|
Notka |
|
Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#241 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Masło shea nierafinowane
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#242 |
Zakorzenienie
|
Eva Natura Zioła Polskie, `Czarna rzepa, skrzyp polny, łopian`
Dziewczyny kolejne pytanko:
czy szamponu Eva do włosów zniszczonych (z rzepą,szkrzypem,łopianem) - KWC mogę używać do codziennej pielęgnacji? myję włosy co 2 dzień. Bo na blogu Małogosi ejst napisane żeby używać rzadko, czasami. A z kolei dziewczyna jak opisywała mi dlaczego jej szybciej włosy zaczęły rosnąć, to pisała, że codziennie myła tym szamponem. Więc nie wiem - czy mogę stosować do każdego mycia czy lepiej np 1 raz w tygodniu? Dodam że mam proste włosy,bo tutaj chyba sporo Was ma kręcone ![]() ![]() PS. ile razy myjecie włosy po olejowaniu? ja muszę dwa i to tak słabo schodzi, dopiero ta Eva potrafi sobie poradzić dobrze ze zmyciem ![]()
![]() |
#243 | ||
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dot.: Eva Natura Zioła Polskie, `Czarna rzepa, skrzyp polny, łopian`
Cytat:
![]() Możliwe, że dziewczynie włosy rosły szybciej od tego szamponu (choć to mało prawdopodobne, ponieważ szampon masz chwilkę na włosach, więc ekstrakt nie ma szans podziałać, jest za krótko), jednak wystarczy pobudzać cebulki ekstraktami, które są w nim zawarte: łopianem, pokrzywą i czarną rzepą. Można płukać, wcierać. Jesienią będzie rzepa, płukanki z pokrzywy i korzenia łopianu można robić cały rok - dostępne są w sklepach zielarskich i aptekach. Osobiście potwierdzam zdanie Małgosi - to dość silny szampon i jeśli masz suche włosy, to lepiej stosować go rzadko. Nawet przy bogatej pielęgnacji. Cytat:
---------- Dopisano o 11:49 ---------- Poprzedni post napisano o 11:33 ---------- Może właśnie ze względu na złą zmywalność shea? Dzięki połączeniu z odzywką masz szansę szybciej i delikatniej zmyć masło.
![]() |
![]() |
#244 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Jeśli piszesz, że dobrze domywa oleje, to raczej ma sporą ilość detergentów albo są tak dobrane, że mają silne działanie (pewnie też dobrze się pieni?). Moje ostatnie doświadczenia z szamponami Polleny Evy (z SLESem) były ciekawe, bo szampon* nie domył mi oliwy z oliwek (którą potrafiłabym pewnie zmyć odzywką, jakbym się bardzo postarała). Myłam szamponem tylko jeden raz, myślałam, że to wystarczy. Ale włosy po wyschnięciu były tłuste ![]() Ten szampon słabo się pieni, co, moim zdaniem, wskazuje, że mało ma SLESu (a nie ma w ogóle betainy!). Jesli komuś bardzo by zależało, żeby często używać szamponu ze SLESem, to poleciłabym właśnie ten szampon (lub inny z tej serii). Mimo wszystko nie jestem zwolenniczka częstego stosowania SLESu ![]() * Szamponu nie ma w KWC, ale jest inny, z tej samej serii, który różni się tylko użytymi ekstraktami. Testowałam jeszcze drugi szampon Polleny Evy. Podobnie słabo się pieni, ale w przeciwieństwie do powyższego, ten szampon ma sporo ekstraktów. To właśnie jego mam zamiar używać, kiedy będę chciała myć włosy szamponem ze SLESem. Ale będzie to możliwie jak najrzadziej. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#245 | ||
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Widzę, ze Ciebie jednak skutecznie przekonał - jest pq-7 daleko, ale będziesz myć ![]()
![]() |
![]() |
#246 |
Przyczajenie
|
Dot.: Dyskusja i pytania do: analiz, składów kosmetyków oraz różnych składników
Mam włosy proste z tendencją do falowania - Pollena-Eva strasznie mi nie podeszła. Raz na tydzień myję z sls-em i zamiast po niej mieć puszystą szopę trudną do ogarnięcia jak po większości sls-owców(co nawet lubię bo mm ładnie uniesione włosy u nasady) to miałam przyklapnięte, jakby tłuste
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#247 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Skusiłam się na jeszcze coś z pg i silikonem - Jantara! Trochę mnie zmusiła sytuacja (obcięłam sobie krótko włosy i chcę jak najszybciej je zapuścić + problemy ze skalpem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#248 |
Raczkowanie
|
Hej, mam pytanie odnośnie szamponu Granier Fructis Volume Restructure [skład: Aqua/ Water, Sodium Laureth Sulfate, Disodium Cocoamphodiacetate, Sodium Chloride, Glycerin, Glycol Distearate, Sodium Laureth-8 Sulfate, Niacinamide, Cocomide Mipa, Saccharum Officinarum Extract/ Sugar Cane Extrat, Sodium Benzoate, Sodium Oleth Sulfate, Hydroxypropyl Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride, Sodium Hydroxide, Magnesium Laureth-8 Sulfate, Magnesium Laureth Sulfate, Magnesium Oleth Sulfate, Polyquaternium-30, Salicylic Acid, Camellia Sinensis Extract/ Camellia Sinensis Leaf Extract, Benzyl Alcohol, Linalool, Panax Ginseng Extract/ Panax Ginseng Root Extract, Propylene Glycol, 2-Oleamido-1,3-Octadecanediol, Isopropanolamine, Pyrus Malus Extract/ Apple Fruit, Pyridoxine HCI, Carbomer, Citric Acid, Butylphenyl Methylpropional, Citrus Medica Limonum Peel Extract/ Lemon Peel Extract, Hexylene Glycol, Parfum/ Fragrance( FIL C34438/1) (09.07.2009)]
Szukałam go na liście zaanalizowanych kosmetyków i jeśli nic nie przeoczyłam to nie ma go tam ![]() jęsli napisałam w złym miejscu to przepraszam, troche się zakrecilam tu;/
Love me, Love me, Say that you Love me ![]() loki reaktywacja od 2.06.2011 ![]() https://wizaz.pl/akcje/rossmann/ross...php?pid=243251 - biorę udział ![]() ![]() Edytowane przez diverinyourlife Czas edycji: 2011-06-29 o 14:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#249 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#250 |
Strażnik Wizażu
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#251 |
Zadomowienie
|
Mam włosy w nie najlepszym stanie, bo wydaje mi się, że ciągle są suche. Przez problemy ze skalpem dużo mi ich wypada. Więc nie wiem, czy mam co pokazywać... Teraz jestem w środku remontu i nie mam w ogóle sił i czasu na stylizację, ale jak się skończy to zamieszanie, to postaram się pokazać zdjęcia.
Sprzed obcięcia mam zdjęcia w albumie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#252 | |||
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#253 |
Zadomowienie
|
![]() ![]() ![]() Jak na początki przygody z obcinaniem siebie, jestem zadowolona. Po kilku razach dojdę do wprawy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#254 | |
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#255 | ||
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#256 | ||
Zadomowienie
|
![]() Cytat:
I teraz chyba tez zaczyna się robić jak włosy odrastają ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#257 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Analizy kosmetyków do włosów (bez dyskusji i komentarzy)
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#258 |
Przyczajenie
|
![]()
hej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#259 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny wiem ze wakacje ale ja czekam na ta analize https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=2161
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#260 |
Zakorzenienie
|
Cascado - prosty szampon z prawie SLS, ale nie jest zbyt łagodny.
ALS, sól, wodorotlenek sody, wysoko konserwanty. Ja bym nie używała |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#261 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#262 | |||
|
Cytat:
W pewien sposób włosy zabezpieczy olej, ale ilość nakładana do suszenia może nie wystarczyć. Cytat:
Zatem jeśli chcesz stosować kosmetyki chroniące przed gorącym powietrzem suszarki, to musisz też mieć do zmywania ich szampon z sls i zmywać te kosmetyki regularnie (nie musi to być każdorazowo, ale co kilka, kilkanaście aplikacji, jeśli poza reszta kosmetyków zgadza się z cg) Cytat:
![]() |
![]() |
#263 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziękuję bardzo za odpowiedź ![]() Czyli silikony...eh a zaczęłam stosować maseczki z olejkiem rycynowym i żółtkiem i olejowanie włosów oraz zakupiłam odżywki i szampon zgodne z cg, które polecacie. Czyli wniosek, z termoochroną i silikonami dam sobie spokój. Wolę zregenerować włosy niż dalej je oblepiać silikonami jak do tej pory robiłam..z niewiedzy oczywiście ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#264 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#265 |
Rozeznanie
|
Witam. Mam pytanie odnośnie składu szamponu alterra granat i aloes. Wrzuciłam w wyszukiwarkę, ale nic nie znalazłam, więc przepraszam , jeśli już było coś na ten temat.
Otóż chodzi o skłądnik o nazwie sodium coco sulfate. Ponieważ brzmi podobnie jak złowrogi sodium lauryl sulfate i sodium laureth sulfate. Czy nie jest z nimi jakoś niebezpiecznie spokrewniony. Wiem,że ponoć jeden z nich (nie pamiętam który) znajduje się w kosmetykach Farmony uchodzących za naturalne. Producent tłumczy sie na swej stronie,jakoby było to mniejsze zło. Czy tak jest w istocie. A co z tym trzecim, który jest w Alterra? Może ktoś objaśni, bo już się gubię w tych SLS-ach SLeS itd... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#266 |
Zakorzenienie
|
AgRafka - ten u Farmony to SLES (Laureth), jest ciut łagodniejszy ale to nadal silny detergent, zwłaszcza w kontekście skóry wrażliwej czy delikatnych włosów. Znalazłam kilka artykułów, wg których Sodium Coco Sulfate to bardziej naturalny odpowiednik, nieco mniej odtłuszcza. Nie umiem porównać SCS do SLES.
Mniejsze zło jak mniejsze zło ;] Jako wrażliwiec unikam wszystkich powyżej. W Alterrach występuje między łagodnymi detergentami co łagodzi jego działanie, a ekstrakty jeszcze dodatkowo pomogą zniwelować działanie wysuszające. Chyba że się ma wrażliwą skórę Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-07-13 o 00:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#267 |
Rozeznanie
|
Dzięki serdeczne za odpowiedź, trochę mi się rozjaśniło w głowie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#268 |
Zakorzenienie
|
Proszę bardzo
![]() Oglądałam wczoraj program urodowy, w którym pani wyraźnie podkreśla wpływ nieodpowiedniego pH na wysuszanie (skóry = włosów też). Z jej uwag wynika, że złe pH broi na tyle że dodatek substancji nawilżających niewiele pomaga. Dodam że pani nie jest ekspertem, tylko tak jak i ja laikiem, który próbuje połapać się w gąszczu ściem marketingowych ;] Wiecie może, jakie ilości np soku z cytryny do dokwaszania na bieżąco np szamponu są bezpieczne i jednocześnie żeby coś dały? Nie mam niestety papierków żeby sprawdzać pH, w przypływie gotówki kupię i wszystko będzie jasne ;] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#269 | ||
|
Cytat:
![]() ![]() Ale na poważnie (choć i to wyżej było śmiertelnie poważnie) - uważam, ze Pani ma rację. Wiele substancji traci właściwości w wysokim pH. Cytat:
![]() Myślę też, że każdorazowo warto to sprawdzić papierkiem lakmusowym.
![]() |
![]() |
#270 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 08:39.