![]() |
#91 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
Cytat:
Liczne korepetycje, rozwiązywanie tysięcy arkuszy, godziny poświęcone na naukę - to chyba o czymś świadczy? Owszem jedni potrzebują więcej czasu by opanować materiał, inni mniej, ale są pewne granice. Dziewczyna albo ściemnia z tą ilością rozwiązanych zadań albo inteligencją nie grzeszy, tertium non datur. Faktycznie, miało być 15. Edytowane przez Aramintha Czas edycji: 2011-07-09 o 19:52 Powód: dopisek |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Więc teorie szlag strzelil.
![]() |
![]() |
#93 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tłumaczenie, że się nie zdało matury, bo jest się nerwowym, albo ma się okres, albo jeszcze coś innego, uważam za dziecinne. szczerze w to wątpię, żeby mojego pracodawcę obchodziło to, że skoro jestem nerwowym człowiekiem to czemuś nie podołam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Raczkowanie
|
Skoro wg tej dziewczyny podstawowa wiedza z matematyki nie jest potrzebna do życia to tym bardziej nie jest potrzeba wiedza co autor miał na myśli pisząc wiersz, czyim ojcem był Boryna, w którym roku Mickiewicz napisał Dziady. Nikt raczej nie będzie się zastanawiał gdy ktoś przy nas powie idiota to ma na myśli naszą tępotę czy powieść Dostojewskiego. A i zasad ortografii teżnie trzeba znać przecież komputer poprawi błędy.
Jeśli ktoś nie zdaje historii to nie powinien wiedzieć kiedy była podpisana Konstytucja 3 maja, kiedy zaczęły się wojny i jakie miały skutki. Z WOS-u nie trzeba wiedzieć co to NATO, kto jest premierem Polski i jakie partie są w sejmie. Nie musi też wiedzieć gdzie jest jest wątroba czy ile ma się nerek itp. znać podstawowych zasad fizyki czy tablicy Mendelejewa, nie musi wiedzieć jakie góry są w Polsce, nazw województw i ich stolic. Nic nie musi wiedzieć, przecież ma 100% z Polskiego a na filologie to jej nie potrzebne.
Edytowane przez guglak Czas edycji: 2011-07-09 o 20:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Z polskiego nigdy nie sa te same zadania co rok wczesniej.... co to za usprawiedliwienie. Ona tam gdzies pisala ze to poblem podzielic sume przez 12 jak pamietam, no straszne. Poza tym kiedys byla ustna z matmy i jakos ludzie zdawali. Ciekawe co by ta dziewczyna na ustnej zrobila, ataku serca by chyba dostala. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-07-09 o 20:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#96 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Konto usunięte
|
Pacjent ma problem, nie on. On ma hacjende, w niej gabinet, nawet tylka z domu nie musi ruszac. Kasy fiskalnej nie ma. Jesli nie robi czegos zwiazanego z ryzykiem duzym no to raczej mu to rybka czy powolanie czy nie.
Ale bym sie zadzgala chyba jakbym miala byc rodzinnym zwyklym w przychodni wysluchujacym historii zycia starszych bab. To nie jest tego warte. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Zakorzenienie
|
Zdolny rodzinny to prawdziwy skarb
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Konto usunięte
|
No np. dlatego ze maja w wiekszosci przychodni zakaz leczenia mlodych ludzi i bezwgledny zakaz wystawiania im jakichkolwiek skierowan, bo sa mlodzi, pewnie pozyja i sami sobie zaplaca za to. Nigdy nie dostalam zadnego skierowania od rodzinnego, musze sama za wszystko placic. Dziadek pojdzie dostanie 10 skierowan. Jedyne co moge od niej dostac to rutinoscorbin.
Co to za satysfakcja z robienia sobie jaj z pacjentow? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#100 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To że Ty na takich trafiłaś nie znaczy że wszyscy są tacy - to chyba logiczne? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#102 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#103 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak sie to ma do tematu tak w zasadzie?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
maszyna, nie człowiek
|
Ja się chyba mocno sypię, skoro skierowania dostaję bez większych problemów i to nawet do *babciowych* lekarzy
![]()
![]() |
#105 |
Konto usunięte
|
U mnie w przychodni jest jasna sytuacja i sie z tym nie kryja ze maja limit skierowan i beda je dawac tylko starszym ludziom. Tylko jak pojde do internisty prywatnie, ktory tez ma kontrakt z nfz to mi da skierowanie.
