![]() |
#121 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
Cytat:
No wlasnie, akurat z ta specjalizacja za 2 uczelnie,ale ok zgodze sie. Sa kierunki ktore sa na kazdej uczelni i jest za duzo osob. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#122 |
Konto usunięte
|
Ja mówię o pedagogice ogólnie, nie wnikam w specjalizacje.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#123 |
Zakorzenienie
|
Podział: 'humanista' , 'ścisłowiec' i dodawanie do tego teorii kto lepszy kto gorszy jest podziałem sztucznym, uproszczeniem i mam wrażenie słuzy m.in temu by komuś dopiec.
Poza tym podział jest krzywdzący. Wystraczy się zamknąć w jakiejś szufladce... i wymówka gotowa ![]() To chyba oczywistym jest, ze lepiej b yć dobrym historykiem niż marnym fizykiem ![]() Poza tym głównym celem studiów nie jest zdobycie zawodu (od tego są szkoły zawodowe ![]() Już lepiej myśleć o podziale na tych, którzy potrafią planować swoją przyszłość zawodową i tych, którym się wydaje, miejsca sobie znaleźć nie mogą. A to jak studia są obciążające zalezy nie tylko od kierunku, ale również od uczelni.
![]() |
#124 |
Wtajemniczenie
|
mi się ten podział kojarzy, z, nie przymierzając, liceum
![]() ![]() ![]()
![]() |
#125 |
Raczkowanie
|
Sami humaniści wypracowali sobie taki wizerunek ogłaszając wszem i wobec, że są nimi dlatego, bo nie lubią matmy :P Prawda jest taka, że często ze ścisłowcem można porozmawiać o literaturze czy historii prędzej niż z niejednym humanistą, a raczej właśnie "chumanistom", który jest nim z powodu panicznego strachu przed 'niebywale trudną' matmą w liceum...
Ścisłowcy też nie są święci, niesamowicie drażni mnie fakt, że nieraz zaniedbują podstawowe zasady poprawnej pisowni, bo oni tego przecież nie muszą umieć. Na szczęście w moim otoczeniu niewiele jest takich przypadków. Ale jednak im to się odpuszcza, bo to niby elita. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#126 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No właśnie. Ale czemu tu się dziwić ,że taki podział istnieje. Przecież już w podstawówce dziecko musi wiedzieć do jakiej klasy, O JAKIM PROFILU chce iść( do gimnazjum). I tu już zaczyna się podział humanista-ścisłowiec. To też jest dość bulwersujące ,jak dziecko może wiedzieć kim jest i co chce robić w przyszłości? Jak poszłam do klasy humanistyczno-językowej. Miałam nacisk na przedmioty humanistyczne oraz języki ,natomiast totalnie olewali fizyke ,chemię...matma była za to prowadzona na bardzo wysokim poziomie. I jaki efekt? Zawalona fizyka na teście gimnazjalnym ,nie ruszyłam ani 1 zadania. Teraz w liceum sytuacja wygląda tak samo. Teraz w liceum jest troszkę lepiej...rówież jestem w humanie ,obniżyli nam poziom chemii i fizy, bo prawie nikt tego na maturze u nas nie zdaje...a jak zdaje jego problem ,mógł myśleć wcześniej. Swoją drogą to też jest zabawne jak przychodzi ludź do klasy humanistycznej i obwieszcza wszystkim ,że on wybiera się na medycyne hahahah ![]()
"Mądra kobieta ma miliony naturalnych wrogów: wszystkich głupich mężczyzn." ![]() Edytowane przez Burberry93 Czas edycji: 2011-07-10 o 08:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#127 |
Zakorzenienie
|
Mi sie przypomnialo, jak tu na forum jedna panna sie produkowala, ze ona to tylko faceta z politechniki, bo innym to wrecz inteligencji brakuje
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#128 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tytuł inżyniera widocznie brzmi podniecająco ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#129 |
Zakorzenienie
|
Najwidoczniej kisiel w majtach byl
![]() ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#130 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
no jak ktoś idzie do klasy humanistycznej to już raczej wie że chemii i biologii rozszerzonej nie zda (po co podstawa i rozszerzenie?) aha i ja się zastanawiam, czy jest tylko ścisłowiec, humanista... a...? a lingwista jakiś? a jak nazwać osoby z bio-chemu? ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#131 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-07-10 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#132 |
Zakorzenienie
|
Ja całe życie językowe gimnazjum, językowe liceum i tak dalej i tak dalej
No i klasa się straaaaaasznie pieniła gdy mówiono że jesteśmy w klasie humanistycznej ![]() Więc chyba faktycznie humanistką nie jestem, gdzie mi tam historia ![]() No i niestety. Spójrzmy tak: 1. moja klasa - 6 godzin pierwszego języka obcego na poziomie wyższym niż rozszerzony, przedmioty w języku obcym, przykręcona ruga z drugiego języka obcego, rozszerzony polski i historia - która była w języku obcym 2. bio-chem - bodajże po 5 godzin z chemii i biologi rozszerzonej, fizyka do ostatniej klasy przez 3 lata w wymiarze 2 godzin bo na medycynę też się liczy 3. klasa matematyczna - rozszerzona matematyka i fizyka, także informatyka a dla niektórych dodatkowe zajęcia z jezyka obcego 4... klasa humanistyczna... rozszerzony polski, historia i...? i w ramach dodatku można było ale nie trzeba było chodzić na łacinę. ciekawe który profil wydaje się najłatwiejszy ;-) bo dla mnie numer 4, więc to szkoła tworzy sztuczne podziały i nie trzyma poziomu... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#133 |
Zadomowienie
|
Muszynianka dobrze gada
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#134 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Dajcie spokój, przecież wiadomo, że na tego typu "typologiach" skupiają się i podtrzymują je debile z poczuciem niższości, którzy lubią sobie poprawić samopoczucie cudzym kosztem ![]() Wiadomo, że normalny, spełniony człowiek - dajmy na to - na dobrej politechnice - nie zajmuje sie tym, co i dlaczego studiują inni i czy są od niego lepsi czy gorsi. Zwykle ma to w nosie, nie robi mu to. Podobnie z normalnymi, myślącymi ludźmi na uniwersytetach. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#135 | |
Zakorzenienie
|
Nom, dokładnie klasa humanistyczna w ostatniej klasie ze ścisłych miała tylko matmę
![]() Natomiast klasy ścisłe musiały męczyć się z maturą z polskiego, z polskim, historią, często wosem a czasem wokiem. Ale to tylko i wyłącznie zależy od szkoły, w mojej niestety klasy humanistyczne były potraktowane po macoszemu. No może teraz jest po równo z obowiązkową matmą i obowiązkowym polskim ale dla mnie jakakolwiek obowiązkowa matura jest bez sensu. Widzę to tak; obowiązek wybrania trzech matur na podstawie i jednej na rozszerzeniu i tyle. a nie tam obowiązek, obowiązek i po co to? ---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
AAAA i w najazdach na przyszłe lata też przepowiadam AWFiS'y ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#136 |
Zakorzenienie
|
W LO nasza polonistka nazywała uczniów z klas ścisłych "ćwierćinteligentami" . Matematyk nas(klasę humanistyczną) wyzywał od debili (a oceny mieliśmy dobre).
Ja nie rozumiem tych sporów. W społeczeństwie potrzebny jest i matematyk, i psycholog, i polonista. Chociażby do szkół, bo jednak fajnie jak dziecko potrafi coś tam policzyć, coś tam napisać, i jak wie kto to Mickiewicz i Pitagoras. Dajta spokój tym dyskusjom.
![]() |
#137 |
Zakorzenienie
|
Zgadzam sie z tym, ze klasy profilowane to jest podział sztuczny i niezbyt mądry.
U nas (liceum) był podział na klasy językowe (prócz tego dwie autorskie miały profil: turystyczny i informatyczny). Reszta podzielona ze względu na język obcy rozszerzony i dodatkowy. Klasa maturalna to było przygotowanie do matury wg blokó przedmiotowych. (czyli wg przedmiotów zdawanych na maturze, reszta zakończona w klasie 3).
![]() |
#138 |
Zakorzenienie
|
No Suvia, potwierdza się to co mówię - to jest zbyt wcześnie by tworzyć taki sztuczny podział. Chyba chodzi o rywalizacje i osobiste ambicje nauczycieli
![]() W ogóle cały system szkolnictwa sprzyja sporom. I powtorzę to po raz 150933722 najbardziej szkoda mi osób z bio chemu. ktoś z językowej klasy i tak się uczy angielskiego a musi go zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy humanistycznej i tak ma rozszerzony polski, musi go zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy ścisłej i tak ma rozszerzoną matmę, musi ją zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy bio-chem ma rozszerzoną biologię chemię często fizykę, nie zdaje żadnego na maturze a ma przykręconą śrubę z trzech teoretycznie do niczego nie potrzebnych przedmiotów. to nie jest sprawiedliwe, te matury na chwilę obecną są jakimś nieporozumieniem. nie widzę wyższości matematyki nad polskim, a nawet uważam że jednym z przydatniejszych i życiowych przedmiotów jest biologia - gdyby była traktowana poważniej w szkole, może nie byłoby wątków o dzieciach z palca i podobnych. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#139 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#140 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Raz jednej babce powiedziałam, że to studiuję, to usłyszałam a co to to, ile to trwa, tam się uczycie? Nie, kurde, bawimy się. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#141 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez anannke Czas edycji: 2011-07-10 o 11:56 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#142 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Poszukaj statystyk, jak polski i matmę zdali uczniowie klas o profilu humanistycznym, poszukaj jak polski i matmę zdali uczniowie klas matematycznych. Mogę się założyć, że suma sumarum, ci drudzy wypadną lepiej ![]() Poza tym, w chwili obecnej rynek pracy jest przesycony ludźmi po studiach humanistycznych. Dodam jeszcze, że nauka dziś stoi na bardzo niskim poziomie. Matura podstawowa z matematyki, to jest śmiech na sali ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
więc podkreślam, matura jest tragiczna, system szkolnictwa tragiczny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#144 | |
BAN stały
|
Cytat:
Zawsze w takich wątkach pojawiają się głosy o tym, że to źle, że tylu i tyle studiuje, z punktu widzenia konkurencyjności to bardzo trafiony argument, tylko pytanie, czemu ludzie oczekują od innych, żeby olali studiowanie, a nie oczekują tego od siebie i nie konczą edukacyjnej karuzeli wraz z maturą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#145 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#146 | |
Zakorzenienie
|
Ale wzory trzeba umieć zastosować, natomiast przeczytać tekst i odpowiedzieć na pytania typu - zacytuj wypowiedź taką i taką z tego i tego akapitu - naprawdę nie jest to według ciebie porażka i drastyczny spadek jakości matury?
![]() ---------- Dopisano o 13:23 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ---------- Cytat:
Moim zdaniem stworzenie ograniczeń w przyjmowaniu liczby studentów rozwiązałoby problem - ktoś by się nie dostał to by się nie dostał i tyle, nie wolno zmuszać ludzi by z czegoś rezygnowali bo to naturalne że każdy chce dla siebie jak najlepiej - ale jakby pójście na studia były wyczynem, jak kiedyś, po pierwsze bardziej by się to doceniało po drugie mielibyśmy mniej studentów. I tyle ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#147 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kiedyś ta matura miała sens i to było coś. A teraz na polskim - traf w klucz. A czytanie ze zrozumieniem... pominę to wymownym milczeniem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#148 |
Zakorzenienie
|
Szczerze to dla mnie matura jakimś nie wiem ogromnym wyczynem nie była bo punktacja nie pokrywała się z rzeczywistością
![]() z rozszerzenia z polskiego miałam bardzo dużo punktów, jeden z wyższych wyników ale? ale z podstawy tyle samo z angielskiego poszło mi stosunkowo słabiej niż chciałam, podczas gdy z praktycznym posługiwaniem się językiem nie mam problemu i przykłady można mnożyć ![]() Co to jest ze na egzaminie dojrzałości jest zero wiedzy własnej prawie? Tylko jakieś... czytanie ze zrozumieniem? Nie wiem nie ogarniam, ale ja jestem tylko naiwnym polaczkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#149 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Co do czytania ze zrozumieniem na polskim, uważam owszem, że jest zbędne, bo taką umiejętność sprawdza właśnie egzamin z matematyki. Cała ta matura to oczywiście jest porażką, począwszy od treści zadań, a skończywszy na progu zdawalności. Sytuację trochę ratują rozszerzenia z danych przedmiotów, ale co z tego, jak są tylko nieobowiązkowym dodatkiem. W ogóle to matura pisemna to pikuś w porównaniu do tego, co się dzieje na ustnej. Przykład z życia wzięty: Chłopak jest wzywany na egzamin ustny z j.polskiego. Co robi? Podchodzi do egzaminatorki i mówi: "Proszę Pani, jeszcze 10 minut, bo się zakończenia nie nauczyłem". Zdał na 85%... ![]() ![]() Edytowane przez Nathalynn Czas edycji: 2011-07-10 o 12:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#150 |
Zakorzenienie
|
No ustna już w ogóle jest cyrkiem
![]() Technikum rybołówstwa czy technikum drzewne /co tam wolicie/ wszystko zdane na 100% z kolei pisemne nie ![]() dobrze że ustne się nigdzie nie liczą bo nie da się ich poddać kontroli ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:15.