale by³am w b³êdzie.. jednak nauczy³am siê ju¿ co jest dla mnie dobre a co z³e i o wiele szybciej osi±gnê³am swój cel, ¿yczê powodzenia
Dziêkuje Ci za u¶wiadomienie mi co robie ¼le, napisalam ju¿ na ten w±tek i wiem jak u³ozyæ dobry jad³ospis
Stary 2011-07-02, 17:43   #17
cerveza
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 584

MyFlava, za du¿o wêglowodanów. Dlatego jeste¶ g³odna i dlatego nie chudniesz. Jedz bia³ko i du¿o t³uszczu, a gwarantujê Ci, ¿e spalisz tkankê t³uszczow±.
cerveza jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Stary 2011-07-04, 09:43   #18
kiciakasia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 195

Cytat:
Napisane przez Dekas Poka¿ wiadomo¶æ
po pierwsze to ona katuje swoj± trzustkê, ca³y dzieñ wêgle, wêgle, wêgle i insulina czyli g³ód szaleje
szaleje tym bardziej, ze wcina grapefruity.
ja nie jadam, bo strasznie obni¿aja poziom glukozy, a ja mam sklonnosci do hipoglikemii
odnosnie jadlospisu: tragicznie malo bialka
Stary 2011-07-05, 09:44   #19
AnnBlus
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 551

Co do tej kolacji, to mia³am na my¶li posi³ki o 22.00. Jedzenie o 18-19 to jak najbardziej, je¶li kto¶ nazywa to kolacj±. Ja na to mówiê "obiad"
AnnBlus jest offline Zg³o¶ do moderatora   Odpowiedz cytuj±c
Odpowiedz

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:01.

© 2000 - 2025 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.