Żonki 2009 cz.XXVIII - Strona 131 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-15, 11:29   #3901
martucha84
Zakorzenienie

Dot.: Żonki 2009 cz.XXVIII

Cytat:
Napisane przez Ana*** Pokaż wiadomość
Już wymyśliłam według jakich kategorii będę porządkować ściągnę sobie z programu nasze przedszkole - taką tabelę (rodzaj aktywności, zakres treści, nr obszaru z podstawy programowej) i poszczególne inf. będę przyklejać do odpowiedniej teczki (będzie ich 5- tyle co rodzajów aktywności)

Co do tego wyżej...
Na jednej stronie jest scenariusz dotyczący np. ekologii, a na drugiej jest temat poznajemy zawody... no i właśnie gdybałam jak to rozdzielić na kategorie... wymyśliłam, że w teczki włożę tylko pomoce... a na pomocy, do których są jeszcze jakieś opisy, scenariusze itp. na odwrocie napiszę, który nr miesięcznika nauczycielki z jakiego roku i już a czasopismo włożę w oddzielny segregator chyba się nie pogubię
nie wiem bo ja z nauczycielki tylko załączniki wyciągam i wycinam, z tych scenariuszy nie korzystam, czasem jakąś bajkę czy opowiadanie tylko jak jest to wytnę (do tych pomocy przyporządkowaną) ale tak to nie - wszystkie kolorowe "środki" zabieram, raz na jakiś czas to do kserowania ale rzadko bo mi się nie podobają no i tyle.. więc nie wiem.. ale strasznie to skomplikowane co piszesz nie wiem czy się połapiesz...

dla mnie najłatwiejsze jest poukładanie - segregator czy teczka- dom - wszystkie rodzaje domów- zwierząt ludzi a potem poszczególne koszulki to kuchnia łazienka itd.. i tam wszystko jest i pomoce i bajka i karty pracy jak mam...
tematycznie wydaje mi się logiczne, ale z tymi aktywnościami to nie wiem... bo jak planujesz zajęcia to najpierw tematykę a aktywność potem do tematu szukasz więc łatwiej ci będzie pomoce wyciągać jak będziesz je miała tematycznie..
ale to wiesz... to twoje pomoce
Stary 2011-07-15, 11:41   #3902
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
Mam pytanie do n-ek biorę się za porządkowanie moich pomocy i w związku z tym chciałam zapytać:
-czy laminujecie wszystkie swoje pomoce dyd.? czy tylko te, które częściej się używa?
-czy laminujecie karty pracy? czy da się kserować po laminowaniu?
-i ostatnie pytanie jak je porządkujecie (pomoce), układacie? jaki sposób jest najbardziej korzystny? według konkretnych kategorii?

Mam dużo pomocy z nauczycielki przedszkola... i jeżeli będę porządkowała według jakichś konkretnych kategorii to jest problem... o ile pomoce będę uporządkowane to inne rzeczy np. opis zabawy do danej pomocy już nie podepnę do tej kategorii co ta pomoc, bo na odwrocie jest zupełnie coś innego
Laminuje tylko kolorowe pomoce, karty pracy nie. Narazie mam te zalaminowane włożone do dużej teczki łącznie z tymi co chce je jeszcze zalaminować więc tam jest burdel, ale jak wszystko zalaminuje to będę porządkować. Ale karty pracy, jakieś opowiadania, wiersze, kolorowanki i ksero właśnie takich rzeczy pomocnych z Nauczycielki Przedszkola mam włożone do obwolut w segregatorze. Uporządkowałam to tematycznie, np ruch drogowy, owoce, warzywa, etc. Polecam więc porządkować tematycznie- najszybciej odszukać. I do tego każda porę roku mam w osobnym segregatorze.Chociaż mam już tyle pomocy, że muszę znów powiększyć zbiór o nowy segregator i wtedy podpiszę go miesiącami. Moje guru nauczycielskie- znajoma ma segregatorów tyle ile miesięcy w roku i pełne po brzegi. Do tego ma ona każdą rzecz w osobnej koszulce- mi na początku było szkoda kasy na koszulki więc mam kilka pomocy w jednej, ale jej sposób jest o tyle lepszy, że wertuje poszczególne segregatory, widzi co ma i wypina co potrzebuje. A ja muszę wyciągnąć z koszulki i przejrzeć- trochę dłużej to szukanie trwa. No ale wszystko przede mną

edit również nie wydaje mi się trafne segregowanie pomocy wg aktywności-nie połapiesz się jak będziesz tego miała więcej

Edytowane przez baja_86
Czas edycji: 2011-07-15 o 11:43
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 11:47   #3903
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martucha84 Pokaż wiadomość
nie wiem bo ja z nauczycielki tylko załączniki wyciągam i wycinam, z tych scenariuszy nie korzystam, czasem jakąś bajkę czy opowiadanie tylko jak jest to wytnę (do tych pomocy przyporządkowaną) ale tak to nie - wszystkie kolorowe "środki" zabieram, raz na jakiś czas to do kserowania ale rzadko bo mi się nie podobają no i tyle.. więc nie wiem.. ale strasznie to skomplikowane co piszesz nie wiem czy się połapiesz...

dla mnie najłatwiejsze jest poukładanie - segregator czy teczka- dom - wszystkie rodzaje domów- zwierząt ludzi a potem poszczególne koszulki to kuchnia łazienka itd.. i tam wszystko jest i pomoce i bajka i karty pracy jak mam...
tematycznie wydaje mi się logiczne, ale z tymi aktywnościami to nie wiem... bo jak planujesz zajęcia to najpierw tematykę a aktywność potem do tematu szukasz więc łatwiej ci będzie pomoce wyciągać jak będziesz je miała tematycznie..
ale to wiesz... to twoje pomoce
Ja nie wiem czy mi się podobają, bo jeszcze ich głębiej nie analizowałam mam uzbieraną całą kupę gazet i teraz czeka mnie tyleeee roboty

W sumie Twój sposób też fajny wydrukowałam już te aktywności, ale teraz dałaś mi do myślenia trudno mi ocenić jak to wygląda skoro nie pracowałam, więc słucham cennych rad
A prosze podpowiedz jakie masz te główne kategorie... np. dom, co dalej? rozumiem, że bierzesz segregator z tytułem dom i wpinasz koszulki z tematami łazienka, kuchnia? i tam wrzucasz wszystko? pomoce, zagadki, bajki itp.?
Ana*** jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 11:59   #3904
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Ja nie wiem czy mi się podobają, bo jeszcze ich głębiej nie analizowałam mam uzbieraną całą kupę gazet i teraz czeka mnie tyleeee roboty

W sumie Twój sposób też fajny wydrukowałam już te aktywności, ale teraz dałaś mi do myślenia trudno mi ocenić jak to wygląda skoro nie pracowałam, więc słucham cennych rad
A prosze podpowiedz jakie masz te główne kategorie... np. dom, co dalej? rozumiem, że bierzesz segregator z tytułem dom i wpinasz koszulki z tematami łazienka, kuchnia? i tam wrzucasz wszystko? pomoce, zagadki, bajki itp.?
dom (łącznie z pomieszczeniami i urządzeniami w środku) człowiek (ciało, nastroje, higiena) odżywianie (+gotujemy), pory roku (przy wprowadzaniu w nową porę roku), mikołaj, górnik, rodzina (dziadkowie rodzice) zawody, Wielkanoc, wakacje, droga (znaki drogowe), pojazdy (komunikacja), przyjaciele, zwierzęta, sporty, kolory(+tęcza) kształty, żywioły (powietrze, ziemia, ogień, woda) ochrona środowiska, na sygnale (policja pogotowie straż) teatr bajki rośliny świat (europa polska stolica miasta itd)

ehsss o dużo tego
mam póki co tak jak baja kilka rzeczy w jednej koszulce ale z czasem jak widzę że mam tego więcej to rozdzielam tematykę, np ostatnio odżywianie oddzieliłam od człowieka bo mam tam w cholere rzeczy itd..
powolutku na razie pogrupuj a jak będzie ci pękać w szwach to rozgrupujesz...
jak dla mnie logika jest najważniejsza
na każdym segregatorze na grzbiecie mam zaznaczone co jest w środku a potem przelotkami kolorowymi coby mi łatwiej temat było znaleźć

no i mam np odnośniki - jak mam w segregatorze odżywianie zakładkę gotujemy (robimy sałatki itd) to mam kartkę patrz zawody kucharka - bo moze coś stamtąd też mi sie przyda) czy tam patrz higiena itd itd

musisz wpaść na swój system

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-07-15 o 12:05
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 12:00   #3905
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez baja_86 Pokaż wiadomość
Laminuje tylko kolorowe pomoce, karty pracy nie. Narazie mam te zalaminowane włożone do dużej teczki łącznie z tymi co chce je jeszcze zalaminować więc tam jest burdel, ale jak wszystko zalaminuje to będę porządkować. Ale karty pracy, jakieś opowiadania, wiersze, kolorowanki i ksero właśnie takich rzeczy pomocnych z Nauczycielki Przedszkola mam włożone do obwolut w segregatorze. Uporządkowałam to tematycznie, np ruch drogowy, owoce, warzywa, etc. Polecam więc porządkować tematycznie- najszybciej odszukać. I do tego każda porę roku mam w osobnym segregatorze.Chociaż mam już tyle pomocy, że muszę znów powiększyć zbiór o nowy segregator i wtedy podpiszę go miesiącami. Moje guru nauczycielskie- znajoma ma segregatorów tyle ile miesięcy w roku i pełne po brzegi. Do tego ma ona każdą rzecz w osobnej koszulce- mi na początku było szkoda kasy na koszulki więc mam kilka pomocy w jednej, ale jej sposób jest o tyle lepszy, że wertuje poszczególne segregatory, widzi co ma i wypina co potrzebuje. A ja muszę wyciągnąć z koszulki i przejrzeć- trochę dłużej to szukanie trwa. No ale wszystko przede mną

edit również nie wydaje mi się trafne segregowanie pomocy wg aktywności-nie połapiesz się jak będziesz tego miała więcej
No dobra to kart pracy nie .
Ale skoro każdą porę roku masz osobno, a np. warzywa osobno... to mi się trochę gryzie bo przecież warzywa to też charakterystyczne np. dla jesieni...
A co do Twojej guru to też fajnie to wymyśliła ona też ma tematycznie? ale żeby tak ułożyć trzeba mieć doświadczenie w pracy... bo ja nie bardzo wiem co kiedy się omawia... pory roku, czy święta to logiczne, ale jakieś inne rzeczy to nie mam pojęcia... sam pomysł mi się podoba ma wszystko fajnie rozłożone na cały rok
Basiu podrzuć mi proszę swoje kategorie
A Ty robisz tak jak Marta? do danego tematu dodajesz wszystko? karty pracy, zagadki, bajki itp? czy to w ogóle osobno?
Stary 2011-07-15, 12:04   #3906
martucha84
Zakorzenienie

p.s. moja iwonka miała na pory roku segregowane jak baja, ale dla mnie to było mało zrozumiałe, bo owszem w jesień wsadzisz rosliny odżywianie polskę (bo 11 listopad) w zimę mikołaja górnika dziadków bajki bo ferie itd.. ale jest też taka luźna tematyka która moze być w każdej porze roku i już tu miałabym za dużo zamieszania z odszukaniem np. zawody, nie wiem zwierzęta.. to możesz zrobić i w maju i w listopadzie

Baja a jak ty to dajesz luźne temty jak podleci?
Stary 2011-07-15, 12:15   #3907
Ana***
Zakorzenienie

No to pociągnę jeszcze troszkę temat ( z góry przepraszam resztę dziewczyn z forum )

Jeżeli mam książki różne tematyczne albo malowanki, rozwiązanki, wiersze to przecież chyba nie będę rozrywać książek? może głupie pytanie, ale... w sumie dobrze byłoby rozwalić książki i to pogrupować... ale szkoda mi książek

No i druga sprawa... mam plakaty formatu a3*2... jeśeli macie takie wielkie to przecinacie, laminujecie i sklejacie taśmą? (da się złożyć) czy laminujecie gdzieś w punkcie, czy zostawiacie w formie papierowej?

Aaaa segregatory są a4 jeżeli laminujecie teraz w formacie a3 to jak to??

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Cytat:
dom (łącznie z pomieszczeniami i urządzeniami w środku) człowiek (ciało, nastroje, higiena) odżywianie (+gotujemy), pory roku (przy wprowadzaniu w nową porę roku), mikołaj, górnik, rodzina (dziadkowie rodzice) zawody, Wielkanoc, wakacje, droga (znaki drogowe), pojazdy (komunikacja), przyjaciele, zwierzęta, sporty, kolory(+tęcza) kształty, żywioły (powietrze, ziemia, ogień, woda) ochrona środowiska, na sygnale (policja pogotowie straż) teatr bajki rośliny świat (europa polska stolica miasta itd)

ehsss o dużo tego
mam póki co tak jak baja kilka rzeczy w jednej koszulce ale z czasem jak widzę że mam tego więcej to rozdzielam tematykę, np ostatnio odżywianie oddzieliłam od człowieka bo mam tam w cholere rzeczy itd..
powolutku na razie pogrupuj a jak będzie ci pękać w szwach to rozgrupujesz...
jak dla mnie logika jest najważniejsza
na każdym segregatorze na grzbiecie mam zaznaczone co jest w środku a potem przelotkami kolorowymi coby mi łatwiej temat było znaleźć

no i mam np odnośniki - jak mam w segregatorze odżywianie zakładkę gotujemy (robimy sałatki itd) to mam kartkę patrz zawody kucharka - bo moze coś stamtąd też mi sie przyda) czy tam patrz higiena itd itd

musisz wpaść na swój system
Spisałam sobie te tematy . Dziękuję bardzo
Podpowiedzi cenne i wskazane

Cytat:
p.s. moja iwonka miała na pory roku segregowane jak baja, ale dla mnie to było mało zrozumiałe, bo owszem w jesień wsadzisz rosliny odżywianie polskę (bo 11 listopad) w zimę mikołaja górnika dziadków bajki bo ferie itd.. ale jest też taka luźna tematyka która moze być w każdej porze roku i już tu miałabym za dużo zamieszania z odszukaniem np. zawody, nie wiem zwierzęta.. to możesz zrobić i w maju i w listopadzie

O to to to... właśnie o to chodzi chyba, że n-ka ma tak rozplanowany rok, że wie co kiedy robi...
Stary 2011-07-15, 12:15   #3908
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
201803111825 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 12:28   #3909
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 201803111825 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
hahahahahahahahah nie bij

Ana
może ta nauczycielka ma tak rozplanowany cały rok ale hmm rok w rok pracuje tymi samymi tematami w tych samych miesiacach? coś mi nie leży musi być na to jakiś knif
jeśli chodzi o kolorowanki to ja te co mogłam to rozerwałam niektóre bajki mam dołączone, nie wszystko mam w segregatorach część tematów w teczkach,
ale to co mam osobno - bajki, płyty to wiem mniej więcej jaka piosenka kiedy się przyda plus te co ważniejsze czy bajki czy piosenki to mam zanotowane że np w temacie droga piosenka znaki drogowe z płyty z wyd. edukacja polska (tak jak wyżej pisałam zostawiłam kilka odnośników do czego zajrzeć)

a jeśli chodzi o duże pomoce to wszytko zależy od tego czy ty typowy a3 format czy cienkie a długie itd, kiedyś sklejałam z kilku folii jak się dało teraz mogę laminować, tych wszystkich dużych nie laminowałam jeszcze więc póki co mam je złożone do formatu a4 albo jak są za laminowane z kilku to da się je zwinąć w rulon i spiąć gumką i są w segregatorze także da się wykombinować

Edytowane przez martucha84
Czas edycji: 2011-07-15 o 12:29
martucha84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 12:43   #3910
Ana***
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
haaa widzę, że zainteresowana tematem jesteś

Cytat:
hahahahahahahahah nie bij

Ana
może ta nauczycielka ma tak rozplanowany cały rok ale hmm rok w rok pracuje tymi samymi tematami w tych samych miesiacach? coś mi nie leży musi być na to jakiś knif
jeśli chodzi o kolorowanki to ja te co mogłam to rozerwałam niektóre bajki mam dołączone, nie wszystko mam w segregatorach część tematów w teczkach,
ale to co mam osobno - bajki, płyty to wiem mniej więcej jaka piosenka kiedy się przyda plus te co ważniejsze czy bajki czy piosenki to mam zanotowane że np w temacie droga piosenka znaki drogowe z płyty z wyd. edukacja polska (tak jak wyżej pisałam zostawiłam kilka odnośników do czego zajrzeć)

a jeśli chodzi o duże pomoce to wszytko zależy od tego czy ty typowy a3 format czy cienkie a długie itd, kiedyś sklejałam z kilku folii jak się dało teraz mogę laminować, tych wszystkich dużych nie laminowałam jeszcze więc póki co mam je złożone do formatu a4 albo jak są za laminowane z kilku to da się je zwinąć w rulon i spiąć gumką i są w segregatorze także da się wykombinować
No jakiś haczyk musi być

Kurde, to mnie roboty czeka, że ho hooo... a te przedziałki z czego robiłaś? wkładasz w segregator jakąś większą kolorową kartkę czy takie specjalne zakładki kupujesz?

No np. weźmy pod uwagę typowy a3 jak za laminujesz naszą nową laminarką () to już Ci się nie zmieści do segregatora... no chyba, że kolejne odnośniki i wtedy to powkładać w teczkę a3.

A jak jest format dwa razy a3 (a1 bodajże)? to byś przecięła na pół i laminowała 2 razy a3 a potem skleiła w całość taśmą bezbarwną? bo boję się, że popsuję plakat...
Stary 2011-07-15, 12:58   #3911
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 13:02   #3912
aniaaa84
Zadomowienie

cześć ja już oficjalnie mam wakacje dyżur wakacyjny dziś się kończy, także laba do 17.08

dziewczyny narobiłam fermentu z łóżkiem, mąż obstaje przy 180 a ja pewna nie jestem,wneka będzie dopasowana do 180 cm, ale ostatecznie łóżko może być węższe

Ana odnośnie segregowania pomocy to tak jak Marta pisała,musisz znaleźć swój system, ja po roku wiem, że tak jak pisały dziewczyny najlepiej w segregator i tematycznie układać.Moje póki co leżą w kartonie i czekają na mnie

jedziemy dziś po płyty i masse całą różnych rzeczy,wkrętów, stelaży profili na jakiś czas butiki będę musiała zamienić na Castoramę itp.
Stary 2011-07-15, 13:22   #3913
*Agatek*
Zakorzenienie

Cytat:
*Agatek* super że badania wyszły ok oby tak dalej...
Cytat:
Napisane przez zaaaabcia Pokaż wiadomość
super
Cytat:
Napisane przez anika222 Pokaż wiadomość
Agatek fajnie ze wszytsko dobrze
Cytat:
ooo fajnie a jeśli chodzi o zapominanie to mózg w ciąży-dziewczyny mówią, że to normalne
Cytat:
Napisane przez gold-fish Pokaż wiadomość
Agatek, super wieści to musi być cudowne uczucie
Cytat:
Super!
Ściskam każdą z osobna

A ja dziś sprzątam sobie, bo mężuś wraca i generalne sprzątanie... nawet weszłam w kąty, które daaawno nie były odwiedzane a potem robienie ciast i krojenie sałatki aż z wrażenia śniła mi się sałatka arbuzowa że nie sparzyłam cebuli i wyciągałam ją

*Agatek* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 13:36   #3914
baja_86
Zakorzenienie

Cytat:
No dobra to kart pracy nie .
Ale skoro każdą porę roku masz osobno, a np. warzywa osobno... to mi się trochę gryzie bo przecież warzywa to też charakterystyczne np. dla jesieni...
A co do Twojej guru to też fajnie to wymyśliła ona też ma tematycznie? ale żeby tak ułożyć trzeba mieć doświadczenie w pracy... bo ja nie bardzo wiem co kiedy się omawia... pory roku, czy święta to logiczne, ale jakieś inne rzeczy to nie mam pojęcia... sam pomysł mi się podoba ma wszystko fajnie rozłożone na cały rok
Basiu podrzuć mi proszę swoje kategorie
A Ty robisz tak jak Marta? do danego tematu dodajesz wszystko? karty pracy, zagadki, bajki itp? czy to w ogóle osobno?
Chyba mnie nie zrozumiałaś- mam 4 segregatory w pierwszym wszystko o czym mówi się jesienią a więc początek przedszkola, , zasady grupowe, bezpieczeństwo na drodze, przyszła jesień, owoce, warzywa itd. W drugim zimowym segregatorze mam górnika, mikołajki, przygotowania do świąt, sporty zimowe, kraina wiecznej zimy, bezpieczne zabawy na śniegu etc. W trzecim segregatorze mam wiosenne tematy, w czwartym to już lato i inne tematy które można omawiać w różnych porach roku, czyli te nie pasujące konkretnie do danej pory roku.
Ja też wszystko co się mieści do koszuli mam podpięte pod jedną tematykę- tak jak pisałam wiersze, opowiadania, kolorowanki, karty pracy i inne pomoce.
Guru też ma to tematycznie.

Cytat:

luźne mam w ostatnim segregatorze i dla mnie ten system jest dobry, jak coś nie wynika konkretnie z pory roku to jest w ostatnim segregatorze i już

Cytat:
No to pociągnę jeszcze troszkę temat ( z góry przepraszam resztę dziewczyn z forum )

Jeżeli mam książki różne tematyczne albo malowanki, rozwiązanki, wiersze to przecież chyba nie będę rozrywać książek? może głupie pytanie, ale... w sumie dobrze byłoby rozwalić książki i to pogrupować... ale szkoda mi książek

No i druga sprawa... mam plakaty formatu a3*2... jeśeli macie takie wielkie to przecinacie, laminujecie i sklejacie taśmą? (da się złożyć) czy laminujecie gdzieś w punkcie, czy zostawiacie w formie papierowej?

Aaaa segregatory są a4 jeżeli laminujecie teraz w formacie a3 to jak to??

---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ----------

Spisałam sobie te tematy . Dziękuję bardzo
Podpowiedzi cenne i wskazane

O to to to... właśnie o to chodzi chyba, że n-ka ma tak rozplanowany rok, że wie co kiedy robi...
Nie rozrywaj książek, no co ty. Jak będziesz pracować to z wiekszego będziesz wiedziała co masz w swoim zbiorach i gdzie. Ale jak ci szczególnie zalezy o tym by nie zapomnieć o jakimś fajnym opowiadaniu to odnotowujesz na kartce wpiętej w koszulce, że masz je w takiej czy innej książce.
Dużych plakatów nie laminuje, mam je złożone i leżą w segregatorze.
Pomoce w formacie a3 mam jak mówiłam w bałaganie w jednej teczce, ale potem też porozdzielam je jakoś i włożę w kilka teczek z opisem co tam mam za skarby.
baja_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 13:44   #3915
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
tzn. z pełnozioarnistej mąki? dobry pomysł , musze spróbować ale mieszałaś czy wziełaś jeden rodzaj?
w przepisie kazali zmieszać pszenną z pełnoziarnistą, tak też zrobiłam Mąz powiedział, że żadna kupna się do tej nie umywa

Ana ja podobno jak dziewczyny mam segregator (albo teczkę) i tam wrzucam tematycznie: dom, człowiek, warzywa, Polska itp. A laminuję na razie tylko te fajne pomoce, nie wszystkie. Inne urzywane rzadko mam w koszulkach, tez się nie niszczą.

Madzialenka12344321 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 14:25   #3916
Ana***
Zakorzenienie

Po pierwsze dziękuje wszystkim pomocnym , a po drugie dziękuję za cierpliwość reszcie (w tym Rosi )

Cytat:
Treść usunięta

Cytat:
Napisane przez aniaaa84 Pokaż wiadomość
dziewczyny narobiłam fermentu z łóżkiem, mąż obstaje przy 180 a ja pewna nie jestem,wneka będzie dopasowana do 180 cm, ale ostatecznie łóżko może być węższe

Ana odnośnie segregowania pomocy to tak jak Marta pisała,musisz znaleźć swój system, ja po roku wiem, że tak jak pisały dziewczyny najlepiej w segregator i tematycznie układać.Moje póki co leżą w kartonie i czekają na mnie

jedziemy dziś po płyty i masse całą różnych rzeczy,wkrętów, stelaży profili na jakiś czas butiki będę musiała zamienić na Castoramę itp.
Swoją opinię o łożku zamieściłam wyżej, nie wiem czy doczytałaś .

Z pomocami jednak tak zrobię, jak podpowiadają te bardziej doświadczone

Cytat:
Chyba mnie nie zrozumiałaś- mam 4 segregatory w pierwszym wszystko o czym mówi się jesienią a więc początek przedszkola, , zasady grupowe, bezpieczeństwo na drodze, przyszła jesień, owoce, warzywa itd. W drugim zimowym segregatorze mam górnika, mikołajki, przygotowania do świąt, sporty zimowe, kraina wiecznej zimy, bezpieczne zabawy na śniegu etc. W trzecim segregatorze mam wiosenne tematy, w czwartym to już lato i inne tematy które można omawiać w różnych porach roku, czyli te nie pasujące konkretnie do danej pory roku.
Ja też wszystko co się mieści do koszuli mam podpięte pod jedną tematykę- tak jak pisałam wiersze, opowiadania, kolorowanki, karty pracy i inne pomoce.
Guru też ma to tematycznie.

luźne mam w ostatnim segregatorze i dla mnie ten system jest dobry, jak coś nie wynika konkretnie z pory roku to jest w ostatnim segregatorze i już

Nie rozrywaj książek, no co ty. Jak będziesz pracować to z wiekszego będziesz wiedziała co masz w swoim zbiorach i gdzie. Ale jak ci szczególnie zalezy o tym by nie zapomnieć o jakimś fajnym opowiadaniu to odnotowujesz na kartce wpiętej w koszulce, że masz je w takiej czy innej książce.
Dużych plakatów nie laminuje, mam je złożone i leżą w segregatorze.
Pomoce w formacie a3 mam jak mówiłam w bałaganie w jednej teczce, ale potem też porozdzielam je jakoś i włożę w kilka teczek z opisem co tam mam za skarby.
A no to teraz już wszystko rozumiem ja narazie wepną wszystko razem, bo szczerze mówiąc to nie wiem ile mi tego wyjdzie bo właśnie dużo rzecz mam w książkach... różne ćw. grafomotoryczne, malowanki itp... no i książka zwie się np. ćw. grafomotoryczne... ale w zależności od tematyki przecież można podpiąć je do jakiegoś tematu i boję się, że nie będę używała tych książek, bo tematyki każdego ćw. nie znam

Dziękuję Basiu

Cytat:
Napisane przez Madzialenka12344321 Pokaż wiadomość
w przepisie kazali zmieszać pszenną z pełnoziarnistą, tak też zrobiłam Mąz powiedział, że żadna kupna się do tej nie umywa

Ana ja podobno jak dziewczyny mam segregator (albo teczkę) i tam wrzucam tematycznie: dom, człowiek, warzywa, Polska itp. A laminuję na razie tylko te fajne pomoce, nie wszystkie. Inne urzywane rzadko mam w koszulkach, tez się nie niszczą.
Tak zrobię

A ja uciekam smażyć naleśniki z przepisu Guci będą z śmietaną borówkami i malinami
Stary 2011-07-15, 14:29   #3917
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-07-15, 14:48   #3918
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Ana też mam dziś borówki... byliśmy u teściowej w ogródku i nazrywaliśmy chyba połowę tego co miała Akurat wróciła z pracy na przerwę i nas przyłapała i... dostaliśmy jeszcze słoik gołąbków w gratisie

Ja jutro robię męża imieninki dla rodzinki Ale robię mało: sałatkę arbuzową (pierwszy raz), muffinki jogurtowe z borówkami i muffinki z fetą i suszonymi pomidorami (tez pierwszy raz). Zobaczymy co nam z tego wyjdzie

Stary 2011-07-15, 15:01   #3919
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 15:03   #3920
zaaaabcia
Zakorzenienie

Cytat:
cześć ja już oficjalnie mam wakacje dyżur wakacyjny dziś się kończy, także laba do 17.08
ale Ci faaaajnie

Witam
Jeszcze tylko 7.5 gdziny .. i weekend

Olivia 2.07.2014
zaaaabcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 15:04   #3921
Madzialenka12344321
Zakorzenienie

Cytat:
Treść usunięta
mniami a z czym krokiety??

Stary 2011-07-15, 15:25   #3922
martucha84
Zakorzenienie

Cytat:

Kurde, to mnie roboty czeka, że ho hooo... a te przedziałki z czego robiłaś? wkładasz w segregator jakąś większą kolorową kartkę czy takie specjalne zakładki kupujesz?
.
te przekładki to mam takie
http://www.abis.pl/index.php?marka=&...z8rgg&kodkat3=
ale nie są one konieczne mi jest jednak łatwiej wtedy coś odnaleźć nie musze wertować bo widzę od razu gdzie to cos jest

Cytat:
no i wszytko jasne super pomysł

Cytat:
Treść usunięta
my wczoraj jedliśmy krokiety mojej mamusi - z grzybkami i mięskiem
Stary 2011-07-15, 15:30   #3923
agus87
Zakorzenienie

Cytat:
czy obrzekniete to nei wiem czerwone na pewno.... ona sie slini juz z 2 miesiace, i wkłada łapki do buzi tez jakies 1,5 miesiąca ale teraz je ewidentnie gryzie co wiecej tak mlaska ze az głosno słychac jak by co dobrego jadła
aha no toi faktycznie chyba cos sie zaczyna dziac

Cytat:
Gratuluję męża niezły ma zapał

My mamy 160cm, ale planujemy zakup 180cm... może to dlatego, że wcześniej zarówno tż jak i ja mieliśmy łózko na 160cm i spaliśmy na nich sami... były zakupione z myślą, aby potem właśnie spać razem... i jest na trochę ciasno... do tego my z natury się "rozwalamy" albo bijemy przez sen... nieraz się obudziłam w szoku- bo oberwałam od męża
No i teraz jest problem tym bardziej, że łóżko jednym bokiem stoi do ściany... (tam śpi tż) i mu to już w ogóle ciasno...

A Ty?

Super!

ehhh....
bardzo Cię tulę daj znać jak po...
i nie zamartwiaj się... zaczęłam szperać w necie i to naprawdę w wielu przypadkach dzieciątko rodzi się zdrowe...

Powolutku...
Jak się czujesz?

---------- Dopisano o 11:38 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ----------

Mam pytanie do n-ek biorę się za porządkowanie moich pomocy i w związku z tym chciałam zapytać:
-czy laminujecie wszystkie swoje pomoce dyd.? czy tylko te, które częściej się używa?
-czy laminujecie karty pracy? czy da się kserować po laminowaniu?
-i ostatnie pytanie jak je porządkujecie (pomoce), układacie? jaki sposób jest najbardziej korzystny? według konkretnych kategorii?

Mam dużo pomocy z nauczycielki przedszkola... i jeżeli będę porządkowała według jakichś konkretnych kategorii to jest problem... o ile pomoce będę uporządkowane to inne rzeczy np. opis zabawy do danej pomocy już nie podepnę do tej kategorii co ta pomoc, bo na odwrocie jest zupełnie coś innego
Stary 2011-07-15, 15:38   #3924
Gucia0987
Zakorzenienie

Cytat:
to wolniutko jedźcie
mąż starał ale niestety niektórych dziur nie da się uniknąć.

Cytat:
Gucia pizze robiliśmy pełnoziarnistą (pierwszy raz, ale wyszła pyszna) i tradycyjne składniki: salami, pieczarki, cebula, oliwki i masa sera
pelnoziarnistej jeszcze nie próbowaliśmy. my zawsze jeden przepis z termola ale jak coś to polecam z różnymi rodzajami serów. genialna wychodzi

Cytat:
Agatek, super wieści to musi być cudowne uczucie

Nesko, przytulam mocno ja się nie znam n atym ale skoro dziewczyny uspokajają, ze to niczego nie przesądza to dołaczam sie do tego idż na kolejne badanie, a my mocno będziemy trzymać kciuki

tak trochę zeschizowałam bo to jest raczej słaby znajomy. Najlepsze co mój maż wczoraj mi powiedział. Ten kolega rezerwujac nam bilety pytał się ile bagażu, tz mówi że 20, a on ,,łącznie" , tż że tak, kolega lekko zdziwiony i pyta się czy żona na pewno nie bedzie chciała wziać więcej. Tż że wystarczy 20 , no i ten kolega wpisał 20 łacznie czyli po 10 na osobę- czyli bagaż podręczny heloł mam na 2 tyg. spakować się w bagaż podręczny... najgorsze, ze za nadbagaż się płaci. Dzisiaj tż będzie dzwonił na lotnisko, bo po wczorajszej rejestracji on line już nie można tego zmienić nie wiem co zrobię

tzn. z pełnozioarnistej mąki? dobry pomysł , musze spróbować ale mieszałaś czy wziełaś jeden rodzaj?
nie no mąż dał czasu! wahają!nie ma co! kochaną powiedz mu że jedzie jak stoi a ty masz 20kg albo że teraz się zmieści w 10kg ale wrócisz z mega nadbagazem

Cytat:
Treść usunięta
czy ją Ci już mówiłam że Cię uwielbiam??

Cytat:

aniu co do łóżka to ją się nie wypowiadam bo jak duże by ono nie bylo to ją zawsze śpię na mężu. muszę go dotykać czy to nogą, ręką, dupka czym kwiek ale dotyk musi być. i to się kończy tak że zawsze śpię na jego połowie

daj znać jak zakupy?!

Cytat:

A ja uciekam smażyć naleśniki z przepisu Guci będą z śmietaną borówkami i malinami
daj znać jak Ci smakowaly a moja mama mnie w środę przywit mnie pierogami z borowkam i. mrrrr uwielbiam to!

Cytat:
Ana też mam dziś borówki... byliśmy u teściowej w ogródku i nazrywaliśmy chyba połowę tego co miała Akurat wróciła z pracy na przerwę i nas przyłapała i... dostaliśmy jeszcze słoik gołąbków w gratisie

Ja jutro robię męża imieninki dla rodzinki Ale robię mało: sałatkę arbuzową (pierwszy raz), muffinki jogurtowe z borówkami i muffinki z fetą i suszonymi pomidorami (tez pierwszy raz). Zobaczymy co nam z tego wyjdzie
daj znać jak mufiny z feta i poprosze przepis.

witajcie. ją już w krk. dojechalismy bez większego bólu ale trzeslo więc teraz to odczuwam. ale daje radę

jakie macie plany na weekend? my w niedzielę zaliczamy trzciny. konika już mam

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 15:49   #3925
Gucia0987
Zakorzenienie

oczywiście chodziło o chrzciny tylko mój tel swiruje . przepraszam za wszystkie błędy

"Księżna: (...)ale oświadczam Ci, od dzisiaj w ogóle już nie boję się pająków!
Marion: Niemniej jednak tego zabiłaś
Księżna: Cóż, ktoś musiał zapłacić za te, które całe życie mnie straszyły"

Gucia0987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 16:31   #3926
SAMBAdiJANEIRO
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Corii Pokaż wiadomość
Eee no to nie pracujemy w tej samej firmie, szkoda
Ale jesli i Ty w Katowicach, to moze nie tak daleko od siebie pracujemy ? jaka ulica?
nie pracuje teraz w katowicach tylko dąbrowie górniczej szczegoly napisze Ci na priv
SAMBAdiJANEIRO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-15, 16:42   #3927
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

czesc laleczki
skopiuję z innego wątku bo nie chce mi się pisac drugi raz

dziękuję za kciuki kochane moje!!

NT 1,5 lekarz powiedzial ze wszytsko ok i ze mamy sie nie martwic i ze nie ma wskazan do PAPPA ale jak mamy zyczeine to oczywiscie mozna je zrobic (ale nie chcemy)
USG bylo baaaaaaaardzo dokładne. sedusio dokłądnie obejrzane, wszystkie przepływy, wszysciutko ok. słyszelismy serdusio jak bije sliicznie i mairowo 157/min
mózg i kręgosłup ok\
żołądeczek i pęcherz moczowy pracują
kości nosowe widoczne i prawidłowej wielkosci kości szczękowe tez ok!
wody płodowe tez ok
no i CRL wyszedł mu większy bo prawie 9
rąsie i nózie tez ok ssało sobie paluszka

na koniec powiedzial ze zna osobiscie tamtego lekarza, ktroy wczoraj nam robil badanie i ze nie ma pojecia skąd mu się wzięło to 2,8

ale ulga niesamowita
kamien spadł nam z serca i az sie popłakałam jak wyszłam z gabinetu
oby bobasek rósł dalej zdrowo
a jak jeszcze przeczytal ze wczoraj nie mozliwe bylo obejrzenie kosci nosowej to w ogole skomentowal to mniej wiecej w tym sensie, ze jakby dzidzia nie byla ulozona t zawsze mozna tak jak poszturchac i poszukac ze zawsze sie da zmierzyc

ale poweidzial ze płci jesczze nam nie powie..

a no i mamy pierwszy filmik
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-15, 17:26   #3928
india83
Zakorzenienie

[neska cudowna wiadomosć

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

A tak w ogóle to ja juz urlop zaczęłam....
Stary 2011-07-15, 17:31   #3929
201803111825
Konto usunięte

Treść usunięta
Stary 2011-07-15, 17:32   #3930
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

neska jesuu nawet nie wiesz jak sie ciesze sciskam cie mocno i przytulam

ps laseczki kupiłam smoczek-gryzak na dziąselka i dentinox i nie to dziecko uchachana biega w bujaczku

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości