|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku![]() |
|||
Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
9 | 17,31% |
Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
25 | 48,08% |
Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
2 | 3,85% |
Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
1 | 1,92% |
Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
2 | 3,85% |
Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
13 | 25,00% |
Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1111 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
Cytat:
![]() co do farby, nie możesz np na ebayu sobie kupić kilka opakowań?
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1112 |
Rozeznanie
|
Witam kochane
![]() Ja tylko na chwileczkę bo w czwartek już obrona i muszę zakuwać ![]() Monti gratuluję 4 miesięcy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() izabela przestań głupoty wygadywać. Widocznie Idlaka nie była bardzo głodna skoro Ci nie sygnalizowała ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1113 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ---------- Cytat:
a u mnie w przychodni ważą w pampersie i nic nie odejmują z pokazanej wagi ---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ---------- Cytat:
![]() będzie dobrze ![]() ![]() ![]() tż daje małej butle-śmiech na sali co sie dzieje....... Lenka odrazu zamyka buzie ;/ Edytowane przez iweczka Czas edycji: 2011-07-04 o 18:21 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1114 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
1 godzina to nie jest taki wielki dramat - skoro sie nie dopomina to widocznie nie była taka glodna ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- Cytat:
![]() ![]() dziewczyny moje dziecko od paru dni płacze przez sen tzn. zazwyczaj wieczorem mu sie zdarza - z reszta przed chwilą zaczął płakac przez sen, ale to tak zawodził, ze tragedia, pogłaskałam po głowce i sie uspokoił, ale nawet oczu nie otworzył. wczesniej mu sie zdarzały takie lamenty ale to tak przez chwilkę, a teraz normalnie płacz jakby mu sie jakas krzywda działa ![]() Edytowane przez maggol111 Czas edycji: 2011-07-04 o 18:34 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1115 |
Zadomowienie
|
Rany jeszcze poprzedniego watku nie nadrobilam, a Wy juz nastepny zakladacie
![]() ![]() ![]()
Mateusz 19.02.2011 ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-51501.png Jestem oaza spokoju ... pier... kur... za...iście wyluzowanym kwiatem lotosu na tafli jeziora Edytowane przez Jok3r Czas edycji: 2011-07-04 o 18:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#1116 |
Wtajemniczenie
|
zmierzyłam z ciekawosci moja mała i mierzy 72/73 cm
![]()
Trójkowa mama ![]() ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. |
![]() ![]() |
![]() |
#1117 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() już się boje tego skoku Cytat:
Ja sie trochę obawiam, ze taka opiekunka będzie chciała nadmiernie ingerować w wychowanie dziecka. Cytat:
Cytat:
![]() ale duża dziewczynka ![]() moje ziecko mnie zadziwilo, bo sie okazalo, ze grzechotki juz nie sa zle, a jakies dwa tygodnie temu w ogole jej nie interesowaly. widocznie dojrzala juz do zabawy twardymi przedmiotami.
![]() |
#1118 | |||
Wtajemniczenie
|
Hej mamusie!
Ale miałam dzień szalony...Najpierw szybka akcja i jechaliśmy oglądać samochód,chyba po 5 miesięcznych poszukiwaniach w końcu sie zdecydujemy kupić ![]() ![]() Za niedługo wypłaty nie bede miała,więc musze myślec przyszłościowo,Gwiazki nie przełoże,a prezenty muszą być ![]() ![]() Dziekujemy ![]() ![]() Cytat:
![]() Superowe! ![]() Cytat:
![]() ![]() Izabela widzę,ze dopadły Cie jakieś niemądre myśli.Mama tez człowiek,czasem jej sie coś zapomni,czasem cos przeoczy.Wiem,że gdyby Idalka była glodna dałaby Ci znać ![]() ![]() ![]() Jak ktos ma jeszcze ochote na nas zaglosowac to zachęcamy ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() http:// pl.lennylamb.com/user/show_photo/3612 spacja przed pl ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ale długa ![]() ![]() ego-ego,aguś kliknięte!
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1119 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Fabiankowi dobrze i w chuscie i w marsupi, mysle,ze to juz kwestia gustu bo i tu i tu ma pozycje zabki ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Byłam w H&M i został ostatni pandzioch, czekał na mnie a Fabian oszalał ![]() ![]()
![]() |
#1120 |
Zakorzenienie
|
Kurde
podczas kąpieli malej nalało sie troche wody do ucha tesciowa mnie straszy zapaleniem ucha ![]() zdarzylo sie waszym maluchom nalanie wody do uszka podczas kąpieli? |
![]() ![]() |
![]() |
#1121 | |
Rozeznanie
|
![]() dziękuję ![]() Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1122 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
przecież normalnie się dziecku myje wodą uszy, chlapie, mydełko,potem dokladnie suszy, jak nie bedziesz tego robić to zbierze sie dziecku woskowina i mozliwe ze trzeba bedzie ją wypłukiwać u laryngologa mojemu malemu nie robili przesiewowego badania sluchu w szpitalu i musialam jechac sama, przyjeli nas duzo wczesniej, a dlaczaego? bo wiekszosc dzieci przed nami mialo zbyt duzo woskowiny i badania nie wychodzily!! myć uszy, chlapac, przecież na basenie dzieciaczkom też wpada woda do uszek. zreszta w brzuchu tez w wodzie Zosia pływała ![]() ![]()
![]() |
#1123 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Super,że coś dla siebie w H&m upolowałaś,bo ja tylko t-shirta z nowej kolekcji,bo nic innego nie umiałam wybrać ![]()
![]() ![]() 8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1124 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() najpierw cmokanie, wymachy nogami, ale to może trwać nawet godzinę... i już nie wytrzymałam,wzięłam go na karmienie i poszedł spać więc chyba też głód.ale nam dzieciaki numer wywinęły ---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#1125 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja jej uszka myję po kąpieli, wilgotną myjką, a nie moczę w wanience a wy moczycie?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1126 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#1127 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak najlepiej myć uszy noworodka, czy w ogóle można je moczyć? To mit, że nie wolno ich zamoczyć, podobnie jak to, że wnętrze przewodu słuchowego trzeba myć patyczkami kosmetycznymi. Dzięki ruchom rzęsek wyściełających przewód, woskowina jest regularnie usuwana na zewnątrz ucha, skąd mama lub tata mogą ją podczas kąpieli zmyć opuszkami swoich palców. Najlepiej zwykłą wodą, ewentualnie z odrobiną delikatnego mydełka. ![]()
![]() |
#1128 |
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() ![]() uspokoiłyście mnie ![]() zglupieje z tą teściową. chodzi i maca ją po tym uchu czy już ma zapalenie ( ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1129 |
Zakorzenienie
|
Olusiaa haha serio?
![]() ![]() Nawet ost w książce zawitkowskiego było o pielęgnacji i o tym by moczyć uszka tylko potem dokładnie wycierać. kurcze apropo kąpania, to Fabian mi wyrósł z wanienki i nie wiem czy kupować większą czy jakiś leżaczek i kąpać go już w dużej wannie
![]() |
#1130 | |||
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny
![]() wpadłam w panikę jak zobaczyłam która godzina a przecież nie było tak późno, ale gdybym czekała, aż mała sie upomni to by chyba jadła 4 razy na dobę ![]() Dzisiaj rano zjadła przed 5 i miałam zamiar czekać aż się będzie upominać, ale nie wytrzymałam i dałam jej o 10 mleko. Martwię się tym czasami ![]() I oczywiście przez to że dałam jej jeść o 17, to na kolację przed 20 wypiła tylko 90ml, i na tym pewnie wytrzymie do 4 lub 5 rano. Myślę, że dobrze robię dając jej jeść o oznaczionych proach a nie wtedy kiedy się upomni, bo na ostatnim ważeniu nie spadła z 50 centyla. A z tymi ludźmi to mam schizę przez teściową, bo ona mi zawsze deliktanie sugeruję, że wychowuję Iadlie w za dużej ciszy i spokoju ![]() i przez to płacze jak się znajdzie w duzym skupisku ludzi Cytat:
![]() odpisali że robią zamówienie i że za tydzień powinny być więc spoglądam ciągle na stronę Cytat:
bo ja tak się czułam podczas pierwszych zakupów ![]() Cytat:
i od pewnego czasu próbuję je przyciemnić, tzn. na ciemniejszy blon, ale coś przez te długie lata farbowania moje włosy za strajkowały chyba, i odrosty się nie chcą tym ciemnym blondem rozjaśnić, a super jasne końcówki przyciemnić tak jak trzeba ![]() tzn. już jest lepiej i siostra mi obiecała że za kolejnym razem będzie super ![]()
![]() |
#1131 |
Zakorzenienie
|
U nas mały ma od początku kontakt z wieloma osobami
często jestem u mamy, wpadają do mnie koleżanki, jeżdżę z nim po marketach w marsupi idę na targ itp itd i mały się nie boi obcych, u każdego na rękach dobrze się czuje ,za to dzisiaj.... .. umyłam głowę i miałam ten turban na głowie, wchodze do pokoju a mały aż 'podskoczył' miał moro i okropnie zaczął płakac, nie umiałam go uspokoić aż zdjęłam ręcznik i cisza.... ah ta mama ![]()
#1132 | |||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
a tak to ludzie się uśmiechają, pokazują sobie palcem ![]() a jeden facet w sklepie stwierdził że fajnie synkowi z takimi poduszkami pod głową ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Montii Ty to masz teksty ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#1133 | |||||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zakupów to masakra też tego nienawidzę, bo tyle kasiorki idzie, że szok - dlatego ja raz na pół roku albo kwartał jadę do makro i kupuje po kilka szt. i mam spokój - mydła, żele, pasty, tampony wszystko co hurtem mi schodzi. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Dziewczyny rozglądacie się już za fotelikami? Tajka ma już problem z głowy aż jej zazdroszczę ![]()
![]() |
#1134 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja bym dla własnego kręgosłupa kupiła większą wanienkę, bo można ją wyżej postawić a takie codzienne nachylanie się nad wanną może się źle skończyć
![]() |
#1135 |
Zakorzenienie
|
prunelle hi hi mi też ostatnio pewien dziadziuś powiedział ,że słodko mu się śpi na miękkich poduszkach
![]() ![]() ![]() Mirabilka rozglądam się powoli ale żadnych wniosków póki co ![]()
#1136 | |||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() uszka myjemy, ładnie się moczą w wodzie i wycieramy tetrą dokładnie po kąpieli ![]() co do obcych ludzi i innego otoczenia. u nas nie ma z tym problemu. ja mam bardzo dużą rodzinę, non stop ktoś wpada wypada i mała jest od maleńkiej nauczona że w domu jest ruch jak w rzymie ![]() no i czesto z nami jeździ po galeriach, marketach, w odiwedziny do inncyh także spoko. nie boi się nikogo ale każdemu tłumaczymy jak ją trzymać zeby nie marudziła bo nie w każdej pozycji jej wygodnie ![]() moją teściową bardzo rzadko widziała i dziś zostawiłam jej małą bo musielismy z TZ coś załatwic a akurat tam bylismy. ja zestrachana bardzo byłam,bo tesciowa miała ją na rękach może ze dwa razy. szybko wracamy a malutka sobie słodko śpi ![]() zasnęła jej bez marudzenia i bez płaczu. jestem w szoku do teraz ![]() Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-07-04 o 20:10 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1137 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale tak to ja jej nie biorę nigdzie, np. do marketu, wole bez niej jechać na zakupy bo mi wygodniej a ja ide na targ czy do sklepu to ona spi w wóżku bo to ją usypia od razu
![]() |
#1138 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w końcu na basenie nie założę nagle dziecku czepka ![]() zapalenie by sie mogło zrobić, jakbyś zaraz po takim myciu wyszła z dzieckiem na dwór w jakiś chłodniejszy czy wietrzny dzień ta twoja teściowa dobra jest z tym macaniem ![]() izabela- co do tego spokoju, to coś w tym może być, my przy malej prowadzimy jak najbardziej normalne życie, w domu jest gwarno, śpi sobie, gdy oglądamy seriale czy mój mąż gra na konsoli i zauważyłam, ze na zewnątrz nawet bardzo natężenie dźwięku nie robi na niej wrażenia, zareaguje, ale się nie przestraszy. z tym karmieniem to ciekawe, bo ty karmisz o określonych porach, ja na żądanie i obie dziewczynki się trzymają centyla ![]() Prunelle- ja mam teorie, ze się nas czepiają, bo młodo wyglądamy i pewnie co niektórym się wydaje, ze trzeba pouczyć profilaktycznie ![]() mirabilka-bo tak to wyglądało ![]()
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-07-04 o 20:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1139 |
Zakorzenienie
|
izabela ost czytałam,że dziecko w 4 miesiącu zaczyna kumać kto swój a kto obcy
![]()
#1140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moje dziecko jest w miare towarzyskie;p tzn do 20 osob daje rade a pozniej juz sie wkurza;p Lena zrobila dzis trzy klocki, a zazwyczaj robi 1;p albo wcale;p Kupilismy 20 sloiczkow 125g dla Lenki, bo w hiszapsnkich sklepach nie ma obiadkow i warzywek tylko owocki;/... kupie jeszcze sama marchewke i jabluszko w polskim sklepie. kupilismy tez jakas kaszke i soczki. Traicionera i Iza Ile wasze dziewczyny pija na dobe? Ile razy dziennie? Moja ostatnio tylko 5 razy od 100 do 150ml na raz, ale czasami 160-170
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-07-04 o 20:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:55.