|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#871 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
marsylia swietne fotki
moja tez czasem tak udaje podniesie jedno oko spojrzy czy jestem i zamknie i tak co chwile |
|
|
|
#872 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Tak jak agus pisała, nasze mamy wprowadzały nam pokarmy stałe wcześniej niż jest to robione teraz (nie wszystkie) i jakoś mniej było alergików czy innych chorób. Ja i moja siostra też byłyśmy karmione wcześniej pokarmami stałymi i tak samo karmiłam starszą córkę i nic nikomu nie jest. Dlatego po każdym podaniu nowego pokarmu patrzy się na reakcje organizmu dziecka a nie wtłacza w nie jedzenie, żeby nie daj boże miało problemy zdrowotne. |
||
|
|
|
#873 |
|
Zakorzenienie
|
Marsylia - ale "rekin" wyszedł Ci profesjonalny
super
|
#874 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Marsylia córcia tez taka łysa była do około 2 lat , teraz ma piekne włosy, sama jej zazdroszę
|
|
#875 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie mi się wydaję, że jest odwrotnie kiedyś dużo karmiono piersią, a teraz w dobie mm i słoiczków mamy, częściej karmią mm i szybciej podają jedzenie ![]() no i kiedyś jedzenie i otoczenie było inne, a teraz wszystko zanieczyszczone i jedzenie i powietrze i to ma tez wpływ
|
|
#876 |
|
Zakorzenienie
|
Nuna - polecam zero odparzeń i czasem jak narobi w pampka to masakra - chusteczkami bym się zajechała zanim mu dupsko wypoleruję - a tak to fruuu pod kran + mydełko i wszyscy szczęśliwi
|
#877 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
powiedzialam, ze nie bo przeciez nie ma tu elementow trawienia, przez dotkniecie jezykiem, ale tez zaczelam sie zastanawiac czy to ok W sumie, do trawienia takiej zupki jarzynowej to dla takiego malucha na prawdę skomplikowana sprawa...A alergie moim zdaniem są przez chemię, którą jedzą matki, podczas ciąży i karmienia. Kiedyś nie było tyle chemii w jedzeniu. I pomidory smakowały jak pomidory ... ehh
|
|
|
|
|
#878 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
To jak z jazda samochodem ona tez moze doprowadzic do wypadku-moze ale nie musi /ale zalozenia lancuszka przyczynowo-skutkowego pasuja |
|
|
|
|
#879 |
|
Zadomowienie
|
Alergię podobno tez często sa bo dzieci się chowa bardziej sterylnie niż dawniej, a chemia też robi swoje
Marsylia super fotki, ale Franek ma długie nogie bedzie wysoki chłopak
|
#880 |
|
Zakorzenienie
|
Iza kiedyś więcej kobiet karmiło piersią, niekoniecznie dłużej.
Poza tym nie było tylu słoiczków, ten od 4, ten od 5 ten od 7 itd Kobiety dlatego same podejmowały decyzję kiedy podawać stałe pokarmy Co do alergii, jes moim zdaniem tak: jeżeli ja mam alergię np na trawy, tż na kwiaty i pokarmy to dzieci będą w grupie o zwiększony ryzyku alergii zarówno na trawy jak i na pokarmy. Chemia też robi swoje. Właśnie niedawno rozmawiałam z tż koleżanki, pracuje u nas w Instytucie Warzywnictwa i tak gadka szmatka, że wkurza mnie kapusta, bo nie mogę za cholerę rozdzielić liści kapusty, bo za mocno przylegają do siebie, a ileś lat temu tak nie było, a on do mnie że tej kapusty co była kiedyś już nie ma. Ziarna kapusty zostały tak zmodyfikowane, żeby pasowała kapusta bardziej do przerobu dla firm np. na kiszoną niż dla indywidualnego klienta. Tej oryginalnej już nie ma. I tak jest z większością owoców i warzyw. W tym naszym instytucie warzyw i owoców właśnie to robią. Co roku we wrześnie jest u nas Święto Kwiatów Owoców I Wwarzyw, idąc na wystawy do instytu można zobaczyć ile jest stworzonych nowych gatunków/ Edytowane przez aja1 Czas edycji: 2011-07-03 o 22:15 |
|
|
|
#881 |
|
Zakorzenienie
|
widze, ze niektore dziewczyny szukaja dziure w calym i sa bardzo uszczypliwe, no ale tak jak wiekszosc z was pisze
kazda mama robi to co uwaza za stosowne i sadze, ze zadna z nas nie zrobila by swojemu dziecku umyslnie krzywdy
|
|
|
|
#882 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mój to leniuszek ![]() Cytat:
![]() dlaczego nieudaną bardzo ładnie Ci to wyszło ![]() GRATULACJE!!!!! Cytat:
więc niema różnicy, tak jak dziecko karmione piersią może być alergikiem a to karmione mm nie, ale może też być na odwrót super sesja |
|||
|
|
|
#883 |
|
BAN stały
|
Wieksza ilosc alergi spowodowana jest wiekszym zanieczyszczeniem powietrza /astma jest czesciej spotykana u dzieci w miestach wysokorozwinietych do tego dochodza detergenty i iinne przyjemnisci i mamy odpowiedz ale co sie dziewczyny temu dziwic skoro naet ryby o plci meskiej zmieniaja ja na zenska z powodu zanieczyszenia wod estrogenem ktory o zgrozo dostaje sie do zbiornikow z prostego powodu-duzo kobiet uzywa tabletek, pozniej siusiu i to trafia do wczesniej wspomnianych rybek ;-)
|
|
|
|
#884 |
|
Zadomowienie
|
ja też tak robię, np jak kąpię Oliwcię rano to wieczorem myję jej buźkę, rączki stópki i tyłeczek i na odwrót. W ciągu dnia tez staram się chociaż raz przemyć jej tyłek. Jak jest gorąco na dworze to kąpie ją nawet dwa razy w ciągu dnia.
jeny, dziewczyny to ja taka bez rozumu małej tego smoczka we wszystkim maczałam
|
#885 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
A ja bym nie podala bo to co bylo KIEDYS niekoniecznie musi byc dobre |
|
|
|
|
#886 |
|
Wtajemniczenie
|
nasze wypociny dzisiejsze
|
|
|
|
#887 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
ŁO kurczaki ja raz malemu dalam oblizac szynke/ktora sama robilam/ raz jeden i pozniej pomyslalam ze wiecej tego nie zrobie... |
|
|
|
|
#888 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
eirene gratuluję 3 miesięcy ego super a z motylkami najfajniejsze
Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-07-03 o 22:17 |
|
|
|
|
#889 |
|
BAN stały
|
To jakas zmowa dzis z tymi zdjeciami?? he he 2dni mnie nie bylo i widze ze tu takie pomysly poszly fajniutkie te zdjecia
|
|
|
|
#890 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Wielka ryba miała być
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#891 |
|
Zakorzenienie
|
Fajne te zdjęcia
![]() Parę dni mnie nie było i o czymś nie wiem? Co Wy wszystkie takie pozowane zdjęcia maluchów robicie? |
|
|
|
#892 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja po kupie wilgotnymi wacikami na przewijaku myję Cytat:
Cytat:
ale z ciebie fajna dziewczyna, umiesz się przyznać do błędu Cytat:
kiedyś był mniejszy dostęp do wiedzy, kiedyś dzieci bez fotelików wożona w samochodach i też można napisać " ... ale żyjemy"
|
|
#893 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() WY to macie porządne niebo. U nas musialabym mate na drugą stronę przewrócić - taką jak ma monti i tiny love, ale dopiero przy skladaniu odkrylam, ze brakowalo nam nieba a caly czas na nim lezelismy ![]() Z motylem rewelacja |
|
|
|
|
#894 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#895 |
|
Zakorzenienie
|
ego_ego
Marsylia super foty mi pomysłów brak dzisiaj znowu zrobilam zdjecia z gwiazdkami i ksiezycem
Edytowane przez iizabelaa Czas edycji: 2011-07-03 o 22:32 |
|
|
|
#896 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja bym zrobila ale nie mam ciemnego tla tyle ...
|
|
|
|
|
#897 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pracowałam w mniejszych firmach i wole korpo, szczególnie, gdy nie ma dress code'u. Zawsze wszystko jest dopilnowane, pensja jak w zegarku, trzynastki, w przypadku mojej ciąży tez nie było problemu, bo mają to wszystko już przećwiczone. marsylia- ego-swietne sesje ![]() co do kapania, to za pierwszym razem byliśmy głupi i wykąpaliśmy jakoś tak kolo południa, "dzięki" czemu wtedy Nadia przespała w dzień ciurkiem kilka godzin i w nocy nie chciała spać miałyśmy iść w piątek na szczepienie, w końcu idziemy jutro, bo nam termin dziś odwołali i bym musiała Nadie wieźć przez pół miasta komunikacja miejska, wole tego uniknąć. Mam nadzieje, ze drugie szczepienie pójdzie tak gładko jak pierwsze, trzymajcie kciuki. No i przy okazji skontroluje, czy moja waga dużo przekłamuje i wypytam pediatrę o kilka rzeczy. aaa, co do pracy- nie pracuje w żadnym R.
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-07-03 o 22:34 |
||
|
|
|
#898 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi też brakuję nieba ![]() takiego żywego błękitu
|
|
#899 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hej dziewczyny, co za pogoda brrr. kiedy ma być cieplej?????
Cytat:
więc jej pomagałam i tak naciskałam ja na smoczek to się oblizywała kurde ale jak mam jej wytłumaczyć że żeby się napić to ma ssać?? nie wiem![]() czuje, że skończy sie u nas na kubku niekapku i łyżeczce ![]() dziś i tak było lepiej niż z mlekiem bo jak podaje jej mleko to ona językiem wypycha butelkę dziś soczek jej zasmakował więc buzię otwierała sama żebym jej tą butelkę włożyła. ale co z tego jak ona nie wie że z butelki też można jeść i pić ![]() smoczki wymieniłam na jakieś gumowe i nic to nie dało. Cytat:
oo moja dokładnie tak samo robi. albo jak spi czasami tak jak 'mysz pod miotłą' to otworzy oko spojrzy czy jestem i spi dalej a jak mnie nie ma to sie rozbudza ![]() dziewczyny co do rozszerzania diety u maluszków każda z nas chce jak najlepiej dla swojego dziecka więc jeśli czujecie się pewne tego co robicie i uważacie to za słuszne to tak róbcie .ja to za bardzo nie wiem narazie o co chodzi i dobrze że na słoiczkach podane są miesiące od kiedy co można podać więc dla mnie to istna ściągawka w zywieniu malucha no oczywiście jeszcze jakiś schemat do tego. ale jak widzę że na słoiczku jest napisane że dynię można podać od 5 miesiąca to ją podam od 5 miesiąca i wcale nie musze kupowac tego słoiczka tylko zrobię coś z tej dyni sama ( o ile mi się będzie chciało ale w sumie to co ja zrobię z całą dynią jak ona zje jej 3 łyżeczki ) w końcu te miesiące nie są podane bez powodu ja tam wolę z brzuszkiem mojej małej nie eksperymentować, zdąży się tym wszystkim najeść w życiu![]() ![]() tak w ogóle to mnie zastanawiają te słoiczki. jak podane są te miesiące np. od 4 miesiąca to od zaczętego 4mc czy od skończonego ![]() bo słyszałam że rózne firmy inaczej to interpretują. chodzi mi o tych głównych BoboVitę, Gerbera i Hippa Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-07-03 o 22:49 |
||
|
|
|
#900 |
|
Raczkowanie
|
Wtrącę swoje trzy grosze do dyskusji o rozszerzaniu diety. My juz to mamy za sobą - tzn początek
Ola była tylko na cycu. Ja podobnie jak Montii jakos tak się tego bałam. Pierwszą zupkę dałam na tydzień przed skończeniem 5 miesięcy (oczywiście namawiana byłam przez mamę już wcześniej). Lekarka poradziła mi, żeby nie zaczynać od deserków, bo one są słodkie i potem Ola może nie chcieć zupki. Zaczęłam od zupek z bobovity - oni maja dwie na początek - marchewkowa z ryżem i jarzynowa ze świeżych warzyw. Obie Olusi bardzo smakowały. Najpierw podzieliłam słoiczek na 3 porcje i dawałam przez 3 dni (bo w lodówce można do 48h przechowywać) i trzeciego dnia jak sie porcja skonczyła to Ola w ryk Potem dwa dni po pół i od 6 dnia zjada cały. Wszystko mamy pomarańczowe więc Dziewczyny kupujcie śliniaki!![]() Deserki daje po pół słoiczka, ale tylko dlatego, żeby kupke bylo latwiej zrobic (bo odkad sa zupki to jest twardsza). Od 3 dni dodaje kaszkę manną i obserwuje. Ale i tak rozszerzanie to dla mnie czarna magia i mam 1000 pytan o wszystko ![]() ![]() Zdjęcia tematyczne robicie boskie - tez muszę cos porobic ale ja to beztalencie artystyczne. |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:19.

super
mały to uwielbia
, teraz ma piekne włosy, sama jej zazdroszę
powiedzialam, ze nie bo przeciez nie ma tu elementow trawienia, przez dotkniecie jezykiem, ale tez zaczelam sie zastanawiac czy to ok

kurde ale jak mam jej wytłumaczyć że żeby się napić to ma ssać??
nie wiem