|
|||||||
| Notka |
|
| Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4621 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Sposoby na przyśpieszenie porostu włosów - część V
Jak przekroczycie próg rozpuszczalności olejów to może zmętnieć. Poza tym nie rozumiem dodawania olejków do Nerilu, Seboradinu itd. skoro te preparaty w składzie mają składniki olejków eterycznych. Tym bardziej nie rozumiem dodawania maksymalnej ilości 40 kropel...
|
#4622 |
|
Zadomowienie
|
a jeżeli już popełniłyśmy ten błąd , to możemy tego używać , czy nie bardzo?
|
|
#4623 |
|
Zadomowienie
|
Nie wiem
Można się poparzyć, ja bym rozcieńczyła jakimś alkoholem.
|
#4624 |
|
Zadomowienie
|
Ja dałam 40 kropel do Seboradinu i nic się nie działo.
Zastanawiam się czy dolać 100 ml Garnieru Neril do tego mętnego, czy jak? Nie chce, żeby wcierka była na wyrzucenie.
|
|
|
|
#4625 |
|
Rozeznanie
|
Ja bym dolała. Rozcieńczysz olejek eteryczny i mniejsze ryzyko podrażnienia. A wcierka i tak będzie działać.
|
|
|
|
#4626 |
|
Zadomowienie
|
No właśnie nie wiem co zrobić, bo boję się, że jak doleje, to nic to nie da, a wtedy będzie po wcierce
|
|
|
|
#4627 |
|
Rozeznanie
|
ja kiedyś dolałam zaledwie kilka kropli do wody brzozowej i również zmętniała
myślałam, że to normalne więc wtrałam normalnie i nic mi się nie stało, ale ja nie mam jakoś wrażliwej skóry głowy
|
|
|
|
#4628 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() EDIT : No i rozwiązałam mój problem Pomyślałam sobie, co ma być to będzie i dolałam 100 ml 'czystego' Garniera do 'mętnego' i moja wcierka zrobiła się bardziej przezroczysta ![]() Edytowane przez smutna_dziewczyna Czas edycji: 2011-07-01 o 10:32 |
|
|
|
|
#4629 |
|
Zadomowienie
|
to ja chyba też doleję więcej wody pokrzywowej . jak kupię
|
|
#4630 |
|
Zadomowienie
|
Koniecznie tak zrób Bo szkoda , żeby wcierka się zmarnowała.
|
|
|
|
#4631 |
|
Rozeznanie
|
A używała któraś z was dziewczyny ten produkt z zdjęcia?? Dostałam od swojego Tż bo jego mama pracuje w aptece wiec mam go za darmo i zastanawiam się czy go użyć:// Normalnie kosztuje 140 zł wiec cena straszna.. Jest to kuracja przeciw przewlekłemu wypadaniu włosów, na dzień i na noc ale w sumie ten na noc głównie stymuluje porost włosów przez stymulowanie VEGF -czynnik wzrostu śródbłonka naczyniowego cokolwiek by to nie było
Sprawdzałam na KWC ale ma on tylko jedna opinie:/ Jeżeli nikt nie próbował to chyba zostanę króliczkiem doświadczalnym i później podzielę się opinia
|
|
|
|
#4632 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja bym wypróbowała i to natychmiast, zazdroszczę
|
|
|
|
|
#4633 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jednak ja wolę raczej nie dolewać oleju rycynowego do wcierek, bo nie myję codziennie włosów, za to codziennie raczę się wcierką. Wizja tłuściochów mnie odstrasza. ![]() Twoje kukuryku szybko rośnie.
|
|
|
|
|
#4634 |
|
Zadomowienie
|
Ja chyba dodam olejku rycynowego do aktualnej wcierki zamiast eterycznych, bo nigdzie nie mogę ich dostać :/ Stwierdziłam, że niech stracę, ale kupię olejki Polleny-Aromy tym razem. Są u mnie dwa sklepy w których je sprzedają, każdy na drugim końcu miasta... Pojechałam do pierwszego, to nie mieli ani rozmarynu, ani lawendy, ani szałwii
Teraz mam wcierkę ze świeżych liści brzozy i skrzypu, ale mam wrażenie, że alkohol w ogóle nie wniknął do wnętrza roślin ![]() Moje kukuryku rośnie szybko, tak samo jak baby hair, ale niestety, dalej wyglądam głupio. O ile kukuryku jest niewidoczne tak bardzo, to baby hair sterczą mi do góry i śmiesznie to wygląda... :/ Bo reszta włosów jest przylizana i idealnie prosta, a te dziadostwo odstaje.
Włosomaniaczka ![]() Obecnie: ~60 cm Cel I: do ziemi ![]() Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro ![]() Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania. Edytowane przez ston3d Czas edycji: 2011-07-02 o 12:28 |
|
|
|
#4635 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich, to mój pierwszy post
.Kilka postów wcześniej przeczytałam o dodawaniu olejku rycynowego do wody brzozowej i jako wcierka na skalp to dawać. ostatnio też wpadłam na pomysł, że można zmieszać skrzyp z wodą brzozową albo zrobić mieszankę skrzyp+woda brzozowa+rycyna/olejki eteryczne. Co o tym sądzicie?Zamierzam coś takiego stosować, zapuszczam kłaki do pasa, a mam za łopatki. Jeśli juz taki pomysł był to przepraszam za powielenie go, ale nie znalazłam w tym wątku, a przeczytałam go dość sumiennie. |
|
|
|
#4636 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4637 |
|
Zakorzenienie
|
woda brzozowa + olejek rycynowy
Dziewczyny, może moja nieuwaga, ale zapytam: skoro dodacie olejku rycynowego do wcierki, np brzozowej, to to nie będzie gęste? Czy bez problemu się rozpuści? Niżzej czytam ze 3g rycynowego na 100 ml wcierki nie było problemu, ale ile dodać olejku rycynowego do wody brzozowej aby rycynowy działał a żeby nie było go za mało?? Bo stosuję wcierkę Seboradin+olejki wieczorem, i nie muszę po tym rano myć włosów. A po takiej wcierce woda brzozowa+rycynowy, to chyba włosy będą tłuste? zna ktoś odpowiedź, ile dolać aby działał a czy wtedy będę musiała myć włosy? bo po seboradinie na noc, rano nie musiałam myć włosów.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2011-07-03 o 14:02 |
|
|
|
#4638 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: woda brzozowa + olejek rycynowy
Friese - dodałam zalane i ostudzone zioła skrzypu do resztki mojej wody brzozowej, niedługo(z 2 dni) się zużyje więc liczę, że się nie zmarnuje i nie zepsuje
.a i jakiś czas po takiej wcierce z oleju rycynowego i wody brzozowej to bym raczej umyła łeb(czyli raczej robić ją przed myciem). Edytowane przez photoholic Czas edycji: 2011-07-02 o 18:20 |
|
|
|
#4639 |
|
Zadomowienie
|
Bo u mnie w aptekach nie mają 'bety' ; p
---------- Dopisano o 22:22 ---------- Poprzedni post napisano o 22:20 ---------- [1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2788782 7]Z Polleny-Aromy to takie pewniaki, bez przekrętów sprzedawanie olejków z lawendy innej niż lawenda wąskolistna? ![]() [/QUOTE] Lekarska = wąskolistna? Bo wszędzie pisze, że to to samo i zgłupiałam, a z Polleny właśnie mają olejki z lekarskiej.
|
#4640 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4641 |
|
Zadomowienie
|
Ja dałam 40 kropli olejku na 100ml wody brzozowej,bo tak wyczytałam i również jest mętna. A dodatkowo przetłuszcza mi włosy
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
#4642 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
naprawdę masz efekt przetłuszczania? boję się zacząć używać w takim razie, bo u mnie i tak trzeba myć włosy codziennie
|
|
|
#4643 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niżej czytam ze 3 g rycynowego na 100 ml wcierki nie było problemu, ale ile dodać olejku rycynowego do wody brzozowej aby rycynowy działał a żeby nie było go za mało?? Bo stosuję wcierkę Seboradin+olejki wieczorem, i nie muszę po tym rano myć włosów. A po takiej wcierce woda brzozowa+rycynowy, to chyba włosy będą tłuste?
|
|
#4644 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Dbam o włosy od września 2010. cel-35-37-39-41-43-45-47-49-51-60cm- na początek. Od lutego 2011r. wracam do naturalnego koloru włosów. Odrost-13cm Kuracja drożdżowa: 14.03. Pasemko kontrolne 28cm. ________________ "Świat cierpi na brak mężczyzn, szczególnie tych, którzy są cokolwiek warci." |
|
|
|
|
#4645 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() W wodzie przecież się nie rozpuszczą. Zakładając, że chce się zrobić mocną eterycznie wcierkę, 40 kropli (po ok. 0,1ml) rozpuści się w 80-100ml alkoholu (nie alkoholu z wodą). |
|
|
|
|
#4646 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2790285 2]Nie traktujcie wody brzozowej jako 100% alkoholu, przecież do rozpuszczenia olejków eterycznych potrzebny jest alkohol a nie woda, a tego w kupnych wodach brzozowych jest zapewne nie więcej niż 50%.
![]() W wodzie przecież się nie rozpuszczą. Zakładając, że chce się zrobić mocną eterycznie wcierkę, 40 kropli (po ok. 0,1ml) rozpuści się w 80-100ml alkoholu (nie alkoholu z wodą).[/QUOTE] 40 kropli powinno się rozpuścić w 100 ml 40% alkoholu. Przynajmniej mi się zawsze rozpuszcza
|
#4647 |
|
Zakorzenienie
|
woda brzozowa + olejek rycynowy
czyli ile dodać olejku rycynowego do wody brzozowej aby rycynowy działał a żeby nie było go za mało??
może mi ktoś jak gamoniowi rozpisać dokładnie kwestię alkoholu?bo ile % alkoholu ma seboradin że 40 kropel olejku (np rpzmarynowetgo) rozpuszcza się i jest ok a ile % alkoholu ma woda brzozowa i ile w niej rozpuscic rycynowego?
|
#4648 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem ile oleju rycynowego możesz dodać, musisz sama sprawdzić ile się będzie rozpuszczać.
Włosomaniaczka ![]() Obecnie: ~60 cm Cel I: do ziemi ![]() Cel II: żeby ukochany mógł wejść po nich na 3 piętro ![]() Fakty nie przestają istnieć z powodu ich ignorowania. Edytowane przez ston3d Czas edycji: 2011-07-03 o 16:12 |
|
|
|
|
#4649 |
|
Zadomowienie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2790285 2]Nie traktujcie wody brzozowej jako 100% alkoholu, przecież do rozpuszczenia olejków eterycznych potrzebny jest alkohol a nie woda, a tego w kupnych wodach brzozowych jest zapewne nie więcej niż 50%.
![]() W wodzie przecież się nie rozpuszczą. Zakładając, że chce się zrobić mocną eterycznie wcierkę, 40 kropli (po ok. 0,1ml) rozpuści się w 80-100ml alkoholu (nie alkoholu z wodą).[/QUOTE] Aha rozumiem. Dziękuję za wyjaśnienie. Doleję do tej mieszanki jeszcze raz tyle wody brzozowej i zobaczę jak się spisze Generalnie bardzo bym chciała zrobić swoją własną wcierkę, ale nie mam czystego spirytusu. Może uda mi się go zdobyć pod koniec lipca dopiero i od razu spróbuję.
|
|
|
#4650 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:25.

Można się poparzyć, ja bym rozcieńczyła jakimś alkoholem.

Mi leciały po rycynie i miałam problem ze zmywaniem tego tłuściocha. Po rozpuszczeniu 3 g na 100 g wcierki o stężeniu alkoholu 50-70% nie zauważyłam wzmożonego wypadania, a i ze zmywaniem nie było problemu. Na początku widoczne były "bąble" oleju pływające w roztworze, ale po kilku dniach olej całkowicie się rozpuścił. Włosy po takiej wcierce były tłuste, ale problemów ze zmywaniem nie było. Poza tym olej rycynowy dodany do wcierki chroni przed nadmiernym wysuszeniem skóry i włosów. Ja polecam