Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. Mamy IX/X 2011. - Strona 34 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Nasz nowy wątek powinien się nazywać:
Kopniak tu kopniak tam, czuję że dziecko w sobie mam. 2 3,17%
Już niedługo pękamy, z niecierpliwością na to czekamy! 1 1,59%
Posypiemy się jak kostki Domino i bedziemy miały przy sobie swoje Bambino. 2 3,17%
Wyprawki "prawie" skompletowane, a nasze dzieciaczki jeszcze spakowane. 0 0%
Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. 24 38,10%
Wizaż czas nam umila, bo do porodu już tylko chwila. 2 3,17%
Brzuszki rosną, a czas leci. Czy już w sierpniu będą dzieci? 19 30,16%
Chociaż brzuszki uwielbiamy to na dzieci już czekamy. 10 15,87%
Cały sierpień przed nami a my już wyglądamy za dzieciaczkami. 1 1,59%
Torby spakowane, ciuszki poprasowane, kiedy będziemy rozpakowane? 3 4,76%
Wielkie dumanie w główce, która z mam będzie pierwsza na porodówce. 7 11,11%
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-18, 15:32   #991
indygo79
Zadomowienie

GG do indygo79
Dot.: Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. Mamy IX/X 2011.

Cytat:
Napisane przez martunia_199 Pokaż wiadomość
Przynajmniej nie masz kredytu we frankach i nie masz koszmarów nocnych tak jak my teraz, pojutrze spłata kolejnej wyższej raty
a ja powiem tak - jak braliśmy kredyt we frankach to wzięliśmy i negatywny scenariusz pod uwagę ile możemy max płacić, jeszcza nam daleko do tego pułapu. po drugie kredyt na 30 lat więc pewnie jeszcze ze "100" razy będzie taka sytuacja. a kolejna gdybysmy chceli w złotowkach wziąc taki kredyt to nawet przy fraanku po 5,5 rata w złotówkach będzie nadal wyższa. cóż mam zrobić spłacam

a w lublinie w zeszłym roku ludzie na mrozie po 3 dni stali w kolejce noc i dzień by się zapisać na TBS, a potem i tak "przyjaciele i znajomi królika" rozebrali te mieszkania, zal mi tych ludzi było.

"w pewnym momencie kobieta powinna ustalić ile ma lat. I konsekwentnie się tego trzymać". M.C.

Edytowane przez indygo79
Czas edycji: 2011-07-18 o 15:35
indygo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:33   #992
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anciaahk Pokaż wiadomość
Mam 2 pytania:
1. Czy rożki bierzecie usztywniane czy normalne? Bo nastawiałam się na usztywniany, a któraś tu podała informację, że położne odradzają.
2. Czy prześcieradło frotte czy bawełna? Boję się, czy frotte nie będzie dla dziecka nieprzyjemne?
1. rożek nieusztywniany, bo ponoć łatwiej wyczuć dziecko w takim
2. mam kupione prześcieradła bawełniane, bo sama nie przepadam za frotowymi

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:33   #993
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MAGiALENA Pokaż wiadomość
a sikacie często? ja to z kilkadziesiąt razy w dzień i kilka w nocy.
W dzień często chodzę, zdarza się że wyjdę z łazienki i za chwilę do niej wracam ale w nocy śpię bez przerw na toaletę, zdarzy się jakaś wizyta koło 6 rano ale tak to spokój

Cytat:
Agnieszka 0605 na pewno nie miał nic złego na myśli, mówił to z troski, ale rozumiem Twoje nerwy, nie masz łatwego czasu teraz, a do tego każdy nawet najlżejszą sytuację odbieramy podwójnie źle. Te hormony też mnie wykańczają .

I ja, i ja .

Caltea tęsknilam z Twoim Leosiem

Damy radę, nie ma wyjścia. Dzisiaj w sprzedaży prawie po 3,7. Obawiam się, że może dojść do 4.
Oj nie strasz tymi 4 zł, to by było straszne. Na szczęście my mamy małą ratę więc nie ma aż takich dużych różnic, ale podziwiam tych którzy płacą dużo więcej franków, to jest dopiero ból z drugiej strony w niedziele rodzice przyjeżdżają na urlop z anglii więc tak niska złotówka mogłaby się utrzymać, przynajmniej oni by choć raz skorzystali na wymianie

Ząbki
Synuś
+2
martunia_199 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:33   #994
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez 19natka88 Pokaż wiadomość
Mój też szaleje ostatnio, wczoraj usiłował chyba zamienić się miejscami z moim żołądkiem Za mocne chyba nie mogą być
Tak na 100% nie wiem ale wydaje mi się, że to taka drobinka i jednak to 8 mc a nie 9 i chyba do inkubatora trafiają takie robaczki małe A z pomiarami to wiem, ale jakoś łatwiej się trzymać tej podanej wagi
Ja się boję tego, że on się tak usztywnia i wypina - i wkręcam sobie napięcie mięśniowe.
Nie martw się teraz żadnymi inkubatorami!! Dziecko urodzi się zdrowe i silne, koniec kropka.
Cytat:
Napisane przez aa2 Pokaż wiadomość
a widzisz zapomniałam o czynszu hehe u mnei za to mieszkanie co chciałam to prawie 900 zł
teraz jak frank tak wysoko to te 900 to rata kredytu a czynsz mam 340 zł wiec nei jest xle
z tym ze tutaj mamy dwa pokoje -metraz 50m2 a tam wtedy chcielismy 3 pokojowe i wiekszy metraz, no ale tak czy siak przekalkulowalismy wszystko i bardziej sie opłacało mniejsze i na kredyt
Ja nie brałam w ogóle tego pod uwagę głównie ze względu na czynsz. Teraz mamy duże mieszkanie bezczynszowe tylko ratę może i sporą, ale opłata dla wspólnoty to 170 zł, więc luzz.
Siostra moja jednak mieszkała dość długo w TBS i była zadowolona.

Posłuchaj, jak mi prędko bije Twoje serce...
anciaahk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:35   #995
danika
Zakorzenienie

Cytat:
Ja już nie pójdę do diabetologa - szkoda kasy, wyniki niezłe, czekam tam po 2h a ona ze mną gada 5 minut
Powiem szczerze, ze wizyty u niej nic mi nie dały, a szkoda
ja mam na nfz, jakbym miala płacić to na bank bym nie poszła, bo tez mi te wizyty nic nie dają, tylko ciśnienie mi skacze

Cytat:
Napisane przez lullaby_ml Pokaż wiadomość
co do papierocha-sama kopcilam jak smog przed ciaza i o ile wiem ze wroce do nalogu o tyle nie wyobrazam sobie zapalic gdzies w poblizu maluszka, no way, drani mnie to
co ty, nie wracaj do fajek - pomysl sobie, ze tak długo wytrzymałaś

Cytat:
Napisane przez AgnesD Pokaż wiadomość
mój już chciał mnie wpisać od początku lipca na ktg co tydzień, ale że ja wyjeżdzałam na 2 tyg, a tera on ma urlop to dopiero od sierpnia

on tak wszystkie ciężarne od 30 tyg na ktg zapisuje jak to mówi profilaktycznie
u mnie tak samo wogóle juz mi kazał chodzic co 2 tyg, przez cukier

Cytat:
Napisane przez Caltea Pokaż wiadomość
Melduję sie i ja w nowym wątku (lepiej na 30 stronie niż w ogóle).
juz sie martwiłysmy ze gdzieś zaginęłaś tylko z tymi skurczami niedobrze, odpoczywaj więcej

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
dałam radę

danika moje cukry - raz lepiej raz gorzej, choć ostatnie 3 dni były naprawdę ok. Ale dziś po śniadaniu 127 a Ty zwiększyłaś tę insulinę?
to się cieszę, że dobrze ja nie zwiększyłam na razie, rozłożenie śniadania na raty na razie wystarcza

Cytat:
ma może któraś przepisany Scopolan? ja ostatnio dostałam receptę, ale zapomniałam dlaczego.
Cytat:
Napisane przez kasiuleczkakuleczka Pokaż wiadomość
Jejku jaka byłam szczęśliwa jak to zobaczyłam - czasami dają byle jakie wykładziny, białe drzwi a w moim bloku (mieszkanku) wszystko urządzone jakbym sobie tego życzyła - jestem szczęśliwa z tego powodu, już nie mogę się doczekać kiedy się wprowadzimy, jak będę maluchom pokoje szykowała
ale fajnie to juz niedługo bedziecie na swoim

o mężul jedzie
danika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:37   #996
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Agnieszka 0605 na pewno nie miał nic złego na myśli, mówił to z troski, ale rozumiem Twoje nerwy, nie masz łatwego czasu teraz, a do tego każdy nawet najlżejszą sytuację odbieramy podwójnie źle. Te hormony też mnie wykańczają .

I ja, i ja .

Caltea tęsknilam z Twoim Leosiem

Damy radę, nie ma wyjścia. Dzisiaj w sprzedaży prawie po 3,7. Obawiam się, że może dojść do 4.
To jest nas już 5 A hormonki to jak widać wszystkim dają popalić ostatnio

Cytat:
Mam 2 pytania:
1. Czy rożki bierzecie usztywniane czy normalne? Bo nastawiałam się na usztywniany, a któraś tu podała informację, że położne odradzają.
2. Czy prześcieradło frotte czy bawełna? Boję się, czy frotte nie będzie dla dziecka nieprzyjemne?
1. Nieusztywniany
2. frotte mam a bawełniane kupię

Cytat:
Ja się boję tego, że on się tak usztywnia i wypina - i wkręcam sobie napięcie mięśniowe.
Nie martw się teraz żadnymi inkubatorami!! Dziecko urodzi się zdrowe i silne, koniec kropka.
Mój robi tak samo, a czasami jeszcze tak dziwnie trzęsie brzuchem Nie wkręcaj sobie Staram się tym nie martwić, ale myśl o tym bardzo mobilizuje mnie do oszczędzania się

Dominik

Martynka
19natka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:38   #997
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez indygo79 Pokaż wiadomość
a ja powiem tak - jak braliśmy kredyt we frankach to wzięliśmy i negatywny scenariusz pod uwagę ile możemy max płacić, jeszcza nam daleko do tego pułapu. po drugie kredyt na 30 lat więc pewnie jeszcze ze "100" razy będzie taka sytuacja. a kolejna gdybysmy chceli w złotowkach wziąc taki kredyt to nawet przy fraanku po 5,5 rata w złotówkach będzie nadal wyższa. cóż mam zrobić spłacam

a w lublinie w zeszłym roku ludzie na mrozie po 3 dni stali w kolejce noc i dzień by się zapisać na TBS, a potem i tak "przyjaciele i znajomi królika" rozebrali te mieszkania, zal mi tych ludzi było.
Myślę że każdy się z tym liczył i narzekać nie ma sensu ale wiesz jak to jest, przychodzi dzień spłaty i zerkasz jak tam kurs stoi, wiadomo każdy chciałby jak najmniej zapłacić. Nie pozostaje nam nic innego jak spłacać ale pogadać sobie zawsze można, tyle naszego o!

Ząbki
Synuś
+2
Stary 2011-07-18, 15:44   #998
kasiuleczkakuleczka
Rozeznanie

Cytat:
No to będzie intensywny wrzesień
No tak z mężulem jakoś to zaplanowaliśmy jak dowiedzieliśmy się o mieszkanku i już wtedy postanowił, że na 3-4tyg przyjedzie nacieszyć się mieszkankiem, to postanowiliśmy, że we wrześniu dzieciątko musi się urodzić, by przez te 3-4tyg mógł mi pomóc

Cytat:
a widzisz zapomniałam o czynszu hehe u mnei za to mieszkanie co chciałam to prawie 900 zł
teraz jak frank tak wysoko to te 900 to rata kredytu a czynsz mam 340 zł wiec nei jest xle
z tym ze tutaj mamy dwa pokoje -metraz 50m2 a tam wtedy chcielismy 3 pokojowe i wiekszy metraz, no ale tak czy siak przekalkulowalismy wszystko i bardziej sie opłacało mniejsze i na kredyt
Nam w zasadzie czynsz i rata kredytu w mieszkaniu własnościowym wychodziły by prawie tyle samo co opłaty w TBSach do 1200zł miesięcznie, w TBSach trochę mniej nam wyjdzie, no i jak już pisałam nie dostaniemy kredytu.
Teraz mężul wziął laptopa na raty, by mieć na przyszłość historię.
Myślę, że jeszcze przez długie lata nie doczekali byśmy się takiego mieszkanka jakie będziemy mieć z te 2miesiące gdyby nie TBS

---------- Dopisano o 15:43 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
Kiedyś głośno w tv. było o TBSach w innych miastach, tak jak piszesz, że między swoich poszły

---------- Dopisano o 15:44 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Ja uciekam, idę z małym na dwór. Miłego popołudnia

KOPNIACZKI AMELECZKI
kasiuleczkakuleczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 15:44   #999
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
ja mam na nfz, jakbym miala płacić to na bank bym nie poszła, bo tez mi te wizyty nic nie dają, tylko ciśnienie mi skacze
U mnie też świetnie te wizyty działają na ciśnienie - bo mam niskie

Kasia dacie radę

Dominik

Martynka
Stary 2011-07-18, 15:48   #1000
MAGiALENA
Zakorzenienie

Cytat:
Mam 2 pytania:
1. babka w sklepie tak mnie zbajerowała, że kupiłam usztywniany (teraz żałuję) i chyba kupię jeszcze zwykły.
2. mam i takie i takie.

aniołek Gabrysia/Gabryś: 21.08.2010
Kacperek: 2o.09.2011
MAGiALENA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:00   #1001
anciaahk
kosmitka

Cytat:
Napisane przez agnieszka 0605 Pokaż wiadomość
ancia
a co do pytań - rożek zwyły, prześcieradełko frotte

Cytat:
O matko! 100tys!? to może dużo większe mieszkanie od naszego, bo my tyle wpłacaliśmy na 58m mieszkanie, no i czynszu będziemy mieli koł0 600zł ale tak jak pisałam, w tym jest też rata kredytu. Moi rodzice mieszkają kilka lat w TBSach (my z nimi) i nigdy nie żałują tej decyzji. Mój wujek jeszcze dłużej mieszka w TBSach i też sobie chwali.
Wiem też, że jakbym chciała z tego mieszkania zrezygnować to w ciągu roku oddadzą mi tę partycypację i wyliczą jeszcze pieniądze, które przez jakieś tam lata płaciłam w czynszu - część z tego czynszu oddadza (te raty)
ale ja mam nadzieję mieszkać tu na amen
Najważniejsze, aby Wam odpowiadało!!
Cytat:
Nie ma co się tym frankiem tak emocjonować, teraz to już jest więcej chyba w tym spekulacji niż rzeczywistości. U nas raty z PLN zrównają się przy poziomie 4,2 - ale to wszystko zalezy od tego, po jakim kursie był brany kredyt i jaką marżę na PLN można było uzyskać.
W skali 30 lat i tak wyjdzie taniej , gorzej jakby się chciało teraz sprzedać nieruchomość.
Cytat:
Napisane przez mooonik Pokaż wiadomość
1. rożek nieusztywniany, bo ponoć łatwiej wyczuć dziecko w takim
2. mam kupione prześcieradła bawełniane, bo sama nie przepadam za frotowymi
A bawełniane masz z gumkami?? czy zwykłe?
Cytat:
Oj nie strasz tymi 4 zł, to by było straszne. Na szczęście my mamy małą ratę więc nie ma aż takich dużych różnic, ale podziwiam tych którzy płacą dużo więcej franków, to jest dopiero ból z drugiej strony w niedziele rodzice przyjeżdżają na urlop z anglii więc tak niska złotówka mogłaby się utrzymać, przynajmniej oni by choć raz skorzystali na wymianie
To realne, więc nie straszę , skoro już dzisiaj jest w niektórych bankach ponad 3,7 przy kursach sprzedaży.
Jesli ktoś ma więcej franków, to przeważnie też większe dochody - każdy chyba tą ratę dopasowywał do swoich możliwości. Poza tym policz, jakie są oszczędności przez te lata, gdy kurs był niższy, jak spadło oprocentowanie - teraz trzeba to po prostu przeczekać, i tyle.

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Cytat:
1. Nieusztywniany
2. frotte mam a bawełniane kupię

Mój robi tak samo, a czasami jeszcze tak dziwnie trzęsie brzuchem Nie wkręcaj sobie Staram się tym nie martwić, ale myśl o tym bardzo mobilizuje mnie do oszczędzania się
Dobrze, że się z tym rożkiem Was dopytałam, kupię wobec tego nieusztywniany.
A wkręcać nie będę, tzn. postaram się. Obiecuję.
Cytat:
1. babka w sklepie tak mnie zbajerowała, że kupiłam usztywniany (teraz żałuję) i chyba kupię jeszcze zwykły.
2. mam i takie i takie.
A bawełniane macie na gumkę?

Stary 2011-07-18, 16:04   #1002
MAGiALENA
Zakorzenienie

Cytat:
szczerze... nie mam pojęcia, bo to moja mama kupowała i właśnie u rodziców leżą te wszystkie rzeczy.

aniołek Gabrysia/Gabryś: 21.08.2010
Kacperek: 2o.09.2011
MAGiALENA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:09   #1003
19natka88
Zakorzenienie

Cytat:
2. mam i takie i takie.
A nie da się tego usztywnienia wyjąć?

Cytat:

Z nieusztywnianego można zrobić kołderkę do wózka albo do łóżeczka jak już maluszek wyrośnie z rożka
No to staraj się

Dominik

Martynka
Stary 2011-07-18, 16:12   #1004
malamutka
Rozeznanie

Jejku, człowiek pojedzie tylko do centrum na zakupy, a wy tutaj już 10 stron wyprodukowałyście

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Natka Ja musiałam zakupy odłoży na "po wypłacie". Zapomniałam o tym, że idziemy na wesele 30go i trzeba coś do koperty dać Zła jestem bo te pieniądze by się mega przydały.

---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ----------

Hehehehe ups
Z uwagi na dzisiejszy mój wypad, też muszę teraz już się wstrzymać do końca miesiąca A baba ze sklepu dziecięcego tak mnie wkurzyła Sprzedała mi pościel 3 elementową w cenie 4 elementowej, a ja nie zauważyłam. A teraz już nie pojadę tam, bo przecież wizyta w tym sklepie to wyprawa. Godzina jazdy samochodem (cały czas w korku 5km/h). Wiec zacisnę zęby i będę udawała, że ta pościel swojej ceny jest warta

Cytat:
Napisane przez pestka78 Pokaż wiadomość
Dzien dobry))) Zaczynam zakupy, ale bez Waszej pomocy nie dam rady
Sorrrry ze tak bez nadrabiania ale mam pytanko: http://allegro.pl/avent-mega-zestaw-...723932679.html czy to sie opłaca????
Ja laktator kupiłam taki bez butelek (butelki dostałam od położnej) i zapłaciłam 99,90 więc na pewno się opłaca.

Cytat:
Dlaczego nie przyda????
Cotka mi moje przyciski nie wiszą bo nie maja jak..... A Ty masz laktator??
Moje też nie wiszą Ale może jak je laktatorem potraktuję to zaczną

Cytat:
Mam 2 pytania:
Ancia ja mówiłam właśnie o tym, że położna odradza usztawniane. Ale nie tylko ona. Dzieciate znajome też. A jak nieusztywniany to mówiła, zeby materiał nie był zbyt sprężysty tzn, że jak zgnieciesz, to żeby się od razu nie prostował. Bo rożek musi się dostosowywać do kształtu dziecka.

A teraz zaczynam czytanie od tylu
malamutka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:14   #1005
mooonik
Zakorzenienie

Cytat:
Dziecko urodzi się zdrowe i silne, koniec kropka.
a teraz popatrz na drugie zdanie w porównaniu do pierwszego i zastosuj tę radę do siebie

a prześcieradła mam z gumką kupione dzięki cynkowi Agnyski w tesco na przecenie.

trzeba by się za jaki obiad wziąć, mężul za chwilę wróci a ja w kuchni nic dziś nie zrobiłam

nie znoszę osób, które MUSZĄ mieć zawsze rację

Julitka

mooonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:16   #1006
malamutka
Rozeznanie

A tak na marginesie, to u nas są takie cudowne wyprzedaże butów... na ciuchy to nawet nie patrzę. Mierzyłam różne typy w różnych sklepach, ale się okazało, że chyba jednak stopy mi puchną, bo przed ciążą 37 a teraz 39 i cisną

No i suma sumarum z obuwniczego tylko z klapkami pod prysznic wyszłam

A jak patrzę na takie jakieś fajne skórzane pantofelki na obcasie za np. 70pln to mi się tylko łza w oku kręci...
Stary 2011-07-18, 16:16   #1007
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:

Najważniejsze, aby Wam odpowiadało!!

Nie ma co się tym frankiem tak emocjonować, teraz to już jest więcej chyba w tym spekulacji niż rzeczywistości. U nas raty z PLN zrównają się przy poziomie 4,2 - ale to wszystko zalezy od tego, po jakim kursie był brany kredyt i jaką marżę na PLN można było uzyskać.
W skali 30 lat i tak wyjdzie taniej , gorzej jakby się chciało teraz sprzedać nieruchomość.

A bawełniane masz z gumkami?? czy zwykłe?

To realne, więc nie straszę , skoro już dzisiaj jest w niektórych bankach ponad 3,7 przy kursach sprzedaży.
Jesli ktoś ma więcej franków, to przeważnie też większe dochody - każdy chyba tą ratę dopasowywał do swoich możliwości. Poza tym policz, jakie są oszczędności przez te lata, gdy kurs był niższy, jak spadło oprocentowanie - teraz trzeba to po prostu przeczekać, i tyle.

---------- Dopisano o 16:00 ---------- Poprzedni post napisano o 15:57 ----------

Dokładnie, trzeba przeczekać i tyle, on wróci do normalności, kwestia czasu

Ząbki
Synuś
+2
Stary 2011-07-18, 16:26   #1008
anciaahk
kosmitka

Cytat:
szczerze... nie mam pojęcia, bo to moja mama kupowała i właśnie u rodziców leżą te wszystkie rzeczy.
Już znalazłam z gumką, bo wcześniej jakoś nie mogłam znaleźć .
Cytat:
Z nieusztywnianego można zrobić kołderkę do wózka albo do łóżeczka jak już maluszek wyrośnie z rożka
No to staraj się
Już zdecydowane, kupię normalny .
Cytat:
Napisane przez malamutka Pokaż wiadomość
Ancia ja mówiłam właśnie o tym, że położna odradza usztawniane. Ale nie tylko ona. Dzieciate znajome też. A jak nieusztywniany to mówiła, zeby materiał nie był zbyt sprężysty tzn, że jak zgnieciesz, to żeby się od razu nie prostował. Bo rożek musi się dostosowywać do kształtu dziecka.
No własnie kojarzyłam, że ktoś mówil, a teraz już wszystkie w zasadzie potwierdziły nieusztywniany .
Cytat:
a teraz popatrz na drugie zdanie w porównaniu do pierwszego i zastosuj tę radę do siebie

a prześcieradła mam z gumką kupione dzięki cynkowi Agnyski w tesco na przecenie.

Cytat:
Dokładnie, trzeba przeczekać i tyle, on wróci do normalności, kwestia czasu
Damy radę, kto jak nie my .

Stary 2011-07-18, 16:26   #1009
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
ja chybia kupie z Aventu u mnei duzo osób miało wiec w sumei moze i u mnie sie sprawdzi-jakas taka chyba najbardziej znana firma
zreszta mam pare butli od siostry po dziewczynach wiec ja je wyparze i kupie do nich smoczki to wystarczy ze ja dla Marcelka zakupie 1 nowa co nie?
Tak.
Cytat:
Też mam taką nadzieję

To jak dobrze zliczyłam 1.08 są 4 (razem ze mną) wizyty a tego też dnia mój tatko ma urodzinki (ale będzie daleko poza domkiem)

Gin kazała mi już na początku ciąży dzwonić o każdej porze dnia i nocy, narazie mi lepiej, jakby powtarzały się te bóle to zadzwonie do gin. (dziś i w środę) przyjmuje.
Obserwuj więc brzuchol a jak co to dzwon

Lecę się gimnastykować strzygąc to i owo
Dzis wizyta trza się zrobić na bóstwo
Stary 2011-07-18, 16:27   #1010
madzialena-lublin
Rozeznanie

No znalazłam tę kartkę od koleżanki z polecanymi rzeczami.
W zeszycie z przepisami była I weź tu traf za ciężarną .

Laktator bardzo poleca firmy Medela (chyba któraś z Wa już o nim pisała). Szczerze mówiąc to też zastanawiam się nad sensem kupowania- skoro będę z Młodą w domu, mam zamiar karmić to chyba bez sensu wydawać kolejne pieniądze? A jak będzie potrzeba, to można wypożyczyć ze szpitala a w międzyczasie zamówić, taki mam plan

Co do innych rzecz (może się komuś przyda):
do przemywania pępka - Tribactic
do pupy - Linomag
wkładki - Lansinch
kosz na pieluchy - Diaper Champ (nie trzeba dokupować specjalnych worków)
Stary 2011-07-18, 16:33   #1011
stokrotka_
Zadomowienie

hej Babole

ja już po pracy.....ranny jakie Wy tu tempo macie.... szok w trampkach normalnie
jedzenia cd. wróciłam z pracy.. i zamiast obiadu.. arbuz,kinder bueno.. a ziemniaki obrane w garnku czekają

Cytat:
Napisane przez Malgosia1983 Pokaż wiadomość
Co do teściowych..chyba żadna nie przebije "mojej". Dwa lata temu przestala

Zamelduję jeszcze, że remont skończony. I tu pochwalę mojego Tż... Bylam w sobotę na PANIEŃSKIM i jak wrócilam to było jakoś po północy a mój Tż jeszcze sprzątał.... Tak chcial już to skończyć, że na dziś mi zostały drobne porządki
super,że już po remoncie
no a teściowej współczuje... ja jeśli by chciała się zmienić w dobrą babcię..to na wizyty tylko u siebie w domu bym się godziła

Cytat:
Napisane przez No air Pokaż wiadomość
Heeej...

Ostatnio mnie wpienił komentarz mamy TŻ, że ona musi sobie załatwić, by być w październiku w Polsce (jeździ do Niemiec pracować ), wtedy kiedy mam termin. Tylko kurde po co pytam? Pójdzie ze mną na porodówkę?

Grrr, jestem zła.
po trochu rozumiem.. my nie mieszkamy w Pl... w sumie moja mama nie przyleci,bo wcześniej już niż moja ciąża miała zaplanowany długi wyjazd do australii do mojego brata.. my z nią z wiadomych wględów nie lecimy niestety... ale cały jej urlop pójdzie.. więc wnusie zobaczy albo jak my polecimy do pl pod koniec roku albo w ferie zimowe przyleci do nas..
a teściowie.. chcieli się wbić zaraz po porodzie.. powiedzieliśmy grzecznie ale dosadnie,że po porodzie mąż bierze wolne i chcemy pobyć sami z dzieckiem,by się poznać,ogarnąć z nową sytuacją i wogóle.. i będzie nam miło jak przylecą..ale ok 2-3 tyg po terminie.. zrozumieli dzięki bogu. i będą na sam koniec września ,początek października na tydzień... córcia już będzie miała prawie albo i miesiąc.. więc pójdą na spacer,czy coś mi w domu pomogą i obie strony zadowolone

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość
Przykro mi że tak mnie olałyście
Myślałam że znajdę tu wsparcie i miejsce do pogadania, ale widzę, że nie ma szans "wbić" się między Was ze swoimi smutkami.
ciężarówką jesteś..więc fochy możesz strzelać... ale gdyby każda się o takie coś obrażała...to by tu pusto chyba było

Cytat:
Napisane przez danika Pokaż wiadomość
a lubicie pesto? ja uwielbiam... musze kupic, w almie jest takie pyszne na wagę, chyba 6 zł za 100 g wychodzi, drogo ale warto
pesto

Cytat:
Ja tez...nawet za wiszące...hihihi...

Lulla a Ty masz laktator? Nie wiem czy kupowac czy nie...
ja laktator kupię po porodzie..a jak będzie potrzebny w szpitalu,to mąż będzie miał zapisaną kartkę z nazwą i wogóle...i wyskoczy do sklepu. bynajmniej będę wiedziała,że będzie potrzebny.. bo tak to boję się że kasa na darmo pójdzie..

Cytat:
Napisane przez anuska_s Pokaż wiadomość

.....jak wczoraj godz 10, my z TŻ jeszcze w łózku, a przychodzi sms od cioci: "pamietajcie dzis niedziela wiec zaparszam na msze" masakra
padłam...i powstać nie mogę.. jak sekta jakaś

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
To chyba zgapili od ciechana. Ciechan zawsze był miodowy i czasami nawet mi smakował

O ja ostatnio wzięłam łyka desperadosa. Ile bym dała za całe zimniutkie. Albo calsberga
ja czasem pije te free lech albo żywiec...albo karmi... albo wino nie alkocholowe
cotka.. ty wiesz pewnie o czym napisze.. mi się marzy spiż jezuuu jak tam wpadnę po ciąży to mnie chyba wyprowadzą z tamtąd

Cytat:

Jak ja Ci zazdroszczę tego szykowania pokoiku My we wrześniu przeprowadzamy się na "swoje" Nie wiem czy wiecie co to są TBS (Towarzystwo Budownictwa Społecznego) jejku wczoraj z mamą przy budowie przechodziłyśmy i brama wjazdowa była otwarta, więc "wtargnęłyśmy" na teren budowy i przez okno zaglądałyśmy do mojego mieszkanka (na parterze będę mieszkała) i mam już w aneksie kuchennym płytki położone, wykładzinę pcv (która wygląda ślicznie - jak panele) i widziałam że drzwi w pokojach już są (czekoladowe - takie o jakich marzyłam) te TBSy dają nowe mieszkanka i podstawowe wyposażenie tj. drzwi w pokojach, wykładzinę pcv, płytki, wannę, kibelek umywalkę, w kuchni zlew, kuchenkę elektryczną i okap kuchenny. Jejku jaka byłam szczęśliwa jak to zobaczyłam - czasami dają byle jakie wykładziny, białe drzwi a w moim bloku (mieszkanku) wszystko urządzone jakbym sobie tego życzyła - jestem szczęśliwa z tego powodu, już nie mogę się doczekać kiedy się wprowadzimy, jak będę maluchom pokoje szykowała
super ale z terminem Wam się fajnie udało

Cytat:
odpukać..ja noc całą śpię.. w dzień to różnie..nieraz jak nie sikam to dość długo.. a nieraz jak zacznę to biegam co trochę parę razy

Cytat:
Mam 2 pytania:
1.rożek zwykły ... a drugi nie wiem jaki w tym komp. będzie..
2.prześcieradła bawełniane kupiłam na gumce .. sama nie lubię froty.. za ciepłe i gniecie mnie

więcej postów mi wcięło..nie wiem czemu
więc nie fochować jak nie odpisałam komuś

aaaa... Kellysss... dawaj przepis kochana. wogóle to musimy się kiedyś w końcu spotkać.. może jak Elka wróci z pl... a ja będę już na zwolnieniu to podjedziemy na te kulki...

podeślę Tobie dane a lasagnia.. sama też robiłam.. ale tak na wzór bolognese... (czy jak to się pisze) raz wyszła całkiem całkiem dobra ...ale przepis mi przepadł

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:35   #1012
Martusiaaa21
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cotynato Pokaż wiadomość
Ale cisza mnie tż wyciąga dzisiaj na grilla, a tak mi się nie chce
grill ile bym dała, żeby gdzieś wyjść, pobyć ze znajomymi, pogadać, a tu ciąggle remont, remont, remont
Cytat:
N
A ja miałam dziś nad morze w końcu pojechać... ech... skończyło się na tym, że strój na siebie założyłam... i zabrałam się za sprzątanie
a czemu nie pojechaliście? i ten strój mnie rozbawił
Cytat:
Wg mojej położnej należy przygotować dwie torby do szpitala. Jedną, która zabierasz od razu - do akcji porodowej. I druga, żeby ci mąż lub ktoś z rodziny przywiózł po jakiś 4 godzinach
Torba pierwsza:
1. Klapki pod prysznic dla ciebie (nie brać dodatkowo kapci, bo krew może czasem pociec i szkoda kapci)
2. Przybory toaletowe - jak najmniej zapachowe
3. Mała woda mineralna niegazowana z dziubkiem. Pragnienie trzeba zaspokajać małymi łyczkami - jeden łyk co kilkanaście minut
4. Szlafrok i ręczniki
5. Koszulka do porodu i druga do przebrania się po porodzie
6. Majtki jednorazowe siatkowe
7. Podkład jednorazowy - taki do przewijania.
8. Dla osoby towarzyszącej nowe klapki lub takie wyglądające jak nowe. W innych podobno nie wpuszczają i jeszcze kąśliwie dogryzają A folii na obuwie nie polecają, bo podobno poród to nie 5 min, a nóżka się poci...
9. Coś do picia i jedzenia dla osoby towarzyszącej
10. Fartuch ochronny dla osoby towarzyszącej

Torba 2:
1. Dla ciebie koszulka ropinana do karmienia (koniecznie rozpinana i to najlepiej aż do brzucha, bo te z dziurami do wyciągnięcia piersi podobno się nie sprawdzają - albo piers za mała i koszulka przeszkadza dziecku, bo się gdzies zawija, albo piers za duza i cała przez otwór nie przejdzie )
2. Podkłady ginekologiczne, jeśli szpital nie zapewnia (2 opakowania)
3. Płyn do higieny intymnej ten co używany był do tej pory i musi miec w składzie kwas mlekowy
4. Kawałek szarego mydła (do mycia krocza, ale kawałek - reszta niech zostanie w domu)
5. Podkłady jednorazowe kilka sztuk
6. Woda mineralna niegazowana 2-3 litry
7. Kompres ciepło- zimno (do robienia okładów na piersi)
8. Kółko dmuchane dziecięce
9. Pieluszki jednorazowe (jeśli szpital nie zapewnia)
10. Czapeczka "smerfetka" (nie może być zawiązywana)
11. Chusteczki pielęgnacyjne - by się pobawić w mamę. Po pierwszej kupie pupcie powinna umyć położna, bo podobno smółka jest bardzo kleista i chusteczki nic nie dadza, ale po umyciu mamy mogą sobie jeszcze chusteczką przetrzeć i ćwiczyć przewijanie
12. Koszulka bawełniana lub body 3 szt
13. Śpioszki lub pajacyki 3szt
14. Kocyk bawełniany (koniecznie w kwadracie) - wtedy rożek niepotrzebny, bo położna pokaże jak taki kocyk zwijać NIGDY ROŻEK USZTYWNIANY podobno przeszkadza w karmieniu a matka nie może wyczuć ułożenia dziecka
15. Pieluszki tetrowe 3 szt
16. Alantan jako krem na pośladki, parafina ciekła zamiast oliwki - podobno sprawdza się rewelacyjnie

Co do ubranek to co ważne:
-kupując skarpetki zwróćmy uwagę, by nie miały obcisłych gumek, bo będą uciskać dziecko
- na wyjścia przydadzą się 2szt sweterków lub bluz zapinanych z przodu + ciepły kombinezon

Noworodek do spania nie potrzebuje poduszki ani kołdry. Poduszki można uzywać, gdy malec swobodnie może się przewracać z brzuszka na plecki (ok. 5 miesiąc)

Do mycia nie używamy gąbki, bo nie można jej zdezynfekować
Do osuszania dziecka po kąpieli przyda się bawełniana pielucha, a w późniejszym czasie ręcznik frotte

Apteczka:
1. Gencjana - roztwór wodny pomocny przy pleśniawkach
2. Rumianek - do przemywania oczek i narządów płciowych, a dodawany do kąpieli dostarcza wielu cennych witamin
3. Sól fizjologiczna - do płukania oczek (gdy ropieją) i noska (gdy katar)
4. Maść nagietkowa - maść pierwszej pomocy w razie pojawienia się wysypki
5. Paracetamol (dawka 50 lub 80mg lub w syropie) - w razie gorączki; a potem czym prędzej do lekarza
6. Termometr lekarski
7. Aflovag - preparat do przemywania krocza po nacięciu
8. Octenisept - spray do dezynfekcji pępka u dziecka - podobno są nowe wytyczne jak dbać o pępek

Acha, no i warto wybrać przychodnie przed porodem. Wtedy przy porodzie podajemy jaką przychodnie poinformować o narodzinach.

To chyba wszystko co mam w notatkach i co zapamiętałam

A dla kobiet niebędących w związku małżeńskim - warto wziąć od ginekologa zaświadczenie o byciu w ciązy i o przewidywanym terminie porodu i jeszcze przed porodem udać się do USC by ojciec dziecka jeszcze przed jego narodzeniem uznał dziecko. Wtedy dziecko już w szpitalu będzie miało nadane nazwisko ojca i wtedy podobno jest duzo łatwiej, bo potem to wypis jest na inne nazwisko, akt urodzenia na inne i gorzej sie zalatwia kolejne sprawy
świetna ściągana pewno się przyda dzięki
Cytat:
no a nam położna w SR mówiła nie masować piersi, bo można te kanaliki i gruczoły mlekowe uszkodzić. jak się robi zastój to liście kapusty, a dziecko do karmienia tak ułożyć, by broda była tam gdzie zastój to wtedy przy karmieniu dzidzia wymasuje.

a w ogóle mam doła dla wszystkich jestem jedną wielką ciążą nic poza tym. o niczym innym nikt ze mną nie rozmawia. tylko jak się czujesz w tej ciąży, po mojej odpowiedzi litania tego co mnie czeka teraz i po porodzie. mam doooooooooooooooość siedzę tu i płaczę bo mnie mąż wkurzył. bo cały czas w domu siedzimy narzeka. a gdzie mam pójść? jak ja na dłuższym spacerze z psem jestem zmęczona, a że po trasie ławek nie ma to na trawie siadam ze zmęczenia. wszyscy mówią, nie możesz się dołować i smucić, bo tak długo na to dziecko czekałaś. a to co? jak w ciążę zaszlam to ktoś mi moje uczucia i odczucia zabrał? wszystkiego mi się odechciewa. mówię do niego o zakupach dla dziecka, nie słucha mnie. czuję się taka totalnie sama ze sobą, nieprzytulona, niepocieszona i zdołowana. i co mam zrobic? nawet nie chce mysleć, co po porodzie będzie. wtedy to sie dopiero pokaże ile mój mąż ma zajęć poza domem ... przepraszam, że wam tak ględzę, ale mam ochotę gdzieś uciec i nie wracać
biedna, na pewno dziś już jest lepiej a ja mam znowu odwrotnie, chciałabym gdzieś wyjść coś porobić, a tu nie ma czasu:/

Emilka ur. 05.05.14
Martusiaaa21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:37   #1013
anciaahk
kosmitka

Mi do pępka polecono octanisept spray. Nawet w jakiejś mamowej gazetce był .

Dzisiaj wizytę ma cotka i chyba ktoś jeszcze, co?

Stary 2011-07-18, 16:39   #1014
stokrotka_
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez madzialena-lublin Pokaż wiadomość

Laktator bardzo poleca firmy Medela (chyba któraś z Wa już o nim pisała). Szczerze mówiąc to też zastanawiam się nad sensem kupowania- skoro będę z Młodą w domu, mam zamiar karmić to chyba bez sensu wydawać kolejne pieniądze? A jak będzie potrzeba, to można wypożyczyć ze szpitala a w międzyczasie zamówić, taki mam plan
medelę...bardzo sobie chwali moja kuzynka co tydzień temu urodziła. sprawdza jej się niesamowicie, ściąga dobrze pokarm,nie gniecie sutków (cokolwiek to znaczy,nie są spłaszczone czy tam zdeformowane po ściąganiu) i podobno uczucie jest takie samo,jak ssanie piersi przez dzidziusia.. ona ma ten elektryczny. i ja chyba też się na niego skuszę..ale muszę wiedzieć,że mi potrzebny będzie...bo trochę kosztuje jednak

Tyś taka bezbronna, maleńka, w kołysce splecionej z mych ramion, a kiedys sie do mnie uśmiechniesz i powiesz mi czule: "mamo"

stokrotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:41   #1015
martunia_199
Zakorzenienie

Cytat:
Już znalazłam z gumką, bo wcześniej jakoś nie mogłam znaleźć .

Już zdecydowane, kupię normalny .

No własnie kojarzyłam, że ktoś mówil, a teraz już wszystkie w zasadzie potwierdziły nieusztywniany .

Damy radę, kto jak nie my .
No właśnie kto jak nie MY

Ząbki
Synuś
+2
Stary 2011-07-18, 16:41   #1016
aa2
Zakorzenienie

jeja jak piszecie o tych laktatorach to mnie dopadło przerażenie-wrrrrr
aa2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:42   #1017
pestka78
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez archinta Pokaż wiadomość
No ja właśnie nie mam zdania na ten temat a Pestka dziś zaczęła o laktatorach i się nakręcam
Hihi...bo ja stwierdziłam ze chce jak najwiecej u jednego sprzedawcy kupic i zaczęłam od najdrozszych rzeczy

Cytat:
Pestuś mi sister moja mówiła, że to można zawsze dokupić, a na początek żeby nie wydawać kasy, więc nie wiem, co mama to opinia. I u nas w szpitalu mają laktatory.
Mi nawet endokrynolog powiedział ze czasem trzeba zmuszac cycuszki do produkcji własnie laktatorem, dlatego chce juz w szpitalu miec swój.

Cytat:
Mam 2 pytania:
Gdzie byłas jak Cie nie było? Na allegro???? Kupujesz juz?
pestka78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:47   #1018
MalgosiaM8
Zakorzenienie

Cytat:
ale była burza
U mnie przed chwilą, lało grzmiało, pies latał i wył po podwórzu

Cytat:
w dzień kilkanaście, a w nocy przed pójsciem spać idę nawet jak mi sie nie chce, i wstaje RAZ koło 4-5 albo już jak się obudzę po 7. Także noc luzik wytrzumuje, gorzej z pozycją do spania

Cytat:
Dopadła mnie kolejna ciążowa dolegliwość - hemoroidy A co będzie po porodzie?
Ja też już miałam taką chwilę zwątpienia że chyba mnie też dopadło TO ale odpukać jakby wróciło wszsytko do normy także współczuję

Cytat:
Mam 2 pytania:
1.Normalny
2. Frotte

Cytat:
też tak mam do granic rozciągliwości mojej skóry czasem, wczoraj z mężem kminiliśmy jak się tak poteżnie wypiął z jednej strony, że chyba pupą się do nas wypiął
Chyba to normalne, ma jeszcze miejsce to się gimnastykuje Nie mart się

Ale mi dziś brzuch trwardnieje, a potem uchodzi z niego powietrze jak z piłki, do tego pierwszy raz spuchły mi stopy! Co za kijowe uczucie, chciałam się przspać to mnie muchy obsiadły

Staś wziął rodziców z zaskoczenia i już jest z nami!
25.08.2011

Stanisław wywrócił moje życie do góry kołami
MalgosiaM8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-18, 16:48   #1019
malamutka
Rozeznanie

Martusia nad te morze to ja codziennie sie wybieram... Ból w tym, że u rodziców jestem sama. Druga połówka musi pracować i domu doglądać... Dlatego mogę jechać nad morze sama:
1. Swoim samochodem - ale jak upał, to mimo, że do Mielna 10 km, to można i 1,5h jechać, bo korki. Auto bez klimatyzacji więc nie ryzykuję
2. Busem lub autobusem ale efekt taki sam jak w przypadku swojego samochodu
3. Szynobus - ta opcja najlepsza - w 15 min nad morzem
Nad morzem mialam sie spotkac z kolezankami, ale ja sie troche tych upalow obawiam. Moja znajoma jak w ciazy pojechala nad morze, to 20pln na kibelek musiala stracic Ciągle chodziła do WC wiec nawet dobrze na piasku nie siadła
Stary 2011-07-18, 16:50   #1020
Malgosia1983
Wtajemniczenie

Cytat:
Mi do pępka polecono octanisept spray. Nawet w jakiejś mamowej gazetce był .

Dzisiaj wizytę ma cotka i chyba ktoś jeszcze, co?
I ja i ja i ja

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości