Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/X 2011 - Strona 136 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Który tytuł będzie najlepszy dla naszego nowego wątku?
Chodzimy jak kaczuszki, bo mamy takie piękne brzuszki. 1 1,92%
Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. 22 42,31%
Przez te nasze duże brzuszki chodzimy jak kaczuszki. 1 1,92%
W kilogramy obrastamy, ale to wszystko dla cudownej roli mamy. 2 3,85%
W kilogramy obrastamy - dla cudownej roli mamy. 18 34,62%
Staś, Filip czy Amelka - to i tak będzie nasza ukochana perełka. 10 19,23%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-11, 14:09   #4051
kaileight
Zadomowienie

Dot.: Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
A propos tematu glukozy. Ile razy w ciąży robie się to badanie? Ja mialam jeden raz i wyniki w normie.... Powinnam powtorzyć?
Jeśli jest w normie to nie trzeba powtarzać. Na szczęście, bo badanie nie należy do najfajniejszych. Ja akurat mam lekką nietolerancję glukjozy, przed ciąża już był problem, ale o dziwo krzywa w ciąży wyszła mi ok. Więc na razie nie muszę nic robić

A palce jak parówki-owszem- wszystkie. Ale na lewej ręce są szczuplejsze
Stary 2011-07-11, 14:10   #4052
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot
Dot.: Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. Mamy IX/

Cytat:
Napisane przez lausanne Pokaż wiadomość
cotka nie ma co podziwiać powoli czuję że nie wyrabiam. Nawet już nie fizycznie ale psychicznie. Siedzę juz domu prawie dwa lata. Bywa że zaczynam bez sensu drzeć się na M. albo nawet co gorsza na K. Czuję całą sobą ze potrzebuję przerwy, odskoczni, urlopu, nie wiem czego. A tu kasy brak, remont i jeszcze Małgosia w drodze
Kochana wiem co czujesz niestety
U mnie podobna sytuacja, też często mi teraz ciężko, gorzej się czuję, synek niestety tego nie rozumie, muszę się nim zajmować
Ty w Lublinie mieszkasz, gdzie dokładnie (może na PW mi napisz) ? Może byśmy się jakoś spotkały z synkami

Cytat:
A propos tematu glukozy. Ile razy w ciąży robie się to badanie? Ja mialam jeden raz i wyniki w normie.... Powinnam powtorzyć?
To badanie normalnie robi się 1 raz

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:11   #4053
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Grejt bo się trochę boję takich promocji
ja co prawda kupowałam w zestawie z laktatorem, podgrzewaczem i sterylizatorem ale pakowane były tak samo jak w Ciebie na foto więc myślę, że też będą ok. Butelki są trochę "zamulone" ale pewnie po myciu będą super.

Twoje zdanie jest twoje, wiec zapewne rożni się od mojego.
agnieszka 0605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:12   #4054
lullaby_ml
Zakorzenienie

Cytat:
cotka nie ma co podziwiać powoli czuję że nie wyrabiam. Nawet już nie fizycznie ale psychicznie. Siedzę juz domu prawie dwa lata. Bywa że zaczynam bez sensu drzeć się na M. albo nawet co gorsza na K. Czuję całą sobą ze potrzebuję przerwy, odskoczni, urlopu, nie wiem czego. A tu kasy brak, remont i jeszcze Małgosia w drodze
Rozumiem Cie bliźniaczko, naprawde moze to nie jest pocieszenie, ale juz blizej niz dalej, dzieciaczki tak szybko rosna, ani sie obejrzysz a beda juz brykaly w przedszkolu w starszakach a za chwile pojda do szkoly, wtedy bedziesz miala czas tylko dla siebie, bedziesz mogla sie realizowac i spelniac i tego Ci zycze z calego serca mowisz ze kasy brak, remont i maluszek w drodze, ale wiesz co, ja sobie tak ostatnio pomyslalam ze to sie chyba tak dzieje bo musi, cos w stylu wypelniania jakiegos zadania, czlowiek zaczyna sie coraz bardziej zżywać z partnerem przez te wszystkie trudnosci i zawiklania zyciowe i poza ta cala patologiczna i patowa sytuacja mozna sobie w koncu usiwadomic ze zaczelismy byc ze soba jeszcze blizej niz zawsze a problemy tylko umacniaja zwiazek no i najwazniejsze-w koncu MUSI byc dobrze, tak dziala prawo natury-przynajmniej staram sie w to wierzyc

