politechnika świętokrzyska - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-09, 13:56   #241
kuleczkaa91
Raczkowanie

Dot.: politechnika świętokrzyska

Cytat:
Napisane przez stokrotka0802 Pokaż wiadomość
Ludzie, nie straszcie mnie... Kurde... Tyle by aż było chętnych..? o losie..;< no to ja chyba będę brać udział w rekrutacji w drugim terminie jeśli się nie dostane tu na geodezje.. Cóż, pójdę na ujk na fizykę.. ;<
Bo nie przypuszczałam, że aż tyle ludzi będzie chętnych..
ze swoim wynikiem z matury dostaniesz się bez problemu masz więcej niż potrzeba było na budownictwo w zeszłym roku, więc na geodezje powinni Cię przyjąć zobaczysz.. Ty nie powinnaś mieć żadnych obaw, co innego ja i inni, którzy maja wyniki poniżej 100 :/
kuleczkaa91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 14:09   #242
stokrotka0802
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kuleczkaa91 Pokaż wiadomość
ze swoim wynikiem z matury dostaniesz się bez problemu masz więcej niż potrzeba było na budownictwo w zeszłym roku, więc na geodezje powinni Cię przyjąć zobaczysz.. Ty nie powinnaś mieć żadnych obaw, co innego ja i inni, którzy maja wyniki poniżej 100 :/
Obyś miała racje ale mimo wszystko teraz to dopiero zaczęłam się bać.
Chociaż przeczytałam właśnie w echu, że podobno na energetykę jest coś pond 100 chętnych, więc może tam mi się uda dostać w razie czego.
Tylko geodezja to moje marzenie, plany.
A tak w ogóle to ile w zeszłym roku potrzebne było na budownictwo?
stokrotka0802 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 14:15   #243
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
Obyś miała racje ale mimo wszystko teraz to dopiero zaczęłam się bać.
Chociaż przeczytałam właśnie w echu, że podobno na energetykę jest coś pond 100 chętnych, więc może tam mi się uda dostać w razie czego.
Tylko geodezja to moje marzenie, plany.
A tak w ogóle to ile w zeszłym roku potrzebne było na budownictwo?
w tamtym roku było 130, i w pierwszej rekrutacji przyjęli 500 osób, a później obniżyli próg do 120 i przyjęli ok. 50 osób więcej ( tak mówiła mi dziewczyna, która studiuje budownictwo od tamtego roku) ja już nie wiem co myśleć mam, gorzej będzie jak nie przyjmą mnie na żaden z 3 kierunków :/
Stary 2011-07-09, 14:27   #244
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
w tamtym roku było 130, i w pierwszej rekrutacji przyjęli 500 osób, a później obniżyli próg do 120 i przyjęli ok. 50 osób więcej ( tak mówiła mi dziewczyna, która studiuje budownictwo od tamtego roku) ja już nie wiem co myśleć mam, gorzej będzie jak nie przyjmą mnie na żaden z 3 kierunków :/
nie myśl tak nawet zobaczysz, że przyjmą
szczesciaraaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 14:31   #245
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szczesciaraaa Pokaż wiadomość
nie myśl tak nawet zobaczysz, że przyjmą
żeby się Twoje słowa sprawdziły to odetchnęła bym, a tak to siedzę jak na szpilkach :/ zresztą chyba jak większość.. no ale ciekawa jestem kiedy będą już listy, bo wszystkich we wtorek to nie będzie na pewno :/
Stary 2011-07-09, 14:42   #246
szczesciaraaa
Raczkowanie

a orientuje się ktoś może czy jeśli nie dostałabym się na architekturę w pierwszej turze ale dostałabym się np na informatykę na ujk i złożyłabym tam odpis swojego świadectwa (bo jest napisane że można) to we wrześniu gdybym załapała się na architekturę w drugiej turze to mogę złożyć tam oryginał świadectwa a ze studiów na ujk po prostu zrezygnować?

