Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-05, 11:18   #3901
Callitus
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią

Ja takze dosc czesto opiekuje sie dziecmi moich ciotek. Jak trzeba to przyjezdzam do nich, czesciej podrzucaja na godzinke, dwie, bo musza pojechac na budowe zobaczyc, a nie chca, zeby dzieciaki sie babraly, Nie ma problemu, jak nie mma pracy to wyjde z nimi na plac zabaw, powyglupiam sie, przyda sie takie odstresowanie

No ae jedna z ciotek ostatnio przegiela, dzowni do nie dzien przed, czy moglaby podrzucic corke na tydzien, bo nie ma co z nia zrobic. Zdenerwowalam sie i powiedzialam jej troche, bo dysponowanie moim czasem, gdy przez wakacje mam prace i hispzanski, do tego dowalenie mi jej dziecka i poinformowania przed tym faktem dzien przed to GRUBA przeginka. Dziecko dala, ale tydzien pozniej Na szczescie dziewczyna spokojna, dasz jej ksiazke, pobaiwsz sie z nia, dasz jesc i jest spokoj, ale i tak sie mocno zdenerwowalam
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.

Edytowane przez Callitus
Czas edycji: 2011-07-05 o 11:20
Callitus jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 12:38   #3902
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez jj4u Pokaż wiadomość
Ale Muszynianka nie napisała, że oczekuje od nich ie wiadomo jakich pieniędzy, tylko, że jako 'rodzina' to ona MUSI to zrobić za darmo. Gdyby zajmowała się tłumaczeniem papierów zawodowo i miała to robić w godzinach pracy to też miała by to robić za darmo? Moim zdaniem ta głupia czekolada się jej jak najbardziej należy.
Mój tata jest elektrykiem, zna się dobrze na swoim fachu, więc każdemu w rodzinie jak potrzeba pogrzebać przy instalacji to to robi. Nigdy nie chciał od nikogo pieniędzy, no bo rodzina. Nie ważne, że spędzał przy robieniu tego kilka godzin do kilku dni. ALE każdy wiedział, że jednak się napracował to w podziękowaniu albo kupował mu drobny upominek, zapraszał na kolację lub chociaż kupował piwo.
Gdybym miała przetłumaczyć komuś jakiś dokument to nie oczekiwałabym za to pieniędzy, ale chociaż czekolady i słów dziękuję.
Niedawno był na wizażu wątek o dziewczynie, która podwoziła koleżankę do pracy i zaproponowała jej żeby dorzuciła się do paliwa a ona odmówiła i woli jeździć autobusem i jak tak można, bo ona i tak ma po drodze i tak. Tutaj podobna sytuacja, mi głupio było by codziennie z kimś jeździć i w żaden sposób mu się nie odwdzięczyć.
Wyjaśnię tak:
zwykłe "dziękuję" - jest koniecznością, tego wymaga dobre wychowanie(ciotka nawet nie podziękowała?)
czekolada - taki "bonus", nie dali to nie dali, trudno, nie miałabym o to żalu(a z tego co zrozumiałam muszynianka ma)
pieniądze - zupełnie zbędne, nie przyjęłabym od rodziny w przypadku jednorazowej w pomocy

Koleżanki to dla mnie co innego niż rodzina. Zresztą, tak jak napisałam: u mnie normalne jest że jak ja pomagam to mogę kiedyś oczekiwać pomocy. I wystarczy.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 12:42   #3903
muszynianka
Zakorzenienie

Tak mam żal, bo ja jak coś robie to porządnie z góry do dołu bo podpisuję się pod pracą imieniem i nazwiskiem. I oczekiwałabym wdzięczności a nie potraktowania jak popychadło "i tak byś to zrobiła za darmo, po co ci czekolada"

I nie wiem jakiej pomocy miałabym oczekiwać, pomoc przy ugotowaniu bigosu?
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 12:47   #3904
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Widzisz to bo piszesz tak jakbyś wartościowała ludzi i ich czas. Na zasadzie: ojciec 1000days to /padnijmy w tym miejscu na kolana przed monitorem/ pan prawnik, więc to razi i jest perfidne, a że muszynianka to młoda dziewczyna jeszcze bez konkretnego i prestiżowego zawodu, więc może i cały dzień za czyjegoś osła robić .

Nie mówiąc o rzeczy podstawowej - bądźmy szczere, nie wnikając już w to jakie to jest bezczelne, od poświecenia dla kogoś dwóch godzin choćby i codziennie tata 1000days nie zbiednieje, nie obniży mu się stopa życiowa. Natomiast muszyniance wykonywanie pracy dla kogoś za darmo, choćby sporadycznie, gdy w tym czasie mogłaby robic to samo i DOSTAC ZA TO PIENIĄDZE, raczej tak i to znacząco.

(1000days Twój tata to tylko przykład )
Nie, już wytłumaczyłam wyżej. Jednorazowa pomoc a prowadzenie spraw firmy to co innego.

Stary 2011-07-05, 12:50   #3905
muszynianka
Zakorzenienie

Nie rozumiem ludzi z takim podejście. Ręka by ci uschła i zgniła gdybyś kwiatka dała, albo czekoladę, kawę? Jak tak można pasożytować, jednorazowa pomoc, okej, ale chyba potrafisz wnioskować - ja z rodziną dalszą bliskich kontaktów nie utrzymuję, gdy ktoś ni z gruchy ni z pietruchy wywala do mnie z bojowym zadaniem a potem sobie idzie w siną dal bo tak czy siak bym to zrobiła za darmo to po co dziękuję to po co snickersa - to coś jest nie tak. No chyba że według ciebie jest coś tak, to cieszę się że nie jesteśmy spokrewnione.

A i nie wiem o jaką pomoc można prosić? Nie wiem, zawieźć mnie gdzieś? Mam prawo jazdy i auto. Taksówki funkcjonują, autobusy funkcjonują, mapy i gps także.
Nadal nie wiem o jakiej pomocy mówimy, całe życie egzystuję bez pomocy i udziału danej ciotki czy wujka, nie wiem o co miałabym ich nagle prosić?
Rodzice na przykład, to co innego. Ale mówimy tu o czymś zupełnie innym...

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2011-07-05 o 12:52
Stary 2011-07-05, 12:52   #3906
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Tak mam żal, bo ja jak coś robie to porządnie z góry do dołu bo podpisuję się pod pracą imieniem i nazwiskiem. I oczekiwałabym wdzięczności a nie potraktowania jak popychadło "i tak byś to zrobiła za darmo, po co ci czekolada"

I nie wiem jakiej pomocy miałabym oczekiwać, pomoc przy ugotowaniu bigosu?
Moim zdaniem wystarczy: dziękuję, uratowałaś mi życie
A pomoc? Nie wiem, nie znam Twojej cioci. Nie wiadomo co może się wydarzyć w życiu i kto będzie Ci mógł pomóc. Nie musi to być teraz zaraz.

Stary 2011-07-05, 12:53   #3907
201610310857
Konto usunięte

a dla mnie to jest normalne, bo nikt nie ma obowiązku niańczyć czyiś dzieci, a głupia czekolada jest jednak miłym gestem.
W ogóle nie rozumiem podrzucania dzieci komukolwiek, rozumiem, raz czy dwa może coś wypaść, ale jak ma to być z większą częstotliwością to się zatrudnia niańkę, a nie wykorzystuję rodzinę.
201610310857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 12:53   #3908
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wiadomo co może się wydarzyć w życiu i kto będzie Ci mógł pomóc. Nie musi to być teraz zaraz.
zapewniam cie że otaczam się wianuszkiem innych osób do których zadzwonię w potrzebie i to inne osoby odwiedzały mnie w szpitalu jak coś

a jak kogoś nie lubisz i unikasz sukcesywnie to tak czy siak dasz sobie bez niego radę. czy to ciotka czy nielubiana koleżanka.

Czas edycji: 2011-07-05 o 12:55
Stary 2011-07-05, 12:55   #3909
BioIvO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sondrina Pokaż wiadomość
Magistra na prywatnej uczelni czy publicznej? Może idą, bo mają darmową uczelnię i mogą mieszkać z rodzicami, inaczej nie byłoby ich stać na studiowanie?
Z tego co wiem w małych mieścinkach są tylko filie różnych prywatnych szkółek wyższych. Zaoczne i na pewno płatne. I często słyszę różne opowieści z tych studiów typu jak chodzisz na wykłady masz 3, jak podejdziesz do egzaminu masz 4, a jak się nauczysz masz 5.
Do tego takie kwiatki jak gotowy skrypt, np. 40 stron i zestaw 15 pytań, których trzeba się nauczyć bo 3 z nich padną na egzaminie. wychodzi na to, że student na dobrą sprawę wogóle nie musi czytać książek, analfabetyzm kwitnie a o istnieniu przypisów delikwent dowiaduje się przy pisaniu pracy. Co to ma wspólnego ze studiowaniem?

Nikt nie śledzi tak bacznie postępowania innych jak ten, komu nic do tego. (V.Hugo)

Kobieta nigdy nie wie czego chce, ale nie spocznie, dopóki nie osiągnie celu.
BioIvO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 13:05   #3910
muszynianka
Zakorzenienie

Dobra, bez komentarza bardzo się cieszę, pozdrów ciocię krawcową.
Stary 2011-07-05, 13:06   #3911
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Nie rozumiem ludzi z takim podejście. Ręka by ci uschła i zgniła gdybyś kwiatka dała, albo czekoladę, kawę? Jak tak można pasożytować, jednorazowa pomoc, okej, ale chyba potrafisz wnioskować - ja z rodziną dalszą bliskich kontaktów nie utrzymuję, gdy ktoś ni z gruchy ni z pietruchy wywala do mnie z bojowym zadaniem a potem sobie idzie w siną dal bo tak czy siak bym to zrobiła za darmo to po co dziękuję to po co snickersa - to coś jest nie tak. No chyba że według ciebie jest coś tak, to cieszę się że nie jesteśmy spokrewnione.

A i nie wiem o jaką pomoc można prosić? Nie wiem, zawieźć mnie gdzieś? Mam prawo jazdy i auto. Taksówki funkcjonują, autobusy funkcjonują, mapy i gps także.
Nadal nie wiem o jakiej pomocy mówimy, całe życie egzystuję bez pomocy i udziału danej ciotki czy wujka, nie wiem o co miałabym ich nagle prosić?
Rodzice na przykład, to co innego. Ale mówimy tu o czymś zupełnie innym...
Też się cieszę i nie tylko z powodu tego co piszesz
O rodzicach też to jest. Rodziców moim zdaniem można prosić o więcej niż ciotki.
Ja pisałam koledze prace na rosyjski ZA DARMO i nawet nie pomyślałam żeby czegoś za to oczekiwać. Może kiedyś będę od niego coś potrzebowała to i on mi pomoże.
Moja ciotka jest krawcową, zaniosłam do niej sukienkę na studniówkę do poprawki. Potem zapytałam ile za to, na co ona "buziaka". To dostała i nie upierałam się by jej coś wciskać, nawet głupiej czekolady nie miałam. A też ją widuję raz na rok.

Stary 2011-07-05, 13:07   #3912
muszynianka
Zakorzenienie

Jak ty nie widzisz różnicy pomiędzy zadaniem pytania "ciociu a co ci mogę dać?" a "nara waflu" to fajnie
chodzi o wyjście z inicjatywą nagrodzenia ciężkiej pracy.
Stary 2011-07-05, 13:14   #3913
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
zapewniam cie że otaczam się wianuszkiem innych osób do których zadzwonię w potrzebie i to inne osoby odwiedzały mnie w szpitalu jak coś

a jak kogoś nie lubisz i unikasz sukcesywnie to tak czy siak dasz sobie bez niego radę. czy to ciotka czy nielubiana koleżanka.
No ja Ci życzę byś nigdy nie musiała prosić o ich pomoc. Ale może się zdarzyć tak, że to akurat ta osoba będzie mogła ci pomóc i nikt inny.
Niestety.
Nie poszłabym prosić o pomoc kogoś kogo nienawidzę. Ale póki co wielu wrogów sobie nie narobiłam, może za 2-3 takie osoby.

---------- Dopisano o 13:14 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Jak ty nie widzisz różnicy pomiędzy zadaniem pytania "ciociu a co ci mogę dać?" a "nara waflu" to fajnie
chodzi o wyjście z inicjatywą nagrodzenia ciężkiej pracy.
W tym wypadku widzę, ale to z mojej strony. Ze strony cioci to wyglądało tak, że nic nie chciała i to podkreślam.
Odwołaj się więc do tego, że nic nie chciałam od kolegi za prace z ruska.

Stary 2011-07-05, 13:14   #3914
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez gramwzielone Pokaż wiadomość
Widzisz to bo piszesz tak jakbyś wartościowała ludzi i ich czas. Na zasadzie: ojciec 1000days to /padnijmy w tym miejscu na kolana przed monitorem/ pan prawnik, więc to razi i jest perfidne, a że muszynianka to młoda dziewczyna jeszcze bez konkretnego i prestiżowego zawodu, więc może i cały dzień za czyjegoś osła robić .

Nie mówiąc o rzeczy podstawowej - bądźmy szczere, nie wnikając już w to jakie to jest bezczelne, od poświecenia dla kogoś dwóch godzin choćby i codziennie tata 1000days nie zbiednieje, nie obniży mu się stopa życiowa. Natomiast muszyniance wykonywanie pracy dla kogoś za darmo, choćby sporadycznie, gdy w tym czasie mogłaby robic to samo i DOSTAC ZA TO PIENIĄDZE, raczej tak i to znacząco.

(1000days Twój tata to tylko przykład )

Ojciec mówi, że czuje się zaszczycony I że jakby ktoś chciał go w rękę całować to tylko na czczo! ^^

Wyjaśnię do końca sprawę tej firmy i doradzania. To było takie blabla podczas spędu rodzinnego i wujek zagadał do ojca, przedstawiał mu sytuację i zaczynał dopytywać na co ojciec, że musiałby nad tym na dwie godziny usiąść więc wujek stwierdził, że teraz mogą bo ma ze sobą dokumenty... Więc ojciec miał podczas spędu rodzinnego siedzieć nad sprawą wujka firmy, oczywiście za darmo.
Nie długofalowo. Rozumiem, że teraz to już nie było świństwo bo zajęłoby to tylko dwie godziny?
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 13:19   #3915
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Wg mnie nie.
Tyle że na pewno wuj nie powinien oczekiwać tego w tym momencie. Mógł poprosić żeby Twój tata zajął się tym w wolnej chwili. I to by było moim zdaniem ok.

Ahahahahaaha ok

Edytowane przez 201604190949
Czas edycji: 2011-07-05 o 13:30
Stary 2011-07-05, 13:20   #3916
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
Wyjaśnię do końca sprawę tej firmy i doradzania. To było takie blabla podczas spędu rodzinnego i wujek zagadał do ojca, przedstawiał mu sytuację i zaczynał dopytywać na co ojciec, że musiałby nad tym na dwie godziny usiąść więc wujek stwierdził, że teraz mogą bo ma ze sobą dokumenty... Więc ojciec miał podczas spędu rodzinnego siedzieć nad sprawą wujka firmy, oczywiście za darmo.
Nie długofalowo. Rozumiem, że teraz to już nie było świństwo bo zajęłoby to tylko dwie godziny?
Wg mnie nie.
Tyle że na pewno wuj nie powinien oczekiwać tego w tym momencie. Mógł poprosić żeby Twój tata zajął się tym w wolnej chwili. I to by było moim zdaniem ok.

Stary 2011-07-05, 13:42   #3917
_vixen_
Zakorzenienie

A lekarzy to dopiero non stop o poradę ludzie pytaja, czy to spotkanie rodzinne, czy grill u znajomych. Współczuję
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 13:47   #3918
muszynianka
Zakorzenienie

Oj dokładnie moja mama nie lekarz, ale pracuje w szpitalu
-Y ty słuchaj Renia, a może ty mi dermatologa jo?
-Bo ten a mojej córce to chyba może?
-Ej a neurolog?
-No i powiedz mi co to może być to takie
-oooo no to mówisz że to zwykłe odleżyny
-uuuu

sra ta ta
Stary 2011-07-05, 13:49   #3919
Varicella
Rozeznanie

Usługi pro bono to usługi profesjonalne, szczególnie przeznaczone dla niezamożnych. Wykonane dobrowolnie.

Jeżeli ktoś zajmuję się czyimś potomkiem nieodpłatnie (wyłącznie w ramach nieregularnej i bardzo okazjonalnej przysługi), to niech rodzic tego dziecka nie nalega na nieskończoną liczbę takich uprzejmości, bo to nie jest działanie w interesie publicznym/dla dobra społeczeństwa.

Wówczas to nie pro bono ani wolontariat. To jest bezpłatne świadczenie usług, które niosą ryzyko pogorszenia relacji w razie uzyskania odmowy, bo te dwie osoby łączy znajomość/pokrewieństwo.
Stary 2011-07-05, 15:05   #3920
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez BioIvO Pokaż wiadomość
Z tego co wiem w małych mieścinkach są tylko filie różnych prywatnych szkółek wyższych. Zaoczne i na pewno płatne. I często słyszę różne opowieści z tych studiów typu jak chodzisz na wykłady masz 3, jak podejdziesz do egzaminu masz 4, a jak się nauczysz masz 5.
Do tego takie kwiatki jak gotowy skrypt, np. 40 stron i zestaw 15 pytań, których trzeba się nauczyć bo 3 z nich padną na egzaminie. wychodzi na to, że student na dobrą sprawę wogóle nie musi czytać książek, analfabetyzm kwitnie a o istnieniu przypisów delikwent dowiaduje się przy pisaniu pracy. Co to ma wspólnego ze studiowaniem?
Tak jest na każdej prywatnej uczelni?
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 15:08   #3921
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Tak jest na każdej prywatnej uczelni?

Nie.
Stary 2011-07-05, 15:14   #3922
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość

Nie.
Bo zamierzam się wybrać na prywatną uczelnię, ale jeżeli mam byc postrzegana przez innych, jako nieuk, i człowiek który ma papier tylko za kasę, co jak widzę, jest popularnym poglądem, to chyba nie będę się przyznawać gdzie studiuję.
Stary 2011-07-05, 15:15   #3923
neitka
Zadomowienie

GG do neitka

Cytat:
Napisane przez jj4u Pokaż wiadomość
Ja bym chciała mieszkać z moim facetem, mimo, że mam dopiero 20 lat. Ale nie zamieszkamy razem bo tylko on zarabia, ja studiuję dziennie, więc za dużo do domowego budżety bym nie dorobiła. A mieszkanie za kasę rodziców... Hmm może było by inaczej jakbyśmy studiowali razem dziennie w innym mieście, wtedy pewnie mieszkalibyśmy razem dla obniżenia kosztów. Na razie jednak nas na to nie stać i się w dom nie bawimy.
No właśnie my musieliśmy uderzyć do innego miasta, bo naszej mieścinie wówczas nie było uczelni, a i teraz wątpię w kompetencje istniejącej. W ogóle to jest sytuacja tak wielowymiarowa z tym mieszkaniem razem czy nie, że trudno to ocenić. Jak dojeżdżaliśmy przez pół roku, to każde mieszkało u siebie, żeby kasy nie ssać od rodzinki.
Cytat:
Napisane przez Noa_ Pokaż wiadomość
mnie denerwują ludzie mający muchy w nosie ostentacyjnie demonstrujący to w godzinach pracy. Ja rozumiem, że każdy może mieć gorszy dzień, ale uprzejmość dla klienta chyba powinna być wymagana, a nie opryskliwa obsługa, brak podstawowych zwrotów -jak "proszę", "dziękuję". Szkoda, że wielu sprzedawców ( głównie kobiet ) zapomina o tym. Jeśli ktoś nawet jest na co dzień gburem, to powinien postarać się dopasować do specyfiki pracy.
Mnie jeszcze wkurza, jak ktoś mi tłumaczy, że się nie stara w pracy, bo "za 600 zł to mnie się nie chce robić". To nie rób i zrób mi miejsce pracy a sobie szukaj innej, a jak już przychodzisz to pracuj. No nienawidzę tego. I gburowatych pań/panów sekretarzy, ekspedientów tez nienawidzę.

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Dziwne jesteście moim zdaniem. Dla mnie rodzina to rodzina, od tego jesteśmy żeby sobie pomagać, jeśli mamy czas, nic nie tracimy to dlaczego nie robić tego za darmo? Ale to już kwestia wychowania. "Ja ci pomogłam teraz, może kiedyś będę potrzebowała pomocy to Ty mi pomożesz" na tej zasadzie. Dług jest, ale wdzięczności, nieliczony w pieniądzach.

Oczywiście nie mówię o takich przypadkach jak napisała 1000days, bo to już przegięcie.
Cytat:
pff ta, to nie jest pomoc tylko robienie z kogoś dojnej krowy. ile można pomagać przepraszam? i czego ja mam niby oczekiwać w zamian? oczekiwałabym podziękowania, jak nie zaproponowania 'zapłacę ci jak normalnemu człowiekowi' to chociaż 'proszę tutaj czekolada jestem ci wdzięczna'. to jest właśnie kwestia wychowania
Są tacy ludzie, że bez problemu wchodzisz z nimi w relacje "nieliczenia" sobie przysług, bo te osoby jakoś automatycznie zapamiętują, co się dla nich zrobiło i starają się odwdzięczyć. Po jakimś czasie nieważne jest po czyjej stronie akurat jest przysługa i na czym polegała, nie wycenia się tego. (przykład: któregoś dnia przyniosłam na uczelnię podkład, który sobie kupiłam, niestety kompletnie mi nie leżał, zamiast wyrzucać dałam koleżance z podobnym odcieniem skóry. Jakieś pół roku później zachwyciłam się jej szalem, a ona zdjęła z siebie i mi po prostu dała, bo uznała, że mnie bardziej pasuje i mam więcej rzeczy w tym kolorze, a ona go rzadko nosi. Nie wiem, jak to finansowo wyszło i mnie to nie obchodzi w danym momencie i dla niej, to ja chętnie coś za darmo zrobię.). Są też tacy, że szybko orientujesz się, że przysługa jest ZAWSZE po Twojej stronie i każde 50 gr tak samo. I dla takich ludzi ma się "cennik", a jak się ma takich w rodzinie, to mówi się trudno - albo się z nimi otwarcie kłócisz o kasę, albo milczysz z uwagi na innych i dajesz się doić.

neitka
neitka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 15:18   #3924
magica
Wtajemniczenie

GG do magica

Dziwią mnie ludzie tzw. no-lify czyli tacy, którzy po szkole/uczelni/pracy (i tak dobrze, jeśli jeszcze to mają) wracają do domu , siadają przed kompem/tv i tak do wieczora... a na wszelkie próby wyciągnięcia ich z domu i uczynienia ich życia ciekawszym reagują tak: "muszę się pouczyć" "muszę to tamto siamto" "muszę pomóc mamie w czymś tam" "jestem zmęczony-na"- a i on/ona i ja dobrze wiemy, że będzie w tym czasie najprawdopodobniej śledzić superaśną telenowelę w telewizji lub siedzieć na fejsie. Jejku, jak mnie to drażni! Mam taką koleżankę, po prostu coś strasznego! nie wyjdzie z grupą na imprezę (ok, nie każdy musi lubić takie klimaty, ale przecież ze znajomymi to inna sprawa niż bigbiba w megaklubie wśród obcych ziomów), zawsze ma wymówkę i cały czas siedzi w domu... co potem będzie wspominać ze swojej młodości? godziny spędzone przed tv? Litości, świat jest taki piękny, ma tyle do zaoferowania, a tak wielu młodych ludzi tego nie zauważa.
Żeby nie było:jak ktoś po prostu jest odludkiem i nie lubi jakichś wyjść-spoko. Ale co jest złego w spotkaniu się z dobrą (jak mi się wydaje)koleżanką na głupią kawę lub do kina?

JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik

to słowo(nie "te słowo")
bynajmniej=wcale, w ogóle
magica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 15:21   #3925
muszynianka
Zakorzenienie

No i ja tak mam z koleżankami, mamy się czym odwdzięczać - to ja zaproszę na obiad gdy głodna to ona mi da kanapkę, to ona mi notatki to ja jej tusz do rzęs jaki dostałam bo jeden do drugiego był gratis. To jest zupełnie inna relacja, KOLEŻEŃSKA, w rodzinie trudno o taką koleżeńskość i wzajemność - niestety widzę to że sytuacja jest jednostronna, wujek budowlaniec jest rozchwytywany bo o prawdziwego fachowca ciężko, gdy przychodzi do płacenia zasłaniają się rodzinnymi więzami. Z resztą, czego on by chciał w zamian jeżeli zajmuje się tym zawodowo? No chyba pieniędzy, tak mi się wydaję.
Z resztą, dla mnie to nielogiczne, jakbym brała wujka do remontu to bym nie dość że zapłaciła mu normalną stawkę to dorzuciła coś ekstra za to że tak szybko się tego podjął czy coś. Tutaj widzę natomiast odmienną tendencję 'no przecież jak płacić, to płacić? co ma nie pomóc jak pomoże?'
Odkąd wyjechał za granicę i tam zarabia prawdziwą kasę za to co robi kicha po prostu na takie koligacje rodzinne. Ja mu się nie dziwie inni natomiast myślą "phi, wyrodny"

edit: no nie wiem po prostu tak mnie rodzice nauczyli. że rodzinie nie dość że wypada zapłacić to wypada dorzucić coś od siebie za szybkie zajęcie się sprawą i to porządnie. mogą zatrudnić obcego fachowca i mieć Bóg wie co za dużą kasę a mogą zatrudnić wujka który zrobi to porządnie za identyczne pieniądze. nawet jeśli to jest drobna przysługa chociażby z komputerem, do głowy by mi nie przyszlo by chociaż nie zwrócić za paliwo czy bilety kuzynowi

Czas edycji: 2011-07-05 o 15:26
Stary 2011-07-05, 15:23   #3926
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Bo zamierzam się wybrać na prywatną uczelnię, ale jeżeli mam byc postrzegana przez innych, jako nieuk, i człowiek który ma papier tylko za kasę, co jak widzę, jest popularnym poglądem, to chyba nie będę się przyznawać gdzie studiuję.
Spoko, ja się z tym spotykam co chwilę.
Studiuję prywatnie, ale za dobre oceny nie płacę ani złotówki.
Nieważne, i tak jestem postrzegana, jak jestem.
Stary 2011-07-05, 15:24   #3927
Ivi 1988
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magica Pokaż wiadomość
Dziwią mnie ludzie tzw. no-lify czyli tacy, którzy po szkole/uczelni/pracy (i tak dobrze, jeśli jeszcze to mają) wracają do domu , siadają przed kompem/tv i tak do wieczora...
Eee. chyba do nich naleze
Moze inaczej- mam akurat prace, ktora jest b absorbujaca, Tz podobnie. Po niej MARZYMY doslownie o kanapie o filmie, relaksie... Podobnie w weekend. A ze znajomymi nie non stop ale czasem, bo bedac w zwiazku chyba jest wtedy troche inaczej.
Moze mnie ludzie nie rozumieja,ale ja akurat tak lubie

Cytat:
Napisane przez Lisbeth Pokaż wiadomość
Nie ma żadnej "roli kobiety". Jest tylko to, w co sama się pakujesz.
Skoro umie, to niech robi sam.
Ivi 1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-05, 15:30   #3928
201604190949
Konto usunięte

Poza tym trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jedną rzecz. Częstotliwość. Moja mama jest ekonomistką i rodzina zwraca się do niej o pomoc przy wypełnianiu pitów (co jest lenistwem bo mama sama robi to w programie, który wszystko sam wylicza i nawet ja umiem to zrobić z palcem w nosie). Tak więc raz na rok, prawda? Do mnie rodzina zwraca się średnio raz na pół roku (pominę dlaczego). A ile razy w ciągu roku stykasz się z prawem? Ile razy w ciągu roku dzieci potrzebują opieki? Z prawem stykamy się codziennie a problemy pojawiają się kilka razy w roku. Dzieci potrzebują opieki codziennie a jak widać u Muchy rodzice nie mogą/nie chcą jej zapewnić kilka razy w miesiącu. Sukienkę ciocia uszyje raz na kilka lat. Jest różnica?
Stary 2011-07-05, 15:38   #3929
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Spoko, ja się z tym spotykam co chwilę.
Studiuję prywatnie, ale za dobre oceny nie płacę ani złotówki.
Nieważne, i tak jestem postrzegana, jak jestem.
Współczuję... Ja nie rozumiem, ja można ludzi po czymś takim sądzić. Ja będę prawdopodobnie studiowała w mieście, gdzie mój upatrzony kierunek jest tylko na prywatnej uczelni... To co, mam iść na coś innego, żeby inni mnie nie uważali za kogoś, kto poszedł na łatwiznę?
Stary 2011-07-05, 15:43   #3930
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Współczuję... Ja nie rozumiem, ja można ludzi po czymś takim sądzić. Ja będę prawdopodobnie studiowała w mieście, gdzie mój upatrzony kierunek jest tylko na prywatnej uczelni... To co, mam iść na coś innego, żeby inni mnie nie uważali za kogoś, kto poszedł na łatwiznę?
Ze mną jest tak samo.
Studiuję kosmetologię w Rzeszowie. Nie ma tu kosmetologii państwowej.
Krew mnie zalewa jak czytam pełne pogardy teksty o "wyższych szkołach imprez i zabaw" i jak to w nich płacisz-masz. G. prawda.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości