|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: My się banów nie boimy i lamiasto życie słodzimy - wątek rocznika '96, cz. 12 ♥
Cytat:
jasne, studia nic nie dadzą, NIC nic nie da, po co w ogóle chodzić do szkoły, nie? że niektórym się udaje, a niektórym nie, mimo lepszego czy gorszego wykształcenia, to w sumie tylko kwestia szczęścia. przykładowo moja siostra chodziła na bio-chem do przeciętnego LO, poszła na studia na farmację i znalazła pracę od razu, na dodatek ze swoją najlepszą przyjaciółką, teraz jeszcze kończy studiować albo już skończyła dietetykę. ale przecież nie opłaca się studiować ![]() bez przesady, nie mówię nic o jakichś papierkach od burmistrzów ani nie wiadomo ile tytułów, czy 1-2 kierunki studiów to taka przesada? może już koniec tematu, po prostu wyraziłam swoją opinię. i tyle. a skoro ktoś nawet nie zamierza zdawać matury, to, no cóż... jego wybór. ---------- Dopisano o 19:45 ---------- Poprzedni post napisano o 19:40 ---------- poza tym nawet jeśli po studiach nie udałoby mi się szybko znaleźć pracy, to przynajmniej będę miała świadomość, że zrobiłam wcześniej wszystko, co mogłam, niż żebym potem miała żałować, że nie poszłam na studia. prosty przykład, który już wcześniej podałam: jest wolny etat chociażby na sekretarkę. kogo wcześniej przyjmą - kogoś po zawodówce i fryzjerce, czy kogoś po studiach? wiadomo, że nie wszystkich, ale można studiować choćby te 2 zupełnie inne kierunki i wtedy ma się wiele możliwości. a po zawodówce ma się tylko jedną możliwość, jeśli wybrałaś fryzjerkę, to już nigdzie indziej nie będziesz pracować, chyba że jako sprzątaczka itp. już nic więcej nie piszę co tam?
|
|
|
#1592 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: My się banów nie boimy i lamiasto życie słodzimy - wątek rocznika '96, cz. 12
Cytat:
Tak samo mogę ukończyć technikum i wybrać się na studia nic nie stoi na przeszkodzie. ![]() Cytat:
![]() to po co wgl wybierać szkołę, lepiej iść do pierwszej lepszej, bo ciąża, choroba itp. nikt nie zadba o moje życie, moją przyszłość i ja chcę potem pracować i dobrze zarabiać. Dlatego trzeba myśleć przyszłościowo, nie możesz być pewna, że nie zajdziesz w ciąże, czy ktoś nie zachoruję poważnie z Twojego najbliższego otoczenia? Po ogólniaku nie masz żadnego tytułu tak więc pracę możesz znaleźć jako sprzątaczka albo sprzedawczyni w kiosku. A po technikum masz tytuł i o wiele łatwiej będzie znaleźć pracę w zawodzie, a po uregulowaniu wszystkich spraw możesz spokojnie wybrać się na wymarzone studia (oczywiście jeżeli włożyć dużo pracy w wcześniejszą naukę i napiszesz dobre maturę )Cytat:
![]() Cytat:
To wszystko zależy od osoby, jakie ma priorytety, plany na przyszłość, czasami osoby po zawodówce mają lepsze płace, bardziej cieszą się z życia niż osoby z papierkiem, które ukończyły studia. Wszystko zależy od determinacji człowieka i przede wszystkim szczęścia. ;pale dobra ogarnijmy się, jesteśmy wszyscy w 2 klasie gimnazjum ![]() w ogóle przepraszam, ze tak wolno ale wszyscy mi się wciśli na komputer bo laptop się zepsuł |
||||
|
|
|
#1593 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: My się banów nie boimy i lamiasto życie słodzimy - wątek rocznika '96, cz. 12 ♥
Cytat:
|
|
#1594 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: My się banów nie boimy i lamiasto życie słodzimy - wątek rocznika '96, cz. 12
wiecie, to jest bez sensu..
ktoś nie chce mieć matury - jego wybór. ktoś chce iść do technikum i mieć zawód i nie iść na studia - jego wybór. ktoś chce iść do liceum - jego wybór. ktoś chce iść do liceum na profil humanistyczny, bo uważa, że to jedyny, na którym sobie poradzi, a dodatkowo pomoże mu on rozwinąć jego zainteresowania - jego wybór. wątpię, że ja swoimi poglądami kogoś przekonam o zmianie jego, albo że ktoś przekona mnie, więc to nie ma sensu. ![]() zresztą pewnie tak jak Aga napisała - jak będziemy musiały wybrać tak na prawdę, będzie milion razy więcej wątpliwości niż teraz. ja idę na 100% do LO, tak jak Domi, a jeśli któraś z was chce zakończyć edukację chociażby po gim to spoko, wasz wybór, wasze życie ![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:51 ---------- wybaczcie, już ostatnie. Kam nawet jeśli bym poszła na profil humanistyczny to i tak mogę zdawać maturę np. z chemii czy biologii, tyle że nie rozszerzoną, jeśli by mi dobrze z tego szło i mogę nawet brać korepetycje czy coś. zresztą jeśli będę się czuła na siłach to mogę i rozszerzoną. i po zdaniu matury mam 1058305730587305 możliwości - nawet czegoś związanego z samym polskim jest milion kierunków.po prostu wg mnie licea są lepsze pod każdym względem, nie musicie się ze mną zgadzać
|
|
#1595 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyobraź sobie sytuację, że jesteś pracodawcą i masz do wyboru dwóch pracowników - technika i z wykształceniem wyższym (oczywiście oboje w tej samej dziedzinie). Którego byś wybrała?
|
|
#1596 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co tam laski? ;>
|
|
|
#1597 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja nie powiedziałąm, że nie warto studiować, więc ty już się nie spinaj bo twój ton jest irytujący, wymądrzanie się nie uczyni Cię lepszą a raczej bardziej denerwującą w moich oczach przynajmniej To ja też się wypowiem o mojej siostrze, była w technikum handlowym i teraz pracuje w takim punkcie, gdzie ludzie płacą rachunki itd, są też gadżety tele, telewizja eN, i to ma od technika handlowca. A studiuje filologię angielską i to w ogóle z innej beczki, a jest po tech. Więc można? Można. ![]() Rozśmieszyłaś mnie tym Cytat:
---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:57 ---------- na podstawie życia chociażby
|
|
|
#1598 |
|
Zakorzenienie
|
no to jak wyjaśnisz mi to, że większość osób po studiach, które znam ma prace w swoim zawodzie?
jeśli chodzi o pracę po studiach to głównie to zależy od kierunku. jak ktoś idzie na studia, na które wybiera się zdecydowana większość osób to niech się potem nie dziwi, że nie ma pracy. jest wiele kierunków na które jest zapotrzebowanie i po których można spokojnie znaleźć pracę. trzeba tylko wiedzieć, które to są.
|
#1599 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wiesz, ile mnie obchodzi to jaka jestem w twoich oczach? i fajnie, że jestem irytująca, za to ty nigdy nie jesteś.mówiłam o osobach, które chcą iść do zawodówki/technikum i mieć po tym zawód, a potem już nie iść na studia. jeśli ktoś zamierza studiować to logiczne, że wyjdzie na tym zupełnie inaczej. szalenie się cieszę, że udało mi się rozśmieszyć Patrycję, cóż za zaszczyt zatem twoim zdaniem gdzie indziej zatrudnią osobę, która skończyła tylko zawodówkę/technikum fryzjerskie...? oczywiście zakładając, że nie ma zamiaru studiować. wątpię, że wzięliby ją chociażby do sprzedawania w sklepie, bez doświadczenia itp. skoro na jej miejsce pewnie znalazłoby się dużo innych osób, bardziej doświadczonych.
|
|
|
#1600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1601 |
|
Raczkowanie
|
:O ale się napisałyście.
ja powiem tak, każdy robi to co chce, jego życie jego bajka. ja idę na 90% do tech , bo nigdzie indziej mnie nie przyjmą, mogłabym się spiąć i zacząć uczyć lepiej, ale po prostu nie potrafię i wiem że nie dam rady w liceum. |
|
|
|
#1602 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1603 |
|
Zakorzenienie
|
myślisz, że do sprzedawania w sklepie przyjmą pierwszą lepszą osobę z ulicy? zresztą jeśli mogę prosić to nie czepiaj się szczegółów, może zły przykład podałam, ale chyba potrafisz zrozumieć co miałam na myśli.
poza tym skoro ktoś widzi swoją przyszłość za ladą w sklepie to, cóż. jego wybór. mam prośbę, czy mogłabyś mnie po prostu ignorować? Anitaaa jak tam?
|
|
#1604 |
|
Raczkowanie
|
Ania
- jak? do dupy. a u ciebie?
|
|
|
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
|
#1606 |
|
Zakorzenienie
|
oii, stało się coś? :<
u mnie średnio.
|
|
#1607 |
|
Raczkowanie
|
tak. nie wyrabiam już. jednego dnia wmawiam sobie że będzie dobrze, jestem taka szczęśliwa i że wszystko się ułoży, a tak naprawdę to na następny dzień wszystko się wali, legnie w gruzach . :< nie pytajcie dlaczego
![]() i idę stąd bo nie chcę gadać ani o sobie, ani o szkole, ani o moich problemach, o niczym, sory |
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
![]() jakby co to pisz na gg, o każdej porze dnia i nocy. ;*
|
|
#1609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1610 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1611 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jakie to przykre.
|
|
|
#1612 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale w zupełnością się z tobą zgadzam,ja też nie mam mózgu geniusza
|
|
#1613 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tam są przedmioty zawodowe, na które nakłada się największy nacisk, żeby potem mieć zawód i to one są najważniejsze, a jak np. w liceum wybrałabyś profil bio-chem, to potem łatwiej będzie napisać ci maturę z tych przedmiotów, bo będziesz je rozszerzała. a z zawodowych przecież matury się nie zdaje.Kasia, i jak Plotkara, na którym jesteś odcinku?
|
|
|
#1614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do pracy jako sprzedawca potrzebne jest nie wielkie wykształcenie prawda,ale liczy tu się w dużej mierze młodość,atrakcyjność oczywiście jeśli nie mówimy o warzywniaku czy spożywczym... chętnie przyjmują młode dziewczyny,które chcą sobie dorobić np i wtedy mogą sie jeszcze kształcić,nie wiem jak ty,ale ja bym tak chciała i miałabym jeszcze przy tym tone darmowych ciuchów czy innych rzeczy,a wynagrodzenie w ekspluzywnym sklepie wcale nie jest małe..
|
|
#1615 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1616 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1617 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:52 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ---------- Cytat:
nie jestes sama, bynajmniej masz gdzie mieszkac....
|
|
|
#1618 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my się po prostu różnimy, bo ja staram się być miła, przyjazna dla każdego, nie ignoruję go i nie zbywam jeśli ma problem, po prostu taka już jestem. a skoro mnie nie akceptujesz, to ignoruj, lepsze to, niż gdybyś miała wysyłać mi jakieś nieprzyjemne uwagi. (kolejnej osobie zresztą, której byś to robiła )
|
|
|
#1619 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
fu![]() Nie wiem co tam oglądałaś, ale wiem, że niestety wiele osób "ekspertów" czasem (A czasem bardzo często) opowiada bzdury nie zdając sobie sprawy z tego i z tego, jak się osmieszają. No ale nie wiem, ja się nie będę "wymądrzać" bo po 1 nie mam zamiaru, po 2 nie interesuje mnie to aż tak bardzo, bo pizzę jem raz na ruski rok, w moim mniemaniu nie jest wcale niezdrową potrawą(choć zależy od składników) , a po 3 no co człowiek to inna opinia... http://super-sylwetka.pl/component/c...be-czy-cienkie Cytat:
Cytat:
Wiecie co, dobiłyście mnie tym pisaniem na temat lo,technikum ,studiów i w ogóle. Ja kompletnie nie wiem co chcę w życiu robić. Z jednej strony zawsze byłam za liceum, chciałam iść potem na studia, bo "studenckie życie"... ale z drugiej strony ja nawet nie wiem, czy sobie poradzę sama w wielkim mieście w liceum/technikum - bo teraz sama mam mętlik w głowie i nie wiem, czy lo czy technikum i nie wiem kompletnie jaki kierunek, czy ogólniak... ogólniak...to takie wg mnie ciągnięcie czegoś bez większego przekonania i planów na przyszłość, ciągnięcie czegoś co nigdy nie miało dla mnie większego sensu i tylko dlatego, że nie chce mi się uczyć i mogę zgapiać i "ciągnąć" się z klasy do klasy "jakoś"...Myślałam o ogólniaku sporo, ale to jest takie jakby pójście na łatwiznę.BĘDĘ SIĘ MUSIAŁA USAMODZIELNIĆ tak czy siak, zmienić swoje postępowanie i na prawdę chcę być wykształconą, dzielną osobą. Chcę być inną osobą... patrząc na to co się dzieje w moim życiu teraz wydaje mi się, że gdy będę szła do liceum/technikum, powinnam wpaść w wir obowiązków(nauki) i rozwijania jakiejś pasji w miarę możliwości, będę w dużym mieście więc mogę przecież zapisać się do szkoły tańca, na jakieś zajęcia.... Ale właściwie w tym co Pati pisze też jest trochę racji -w dzisiejszych czasach można znaleźć pracę bez większego wykształcenia, i to pracę w której można się dużo nauczyć. Na serio nie potrzeba większej filozofii do chociażby właśnie pracy na lotnisku, bycia sekretarką itp. Trzeba trochę orientacji i odrobinę wiedzy, trochę taktu, miłego tonu i dobrego wejścia.. ... i powiem Wam, że ostatnio zastanawiałam się nawet, czy po maturze sobie po prostu nie odpuścić. Zrobić rok wolnego, przemyśleć wszystko, znaleźć w tym czasie jakąś pracę, albo zdecydować się na studia.nie wiem, mam cholerny mętlik w głowie a czas się chyba nad tym poważnei zastanowić... nie wiem mi się wydaje, że korzystniejsze byłoby dla mnie pracowanie, nie szkoła wkurzyłam się na przyjaciółki, one się wkurzyly na mnie, spoko. jestem zła i smutna, płakać mi się chce. rodzice u wujka na urodzinach,znowu%. |
|||
|
|
|
#1620 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
każdy ma swoje zdanie i akurat w tej kwestii trudno komuś przemówić.jestem na 5 odcinku 2 sezonu zaraz następny odcinek może obejrzę a Ty?
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:21.

Ma studia, magistra, studium (nie wiem ile?), dyplomy od Burmistrzów (mieszka w Wawie) !!! i nie ma pracy. Bo nie ma pracy nigdzie. I co robi po tym męczeniu się po to by mieć papierek? Niańczyła dzieci za 500 zł. Np poszła do Reserved lub Douglasa, by mieć jakąkolwiek prace to co słyszała ? "ma Pani za wysokie kwalifikacje"
I takich przypadków jest pierdyriald. 

To wszystko zależy od osoby, jakie ma priorytety, plany na przyszłość, czasami osoby po zawodówce mają lepsze płace, bardziej cieszą się z życia niż osoby z papierkiem, które ukończyły studia. Wszystko zależy od determinacji człowieka i przede wszystkim szczęścia. ;p

jak tam?

ale w zupełnością się z tobą zgadzam,ja też nie mam mózgu geniusza