No i tak, wina sluzby zdrowia, ze sa limity skierowan. Nie wazne ze mam pluca zainfekowane bakteriami na ktore jestem uczulona i w kazdej chwili moge sie udusic bo mam od nich astme, powiedzieli ze dostane skierowanie na wymaz jesli zobacza te bakterie golym okiem w moim gardle, co jest niemozliwe. Nie wiem jak sie ma do tematu, mialam na mysli wizje bycia lekarka, ktora zanim uslyszy co jest pacjentce najpierw uslyszy o chrzesniaku, potem o rachunkach, potem o rzadzie, potem o kuzynce ciotki wujka pradziadka od strony mamy. Uwazam ze to niezbyt prestizowe zajecie, zwlaszcza ze w sumie niezbyt platne. Oni chyba tam maja 2000 zl. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#106 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Co do drugiego zdania to są przychodnie dobrze opłacalne, zresztą przychodnia to nie jedyne miejsce pracy lekarza. Tu dwa tysiące, tam dwa, etat na uczelni, prywatny gabinet i już jest sporo ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 |
Konto usunięte
|
Nie musze czasem zmienic zameldowania zeby zmienic przychodnie?
Informacje takie stad ze przez drzwi wszystko slychac ![]() Ale nie robmy offtopu bo sluzba zdrowia to temat rzeka, mozna jeszcze dlugo opowiadac o badaniach, ktore powinno sie wykonywac a nie sa refundowane ze wzgledu na zbyt mlody wiek. Ogolnie ja wiem, ze panstwowo nic nie zalatwie. Ale musze isc i tak z zaswiadczeniem czy nie ma przeciwskazan do podjecia studiow, tego ostatnio tez mi wypisac nie chcieli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
maszyna, nie człowiek
|
Nie musisz, mozesz raz w roku zmienic przychodnie bez zadnych oplat.
![]() |
#109 |
Zakorzenienie
|
Też jestem zachwycona tymi rewelacjami o nieprestiżowej specjalizacji z rodzinnej.
Do lekarzy specjalistów trafia zdecydowanie mniej osób niż do rodzinnego, ale nie tylko z uknutej teorii spiskowej przeciwko wypisywaniu skierowań. Zwyczajnie nie ma najczęściej tak pilnej potrzeby, aby wszystkich od razu słać do ośrodków referencyjnych. Że zarabiają mało... a co wiesz o zarobkach w innych specjalizacjach? Tylko niech to nie będą dane wyciągnięte z onetu, wp, bądź interii ![]() Ale już z prestiżem to pojechałaś po całości ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 |
Zakorzenienie
|
Poprawka: na każdy kierunek przyjmują za dużo osób, zamiast podniecać się kierunkami zamawianymi powinno zmniejszyc sie liczbe miejsc na studiach przynajmniej o 1/3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gdy poszłam do rodzinnego z bólem brzucha, to tego samego dnia dostałam skierowanie i wylądowałam w szpitalu. Młoda też jestem ![]()
![]() |
![]() |
#112 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Poza tym dla uczelni student=pieniądze, szczególnie dotyczy to studiów zaocznych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
maszyna, nie człowiek
|
A to tez prawda, że jest w ogóle zbyt dużo miejsc na studiach, co nie zmienia faktu, ze na pierwsze do "obcięcia" powiny jednak isc te najmniej przyszłościowe, prawda? jakoś na japonistykę czy filmoznawstwo niw przyjmują 200 osób, szkoda, że nie mogą tak zrobic z innymi kierunkami...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#114 |
Zakorzenienie
|
Tja, jak zmniejszyć, normalnie?
Przyszłościowe srowe że tak powiem, 15 lat temu ekonomia była wieeelce przyszłościowym kierunkiem. No i? Nie da się jednoznacznie powiedzieć co jest przyszłościowe W TYM KRAJU, więc wiesz, daruj sobie. Liczba studentów w porównaniu do początku lat 90 zwiększyła się draaamatycznie... ---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:49 ---------- Jedynie i niezmiennie chyba medycyna jest kierunkiem dającym pracę. Cała reszta to jedno wielkie pff ;- ) i nikt mi nie powie że po najściślejszej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 |
Zakorzenienie
|
To może ja się wypowiem, jako osoba będą po obu stronach barykady.