Edytowane przez szczesciaraaa
Czas edycji: 2011-07-09 o 14:44
Stary 2011-07-09, 17:43   #247
stokrotka0802
BAN stały

Cytat:
a orientuje się ktoś może czy jeśli nie dostałabym się na architekturę w pierwszej turze ale dostałabym się np na informatykę na ujk i złożyłabym tam odpis swojego świadectwa (bo jest napisane że można) to we wrześniu gdybym załapała się na architekturę w drugiej turze to mogę złożyć tam oryginał świadectwa a ze studiów na ujk po prostu zrezygnować?
myślę, że nie byłby to żaden problem. Przecież to Ty wybierasz uczelnie i kierunek, wiec decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie. Nawet gdybyś się dostała na ujk a później chciała zmienić kierunek to nikt nie może Cie zatrzymać na siłę

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-09, 19:56   #248
AlloY25
Przyczajenie

ja zalogowałam się na budownictwo, geodezję i inżynierię środowiska ;p jeżeli chodzi o maturę to polski - 90%, matma podst. 98% roz 78% i rosyjski 100% ;p
AlloY25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-09, 20:45   #249
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez AlloY25 Pokaż wiadomość
ja zalogowałam się na budownictwo, geodezję i inżynierię środowiska ;p jeżeli chodzi o maturę to polski - 90%, matma podst. 98% roz 78% i rosyjski 100% ;p
nie wolałaś iść do innego miasta z takimi wynikami?
Stary 2011-07-10, 10:03   #250
kuleczkaa91
Raczkowanie

no z takim wynikiem to śmiało mogła byś startować chociażby do Krk na budownictwo i myślę, że przyjęli by Cię bez problemu, bo wynik masz świetny
Stary 2011-07-10, 12:13   #251
stokrotka0802
BAN stały

Cytat:
Napisane przez AlloY25 Pokaż wiadomość
Myślę, że Ty śmiało dostaniesz się na kierunek, który wybrałaś jako pierwszy Kurcze, gdybym miała takie wyniki to bym startowała do Łodzi albo Krakowa ;p

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-10, 16:07   #252
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
wiesz co, ja nie chce straszyć, ale sama się zastanawiam :/ tyle ludzi się rzuciło na geodezję i w ogóle na PŚk, więcej niż w tamtym roku, mimo iż 1/4 z woj. świętokrzyskiego nie zdała matury w tym roku.. ja chce na IŚ
Ale te 25% co niezdalo to pewnie jakies technika, zawodowki albo humanisci (tzn ludzie z profilow humanistycznych bo humanista to czlowiek wszechstronnie uzdolniony a nie ktos kto skonczyl taki profil ) ew. jakies biol-chemy gdzie pewnie nie maja jakis predyspozycji technicznych, ani do nauki matmy. Nie sadze ze ktos kto myslal kiedykolwiek o politechnice nie zdal matmy podstawowej na 30% i oczywiscie nie mam tutaj nic zlego na mysli, sama jestem po profilu humanistycznym

Cytat:
Dzieki

zartuje nie no moj wynik to porazka, ja nie juz wiem ze na 90% sie nie dostane bo patrzcie ile na samym wizazu jest juz chetnych na geodezje i to ludzi z kielc i okolic a sa tez tacy co i z lublina i z radomia studiuja na psk

niby nic jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 16:35   #253
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez niby nic Pokaż wiadomość
Ale te 25% co niezdalo to pewnie jakies technika, zawodowki albo humanisci (tzn ludzie z profilow humanistycznych bo humanista to czlowiek wszechstronnie uzdolniony a nie ktos kto skonczyl taki profil ) ew. jakies biol-chemy gdzie pewnie nie maja jakis predyspozycji technicznych, ani do nauki matmy. Nie sadze ze ktos kto myslal kiedykolwiek o politechnice nie zdal matmy podstawowej na 30% i oczywiscie nie mam tutaj nic zlego na mysli, sama jestem po profilu humanistycznym

Dzieki

zartuje nie no moj wynik to porazka, ja nie juz wiem ze na 90% sie nie dostane bo patrzcie ile na samym wizazu jest juz chetnych na geodezje i to ludzi z kielc i okolic a sa tez tacy co i z lublina i z radomia studiuja na psk
wiesz co, ja jestem po technikum i zdałam maturę z matematyki i to nie ledwo na 30 % i myślę o politechnice, bo gdy wybierałam szkołe średnią to było 4 lata temu i nie mialam pojęcia co ja będę chciała kiedyś studiować może i mnie nie przyjmą, albo przyjmą i wylece, ale nie traktujmy kogoś po technikum czy zawodówce jako gorszych, bo tak nie jest... zresztą, po zawodówce nie ma matury, tylko egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe, to tak na marginesie.
a i ludzie z biol- chemów mają bardzo ładne wyniki, nawet jest na forum pewna osoba, która jest po biol- chemie i ma taki wynik, którego jej zazdroszczę i mam nadzieję, że będę mogła z nią studiować..

Edytowane przez kuleczkaa91
Czas edycji: 2011-07-10 o 16:46
Stary 2011-07-10, 17:17   #254
niby nic
Zakorzenienie

no ale napisalam ze ja nie mam nic zlego na mysli, ale nie oszukujmy sie sa takie technika gdzie matury nie zdaje bardzo duzo osob. Sama znam duzo takich osob, ktore sa wlasnie po technikum, a wsrod znajomych z liceum nie znam zabardzo nikogo kto by nie zdal matury, dlatego mowie to po swoich obserwacjach.

ale wlasnie Ty zdalas matme i to dobrze, wiec myslisz o politechnice a ja mowie o osobach ktore wiedzac ze nie zdadza matematyki albo zdadza ja tak ledwo ledwo to i tak o studiach techniczych nie mysleli, wiec mysle ze na studia techniczne konkurencja sie wcale nie zmiejsza mimo tych 25% uczniow ktorzy nie zdali bo pewnie glownie matematyki nie zdali

a na biol-chemie tez znam troche osob ktore maja problem z matma, podobnie jak na humanach

i wcale nie traktuje nikogo jak gorszego, nie to mialam na mysli

Stary 2011-07-10, 17:48   #255
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
no ale napisalam ze ja nie mam nic zlego na mysli, ale nie oszukujmy sie sa takie technika gdzie matury nie zdaje bardzo duzo osob. Sama znam duzo takich osob, ktore sa wlasnie po technikum, a wsrod znajomych z liceum nie znam zabardzo nikogo kto by nie zdal matury, dlatego mowie to po swoich obserwacjach.

ale wlasnie Ty zdalas matme i to dobrze, wiec myslisz o politechnice a ja mowie o osobach ktore wiedzac ze nie zdadza matematyki albo zdadza ja tak ledwo ledwo to i tak o studiach techniczych nie mysleli, wiec mysle ze na studia techniczne konkurencja sie wcale nie zmiejsza mimo tych 25% uczniow ktorzy nie zdali bo pewnie glownie matematyki nie zdali

a na biol-chemie tez znam troche osob ktore maja problem z matma, podobnie jak na humanach

i wcale nie traktuje nikogo jak gorszego, nie to mialam na mysli
Tak, ale wiesz, jest jeszcze tak, że są ludzie z wynikami z matury prawie że 100 % na rozszerzeniu np z matematyki. po LO, dostają się z pocałowaniem w ręke, pewni siebie, zadowoleni.. no i cóż, okazuje się, że mają pościgi z matematyki, a w końcu wrzesień ( o takim przypadku opowiadał mi kolega, student krakowskiej politechniki- budownictwa)...a z kolei inna dziewczyna dostała się ledwo ledwo na PŚk na budownictwo i radzi sobie bardzo dobrze.. więc widzisz, wynik z matury nie przedstawia tak na prawdę ludzkich umiejętności, nowa matura pomyślana jest bez sensu w ogóle.. ale pomijając to. Ktoś kto się nie uczy całą szkołę to nie zda matury, tak w technikum, jak i w lo..
a ja wiem, że np w jednym LO, nie zdały dwie osoby i to wcale nie z matematyki- z języka obcego o dziwo..:/ więc chyba nie warto uogólniac i snuć domysły, bo jak nas bedą mieli przyjąc to przyjmą, a jak nie to nie... jednak na echu było napisane, że tym osobom, które nie dostaną sie na wybrane kierunki uczelnia ma proponować miejsca na innych kierunkach, na których zostaną wolne miejsca
Stary 2011-07-10, 18:46   #256
stokrotka0802
BAN stały

Cytat:
Tak, ale wiesz, jest jeszcze tak, że są ludzie z wynikami z matury prawie że 100 % na rozszerzeniu np z matematyki. po LO, dostają się z pocałowaniem w ręke, pewni siebie, zadowoleni.. no i cóż, okazuje się, że mają pościgi z matematyki, a w końcu wrzesień ( o takim przypadku opowiadał mi kolega, student krakowskiej politechniki- budownictwa)...a z kolei inna dziewczyna dostała się ledwo ledwo na PŚk na budownictwo i radzi sobie bardzo dobrze.. więc widzisz, wynik z matury nie przedstawia tak na prawdę ludzkich umiejętności, nowa matura pomyślana jest bez sensu w ogóle.. ale pomijając to. Ktoś kto się nie uczy całą szkołę to nie zda matury, tak w technikum, jak i w lo..
a ja wiem, że np w jednym LO, nie zdały dwie osoby i to wcale nie z matematyki- z języka obcego o dziwo..:/ więc chyba nie warto uogólniac i snuć domysły, bo jak nas bedą mieli przyjąc to przyjmą, a jak nie to nie... jednak na echu było napisane, że tym osobom, które nie dostaną sie na wybrane kierunki uczelnia ma proponować miejsca na innych kierunkach, na których zostaną wolne miejsca

A ja Wam powiem, że podziwiam osoby, które uczą się w technikach. Bo oni przecież mają też wiele przedmiotów zawodowych i ogólnie myślę, że po niektórych profilach to nawet mogą mieć lepsze rozumowanie w pewnych dziedzinach niż np. osoby, które ukończyły LO. MAtura to bzdura, ale od niej dużo zależy.
Stary 2011-07-10, 21:43   #257
Waszka20
Raczkowanie

Cytat:
wiesz co, ja jestem po technikum i zdałam maturę z matematyki i to nie ledwo na 30 % i myślę o politechnice, bo gdy wybierałam szkołe średnią to było 4 lata temu i nie mialam pojęcia co ja będę chciała kiedyś studiować może i mnie nie przyjmą, albo przyjmą i wylece, ale nie traktujmy kogoś po technikum czy zawodówce jako gorszych, bo tak nie jest... zresztą, po zawodówce nie ma matury, tylko egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe, to tak na marginesie.
a i ludzie z biol- chemów mają bardzo ładne wyniki, nawet jest na forum pewna osoba, która jest po biol- chemie i ma taki wynik, którego jej zazdroszczę i mam nadzieję, że będę mogła z nią studiować..
Zarumienilam sie bo tak po wpisie sadze ze chodzi o mnie Bedziemy bedziemy na pewno bedziemy razem studiowac;*
Waszka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-10, 22:17   #258
niby nic
Zakorzenienie

Cytat:
No wiem tak tez bywa Ale tak jak stokrotka napisala i tak wszystko zalezy od matury a nie od tego kto jaki ma mozg i co potrafi bo wystarczy ze komus niepodszedl jakos akrusz, mial gorszy dzien, zle sie czul (mnie np. akurat na matematyce brzuch bolal ) i juz gorszy wynik ma co nie znaczy ze jest debilem

No ciekawe z tymi kierunkami, mysle ze na mnie czeka ta mechanika u budowa maszyn

Cytat:
A ja Wam powiem, że podziwiam osoby, które uczą się w technikach. Bo oni przecież mają też wiele przedmiotów zawodowych i ogólnie myślę, że po niektórych profilach to nawet mogą mieć lepsze rozumowanie w pewnych dziedzinach niż np. osoby, które ukończyły LO. MAtura to bzdura, ale od niej dużo zależy.
Plus jeszcze to ze musza zdac w jednym roku mature i egzamin zawodowy

Stary 2011-07-11, 07:11   #259
stokrotka0802
BAN stały

Cytat:
No wiem tak tez bywa Ale tak jak stokrotka napisala i tak wszystko zalezy od matury a nie od tego kto jaki ma mozg i co potrafi bo wystarczy ze komus niepodszedl jakos akrusz, mial gorszy dzien, zle sie czul (mnie np. akurat na matematyce brzuch bolal ) i juz gorszy wynik ma co nie znaczy ze jest debilem

No ciekawe z tymi kierunkami, mysle ze na mnie czeka ta mechanika u budowa maszyn

Plus jeszcze to ze musza zdac w jednym roku mature i egzamin zawodowy
Trzymam kciuki;] na pewno będzie dobrze powodzenia ;*

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 09:04   #260
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Waszka20 Pokaż wiadomość
Zarumienilam sie bo tak po wpisie sadze ze chodzi o mnie Bedziemy bedziemy na pewno bedziemy razem studiowac;*

dobrze sądzisz, dobrze bronie tu Twojego honoru, bo Ty w końcu po biol- chemie jesteś i mózg w dodatku jutro się już dowiemy, mam nadzieję, że wynik pozytywny będzie

Cytat:
jak miło, że jednak ktoś podziwia bo rzeczywiście, przedmiotów było bardzo dużo, ogółem to ponad 20+ praktyki co roku= ciężka praca, choć te nad morzem to były super

Cytat:
wiesz, może mechanika i budowa maszyn jest interesująca? jeśli by mi zaproponowali to myślisz, że bym nie poszła? poszła bym, bo jak dla mnie to mam takie same szanse utrzymania się na IŚ, geodezji czy mechanice, gdyż wszystko było by dla mnie po prostu od początku także kto wie, może odnajdę swoją nową pasję no nic, trzeba poczekać, wszystko się okaże już na dniach, więc trzymajmy kciuki ;*
Stary 2011-07-11, 11:26   #261
karolina_tje
Raczkowanie

na portalu wp opublikowano artykuł z najczesciej wybieranymi kierunkami, z którego wynika, ze na PŚ najpopularniejszymi są: budownictwo, inżynieria środowiska, informatyka.
karolina_tje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:44   #262
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez karolina_tje Pokaż wiadomość
na portalu wp opublikowano artykuł z najczesciej wybieranymi kierunkami, z którego wynika, ze na PŚ najpopularniejszymi są: budownictwo, inżynieria środowiska, informatyka.
hmm... więc dziwne to, skoro na echu mowa była o budownictwie i geodezji oraz energetyce ;/

i jeszcze jak napisali: inżynieria środowiskowa
Stary 2011-07-11, 11:45   #263
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
też widziałam ten artykuł
Stary 2011-07-11, 11:50   #264
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
też widziałam ten artykuł
i co powiesz??? już nie bardzo wiem co myśleć, tu ani słowa o geodezji, na echu zaś geodezja króluje, urwanie głowy
Stary 2011-07-11, 11:52   #265
karolina_tje
Raczkowanie

już jutro się okaże, nie wiecie może o której mozna sie spodziewac wynikow?
karolina_tje jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-11, 11:54   #266
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
już jutro się okaże, nie wiecie może o której mozna sie spodziewac wynikow?
dołączam się do pytania.. może ktoś dzwonił i wie? te wyniki będą w internecie?
Stary 2011-07-11, 12:31   #267
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
nie mam pojęcia, te z rysunku na architekturę były jakoś po 10 a na necie będą na pewno oby w ogóle były już jutro te wyniki

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

Cytat:
i co powiesz??? już nie bardzo wiem co myśleć, tu ani słowa o geodezji, na echu zaś geodezja króluje, urwanie głowy
teraz to pozostaje tylko wierzyć, że będziemy mieć szczęście

Edytowane przez szczesciaraaa
Czas edycji: 2011-07-11 o 12:32
Stary 2011-07-11, 12:33   #268
stokrotka0802
BAN stały

Cytat:
ja to myślę, że jak podawaliśmy swój adres e-mail to może nam tam będą jakieś powiadomienie wysyłać.
Wiem, że mojemu bratu to chyba pocztą przyszło(ale to było ze 4 lata temu).
A i wydaje mi się, że chyba coś będzie pisać na profilu kandydata. Ale to tylko moje spekulacje ;p
Stary 2011-07-11, 12:37   #269
kuleczkaa91
Raczkowanie

Cytat:
nie mam pojęcia, te z rysunku na architekturę były jakoś po 10 a na necie będą na pewno oby w ogóle były już jutro te wyniki

---------- Dopisano o 13:31 ---------- Poprzedni post napisano o 13:29 ----------

teraz to pozostaje tylko wierzyć, że będziemy mieć szczęście
no do piątku maja być wszystkie ale lepiej, gdyby były już jutro.:P bo kurcze już mnie skręca z tej niewiedzy

tak tak, wiara czyni cuda, choć nie wiem czy w tym przypadku to coś da będzie co ma być...
Stary 2011-07-11, 12:38   #270
szczesciaraaa
Raczkowanie

Cytat:
ja to myślę, że jak podawaliśmy swój adres e-mail to może nam tam będą jakieś powiadomienie wysyłać.
Wiem, że mojemu bratu to chyba pocztą przyszło(ale to było ze 4 lata temu).
A i wydaje mi się, że chyba coś będzie pisać na profilu kandydata. Ale to tylko moje spekulacje ;p
mi się wydaje, że będzie tak jak z wynikami z rysunku czyli najpierw będzie lista osób przyjętych na ich stronie a później dopiero na profilu tam gdzie jest coś takiego jak "decyzja komisji" pocztą dodatkowo też może przyjść ale taki list trochę idzie
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości