Wątek ANTY-kościelny.. - Strona 12 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-07-13, 08:13   #331
201801022117
Konto usunięte

Dot.: Wątek ANTY-kościelny..

Cytat:
Napisane przez ***luna Pokaż wiadomość
Bo jej doświadczyłam i doświadczam.

Nie pochodzę z rodziny głęboko wierzącej. Pochodzę z rodziny, w której do kościoła trzeba było chodzić i tyle. Hipokryzja maksymalna, bo ja musiałam iść, mama czasami poszła, tato był i jest zagorzałym antyklerykałem.
Jako dziecko do kościoła chodziłam, bo tak trzeba było.
Jako nastolatka przeszłam okres ostrego buntu w tej kwestii. Ojciec był ze mnie dumny, mama rwała włosy z głowy (bo jak można tak bluźnić). Na lekcjach religii toczyłam debaty z prowadzącym na temat tego wszystkigo co złe: w kościele, wśród ludzi.
Miałam mnóstwo wątpliwości, poza tym byłam wściekła na to, że ludzie cierpią i jak uważąłam wówczas Bóg z tym nic nie robi, nie reaguje, pozwala na nieszczęścia.
Zresztą miałam podobne dylematy do tych, które pojawiają się w wątku.

I jakoś tak się stało, że się nawróciłam. Samo nawrócenie uważam, za cud.
Z włąsnej woli wróciłam do kościoła i znalazłam w nim wsparcie.
Miałam szczęście do ludzi, z którymi można było porozmawiać, pobyć i którzy nie narzucali swojego punktu widzenia.
I do tego Bóg kochający.

W dyskusjach często się podkreśla, ze w katolicyzmie jet tak, ze albo wóz albo przewóz; albo jesteś katolikiem albo cię nie ma. Albo się strasz albo nie.
Katolicyzm może być radykalny, ale też jest religią, w której Bóg jest miłosierny, zakochany w człowieku. I okazuje się, ze nie wszystko jest takie czarno-białe.

Żeby nie było tak różowo:
Przez prawie rok czasu mieszkałam u zakonnic. Wynajmowałam u nich pokój. Oczekiwałam głównie spokoju. To co tam przeżyłam można było nazwać różnie, na pewno nie spokojem
Niektóre siostry budziły zgorszenie swoim zachowaniem.
Mimo to, nie straciłam wiary w Boga czy w kościół.
Skąd masz pewność, ze Bóg jest kochający, i miłosierny?
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 08:17   #332
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Bo tego doświadczam.
Poza tym Bóg sam o tym mówił. Zarówno w PS jak i w objwieniach świętych.
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 08:32   #333
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Bo tego doświadczam.
Poza tym Bóg sam o tym mówił. Zarówno w PS jak i w objwieniach świętych.
Jak tego doświadczasz? Dla mnie pojęcie "Bóg sam o tym mówił" jest zupełnie abstrakcyjne. Rozumiem, że masz na myśli, że wierzysz w to, co ktoś spisał?
Stary 2011-07-13, 08:44   #334
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Jak tego doświadczasz? Dla mnie pojęcie "Bóg sam o tym mówił" jest zupełnie abstrakcyjne. Rozumiem, że masz na myśli, że wierzysz w to, co ktoś spisał?
Doświadczam, bo daleko mi do ideału. Realcja z Bogiem jest osobista i ciężko jest mi ją opisać. Po prostu czuję Jego wsparcie i obecność każdego dnia.

I tak, wierzę w objawienia oraz to co jest zapisane w Piśmie Świętym.
Co do miłosierdzia, to ta kwestia pojawia się w objawieniach św. Faustyny Kowalskiej.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-07-13, 08:46   #335
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Moim zdaniem chrzczenie małych dzieci to głupota - te dzieci i tak należą do KK tylko na papierku. Dopiero jak dorastają to zaczynają cokolwiek rozumieć. Gdzieś na poziomie bierzmowania Także moim zdaniem chrzest powinien być tylko symboliczny. Tj. samo polanie głowy dziecka wodą. To mnie nie rusza. Ale bez przetwarzania danych osobowych, wpisywania tej duszyczki do statystyk itd. Dopiero bierzmowaniem (które powinno być dla osób pełnoletnich) dany człowiek deklarowałby świadome należenie do KK.
Wtedy nie byłoby już problemu z osobami, które są w statystykach jako katolicy, a KK mają gdzieś.
Szczerze to ja bym to rozwiazala w inny sposob. Po prostu wprowadzilabym oplate religijna, czyli placisz czesc dochodu na utrzymanie instytucji wyznaniowej do ktorej przynalezysz. W tym momencie ludzie bardzo szybko zadbaliby aby wyraznie zadeklarowac sie ktora religie wyznaja i nie byloby wierzacych-niepraktykujacych tudziez niewierzacych-pozujacych. No i wykreslenie z rejestru wiernych prawdopodobnie odbywaloby sie z automatu.

