|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#37801 | |||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Zrobię sobie zestawienie wypowiedzi Pseudofemienistki i AjriszMarty, bo chciałabym uszczegółowić.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ajrisz radzi żel lniany, ja dodam, że można go przemieszać w ręce z odżywką b/s. Cytat:
Osobiście wolę mieszanki. I najważniejsze - olejuję zimą. Obecnie też ograniczyłam do dolewania do odżywki d/s. Cytat:
Cytat:
- mniejszą ilość kokosa, - połączenie kokosa z innymi składnikami. To sprawia (moim zdaniem), że ten olej zaczął Ci służyć na nowo.
|
|
#37802 |
|
Zakorzenienie
|
Zacnie Mama ostatnio ma fazę na zalewanie ziół olejami. Postanowiła zalać nagietek dla dziecia i do mnie z pytaniem, który olej będzie najlepszy. Dzieć taki alergik i wrażliwiec że już i mnie przegonił. I tu przykład emolientowy - wszystkie oleje są dla skóry zacne. Ale - oliwa będzie przyspieszała gojenie, słonecznikowy jest najlżejszy i najbardziej uniwersalny (na skórę, włosy różnie), lniany będzie przeciwzapalny, rycyna na syfy, kokos dla atopowca //mogłam coś pomylić bo piszę bez ściągi, to tak dla przykładu// W Joaśce babcinej nawilżającej są proteiny hydr mleka Farmaceuci obawiam się nie uczą się pod tym kątem o jaki nam chodzi gdy przychodzimy z konkretnym dziwnym pytaniem. Lekarze też niekoniecznie, moja derma boi się ziół tak że zakazała pić nawet zieloną herbatę itd a inna przepisze papkę z siemienia i glinkę ;] Dla nas nauczka - patrzeć w skład przed zakupem (petroleum to spir ze śladową zawartością, prawda? Też dałam se to wcisnąć zamiast nafty, bo mama kazała spożywczą to było przed zakręconym wątkiem ;P )Aaaa dobrze że mam tak dużo roboty na jutro, umierać z nerwów zacznę dopiero wieczorem :P |
|
|
|
#37803 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak wierzysz, że pomagają, to pomagają ![]() oj też bym tak chciała ja za słodkie bym zabiła ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() wczoraj dałam parę kropel pichtowego do hydrolatu cytrynowego na wacik (miła buźka) a potem na noc zmieszałam z żelem HA (buby jakby mniejsze albo to autosugestia)ale mocno daje lasem nie mogę znaleźć, oj tam...może w aptece popytam (albo o ten do ciemnych włosów)
|
|
|
#37804 | |||||
|
|
Merz Special Drages? Na dozie kupowałam ostatnio za 35 zł (6-złotowa obniżka).
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Przyłączam się do klubu misiów Haribo Też tak sobie mówię Cytat:
Lniany jest z niewnikających, winogrono też, choć wnika bardziej niż lniany. Próbuj, ale co do lnianego, to pamiętaj, że musi być w ciemnej butelce i przechowywany w chłodzie (krótki termin przydatności). Cytat:
Cytat:
|
|
#37805 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie straszcie mnie tą naftą, bo nie użyję w ko0ńcu...najwyżej będę zmywać slsem ![]() a zdjęcia będą, ale jak wyjdą...chociaż tu się pokażę, bo w domu mnie nie rozumieją ![]() pijdraczę się i do apteki/rossa w drogę
|
|
|
#37806 | ||||
|
|
A na wizażu wisi
Proszę się uczyć, bo kto mi mosty będzie budował Będziesz Pielęgnuj konsekwentnie, kochaj je, rozpieszczaj, szanuj, a się odwdzięczą. Zresztą czy my nie jesteśmy tu od tego, byś miała piękne loki? ![]() Właśnie tak mi się coś wydaje. Myślałam, ze sobie przekleiłam, by mieć dla potomności, ale chyba ni Jestem rycerzem, który zrobił "NI"A maseczkę polecam - zrób, jeśli masz ochotę ![]() Cytat:
![]() Cytat:
i jak tu zapomnieć o czerwonym? Czyli "zmniejszone", ale nie najmniejsze. ---------- Dopisano o 14:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:58 ---------- Cytat:
Ja się na naftą nie lubię, bardzo obciąża mi włosy, nie mogę domyć. Ale są osoby, którym nafta bardzo służy. Trzeba sprawdzić. Cytat:
|
|
#37807 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Pewnie coś źle ujęłam Więc podsumuję Wcieram w skalp kawę, ale od niedawna. Próbowałam robić płukankę z kawy na całe włosy, ale po niej były szorstkie. A na włosy czasem stosuję różne ziołowe płukanki, które wymieniłam
|
|
|
|
|
#37808 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Dolałam sobie do garniera avokado (póki co altterry jeszcze nie mam) hydrolat z aloesu, loczki ładniejsze ![]() Cytat:
Prawda A najważniejsze, by były zdrowe, a na ile się skręcą, to zobaczymy. TŻ zaczyna mówić, że mam już za dużo tych odżywek i wzdycha, gdy chcę zajechać do sklepu sprawdzić, czy była dostawa w drogerii
Wymienię 4 ml. Armani Prive Royal Oud na Armani Prive Ambre Soie i Amblre Orient Lakiery, kolorówka, włosy, zapachy, nowe ubrania i buty grudzień FREYA ARABELLA 30E Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2011-07-13 o 14:50 |
||
|
|
|
#37809 |
|
|
Mimi1812 teraz wszystko jasne
![]() Kociasta cieszę się Nie chciałabym tylko wprowadzać kogokolwiek w błąd ![]() Ech, ponownie to napiszę, ale nie mogę się powstrzymać - muzyki można nie lubić, ale loki Katy B są... piękne (fakt, mogłyby być bardziej błyszczące, mniej suche, ale i tak jest sympatycznie i gęsto. Ja też chcę )
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-07-13 o 14:35 |
|
|
|
#37810 |
|
Zakorzenienie
|
Ja byłam w rossmannie i kupiłam kilka specyfików po promocyjnej cenie
|
|
|
|
#37811 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
![]() Maseczkę zrobię jak dorwę produkty ![]() Ale ja hennuję ciemnym brązem, zero w nim rudości no chyba, że samo słowo tak działa... ![]() Cytat:
Cytat:
ja na pewno nie załapię się już na promocję |
|||
|
|
|
#37812 |
|
Zakorzenienie
|
Całą serię tą z Isany wzięłam (różową) i jeszcze parę rzeczy, jedna odżywka była za 3 zł, bo wycofują ją ze sprzedaży
![]() Dasz radę Cały czas coś tam jest w promocji![]() A czym się różnią Botticelli Curls od Wavy? Tak się waham między tymi
Edytowane przez agulaaaa Czas edycji: 2011-07-13 o 14:58 |
|
|
|
#37813 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dobrze wiedziec, obym tylko miała jakieś pieniądze w sierpniu...Ajrisz, jakie urocze loczki okołouszne Cytat:
Zazdraszczam kręcenia okropnie, ja nie mam co liczyc na więcej niż moje smętne fale, a te będą dobrze wyglądac dopiero od pewnej długości... ![]() Trzymam mocno!Cytat:
Jak miło ![]() Cytat:
Wiem, że jak palnę głupstwo to nikt mnie nie zlinczuje i do tego na każde pytanie otrzymuję odpowiedź. Nawet jak jest głupie ![]() Ja sobie wmawiam że na stawy pomaga, moja babcia tak twierdzi ![]() Jest! Przed chwilą byłam ![]() Cytat:
Kupiłam dzisiaj maskę granat-aloes Alterry i hennę, bo zniosło mnie do ziołowego jakimś dziwnym przypadkiem... Henna właśnie się "marynuje" z cytrynką i wieczorem na włosy Ciekawe co mi wyjdzie, bo tym razem czystą hennę mam, bez dodatków.
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2011-07-13 o 15:11 |
||||||
|
|
|
#37814 |
|
Lifthrasir
|
Dziewczyny, wpadam przelotem między jednym atakiem migreny a drugim. Strasznie stęskniłam się za Wami
Moje włosięta również...
|
|
|
|
#37815 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki za podpowiedz do olejów. Nie wiedziałam że kokos można kupić w zwykłym sklepie, nigdy nie widziałam, ale też nie szukałam
a sok aloesowy w aptece jest w butelkach litrowych za ok. 30 zł to trochę nie dla mnie bo wolę mniejsze ilości bo nie wiem czy moje włosy to polubią
|
|
|
|
#37816 |
|
Zakorzenienie
|
jestem jestem
![]() mam: -błotko z bielendy (10,84) -Isanę jedwab w płynie (5,69) -Alterrę SZampon Migdał (6,89) -Alterrę Odżywkę Granat (6,89) jestem szczęśliwa wszystko w promocji i jeszcze urt-oil (skład: nalewka z pokrzywy 50%woda oczyszczona, nafta oczyszczona), ale to z myślą o buźce...może i na włosy być też, ale mała butelka (100g) i dość droga(28), więc raczej nieczęsto no i wewnętrznie pokrzywę w torebkach, MS, Oeparol a tego żelowego czegoś nie było, jutro ma być no i co by tu teraz....sasaasasasa!
|
|
#37817 |
|
Zakorzenienie
|
Od paru godzin nie mogę się zdecydować czy i czym głowę myć
masakra ;]
|
|
|
|
#37818 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mgiełko widziałam jakieś NaturVital i Artiste produkty, ale nie pamiętałam które są CG (w Naturze, jak chcesz to wpadnij)
|
|
|
#37819 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziś sobie ładnie wystylizowałam skręty, ale cały czas wyglądały jak hm mokre miejscami (pewnie za dużo wszystkiego nałożyłam ), i ciemniejsze niż zazwyczaj (a w niektórych miejscach normalnie puszyste). W desperacji, po nieudanym odgniataniu sięgnęłam po szczotkę z włosia (auć, bicie będzie bolało....) przejechałam po razie z każdej strony by sprawdzić, co się stanie, i .. efekt lepszy, kręciołki nie odstawały już każdy w swoją stronę (są za krótkie jak na sposób skręcania/falowania, do tego część wystopniowana nawet do połowy ucha), wyglądały na wyschnięte i niezlepione, jaśniejsze (oczywiście jednak megapuch). No i co ja robię nie tak w tej stylizacji..Dziś było mycie Joanna Naturia (Hegrona jeszcze nie mam, skalp trochę swędzi), potem ds nowa "mieszanina" garnier z avokado, jedwab Isana i trochę aloesu, wszystko łącznie w jak dla mnie miniilości 5.złotówki. Potem na ociekające Joanna Naturia, następnie spryskałam aloesem i wgniotłam żel Bielenda z rzepą. Odgniatałam grzecznie, schły naturalnie.
|
|
#37820 |
|
Strażnik Wizażu
|
Dobra, wrzucam te moje biedaki wczorajsze, nic szczególnego niestety...w weekend chyba samodzielnie podetnę, tzn nie pójdę do profesjonalisty a do cioci. Odstają jakoś dziwnie...kusi żeby zapuszczać i ścinać na prosto, bez cieniowania
: 12.06. KLIK!, poniżej 12.07.Aaa, byłam dziś w Auchan dziewczyny i widziałam, że stylizator Nivea Flexible Curls w nowym opakowaniu takie błękitne. Niestety nie wiem czy skład taki sam...
Edytowane przez DMkAnia Czas edycji: 2011-07-13 o 21:12 |
|
|
|
#37821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaż miesiąc temu były bardziej mięsiste, sprężyste zgadzam się, że możesz troszkę podciąć, bo tak się oddzielają piórka na dole
|
|
|
#37822 | |
|
Strażnik Wizażu
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#37823 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też o takich marzę.... A tymczasem mniejsze lub większe sianko. Jak babcie w kapcie, pielęgnuję jak trzeba (się mi tak wydaje ), a one się odwdzięczyć nie chcą.
|
|
|
#37824 | |||
|
Zakorzenienie
|
Ufff nadrobiłam trochę
Ale połowy nie rozumiem jeszcze, ale może z czasem będę bardziej wiedziała co się z czym je w tych waszych miksturach domowych ![]() Cytat:
)A testować będę się starać ale jutro też będę miała dylemat - czym umyć włosy ![]() Cytat:
ale dojdę do tego ![]() Cytat:
Za to kupiłam lakier - ale będę do stempli używac to się ie liczy
|
|
#37825 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() DMkAnia, uwielbiam twoje włosy absolutnie bezwarunkowo, nawet jeśli, jak twierdzisz, są teraz w gorszym, niż zwykle, stanie Co do mycia, też zwykle myślę co najmniej 2h jaki by tu moim włosom zestaw zafundowac tym razem. Curlizm jest potwornie zakaźny i do tego mam wrażenie, że nieuleczalny. Nałożyłam wczoraj hennę i jestem zachwycona! Pierwszy raz w życiu widzę na swoich włosach rudy, który pasuje mi do twarzy. Włosiszcza oczywiście rozczesane na sucho, po hennowaniu inaczej się nie dają, więc fal nie ma...
|
|
#37826 | |||||||
|
|
Cytat:
Wavy to po prostu fala. Może kończyć się lokiem lub korkociągiem, ale na długości to rozciągnięte "S". Odległości między poszczególnymi "C" są dużo większe. Idzie też o zmienność w ciągu dnia. Boticelli jest bardziej stabilny niż fala. Dodatkowo wiele fal zimą ma tendencję do prostowania się. Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Edit: piękny ten rudy! ![]() A wyjściowy miałaś jaśniejszy od mojego? Cytat:
![]() Cytat:
A jak po myciu? Lepiej? Jakie biedaki? Sympatyczne acz niegrzeczne loki ![]() Cytat:
a Twoje urosły sporo! Kilka zdjęć: 1. nieszczęsne odstawacze, które trzeba przyciąć (proszę skupić się na odstawaczach a nie na groszkach ) - 24.062. nawet nie wiedziałam, że to się tak fajnie z boku kształtuje - idzie mi o skos cieniowania ![]() 3. prodakszyn z wtorku 4. żel lniany z wytrąconym olejem brokułowym, niezmieszaną altantoiną i mikronizowanym tlenkiem cynku
Tote este mizeriă in faţă de eternitate Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach! MÓJ IDEAŁ Edytowane przez Eloe77 Czas edycji: 2011-07-14 o 10:21 |
|||||||
|
|
|
#37827 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a jaki kolor mialas przed?Bardzo ciemny? Chcialam pare slow,do dziewczyn tych "marudzacych": Stosuje cg od marca,od marca tez moje wlosy nie widzialy szamponu. Ja rowniez wajalam tu na forum,od czasu do czasu o moje wlosiska.A to siano,a to puch,gorna warstwa sie nie kreci itp.itd. Mija wlasnie prawie pol roku i wniosek taki,ze pol roku akurat moje wlosy,potrzebowaly na "narodziny"(tak to nazywam).Wczoraj po umyciu stwierdzilam,ze loki zaczynaja odzywac,krecic sie w piekne rulony,blyszcza jak opetane i sa takie ciezkie,jak mowicie miesiste,sprezynuja przy kazdym ruchu glowa.Tak juz od paru myc.Regularnie od paru myc,nie wychodzi mi foch,nie pusza sie.Jeszcze do niedawna moglam sie spodziewac raz tego,raz tamtego.Pisalam nawet ,ze 1 mycie na 10 podoba mi sie i jest efektywne.Teraz juz kazde jedno,pomimo,ze zmieniam zestawy czesto. Wiem juz napewno,ze Alterra to naprawde cudenko dla naszych lokow,wiec jej nie zmieniam.Do stylizacji lniany zel,duuuzo zelu na mokre wlosy.Sa po nim, przez dobrych pare godzin dosyc ciezkie i zbite ale pozniej odwdzieczaja sie pieknym skretem,niesamowitym blaskiem i czuje jak nawilzony jest moj skalp,co dziala zbawiennie na lupiez. Dodam do tego,ze raptem 2 tyg.temu farbowalam wlosy na czerwono i mialam objawy strasznego wysuszenia skalpu przez farbe ale regeneracja nastapila prawie w trybie natychmiastowym. Jak znajde chwilke wrzuce Wam foto,z zeszlego roku i terazniejsze,aby moim slowom stalo sie zadosc ![]() Sumujac dajcie sobie czas,dajcie loczkom ,falkom czas.One, gdzies tam sobie zakodowane,niesmialo,cich utko,czekaja na odrodzenie i wierzcie mi ,ze to nastapi tylko C I E R P L I W O S C I!!! |
|
|
|
|
#37828 | |||
|
Strażnik Wizażu
|
Nie masz jeszcze siwych? To zostaw naturalki
![]() Cytat:
podetnę najdłuższą warstwę i zobaczymy. Oglądałam wczoraj zdjęcia z 2004 (wtedy miałam najdłuższe włosy kiedykolwiek - tak do końca łopatek jakoś), zakatowałam je...prostowanie po każdym myciu (no bo się przecież włosy puszyły nieładnie jak znajdę odpowiednie foto z tego czasu to wkleję jako przestrogę bardziej na szczęście zaufana fryzjerka przemówiła mi do rozsądku i ścinałam regularnie te zniszczone końce. Prostownicę schowałam ![]() Cytat:
zapuścić chcesz w końcu ![]() Ad.2. No właśnie coś takiego też chcę uzyskać ![]() Cytat:
już nie marudzę... ![]() Czekamy na zdjęcia |
|||
|
|
|
#37829 |
|
Raczkowanie
|
Ok,wrzucam...aczkolwiek te terazniejsze wyszlo malo wyraznie
Jednak chcialam pokazac roznice w sianie ,ktore mialam na glowie rok wczesniej. To czerwone jest na drugi dzien mycia,lekko spiete,bo przy pracach domowych wlosy mi do oczu lecialy i nie lubie tak wiecznie odgarniac.Postaram sie w niedlugim czasie wyrazne fotki wrzucic abym tylko nie ja zauwazala ta roznice w pielegnacji, chwala za to, naszym GURU:Eloe,Ania,Ajrisz Marta,Rybiorek i wszystkim innym ,ktorych nie wymienilam a im sie nalezy |
|
|
|
#37830 |
|
Zakorzenienie
|
Miss Transept faktycznie fajny kolorek
ja nie maluję od pewnego czasu i już mam całe swoje naturalne, a jak oglądam takie zdjęcia to mnie kuuusiii ![]() Eloe nie widziałam wcześniej twoich włosów i są śliczne i loczki od samej góry. To kwestia stylizacji? podatności włosów? Czy może cięcia? Basai77 nooo to jak mówisz, ze tylko cierpliwości trzeba to na pewno będę się starać Super, ze jesteś taka zadowolona to daje nadzieję początkującym ![]() ![]()
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:38.

ja za słodkie bym zabiła 
nigdy nie robiłam tego toniku, ale powiem Ci, że reakcja farmaceutki/techniczki farmaceutycznej średnio mnie dziwi. Po akcjach wrażliwcowych nie mam już do nich zaufania 
Proszę się uczyć, bo kto mi mosty będzie budował
Pielęgnuj konsekwentnie, kochaj je, rozpieszczaj, szanuj, a się odwdzięczą. Zresztą czy my nie jesteśmy tu od tego, byś miała piękne loki?
Jestem rycerzem, który zrobił "NI"
i jak tu zapomnieć o czerwonym?
Pewnie coś źle ujęłam

ja na pewno nie załapię się już na promocję 

mocno!
masakra ;]
), i ciemniejsze niż zazwyczaj (a w niektórych miejscach normalnie puszyste). W desperacji, po nieudanym odgniataniu sięgnęłam po szczotkę z włosia (auć, bicie będzie bolało....) przejechałam po razie z każdej strony by sprawdzić, co się stanie, i .. efekt lepszy, kręciołki nie odstawały już każdy w swoją stronę (są za krótkie jak na sposób skręcania/falowania, do tego część wystopniowana nawet do połowy ucha), wyglądały na wyschnięte i niezlepione, jaśniejsze (oczywiście jednak megapuch). No i co ja robię nie tak w tej stylizacji..
takie błękitne. Niestety nie wiem czy skład taki sam...
Ja też o takich marzę.... A tymczasem mniejsze lub większe sianko. Jak babcie w kapcie, pielęgnuję jak trzeba (się mi tak wydaje