![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wielki najazd na humanistów.
Ucze sie w ogolniaku i wypowiem sie odnosnie zarzutu - 'oby zdac'. Ja mam takie podejscie. Zamiast spedzac czas nad niepotrzebna mi historia, wosem czy chemia wole uczyc sie jezykow obcych czy rozwiazywac zadanka z matmy, co mi sie o wiele bardziej przyda. Z reszty przedmiotow wystarczy mi 2 czy 3, bo przy rekrutacji na polibude kto sie na to patrzy
![]()
Sooner or later you have to stop being a victim and be a victor. You have to stop being a whiner and start being a winner. Take control of your shit, regardless of your circumstances. If it’s more difficult for you that's good, cause that makes your story better.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#152 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Tak samo jak klasy polonistyczne sa za glupie zeby ich uczyc matmy i jezykow obcych. Cytat:
Cytat:
Klucz jest dobrym pomyslem tylko nieodpowiednie osoby go pisza, powinni dac je do sprawdzenia ubieglorocznym maturzystom zanim zostana zaakceptowane, zeby sie wypowiedzieli czy to ma sens, czy jest zgodny z kanonem nauczania, czy to w ogole bylo w programie. Ja jestem za amerykanskim systemem gdzie mozna sobie wybrac zajecia i poziom. To idealnie zastepuje profile, kazdy sobie stworzy swoj zestaw przedmiotow rozszerzonych. Maja tam nawet taki przedmiot, ktory sie nazywa live math, czyli matematyka na poziomie tylko przydatnym w życiu codziennym i nic poza tym. Pewnie by to wielu uszczesliwilo, gdyby tylko matmy na maturze nie bylo. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#153 |
maszyna, nie człowiek
|
Tak, tylko że system amerykański ma tez wady - przy takim systemie mnie np. na studia nie byłoby stać...
Środki stylistyczne etc. miałam w gimnazjum (osiedlowym, rzekłabym kolokwialnie "dresiarskim"), poszłam do liceum wiedząc co to jest onomatopeja, szyk przestawny czy tez średniówka. W liceum uczyłam się na lekcjach polskiego wiedzy potrzebnej na maturze, czyli o epokach, charakterystycznych ich cechach w sztuce i literaturze, analizy lektur i wierszy. I potrafię się wysłowić na tyle, że nikt mi korekty robić nie musi. naprawdę - nie porównujmy jednej szkoły do drugiej. To, ze ktoś czegoś nie miał, nie znaczy, że tego się po prostu nie uczy.
![]() |
#154 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To, ze ktos cos mial, nie znaczy ze wszyscy to mieli tez. Stereotyp scislowca- idioty z pisowni tez istnieje i ma sie dobrze wsrod nauczycieli. Uczniowie w sumie sami tez pomagaja w jego tworzeniu, jak juz nauczyciel cos chcial przerobic to bylo darcie sie, ze na politechnike i tak polski sie nie liczy, po co nam to, a najwieksze oburzenie bylo wlasnie o analize wierszy. A teksty pisane bez podstawowej znajomosci przypadkow swiadcza same o sobie ;/ cudu nauczyciel nie zrobi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#155 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#156 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-07-10 o 13:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#157 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Powinien byc przedmiot od pisania tekstow i od literatury osobno, moze by to sprawe zalatwilo. mm444- sa te 4 punkty za walor zawsze. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-07-10 o 13:44 |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#158 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Już widzę, jak nauczycielka chce marnować cenne godziny, których ma mało, na uczenie ortografii ![]() Nauka pisania wypracowań w szkole podstawowej była. W liceum zakłada się, że każdy pisać potrafi, więc uczy się tego co najważniejsze, czyli analizy tekstów literackich. Przecież na matematyce w LO nauczyciel też nie zaczyna od lekcji dodawania i odejmowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#159 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
To wyobraz sobie, studia inzynierskie, dziewczyna podchodzi do tablicy rozwiazac zadanie, 2x-3x. Nie wie. Nie miala liczb ujemnych. Inna- nie umie ulamkow przemnozyc, bo ich nie miala. Chlopak tym razem- nie wie jak sie rozwiazuje rownania kwadratowe bo on delty nie mial. Co zrobil doktor? Wytlumaczyl. Mialam wrazenie ze ma wielka ochote sie przewrocic i lezec plackiem, ale zachowal spokoj i wytlumaczyl. Ta od liczb ujemnych jest inzynierem, tamta dwojka odpadla. Chyba dla naszego wlasnego dobra lepiej zeby takie zaleglosci byly nadrabiane jak najwczesniej. Braki w liceum to nic dziwnego, kazdy skonczyl rejonówke taka jaka mial, ale ze takie cos na studia trafia i je konczy? Cos jest z tym systemem nie tak. Wlasnie szkoda ze w ich licem nauczyciel nie zaczal od odejmowania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#160 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#161 |
maszyna, nie człowiek
|
Candycotton, zawsze można tez sięgnąć do podręcznika i przeczytać o środkach stylistycznych,. niektórzy myslą, że im od tego ręka uschnie, a potem płaczą przy takich wątkach. Na pewnym etapie to szkoła jest dla nas, nie my dla szkoły, szczególnie że maturę zdaje się dobrowolnie, w wieku, gdy obowiązek szkolny już nas nie objemuje
![]() Ten Tój przykład ze studiów - wtedy taka pannica albo się na gwałt doucza, albo -jesli nie potrafi sama zrozumieć takich podstaw - z takich studiów rezygnuje. I tyle. Poza tym nie wiem, jak mogła pójść na studia inżynierskie nie znając liczb ujemnych - chyba że z żałosnym wynikiem z matury rozszerzonej/podstawowej, albo bez matury z matematyki, co dla mnie jest totalna pomyłką. Jak ktoś sobie ni radzi to może ze studiów zrezygnować. Studia nie są przeciez obowiązkowe...
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#162 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Tez nie wiem jak mogla zdac mature z angielskiego nie umiejac sie przedstawic, jedna i druga. Dla mnie to tez jest pomylka i boli mnie, ze taka osoba ma skonczone te same studia co ja i ma ten sam tytul. Uczelnie inzynierskie, z wyjatkiem architektury, maja tak malo chetnych ze dostaje sie kazdy, a potem czesto walcza o to, zeby sie kazdy utrzymal, bo im zamkna wydzial. Kombinuja jak moga zeby przetrwac i tak to sie konczy. Nie radzila sobie, ale zawsze znalazla kogos kto 'pomogl', kogos do pracy w grupie, bo wiekszosc rzeczy byla robiona w grupie a prowadzacych to nie obchodzi, ze robi wszystko ta druga osoba. I tak nie robiac ani jednego sprawozdania, ani jednego projektu przeslizgnela sie przez 7 semestrow. Nie ona pierwsza i nie ostatnia. Wziela na litosc nawet goscia od autocada i dostala 3, chociaz nie umie wlaczyc komputera. Kolejny temat rzeka XD- praca w grupach. Wszyscy wiedza ze zwykle jedna osoba robi wszystko a reszta sie podpisuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#163 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mialam profil powiedzmy,ze humanistyczny. Miałam 8 godzin polskiego pr, historia pr, historia sztuki pr, wok pr, plastyka 4 godziny togodniowo. W sumie mielismy najwiecej godzin z calej szkoly. Naprawde mielismy lekcje dlugo... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Konto usunięte
|
Nie, jest jeszcze dluga historia wlasnie odpalania komputera, prosta komenta wcisnij alt+ctrl+del przerasta, menu start tez nie zna, gdzie sa programy po kliknieciu w menu start tez za trudne, przeczytac z gory do dolu co sie wyswietlilo- nieee. Narysowanie poziomej i pionowej kreski w rzucie dwuwymiarowej figury tez za trudne.
Dlatego ja sie nie dziwie, ze matura poszla tak jak poszla. Laska typowa chumanistka, zdawala podst polski, ang i wos, poszla na inzynierke przypadkiem, bo tylko tam sie dostala, i przypadkiem skonczyla. Mimo, ze potrafila powiedziec doktorowi w twarz jak zadal pytanie do sprawozdania grupowego- ja nie wiem, ja tego nie robilam, kolezanki to robily. Jest gorzej niz sie wydaje wlasnie przez brak indywidualnego podejscia do ucznia i indywidualnego sprawdzania jego umiejetnosci. Tak nam sie tylko wydaje ze przeslizgnac sie mozna przez pare lat w podstawowce a potem ktos sie skapnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Rozeznanie
|
właściwie myślałam że niewiele mnie już zaskoczy w tej kwestii, ale jednak... jak można "nie przerabiać ułamków", przecież to jakaś 4? 5? klasa podstawówki! nie trzeba być do tego umysłem ścisłym
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Akurat mialam tez przyklad z filmu i wlasnie prezentacja multimedialna mialam poprzec moja teze... Bylam w takim stresie kiedy to zobaczylam,ze nie wiedzialam co sie dzieje. Babka z komisji szybko zlapala drugiego laptopa i co? tez sie zepsul. Na szczescie nie jestem osoba ,ktora podczas stresu sie rozkleja itp, wiec wzielam sie w garsc i wyglosilam reszte bez zajakniecia. Mialam 90% Jednak jaki to byl dla mnie stres... A inni na korytarzach smiali sie,ze nawet nic nie przygotowali, wszystko z glowy, totalne sciemnianie i branie na litosc. Zdali. Tak samo poziom z ustnych z angielskiego powinien byc rowny. Sorry,ale laska ktora nic nie potrafila u nas powiedziec po angielsku wylosowala arkusz w stylu " Powiedz ,ze jedziesz do szkoly i co lubisz jesc" Moja kumpela trafila na odkrywke wegla kamiennego , ja mialam opowiadac,ze jestem na procesji w kosciele. Nie widze tu rownego poziomu. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#168 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Edytowane przez sine.ira Czas edycji: 2011-07-10 o 15:33 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#169 |
Rozeznanie
|
Trochę nie chce mi się wierzyć, że ludzie nie mieli w gimnazjum takich rzeczy jak gramatyka i ortografia, pisanie wypracowań może jakoś by przeszło, ale to?? Plus do tego te ułamki, nie wiem, ale jakoś wydaje mi się, że to nie jest prawda.
Poza tym, jakby na początku każdej szkoły przerabiać ten sam materiał, to w końcu stanęlibyśmy na jakichś wielomianach z matmy i średniowieczu na polskim, bo nie wyrobiono by się w czasie. Z resztą - jeden będzie już to umiał inny nie, to do kogo ma się dopasowywać szkoła i nauczyciel - do tego co nie umie? Sorry, ale każdy ma tyle samo czasu na naukę tego samego, więc niestety. No i ostatnia kwestia w tym temacie, to taka, że jak się już idzie na studia jakiekolwiek, to JAKIEKOLWIEK podstawy się powinno posiadać i wymagać, a nie "liczb ujemnych nie miała" na studiach inżynierskich lub Trenów na humanistycznych. Śmieszne.
![]() |
#170 | ||
Zakorzenienie
|
[QUOTE=muszynianka;2805016 2] I powtorzę to po raz 150933722
najbardziej szkoda mi osób z bio chemu. ktoś z językowej klasy i tak się uczy angielskiego a musi go zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy humanistycznej i tak ma rozszerzony polski, musi go zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy ścisłej i tak ma rozszerzoną matmę, musi ją zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy bio-chem ma rozszerzoną biologię chemię często fizykę, nie zdaje żadnego na maturze a ma przykręconą śrubę z trzech teoretycznie do niczego nie potrzebnych przedmiotów[QUOTE] Dokładnie ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:32 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#171 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Poza tym- no oni twierdza ze nie mieli tego, a jaka jest prawda? Moze mieli ale nikt nie sprawdzil czy sie nauczyli. Ja nie mialam w gim polskiego bo bylam w rejonowce takiej, ze nauczyciel zostal zastraszony i nie mogl prowadzic zajec i nic z tym nie zrobiono. Z reszta nie on jeden. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-07-10 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#172 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie, jak był problem z nauczycielem, to zareagowaliśmy my - uczniowie, ale wiem, że w gimnazjum to człowiek robiłby "minimalne minimum" albo mniej, jeśli ma taką okazję, więc też się nie dziwię. Poza tym są też rodzice... Jak dla mnie jest dużo rozwiązań takiego problemu, ale wniosek jeden: jak jesteś do tyłu z wiedzą, to sam nadganiaj, a nie marnujesz czas innych na zajęciach. W kwestiach komputera - to po prostu nie każdy może sobie pozwolić na takie mecyje. A jak są mądre osoby, to też znajdą sposób na kogoś, kto się miga od sprawozdań etc.
![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
[QUOTE=blekitne_niebo;2805 3803][QUOTE=muszynianka;2805016 2] I powtorzę to po raz 150933722
najbardziej szkoda mi osób z bio chemu. ktoś z językowej klasy i tak się uczy angielskiego a musi go zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy humanistycznej i tak ma rozszerzony polski, musi go zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy ścisłej i tak ma rozszerzoną matmę, musi ją zdać na maturze, zda dobrze ktoś z klasy bio-chem ma rozszerzoną biologię chemię często fizykę, nie zdaje żadnego na maturze a ma przykręconą śrubę z trzech teoretycznie do niczego nie potrzebnych przedmiotów Cytat:
Nie wiem jak Wy,ale mialam jeszcze PP - podstawy przedsiebiorczosci. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie że wiesz co zrobić w takich sytuacjach bo gwarantuję Ci że mało kto wie... Niektórzy nawet nie wiedzą jak udzielić pomocy, co to jest bezpieczna pozycja itp. Ta wiedza jest baaaaaardzo potrzebna i powinien być na nią kładziony duży nacisk. A nie jest. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#175 |
Rozeznanie
|
Kurcze, tylko żeby móc praktycznie realizować cokolwiek, to trzeba też znać do tego teorię, pewnych rzeczy się nie przeskoczy...
Odnośnie pierwszej pomocy - całe AGH np. ma obowiązkowy kurs do zaliczenia z tego, tak samo BHP (ja miałam nawet wykład i ćwiczenia tablicowe /to chyba aż za dużo/).
![]() |
#176 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja na pp tez musialam sie uczyc ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#177 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co ludzie powiedza? Za moich czasow (jak to brzmi) nikt tak nie gloryfikowal scislowcow, ale czlowiek robil swoje i dopiero po latach ciezkiej pracy dowiaduje sie nagle ze jest super ultra mozgiem i do tego kobieta, jakby sie te fakty jakos ze soba wykluczaly czy cos. Zrozum ludzi. Tak zle i tak nie dobrze. A lepsze zawsze wrogiem dobrego, wiec nigdy wszystkim nie dogodzisz. Poza tym wiesz. Informatyk to czlowiek z okularami jak dwa denka od jabcoka, zakrecony zyciowow jak ruski sloik, na ktorego tylko deszcze leci. Kto by chcial byc takim? ![]() ![]() Edytowane przez Rena Czas edycji: 2011-07-10 o 16:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#178 |
maszyna, nie człowiek
|
Candycotton. Nasuwa mi się jedno -współczuję Ci, ze kończysz taką uczelnię, bo przez takie osoby prawdopodobnie ma/będzie mieć kiepską opinię.
![]() |
#179 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
nicRu- tez sie podlamalam, bylam pewna, ze bedzie przesiew. Nie chcialam jej rzucac po dwoch latach obiecanek ze na kolejnym roku nie bedzie luzu, bo juz dyplom w reku prawie. Na szczescie juz sie obronilam (ona tez), ale na magisterke skladam na politechike wroclawska z cicha nadzieja, ze tam jest lepiej. Nie wiem, czy mysleliscie o tym kiedys w ten sposob, ze inzynier to jednak czesto ma w rekach ludzkie zycie. Kazdy budynek, most, ktory sie zawalil projektowal i budowal inzynier. Instalacje gazowe, elektryczne, wodne tez. Przez takie przepuszczanie ludzi ktos moze kiedys zginac. Juz nie chce mowic 'wpuszczanie chómanistow na kierunki inzynierskie' ale to troche tak wyglada. Edytowane przez 201604250941 Czas edycji: 2011-07-10 o 17:01 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#180 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oczywiscie, amerykanski system edukacyjny ma swoje wady, ale akurat to az taka nie jest (choc nalezy nadmienic, ze koszty edukacji wzrastaja obecnie szybciej niz realne place).
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:08.