Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011 - Strona 38 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 9 17,31%
Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 25 48,08%
Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 2 3,85%
Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 1 1,92%
Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 2 3,85%
Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 13 25,00%
Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-04, 18:10   #1111
niutka1
Wtajemniczenie

Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011

Cytat:
Napisane przez maggol111 Pokaż wiadomość
u mnie w przychodni tez ważą w ubraniu i zawsze odejmują 200gr

u mnie farbowanie ostatnio ciągle wychodzi kiepsko - uzywałam od kilku lat jednego kolory farby z jednej firmy, którą niestety wycofali z PL i pozostało mi eksperymentowanie, - co mi sie nie podoba, bo b. sie przywyczaiłam do tamtego koloru i chyba było mi dobrze, a teraz ciągłe eksperymenty..i ciągle jstem zawiedziona

moje dziecko tez nie jest zbyt towarzyskie, ja ostatnio nawet nie lubię jak ktos do mnie przychodzi bo mały czasami zaczyna marudzic jak za duzo nowych twarzy. ostatnio zjawiła sie tesciowa, mały miał doskonały humor, po czym wzieła go na ręce i byl taki ryk ze uspokajałam go chyba z godzinę, ale to akurat potrafię zrozumieć - tesciowa hmm...tez bym tak zareagowała
u mnie tylko na goło i wesoło

co do farby, nie możesz np na ebayu sobie kupić kilka opakowań?
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:10   #1112
patrycja_22
Rozeznanie

Witam kochane
Ja tylko na chwileczkę bo w czwartek już obrona i muszę zakuwać

Monti gratuluję 4 miesięcy U mnie też nocka z pobudkami niestety i teoria z tym, że powoli nasze mleko nie wystarcza sprawdza się Tak sobie pomyślałam, że między naszymi chłopakami jest tylko 9 dni różnicy więc może faktycznie o to chodzi, że już im nie starcza

izabela przestań głupoty wygadywać. Widocznie Idlaka nie była bardzo głodna skoro Ci nie sygnalizowała Każdy może zapomnieć. Matka to też człowiek pamiętaj

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:17   #1113
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niutka1 Pokaż wiadomość
no tak ale to zalezy od ciuszka, 62 juz sa zdecydwoanie wszystkie za małe, rękawy body sięgały jej ostatnio ponad tydzien temu, jak próbowałam wcisnąc, nieco tylko poniżej lokcia, w 68 jeszcze niektóre sa dobre, ale np. kilka musiałam własnie schowac, bo ma długie nózki i o ile rękawy ok, to nogawki za małe.
zgadza sie rozmiar rozmiarowi nie równy. u nas body 62 są jak najbardziej Ok. śpioszki też, ale widze, że na dniach będzie z niektórych wyrastać.

---------- Dopisano o 19:16 ---------- Poprzedni post napisano o 19:15 ----------

Cytat:

a u mnie w przychodni ważą w pampersie i nic nie odejmują z pokazanej wagi

---------- Dopisano o 19:17 ---------- Poprzedni post napisano o 19:16 ----------

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
Witam kochane
Powodzenia!!!
będzie dobrze

tż daje małej butle-śmiech na sali co sie dzieje.......
Lenka odrazu zamyka buzie ;/

Edytowane przez iweczka
Czas edycji: 2011-07-04 o 18:21
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:30   #1114
maggol111
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
A ogólnie to chce mi się ryczeć,
jestem beznadziejna matką
nie dość że boi się wszystkich
to zapomniałam ją dzisiaj nakarmić

Poszłam do kuchni zrobić sobie kanapkę patrzę na zegar, była 17, i wtedy mnie oświeciło, że mała jeszcze nie jadła,
a zawsze jej daję jeść po 16.

Jestem beznadziejna

1 godzina to nie jest taki wielki dramat - skoro sie nie dopomina to widocznie nie była taka glodna. myśle, ze nie masz sie czym przejmować

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
Witam popoludniowo

Dzis myslalm, ze wyjde z siebie albo sie poplacze albo jedno i drugie...
Nino do 15.30 ne zmruzyl oka od 8 rano A od 12.30 mialam po prostu ryk a nie placz Jadl mi co godzine i znow ryk...
Wreszcie po jedzonku o 15.30 zasnal - pewnie ze zmeczenia i spi do tej pory
Moze jak odpocznie to bedzie mial lepszy humor
mój Mały ostatnio poszedł spac ok. 24.00 obudził sie o 2.00 w nocy i do 4.00 harcował, nastepnie pobudka o 7.00 rano i do 9.00 harce, rano byłam wycienczona psychicznie i fizycznie, wiec sciągłam laktatorem mleko, zostawiłam Tż i wyruszylam na odstresowanie - tzn. szoping bo chyba bym komuś krzywdę zrobiła bo takiej nocce.pomogłotyl ko szkoda ze portfel tak ucierpiał

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ----------

Cytat:

mogłabym, ale ja to allegrowiczka jestem, nigdy nie korzystałam z ebayu nawet znalazłam na ebayu 1 sprzedawce który ma te farby ale z Wlk Brytanii i tak sie trochę boje kupic od niego i czy on przysle do Pl? nie wiem moze dziwna jestem

dziewczyny moje dziecko od paru dni płacze przez sen tzn. zazwyczaj wieczorem mu sie zdarza - z reszta przed chwilą zaczął płakac przez sen, ale to tak zawodził, ze tragedia, pogłaskałam po głowce i sie uspokoił, ale nawet oczu nie otworzył. wczesniej mu sie zdarzały takie lamenty ale to tak przez chwilkę, a teraz normalnie płacz jakby mu sie jakas krzywda działa

Edytowane przez maggol111
Czas edycji: 2011-07-04 o 18:34
maggol111 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:51   #1115
Jok3r
Zadomowienie

Rany jeszcze poprzedniego watku nie nadrobilam, a Wy juz nastepny zakladacie Nie obiecuje, ze nadrobie ten, ale mysle, ze mam juz na tyle wolngo czasu, zeby zaczac znowu udzielac sie tez tu , a poniewaz dostalam @ i hormony wrocily na swoje miejsce, wiec uwaga, bo znowu gryze

Edytowane przez Jok3r
Czas edycji: 2011-07-04 o 18:53
Jok3r jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 18:55   #1116
niutka1
Wtajemniczenie

zmierzyłam z ciekawosci moja mała i mierzy 72/73 cm
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:09   #1117
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
eh ja to sie nie moge wyrobic z tym nadrabianiem was
czytam , cytuje a na koniec musze wylaczyc kompa

bylma dizs po recepty u gin i powiem wam ze zjadlam 3 op cerazette i zadnych plamien itp rewelacji

maly ma chyba ten skok 15-19 tydz bo juz 3 tydz jest nieznosny a przez ost 4 dni to przechodzi sam siebie
a ja chcilam sprobowac takie zdjecia jak wy robic ale cos czuje ze nie pisane mi przez tego mojego płaczka i nerwusa

Monti gratki dla Fabianka moj za 3 dni skonczy

gosiawolna tak jak dziewczyny ci pisza musicie razem zamieszkac to jedyne sensowne rozzwiazanie

eh nie pamietam o czym pisalyscie
no to widać, ze ci cerazette podpasowalo
już się boje tego skoku

Cytat:
a mi ludzie fajne rzeczy mówia na małą w chuście, że tak ślicznie, że fajnie blisko mamy, że grzeczniutka, że slicznie zasnęła, pytaja ile ma itd... raz jedna pani w przychodni siedząc nie widziała dokładnie co mam w chuście i dopiero jak sie odwróciłam bardziej to powiedziała w takim szoku i z usmiechem " aaa, to pani tam dzidziusia ma" .... nie wiem co musiała sobie wczesniej wyobrażać
jeszcze mi ani jedna osoba złego komenta nie powiedziała, chyba ze dwie osoby zapytały czy to nie za cięzko dla kręgosłupa, ale powiedziałam, że własnie nie, bo chusta jest specjalnie zawiązana

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

co do wyboru opiekunka czy żłobek, to dla takiego malucha u mnie zdecydowanie wygrywa opiekunka
tez z reguły spotykam się z bardzo miłymi komentarzami, ale niekotrzy wrzucają wszystkie nosidła do jednego worka i nie rozróżniają, czy to ergo czy zwykle wisiadło.

Ja sie trochę obawiam, ze taka opiekunka będzie chciała nadmiernie ingerować w wychowanie dziecka.

Cytat:
Witam kochane
będę trzymała kciuki

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Rany jeszcze poprzedniego watku nie nadrobilam, a Wy juz nastepny zakladacie Nie obiecuje, ze nadrobie ten, ale mysle, ze mam juz na tyle wolngo czasu, zeby zaczac znowu udzielac sie tez tu , a poniewaz dostalam @ i hormony wrocily na swoje miejsce, wiec uwaga, bo znowu gryze
hej

Cytat:
ale duża dziewczynka

moje ziecko mnie zadziwilo, bo sie okazalo, ze grzechotki juz nie sa zle, a jakies dwa tygodnie temu w ogole jej nie interesowaly. widocznie dojrzala juz do zabawy twardymi przedmiotami.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:22   #1118
coralady
Wtajemniczenie

Hej mamusie!

Ale miałam dzień szalony...Najpierw szybka akcja i jechaliśmy oglądać samochód,chyba po 5 miesięcznych poszukiwaniach w końcu sie zdecydujemy kupićPózniej na zakpy,skoro juz pojechaliśmy do Bielska i wiecie co...jakies kiepskie te wyprzedaże-mówę oczywiście o rzeczach dla dzieci.Jak byłam tydzień temu wybór był duzo wiekszy,a ceny w ogole nie zmalały.W h&m przebrane-kupiłam tylko polówke i bluzeczke na przyszłe lato,w ReKids kupiłam tylko fajne bojówki dla synka siostry.Wzięłam większe,bedę miała juz prezent pod choinke
Za niedługo wypłaty nie bede miała,więc musze myślec przyszłościowo,Gwiazki nie przełoże,a prezenty muszą być

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
ego coralady kliknięte
Dziekujemy i liczymy na więcej

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
Montii, nie mogłam przeżyc Twojego prania i zrobiłam dziś rano swoje. jutro sie jeszcze pobawie, bo dzi sbylismy caly dzien poza domem
Załącznik 4065795
Super!!!

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
nasze wypociny dzisiejsze
Superowe!

Cytat:
Napisane przez marsylia Pokaż wiadomość
Nasza dzisiejsza sesja

1. Eee trochę przysnąłem, ale pewnie i tak nie było ryb
2. A tata nie wie że pożyczyłem jego wentkę
3. Tu łownę rybkę, a na co dzień ratuje świat (superman)
Niezłe,a rekin rzeczywiście zawodowyTalencik,talenc ik

Izabela widzę,ze dopadły Cie jakieś niemądre myśli.Mama tez człowiek,czasem jej sie coś zapomni,czasem cos przeoczy.Wiem,że gdyby Idalka była glodna dałaby Ci znaćZbyt surowo siebie traktujesz Dzieci sa rózne i nieprzewidywalne-sama dobrze wiesz!Teraz boi sie nowych miejsc,za chwilę nie będzie miała z tym problemów.Nie ma sie czym przejmować.Jestes NAJLEPSZĄ mama dla Idalki!

Jak ktos ma jeszcze ochote na nas zaglosowac to zachęcamyI oczywiście z góry bardzo dziekujemy!

http:// pl.lennylamb.com/user/show_photo/3612 spacja przed pl

---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:
Napisane przez Jok3r Pokaż wiadomość
Nie uwierzysz,ale przed twoim postem pomyślałam,że dawno nie odzywała się jokrA po chwili zobaczyłam post od Ciebie

Cytat:
Ale długaNa modelke rośnie

ego-ego,aguś kliknięte!
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:26   #1119
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nuna_77 Pokaż wiadomość
Montii ,a masz może jakies fotki a Fabiankiem w chuście, czy też go nosisz tak jak w nosidle w pozycji żabki?
Jak oceniasz co lepsze Marsupi czy chusta?
nie mam fotek w chuscie ale jak cos to moge jutro zrobic jak nam sie uda, jakbym miala teraz oddac marsupi albo chuste to bylby to ciezki wybor, i nawet czystop hipotetycznie nie potrafie odp na to pytanie co lepsze , marsupi po prostu zakladam i jest, chuste musze dociagac, ale wiem juz teraz ze to nie jest zadna filozofia , trening czyni mistrza
Fabiankowi dobrze i w chuscie i w marsupi, mysle,ze to juz kwestia gustu bo i tu i tu ma pozycje zabki

Cytat:

Poszłam do kuchni zrobić sobie kanapkę patrzę na zegar, była 17, i wtedy mnie oświeciło, że mała jeszcze nie jadła,

Jestem beznadziejna
Izabela przestan... ja mojemu ostatnio nie dalam jesc 5 h, myslalam,ze padne jak zerknelam na zegarek ale nie upominal sie, nie krzyczyal wiec chyba go nie zaglodzilam, mamy teraz duzo na glowie na prawde czasem mozna sie zakrecic.. buzka i nie smuc sie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
montii juz 4 miechy jeju jak to przelecialo
ani sie obejrzysz a Fabianek bedzie raczkowal
ani nie mow, i wyjmowal wszystko z szafek

Cytat:

monti
tak wycałowałam swojego szkraba że aż się wkurzła i zrobiła tak grrrr ejjj

ja też mam nadzieje że kiedyś zobaczymy się w realu

kupuj pandziocha bo tylko dyszkę kosztuje a jaka frajda dla dzieciaka

brawa dla Fabianka ucałuj go od cioci

kiedy się wybieracie do neurologa ?/
wiesz co mam wgl 2 terminy dopiero teraz zauwazylam jak ciezko dostac sie do dobrego neurologa i jak malo ich, mam na 21 albo 22 lipca u fajnego pana, ma b,dobre opinie, ale jeszcze lepsza ma pewna pani z katowic do ktorej czeka sie 2 miesiace...wiec i zaklepalam u niej pod koniec sierpnia..jakby nie daj boze cos wyszlo pod koniec lipca to pojde do najlepszego spechalisty w sierpniu..troche panikara jestem ale wole miec zaklepane w razie W..najwyzej odwołam z miesiecznym wyprzedzeniem, inne dzieciątko skorzysta

Cytat:
Monti gratuluję 4 miesięcy U mnie też nocka z pobudkami niestety i teoria z tym, że powoli nasze mleko nie wystarcza sprawdza się Tak sobie pomyślałam, że między naszymi chłopakami jest tylko 9 dni różnicy więc może faktycznie o to chodzi, że już im nie starcza
troche mi przykro bo chcialam na samej piersi jeszcze 2 miesiace, ale jak tak dalej pojdzie to poczekam do skonczonego 5 i zaczne cos wprowadzac chyba,ze przestanie sie budzic. a Alanek jak sie budzi w nocy to ewidentnie domaga sie jedzenia??

Byłam w H&M i został ostatni pandzioch, czekał na mnie a Fabian oszalał podoba mu sie ten kawałek szmatki. a sobie kupilam spodenki i japonki a co ;d i panda gratis...

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:32   #1120
Olusiaa_
Zakorzenienie

Kurde
podczas kąpieli malej nalało sie troche wody do ucha

tesciowa mnie straszy zapaleniem ucha

zdarzylo sie waszym maluchom nalanie wody do uszka podczas kąpieli?
Olusiaa_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:37   #1121
patrycja_22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Powodzenia!!!
będzie dobrze

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
będę trzymała kciuki
dziękuję

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
troche mi przykro bo chcialam na samej piersi jeszcze 2 miesiace, ale jak tak dalej pojdzie to poczekam do skonczonego 5 i zaczne cos wprowadzac chyba,ze przestanie sie budzic. a Alanek jak sie budzi w nocy to ewidentnie domaga sie jedzenia??
Wiesz co na początku leży i cmoka albo robi wymach nogami kilka razy aż wreszcie zaczyna marudzić i przeradza się to w płacz. Uspokaja się dopiero jak dam mu pierś i zasypia przy niej zazwyczaj. Więc to jest chyba głód

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-04, 19:37   #1122
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Olusiaa_ Pokaż wiadomość
Kurde

zapalenie ucha? od czego? od wody? A teściowa uszy myje?
przecież normalnie się dziecku myje wodą uszy, chlapie, mydełko,potem dokladnie suszy, jak nie bedziesz tego robić to zbierze sie dziecku woskowina i mozliwe ze trzeba bedzie ją wypłukiwać u laryngologa

mojemu malemu nie robili przesiewowego badania sluchu w szpitalu i musialam jechac sama, przyjeli nas duzo wczesniej, a dlaczaego? bo wiekszosc dzieci przed nami mialo zbyt duzo woskowiny i badania nie wychodzily!!
myć uszy, chlapac, przecież na basenie dzieciaczkom też wpada woda do uszek. zreszta w brzuchu tez w wodzie Zosia pływała

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 19:38   #1123
coralady
Wtajemniczenie

Cytat:
nie mam fotek w chuscie ale jak cos to moge jutro zrobic jak nam sie uda, jakbym miala teraz oddac marsupi albo chuste to bylby to ciezki wybor, i nawet czystop hipotetycznie nie potrafie odp na to pytanie co lepsze , marsupi po prostu zakladam i jest, chuste musze dociagac, ale wiem juz teraz ze to nie jest zadna filozofia , trening czyni mistrza
Fabiankowi dobrze i w chuscie i w marsupi, mysle,ze to juz kwestia gustu bo i tu i tu ma pozycje zabki

Byłam w H&M i został ostatni pandzioch, czekał na mnie a Fabian oszalał podoba mu sie ten kawałek szmatki. a sobie kupilam spodenki i japonki a co ;d i panda gratis...
Fajnie,że wam chustowanie służyA powiedz mi marsupi to jakiej wagi jest?

Super,że coś dla siebie w H&m upolowałaś,bo ja tylko t-shirta z nowej kolekcji,bo nic innego nie umiałam wybrać

Fiodor Dostojewski
Stary 2011-07-04, 19:39   #1124
Montii
Zakorzenienie

Cytat:

Wiesz co na początku leży i cmoka albo robi wymach nogami kilka raz
y aż wreszcie zaczyna marudzić i przeradza się to w płacz. Uspokaja się dopiero jak dam mu pierś i zasypia przy niej zazwyczaj. Więc to jest chyba głód
Fabian to samo
najpierw cmokanie, wymachy nogami, ale to może trwać nawet godzinę... i już nie wytrzymałam,wzięłam go na karmienie i poszedł spać więc chyba też głód.ale nam dzieciaki numer wywinęły

---------- Dopisano o 20:39 ---------- Poprzedni post napisano o 20:38 ----------

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Fajnie,że wam chustowanie służyA powiedz mi marsupi to jakiej wagi jest?

Super,że coś dla siebie w H&m upolowałaś,bo ja tylko t-shirta z nowej kolekcji,bo nic innego nie umiałam wybrać
chyba do 15 kg, albo do momentu kiedy dziecku nie zaczną wisieć nóżki.

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 19:41   #1125
Olusiaa_
Zakorzenienie

Cytat:
przecież normalnie się dziecku myje wodą uszy, chlapie, mydełko,potem dokladnie suszy, jak nie bedziesz tego robić to zbierze sie dziecku woskowina i mozliwe ze trzeba bedzie ją wypłukiwać u laryngologa

mojemu malemu nie robili przesiewowego badania sluchu w szpitalu i musialam jechac sama, przyjeli nas duzo wczesniej, a dlaczaego? bo wiekszosc dzieci przed nami mialo zbyt duzo woskowiny i badania nie wychodzily!!
myć uszy, chlapac, przecież na basenie dzieciaczkom też wpada woda do uszek. zreszta w brzuchu tez w wodzie Zosia pływała
ja nie wiem, ona ma obsesję z tymi uszami, ciągle panikuje, jak mała nie ma czapeczki na zewnątrz itp.
ja jej uszka myję po kąpieli, wilgotną myjką, a nie moczę w wanience

a wy moczycie??
Stary 2011-07-04, 19:41   #1126
coralady
Wtajemniczenie

Cytat:
Kurde

Olusia my to naszej w ogóle uszy moczymyOna uwielbia się pluskać i szaleje w wanience,trudno byłoby ja upilnowac z tymi uszami.Potem dokładnie jej wycieramy i uszy zdrowe

Fiodor Dostojewski
Stary 2011-07-04, 19:43   #1127
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
ja nie wiem, ona ma obsesję z tymi uszami, ciągle panikuje, jak mała nie ma czapeczki na zewnątrz itp.

a wy moczycie??
jasne, młody pływa w wodzie jak rybka, uszka całe pod wodą

Jak najlepiej myć uszy noworodka, czy w ogóle można je moczyć?
To mit, że nie wolno ich zamoczyć, podobnie jak to, że wnętrze przewodu słuchowego trzeba myć patyczkami kosmetycznymi. Dzięki ruchom rzęsek wyściełających przewód, woskowina jest regularnie usuwana na zewnątrz ucha, skąd mama lub tata mogą ją podczas kąpieli zmyć opuszkami swoich palców. Najlepiej zwykłą wodą, ewentualnie z odrobiną delikatnego mydełka.

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 19:46   #1128
Olusiaa_
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny
uspokoiłyście mnie

zglupieje z tą teściową.

chodzi i maca ją po tym uchu czy już ma zapalenie ( )
Stary 2011-07-04, 19:48   #1129
Montii
Zakorzenienie

Olusiaa haha serio?
Nawet ost w książce zawitkowskiego było o pielęgnacji i o tym by moczyć uszka tylko potem dokładnie wycierać.

kurcze apropo kąpania, to Fabian mi wyrósł z wanienki i nie wiem czy kupować większą czy jakiś leżaczek i kąpać go już w dużej wannie

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 19:53   #1130
iizabelaa
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny

wpadłam w panikę jak zobaczyłam która godzina a przecież nie było tak późno,
ale gdybym czekała, aż mała sie upomni to by chyba jadła 4 razy na dobę
Dzisiaj rano zjadła przed 5 i miałam zamiar czekać aż się będzie upominać, ale nie wytrzymałam i dałam jej o 10 mleko.

Martwię się tym czasami

I oczywiście przez to że dałam jej jeść o 17, to na kolację przed 20 wypiła tylko 90ml,
i na tym pewnie wytrzymie do 4 lub 5 rano.

Myślę, że dobrze robię dając jej jeść o oznaczionych proach a nie wtedy kiedy się upomni, bo na ostatnim ważeniu nie spadła z 50 centyla.

A z tymi ludźmi to mam schizę przez teściową, bo ona mi zawsze deliktanie sugeruję, że wychowuję Iadlie w za dużej ciszy i spokoju
i przez to płacze jak się znajdzie w duzym skupisku ludzi

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
jak chcialam na poczatku kupic nosidlo na zachstowani i nie bylo koloru jaki chcialam i rozmiaru,napi.do babki i pow.ze nie ma problemu moze zamowic
napisałam tydzień temu
odpisali że robią zamówienie i że za tydzień powinny być więc spoglądam ciągle na stronę

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość

Iza - przestan z ta zla mama Jak ja bym tak myslala o sobie to juz bym zwariowala No bo Nino placze a ja nie wiem dlaczego?
Albo jak w ostatnia sobote wyszlam pierwszy raz sama na 3h i czulam sie... hmmm... super? Wiedzialam, ze Nino jest z TZem i ma sie swietnie, wiec zero tesknoty i 1000 mysli tylko ja i zakupy... dla Nina oczywiscie
Daj spokoj, nie zamartwiaj sie tylko kochaj swoja coreczke i wychowuj jak najlepiej mozesz i juz
pewnie wyglądałaś jak zwierzątko wypuszczone na wolność na chwilę,
bo ja tak się czułam podczas pierwszych zakupów

Cytat:
dlaczego włoski kiepsko wyszły, co z nimi nie tak?
mój to czuje, że jest gdzie indziej i też zaczyna płakać, ale on lubi jak się do niego gada, wiec gadamy i się uspokaja
aaa mam bardzo jasny blond,
i od pewnego czasu próbuję je przyciemnić, tzn. na ciemniejszy blon,
ale coś przez te długie lata farbowania moje włosy za strajkowały chyba,
i odrosty się nie chcą tym ciemnym blondem rozjaśnić,
a super jasne końcówki przyciemnić tak jak trzeba

tzn. już jest lepiej i siostra mi obiecała że za kolejnym razem będzie super
Stary 2011-07-04, 19:56   #1131
Montii
Zakorzenienie

U nas mały ma od początku kontakt z wieloma osobami
często jestem u mamy, wpadają do mnie koleżanki, jeżdżę z nim po marketach w marsupi idę na targ itp itd i mały się nie boi obcych, u każdego na rękach dobrze się czuje ,za to dzisiaj....

.. umyłam głowę i miałam ten turban na głowie, wchodze do pokoju a mały aż 'podskoczył' miał moro i okropnie zaczął płakac, nie umiałam go uspokoić aż zdjęłam ręcznik i cisza.... ah ta mama

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 19:57   #1132
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:
zabiłaś mnie tym tekstem z babcia i wózkiem, to już nawet nie wścibstwo, ale ludzka podłość.
ja nym zapytala takiej osoby, czy mi może z dzieckiem posiedzi w domu, albo wózek zasponsoruje.
hehe, takie riposty to mi do głowy przychodzą po czasie

Cytat:
dlaczego włoski kiepsko wyszły, co z nimi nie tak?
mój to czuje, że jest gdzie indziej i też zaczyna płakać, ale on lubi jak się do niego gada, wiec gadamy i się uspokaja

a za to głupie gadanie o zlej matce dostaniesz zaraz baty, jak wogóle możesz tak myśleć, u kogo Idalce jest najlepiej jak nie u Ciebie?

Castia buziaczki dla Malwinki
prunelle naprawdę takie komentarze??????? no i fakt nie wyobrażam sobie Ciebie rzucającą takiej babie ciętą ripostę tylko właśnie grzeczne wytłumaczenie
no właśnie, może też dlatego, że mnie dziwią takie komentarze i mnie zatyka

Cytat:
a mi ludzie fajne rzeczy mówia na małą w chuście, że tak ślicznie, że fajnie blisko mamy, że grzeczniutka, że slicznie zasnęła, pytaja ile ma itd... raz jedna pani w przychodni siedząc nie widziała dokładnie co mam w chuście i dopiero jak sie odwróciłam bardziej to powiedziała w takim szoku i z usmiechem " aaa, to pani tam dzidziusia ma" .... nie wiem co musiała sobie wczesniej wyobrażać
jeszcze mi ani jedna osoba złego komenta nie powiedziała, chyba ze dwie osoby zapytały czy to nie za cięzko dla kręgosłupa, ale powiedziałam, że własnie nie, bo chusta jest specjalnie zawiązana

---------- Dopisano o 18:59 ---------- Poprzedni post napisano o 18:58 ----------

co do wyboru opiekunka czy żłobek, to dla takiego malucha u mnie zdecydowanie wygrywa opiekunka
no ja w większości też mam komentarze pozytywne - te negatywne się zdarzają, ale tak mnie dziwią, że pewnie bardziej mi zapadają w pamięć...
a tak to ludzie się uśmiechają, pokazują sobie palcem albo mówią że słodko śpi
a jeden facet w sklepie stwierdził że fajnie synkowi z takimi poduszkami pod głową

Cytat:
Kurde

nie ma się czego bać, wystarczy potem wysuszyć dobrze

Cytat:

Montii Ty to masz teksty

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 19:57   #1133
Mirabilka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
no i byliśmy na spacerku...całe 10minut bo sie znowu rozpadało. do du..y ta pogoda,bleee

kurcze pokonczyly mi sie kosmetyki i chemia w domu, i czeka mnie dizś wizyta w rossmanie, ciekawe jaki bedzie rachuneknie lubie tych dni...
o to ja na spacerku zdążyłam aż 15 min i też leje.
Co do zakupów to masakra też tego nienawidzę, bo tyle kasiorki idzie, że szok - dlatego ja raz na pół roku albo kwartał jadę do makro i kupuje po kilka szt. i mam spokój - mydła, żele, pasty, tampony wszystko co hurtem mi schodzi.

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
Ratunku Basia cały czas prawie płacze, przed jedzeniem, po jedzeniu, przed spaniem. po spaniu. już mam dość
Ma skończone 11 tydz, kuzwa znowu skok?? Ja się wykończę

A co do wagi, u nas w przychodni ważą na naguska
chyba skok - cierpliwości życzę

Cytat:
pofarbowałam włosy i wyszło kiepsko

dziewczyny
czy tylko ja mam taką mało towarzyskie dziecko

Poszłam do siostry na chwilę,
była w dobrym humorze,
więc położyłam ja na łózko (miała swoje zabawki) a sama chciałam iść pofarbować włosy itp
a ona w ryk
ciągle by chciała być na rękach, a nawet na rękach nie jest jakoś super,
ona najlepiej się czuję w domu.
A jak jesteś, my gdzieś to jej się nie podoba,
albo jak inni ludzie się do niej odzywają tez ryczy
Może mała nie czuje się po prostu na tyle bezpiecznie jak w domu i to dlatego - bo dzieciaki przecież wyczuwają wszystko.

Cytat:
Napisane przez miamore999 Pokaż wiadomość
mój mąż w nasza pierwszą rocznicę ślubu nie dał mi nawet złamanego kwiatka echh...
mój nie pamiętam - ale chyba do jakiejś knajpy ale sama już nie pamiętam. Należy mu się rózgą po dup.ci.

Cytat:
Napisane przez miamore999 Pokaż wiadomość
oj należy mu się należy...
ale jest takie powiedzenie, że po ślubie ludzie się zmieniają
hehe święte słowa - najgorzej, że mi po ślubie dupcia urosła
Cytat:

Jestem beznadziejna
A co do jedzenie skoro dziecko nie płaczę z głodu to w czym problem nic jej nie będzie a z Ciebie to taka zła matka, że ojojojojojoj

Cytat:
moje dziecko zachowuje się, jakby miało szczepionkę urojona
Trai jak Ty coś powiesz nieraz to z krzesła spadam

Cytat:

ja też tak myślę, ale nie opiekunka moja teściowa bo jeszcze głupotą małego zarazi najlepiej jakby dało radę zostac samemu do 3 lat

Cytat:
Kurde

zdarzyło - mały nie miał zapalenia bo przecież nawet jak naleci to na dwór z nim się nie idzie z mokrym uchem

Cytat:

a wy moczycie??
nie zanurzam małemu główki więc uszka też nie są jakieś super mokre ale myje go myjką i po prostu w trakcie kąpiel wyciskam i myje uszy normalnie - patyczkiem to jak widzę za dnia, ze cos w uchu jest

Dziewczyny rozglądacie się już za fotelikami? Tajka ma już problem z głowy aż jej zazdroszczę bo ceny są mega - a w sumie sama już nie wiem jaki będzie dobry bo szukam takiego do zamontowania pasami tylko.

Mirabilka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:02   #1134
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
kurcze apropo kąpania, to Fabian mi wyrósł z wanienki i nie wiem czy kupować większą czy jakiś leżaczek i kąpać go już w dużej wannie

ja bym dla własnego kręgosłupa kupiła większą wanienkę,
bo można ją wyżej postawić
a takie codzienne nachylanie się nad wanną może się źle skończyć
Stary 2011-07-04, 20:02   #1135
Montii
Zakorzenienie

prunelle hi hi mi też ostatnio pewien dziadziuś powiedział ,że słodko mu się śpi na miękkich poduszkach a ostatnio starsza Pani podeszła i opowiadała mi jak to kiedyś się dzieci właśnie w chustach nosiło a potem weszła moda na wózki i skomentowała,że wózek to wynalazek szatana

Mirabilka rozglądam się powoli ale żadnych wniosków póki co szukamy tego 9-18 a nie 9-36

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 20:07   #1136
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:

castia
wszystkiego najlepszego dla Malwinki, wielkie buziaki i hektolitry mleka z tej okazji
Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość

A co do wagi, u nas w przychodni ważą na naguska
Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
Castia wszystkiego dobrego dla Malwinki
Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
Castia, wszystkiego najlepszego dla Malwiniki!
Cytat:
wszystkie buziaki namiętnie przekazałam

Cytat:
Kurde

ojj Olusia moja córcia to pływa jak rybka, dosłownie pływa, i tak już chlapie że nawet buzie ma całą mokrą i do oczek jej się woda nalewa.strasznie szaleje w kąpieli a ja jestem cała mokra
uszka myjemy, ładnie się moczą w wodzie i wycieramy tetrą dokładnie po kąpieli

co do obcych ludzi i innego otoczenia. u nas nie ma z tym problemu. ja mam bardzo dużą rodzinę, non stop ktoś wpada wypada i mała jest od maleńkiej nauczona że w domu jest ruch jak w rzymie
no i czesto z nami jeździ po galeriach, marketach, w odiwedziny do inncyh także spoko. nie boi się nikogo ale każdemu tłumaczymy jak ją trzymać zeby nie marudziła bo nie w każdej pozycji jej wygodnie

moją teściową bardzo rzadko widziała i dziś zostawiłam jej małą bo musielismy z TZ coś załatwic a akurat tam bylismy. ja zestrachana bardzo byłam,bo tesciowa miała ją na rękach może ze dwa razy. szybko wracamy a malutka sobie słodko śpi
zasnęła jej bez marudzenia i bez płaczu. jestem w szoku do teraz

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2011-07-04 o 20:10
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:08   #1137
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
U nas mały ma od początku kontakt z wieloma osobami
często jestem u mamy, wpadają do mnie koleżanki, jeżdżę z nim po marketach w marsupi idę na targ itp itd i mały się nie boi obcych, u każdego na rękach dobrze się czuje ,za to dzisiaj....

.. umyłam głowę i miałam ten turban na głowie, wchodze do pokoju a mały aż 'podskoczył' miał moro i okropnie zaczął płakac, nie umiałam go uspokoić aż zdjęłam ręcznik i cisza.... ah ta mama
ja u mamy tez jestem często i siostra do mnie też często wpada,
ale tak to ja jej nie biorę nigdzie,
np. do marketu, wole bez niej jechać na zakupy bo mi wygodniej

a ja ide na targ czy do sklepu to ona spi w wóżku bo to ją usypia od razu
Stary 2011-07-04, 20:10   #1138
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde

praktycznie przy każdej kąpieli się nalewa
w końcu na basenie nie założę nagle dziecku czepka
zapalenie by sie mogło zrobić, jakbyś zaraz po takim myciu wyszła z dzieckiem na dwór w jakiś chłodniejszy czy wietrzny dzień
ta twoja teściowa dobra jest z tym macaniem

izabela- co do tego spokoju, to coś w tym może być, my przy malej prowadzimy jak najbardziej normalne życie, w domu jest gwarno, śpi sobie, gdy oglądamy seriale czy mój mąż gra na konsoli i zauważyłam, ze na zewnątrz nawet bardzo natężenie dźwięku nie robi na niej wrażenia, zareaguje, ale się nie przestraszy.

z tym karmieniem to ciekawe, bo ty karmisz o określonych porach, ja na żądanie i obie dziewczynki się trzymają centyla

Prunelle- ja mam teorie, ze się nas czepiają, bo młodo wyglądamy i pewnie co niektórym się wydaje, ze trzeba pouczyć profilaktycznie

mirabilka-bo tak to wyglądało skoro jest ciąża urojona, to dlaczego nie szczepionka?
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania

Edytowane przez traicionera
Czas edycji: 2011-07-04 o 20:14
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-04, 20:12   #1139
Montii
Zakorzenienie

izabela ost czytałam,że dziecko w 4 miesiącu zaczyna kumać kto swój a kto obcy może nas też to czeka bo na chwile obecną to ''powsinoga''

[LEFT]
Stary 2011-07-04, 20:18   #1140
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Kurde

co drugi dzien;p(bo zazwyczaj co drugi dzien kapiemy;P)

Moje dziecko jest w miare towarzyskie;p tzn do 20 osob daje rade a pozniej juz sie wkurza;p

Lena zrobila dzis trzy klocki, a zazwyczaj robi 1;p albo wcale;p

Kupilismy 20 sloiczkow 125g dla Lenki, bo w hiszapsnkich sklepach nie ma obiadkow i warzywek tylko owocki;/... kupie jeszcze sama marchewke i jabluszko w polskim sklepie. kupilismy tez jakas kaszke i soczki.

Traicionera i Iza Ile wasze dziewczyny pija na dobe? Ile razy dziennie?
Moja ostatnio tylko 5 razy od 100 do 150ml na raz, ale czasami 160-170

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-07-04 o 20:31
tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości