|
|
#4891 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wrześniówki
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
wszystko sprawnie i konkretnie, a buciki o wiele ładniejsze niż się wydawało na zdjęciu.
|
|
#4892 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Większość księży też idzie z duchem czasu i po prostu rozumie takie zachowania, o jakich mówimy. Problem jest chyba jedynie z zupełnie starymi proboszczami... Wychodźcie z założenia, że jak wasz ksiądz nie da rozgrzeszenia, to da inny - a rodzinie można powiedzieć, że w tym drugim kościele był ładniejszy ołtarz
|
|
#4893 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Ze względu na naszego proboszcza (On zdecydowanie nie idzie z duchem czasu i robi ze wszystkiego problemy) my idziemy do innego Kościoła się wyspowiadać najpierw, a dwie ślubne już u Niego (i przez ten czas postaramy się o totalną abstynencję).
|
|
#4894 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ślub jest w małej miejscowosci (w mojej rodzinnej parafii), gdzie proboszcz jest starej daty i też nie idzie z duchem czasu. Dlatego pójdziemy do spowiedzi w Warszawie (tutaj mieszkamy), a przed slubem juz do ksiedza proboszcza Chociaż boję się, że i tak nie da nam rozgrzeszenia ze względu na to, że mieszkamy ze sobą - a ja nie zamierzam się wyprowadzać na miesiąc z mieszkania |
|
|
|
|
#4895 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja też nie będę się wyprowadzać z mieszkania, ani nie każę tego robić Ukochanemu. Nigdzie nie jest powiedziane przecież, że spowiedź musi być w parafii tam, gdzie jest ślub. A wracając jeszcze do księży, to jak w swojej parafii spotkałam się z tym, że ci właśnie staruszkowie bywają bardziej wyrozumiali i ludzcy, niż te chłystki dopiero po seminarium, co wrzeszczą w konfesjonale tak, że cały kościół słyszy ![]() Powiedzcie, kiedy daje się księdzu tą kartkę do spowiedzi? Na koniec? Bo jeśli dam od razu to on wpisze, że nie daje rozgrzeszenia (od razu zakładam najgorsze) i co ja wtedy pocznę? Przecież nie pójdę po nową kartkę, bo jak to wytłumaczę?
|
|
#4896 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Karteczkę daje się po spowiedzi, ale przed trzeba zaznaczyć, że to spowiedź przedślubna.
|
|
#4897 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4898 |
|
Raczkowanie
|
Dokładnie, księża nie są święci i dlatego często są wyrozumiali dla innych. Poza tym ile kobiet w ciąży bierze ślub kościelny - przecież wtedy nie ukryje, że nie dochowała czystości
Głowy do góry, będzie ok ![]() Dziewczyny a macie już wybrane bukiety?
|
#4899 |
|
Raczkowanie
|
Bukietu jeszcze nie zamówiłam ale już wiem mniej wiecej jak on ma wyglądać. Chce, żeby był delikatny i taki romantyczny
To moje typy... nie wiem jeszcze jak z kolorystyką będzie - ale te mi sie bardzo podobają:
|
|
|
|
#4900 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4901 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#4902 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny wracam do was po urlopie
Było super i dużo rzeczy już załatwiliśmy![]() Protokół przedślubny już spisany,zapowiedzi już dwa razy słyszałam i się wzruszyłam,a serce to myślałam,że mi wyskoczy tak biło.I co najważniejsze jesteśmy po pierwszej spowiedzi przedślubnej,której się tak bardzo bałam.Jestem teraz bardzo szczęśliwa a mój ksiądz był wyrozumiały.Niektórzy księża twierdzą,że mieszkanie razem to grzech,a mój powiedział,że mieszkanie nie jest grzechem,tylko to co się robi przed ślubem. Dostaliśmy rozgrzeszenie,ale do ślubu zachowujemy czystość ![]() -transport załatwiony, -wszystkie zaproszenia rozdane, -dekoracja kościoła załatwiona, -Tż jest już cały ubrany,łącznie z bielizną i butami, -cukiernia wybrana, -menu wstępnie ustalone, -pokoje zarezerwowane, -wieczór panieński i kawalerski zaplanowany, -moja suknia idealnie pasuje,ale jeszcze nie do końca skończona, -welon, etola z tiulu i bielizna wybrana. Przed weselem musimy kupić owoce i napoje,ustalić ostatecznie menu,dwa dni przed ślubem mamy iść do księdza i ja na paznokietki,a dzień przed ślubem do drugiej spowiedzi.Na razie tyle mi się przypomniało. |
|
|
|
#4903 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4904 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jestem pod wrażeniem. My też chcemy trochę przyspieszyć z przygotowaniami, ale do Was nam o taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa aak dalekooooooooooooo...
|
|
#4905 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Również tak jak ty zadawałam sobie takie pytania.Tak jak napisałam wcześniej ksiądz powiedział,że mieszkanie razem nie jest grzechem.Ja uważam,że do tej spowiedzi należy się przygotować starannie i nie ma mowy o kłamaniu!.Ja byłam dość długo w konfesjonale,a ze spowiedzi byłam bardzo zadowolona,ksiądz ze mną normalnie rozmawiał,a większość od niego ucieka.Po spowiedzi czułam się jak piórko ![]() Na samym początku powiedziałam,że jest to spowiedź przedślubna,a po spowiedzi dałam karteczkę do podpisania. ---------- Dopisano o 21:56 ---------- Poprzedni post napisano o 21:47 ---------- No niestety nie mam ,bo byłam tak zestresowana,że zapomniałam o aparacie,a zapomniałam dodać,że w między czasie odwiedzałam dentystę i teraz mam piękny uśmiech![]() A Tż ma lekko błyszczący ciemny,ale nie czarny garnitur a w bieli koszulę i kamizelkę,bardzo mi się podoba |
|
|
|
|
#4906 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ciągle zapraszamy gości
|
|
|
|
|
#4907 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dla mnie męczące było roznoszenie zaproszeń,bo musieliśmy w krótkim czasie to zrobić i wszędzie szybko a rodzina zapraszała to na kawkę to na ciastko,ale jesteśmy mile zaskoczeni i oni też rozumieli,że nie mamy dużo czasu. |
|
|
|
|
#4908 | ||||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() klask i: Czyli u Was już z górki. Możesz spokojnie czekać na ten wymarzony dzień![]() Cytat:
W mojej parafii nie czytają zapowiedzi - wywieszają tylko kartkę, a u Tż rzadko jesteśmy na mszy więc nawet nie mamy szans żeby je usłyszeć. Przed nami też jeszcze wizyta u księdza a zapraszanie gości nadal w toku. Zwłaszcza z mojej strony sporo osób zostało. W ten weekend odpuszczamy bo ja muszę się uczyć, ale od poniedziałku dalej prosimy. Dziewczynki u Was też taka paskudna pogoda? zniechęca do wszystkiego |
||||
|
|
|
#4909 |
|
Wtajemniczenie
|
Ok, to wrzucam bukiecik. Większość osób z masy bukietów wybrała właśnie ten... A Wy jak myślcie- będzie pasował
![]() (zastanawiam się tylko nad zmianą koloru róż na jaśniejsze)
|
#4910 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Jednocześnie uświadomiłam sobie ile spraw jeszcze mamy do załatwienia Aż w żołądku coś mnie delikatnie ścisnęło. Nie wiedziałam, ze jest zabobon, który mówi o tym, że nie można słyszeć swoich zapowiedzi. Ja je prawdopodobnie też będę słyszała i zapewne też się wzruszę a zabobon pozostanie tylko zabobonem
|
|
|
|
|
#4911 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co to za kwiaty, te na górze? bo się nie znam
|
|
#4913 |
|
Zakorzenienie
|
dzięki
już masz zamówiony? mogę zapytać o cenę? storczyki chyba trochę kosztują... ![]()
Edytowane przez Tyna7 Czas edycji: 2011-07-01 o 10:10 |
|
|
|
#4914 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Bukiet bardzo ładny Moim zdaniem jasne róże też ładnie by wyglądały - bukiet zrobiłby się bardziej delikatny. Najlepiej poradzić się jeszcze pani, która będzie robiła Twój bukiet.
|
|
|
|
|
#4915 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
Kubuś ex-aparatka ![]() góra- 30.06.10- 17.11.11 dół- 01.09.10- 26.08.11 koszt leczenia- 6225 zł Edytowane przez szprotka_mada Czas edycji: 2011-07-01 o 13:49 |
||
|
|
|
#4916 | |
|
Raczkowanie
|
bardzo ładne te butki teraz to już jesteś spokojniejsza co? i na pewno przetańczysz w nich całą noc![]() ---------- Dopisano o 16:19 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Sukienka super a i butki bardzo ładne ![]() ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:19 ---------- Cytat:
![]() emillia006 masz bardzo ładną figurę i suknia leży idealnie na tobie. |
|
|
|
|
#4917 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
o masakra to my jestesmy 100 lat za murzynami![]() Cytat:
kurde u nas tez wywieszaja kartki, a ja tam by chciala swoje nazwisko uslyszec a pogoda tez taka beznadziejna![]() Cytat:
dla mnie caly urok jest w tym bukietecie, bo jasniejsze roze moglyby sie zgubic w tych storczykach. Dla mnie jest ekstra
|
|
|
#4918 |
|
Raczkowanie
|
Mi podobają się takie bukieciki:
ten pierwszy jest z dość oryginalnych kwiatków, więc nie wiem, czy będzie opcja żeby go zrobić. Ale to on mi się najbardziej podoba. U mnie fiolet być musi
|
#4919 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4920 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:41.

Tak się zastanawiam, czy ksiądz może nie dać rozgrzeszenia parze, która (tak jak my) jest z sobą kilka lat, mieszka razem, uprawia seks i na dodatek stosuje antykoncepcję!
Kurczę, bo przecież na spowiedzi nie będę kłamać...

). Zdaję sobie sprawę, że większość z Was jest w podobnej sytuacji. Myślę, że skoro ta spowiedź ma być taka najważniejsza, najgłębsza etc. to trzeba wyznać prawdę... A Wy, powiecie wszystko jak na spowiedzi? (jeśli mogę spytać

Ja też nie będę się wyprowadzać z mieszkania, ani nie każę tego robić Ukochanemu. Nigdzie nie jest powiedziane przecież, że spowiedź musi być w parafii tam, gdzie jest ślub. A wracając jeszcze do księży, to jak w swojej parafii spotkałam się z tym, że ci właśnie staruszkowie bywają bardziej wyrozumiali i ludzcy, niż te chłystki dopiero po seminarium, co wrzeszczą w konfesjonale tak, że cały kościół słyszy 

,bo byłam tak zestresowana,że zapomniałam o aparacie,a zapomniałam dodać,że w między czasie odwiedzałam dentystę i teraz mam piękny uśmiech
ciągle zapraszamy gości
klask i: Czyli u Was już z górki. Możesz spokojnie czekać na ten wymarzony dzień