![]() Skończyłam jeden ścisły a drugi humanistyczny kierunek(oba na państwowych uczelniach).I powiem tak-śmieszy mnie mówienie o maturzyście jako o ''ścisłowcu'' albo ''humaniście''. ![]() Żeby uzyskać taki ''tytuł'', to jednak trzeba skończyć jakieś studia.Albo być straszliwym pasjonatem danej dziedziny i samemu pogłębiać wiedzę.Ale statystyczna osoba w wieku 19 lat,która albo wie lepiej w którym roku Mickiewicz napisał Dziady albo wie lepiej jak obliczać całki czy ułamki,to nie jest jednak od razu humanem albo ścisłym.Ma najwyżej co dopiero zadatki na owego. ![]() Co do moich kierunków,to na ten humanistyczny było 33 kandydatów na jedno miejsce i straszny egzamin,grubo przekraczający ramy wiedzy z LO.Na ścisły konkurs świadectw plus banalny egzamin. Sama nauka to były dwa różne światy,jeden przyjemno-imprezowo-towarzyski ,a drugi kucie po nocach i ciągły pot na plecach. I tu może zaskoczę co niektórych-na humanistycznym było milion razy trudniej. ![]() Kobylaste książki do przetrawienia tydzień w tydzień,ogrom projektów,badań,pojęć,itd .Na jeden egzamin np.15 książek do przeczytania,każda tylko po 600-800 stron.Albo głupie zadania domowe na ćwiczeniach-prace na 20 stron z wynikami badań,itd.I tak czasami po kilka prac w tygodniu z różnych przedmiotów. ![]() Na ścisłym kierunku-sporo zajęć,ale wszystko to takie wałkowanie jednego tematu,wystarczyło znać podstawy,potrafić dostosowywać wzory i to na tyle.Przedmioty łączyły się ze sobą ''tematycznie''-np.matematyka,statystyka, ekonometria.Kto się raz nauczył i ''zaskoczył'',przechodził wszystkie kolokwia i egzaminy z przysłowiowym palcem w tyłku. ![]() Ludzie mieli czas na pracę,imprezy,wyjazdy,a koledzy z Uniwerku tylko kombinowali jak tu przełknąć ten ogrom materiału i zdobyć zaliczenia. Podsumowując,na ścisłym nie namęczyłam się wcale,wspominam te studia z uśmiechem.Humanistyczny kosztował mnie wiele wysiłku,potu i krwi,do dziś jak ktoś pyta o moje wykształcenie to podaję te uniwersyteckie,bo naprawdę musiałam sobie na nie zapracować. ![]() I patrząc na kariery zawodowe moich obu grup,to koledzy ścisłowcy pracują np.w różnych Instytutach,firmach po 2 tys. na rękę,a humaniści są wolnymi strzelcami i zarabiają o wiele lepiej. ![]() ---------- Dopisano o 01:29 ---------- Poprzedni post napisano o 01:21 ---------- Jeszcze tylko dodam,że od zawsze byłam humanistką.Całą podstawówkę i liceum nie cierpiałam matmy i tym podobnych przedmiotów.Jednak po maturze zwyciężył głos rozsądku i wybrałam się na ''męski'' kierunek.Teraz z perspektyw czasu widzę,że w sumie nie warto było być takim zapobiegawczym.Teraz i tak mam większe możliwości po moim Uniwerku i jest to coś co naprawdę kocham i mnie pasjonuje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#117 |
Zakorzenienie
|
Na moim przyjeli tylko 18 osób,skończyło studia jeszcze mniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
Raczkowanie
|
Jak już jest mowa o maturach i kierunkach studiów to powiem tak że znam taki przypadki gdzie ludzie po mat fizie mając podtawowy poziom polskiego w lo zdawali na poziomie rozszerzonym historie i polski duzo lepiej niz ludzie po humanie. Natomiast w drugą stronę OSOBISCIE z czymś takim się nie spotkałam. I cos w tym jest.
I do tej pory na studiach wkurza mnie jak ludzie na polibude po humanie przychodza to potem placza ze sa humanistami i po cholere im matma, gdzie czasem wysarczy znac dwa wzory zeby zdać kolokwium. W ogole co to za głupia duskusja " po co mi matematyka?" Studia przecież nie są obowiązkowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#120 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
Nadrobiłam wątek, moje zdanie gdzieś tam padło, padło dużo zdań, z którymi się nie zgadzam ale po co odpisywać, właściwie wszystko już zostało powiedziane. paryzanka202, Ty myślisz, że Muszyniance chodziło o ograniczenie liczby studentów na każdym kierunku? ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.