Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011 - Strona 30 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 9 17,31%
Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 25 48,08%
Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 2 3,85%
Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 1 1,92%
Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 2 3,85%
Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 13 25,00%
Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-03, 22:00   #871
agus87
Zakorzenienie

Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011

marsylia swietne fotki
moja tez czasem tak udaje
podniesie jedno oko spojrzy czy jestem i zamknie i tak co chwile
Stary 2011-07-03, 22:02   #872
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marsylia Pokaż wiadomość
a i mam pytanie bo chyba wanilka pisala ze myje dziecko rano, wszystkie myjecie? Bo ja jakoś o tym nie pomyslalam i myje tylko wieczorem
Tylko pupę, a całą wieczorem

Cytat:
Napisane przez Krusiak Pokaż wiadomość
"Najnowsze zalecenia Brytyjskiego Departamentu Zdrowia zostały opublikowane w 2003 roku jako reakcja na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Obie organizacje zalecają, aby przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecko karmić wyłącznie piersią, czyli nie podawać mu żadnych pokarmów stałych ani mleka modyfikowanego. Wcześniejsze zalecenia Departamentu Zdrowia mówiły o wprowadzaniu pokarmów stałych między czwartym a szóstym miesiącem. Do czwartego miesiąca (17 tygodnia) nie wolno dziecku podawać żadnych pokarmów stałych, ponieważ w tym czasie wyściółka jelit dziecka nie jest jeszcze w pełni wykształcona, a nerki nie zdążyły się w pełni rozwinąć. Wprowadzenie pokarmu stałego zbyt wcześnie mogłoby nadwerężyć niewystarczająco dojrzałe organy. Obecnie wielu ekspertów uważa, że gwałtowny wzrost zachorowań na alergie na przestrzeni ostatnich 20 lat ma związek właśnie z wprowadzaniem pokarmu stałego, zanim układ trawienny dziecka jest w pełni gotowy na jego przyjęcie. Wskazówki zawarte we wznowionym wydaniu książki o żywieniu niemowląt opierają się na zaleceniach Departamentu Zdrowia, a także na moim doświadczeniu w pracy z setkami dzieci i na komentarzach, jakie otrzymałam od ich rodziców.

daje link
http://rodzina.opoka.org.pl/dwaplus/...prowadzac.html

ale faktycznie kazda z nas robi co uwaza za stosowne
mogłoby, prawdopodobnie - czyli to są przypuszczenia a nie pewnośc.
Tak jak agus pisała, nasze mamy wprowadzały nam pokarmy stałe wcześniej niż jest to robione teraz (nie wszystkie) i jakoś mniej było alergików czy innych chorób.
Ja i moja siostra też byłyśmy karmione wcześniej pokarmami stałymi i tak samo karmiłam starszą córkę i nic nikomu nie jest. Dlatego po każdym podaniu nowego pokarmu patrzy się na reakcje organizmu dziecka a nie wtłacza w nie jedzenie, żeby nie daj boże miało problemy zdrowotne.

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:02   #873
Mirabilka
Zakorzenienie

Marsylia - ale "rekin" wyszedł Ci profesjonalny super

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:02   #874
nuna_77
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mirabilka Pokaż wiadomość
kąpie w wanience wieczorem a rano do miseczki woda i przemywam wacikiem buzię i za uszami bo się tam poci - a po każdej kupci za dnia do wanny pod prysznic tyłeczek mały to uwielbia
Ciekawy pomysl, musze spróbowac z myciem pupy w wannie

Marsylia córcia tez taka łysa była do około 2 lat, teraz ma piekne włosy, sama jej zazdroszę
8 abs
nuna_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:03   #875
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
jeszcze tylko co do alergii spowodowanej wczesnym podawaniem pokarmów... to co wkleiłaś ten link.
no nie wiem co o tym myśleć - kiedyś bardzo wcześnie podawało się pokarmy i było o wieeele mniej alergii niż teraz...i ludzie zdrowsi teraz mamy trzymają się sztywno zasad karmią dłużej piersią i co... co drugie dziecko to alergik... także i na to nie ma reguły...

no właśnie mi się wydaję, że jest odwrotnie
kiedyś dużo karmiono piersią,

a teraz w dobie mm i słoiczków mamy,
częściej karmią mm i szybciej podają jedzenie

no i kiedyś jedzenie i otoczenie było inne, a teraz wszystko zanieczyszczone i jedzenie i powietrze i to ma tez wpływ
Stary 2011-07-03, 22:05   #876
Mirabilka
Zakorzenienie

Nuna - polecam zero odparzeń i czasem jak narobi w pampka to masakra - chusteczkami bym się zajechała zanim mu dupsko wypoleruję - a tak to fruuu pod kran + mydełko i wszyscy szczęśliwi

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:05   #877
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
no dla mnie "kiedyś mamy podawały ..." zabrzmiało jak wszystkie,
ale ok

Krusiak
ja tez się z tym nie spotakłam zeby 2-3 miesięcznemu dziecku coś dawać innego niz mleko
Ja w sumie też, nawet tz mówi do mnie czy nic mu nie będzie jak dotknie marchewkę językiem powiedzialam, ze nie bo przeciez nie ma tu elementow trawienia, przez dotkniecie jezykiem, ale tez zaczelam sie zastanawiac czy to ok W sumie, do trawienia takiej zupki jarzynowej to dla takiego malucha na prawdę skomplikowana sprawa...

A alergie moim zdaniem są przez chemię, którą jedzą matki, podczas ciąży i karmienia. Kiedyś nie było tyle chemii w jedzeniu. I pomidory smakowały jak pomidory ... ehh

WYMIANKA
marsylia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:07   #878
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Tylko pupę, a całą wieczorem

mogłoby, prawdopodobnie - czyli to są przypuszczenia a nie pewnośc.
Tak jak agus pisała, nasze mamy wprowadzały nam pokarmy stałe wcześniej niż jest to robione teraz (nie wszystkie) i jakoś mniej było alergików czy innych chorób.
Ja i moja siostra też byłyśmy karmione wcześniej pokarmami stałymi i tak samo karmiłam starszą córkę i nic nikomu nie jest. Dlatego po każdym podaniu nowego pokarmu patrzy się na reakcje organizmu dziecka a nie wtłacza w nie jedzenie, żeby nie daj boże miało problemy zdrowotne.
Mogloby czyli ze nie w kazdym wypadku tak sie dzieje
To jak z jazda samochodem ona tez moze doprowadzic do wypadku-moze ale nie musi /ale zalozenia lancuszka przyczynowo-skutkowego pasuja
Krusiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:08   #879
nuna_77
Zadomowienie

Alergię podobno tez często sa bo dzieci się chowa bardziej sterylnie niż dawniej, a chemia też robi swoje

Marsylia super fotki, ale Franek ma długie nogie bedzie wysoki chłopak
8 abs
nuna_77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:09   #880
aja1
Zakorzenienie

Iza kiedyś więcej kobiet karmiło piersią, niekoniecznie dłużej.
Poza tym nie było tylu słoiczków, ten od 4, ten od 5 ten od 7 itd
Kobiety dlatego same podejmowały decyzję kiedy podawać stałe pokarmy

Co do alergii, jes moim zdaniem tak: jeżeli ja mam alergię np na trawy, tż na kwiaty i pokarmy to dzieci będą w grupie o zwiększony ryzyku alergii zarówno na trawy jak i na pokarmy.

Chemia też robi swoje. Właśnie niedawno rozmawiałam z tż koleżanki, pracuje u nas w Instytucie Warzywnictwa i tak gadka szmatka, że wkurza mnie kapusta, bo nie mogę za cholerę rozdzielić liści kapusty, bo za mocno przylegają do siebie, a ileś lat temu tak nie było, a on do mnie że tej kapusty co była kiedyś już nie ma. Ziarna kapusty zostały tak zmodyfikowane, żeby pasowała kapusta bardziej do przerobu dla firm np. na kiszoną niż dla indywidualnego klienta. Tej oryginalnej już nie ma. I tak jest z większością owoców i warzyw. W tym naszym instytucie warzyw i owoców właśnie to robią. Co roku we wrześnie jest u nas Święto Kwiatów Owoców I Wwarzyw, idąc na wystawy do instytu można zobaczyć ile jest stworzonych nowych gatunków/

Mój Aniołek 30.12.2016

Edytowane przez aja1
Czas edycji: 2011-07-03 o 22:15
Stary 2011-07-03, 22:09   #881
agus87
Zakorzenienie

widze, ze niektore dziewczyny szukaja dziure w calym i sa bardzo uszczypliwe, no ale tak jak wiekszosc z was pisze

kazda mama robi to co uwaza za stosowne
i sadze, ze zadna z nas nie zrobila by swojemu dziecku umyslnie krzywdy
Stary 2011-07-03, 22:09   #882
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez agus235 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zagłosowane
A czy wasze maluszki próbują już siadać bo mój mały tak

mój to leniuszek

Cytat:
wklejam wam moją nieudaną sesję (za krótka kołdra ) już zapowiedziałam tżtowi że muszę tło neibieskie kupić ale to próba - kopia robocza i Oli jako arab

Załącznik 4065128

Załącznik 4065147
extra
dlaczego nieudaną bardzo ładnie Ci to wyszło

Cytat:
OLIWIER kończy dziś 3 miesiące i 13tygodni zarazem
GRATULACJE!!!!!

Cytat:
"Najnowsze zalecenia Brytyjskiego Departamentu Zdrowia zostały opublikowane w 2003 roku jako reakcja na zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia. Obie organizacje zalecają, aby przez pierwszych sześć miesięcy życia dziecko karmić wyłącznie piersią, czyli nie podawać mu żadnych pokarmów stałych ani mleka modyfikowanego. Wcześniejsze zalecenia Departamentu Zdrowia mówiły o wprowadzaniu pokarmów stałych między czwartym a szóstym miesiącem. Do czwartego miesiąca (17 tygodnia) nie wolno dziecku podawać żadnych pokarmów stałych, ponieważ w tym czasie wyściółka jelit dziecka nie jest jeszcze w pełni wykształcona, a nerki nie zdążyły się w pełni rozwinąć. Wprowadzenie pokarmu stałego zbyt wcześnie mogłoby nadwerężyć niewystarczająco dojrzałe organy. Obecnie wielu ekspertów uważa, że gwałtowny wzrost zachorowań na alergie na przestrzeni ostatnich 20 lat ma związek właśnie z wprowadzaniem pokarmu stałego, zanim układ trawienny dziecka jest w pełni gotowy na jego przyjęcie. Wskazówki zawarte we wznowionym wydaniu książki o żywieniu niemowląt opierają się na zaleceniach Departamentu Zdrowia, a także na moim doświadczeniu w pracy z setkami dzieci i na komentarzach, jakie otrzymałam od ich rodziców.
a mojemu chrześniakowi, jego babcia dała mu kość z gęsi do lizania jak miał niecałe 3 m-ce skończone i jeszcze parę innych np skórkę od chleba i teraz ma 7 lat, żadnej alergii, wszystkie ząbki zdrowe itp,
więc niema różnicy, tak jak dziecko karmione piersią może być alergikiem a to karmione mm nie, ale może też być na odwrót

Cytat:
Nasza dzisiejsza sesja

1. Eee trochę przysnąłem, ale pewnie i tak nie było ryb
2. A tata nie wie że pożyczyłem jego wentkę
3. Tu łownę rybkę, a na co dzień ratuje świat (superman)
super sesja
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:10   #883
Krusiak
BAN stały

Wieksza ilosc alergi spowodowana jest wiekszym zanieczyszczeniem powietrza /astma jest czesciej spotykana u dzieci w miestach wysokorozwinietych do tego dochodza detergenty i iinne przyjemnisci i mamy odpowiedz ale co sie dziewczyny temu dziwic skoro naet ryby o plci meskiej zmieniaja ja na zenska z powodu zanieczyszenia wod estrogenem ktory o zgrozo dostaje sie do zbiornikow z prostego powodu-duzo kobiet uzywa tabletek, pozniej siusiu i to trafia do wczesniej wspomnianych rybek ;-)
Stary 2011-07-03, 22:11   #884
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

ja też tak robię, np jak kąpię Oliwcię rano to wieczorem myję jej buźkę, rączki stópki i tyłeczek i na odwrót. W ciągu dnia tez staram się chociaż raz przemyć jej tyłek. Jak jest gorąco na dworze to kąpie ją nawet dwa razy w ciągu dnia.

jeny, dziewczyny to ja taka bez rozumu małej tego smoczka we wszystkim maczałam ale to przez moją mamę. Ona mi mówiła: no umocz jej w dżemie, w nutelli, w toffi , daj biszkopta -a ja głupia tak robiłam. Myślałam, że to ok, bo mama 5 dzieci wychowała to chyba wie lepiej. Teraz będę mądrzejsza. Soczku malej też nie daje, bo i tak nim pluła. Jedynie herbatkę raz dziennie i to tylko jak jest bardzo gorąco.
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:13   #885
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Iza kiedyś więcej kobiet karmiło piersią, niekoniecznie dłużej.
Poza tym nie było tylu słoiczków, ten od 4, ten od 5 ten od 7 itd
Kobiety dlatego same podejmowały decyzję kiedy podawać stałe pokarmy

Co do alergii, jes moim zdaniem tak: jeżeli ja mam alergię np na trawy, tż na kwiaty i pokarmy to dzieci będą w grupie o zwiększony ryzyku alergii zarówno na trawy jak i na pokarmy.
Tak mi sie przypomnialo-KIEDYS moja babcia podawala swoim dziecia MAKOWINE jak szla na pole-dzieciak spal 3dni non stop
A ja bym nie podala bo to co bylo KIEDYS niekoniecznie musi byc dobre
Stary 2011-07-03, 22:14   #886
ego_ego
Wtajemniczenie

nasze wypociny dzisiejsze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg kosmos.jpg (64,4 KB, 46 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg motyle.jpg (103,6 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg surfer.jpg (72,6 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg surfer2.jpg (76,3 KB, 43 załadowań)
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:15   #887
Krusiak
BAN stały

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
ja też tak robię, np jak kąpię Oliwcię rano to wieczorem myję jej buźkę, rączki stópki i tyłeczek i na odwrót. W ciągu dnia tez staram się chociaż raz przemyć jej tyłek. Jak jest gorąco na dworze to kąpie ją nawet dwa razy w ciągu dnia.

jeny, dziewczyny to ja taka bez rozumu małej tego smoczka we wszystkim maczałam ale to przez moją mamę. Ona mi mówiła: no umocz jej w dżemie, w nutelli, w toffi , daj biszkopta -a ja głupia tak robiłam. Myślałam, że to ok, bo mama 5 dzieci wychowała to chyba wie lepiej. Teraz będę mądrzejsza. Soczku malej też nie daje, bo i tak nim pluła. Jedynie herbatkę raz dziennie i to tylko jak jest bardzo gorąco.

ŁO kurczaki ja raz malemu dalam oblizac szynke/ktora sama robilam/ raz jeden i pozniej pomyslalam ze wiecej tego nie zrobie...
Stary 2011-07-03, 22:15   #888
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
kazda mama robi to co uwaza za stosowne
i sadze, ze zadna z nas nie zrobila by swojemu dziecku umyslnie krzywdy
dokładnie święta racja

eirene gratuluję 3 miesięcy

ego
super a z motylkami najfajniejsze

Edytowane przez patrycja_22
Czas edycji: 2011-07-03 o 22:17
patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:16   #889
Krusiak
BAN stały

To jakas zmowa dzis z tymi zdjeciami?? he he 2dni mnie nie bylo i widze ze tu takie pomysly poszly fajniutkie te zdjecia
Stary 2011-07-03, 22:18   #890
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
Marsylia - ale "rekin" wyszedł Ci profesjonalny super
Wielka ryba miała być

Cytat:
Napisane przez nuna_77 Pokaż wiadomość
Ciekawy pomysl, musze spróbowac z myciem pupy w wannie

Marsylia córcia tez taka łysa była do około 2 lat, teraz ma piekne włosy, sama jej zazdroszę
Ja też byłam łysa, więc Franek ma to po mnie, mąż miał włosy jak był dzieckiem, ale teraz nie bardzo, więc już lepiej w tą stronę
Cytat:
Napisane przez nuna_77 Pokaż wiadomość
Alergię podobno tez często sa bo dzieci się chowa bardziej sterylnie niż dawniej, a chemia też robi swoje

Marsylia super fotki, ale Franek ma długie nogie bedzie wysoki chłopak
Po tacie. Nawet w ciazy wszystko miał na 4 tygodnie młodsze niż kość udową.
Cytat:

NO my pupcie przemywamy wodą po kazdej zmianie, buzke staram się rano, albo w srodku dnia. Ale jakoś kapiel 2 razy dziennie nam sie nie zdarzylo. Brak czasu

WYMIANKA
Stary 2011-07-03, 22:21   #891
aja1
Zakorzenienie

Fajne te zdjęcia
Parę dni mnie nie było i o czymś nie wiem? Co Wy wszystkie takie pozowane zdjęcia maluchów robicie?

Mój Aniołek 30.12.2016
Stary 2011-07-03, 22:22   #892
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Nuna - polecam zero odparzeń i czasem jak narobi w pampka to masakra - chusteczkami bym się zajechała zanim mu dupsko wypoleruję - a tak to fruuu pod kran + mydełko i wszyscy szczęśliwi
może spróbuje ale w ramach zabawy

ja po kupie wilgotnymi wacikami na przewijaku myję

Cytat:
A alergie moim zdaniem są przez chemię, którą jedzą matki, podczas ciąży i karmienia. Kiedyś nie było tyle chemii w jedzeniu. I pomidory smakowały jak pomidory ... ehh
tez uważam, ze głównie przez chemię

Cytat:

nie martw się
ale z ciebie fajna dziewczyna, umiesz się przyznać do błędu

Cytat:
Tak mi sie przypomnialo-KIEDYS moja babcia podawala swoim dziecia MAKOWINE jak szla na pole-dzieciak spal 3dni non stop
A ja bym nie podala bo to co bylo KIEDYS niekoniecznie musi byc dobre
no dokładnie, to że kiedyś ktoś tak robił to przecież nie jest żaden argument,
kiedyś był mniejszy dostęp do wiedzy,
kiedyś dzieci bez fotelików wożona w samochodach i też można napisać " ... ale żyjemy"
Stary 2011-07-03, 22:22   #893
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:

w nutelli hardcore - ja się slinie na nutelle ale sama nawet nie tknę

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
nasze wypociny dzisiejsze
WY to macie porządne niebo. U nas musialabym mate na drugą stronę przewrócić - taką jak ma monti i tiny love, ale dopiero przy skladaniu odkrylam, ze brakowalo nam nieba a caly czas na nim lezelismy
Z motylem rewelacja

WYMIANKA
Stary 2011-07-03, 22:27   #894
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
może spróbuje ale w ramach zabawy

ja po kupie wilgotnymi wacikami na przewijaku myję

tez uważam, ze głównie przez chemię

nie martw się
ale z ciebie fajna dziewczyna, umiesz się przyznać do błędu

no dokładnie, to że kiedyś ktoś tak robił to przecież nie jest żaden argument,
kiedyś był mniejszy dostęp do wiedzy,
kiedyś dzieci bez fotelików wożona w samochodach i też można napisać " ... ale żyjemy"
Stary 2011-07-03, 22:28   #895
iizabelaa
Zakorzenienie

ego_ego
Marsylia

super foty
mi pomysłów brak

dzisiaj znowu zrobilam zdjecia z gwiazdkami i ksiezycem

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-07-03 o 22:32
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:32   #896
marsylia
Wtajemniczenie

Cytat:
ego_ego
Marsylia

super foty
mi pomysłów brak

dzisiaj znowu zrobilam zdjecia z gwiazdkami i ksiezycem
to zrob kosmonautke
Ja bym zrobila ale nie mam ciemnego tla tyle ...

WYMIANKA
Stary 2011-07-03, 22:33   #897
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Natka3008 Pokaż wiadomość
traicionera a jakie dajesz soczki, ja chciałam dać sok jabłkowy z hipp, ale jej nie zasmakował, gdyż strasznie się krzywiła
z gerbera jabłkowy, z bobofruta marchewka-jabłko, m-j plus coś tam. Gdyby Nadia sie pluła, albo miała jakieś problemy zdrowotne, to bym odstawiła, ale czuje się zupełnie dobrze i wreszcie nie meczy z kupą.

Cytat:
Hej dziewczyny, jak dni szybko lecą przeraża mnie to

Słodki Jacuś (uwielbiam to imię, więc za same imię dla mnie jest już cudakiem) ale widzę że jak Franek włosem nie grzeszy

Iza my jedziemy tylko na premium i bardzo je lubię, huggisy mielismy z 1 i jakoś nie podeszly nam, i te zwykle pampy w zielone kropki tez nie. No i Franek nie smarowany a nigdy pupy czerwonej nie ma. W Superpharmie kupilismy za 40,99 72 sztuki a w realu za 42,99 jak byly promocje.

Ja zawsze moglam robic co chcialam w pracy, ale teraz pewnie bede chciala jak najszybciej wszystko zrobić i nie bedzie czasu na net. No i zona prezesa zagoscila juz na dobre. Ehhh boje się do czego ja tam wrócę i jak będzie wyglądała hierarchia? Ja bede kierownikiem, a ona kierownikiem moim, czy moze zrobią mnie kierownikiem jednoosobowego dzialu Hr a ona zostawi sobie reszte i mój zespuł
A co do informatyka Iza to ja się lepiej ustawiłam, bo mam tam męża na zleceniu Bo pracuję w biurze na przeciwko a z wykształcenia jest informatykiem. Wiec wyczysci zawsze jesli cos trzeba

Nasz patrzy jak jemy od miesiaca Daje mu wachac rozne rzeczy i jakie miny przy tym robi no i lizal raz marchewke w ogole chyba marchewka i jabluszko to najlepsze rzeczy do wachania.

Tra czarne buty mnie nie urzekly, ale nudziaki boskie, na pewno kupię przed powrotem do pracy jakies nudowe szpileczki. Tyle ze zeby w nich chodzic caly dzien w pracy to pewnie z 7 cm wezmę.
Tez mysle czy nie powinnam poszukac korporacji. U nas jest srednia firma, w biurze okolo 15 osob, kilka w innych regionach. Ale specyfika jest taka ze przez nas jest zatrudnianych miesiecznie kolo 300 - 500 pracowników miesiecznie. Wydaje mi sie ze w korporacjach sa jasniejsze zasady.

a może ona ma to po mamie?

My tez mamy taki plan. Pewnie w 4 ms wejdą soczki, w 5 jabluszko... ale tez trzeba chyba obserwowac malucha. Jednak wczesniej niz w rospisce nie dam, bo po cos ona jest.

Hmm... ja mysle ze TRA pracuje w R. ale to taki strzal Moj mąż pracuje w mediach i zawsze mi mowil, ze kiedys mi to bedzie przeszkadzac. Staram się żeby tak nie bylo, ale ten heineken mnie masakruje, dzis bedzie po 3 najszybciej. A ja jakoś nie lubię być w nocy sama w domu.
Eirene - jaki fajny góralczyk
My dzis mielismy dzien wedkarza, zaraz coś dodam - mężowi na imieniny. Bo on kupil wendke i robaki. Ale nie mial jeszcze pozwolenia i robaki mu zdechly
Olusia
u nas dzis taka sama akcja o 14stej i potem o 18stej - krzyk taki straszny i piersi nawet do ust nie chcial, ale chwilę pochodzilam uspokoilam i zjadl ladnie. Wczoraj przed spaniem to samo. Nie wiem co jest grane....

U nas w ogóle ostatnio taki schemat: kolo 18:30 widze ze Franek jest zmasakrowany wiec biegne kapac, po kapieli chce dac cyca, ale jest placz wiec uspokajam, dw dni w marsupi, a dzis na rekach. W koncu daje cyca zasypia na nim po 5 minutach nie do obudzenia. Zanosze do lozeczka za 40 minut sie budzi wiec daje cyca bo jest glodny odkladam do lozeczka i maly zasypia tak z 30 minut choc wczoraj w 10 zasnal. Wiec idzie spac o 19 potem jeszcze raz o 20stej W ogole u nas jest dziwnie... bo maly nie ma problemu z zasnieciem a z utrzymaniem spania. On zasypia po kilka razy i budzi się. RRaz sie zdarzylo ze zasypial 2 godziny i chyba z 15 razy. Oczywiscie ide za kazdym razem, glaszcze po policzku daje smoka.
W dzien zawsze klade ze smokiem i przykrywam buzie lekko pieluszką, moze sprobujcie, to pomaga mu sie wyciszyc i odciac od bodzcow, zasypia w maks 5 minut.

a i mam pytanie bo chyba wanilka pisala ze myje dziecko rano, wszystkie myjecie? Bo ja jakoś o tym nie pomyslalam i myje tylko wieczorem
No do pracy lepsze niższe
Pracowałam w mniejszych firmach i wole korpo, szczególnie, gdy nie ma dress code'u. Zawsze wszystko jest dopilnowane, pensja jak w zegarku, trzynastki, w przypadku mojej ciąży tez nie było problemu, bo mają to wszystko już przećwiczone.

marsylia- ego-swietne sesje

co do kapania, to za pierwszym razem byliśmy głupi i wykąpaliśmy jakoś tak kolo południa, "dzięki" czemu wtedy Nadia przespała w dzień ciurkiem kilka godzin i w nocy nie chciała spać W ciągu dnia to tylko przemywam buzie, szyjkę, łapki wacikiem nasączonym woda.

miałyśmy iść w piątek na szczepienie, w końcu idziemy jutro, bo nam termin dziś odwołali i bym musiała Nadie wieźć przez pół miasta komunikacja miejska, wole tego uniknąć. Mam nadzieje, ze drugie szczepienie pójdzie tak gładko jak pierwsze, trzymajcie kciuki. No i przy okazji skontroluje, czy moja waga dużo przekłamuje i wypytam pediatrę o kilka rzeczy.

aaa, co do pracy- nie pracuje w żadnym R.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania

Edytowane przez traicionera
Czas edycji: 2011-07-03 o 22:34
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:33   #898
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
WY to macie porządne niebo. U nas musialabym mate na drugą stronę przewrócić - taką jak ma monti i tiny love, ale dopiero przy skladaniu odkrylam, ze brakowalo nam nieba a caly czas na nim lezelismy
Z motylem rewelacja

mi też brakuję nieba
takiego żywego błękitu
Stary 2011-07-03, 22:45   #899
Castia
Wtajemniczenie

hej dziewczyny, co za pogoda brrr. kiedy ma być cieplej?????

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
castia, jak idzie nauka picia z butli u Malwinki?? bo u Nas beznadzieja. Lenka sie śmieje, krzywi, kręci głową, wystawia język, no cuda wianki a pić nie chce
identycznie jak u was dziś podałam małej soczek pierwszy raz i to było coś takiego - smakowało jej jak coś jej tam poleciało, jak zabierałam butelkę i tak jej dostawiałam to otwierała buzię ale nie ssała tylko tak trzymała w buzi. miałam wrażenie że ona nie wie że żeby coś si napić to trzeba ssać więc jej pomagałam i tak naciskałam ja na smoczek to się oblizywała kurde ale jak mam jej wytłumaczyć że żeby się napić to ma ssać??nie wiem
czuje, że skończy sie u nas na kubku niekapku i łyżeczce
dziś i tak było lepiej niż z mlekiem bo jak podaje jej mleko to ona językiem wypycha butelkę dziś soczek jej zasmakował więc buzię otwierała sama żebym jej tą butelkę włożyła. ale co z tego jak ona nie wie że z butelki też można jeść i pić
smoczki wymieniłam na jakieś gumowe i nic to nie dało.

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
marsylia swietne fotki
moja tez czasem tak udaje
podniesie jedno oko spojrzy czy jestem i zamknie i tak co chwile

oo moja dokładnie tak samo robi. albo jak spi czasami tak jak 'mysz pod miotłą' to otworzy oko spojrzy czy jestem i spi dalej a jak mnie nie ma to sie rozbudza

dziewczyny co do rozszerzania diety u maluszków każda z nas chce jak najlepiej dla swojego dziecka więc jeśli czujecie się pewne tego co robicie i uważacie to za słuszne to tak róbcie.
ja to za bardzo nie wiem narazie o co chodzi i dobrze że na słoiczkach podane są miesiące od kiedy co można podać więc dla mnie to istna ściągawka w zywieniu malucha no oczywiście jeszcze jakiś schemat do tego.
ale jak widzę że na słoiczku jest napisane że dynię można podać od 5 miesiąca to ją podam od 5 miesiąca
i wcale nie musze kupowac tego słoiczka tylko zrobię coś z tej dyni sama ( o ile mi się będzie chciało ale w sumie to co ja zrobię z całą dynią jak ona zje jej 3 łyżeczki ) w końcu te miesiące nie są podane bez powodu ja tam wolę z brzuszkiem mojej małej nie eksperymentować, zdąży się tym wszystkim najeść w życiu

tak w ogóle to mnie zastanawiają te słoiczki. jak podane są te miesiące np. od 4 miesiąca to od zaczętego 4mc czy od skończonego
bo słyszałam że rózne firmy inaczej to interpretują. chodzi mi o tych głównych BoboVitę, Gerbera i Hippa

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2011-07-03 o 22:49
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-03, 22:52   #900
kolba
Raczkowanie

Wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji o rozszerzaniu diety. My juz to mamy za sobą - tzn początek Ola była tylko na cycu. Ja podobnie jak Montii jakos tak się tego bałam. Pierwszą zupkę dałam na tydzień przed skończeniem 5 miesięcy (oczywiście namawiana byłam przez mamę już wcześniej). Lekarka poradziła mi, żeby nie zaczynać od deserków, bo one są słodkie i potem Ola może nie chcieć zupki. Zaczęłam od zupek z bobovity - oni maja dwie na początek - marchewkowa z ryżem i jarzynowa ze świeżych warzyw. Obie Olusi bardzo smakowały. Najpierw podzieliłam słoiczek na 3 porcje i dawałam przez 3 dni (bo w lodówce można do 48h przechowywać) i trzeciego dnia jak sie porcja skonczyła to Ola w ryk Potem dwa dni po pół i od 6 dnia zjada cały. Wszystko mamy pomarańczowe więc Dziewczyny kupujcie śliniaki!
Deserki daje po pół słoiczka, ale tylko dlatego, żeby kupke bylo latwiej zrobic (bo odkad sa zupki to jest twardsza).
Od 3 dni dodaje kaszkę manną i obserwuje.
Ale i tak rozszerzanie to dla mnie czarna magia i mam 1000 pytan o wszystko

Zdjęcia tematyczne robicie boskie - tez muszę cos porobic ale ja to beztalencie artystyczne.
kolba jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości