|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1021 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
Cytat:
smoka ssie, butelki nie, nawet jak szybo podmieniam to odrazu wyczuwa i wypluwa - cwaniak mały!!! silna dziewczyna z Malwinki ![]() Lenka tez się powoli zaczyna podciągac
|
|
|
|
|
#1022 |
|
Zadomowienie
|
prunell, zapisuje to sobie w książecze zz tyłu, i wynika z tego że
- 30 maja ważył 6900g - miał wtedy równo 2,5 miesiąca -15 czerwca ważył już 7400 i miał równo skońćzone 3 miesiace -27 czerwca ważył 7700g- 3,5 miesiaca i 67 cm długi. wczesniej mi go nie mierzyły dziewczyny, tylko jak na spacerze byłam to podeszłam do przychodni zeb go wrzucić na wagę. tylko ona zawsze był ważony w bodziaku i pamku(różnie pełnym) i najczesciej szybko po jedzeniu. wiec ja tak orientacyjnie ze 100-150 bym od każdej wagi odjęła. wanilia, kasiunia. tak kobitka jest bardzo sprawdzona i ja zostawiajac z nia dziecko bede spokojna, ona jest stara panna i wychowała mnostwo dzieci, do tego jest bardzo nowoczesna jak na swoj wiek. i ona powiedziala ze wolalaby, ale to my płacimy i dyktujemy warunki, i my wolimy inaczej, wiec bedzie musiala do nas przychodzic.a jak jej sie nie sposoba to wtedy poszukamy kogos. teraz bawi jakies dziekco pare blokow ode mnie i jakos moze przychodzic. dzwonilam do położnej w sprawie wpychania na raz obu pięsci do buki mojego dziecięcia. i powiedziala ze ewidentnie szuka zębów-tylko co to znaczy>? ze go dziąsła swędzą?czy co? no i powiedziala ze dopoki robi kupki to mu tego mlesia nie rozwadniac. gosiawolna trzymam kciuki!!! i jeszcze przed chwila przeczytalam jakas wypowiedz, ze dziecko powinno zjadac swoja porcje w 15 minut, bo dopiero wtedy mozg dostaje sygnal ze jest najedzony. moje dziecko zjada butle w 7 minut. a jak pil z 2 dziurek to zjadanie butli zajmowalo mu 30 minut, byl caly spocony i niedojadal bo tak sie zmeczyl.
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-07-04 o 13:27 |
|
|
|
#1023 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a wiesz, że mój to jest taki głodomor, że wypije wszystko![]() Cytat:
![]() a wiecie co, od wczoraj daje małemu rano czyli ok 10-11 zamiast 120ml mm to 150ml, bo to jego pierwsze jedzenie od wieczornego i normalnie przesypia ok 2h, a wcześniej to po 1,5h darł ryjka, że glodny
|
||
|
|
|
#1024 |
|
Wtajemniczenie
|
Mamuśki dodałam do poprzedniego posta prośbę o poradę, ale dodam jeszcze raz bo nikt nie zauważył
![]() http: //www.mamazen.pl/chusta-nati-alaska.html czy http: //pl.lennylamb.com/products/show/105_chusta-do-noszenia-dziecka-tkana-splotem-skośno-krzyżowym---błękitny-poranek---rozmiar-m się nie mogę zdecydować, a chcę dziś zamówić
|
|
|
|
#1025 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1026 | |
|
Zakorzenienie
|
wanilka łączę się w bólu z powodu nieprzespanej nocki
mam nadzieję,że to jakieś skoki czy inne duperele.... a córcia cud malinka może kiedyś uda mi się zobaczyć ją na żywo, buziak od ciotki muahh ps: chyba też kupię pandziocha a co tra mam nadzieje,że to kwestia wieku :p eh Tity właśnie tak mi się wydaje,że owoce to przez niego przelecą, poczekam jeszcze trochę i zobaczymy jak to będzie z tymi pobudkami ![]() trzyrazyi wiesz co u mnie b.podobnie, wstał o 2. cmokał ręce, wiercił się,zaczął kopać w szczebelki, kciuka ssał ale nie płakał ale o 3 wysiadłam bo ileż można, dałam mu piers, zjadł, odłożyłam i wiercił się, przykryłam, buzi i śpi.... ciekawe ile by się wiercił jakbym to olała... ale kiedyś płakał za jedzeniem, a teraz ręce cmoka jak Twoja córcia... yhmmm Olusia z ciekawości zerknełam do języka niemowląt i będę w niego wciskać więcej, spróbuję wszystkiego ;p w ogóle przeczytałam też w Języku niemowląt ,że jakiejś parze budził się synek i tracy była u nich 3 nocki i najpoerw dała smoczka na 10 min, potem nie wyjmowała z łóżeczka nadal dając smoczka a trzeciej nocy się już nie obudził...może to sposób... tra powodzenia na szczepieniu ![]() Mirabilka ale ja karmię piersią więc nie mam jak zagęścić. nuna dziekuję mam nadzieję,że to chwilowe heheh ![]() izabela mój to przestaje się bawić jak jemy, głowę wykręca za nami, jakieś mostki robi, szaleństwo ! iweczka a wcześniej mała sie nie budzila? bo kurde moj to mnie rozpiescil spiac po 10 godzin, kazdy sie dziwil ,ze na piersi tyle spi.. no i coż, ;p zaczely sie pobudki ;p tra moja kolezanka chodzi na nfz z malym na rehabilitacje, czekala 2 tyg. moze miala fuksa.. szkoda,ze nie dala skierowania.. gosiawolna tajka88 moj czasem robi miny jakby był jakimś łobuzem i mieli jęzorem, heheh aja Fabianek też całuje ![]() Castia malutka śliczna jest ![]() jakiegoś takiego stracha mam przez te ostrzeżenia na torebkach boje się o podduszenie ;p moze po tej akcji z tetra mam schiza;p prunelle duzy Krzyś aleee nie widac tego po nim diatoma dokladnie szybko to zlecialo, eh zaraz bedzie pol roku i roczek hehe a u nas wraz z 4 miesiącem pojawila się nowa umiejętność łapie zabawki będać na brzuszku i bawi się..tzn w zasięgu rączki była skarpetka z lamaze..wzial do rączki,tarmosil, do buzi...dalam grzechotke to wystawil rączkę tyle ile umial ![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:38 ---------- Cytat:
Ja mam Lenny Lamb z babusem jest bardzo miękka opanowałam ją w 2-3 dni, znajoma która chust miała multum poleciła mi ją z uwagi na swoją miękkość .,. taką mam http://pl.lennylamb.com/products/sho...wa---rozmiar-m bambus jest idealny na lato bo przewiewny
|
|
#1027 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ja tylko parę razy nosiłam, nie wiem szczerze czy coś pomógł, brzuch mi nie wisi, chociaż jeszcze troszkę odstaje, ale jest prawie taki jak przed ciążą. No nie zaszkodzi spróbować...
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() No mnie to wczoraj rozbroiło.... ![]() Byłam właśnie na zakupach z mężem, mały szczęśliwie śpi cały czas
|
|||
|
|
|
#1028 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia- brałabym te pierwsza
monti- z tym nfzetem, to zależy od rejonu dla Fabianka
|
#1029 | ||
|
Zakorzenienie
|
Moje dziecko dzisiaj o 13 cała butle wypiło tzn. 150ml
![]() dawno nie zjadła mi 150 w dzień Nie długo siostra ma wpaść i mnie pofarbować ![]() Cytat:
trzymaj się kochana Cytat:
i żeby tż próbował te triki ze ssaniem nie wiem co ci podpowiedzieć ![]() myślę, że to idealna pora ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:43 ---------- kurcze ... na zachustowani nadal nie ma nosideł
|
|
#1030 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a teraz....wstaje co 2 -3 h czasami nawet po 1 h juz sie wierci, kreci, marudzi i musze wstac.smok nie pomaga, głaskanie tez nie. dam cyca possie i zasypia ![]() za nową umiejetność.moja na pleckach i jak sie przekręci na boczek łapie wszystkie zabawki i w ogóle wszytsko co tylko uda jej sie wziąć,np.gazeta, krem obok przewijaka, pieluszka
|
|
|
|
|
#1031 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
przy okazji- nalazłam nieco niefajna informacje o wózkach Cytat:
Cytat:
zakupkane ciuszki ( o dziwo przy najmłodszej zdarza się to bardzo rzadko ) mocze najpier w misce z vanish oxy action - super wszystko schodzi, potem wrzucam normalnie do pralki z lovelą i jest ok. Cytat:
z tymi opowieściami to bym tak nie dawała wiary, pamięć ludzka jest zawodna, mnie tez się ciagle wydaje, ze moje starsze dzieci wszystko robiły wczesnie, a potem sprawdzam zapiski i wychodzi, że wcale nie, a juz naprawde mężczyźni to im sie wszystko myli w kwestiach dzieci, czasem sie smieje, co oni opowiadają Cytat:
Cytat:
Cytat:
moja robi to juz od ponad miesiąca, a nie ma jeszcze 4 mscy, dopiero 12 - go będzie miała 4 msce sprzed chwilki nie zwracajcie uwagi na bałagan dookoła
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-07-04 o 13:49 |
|||||||
|
|
|
#1032 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() spróbuj
|
|||
|
|
|
#1033 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tez obserwuje stronke z nosidłami ![]() chce miec na wyjazd nad morze
|
|
|
|
|
#1034 |
|
Wtajemniczenie
|
niutka łał jaka ona duuuuża dziewczynka
|
|
|
|
#1035 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja tez zaczyna a w sb skonczyla 3 miechy:P
|
|
#1036 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A nie może zamieszkac z Wami? nie wiem jak sytuacja wygląda ale nawet lepiej się gnieśc w jednym pokoju i byc razem niż na odległosc - bo on nie zrozumie Ciebie a Ty jego i będzie tak w kółko. My mimo że mieliśmy już "swoje" to teraz spowrotem mieszkamy w jednym pokoju u moich starszych do końca wakacji gdzieś - ciasno ale razem. Nie da się tego tak rozwiązac? chociażby tymczasowo. Jak pobędzie trochę z dzieckiem to mu się oczy otworzą ile czasu to zajmuje i ile cierpliwości. Cytat:
Cytat:
![]() Mój ma 2.5 miesiąca i robi to samo i to prawie do pełnego siadu ale jak się puści rąk to leży - jak chwyci na macie zabawke to też się podciąga do góry - muszę go stopowac z tym bo za słabe kości przeciez ma chciałam Ci z rozpędu napisac, że powinnas zagęścic siebie a może Ty jesz na noc zbyt lekkostrawnie albo coś takiego - no a jak nie to chyba mleko mu powoli wystarczac nie będzie.
|
|
#1037 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
ładnie rośnie dziewczynka ![]() Cytat:
ile ja się nasłuchałam na temat chusty ![]() choć często były też pozytywne reakcje Cytat:
Cytat:
Castia, piękna córa! |
|||||
|
|
|
#1038 |
|
Zakorzenienie
|
niutka- śliczna duża dziewczynka
|
#1039 |
|
Wtajemniczenie
|
no duża dośc, ale nie wiem ile wazy, męczy mnie to, więc własnie za niedługo sie juz umówiłam , że podjade do przychodni i ja tylko zważę sobie sama na tej ich wadze.
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
|
|
#1040 | ||
|
Wtajemniczenie
|
właśnie o kolor mi chodzi, bo się zdecydować nie mogę
Cytat:
za nową umiejętnośćCytat:
![]() nie myślałam o tej z bambusem ale mówisz, że miękka i przewiewna bardziej? kurcze i problem znów tra, ego dzięki za opinię
|
||
|
|
|
#1041 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() sniadania podwójne, słodkie..ale przestałam jesc syte kolacje w stylu 4 tosty tylko jem np serek wiejski... może tu tkwi problem a może nie, masakra kurcze a mój w ogóle nie chce siedzieć tzn nie podnosi się do siadu. dodam ,że on trochę wątły taki jest, wciąż na 25 centylu..ciekawe co neurolog powie
|
|
#1042 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mnie raz się czepnela o marsupi aptekarka i raz taka babka w metrze, ale dla mnie najważniejsze jest zdanie ortopedy i innych lekarzy, a nie jakiś tam ludzi przypadkowych.
|
|
#1043 |
|
Zakorzenienie
|
kasiunia jest b. miękka, moja koleżanka akurat sprzedaje taką używaną, zaledwie 3 razy , bo ona ma kręćka na punkcie chust, kupuje i sprzedaje, synka nosi już 9 miesięcy i trochę chust w rękach miała i tą mi własnie poleciła, jest super, bez prania ją wiązałam, teraz wyprałam i jest jeszcze lepsza.
---------- Dopisano o 14:02 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- do mnie babka też ostatnio ze pewnie dziecko duszę a ja na to ,ze lekko siny ale jeszcze oddycha
|
#1044 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
u mnie to się czepiały, ze sobie kręgosłup wykrzywi ![]() ale to tylko dwa przypadki na cale mnóstwo pozytywnych reakcji
|
|
#1045 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znowu przez pół godziny próbowała się na brzuszek przewrócić, iw końcu się udało, ale ręki nie umie wyciągnąć,
ale marudna przy tym jest strasznie ![]() Leniwa po mamie ![]() Ja też nie lubię ćwiczeń fizycznych
|
#1046 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1047 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale muszę powiedziec, ze Marsupi jest super na usypianie dziecka.bylismy na zakupach z 30 min. a zanim doszłam do domu mały już usnął, gorzej później z odpinaniem i rozbieraniem, ale śpi do teraz - od 11.00
|
|
|
|
|
#1048 | |||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
dzięki no to mniej więcej podobnie by wychodziło, chociaż 3 miesiące to on za dwa tygodnie skończy... ale może zwolni troszkę z przybieraniem, z litości dla mamusi ![]() Cytat:
Cytat:
brawo!![]() Cytat:
![]() Twoja córcia też duża ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
dobra riposta
|
|||||||
|
|
|
#1049 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a gdy czasem ma problem z zaśnięciem, to marsupi jest bezcenne.Cytat:
![]() z wyglądu taka kruszynka się wydawał, a tu normalnie Pudzian mi waga łazienkowa całkiem dokładnie zważyła
|
|
#1050 |
|
Wtajemniczenie
|
Montii Twoja wina
tę zamówiłam :http: //pl.lennylamb.com/products/show/259_chusta-do-noszenia-dzieci-tkana-splotem-skośno-krzyżowym-bawełna-z-bambusem---tikanga---rozmiar-m |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:33.

i to tu popełniłam błąd. nie miałam takiej potrzeby to był tylko cyc no i teraz są tego efekty niestety.
normalnie się podciąga samiuteńka!!! czy to nie za wczesnie?

a wiesz, że mój to jest taki głodomor, że wypije wszystko
może kiedyś uda mi się zobaczyć ją na żywo, buziak od ciotki muahh
ps: chyba też kupię pandziocha a co

dla Fabianka
trzeba czasem ufać swojej intuicji jednak...

tę zamówiłam