Cytat:
Nazywa sie to wiara.

Cytat:
A dla niektórych to jakiś ostry sędzia, który karze za wszystko. Jeśli Bóg istnieje, to ja nie jestem w stanie uwierzyć, że on chce, żeby ludzie mieli po 12 dzieci i nie mieli za co je utrzymać i chowali je w biedzie; nie wierzę że potępia kobietę, która chce usunąć ciążę, bo zagraża ona jej życiu, a ma dzieci już żyjące i nie chce ich osierocić; nie wierzę w Boga siedzącego ludziom pod kołdrą i tak dalej.
Tez w to nie wierze. Zarowno Bog jak i Kosciol daje ludziom mozliwosci aby nie mieli 12 dzieci, ktorych nie sa w stanie utrzymac. W przypadku ciazy zagrazajacej zyciu odpowiedz czy usunac czy nie nigdy nie jest latwa z moralnego punktu widzenia. Poza tym dla mnie jedynie Bog jest w stanie naprawde ocenic postepowanie danego czlowieka a jego zdania odnosnie kazdej pojedynczej sytuacji nie znamy i dlatego zaden Katolik nie ma prawa nikogo potepiac. Jednak zadaniem Kosciola powinno byc wskazywanie ludziom jakie postepowanie prowadzi do rozwoju duchowego oraz poglebienia wiezi z Bogiem wiec sila rzeczy nie moze pozwolic sobie na relatywizm moralny.

Cytat:
Porównywanie obywatelstwa z przynależnością do jakiegokolwiek związku wyznaniowego jest zupełnie nieadekwatne.
W sumie to dlaczego? I tu i tu jest to twór sztuczny powstaly na podstawie umowy grupy ludzi. W obu przypadkach przynaleznosc jest okreslana na podstawie pochodzenia rodzicow, ale mozna ja pozniej zmienic po spelnieniu odpowiednich warunkow albo sie jej zrzec calkowicie co niesie za soba pewne konsekwencje. W obu przypadkach przynaleznosc pozwala na korzystanie z praw przyslugujacych czlonkowi wspolnoty oraz podporzadkowanie sie prawom tejze wspolnoty. W obu przypadkach informacje dotyczace czlonkow wspolnoty sa zbierane i przetwarzane.
Zgadzam sie, ze instytucja panstwa jest bardziej rozbudowana i przynaleznosc do niej nie wymaga zaangazowania ze strony duchowej (chociaz patriotyzm jest mile widziany) w przeciwienstwie do instytucji Kosciola ale mozna zauwazyc wiele analogii.
Switezianka_23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 08:51   #336
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Doświadczam, bo daleko mi do ideału. Realcja z Bogiem jest osobista i ciężko jest mi ją opisać. Po prostu czuję Jego wsparcie i obecność każdego dnia.

I tak, wierzę w objawienia oraz to co jest zapisane w Piśmie Świętym.
Co do miłosierdzia, to ta kwestia pojawia się w objawieniach św. Faustyny Kowalskiej.
Rozumiem. Dlaczego akurat ta wiara jest Ci najbardziej bliska?

Cytat:
Napisane przez Switezianka_23 Pokaż wiadomość

Nazywa sie to wiara.
E, no co Ty nie powiesz... Bardzo wyczerpująca odpowiedz, nie ma co.
Stary 2011-07-13, 08:54   #337
Sherezada
BAN stały

moja znajoma chodziła 2 lata z chłopakiem, kiedy przyszło do ślubu facet nie chciał ślubu kościelnego tylko cywilny, no ok, 2 tygodnie przed ślubem okazało się ze koleś jest księdzem... historia autentyczna

ksiądz z mojej parafii jeździ sobie autkiem na wycieczki z pewna kobietą i iaj kogoś nie zna mówi ze to jego zona...
Sherezada jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 08:56   #338
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
No ale co mam Tobie powiedziec? Religia opiera sie na wierze nie na wiedzy. Dlatego pytanie: "skad wiesz?" jest od poczatku bledne. Gdyby ktokolwiek wiedzial na pewno i mial niezbite dowody na istnienie i charakter Boga to nie moznaby mowic o wierze.
Stary 2011-07-13, 09:04   #339
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
No ale co mam Tobie powiedziec? Religia opiera sie na wierze nie na wiedzy. Dlatego pytanie: "skad wiesz?" jest od poczatku bledne. Gdyby ktokolwiek wiedzial na pewno i mial niezbite dowody na istnienie i charakter Boga to nie moznaby mowic o wierze.
Ja wiem na czym polega wiara. Miałam na myśli to, że zdanie "nazywa się to wiara", na moje pytanie "skąd masz pewność, że Bój jest kochający i miłosierny", lekko się rozmijają. Poza tym, myślę, że odpowiedz na takie pytanie można rozwinąć o swoje własne przemyślenia, a nie o suchy fakt, jakim jest to, że wiara polega an ufaniu w coś, czego nie widzieliśmy i co ie jest naukowo udowodnione.
Stary 2011-07-13, 09:05   #340
_vixen_
Zakorzenienie

Ale gdzie wy widzicie tę dobroć i miłosierdzie boże?
W szpitalu na onkologii, w hospicjach dla dzieci? W rodzinach patologicznych? W domach opieki społecznej? Czy to jest po prostu "odczuwanie" boskiego miłosierdzia, jak grupa oazowa siedzi na spotkaniu i wyśpiewuje infantylne piosenki? Albo wśród dziewczyn, które na wspomnianym tutaj temacie pielgrzymki do Częstochowy w burzę piszą "Bóg jest kochany", bo nie pozwoli piorunowi w pielgrzymkę strzelić? To ma być ta dobroć boża?

Kupiłam ostatnio najnowszą książkę Szymona Hołowni. Rozmawia w niej m.in. z kobietą, której najpierw urodziło się chore dziecko, potem sama zachorowała na raka, a potem białaczki dostał jej starszy syn. I ona nadal wierzy, ze Bóg jest dobry... Dla mnie taka wiara to już desperackie trzymanie się przy czymś, co jako jedyne może zapewnić niezałamanie się psychiczne. Liczenie na nagrodę od Boga za to cierpienie, bo nikt nie chce uwierzyć, że generalnie jest ono całkiem bez sensu. Bóg ma nadawać sens sprawom, które tego sensu w sumie nie mają, bo jaki sens mają śmiertelne choroby? Kobieta zmarła, osierocając 3 dzieci i męża...
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 09:14   #341
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
W szpitalu na onkologii, w hospicjach dla dzieci? W rodzinach patologicznych? W domach opieki społecznej? Czy to jest po prostu "odczuwanie" boskiego miłosierdzia, jak grupa oazowa siedzi na spotkaniu i wyśpiewuje infantylne piosenki? Albo wśród dziewczyn, które na wspomnianym tutaj temacie pielgrzymki do Częstochowy w burzę piszą "Bóg jest kochany", bo nie pozwoli piorunowi w pielgrzymkę strzelić? To ma być ta dobroć boża?

Kupiłam ostatnio najnowszą książkę Szymona Hołowni. Rozmawia w niej m.in. z kobietą, której najpierw urodziło się chore dziecko, potem sama zachorowała na raka, a potem białaczki dostał jej starszy syn. I ona nadal wierzy, ze Bóg jest dobry... Dla mnie taka wiara to już desperackie trzymanie się przy czymś, co jako jedyne może zapewnić niezałamanie się psychiczne. Liczenie na nagrodę od Boga za to cierpienie, bo nikt nie chce uwierzyć, że generalnie jest ono całkiem bez sensu. Bóg ma nadawać sens sprawom, które tego sensu w sumie nie mają, bo jaki sens mają śmiertelne choroby? Kobieta zmarła, osierocając 3 dzieci i męża...
Niestety ja dlatego między innymi nie wierzę w Boga, że widzę, co się dzieje na świecie. Nie wiem, niektórzy nazywają to karą za grzechy, ale dla mnie jest ona zbyt okrutna. Kiedyś oglądałam film o wojnie, gdzie umierający żołnierze pytali: "Gdzie teraz jest Bóg?", a inni odpowiadali: "Na pewno nie z nami". Chciałabym wierzyć, że Bóg jest miłością i chce dla człowieka jak najlepiej, ale czasami mam wrażenie, że jeśli on istnieje, to stworzył świat i ludzi na zasadzie: "to teraz róbta co chceta" i niewiele go obchodzi ani antykoncepcja, ani choroby, ani inne rzeczy. Na ogół w miłosiernego Boga wierzą ci, których nie spotkała żadna większa tragedia.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 09:16   #342
201801022117
Konto usunięte

Cytat:

Bo Bóg wystawia człowieka na próby... Im bardziej kocha człowieka, ty cięższe przeżycia mu daje... Czy jakoś tak to było. Już nie pamiętam dokładnie.
Stary 2011-07-13, 09:16   #343
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
A przypowieść o Hiobie czytałaś? Podobny mechanizm :/
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 09:20   #344
invisible_01
Zakorzeniona

Cytat:
Bo Bóg wystawia człowieka na próby... Im bardziej kocha człowieka, ty cięższe przeżycia mu daje... Czy jakoś tak to było. Już nie pamiętam dokładnie.
No tak, to pięknie brzmi i niektórym pomaga mówienie sobie w chwili tragedii, że Bóg mi wynagrodzi cierpienie, ale jednak ja tak nie potrafię.
invisible_01 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 09:21   #345
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cała religia polega na tym, że ludzie jakoś próbują sobie tłumaczyć różne zjawiska - szczególnie cierpienie, śmierć, sens życia...
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 09:24   #346
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez invisible_01 Pokaż wiadomość
No tak, to pięknie brzmi i niektórym pomaga mówienie sobie w chwili tragedii, że Bóg mi wynagrodzi cierpienie, ale jednak ja tak nie potrafię.
Ja też nie. Nie znoszę myślenia "bo Bóg tak chciał". W ogóle martyrologia tej religii jest naprawdę mocno zakorzeniona. W końce święci też cierpieli.
Stary 2011-07-13, 09:25   #347
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie. Nie znoszę myślenia "bo Bóg tak chciał". W ogóle martyrologia tej religii jest naprawdę mocno zakorzeniona. W końce święci też cierpieli.
Ba, żeby zostać świętym musieli cierpieć za wiarę i dla wiary.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
Stary 2011-07-13, 09:32   #348
_vixen_
Zakorzenienie

Myślę, że sens swojemu życiu człowiek powinien nadawać SAM, a nie szukać go u jakiegoś Boga, co to nawet jego antykoncepcją się zajmuje. Dlatego właśnie razi mnie przywiązywanie wagi i wiara u niektórych w to, że warto ze względów religijnych NPR stosować i nie uprawiać seksu przed ślubem...no kurde, ludzie w męczarniach na raka umierają, cierpią niewinne dzieci, Afryka ginie na AIDS i wyrzyna się w jakichś plemiennych wojnach, a tutaj panienki z oazy śpiewają piosenki, chwalą NPR i opowiadają jak to seksu przedmałżeńskiego nie uprawiają i jaki to Bóg jest "kochany", daje im siłę i jest z nimi.
Stary 2011-07-13, 09:32   #349
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Linaewen Pokaż wiadomość
Ba, żeby zostać świętym musieli cierpieć za wiarę i dla wiary.
Jezus też cierpiał, więc człowiek nie powinien sie skarżyć, na swoje malutkie problemy. W końcu, jeżeli ktoś prowadzi spokojne życie, bez większych problemów, jest szczęśliwy, to nie może zostac swiętym.
Stary 2011-07-13, 09:34   #350
***luna
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem. Dlaczego akurat ta wiara jest Ci najbardziej bliska?

Podejrzewam, ze po prostu miało na to wpływ: odpowiednie miejsce, odpowiedni czas
Chociaż muszę przyznać, że poznałam też inne religie (które szanuję zresztą), i żadna nie przyciągnęła mnie na tyle, by opuścić KK.

Cytat:

W szpitalu na onkologii również
Tu nie ma łatwego przełożenia czy liniowego ciągu przyczynowo skutkowego.
Po pierwsze miłosierdzie wiąże się dla sooby wierzącej nie tylko z życiem doczesnym, ale również z tym co się dzieje po naszej śmierci.

Po drugie miłość Boga objawia się nie tylko w tym co się nam przydarza, ale również z tym jak sobie z tym radzimy.

Po trzecie nie Bóg wywołuje wojny. Człowiek wywołuje wojny.
Kwestia jest taka, że Bóg dał człowiekowi wolną wolę i jej nie odbiera.

Co do kwestii tragedii. Spotkało mnie w życiu kilka.
blogowo:
aktywnie
Stary 2011-07-13, 09:35   #351
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Ja wiem na czym polega wiara. Miałam na myśli to, że zdanie "nazywa się to wiara", na moje pytanie "skąd masz pewność, że Bój jest kochający i miłosierny", lekko się rozmijają. Poza tym, myślę, że odpowiedz na takie pytanie można rozwinąć o swoje własne przemyślenia, a nie o suchy fakt, jakim jest to, że wiara polega an ufaniu w coś, czego nie widzieliśmy i co ie jest naukowo udowodnione.
Ale tak naprawde do tego sie sprawa sprowadza. Rozwiniecie o wlasne przemyslenia bedzie tylko i wylacznie subiektywnym stanowiskiem danej osoby.

Cytat:
Dobroc Boza mozna zobaczyc wszedzie. Wierzac, ze Bog stworzyl swiat, ktory jest niesamowicie zlozony i mimo obecnosci zla piekny mozna sie zachwycic juz samym tym faktem. Jezeli wierzysz, ze to ze kazdego dnia otwierasz oczy, oddychasz, przezywasz zarowno dobre jak i zle rzeczy dzieki woli Boga zauwazasz jego dobroc. Bog to nie siwy staruszek zrzucajacy z nieba prezenty albo stojacy z parasolem nad pielgrzymka :P

Pytasz sie dlaczego Bog pozwala na bol i cierpienie. Jest to chyba glowne pytanie watpiacych. Mam wrazenie, ze nasz swiat jest niedoskonaly po to abysmy mogli korzystac z danej nam wolnej woli. Nie jest sztuka kochac kogos, kto daje Ci wszystko i kiedy jest Ci wygodnie albo gdy masz pewnosc ze Bog istnieje i jest wszechmocny. Sztuka jest wierzyc i widziec Boga wlasnie w niedoskonalym swiecie.
Stary 2011-07-13, 09:42   #352
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Myślę, że sens swojemu życiu człowiek powinien nadawać SAM, a nie szukać go u jakiegoś Boga, co to nawet jego antykoncepcją się zajmuje. Dlatego właśnie razi mnie przywiązywanie wagi i wiara u niektórych w to, że warto ze względów religijnych NPR stosować i nie uprawiać seksu przed ślubem...no kurde, ludzie w męczarniach na raka umierają, cierpią niewinne dzieci, Afryka ginie na AIDS i wyrzyna się w jakichś plemiennych wojnach, a tutaj panienki z oazy śpiewają piosenki, chwalą NPR i opowiadają jak to seksu przedmałżeńskiego nie uprawiają i jaki to Bóg jest "kochany", daje im siłę i jest z nimi.

Ja zawsze miałam odczucie, że większość tych panienek z oazy to ma tak proste życie jak budowa cepa. A przynajmniej pojęcie o życiu.

Zabawne jak znalazły sobie drugiego natchnionego, wzięli ślub, (oczywiście nie mieszkali przed, seksu też niet) zrobili sobie dzieciaka - i teraz dawaj od biskupa do biskupa o "stwierdzenie nieważności"
bo okazało się że dorosłe życie to skomplikowane jest, nie czarno białe, a i Bóg opuścił np. męża który zachowuje się jak dziecko we mgle.

To jest złośliwe co napisałam, ale czytam fora różne, widzę co się koło mnie dzieje...
Przynajmniej mniej religijne koleżanki potrafią powiedzieć - nie wyszło, rozwiodłam się, wpadłam z nieodpowiednim człowiekiem - ale sobie poradzę mimo wszystko.

A nie "szatan opętał mojego męża i muszę się za niego więcej modlić"

I tutaj kamyczek do antykościelnego wątku - księża udzielają porad rodzinnych, korzystając ze swojej przewagi nad owieczkami często doradzają im rzeczy które prowadzą do dalszych dramatów w życiu ludzi. Niestety, to ich zasługa w dużej mierze że tyle małżeństw jest nieudanych. Najpierw namawiają ludzi do ślubu bez wcześniejszego poznania się a potem doradzają tkwienie w nieudanym małżeństwie.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 09:42   #353
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
Ale tak naprawde do tego sie sprawa sprowadza. Rozwiniecie o wlasne przemyslenia bedzie tylko i wylacznie subiektywnym stanowiskiem danej osoby.

Dobroc Boza mozna zobaczyc wszedzie. Wierzac, ze Bog stworzyl swiat, ktory jest niesamowicie zlozony i mimo obecnosci zla piekny mozna sie zachwycic juz samym tym faktem. Jezeli wierzysz, ze to ze kazdego dnia otwierasz oczy, oddychasz, przezywasz zarowno dobre jak i zle rzeczy dzieki woli Boga zauwazasz jego dobroc. Bog to nie siwy staruszek zrzucajacy z nieba prezenty albo stojacy z parasolem nad pielgrzymka :P

Pytasz sie dlaczego Bog pozwala na bol i cierpienie. Jest to chyba glowne pytanie watpiacych. Mam wrazenie, ze nasz swiat jest niedoskonaly po to abysmy mogli korzystac z danej nam wolnej woli. Nie jest sztuka kochac kogos, kto daje Ci wszystko i kiedy jest Ci wygodnie albo gdy masz pewnosc ze Bog istnieje i jest wszechmocny. Sztuka jest wierzyc i widziec Boga wlasnie w niedoskonalym swiecie.
Ja właśnie chciałam poznac subiektywne stanowisko danej osoby.

Ja codziennie rano otwieram oczy, i cieszę się z życia, bez konieczności zauważania dobroci Boga, bo uważam, że moje życie toczy się tak, jak sama tego chcę. Uważasz, że człowiek nie wierzący jest gorszy od wierzącego?

Edytowane przez 201801022117
Czas edycji: 2011-07-13 o 09:54

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-13, 09:48   #354
Aramintha
Wtajemniczenie

Cytat:
W sumie to dlaczego? I tu i tu jest to twór sztuczny powstaly na podstawie umowy grupy ludzi. W obu przypadkach przynaleznosc jest okreslana na podstawie pochodzenia rodzicow, ale mozna ja pozniej zmienic po spelnieniu odpowiednich warunkow albo sie jej zrzec calkowicie co niesie za soba pewne konsekwencje. W obu przypadkach przynaleznosc pozwala na korzystanie z praw przyslugujacych czlonkowi wspolnoty oraz podporzadkowanie sie prawom tejze wspolnoty. W obu przypadkach informacje dotyczace czlonkow wspolnoty sa zbierane i przetwarzane.
Można też nabyć obywatelstwo na podstawie miejsca urodzenia. Rzecz w tym, że z obywatelstwa wynikają realne prawa a z członkostwa w KK już nie. Jak potraktujesz chrzest czy I Komunię jak nie w wymiarze duchowym? Może jedynie z tym wyjątkiem, że chrzest jest formalnym zapisaniem dziecka do organizacji.
Poza tym, nieletniemu można zmienić obywatelstwo, ale wyłączyć go z KK już nie (aż do osiągnięcia pełnoletności).
Fakt przetwarzania danych osobowych przez wspólnotę, której jest się członkiem jest zupełnie normalny. Nienormalne jest to, że po wypisaniu się z KK moje dane osobowe będą nadal przetwarzane, chociaż sobie tego nie życzę.

Cytat:
A przypowieść o Hiobie czytałaś? Podobny mechanizm :/
Mnie zawsze w przypowieści o Hiobie zastanawiało, jak można tak dla zabawy zabić 10(?) osób. Chodzi o pierwsze dzieci Hioba, te które zginęły, żeby sprawdzić czy Hiob po ich śmierci odwróci się od Boga. Nie odwrócił się, to dostał nowy zestaw dziatków, lepszy nawet niż poprzedni, bo córki były ładniejsze.
Aramintha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 09:49   #355
Linaewen
Zakorzenienie

Cytat:

Ja codziennie rano otwieram oczy, i cieszę się z życia, bez konieczności zauważania dobroci Boga, bo uważam, że moje życie toczy się tak, jak sama tego chcę. Uważasz, że człowiek nie wierzący jest gorszy od ateisty?
A czymże się różni niewierzący od ateisty? :szok:

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Cytat:
Mnie zawsze w przypowieści o Hiobie zastanawiało, jak można tak dla zabawy zabić 10(?) osób. Chodzi o pierwsze dzieci Hioba, te które zginęły, żeby sprawdzić czy Hiob po ich śmierci odwróci się od Boga. Nie odwrócił się, to dostał nowy zestaw dziatków, lepszy nawet niż poprzedni, bo córki były ładniejsze.
Otóż to... Dla mnie to też najtragiczniejszy moment tej przypowieści
Stary 2011-07-13, 09:54   #356
201801022117
Konto usunięte

Cytat:
A czymże się różni niewierzący od ateisty? :szok:

---------- Dopisano o 10:49 ---------- Poprzedni post napisano o 10:48 ----------

Otóż to... Dla mnie to też najtragiczniejszy moment tej przypowieści
Oczywiście miałam na myśli czy człowiek nie wierzący jest gorszy od wierzącego... Zaraz poprawię.
Stary 2011-07-13, 09:57   #357
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
.
Z tą wolną wolą i dobrocią to moim zdaniem dobrze ilustruje to:

Cytat:
Bóg jest wspaniały, miłosierny i bardzo kocha wszystkich ludzi. Musisz w to głęboko uwierzyć, bo inaczej tenże Bóg nie wpuści cię do nieba. Będziesz do końca świata smażył się w piekle!
Bóg dał ci wolność - możesz go słuchać, albo nie, lecz jeśli nie będziesz posłuszny, zafunduje ci męki w piekle. Ale wolność wyboru masz.
http://nonsensopedia.wikia.com/wiki/...rym_katolikiem

Poza tym mam też wrażenie, że każdy dorabia sobie wizerunek Boga do własnych potrzeb. Ty masz taki, u agresywnych prolajfowców Bóg nic, ino karze za aborcje. U innych karze za złe mówienie o księdzu. U innych za seks przed ślubem skazuje na piekło. 6 miliardów ludzi na świecie, a u większości inny obraz Boga.

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
Ja zawsze miałam odczucie, że większość tych panienek z oazy to ma tak proste życie jak budowa cepa. A przynajmniej pojęcie o życiu.

Zabawne jak znalazły sobie drugiego natchnionego, wzięli ślub, (oczywiście nie mieszkali przed, seksu też niet) zrobili sobie dzieciaka - i teraz dawaj od biskupa do biskupa o "stwierdzenie nieważności"
bo okazało się że dorosłe życie to skomplikowane jest, nie czarno białe, a i Bóg opuścił np. męża który zachowuje się jak dziecko we mgle.

To jest złośliwe co napisałam, ale czytam fora różne, widzę co się koło mnie dzieje...
Przynajmniej mniej religijne koleżanki potrafią powiedzieć - nie wyszło, rozwiodłam się, wpadłam z nieodpowiednim człowiekiem - ale sobie poradzę mimo wszystko.

A nie "szatan opętał mojego męża i muszę się za niego więcej modlić"

I tutaj kamyczek do antykościelnego wątku - księża udzielają porad rodzinnych, korzystając ze swojej przewagi nad owieczkami często doradzają im rzeczy które prowadzą do dalszych dramatów w życiu ludzi. Niestety, to ich zasługa w dużej mierze że tyle małżeństw jest nieudanych. Najpierw namawiają ludzi do ślubu bez wcześniejszego poznania się a potem doradzają tkwienie w nieudanym małżeństwie.

Mam takie oazowe znajome, pracy szukać na wakacje nie będą, bo idą z pielgrzymką do Częstochowy, i to ta pielgrzymka jest najważniejsza Fajnie jest, wesoły ksiądz Marek gra na gitarze i wesoło o Bogu podśpiewują. I dodatkowo ochrona przed piorunami zapewniona

Co do porad księży, to przecież był mój wątek o "Życiu seksualnym katolików", genialne poradnictwo, chłop poślubiony po pół roku znajomości zostawił babę w ciąży, przeniósł się do kochanicy, a ona wciąż się modli, liczy, że do niej wróci, a komentujące na wątku przyklaskują temu powrotowi Nie dziwota, że potem są ci ludzie nieszczęśliwi całe życie i na stare lata dziennikarzy TVNu napieprzają laskami.
Stary 2011-07-13, 10:08   #358
Yenes
Rozeznanie

Oh a mnie się przypomniało jak to do znajomych przyszedł ksiądz po kolędzie

Znajomy był wcześniej z inną kobietą, mieli dziecko, ale rozeszli się i ona go prosiła żeby nie ingerował w ich życie bo układa je sobie z kimś innym.
No i on też sobie ułożył życie, miał córkę, żonę...

A ksiądz przyszedł do nich po kolędzie i wydarł się na niego, że ma wracać do tamtej a nie tu żyć w grzechu

No to facet się pyta: To co mam to dziecko teraz zostawić?

Ps. Żeby nie było - ja wiem, że kolejny ślub jest niedopuszczalny w kościele, że żyją w grzechu, nie musieli księdza przyjmować - ale chodzi mi o reakcje tego księdza - no jak można się na kogoś drzeć w jego własnym mieszkaniu i kazać mu zostawić małe dziecko i wracać do byłej żony?
Yenes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 10:21   #359
agusiajnw
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Yenes Pokaż wiadomość
Oh a mnie się przypomniało jak to do znajomych przyszedł ksiądz po kolędzie

Znajomy był wcześniej z inną kobietą, mieli dziecko, ale rozeszli się i ona go prosiła żeby nie ingerował w ich życie bo układa je sobie z kimś innym.
No i on też sobie ułożył życie, miał córkę, żonę...

A ksiądz przyszedł do nich po kolędzie i wydarł się na niego, że ma wracać do tamtej a nie tu żyć w grzechu

No to facet się pyta: To co mam to dziecko teraz zostawić?

Ps. Żeby nie było - ja wiem, że kolejny ślub jest niedopuszczalny w kościele, że żyją w grzechu, nie musieli księdza przyjmować - ale chodzi mi o reakcje tego księdza - no jak można się na kogoś drzeć w jego własnym mieszkaniu i kazać mu zostawić małe dziecko i wracać do byłej żony?
zgodnie z nauką kościoła tak właśnie jest...
najgłupsze według mnie jest jak ktoś ślubuje i podpisuje się pod słowami "aż do śmierci" a potem dziwi się, że ksiądz się bulwersuje
agusiajnw jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-13, 10:23   #360
Switezianka_23
Rozeznanie

Cytat:
Można też nabyć obywatelstwo na podstawie miejsca urodzenia. Rzecz w tym, że z obywatelstwa wynikają realne prawa a z członkostwa w KK już nie.
Rowniez wynikaja, chociazby prawo do pochowku w obrzadku Katolickim. Oczywiscie sa to inne prawa ale tez obie instytucje maja inne zadania.

Cytat:
Nienormalne jest to, że po wypisaniu się z KK moje dane osobowe będą nadal przetwarzane, chociaż sobie tego nie życzę.
Naprawde po wykresleniu z rejestru wiernych Twoje dane sa dalej przetwarzane? Szczerze nie orientuje sie w tym aspekcie. Moglabys podac zrodlo takiej informacji?

Cytat:
Uważasz, że człowiek nie wierzący jest gorszy od wierzącego?
Nie uwazam ze jakikolwiek czlowiek jest gorszy od drugiego z powodu jego rasy, plci czy wyznania. Kazdy czlowiek ma prawo poszukiwac szczescia tak jak uwaza za stosowne (o ile nie rani przy tym innych).
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości