![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana struktury włosa - włosy proste/falowane w kręcone
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=129863
moze to Tobie pomoze
![]() |
#62 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dzięki ![]() wczoraj przeczytałam te wszystkie historie i doszłam do wniosku, że tylko czas może mi pomóc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
wydaje mi sie, ze moze pomoc nawilzanie, olejowanie. tylko uwazaj, zeby nie przekarmic wlosow
![]() na pewno bedzie to proces dlugotrwaly, ale trzymam kciuki, ze przyniesie oczekiwane efekty ![]()
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Odnalazłam wątek gdzie mogę opisać "swoją historię"
![]() ![]() ![]() Edit. Znalazłam interesujący mnie wątek TU: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=382142 Naprawdę dużo info na tym forum można się pogubić ale jak się chce to się znajdzie ![]() Edytowane przez doti8 Czas edycji: 2011-05-03 o 22:33 Powód: Znalazłam odpowiedź na swoje pytanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Na dodatek tak lubiane przez Ciebie pianki najczęściej w składzie maja alkohol (zwykle denat), który bardzo wysusza włosy. Cytat:
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Kręcone mogą wyglądać modnie. Kiedy są zdrowe, mocne, skręt jest utrwalony to wyglądają modnie. Mi się podobają włosy Ani Tarnowksiej z You can dance, ale ostatnio daje sobie prostować
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
|
Cytat:
Powrót loków do mody obserwuję dopiero od jakiś niecałych 2 lat. Wcześniej nie uświadczyłaś modelki w lokach czy falach. Obecnie jest inaczej. Ale dodam jedno - ja kocham swoje loki i nigdy ich nie prostowałam. Nie zamierzam tez tego robić. Tylko że ja nie kieruję się modą w przypadku fryzury. W ogóle rzadko kieruję się modą ![]()
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-05-05 o 14:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Eloe77 zrobiłam "test" o którym pisałaś... a wlaściwie robiłam to kilka krotnie , opiszę co zaobserwowałam . I tak, robiłam wszystko według Twoich instrukcji i efekt mnie zaskoczył , bo włosy stały się falowane, praktycznie od samego czubka głowy, w niektorym miejscach zrobiły sie nawet takie rozciągnięte loczki ( ale było ich dosłownie kilka) Nie wyglądało to najgorzej jednak włosy wydawały mi się takie szopowate trochę ( jakby za suche)
Z czasem te włosy co są blisko skóry głowy się rozprostowały, a dalsze fale wydawały się mniej suche ( przez co moim zdaniem ładniejsze ![]() Zauważyłam jednak że mam za bardzo pocieniowane włosy tj, ich dlugość jest od 20 do 60 cm. I te najkrótsze najgorzej się układają ...gdy nie robię dokładnie według instrukcji tylko daje im samym wyschnąć to te dłuższe włosy są w nieładzie a te krótsze wywijaą się do zewnątrz ... Mam nadzieję, że dość zrozumiale opisałam wszystko , przy najbliższej okazji ( jak odzyskam aparat ) zrobię fotki ![]()
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
Eloe może masz rację. Chyba co innego miałam na myśli pisząc modnie, raczej chodziło mi o twarzowy, ładny wygląd włosów, podkreślający kobiecość i młodość, nie fryzura jak sprzed 50lat. Moja fryzura jeszcze kilka lat temu była moją największą zmorą, nienawidziłam moich niesfornych włosów, prostowałam praktycznie po każdym myciu. Od ponad 5 lat współpracuję z nimi metodą prób i błędów, polubiłam je i zminimalizowałam prostowanie. Od dziś wzięłam się za nie ostro
![]() P.S. Ja też raczej wybieram rzeczy które mi się podobają niż te które są tylko trendy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |||||||
|
Dot.: Kiedyś proste-teraz kręcone???
Cytat:
![]() Cytat:
- nieco inaczej wygląda się w kręconych i nieco inaczej wyglądają kręcone. Osoba przyzwyczajona do gładkich włosów może mieć kłopot z zaakceptowaniem loków/fal na swojej głowie. Poza tym włos kręcony ze względu na swoją strukturę nie błyszczy tak samo jak prosty i jego łuski też są bardziej odchylone (z tego też powodu to włos z natury suchy). To dlatego właśnie wiele osób z kręconymi włosami wygląda, jakby na głowie miały siano. Te włosy wymagają szczególnej pielęgnacji, ale odwdzięczają się z nawiązką za włożoną pracę (chcesz, zerknij do naszego dziennika - link w moim podpisie - i do moich profilowych albumów. Kręcone pielęgnowane właściwie błyszczą tak samo jak proste), - możliwe, że Twoje włosy potrzebują nieco więcej uwagi Cytat:
![]() No to mamy odpowiedź - mówimy o włosie kręconym (bo dla mnie kręcony to i fala i lok) ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Przepraszam, mógłaby któraś z was podać mi link do wątku dla zakręconych-ledwie falujące? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Ja czytając to forum też przekonuję się jak często odgadywałam co lubią moje włosy
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |||
|
Hmm... to nie jest odżywka, bo nie ma czym odżywiać. Czyli to takie masło bez masła.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Większość niezbędnych linków masz w moim podpisie.
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Dlaczego przestały się kręcić?
Cytat:
Pielęgnacja Włosy myję zazwyczaj codziennie, niekiedy co drugi dzień. Codziennie myję włosy Babydreamem, a raz w tygodniu czymś bardziej oczyszczającym (Trzy Zioła do włosów przetłuszczających się, Joanna Rzepa). I właśnie po umyciu czymś bardziej oczyszczającym mogę ich nie myć przez dwa dni. Stosuję metodę OMO. Jako odżywki d/s używam(albo używałam) emulsji Gloria, któregoś z Hegronów, Garniera (aloes, granat, karite) albo odżywki Isana (z filtrem UV, do włosów farbowanych, wygładzającej albo z olejkiem z babassu). Codziennie po myciu stosuję płukankę do włosów (raz w tygodniu woda mineralna+sok z cytryny, raz – woda mineralna+ocet jabłkowy, a w pozostałe dni – woda przegotowana (zimna) i olejek eteryczny (lawenda, rozmaryn) dla zapachu). Jako odżywki b/s– mgiełka Radical, Schauma Odbudowa i Pielęgnacja (ale tej najrzadziej), Balsam Joanna z apteczki babuni albo psikadła mojej roboty (woda różana albo hydrolat z neroli lub aloesu, kilka kropel hydrolizowanej keratyny i jedwabiu, kilka kropel olejku kokosowego, kilka kropel gliceryny). Jako wcierek używam Jantara, wody brzozowej (tej najrzadziej, raz w tygodniu) i ampułek Joanna Rzepa. Włosy olejuję 2-3 razy w tygodniu. Raz w tygodniu Amlą (na długość), a pozostałe dwa razy (albo raz) innym olejkiem (kokosowy, kukurydziany, słonecznikowy, z orzecha włoskiego, avocado, jojoba, niekiedy z kilkoma kroplami rycynowego). Maskę stosuję dwa razy w tygodniu (godzinę pod czepkiem i podgrzanym turbanem) – Alterra granat i aloes, któryś z Biovaxów, Mypa z masłem Shea, Lorys (Jaborandi albo mleczny, Lorysa najczęściej jeszcze czymś doprawiam – pantenol, gliceryna, keratyna jedwab, czy jakiś olej), kallos latte. Do stylizacji używałam pianki ale odstawiłam, bo efekt nie zadowalał. Niekiedy (raz w tygodniu) używam lakieru do włosów. Z wyborem żelu mam problem, bo podkreśla on skręt ale przy tym moje włosy wyglądają jakby były mokre/przetłuszczone/było ich trzy razy mniej. A jeżeli użyję mniejszej porcji żelu, to nie widzę różnicy w porównaniu do włosów bez użycia jakiegokolwiek stylizatora. Woda – całe życie mieszkam na Śląsku, gdzie woda jest dosyć twarda. Gdy wyjeżdżam na wakacje gdzieś, gdzie woda jest lepsza, to polepsza mi się cera i stan włosów.. Środowisko – jak wyżej. Jedzenia – od czasu, kiedy zaczęłam świadomą pielęgnację zaczęłam się też lepiej odżywiać – mniej śmieci i więcej wartościowych produktów. Schudłam od tego czasu pięć kilo i poprawiła mi się cera. Hormonów nie zażywałam nigdy. Raz w moim życiu dwa lata temu zażywałam doustnie sterydy przez trzy tygodnie by poprawić stan cery (mam AZS). Od dziesięciu lat muszę zażywać tabletki antyalergiczne przez całą wiosnę i lato (nie wiem, czy ma to wpływ na włosy) Stres – jeszcze na początku liceum przejmowałam i stresowałam się wszystkim – od mojej nadwagi po dwóję z fizyki. Ale od kilku lat systematycznie z tego stresu wychodzę i obecnie poprawka egzaminu nie jest dla mnie końcem świata, a do sklepu mogę wyjść nawet w szlafroku. Czy to może mieć tak znaczący wpływ na stan włosów? Mam nadzieję, że ktoś odpowie i przepraszam za takie elaborat, ale i tak staralam się wszystko skrócić do minimum ![]() Zdjęcia 1 - moje włosy sprzed dwóch lat - cienkie, oklapłe piórka (na tym zdjęciu akurat wyprostowane) 2 - tak wyglądają po wyschnięciu (bez ugniatania) 3 - a tak po około dwóch godzinach po zrobieniu zdjęcia nr 2 4 - tak wyglądają po ugnieceniu bawełną. I w takim stanie utrzymują się do wieczora. Jeżeli zepnę je w koczek, to skręt jest większy |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |||||||||
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Uwagi do Twojej pielęgnacji: - z kreatyną obecnie warto się zaprzyjaźnić, ponieważ latem włosy szybciej się niszczą. Warto stosować ją przynajmniej raz w tygodniu (a to i tak zależy od włosów) - mgiełka Radical nie nadaje się do włosów - zawiera wysuszający denat. Można ją stosować jako wcierkę, ale nie na włosy. Z powodu tego składnika wiele pianek dostępnych na rynku wysusza włosy, podobnie lakiery do włosów - jeszcze nie spotkałam się z taki, który nie byłby na denacie. Przemyśl wiec używanie go raz w tygodniu. - do stylizacji możesz przyrządzić sobie żel lniany (na zakręconym jest o nim osobny wątek i przepis na początku) do stylizacji. Gdy wyschnie całkowicie, odciskasz, by włosy były miękkie (tak zresztą postępuje się każdorazowo z żelem - po całkowitym wysuszeniu odciskasz włosy). Nada się też na maskę. - moje ulubione żele to Artiste z fioletową nakrętką i Isana czarna męska z pomarańczowymi napisami - możesz tez rozwadaniać żele do włosów i przelewać do buteleczki ze spryskiwaczem. Wówczas aplikujesz później, na suche lub podsuszone włosy (kiedy, to już musisz sprawdzić sama). - wielu falom pasowały też do stylizacji psikadła z aloesu i wody NIE UŻYWAMY WODY MINERALNEJ do włosów. Jest za twarda. Raczej woda przefiltrowana, przegotowana lub destylowana. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Próbowałaś kiedyś podpiąć wierzchnią warstwę i sprawdzić, co się dzieje ze spodem? Możesz zrobić taki test? Możesz też podpiąć wierzch i spryskać spodnią warstwę psikadłem, wgnieść nieco żelu, ugnieść. Ponoś tak parę godzin i sprawdź, jak się zachowuje. Jeśli będzie falować, to warto by było wycieniować włosy, by pokazać fale na wszystkich warstwach. Cytat:
![]() |
![]() |
#76 | ||||||||||
Zadomowienie
|
Dziękuję
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Sprawdzałam juz ta opcje na wiele sposobow. Ale niestety takie psikadlo nie pomaga w stylizacji moich włosów. Tylko je moczy (i pewnie trochę nawilża przez aloes). Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dziękuję za rady w tak długiej formie i przebrnięcie przez to, co ja napisalam wcześniej ![]() |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||||||||||
|
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Możesz też zastosować hydrolat. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Widzę, że nie jestem sama. Mam podobne przejścia do poprzedniczek. Całe prawie życie miałam proste, długie włosy, podatne na układanie i kręcenie ale jednak proste. Zachciało mi się zmian, ścięłam się na "zapałkę", odrosły. Obecnie mam do ramion dosyć mocno wycieniowane. Włosy po umyciu falują. Walczyłam z tym kilka lat, (Nadal czasami walczę), ale efekt prostowania zbyt długo się nie utrzymywał. Troszkę wilgnego powietrza czy deszczu i zaczynają falować. Nawet w upalne dni jak się lekko spocę robią się fale. Najmocniej zauważyłam, ze falują z tyłu : jakby "pod spodem" po pochyleniu głowy w dół są od samej skóry głowy lekko poskręcane. "Z wierzchu" już mniej- jakby same końcówki. Jeśli ich nie wysuszę po umyciu mam na głowie siano- tym bardziej, ze obecnie mam dosyć mocno rozjaśnione (chce przyciemnic ale to już inna bajka). Zazwyczaj w lekko jeszcze mokre wgniatałam piankę i tak pozostawiałam do wyschnięcia. Wtedy efekt utrzymywał sie do następnego mycia włosów. Tylko był znowu problem z czesaniem- po rozczesaniu siano, a przecież nie da się nie czesać... Podobne efekty dawał żel do włosów. Jeśli nie używałam pianki to po wyschnięciu (bez suszarki) falowały mi lekko tylko końcówki.
Zrobię sobie w najbliższym czasie taki "test" jak na filmiku wcześniej. Ciekawa jestem co wyjdzie. I tutaj mam pytanie: co za mam wgniatać we włosy? Bo najpierw była odzywka, a później? I jeszcze jedno, wyczytałam ze Revlon Professional, Curly Hair Days, Scrunch (Fluid podkreślający skręt) jest zachwalany i polecany, ale przetrząsnęłam internet i chyba nie można go nigdzie kupić...;/ Ktoś używa? gdzie kupujecie? Może polecacie jakiś podobny kosmetyk ? zdjęcie 1- najaktualniejsze zdjecie2,3 - moje "piankowe kręciołki" Edytowane przez minciucha Czas edycji: 2011-07-10 o 23:19 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |||||||
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Włos suchy z natury ciągle chce pić. Włos rozjaśniony, skutkiem uniesionych i połamanych łusek, wypuszcza wilgoć, stroszy się i jest mało podatny na układanie. Cytat:
Cytat:
Kręconych nie czesze się na sucho. Jeśli to robisz, to: pozbywasz się loka, zyskujesz sporo puchu, łamiesz włosy w miejscu skrętu (tam jest słabszy), wyglądasz jak lew a w najlepszym wypadku jak Kopernik ![]() kręcone czesze się wyłącznie na mokro po nałożeniu odżywki do spłukiwania lub bez spłukiwania. Potem nie przeczesuje się ich nawet palcami. Kolejne czesanie przy następnym myciu. Cytat:
Cytat:
Powinnaś wiedzieć, że tu nie idzie wyłącznie o stylizację, ale o pielęgnację całościową włosów. Włos zniszczony nie poddaje się łatwo układaniu, efekt utrzymuje się krótko, a środek do stylizacji podoba się włosom do kilku razy. Warto więc zacząć od poszukiwania środków odżywiających, prawidłowych środków myjących, a dopiero potem - tych do stylizacji. Podejrzewam, ze przy odpowiedniej pielęgnacji Twoje włosy zaczną zachowywać się inaczej i zobaczysz na nich piękne, mięsiste fale. Teraz widzę raczej trochę smutną reakcję na polimery. Naprawdę może być lepiej. Polecam Ci lekturę podpiętych w moim podpisie wątków, a w szczególności FAQ i pigułki. Pomogą Ci zrozumieć naturę Twoich włosów.
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-07-11 o 08:11 |
|||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Zastanawiam się jak często można prostować włosy kręcone by się nie zniszczyły?
I jak można ocenić typ skrętu jeżeli moje włosy pasują do dwóch lub więcej typów? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
|
[1=6291cc2e5cca5cd6ab177e5 efe4c5e0758342977;2806551 9]Zastanawiam się jak często można prostować włosy kręcone by się nie zniszczyły?[/quote] Nie ma czegoś takiego, jeśli mówimy o prostownicy. Początkowo zniszczeń nie widać gołym okiem, ale temperatura oddziałuje na wiązania, a to bardzo osłabia włos. Nie wspomnę o łuskach, które palisz.
Kosmetyki termoochronne? Średnio im ufam, poza tym jak zachowa się taki kosmetyk przy 270 stopniach C (a na tyle zwykle widziałam ustawione prostownice)? Mniej zniszczeń powoduje naciąganie włosów na szczotce, ale też nie jest włosom obojętne. Cytat:
![]() |
![]() |
#82 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję za wyczerpująca odpowiedź! ![]() ![]() ![]() Co do wspomnianego fluidu do włosów tutaj znalazłam pozytywne opinie: https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,3...ch.html&next=1 i dlatego pomyślałam, ze to dobry kosmetyk. Oczywiście na każdego poszczególne kosmetyki działają inaczej i trzeba na własnej skórze przetestowac, żeby mieć rozeznanie co jest dobre. Pielęgnacja jak najbardziej, a co do stylizacji skoro nie polecasz pianek i mgiełek to muszę poszukać czegoś innego. Tylko czego? A może polecisz mi jakiś konkretny szampon i odżywkę? Czy wystarczy jeśli kupie w drogerii jakiekolwiek do włosów kręconych bądź podkreślających skręt? a może na początek jakiś regenerujący szamponik i dobra odżywka? Jestem zielona w tym temacie, tyle jest produktów, że naprawdę nie wiadomo co wybrać... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | ||||||||
|
Cytat:
Jednak to jest powodowane całkowitym przestawieniem pielęgnacji, dopasowaniem jej do potrzeb włosów, a nie - dopasowaniem włosów do pielęgnacji, jak to się zwykle usiłuje robić. Cytat:
Cytat:
![]() Jednak po zmianie pielęgnacji jestem zwolenniczką doboru po pierwsze dobrej odżywki, a dopiero później - dobrego stylizatora. Kiedyś też sięgałam po podobne produkty, a dziś widzę, że na moje włosy najlepiej działają żele bez polimerów lub z ich naprawdę niewielką ilością. Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jesteśmy tutaj zwolenniczkami zdrowych włosów, zdrowych od wewnątrz, a nie szybkich kuracji dających tymczasowy efekt. Potrzeba sporo pracy, ale warto. Cytat:
![]() Szampony są poza tym dla kręconych dość traumatycznym przeżyciem. Z tego też powodu wolałabym, byś na początek zapoznała się z pigułką i FAQ. Cytat:
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-07-12 o 08:03 |
||||||||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
oho, to ja do 12 roku życia miałam dłuuugie, blond, proste włosy, ale stały się uciążliwe, więc podekscytowana podcięciem włosów poszłam z mamą do fryzjera. Pani ścięła mi jakieś 20 cm i na początku było w porządku, chociaż tak lekko się falowały, ale byłam pewna, że jak podrosną, to znów będą proste, ale one wolały inaczej. Z każdym centymetrem falowały się coraz bardziej, aż powstałam "nowa ja". Bardzie mnie to dziwiło dopóki nie dowiedziałam się, że mój tata miał tak samo. Oczywiście on nie miał takich aż tak długich włosów, jednak jego w podobnym wieku się zakręciły. Co dalej? W wieku 18 lat z jasnego blondu zmieniły mu się w brąz a na końcu wyłysiał... Mam 15 lat, ciekawe co los przyniesie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
|
Możliwe, że cięcie wyzwoliło kręcenie włosów. Własciwie wykonane podkreśla lok/falę.
Zmiana koloru włosów tez się zdarza - sama do 12 roku życia miałam blond włosy, później ciemny brąz. Takie mam do dziś, ale zanim osiągną długość ok. 2 cm są jaśniuteńkie, potem ciemnieją. Nie musisz powtórzyć historii swojego taty - jako różne płcie macie inne koncentracje hormonów, a to one często decydują o procesie łysienia.
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
Moje włosy może nie przestały się kręcić, ale...
To może od początku: Kiedyś, tzn. do jesieni zeszłego roku moje włosy były traktowane szamponem, czasem odzywką, grzebieniem na mokro i codziennie porządnie rozczesywane i wiązane albo upinane. Długość:do łopatek, do ramion- w tych granicach sie wahała. Były takie pofalowane od połowy długości i puszące sie bardzo. W październiku obcięłam je do ramion, postopniowałam i prostowałam. Czasem też suszyłam prostując na szczotkach. Używałam szamponu i odzywki z serii Panten pro-v aqaLight. Puszyły się czasami, raz na jakiś czas dawałam odżywkę nawilżającą jakiejś firmy,( mama dostała od fryzjerki). W styczniu tego roku razu pewnego umyłam je, odcisnęłam w ręcznik, drugi ręcznik połozyłam na poduszce a rano... miałam loki. To było wielkie zdziwienie ![]() Mam 16 lat ![]() Pytanie: jak uniknąć tego podpinania włosów i uzyskać ładny skręt? Jesli ich nie upnę, to są takie hmmm... pozakręcane, ale bezkształtnie jakoś, niektóre sie tylko lekko pofalują i wygląda to tak jakbym sie nie czesała. Zrobione wyglądają tak: https://picasaweb.google.com/1111839...79621591889746 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
|
Zaczęłaś je traktować jak kręcone.
To w zasadzie cała zmiana, jaka tu taj miała miejsce. Wcześniej - po pobieżnym przeczytaniu Twojego posta myślałam, że miałaś proste, więc przeniosłam Cię tutaj - miałaś kręcone, ale próbowałaś z tym walczyć. Teraz idziesz drogą zbliżoną do właściwej, bo trzeba wprowadzić kilka poprawek. 1. Daruj sobie Pantene Aqua Light. W długoterminowym efekcie stosowania serii możesz nie poznać swoich włosów. Nie ma w tych produktach nic, co włosy by wzmacniało czy odżywiało. Właśnie dlatego mogą być light. Czyszczą, zapobiegają uciecze wody i dają włosom miękkość, optyczne zdrowie (tu swój udział mają silikony). Przyda się porządna pielęgnacja dostosowana do potrzeb włosów. I nie mam tu na myśli serii do kręconych, ponieważ i w tych kosmetykach jest sporo pułapek. 2. Rezygnujemy ze zwykłych ręczników. "Supełki" frotte przyczyniają się tylko do zwiększenia puchu, a idzie o to, by jego ilość była ograniczona. Stosujemy gładkie materiały - koszulki bawełniane, ręczniki z mikrofibry, ściereczki kuchenne, apaszki z chłonących materiałów, pieluchy z tetry... 3. Nie rozczesujemy suchych włosów. Czesanie wyłącznie na mokro i z odżywką na włosach. 4. Wywalamy prostownicę - jeśli chcesz mieć zdrowe włosy, to lepiej darować sobie zabiegi z użyciem gorąca. 5. Uważnie czytamy składy - w piance, której używasz nie może być alkoholu! Zwróć uwagę, czy w Twojej jest denat, jeśli tak, możesz spodziewać się - przy tak ubogiej pielęgnacji jak Twoja - wysuszenia włosów. 6. Pozbywamy się stereotypowego myślenia o kręconych włosach jako tych, które nie wymagają szczególnej pielęgnacji. Nie dość, że wymagają sporo pracy (są delikatniejsze, łatwo tracą wodę, elastyczność i siłę, więc trzeba o nie dbać w sposób szczególny), to jeszcze potrzebują odpowiedniej stylizacji. To, co robisz klamrami, to dość dobry sposób na utrzymanie skrętu. Dlaczego chcesz z niego rezygnować skoro daje efekty? To nawet lepiej, że są podpięte, ponieważ nie wolno ich dotykać, gdy schną (wtedy też generuje się puch). Sama podpinam włosy przy nasadzie, by ułożyły się zgodnie z moimi oczekiwaniami. Cytat:
![]() ![]() Jeśli chcesz mieć loki i je utrzymać, to polecam lekturę pigułki i FAQ podpiętych w moim podpisie. Później czas na pielęgnację (zaczynamy od 1. posta, gdzie znajdziesz linki do proponowanych kosmetyków). Te wątki pozwolą Ci zrozumieć Twoje włosy.
![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Nie czeszę włosów na sucho, choć mama uparcie mi wmawia, ze tak to się nie robi. (muszę jej pokazać to co napisałaś Eloe, może zmieni zdanie
![]() Lista zakupów: szampon, odżywka d/s, odżywka b/s lub coś, co nawilża i utrwala skręt jednocześnie ( ponoć fajny jest "loki na dopingu" ale nie wiem jakiej to firmy). Muszę poszukać coś co ma niedużo silikonów i w miarę niska cenę, budżet niewielki posiadam... Najtrudniej będzie z szamponem. Jak zapatrujecie się na garnier fructis? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Rozeznanie
|
Poczytałam, zaspokoiłam głód wiedzy na temat silikonów i zrobiłam przegląd szamponów w łazience... Muszę koniecznie wybrać się na zakupy. Chociaż tylko w dwóch znalazłam silikony niezmywalne wodą, pozostałe trzy są za to zaopatrzone w środek silikony zmywający i żaden nie posiada jakichś super właściwości, mimo kuszących napisów na opakowaniach. Lista kosmetyków do kupienia przygotowana, teraz tylko polowanie w drogerii
![]() A Garnier chyba kupię przeciwłupiezowy, bo mi się z głowy zaczęło sypać... Miałam kiedyś i działał, ale jeszcze skład przeanalizuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.