Cytat:
Ale fajne nie znam sie, powinny sie wypowiedziec mamusie ktore juz praktykowaly
Stary 2011-07-11, 14:13   #4055
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

zadzwoniłam do ginki, powiedziała, że po 2godz 142 to za dużo, więc chyba Aga tak jak pisałaś norma do 120 przez tel. ginka powiedziała, że do Wałcza (40km od mojego domku) by mnie położyła na kilka dni albo do Poznania (100km. od domku) wysłała (ale nie wiem czy na 1dzień, czy na dłużej) mówiłam jej, że diabetologa u nas znalazłam ale gin. powiedziała, że się tam nie dostanę (mama poszła właśnie, bo ma dniówkę i się dowie czy mnie przyjmą...) no i gin. pytała kiedy mam wizytę, to odpowiedziałam, że 1.08, to kazała mi przyjść dzisiaj (bo wie, że mam do niej 100m) i pogadamy co i jak. Najgorsze, że nie ma mi kto Filipka przypilnować, mama miała kilka dni wolnego, cały urlop ma rozplanowany ach... jak mam iść do tej gin. jak płakać mi się chce i będę u niej ryczeć

KOPNIACZKI AMELECZKI
kasiuleczkakuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:19   #4056
danika
Zakorzenienie

Cytat:
nie trzeba powtarzać, jak jest dobrze to jest i już

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
Danika a paski do glukometru wypisuje Ci gin, rodzinny czy diabetolog?
miałam juz od wszystkich wymienionych, zawsze z zaznaczonymi chorobami przewlekłymi a dzis kupiłam za 1 grosz, w aptece koło mamy mają promocje
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:19   #4057
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Mi na razie nie puchną palce u rąk, póki co noszę i obrączkę i pierścionek a u nóg hmm czasem mam wrażenie że mam lekko napuchnięte stopy ale w sumie nie wiem czy tylko mi się tak wydaje czy rzeczywiście puchną
No mi właśnie u nogi nie, tylko jak za dużo chodzę... A dzisiaj te parówki mnie zaskoczyły... Pewnie od tego upału

Cytat:
Napisane przez kaileight Pokaż wiadomość
Jeśli jest w normie to nie trzeba powtarzać. Na szczęście, bo badanie nie należy do najfajniejszych. Ja akurat mam lekką nietolerancję glukjozy, przed ciąża już był problem, ale o dziwo krzywa w ciąży wyszła mi ok. Więc na razie nie muszę nic robić

A palce jak parówki-owszem- wszystkie. Ale na lewej ręce są szczuplejsze
A to z glukozą to mnie uspokoiłyście

Cytat:
ja co prawda kupowałam w zestawie z laktatorem, podgrzewaczem i sterylizatorem ale pakowane były tak samo jak w Ciebie na foto więc myślę, że też będą ok. Butelki są trochę "zamulone" ale pewnie po myciu będą super.
Przyjdą to obadam

Cytat:
Napisane przez kasiuleczkakuleczka Pokaż wiadomość
zadzwoniłam do ginki, powiedziała, że po 2godz 142 to za dużo, więc chyba Aga tak jak pisałaś norma do 120 przez tel. ginka powiedziała, że do Wałcza (40km od mojego domku) by mnie położyła na kilka dni albo do Poznania (100km. od domku) wysłała (ale nie wiem czy na 1dzień, czy na dłużej) mówiłam jej, że diabetologa u nas znalazłam ale gin. powiedziała, że się tam nie dostanę (mama poszła właśnie, bo ma dniówkę i się dowie czy mnie przyjmą...) no i gin. pytała kiedy mam wizytę, to odpowiedziałam, że 1.08, to kazała mi przyjść dzisiaj (bo wie, że mam do niej 100m) i pogadamy co i jak. Najgorsze, że nie ma mi kto Filipka przypilnować, mama miała kilka dni wolnego, cały urlop ma rozplanowany ach... jak mam iść do tej gin. jak płakać mi się chce i będę u niej ryczeć
Och.... biedna nasza

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 14:23   #4058
agnieszka 0605
Zakorzenienie

kasiu chyba trochę przewrażliwiona ta Twoja gin. Zapytaj po co miałaby Cię kłaść do szpitala? Bo jak tylko po to, żeby pokazali Ci co jeść i jak to ja bym się nie zgodziła, tym bardziej w Twojej sytuacji. To samo możesz robić w domu z glukometrem. Do diabetologa możesz mieć problem się dostać -> kolejki, ale spróbuj może prywatnie, choć ja byłam i pani w rejestracji powiedziała, że wg niej taka wizyta to bez sens bo sama i tak muszę glukometrem sprawdzać co mogę jeść a co nie, a ogólne wskazówki możesz sobie w necie poczytać co podnosi cukier a co nie. Ale to moje zdanie. (Miałam cukier 173 po 2h więc znacznie więcej niż Ty)

---------- Dopisano o 15:23 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ----------

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
miałam juz od wszystkich wymienionych, zawsze z zaznaczonymi chorobami przewlekłymi a dzis kupiłam za 1 grosz, w aptece koło mamy mają promocje
bo u mnie gin twierdzi, że powinien rodzinny, a rodzinny że gin. Z rodzinnym się już ścięłam o to, więc masakra. A na jakie paski (znaczy do jakich glukometrów) jest promocja u Ciebie?

Stary 2011-07-11, 14:24   #4059
martunia_199
Zakorzenienie

[QUOTE=kasiuleczkakuleczka ;28070479] zadzwoniłam do ginki, powiedziała, że po 2godz 142 to za dużo, więc chyba Aga tak jak pisałaś norma do 120

będzie dobrze, idź do lekarza, weź synka ze sobą, w końcu tylko macie porozmawiać to nie powinien Wam przeszkadzać. Ja po 2h po obciążeniu miałam 152 i nie musiałam leżeć w szpitalu więc głowa do góry, będzie dobrze

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:26   #4060
danika
Zakorzenienie

Cytat:
zadzwoniłam do ginki, powiedziała, że po 2godz 142 to za dużo, więc chyba Aga tak jak pisałaś norma do 120 przez tel. ginka powiedziała, że do Wałcza (40km od mojego domku) by mnie położyła na kilka dni albo do Poznania (100km. od domku) wysłała (ale nie wiem czy na 1dzień, czy na dłużej)
Kasia, uspokój się i sie az tak nie denerwuj bo ci dopiero cukier podskoczy
Powiedz gince, że do szpitala nie pójdziesz i koniec. Moja kumpela własnie wyszła po 5 dniach i stwierdziła ze to nie miało najmniejszego sensu bo i tak codziennie ją pytali jaką dietę ma miec - no to sorry, lepiej w domu samemu sobie kombinować. dietkę trzymasz, wyniki masz dobre, musisz jej pokazać wyniki (pewnie masz pozapisywane gdzies). A do diabetologa najwyżej odżałuj te 50 zł i idz prywatnie jak sie nie uda dostać.

---------- Dopisano o 15:26 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ----------

Cytat:

bo u mnie gin twierdzi, że powinien rodzinny, a rodzinny że gin. Z rodzinnym się już ścięłam o to, więc masakra. A na jakie paski (znaczy do jakich glukometrów) jest promocja u Ciebie?
do accu checków (ja mam go, ale do active tez są po 1 gr)
Stary 2011-07-11, 14:31   #4061
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:

do accu checków (ja mam go, ale do active tez są po 1 gr)
buu ja mam contaur a już myślałam że się do Ciebie ładnie uśmiechnę

kasiu - danika pisze podobnie o szpitalu wiec nie panikuj, naprawdę! My dajemy radę, dasz i Ty.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 14:34   #4062
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
Mnie tak puchną że obrączke na lewej ręce noszę

Nie lubię lezęc w ciągu dnia. Lekarz zalecił, ale nosi mnie. Jeszcze jak coś czytam to nie jest źle. A tak? W ogóle niewygodnie. Co bym nie zrobiła. Ja to bym najlepiej chciała na brzuchu poleżeć

Domyślam się Ale kocham ciepło, słońce i wolniejszy tryb życia. Taki jak w Grecji. Owszem, pewnie mój zachwyt po jakimś czasie ustapiłby normalnemu życiu... Ale pomarzyć zawsze można Za czym najbardziej tęsknisz w Maroko?

Ponoć co 2 tyg lub co tydz się chodzi. Strasznie często, no ale skoro tak trzeba...

Mnie się codziennie nie chce, a jak znowu poleze to mam poczucie że nuda i nic się nie dzieje I tak ciągle. Ja już chcę być po porodzie!!!
Też tak mam, ruszać się ciężko, jak się leży to nudno. I weź tu dogódź kobiecie. A po prodzie to pewnie będziemy chciały wepchnąć maluszka spowrotem jak popłacze kilka nocy i jak nie będziemy wiedzieć o co mu chodzi Z pogryzionymi sutkami, oczami zamykającymi się od braku snu itp

Cytat:

Do mnie właśnie ginka oddzwoniła i umówiłam się na wizytę na poniedziałek Doczekać się już nie mogę. Idę pić, coby znowu nie było że nie piłam

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:47   #4063
bruma
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
dziewczyny przepraszam za brak subtelnosci ale musze to powiedziec-moje brodawki zaczynaja wygladac jak kołpaki samochodu typu kamaz
Hahahahaha

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
A mój tż wynalazł sobie pasjonującą zabawę i ciągle podchodzi ( nawet w windzie potrafi mi to odwalić) podciąga mi bluzkę i wkłada mój pępek w jego i ma radochę
fajną sobie znalazł zabawę

Cytat:
Napisane przez miss.hot Pokaż wiadomość
Ja mam od kilku dni takie bóle jak na @, choć nie codziennie, ale dziś już od rana czuję, a w nocy miałam strasznie twardy brzuch
U mnie wizyta też 20 lipca, a 18.07 USG

W ogóle ja dziś jak z krzyża zdjęta, bo synek wstał o 4:20, wzięłam go do nas do łóżka, ale nie chciał spać, więc padam, do tego ten ból i słabe samopoczucie przez duchotę na dworze, mam nadzieję, że przynajmniej młody pośpi sobie długo w dzień, to i ja się położę
Ojej...biedna

Cytat:
Witam po dłuższej przerwie nie pisania, czytać czytałam na bieżąco ale z pisaniem było gorzej. Zaliczyłam usg w piątek, pozostawiło ono wiele do życzenia no ale mniejsza z tym, malutka waży 1600g i nie ma żadnych oznak mojej przebytej cytomegalii więc to najważniejsze. Wyniki cukrów w porządku więc nie ma potrzeby kłucia się codziennie, także paluszki odpoczywają. Zaczęłyśmy w niedziele 32 tydzień także już bliżej niż dalej a do terminu porodu od dzisiaj dokładnie 2 miesiące zleci szybciutko i będę tulić malutką
Super, że z mała wszystko w porządku i że wyniki też super. Mam tylko pytanie, jak lekarz sprawdzi że mała nie ma oznak przebytej przez Ciebie cytomegalii??? Ciekawi mnie to, bo ja też przebyłam cytomegalię
Gratulacje z zaczętego 32tc

Cytat:
Widzę że dziś dyskusja o wózkach i fotelikachUf.. a bałam się że to tylko my tak późno się decydujemy. Mogę się pochwalić że dziś nabyliśmy Mutsy Urban Rider:

Dziś zaczynamy 31 tydzień
Mi też podobają się wózki Mutsy ale bardziej Mutsy Transporter...jednak na sam koniec postawiliśmy z Tż na Mure
Gratki za rozpoczęcie 31tc

Cytat:
Napisane przez pestka78 Pokaż wiadomość
Wróciłam od gina... Miałam ktg i dostałam tabletki Cordafen mam jakies skurcze ??? Ups....zaczynam sie martwic....
oj...to raz, dwa, trzy do leżenia

Cytat:
Może nie będzie tak źle a faktycznie lekarz przesadza i może nie trzeba będzie Cię wysyłać do szpitala. Trzymam mocno

Spóźnione ale SZCZERE życzonka
Wszystkiego Naj, Naj...aa2 i natko

Tak przy okazji, widzę że powrócił temat glukozy...więc mam pytanie. Dzisiaj miałam robione to badanie na obciążenie 75g i miałam pobieraną krew tylko 2 razy . Na czczo i drugie po 2 godzinach a jak was czytam, to niektóre miałyście pobieraną krew po 1 godzinie .
Tak się zaczęłam zastanawiać czy dobrze u mnie pobrali krew
bruma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 14:47   #4064
kaileight
Zadomowienie

lausanne

Przytulamy! Każdemu zdarzają się gorsze dni kiedy ma wrażenie że nie wyrabia

Dziewczyny z cukrowym problemem! CZy dostałyście od lakarza jakąs rozpisaną dietę czy tylko zalecenia? Ja trochę się orientuje, ale jakbyście miały coś takiego to chętnie bym popatrzyła bo czasem się boję czy na pewno dobrze komponuję posiłki..
Stary 2011-07-11, 14:53   #4065
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bruma Pokaż wiadomość
\
. Dzisiaj miałam robione to badanie na obciążenie 75g i miałam pobieraną krew tylko 2 razy . Na czczo i drugie po 2 godzinach a jak was czytam, to niektóre miałyście pobieraną krew po 1 godzinie .
też tak miałam

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ----------

Cytat:
Dziewczyny z cukrowym problemem! CZy dostałyście od lakarza jakąs rozpisaną dietę czy tylko zalecenia? Ja trochę się orientuje, ale jakbyście miały coś takiego to chętnie bym popatrzyła bo czasem się boję czy na pewno dobrze komponuję posiłki..
ja tylko zalecenia a jakie masz wyniki? Bo jak ok to znaczy, że z posiłkami kombinujesz dobrze

Stary 2011-07-11, 14:58   #4066
danika
Zakorzenienie

Cytat:
lausanne

Ja dostałam przykładowe diety. wyśle ci zaraz na priv linka do poskanowanych diet to sobie kuknij.
Stary 2011-07-11, 15:04   #4067
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
znów jestem z doskoku. Ostatni dzien kiedy jestem sama z K. - podobno. Od jutra do niedzieli w domu jest małż. Tylko od wczoraj zaczął się skarżyć na plecy - a lbo to choroba zawodowa albo korzonki. Jakby nie bylo jak on sie rozłoży i będę biegała nad nim i nad K. to przysięgam nie dam rady
Cytat:
Małgosiu on to rozumie doskonale, pewniej lepiej niz większość facetów, w koncu przechodzil przez to niecałe dwa lata temu Tylko nic nie zrobimy. I tak po pracy robi co moze zeby mnie odciążyc, nic nie mowi jak krzyczę tylko mnie przytula i całuje albo zaciska zęby i robi to o co "proszę" (wrzaskiem). Ale jak faktycznie zachoruje, a juz sie nie moze ruszac przez te plecy, to nawet na spacer nie pojdzie z malym przez te kilka wolnych dni. A ja liczylam ze odpocznę, wyskoczę z koleżankami, a skoro nie mamy kasy na wakacje to chociaz będziemy sobie jezdzic nad jeziorko albo do lasu na ile K. pozwoli No ale nic, wazne ze nie ma wesela ani zadnego pleneru w tym tygodniu, bo to bylby największy problem...
oj kochana współczuję, trzymam kciuki, aby mężusia choroba nie dopadła. Skarb ten Twój facet, wiele przeszliscie a teraz jesteście bliżej siebie i pewnie bardziej docenia to jaką jesteś świetną matką i żonką i życzę Wam abyście sobie razem poodpoczywali, pojeździli nad jeziorko i milutko Wam czas razem minął. A na pewno kochana za jakiś czas znajdziesz pracę i wyjdziesz co ludzi, wszystko się ułoży
Cytat:
rozumiem Cię też to kiedyś przechodziłam, nie raz, nie dwa... miałam czasami ochotę uciec z domu, odpocząć... poza tym jestem sama z Filipem, mężul za granicą, mieszkam z mamą i bratem ale oni b.b.b.b rzadko się nim zajmują... Teraz Filip ma 2lata 7miesięcy jest trochę bardziej samodzielny i jakoś sobie radzimy ale wiadomo, że wciąż muszę mieć go na oku, opiekować się nim, pobawić się z nim, pomóc mu w tym czy tamtym... jakoś ostatnio już mi przeszło i nie narzekam na siedzenie z nim w domu, w sumie teraz już częściej z nim wychodzę do ludzi, do dzieci, najgorsze były dni kiedy nie mogłam wyjść z domu ze względu na pogodę i to, że był malutki - nie wiem jak to będzie jak zostanę sama z nim i Amelą... dlatego czasami myślałam, żeby lepiej urodzić drugie dziecko na wiosnę ale zdecydowaliśmy się na jesień (oby mnie chandra żadna nie dopadła bo dziecko to wielka radość ale bywają też gorsze dni)
kolejna dzielna żonka i mama
Cytat:
kochana bez paniki, pogadasz z ginką i się uspokoisz, powiedz, że nie masz z kim synka zostawić i nie możesz iść do szpitala a to samo możesz jeść w domu
Cytat:

Tak przy okazji, widzę że powrócił temat glukozy...więc mam pytanie. Dzisiaj miałam robione to badanie na obciążenie 75g i miałam pobieraną krew tylko 2 razy . Na czczo i drugie po 2 godzinach a jak was czytam, to niektóre miałyście pobieraną krew po 1 godzinie .
ja też mam iść na obciążenie 75g i w laboratorium mi babka mówiła, że będzie pobierać na czczo i po dwóch godzinach, więc dobrze Ci pobrali. Z tego co kojarze jak dziewczyny pisały to jeśli byś dostałam na 50g to wtedy by mierzyli po 1h, ale jeśli się mylę to mnie poprawcie

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 15:09   #4068
martunia_199
Zakorzenienie

[QUOTE=bruma;28071223]Hahahahaha

Super, że z mała wszystko w porządku i że wyniki też super. Mam tylko pytanie, jak lekarz sprawdzi że mała nie ma oznak przebytej przez Ciebie cytomegalii??? Ciekawi mnie to, bo ja też przebyłam cytomegalię
Gratulacje z zaczętego 32tc

Na usg dokładnie sprawdzała czaszkę tzn. układ nerwowy, tak nam powiedziała że dokładnie sprawdza i na razie nic nie widzi i że będziemy to dalej monitorować i że po porodzie pediatrzy na pewno zrobią małej pod tym kątem wszelkie potrzebne badania z krwi

Cytat:
lausanne

Ja nie dostałam żadnej diety tylko zalecenia żeby jeść 6 posiłków dziennie, żeby na kanapce było tyle samo chleba co np masła i pomidora, w sensie żeby węglowodany nie stanowiły więcej niż 50% posiłku i że mam pamiętać że jestem w ciąży i że nie mogę się ograniczać z jedzeniem, ostatni posiłek koło 21 bo dziecko potrzebuje itd

---------- Dopisano o 16:09 ---------- Poprzedni post napisano o 16:07 ----------

Cytat:
Napisane przez Martusiaaa21 Pokaż wiadomość
oj kochana współczuję, trzymam kciuki, aby mężusia choroba nie dopadła. Skarb ten Twój facet, wiele przeszliscie a teraz jesteście bliżej siebie i pewnie bardziej docenia to jaką jesteś świetną matką i żonką i życzę Wam abyście sobie razem poodpoczywali, pojeździli nad jeziorko i milutko Wam czas razem minął. A na pewno kochana za jakiś czas znajdziesz pracę i wyjdziesz co ludzi, wszystko się ułoży

kolejna dzielna żonka i mama

kochana bez paniki, pogadasz z ginką i się uspokoisz, powiedz, że nie masz z kim synka zostawić i nie możesz iść do szpitala a to samo możesz jeść w domu

ja też mam iść na obciążenie 75g i w laboratorium mi babka mówiła, że będzie pobierać na czczo i po dwóch godzinach, więc dobrze Ci pobrali. Z tego co kojarze jak dziewczyny pisały to jeśli byś dostałam na 50g to wtedy by mierzyli po 1h, ale jeśli się mylę to mnie poprawcie
No mi np pobierali krew na czczo, po 1h i po 2h ale czemu tak to nie mam pojęcia. Trzeba im ufać chyba wiedzą co robią hehe i nie ma się co zastanawiać czy dobrze czy nie

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 15:11   #4069
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

idę dokończyć obiad tzn, zrobić naleśniki

a jak mężuś wróci z pracy to jedziemy "na budowę" i może będę już mogła dziś malować ściany w kuchni

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-11, 15:36   #4070
bruma
Rozeznanie

Cytat:
Na usg dokładnie sprawdzała czaszkę tzn. układ nerwowy, tak nam powiedziała że dokładnie sprawdza i na razie nic nie widzi i że będziemy to dalej monitorować i że po porodzie pediatrzy na pewno zrobią małej pod tym kątem wszelkie potrzebne badania z krwi
Acha...to teraz będę wiedziała na co zwrócić uwagę przy badaniu

Dzięki dziewczyny za informację, bo zaczęłam za dużo myśleć
bruma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 15:41   #4071
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Cytat:
Och.... biedna nasza
Cytat:
kasiu chyba trochę przewrażliwiona ta Twoja gin. Zapytaj po co miałaby Cię kłaść do szpitala? Bo jak tylko po to, żeby pokazali Ci co jeść i jak to ja bym się nie zgodziła, tym bardziej w Twojej sytuacji. To samo możesz robić w domu z glukometrem. Do diabetologa możesz mieć problem się dostać -> kolejki, ale spróbuj może prywatnie, choć ja byłam i pani w rejestracji powiedziała, że wg niej taka wizyta to bez sens bo sama i tak muszę glukometrem sprawdzać co mogę jeść a co nie, a ogólne wskazówki możesz sobie w necie poczytać co podnosi cukier a co nie. Ale to moje zdanie. (Miałam cukier 173 po 2h więc znacznie więcej niż Ty)[COLOR="Silver"]
Cytat:
będzie dobrze, idź do lekarza, weź synka ze sobą, w końcu tylko macie porozmawiać to nie powinien Wam przeszkadzać. Ja po 2h po obciążeniu miałam 152 i nie musiałam leżeć w szpitalu więc głowa do góry, będzie dobrze
Cytat:
Kasia, uspokój się i sie az tak nie denerwuj bo ci dopiero cukier podskoczy
Powiedz gince, że do szpitala nie pójdziesz i koniec. Moja kumpela własnie wyszła po 5 dniach i stwierdziła ze to nie miało najmniejszego sensu bo i tak codziennie ją pytali jaką dietę ma miec - no to sorry, lepiej w domu samemu sobie kombinować. dietkę trzymasz, wyniki masz dobre, musisz jej pokazać wyniki (pewnie masz pozapisywane gdzies). A do diabetologa najwyżej odżałuj te 50 zł i idz prywatnie jak sie nie uda dostać.[COLOR="Silver"]
Cytat:
kasiu - danika pisze podobnie o szpitalu wiec nie panikuj, naprawdę! My dajemy radę, dasz i Ty.
Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Cytat:
Może nie będzie tak źle a faktycznie lekarz przesadza i może nie trzeba będzie Cię wysyłać do szpitala. Trzymam mocno
Cytat:
Wróciłam od gin. ona naprawdę koniecznie chce mnie położyć u siebie w szpitalu, miałabym tam poradę diabetologiczną, nauczyli by mnie co i jak z ze stosowaniem diety... Ja się spytałam, czy to konieczne, bo nie mam z kim synka zostawić i gin. powiedziała, że mogę do poradni w Poznaniu jechać ale jak coś tam coś tam... i znów mi o szpitalu gada. Mówię jej że mama była pytać o diabetologa w mojej miejscowości, może na jutro uda się mnie wcisnąć a jak nie to spróbuje umówić się prywatnie, gin. powiedziała, żebym spróbowała ale jak coś tam coś tam to by mnie na kilka dni położyła... uparła się na ten szpital... ale spytałam się jej czy ten szpital taki konieczny, to niby nie ale coś tam coś tam... yyyy.... Koleżanka też mi powiedziała ostatnio, że (100km) do Poznania jechała w 1ciąży do tej poradni, to żebym tam nie jechała, bo będę pół dnia czekała, zmierzą mi poziom cukru, dadzą diety i glukometr. Ten diabetolog niby u nas nie jest specjalistą od kobiet w ciąży, ale tam gdzie kumpela była w tym Poznaniu też ta poradnia na specjalną dla kobiet w ciąży nie wyglądała, bo z babciami i dziadkami czekała. Zobaczymy co da się tu na miejscu załatwić, tylko najgorsze, że nie wiem kiedy ten cukier mierzyć. Mierzę rano na czczo i godz po jedzeniu, czasami w ciągu dnia też godz po posiłku mierzę i jakie mam mieć wyniki??? Oby ta wizyta u diabetologa jutro wypaliła lub najdalej za kilka dni, tzn. jak jutro nie będę miała załatwionej wizyty to w środę gin. by mnie położyła. Och

KOPNIACZKI AMELECZKI
Stary 2011-07-11, 15:45   #4072
aa2
Zakorzenienie

hej kobity
kasiukuleczko jak pisza dziewczyny dowiedz sie dokładnie po co ten szpital itd a w razie czego sie nei zgadzaj-trzymam kciuki

co do metek ja nei zamierzam na razie nic odrywac , zreszta ja mam mało nowych rzeczy wiec na niektórych i tak nei ma hehe a jak sa to zostawiam zebym wiedziała co i jak jak bede widziec ze przeszkadzaja to wtedy ciachne
kurde toż to dodatkowa robota
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 15:46   #4073
agnieszka 0605
Zakorzenienie

kasiu nawet jak nie dostaniesz się do diabetologa to nie zgadzaj się na szpital tylko po to żeby ci pokazali co i jak to bez sensu.
Ja mierzę 1h po posiłku i norma do 120, natka i danika mierzą podobnie. Możesz też mierzyć co 2h i wtedy norma do 105 (wg mojego gin)

Stary 2011-07-11, 15:52   #4074
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Cytat:
Ja nie dostałam żadnej diety tylko zalecenia żeby jeść 6 posiłków dziennie, żeby na kanapce było tyle samo chleba co np masła i pomidora, w sensie żeby węglowodany nie stanowiły więcej niż 50% posiłku i że mam pamiętać że jestem w ciąży i że nie mogę się ograniczać z jedzeniem, ostatni posiłek koło 21 bo dziecko potrzebuje itd[COLOR="Silver"]

No mi np pobierali krew na czczo, po 1h i po 2h ale czemu tak to nie mam pojęcia. Trzeba im ufać chyba wiedzą co robią hehe i nie ma się co zastanawiać czy dobrze czy nie
Mi też tak krew pobierali, na czczo, po 1godz i po 2godz.
Wam to chociaż jakieś wskazówki gin. dają a ta moja... chyba ma olewatorskie podejście? a taka byłam z niej zadowolona...
Mam nadzieję, że lada dzień będę miała wizytę u diabetologa i dowiem się kiedy mierzyć cukier... Ja to myślałam, że ostatni posiłek trzeba najpóźniej koło 19 zjeść, żeby rano nie był za wysoki - nic nie wiem... jestem zielona

---------- Dopisano o 16:52 ---------- Poprzedni post napisano o 16:47 ----------

Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
hej kobity
kasiukuleczko jak pisza dziewczyny dowiedz sie dokładnie po co ten szpital itd a w razie czego sie nei zgadzaj-trzymam kciuki

co do metek ja nei zamierzam na razie nic odrywac , zreszta ja mam mało nowych rzeczy wiec na niektórych i tak nei ma hehe a jak sa to zostawiam zebym wiedziała co i jak jak bede widziec ze przeszkadzaja to wtedy ciachne
kurde toż to dodatkowa robota
No właśnie po co to leżenie w szpitalu? od diabetologa dowiem się więcej niż w tym szpitalu. Jutro od rana latam i załatwiam.
Ja też metek nie odcinam, bo mam z nich ściągę (jaki rozmiar na jakiego maluszka)

Cytat:
kasiu nawet jak nie dostaniesz się do diabetologa to nie zgadzaj się na szpital tylko po to żeby ci pokazali co i jak to bez sensu.
Ja mierzę 1h po posiłku i norma do 120, natka i danika mierzą podobnie. Możesz też mierzyć co 2h i wtedy norma do 105 (wg mojego gin)
Kurcze tyle że ja często po 1godz mam cukru 140 chociaż ostatnio miewam po 111, 129 ale po 2godz to już mam zawsze te 80pare do 90

KOPNIACZKI AMELECZKI
Stary 2011-07-11, 15:52   #4075
cotynato
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to cotynato

Cytat:
idę dokończyć obiad tzn, zrobić naleśniki

a jak mężuś wróci z pracy to jedziemy "na budowę" i może będę już mogła dziś malować ściany w kuchni
ale niziutko maluj chyba że "malować" w sensie nadzorować

Wymianka.
cotynato jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-11, 15:59   #4076
agnieszka 0605
Zakorzenienie

kasiu co lekarz to inne normy jeśli po 1h masz ok. 140 to trochę dużo, spróbuj jeść mniej.

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:55 ----------

i kasik nie panikuj, bo mam wrażenie, że sama się niepotrzebnie nakręcasz. Mi niby w poradni diabetlo. podali normę, że po 2 h mogę mieć do 140, ale ja stosuje sie do norm gina czyli po 1h 120. Jem mniej a częściej. Wieczorkiem jem do późna, na czczo nie mierze. Przede wszystkim wybierz jak chcesz mierzyć cukier tzn. po jakim czasie i sama zobaczysz co możesz jeść i ile.

Stary 2011-07-11, 16:01   #4077
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Mi też tak krew pobierali, na czczo, po 1godz i po 2godz.
Wam to chociaż jakieś wskazówki gin. dają a ta moja... chyba ma olewatorskie podejście? a taka byłam z niej zadowolona...
Mam nadzieję, że lada dzień będę miała wizytę u diabetologa i dowiem się kiedy mierzyć cukier... Ja to myślałam, że ostatni posiłek trzeba najpóźniej koło 19 zjeść, żeby rano nie był za wysoki - nic nie wiem... jestem zielona
Aga napisała juz wszystko wiec nie bede sie powtarzać, jak 3 lekarzy różnych (moj, Natki i Agi) mowi mniej wiecej to samo to mysle ze maja racje a w szpitalu ameryki przed tobą nie odkryją - diety innej niz te moje przykładowe tez ci nie dadzą bo innej nie ma poprostu ginka nie ma żadnych argumentów za szpitalem oprócz tego ze pewnie nie do konca wie, co ma z tobą zrobić
Stary 2011-07-11, 16:03   #4078
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Zmierzyłam sobie cukier, od kilku godz nic nie jadłam (żułam gumę orbit ) i mam 109cukru naprawdę stres podnosi cukier

KOPNIACZKI AMELECZKI
Stary 2011-07-11, 16:04   #4079
danika
Zakorzenienie

ok, zbieram sie do szkoły rodzenia - dzis zwiedzamy drugi szpital w naszym miescie
Stary 2011-07-11, 16:06   #4080
agnieszka 0605
Zakorzenienie

Cytat:
Zmierzyłam sobie cukier, od kilku godz nic nie jadłam (żułam gumę orbit ) i mam 109cukru naprawdę stres podnosi cukier
ale po co mierzyć cukier tak sobie?? On nic nie mówi
Mierz po posiłkach i nie kombinuj

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości