![]() |
#301 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wątek ANTY-kościelny..
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#302 |
Rozeznanie
|
No tak, masz rację w sumie.
Ale bezpośrednio od państwa to kościół dostaje pieniądze. To czy potem rozda wiernym czy nie to już jego sprawa ![]() I wiem, że nie daje ich jedynie wierzącym. Przecież nie neguje tego, że kościół robi pewne rzeczy dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#303 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#304 |
Zadomowienie
|
Ty złośnico ![]()
![]() |
#305 |
Zakorzeniona
|
Mój kolega był w seminarium. Po odejściu stamtąd nigdy więcej nie pojawił się w kościele. Opowiadał, że takich imprez jak w seminarium, to nigdy nie przeżył, jego koledzy - przyszli księża - zabawiali się z dziewczynami, tak samo jak ci, którzy księżmi już byli, palenie trawki i picie było na porządku dziennym.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#306 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#307 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#308 | |
Zakorzenienie
|
http://czestochowa.gazeta.pl/czestoc...m_miejscu.html
Cytat:
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#309 |
Zakorzeniona
|
Nie mam wolnego w święta, w Boże Ciało normalnie pracowałam, za to spóźniłam się do pracy 40 minut, bo komunikacja miejska stanęła przez idącą ulicą procesję.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#310 |
Zakorzenienie
|
Haylee
Ale w sumie, na pewno podobają wam się długie weekendy, co? albo czasem wolne w tygodniu, bo jest np. Boże Ciało? To na pewno nikomu nie przeszkadza... Cóż, Żydom czy prawosławnym bardziej podobałby sie długi weekend w święto Jomm Kipur czy w Wielkanoc prawosławną... Dlatego uważam, pochodząc racjonalnie do problemu, że ustawowo powinny wolne od pracy być TYLKO dni świąt państwowych. Ponadto, skoro jest to już utarte zwyczajem, tyle dni, ile przypada na święta kościelne, powinno zostać włączone do urlopów. I teraz: pracownik ma prawo brać urlop w dotychczasowym trybie ustawowym, za wyjątkiem tych dodanych dni, które może wykorzystać na kult swojej religii i wówczas pracodawca nie może odmówić udzielenia urlopu. Wówczas sprawiedliwie potraktuje się wyznawców wszystkich religii.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#311 |
Zakorzenienie
|
Ciekawa jestem, czy jakby dziecko tych wszystkich obrońców kościoła wykorzystał seksualnie jakiś ksiądz (czego oczywiście nikomu nie życzę!), a główną reakcją postawionych wyżej byłoby przeniesienie go na inna parafię i usilne wyciszanie sprawy, też dalej tak by tej instytucji bronili...
Bo właśnie takie sytuacje się zdarzały. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#312 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Gdyby po urodzeniu, moi rodzice zapisali mnie do jakiejs partii, też bym sie wypisała z niej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#313 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeżeli później Twoje dzieci uznają, że nie wierzą to dla nich akurat ten chrzest będzie oznaczał tyle, że jak były małe to polano im główki wodą. Więc nie rozumiem Twojego oburzenia dotyczącego obowiązku chrztu. Jak wyobrażasz sobie pytanie wierzących Katolików, którzy pownni uznawać istnienie Boga oraz grzechu pierworodnego czy chcą aby ich dzieci zostały przyjęte do wspólnoty Katolickiej czy może wolą z tym poczekać? Generalnie Kościół ustala ogólne ramy zachowania w oparciu o dogmaty wiary i za każdym razem tłumaczy dlaczego wymaga takiej a nie innej postawy. Nie ma szans aby papież się pytał wiernych czy chcą wychowywać swoje dzieci w wierze chrześcijańskiej. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#314 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Primo: kazdy sobie moze wejsc na jaki mu sie watek podoba. Secundo: zeby te wszystkie osoby trzymaly sie tematu... bo to sarkanie i plotki jak banda przekupek na targu ( ![]() ![]() Cytat:
![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#315 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Pewnie,że była rozmowa. Skończyło się na przeprosinach... ![]()
![]() |
![]() |
#316 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Czyli w praktyce należę do organizacji, z którą się nie identyfikuję. Jestem ateistką, do KK się nie zapisywałam... A w nim jestem. Cytat:
Poza tym... Dziecko we wspólnocie katolickiej? Takie małe dziecko niczego nie rozumie... Nie ma żadnej świadomości tego, co robią za nie rodzice. Zostaje wbrew własnej woli (bo jest nieświadome, więc nie ma woli w tej kwestii) zapisane do organizacji, której zasad nie zna i nie rozumie... A KK podobno tak wspiera świadome podejmowanie decyzji ![]() Cytat:
![]() |
![]() |
#317 | |
|
Cytat:
![]() ![]() A jeżeli ktoś się spotkał z takim zachowaniem to co, ma robić dobrą minę do złej gry? A udawać, że nic się nie dzieje, nosić klapki na oczach to dobrze? Mamy prawo wyrazić swoje zdanie. I dopóki nikt nie robi tego wulgarnie, nie widzę w tym nic złego. A jeżeli kogoś to boli, nie musi tego czytać ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie mowiac o tym, ze te wszystkie osoby, ktore sie ciskaja, ze maja prawo wypowiadac swoje zdanie, radosnie tego prawa klerowi odmawiaja ![]()
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#319 | |||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
To wychodzi to jakoś tak drugi wiek... (chociaż nie sprawdzałam w bezpośrednich źródłach i opieram się jedynie na cytowaniach). Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#320 | |
|
Cytat:
![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-07-12 o 22:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#321 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Skoro nie chce chodzić na religię, to niech nie chodzi, przecież te lekcje nie są obowiązkowe. A co do straszenia śmiercią matki to można wytłumaczyć dziecku, że to nie prawda i pani nauczycielka ma problemy natury...mentalnej Cytat:
Poza tym, po oficjalnym wystąpieniu z KK dane osobowe byłych członków wciąż są przetwarzane przez tę instytucję. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#322 |
|
W wiatraku mieli się zboże. Ze zboża robi się mąkę, która dodawana jest do piernika ![]()
![]() |
#323 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W Twoją poprzednia wypowiedź wnikać nie będę, bo jak widzę ja o chlebie, Ty o niebie ![]()
![]() |
![]() |
#324 | |
|
Cytat:
![]() ![]() Oj, nie powinnam siedzieć do tak późna... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#326 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#327 | ||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Wtedy nie byłoby już problemu z osobami, które są w statystykach jako katolicy, a KK mają gdzieś. Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#328 |
Konto usunięte
|
***luna, dlaczego uważasz, że Twoja religia jest taka dobra?
Edytowane przez 201801022117 Czas edycji: 2011-07-13 o 07:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#329 |
Zakorzenienie
|
Bo jej doświadczyłam i doświadczam.
Nie pochodzę z rodziny głęboko wierzącej. Pochodzę z rodziny, w której do kościoła trzeba było chodzić i tyle. Hipokryzja maksymalna, bo ja musiałam iść, mama czasami poszła, tato był i jest zagorzałym antyklerykałem. Jako dziecko do kościoła chodziłam, bo tak trzeba było. Jako nastolatka przeszłam okres ostrego buntu w tej kwestii. Ojciec był ze mnie dumny, mama rwała włosy z głowy (bo jak można tak bluźnić). Na lekcjach religii toczyłam debaty z prowadzącym na temat tego wszystkigo co złe: w kościele, wśród ludzi. Miałam mnóstwo wątpliwości, poza tym byłam wściekła na to, że ludzie cierpią i jak uważąłam wówczas Bóg z tym nic nie robi, nie reaguje, pozwala na nieszczęścia. Zresztą miałam podobne dylematy do tych, które pojawiają się w wątku. I jakoś tak się stało, że się nawróciłam. Samo nawrócenie uważam, za cud. Z włąsnej woli wróciłam do kościoła i znalazłam w nim wsparcie. Miałam szczęście do ludzi, z którymi można było porozmawiać, pobyć i którzy nie narzucali swojego punktu widzenia. I do tego Bóg kochający. W dyskusjach często się podkreśla, ze w katolicyzmie jet tak, ze albo wóz albo przewóz; albo jesteś katolikiem albo cię nie ma. Albo się strasz albo nie. Katolicyzm może być radykalny, ale też jest religią, w której Bóg jest miłosierny, zakochany w człowieku. I okazuje się, ze nie wszystko jest takie czarno-białe. Żeby nie było tak różowo: Przez prawie rok czasu mieszkałam u zakonnic. Wynajmowałam u nich pokój. Oczekiwałam głównie spokoju. To co tam przeżyłam można było nazwać różnie, na pewno nie spokojem ![]() Niektóre siostry budziły zgorszenie swoim zachowaniem. Mimo to, nie straciłam wiary w Boga czy w kościół.
![]() |
#330 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:36.