Zespół jelita drażliwego - Strona 65 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-23, 12:52   #1921
elaj
Raczkowanie

Dot.: Zespół jelita drażliwego

Dziewczyny, ja po prostu umieralam, gdy bylam w ogolniaku.
Tylko, ze u mnie bole zaczynaly sie po poludniu ok. 17. Rano bylo ok.
Ale na dodatkowych zajeciach popoludniami umieralam. Nie moglam siedziec, brzuch nie miescil sie w spodniach, ogromny bol, gazy, przelewania.
Robilam roznego rodzaju badania i NIC. Wszystko w porzadku.
Nie moglam isc na zadna impreze, bo po jakims czasie wygladalam, jak w 6 miesiacu ciazy i nie moglam sie wyprostowac z bolu.
Bylam "zagazowana" i "zakorkowana".
Czasami lapalo mnie w ciagu dnia, gdy dluzej nic nie jadlam i wtedy musialam zjesc chocby sucha bulke. Wtedy bylo lepiej.
Meczylam sie tak baaardzo dlugo, az wyczytalam w Internecie o IBS.
Poszlam do lekarki i poprosilam o jakis lek. Przepisala mi meteospasmyl.
Biore go tylko doraznie, jak jestem wzdeta. Przechodzi po ok. 5 minutach.
Znowu moge zyc
Dodam, ze teraz moge jesc warzywa, po ktorych wczesniej bylam wzdeta, jak bania.
Za to musli i takie tam w zyciu. Bol po poludniu przeokropny.
Pozdr.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 13:43   #1922
santos
Zakorzenienie

GG do santos

elaj i lekarka przepisala ci lek bez ZADNYCH badan?!

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
santos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-23, 15:40   #1923
elaj
Raczkowanie

To ona kierowala mnie na wszystkie badania.
Usg zoladka, do gastrologa i inne.
elaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-31, 12:31   #1924
aniusia2292
Przyczajenie

GG do aniusia2292

Witam wszystkich.
Problemy z brzuchem mam od dzieciństwa, z tym, że od jakiegoś roku moje problemu się nasiliły. Miałam kilkakrotnie robioną gastroskopie i nic nie wyszło, tylko ciągły stan zapalny żołądka. Na kolanoskopie czekam. Bardzo mi to utrudnia życie. W ubiegłym roku pojawiły się u mnie stany lękowe, bałam się wychodzić z domu, z obawą, że złapie mnie gdzieś na ulicy i nie będzie w pobliżu toalety. Moje życie zamieniło się w piekło. Chciałabym być już w pełni zdrowa. Teraz mam długie wakacje, ponieważ skonczyłam liceum, i czekają mnie studia. Boje się tego, bo bede musiala jezdzic abutobusami do szkoły, i przeraza mnie to .... poradzcie mi coś !
aniusia2292 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-06, 12:45   #1925
karolcia77o2
Przyczajenie

GG do karolcia77o2

Witam wszytkich
Ciepie na ibs 13 lat zachorowalam pol roku po urodzeniu syna nie daje juz rady nie mam sil cigle mam depresje zwiazana z tym swinstwem postac mojej choroby jest biegunkowa kazdego dnia przed wyjsiem z domu mie to lapie jak tylko pomysle co bedzie w drodze do pracy, przezywam koszmar zeby mnie tylko nie zlapalo w drodze
karolcia77o2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 21:08   #1926
aniusia2292
Przyczajenie

GG do aniusia2292

Cześć. Ja też na to cierpie. Przez ciągłe bóle brzucha, biegunki ... powstały u mnie stany lękowe. Bałam się wychodzić z domu, bo myślałam tym, że jak gdzieś wyjde to bede miała ten ból brzucha i bede musiała leciec szybko do toalety. Przez praktycznie dwa miesiace nie chodziłam do szkoły, bo poprostu jakie kolwiek wyjście z domu mnie przerażało. Lecze się psychiatrycznie, biore leki antydepresyjne i przeciw lękowe ( Bardzo chciałabym być w pełni zdrowa, i cieszyć się życiem.
aniusia2292 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 07:09   #1927
Lynn
Zakorzenienie

Cześć dziewczyny. Ja również cierpię na tą chorobę, już 3 lata. Bywają gorsze i lepsze chwile. Niedawno przechodziłam zapalenie błony śluzowej żołądka i to było coś strasznego. Od lutego brałam duspatalin - 2 kapsułki dzienne i wszystko się uregulowało. Ale jako że już dość długo biorę te tabletki, to lekarz powiedział, abym brała już 1 tabletkę. No i po 2 tygodniach wszystko wróciło Czy macie może jakieś wypróbowane leki albo inne środki np. herbatki, które wam pomagają?
Lynn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 21:30   #1928
festfest
Przyczajenie

Cześć. Od jakiegos czasu codziennie burczy mi w brzuchu.. zawsze po jedzeniu, raz glosniej, raz ciszej. Jak wstaje rano to od razu zaczyna sie burczenie. Oczywiscie bylam u lekarza, robilam usg, nic nie wykazalo. I właśnie poczytałam troche i myslalam moze, ze to Zespol Jelita Drazliwego, bo mialam jakis czas temu problem z zaparciami, ale teraz juz jest wszystko ok i teraz przeszkadza mi tylko to burczenie w brzuchu i czasami bole brzucha, rzadziej mdłości. Pamietam jeszcze wczesniej jak sie zdenerwowalam to burczalo glosniej, a teraz burczy bez wzgledu na zdenerwowanie, spokoj. Juz mam tego dosyc.. az czasami plakac mi sie chce, moze to przez zle odzywianie czy to jednak ZJD ? Proszę o odpowiedź
festfest jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 21:53   #1929
LoLcIa123
Zakorzenienie

Dziewczyny sądzicie,że po pieczywie wasa mogę mieć wzdęcia?
oczywiście ja też cierpie na zjd;/

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-09, 00:21   #1930
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
PEwnie ze nie pomoze, paullina sadzi, ze pisanie, co nam NIE pomoze (np dieta) jest pomocne ;-)

Co do diety dodam, ze z IBS zostalam zdjagnozowana w UK. Pierwsze, co zrobil moj doktor, to dal mi ulotke na ten temat, firmowa ulotke brytyjskiego NFZ (NHS). Jednym z glownych punktow byla wlasnie DIETA i podkreslenie ze i jakie produkty moga nasilac/powodowac objawy IBS.
To tyle w temacie, czy lekarze uwazaja, ze na IBS pomaga dieta . Ale najwyrazniej co poniektorzy wiedza lepiej, niz caly system opieki zdrowotnej ;-)
Całkowicie się zgadzam, zmieniłam żarcie i od pół roku mam spokój
A było ciężko.... Non stop wzdęcia, biegunki i burczenie w brzuchu. Czasem jak chciałam iść do wc, to miałam uczucie zacisku jelit i zginałam się z bólu, nie mogłam się wyprostować...
Nie miałam co prawda gastroskopii czy kolonoskopii, natomiast miałam badaną krew i mocz, wszystko wyszło idealnie. Gastroenterolog najpierw wręczył mi ulotkę z tym co mogę jeść i powiedział, że jak nie pomoże, to mam przyjść ponownie, wtedy zastosuje rurę
Przeszło Czyli widocznie IBS, a tutaj, czego Santos i ja jesteśmy dowodem, odpowiednie odżywianie może mieć zbawienny wpływ na pracę jelit

Cytat:
Napisane przez LoLcIa123 Pokaż wiadomość
Dziewczyny sądzicie,że po pieczywie wasa mogę mieć wzdęcia?
oczywiście ja też cierpie na zjd;/
Ja umieram od ciemnego pieczywa

Edytowane przez 9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8
Czas edycji: 2011-06-09 o 00:24
9c8d9cec639f523640ce6df817fef7acb209e2c9_626728175cda8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-09, 10:13   #1931
LoLcIa123
Zakorzenienie

[1=9c8d9cec639f523640ce6df 817fef7acb209e2c9_6267281 75cda8;27392049]
Ja umieram od ciemnego pieczywa [/QUOTE]
To już znamy winowajce
Mi też dieta pomogła

Tymoteusz
23.11.2014r

LoLcIa123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-10, 21:27   #1932
olena1919
Przyczajenie

Witam. Tydzień temu byłam u psychiatry i powiedziałam mu prosto z mostu że codziennie przed szkołą miałam biegunkę, taką że czasami miałam ochote wysiąść z okejki, iść do babci załatwić się i dopiero jechać do szkoły. Wieczorem po kąpieli jak siedziałam przed kompem to samo, leciałam do wc bo biegunka. Jak jeździłam do chłopaka na weekend to jadłam wszystko na co miałam ochotę i zero biegunek i bóli brzucha. Jak wróciłam w niedziele wieczorem do domu, wziełam kompiel i siedziałam sobie przed komputerem jak zawsze to znowu to samo.. biegunka. Byłam przekonana że te biegunki są wywołane stresem. Mama jak miała depresje to też miała te wstrętne biegunki. Dostała psychotropy i wszystko do dzisiaj jest ok. Więc ja mając nadzieje że ze mną będzie tak samo, poszłam do psychiatry. Przepisał mi doxepin, jedną tabletkę na noc. Jestem mniej nerwowa i nie stresuje się jak ostatnio. Cieszę się życiem i wolnościa że już skończyłam szkołe ale biegunki jeszcze mi sie zdarzają. Może troche za wcześnie żeby biegunki całkiem ustąpiły. A może dawka jest za mała? 8 lipca mam kolejną wizytę i mam nadzieję że do tego czasu wszystko się unormuje
olena1919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 12:02   #1933
Raphaello66
Przyczajenie

Witam,
w niemczech wprowadzili na rynek nowe lekarstwo na ZJD.
Jeżeli ktoś z was jest zainteresowany proszę o maila to podam nazwę nie chcę tutaj robić reklamy.
Sam biorę o 2 tygodni i pomaga.
pozd.
Raphaello
Raphaello66 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 17:05   #1934
PPP90
Zakorzenienie

Mam pytanie czy macie problemy z żołądkiem po takich zupkach w proszku? ja często po takich latam do łazienki ale też nie zawsze...
a i czy też macie coś takiego że łapie was skórcz, lecicie do łazienki i potem przechodzi?

Wielbicielka Labradorów
10.09.2013r. -Jestem Kierowcą
PPP90 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 19:23   #1935
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez PPP90 Pokaż wiadomość
Mam pytanie czy macie problemy z żołądkiem po takich zupkach w proszku? ja często po takich latam do łazienki ale też nie zawsze...
Nie wiem, nie jadam smieci, wiec sie nie wypowiem.

Santosowa rzezba ;-)

nie jestem zawodowym dietetykiem ani trenerem, to moje hobby. Chetnie udziele rad, ale korzystasz z nich na wlasna odpowiedzialnosc. Dziekuje za uwage
Stary 2011-06-14, 17:39   #1936
sto_krota
Przyczajenie

Witam wszystkich. Jestem tu nowa i poświęciłam ok 4 godziny na przeczytanie prawie wszystkich wypowiedzi i postanowiłam podzielić się własnymi doświadczeniami. Ok 7 lat temu miałam poważne zapalenie zatok i brałam przez miesiąc 3 różne antybiotyki o szerokim spektrum działania. Już w trakcie kuracji zaczęły się problemy jelitowe / rozwolnienia/. Jak już uporałam się z zatokami zaczęłam leczyć u gastrologa zdj. Trwało to rok i tyle czasu brałam duspatalin retard. Po odstawieniu leku była znaczna poprawa, czasami coś mi dokuczało ale były to kłopoty przejsciowe czyli dało się z tym żyć. Od miesiąca znów sytuacja się pogorszyła tzn ciągłe biegunki, wzdęcia, nawet kolka która trzymała mnie dobę. Ale zauważyłam pewną zbieżność dolegliwości z moją sytuacją życiową. Prowadzę na ogół ustabilizowany tryb życia, jestem kobietą dojrzałą i nie przejmuję się tym że gdzieś na mieście czasem trzeba będzie skorzystać z toalety. Miesiąc temu zaczęły się moje stresy, sytuacje które mnie przerosły i pogrzeb w rodzinie. Już wszystko się powoli prostuje a ja nie mam skłonności do załamywania się. Jednak jestem na 100% pewna że nawrót choroby spowodowały stresy. Byłam u innego lekarza, stwierdził zdj i dalej duspatalin retard, jak nie pomoże po miesiącu czy dwóch to kolonoskopia. Na razie nie jest fajnie, zwłaszcza ciągły ból brzucha mnie wnerwia ale chcę Was pocieszyć, spokojne, unormowane życie i pozytywne myślenie pomoże więcej niż diety czy tony tabletek. Nigdy nie byłam alergikiem ale od czasu jak choruję na zdj zauważyłam nadwrażliwość na pewne składniki, np nie mogę pić żadnych soków z kartonu, jeść ciężkostrawnych potraw i ostrych. Jedzenie z restauracji czasem zaszkodzi, czasem nie, zależy jakiego badziewia nakładli. Myślę że w każdym przypadku ta choroba jest ciut inna /jedni mają biegunki inni zaparcia, mnie boli z prawej, niektórych z lewej/ bo inne schorzenia też mamy, inne przyczyny, stany emocjonalne i podejście do życia. Dlatego warto czasem zjeść coś na co mamy ochotę i zobaczyć jaka będzie reakcja, nie musimy być na to samo uczuleni. Nie polecę żadnej diety bo takiej nie mam, jedynie to świeże jedzonko polecam, jak najmniej napakowane chemią choć na oko trudno ocenić. I jeszcze jedno, nie myśleć ciągle o chorobie, na to cierpi 20% populacji na świecie a choroba została opisana już w 1892 roku kiedy żywność była brzydsza od obecnej ale na pewno zdrowsza. Jeśli to możliwe należy chyba ustalić przyczynę i sama to zamierzam zrobić. Może mam grzybicę po antybiotykoterapi, może przenikanie bakterii z jelita grubego, nie zawsze się da ustalić to pewnie ale chyba warto spróbować. Pozdrawiam wszystkich chorutkich, serdecznie współczuję ale nie traćcie wiary w powrót do jakiejś "normy".
sto_krota jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 19:29   #1937
Terha
Zakorzenienie

A ja powoli zaczynam wychodzić z założenia, że generalnie są 2 powody tej choroby:
1) przejadanie się
2) stres

Próbowałam prowadzić przez jakiś czas dziennik z zapiskami co jadłam i nie zauważyłam żadnych prawidłowości. Zdarzyło mi się natomiast, że po imprezowym przejedzeniu męczyłam się potem przez tydzień i bałam się z domu ruszać. To samo chyba dotyczy stresu. Na co dzień życie moje jest dość stresujące i wydaje mi się, że kiedy nadchodzą stresujące dni to wtedy objawy się nasilają. A jak jeszcze zaczniesz się tym denerwować to zapętlenie gotowe ;/.

Terha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-20, 22:41   #1938
malinova_ova
Przyczajenie

u mnie jest tak, że czekam na wyniki sesji (już napisałam egzaminy) ale nadal się tym stresuję. A do tego w sobotę byłam na imprezie (wypiłam trochę wina i kilka chipsów-raczej nie jem takich rzeczy ale to była pierwsza wakacyjna impreza). Słuchajcie, już drugi dzień się strasznie męczę. Wczoraj brzuch mnie okropnie bolał, prawie nic zjeść nie mogłam. A dziś co chwila do toalety. Co bierzecie?
malinova_ova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-27, 23:34   #1939
12freedy
Raczkowanie

GG do 12freedy

Cytat:
Napisane przez sto_krota Pokaż wiadomość
Na razie nie jest fajnie, zwłaszcza ciągły ból brzucha mnie wnerwia ale chcę Was pocieszyć, spokojne, unormowane życie i pozytywne myślenie pomoże więcej niż diety czy tony tabletek. Nigdy nie byłam alergikiem ale od czasu jak choruję na zdj zauważyłam nadwrażliwość na pewne składniki, np nie mogę pić żadnych soków z kartonu, jeść ciężkostrawnych potraw i ostrych. Jedzenie z restauracji czasem zaszkodzi, czasem nie, zależy jakiego badziewia nakładli. Myślę że w każdym przypadku ta choroba jest ciut inna /jedni mają biegunki inni zaparcia, mnie boli z prawej, niektórych z lewej/ bo inne schorzenia też mamy, inne przyczyny, stany emocjonalne i podejście do życia. Dlatego warto czasem zjeść coś na co mamy ochotę i zobaczyć jaka będzie reakcja, nie musimy być na to samo uczuleni. .
Nie za bardzo rozumiem co masz na myśli pod pojęciem unormowane życie ale bez diety. Jak dla mnie definicja jest prosta, budzę się wcześnie rano, idę pobiegać, lub na spacer z pieskiem. Po powrocie przygotowuję sobie śniadanko, dokładnie myję warzywa, które kupiłem w lokalnym i sprawdzonym warzywniaku, przygotowuję sałatkę. Po chwili zaparzam zieloną herbatkę. W tym czasie rozgrzewam patelnie wraz z dobrą oliwą z oliwek, rozbijam jajka i ubijam je na omlecik. Do omletu dodaję banany oraz przyprawiam z cynamonem, czekam chwilę aż ostygnie i jem w spokoju. Powyższy schemat stosuję od momentu gdy nastąpiło oświecenie ........."nie ma drogi na skórty" powyższe kilka słów oddaje w zasadzie wszystko co jest istotne. Nie ma cudownego leku, który weźmiemy niczym ibuprofenik na wszelaki ból zatokowy, czy menstruacyjny. Słowa chcę być zdrowy to zerwanie z konowałstwem jakie prezentują lekarze, którzy nie traktują pacjentów serio lub zbywają z tabletkami, które na nic się zdają. Wszystkim chorującym polecam na kilka dni odstawić leki i zapytać się samych siebie czy czuję się tak samo jak brałem lek czy też tragicznie gorzej. Oczywiście nie ma jednej diety, którą można dopasować do wszystkich, jest tylko jedno co może nas połączyć i oczyścić. To zmiana myślenia o sobie i traktowanie oragnizmu jako coś o co trzeba dbać, coś co nie jest śmietnikiem przerobowym który pragnie chemii, lecz chce uczestniczyć w naszym życiu. Wszyscy cierpiący na IBS pragną tego samego, chcą poznać przyczynę IBS, rozwiązać deczącą zagadkę, często rozwiązanie jest zbyt banalne, a my sami zbyt daleko. Myślę i na pewno zgodzi się ze mną wiele osób, że dieta nigdy nie zaszkodzi, a wręcz może uporządkować wiele spraw związanych z organizmem, po co dokładać mu obciążenia ??
12freedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 17:31   #1940
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

na której stronie tego wątku santos opisałaś swoją diete?
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Dekas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-29, 18:56   #1941
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Dekas, opisalam ja w kilku odcinkach. Nie radze jednak uznawac, ze moja dieta jest jedyna sluszna i uniwersalnie wszystkim przypasuje. Racze ci przeczytac caly watek, bo padlo tu duzo dobrych rad, nei tylko ode mnie

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-06-30, 20:58   #1942
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

Cytat:
Napisane przez santos Pokaż wiadomość
Dekas, opisalam ja w kilku odcinkach. Nie radze jednak uznawac, ze moja dieta jest jedyna sluszna i uniwersalnie wszystkim przypasuje. Racze ci przeczytac caly watek, bo padlo tu duzo dobrych rad, nei tylko ode mnie
wypadało by te trafne uwagi podwiesić
Mówienie ludziom „nie” jest wspaniałą rzeczą, jest to część przebudzenia. I zrozum, to nie jest egoizm. Egoizmem jest wymaganie od innych, by żyli życiem, które akurat tobie wydaje się najwłaściwsze. To jest egoizm. Żyć swoim życiem nie jest egoizmem.

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-07-01, 01:22   #1943
santos
Zakorzenienie

GG do santos

Cytat:
Napisane przez Dekas Pokaż wiadomość
wypadało by te trafne uwagi podwiesić
Zgadzam sie. Mozesz je wyszukac i wrzucic w 1 posta, pozwalam Ci

Santosowa rzezba ;-)

Stary 2011-07-01, 15:51   #1944
Kreskaaa
Zakorzenienie

To naprawdę ni takie proste- próbowałam zebrać te rady ale to dużo zależy od osoby.... generalnie jak zebrałam sugestie z kilkunastu stron, to wyszło na to zeby nie jesc prawie wszystkiego, brac/nie brac leki, pic ziolka/nie marnowac kasy na ziółka, zmienic tryb zycia na spokojny/zajac sie czyms zamiast rozmyslac o brzuchu itd...

Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 08:24   #1945
paulla2
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
To naprawdę ni takie proste- próbowałam zebrać te rady ale to dużo zależy od osoby.... generalnie jak zebrałam sugestie z kilkunastu stron, to wyszło na to zeby nie jesc prawie wszystkiego, brac/nie brac leki, pic ziolka/nie marnowac kasy na ziółka, zmienic tryb zycia na spokojny/zajac sie czyms zamiast rozmyslac o brzuchu itd...

Każdy tu znalazł swój sposób żeby lepiej się czuć metodą prób i błędów teraz musisz obserwować siebie i zobaczyć co Twojemu organizmowi wychodzi na dobre, a co nie - możesz nawet prowadzić notatki co danego dnia zjadłaś i czymś denerwowałaś i jak Twój organizm się zachowywał. Niestety nie ma złotego środka na to ale nie poddawaj się
Mi np bardzo pomogły leki ale też błonnik dostępny teraz w różnej postaci (no i jak ktoś mi tu zwrócił uwagę są różne błonniki i trzeba też dobrać dobry do siebie)
paulla2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 13:10   #1946
bogucha22
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez paulla2 Pokaż wiadomość
Każdy tu znalazł swój sposób żeby lepiej się czuć metodą prób i błędów teraz musisz obserwować siebie i zobaczyć co Twojemu organizmowi wychodzi na dobre, a co nie - możesz nawet prowadzić notatki co danego dnia zjadłaś i czymś denerwowałaś i jak Twój organizm się zachowywał. Niestety nie ma złotego środka na to ale nie poddawaj się
Mi np bardzo pomogły leki ale też błonnik dostępny teraz w różnej postaci (no i jak ktoś mi tu zwrócił uwagę są różne błonniki i trzeba też dobrać dobry do siebie)
Witam
Od ponad 10 lat walczę z moimi jelitami. Na zmianę raz jest lepiej a raz gorzej. Kilka lat temu udało mi się ustabilizować sytuację za pomocą olejku miętowego w kapsułkach dojelitowych, które kupowałam w Niemczech. Obecnie sytuacja znów zaostrzyła się i usiłowałam znów kupić ten olejek. Tym razem zdobyłam 3 opakowania brytyjskiego Colpermin. Cena jest niewielka a już po kilku kapsułkach jest poprawa. Pozdrawiam
bogucha22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-03, 13:21   #1947
bogucha22
Przyczajenie

?

Edytowane przez bogucha22
Czas edycji: 2011-07-04 o 13:20
Stary 2011-07-03, 15:00   #1948
Dekas
Wtajemniczenie

GG do Dekas

póki co nie jem pszenicy i cudów z mlekiem i szczerze mówiąc różnica diametralna!

Anthony de Mello

kocham Cię życie!
Stary 2011-07-04, 01:36   #1949
enchantedprincess
Raczkowanie

Witam
1,5 roku temu mój lekarz stwierdził u mnie zaparciową postać ZJN, przepisał mi tribux, który po jakimś czasie przestał na mnie działać. Na kolejnej wizycie przepisał mi Spasmolinę, którą biorę do teraz, zawsze gdy wystąpią u mnie objawy. Od tygodnia strasznie boli mnie brzuch, nie umiem się wypróżnić i nie mam na nic siły. Najchętniej leżałabym ciągle w łóżku i nigdzie nie wychodziła. Czy ktoś może mi polecić co jeść przy zaparciowej postaci ZJN ?

mgr.

enchantedprincess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-04, 08:37   #1950
bogucha22
Przyczajenie

Mam to samo

Edytowane przez bogucha22
Czas edycji: 2011-07-04 o 13:18
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości