|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1681 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Cytat:
Dla przykładu tata mojej przyjaciółki miał się zająć dwójką wnuków, jak jego żona poszła do sklepu. Wraca, a tam dzieci się drą (miały ok. 3 m-ce i 1 rok), a dziadzio pochrapuje ![]() poziomka Brak zdjęcia stanowczo lepszy niż jego obecność ![]() ![]() No dobra, już kończę z tym dniem paszteta... moria No zależy kiedy, co i jak, ale my z Wawy do Łodzi mamy w sumie niedaleko, więc jakby któraś z nas jeszcze była chętna, to ja się mogę do Łodzi wybrać ![]() Trasę mam obczajoną ![]() ![]() Noc całkiem, całkiem. Edzik padł o 22, zaraz po jedzeniu, a na kąpiel o 21 musiałam budzić ![]() Dziewczęta - musimy częściej chodzić na spacery, widzę, że Hanex też padła ![]() Pierwsze stękanie niby od 0:15 do 1:00, ale tylko stękanie, bez pobudki. Dałam smoka i poszłam spać. Jedzenie o 2:40 i 6:00. A teraz widzę, że kima u mnie w łóżku, więc chyba idę zjeść śniadanie. A potem do sklepu, bo mój kochany synek wrzucił mi szczoteczkę do zębów do kociej kuwety i nie mam czym zębów umyć i cholery dostanę od tego, więc na 8:00 do sklepu po nową ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1682 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Cytat:
![]() co do nieslyszenia, to ja musze sie wylamac. to ja nic nie slysze jak jest tz. normalnie wystarczalo mi 5h snu na dobe i mialam czas na basen czy pobiegac etc, tak teraz nieslysze ANI psa, ANI dzieci i spie w dzien 2x ![]() co za noc! norbi padl, domi sila poszedl spac o 23ciej(usnal nam w samochodzie) i wstal o 5(!)mowie o dominiku, za to nobet na raz wypil 210ml ![]() dzisiaj robimy dzien dziecka dominikowi najpierw basen, potem kino, cos tam pewnie jeszcze sie wymysli babcia zostaje z nobim a ja smigam popoludniu do kosmetyczki ![]() ![]()
![]() |
#1683 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() U nas UWAGA UWAGA nocka najlepsza jak dotąd Sen od 21 -1 (aż 4h) i potem do 4 potem już troszkę gorzej, no ale nie można mieć wszystkiego. Wieczór ciężki płacz z przerwami ok. 2h nic nie pomagało, nie wiem czy to brzuch czy co?? U nas też zwłaszcza wieczorem są ekscesy przy cycku, chce jeść ale płacze. Najczęściej wtedy odbijam go co chwilę, noszę na samolocik i znów próbuję, zazwyczaj skutkuje. Delicadeza córunia śliczna. Chyba od dziś zacznę poszukiwanie sukienki na chrzciny, chciałabym białą lub pomarańczową zobaczymy co w mojej małej mieścinie będzie.
![]() |
#1684 |
Wtajemniczenie
|
Dzien doberek
![]() Moj Antuan spal dzis od 22 do 5 rano ![]() ![]() Wlansie go wyprawilam do pracy, nadrabiam zaleglosci i lece dalej spac do Antolka ![]() Ile wasze dzieci jedza w dzien? Ile i co ile? Siasiek kebab koniecznie. U JAHA ![]() ![]() ![]() Moze jeszcze Dziewczonka akurat bedzie ![]() Co do historii z tz to masakra jakas... wyobrazam sobie jak mocno sie wystraszylas ![]() ![]() Aga_pe, ale Ci zazdraszczam wizyty u kosmetyczki ![]() ![]() Moze kiedys tez sie wybiore ![]() Matall jak to sie stalo, ze Edzik tak potraktowal Twoja szczoteczke? ![]() Anulka spokojnie... to w koncu minie. Przestaniesz karmic piersia i bedziesz miala wiecej czasu dla siebie ![]() Mary to w Anglii to normalka, ze po cc zajmujesz sie dzieckiem. Nikt go nie dotknie bez Twojej zgody i Ci nie zabierze. Dziecko caaaaly czas z matka. Co do swiergotania to mimo wszytsko mam wyrzuty sumienia wiec swiergotam pol dnia, bo mi tak przykro jak on siedzi sam i patrzy w sciane. Mata go nie interesuje , palak na bujaku tym bardziej. Najbardziej lubi Scarface'a na scianie ![]() Moj maly ma dzisaj 7 tygodni ![]() Wczoraj sam przewrocil sie z brzuszka na plecki [wydaje mi sie, ze bardziej mu sie fartnelo, ale ja sie i tak mega ciesze!!!! ![]()
#1685 |
Zakorzenienie
|
Paulizia Bo one stoją na umywalce, a pod umywalką jest kuweta
![]() A jak teraz nie ma tż, to nie daję rady ogarniać kąpieli w wanience (nie miał by kto jej potem wyczyścić, bo ja usypiam Edę- a tak robił to tż), więc kąpię go właśnie w umywalce (bo taką dużą mamy). No i wczoraj tak wierzgał, że zrzucił kubeczek ze szczoteczkami ![]() Więc od wczoraj jadę na płynie do płukania i czuję się BLE, ale wczoraj było za późno, żeby jechać, a teraz Edzik ŚPI i czekam aż się obudzi, żeby jechać. Chyba kupię zapas, żeby w razie takiej sytuacji mieć ![]() ![]() ![]() Edzik ma dziś 1 miesiąc i 2 tygodnie ![]() Za 2 tygodnie i 3 dni będzie miał 3 miesiące. Czekam na koniec kolek ![]() Chociaż na boboticu i delicolu i lacidofilu jest naprawdę nieźle ![]()
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-07-19 o 07:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1686 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
szukalam w bon prixie i nie ma! nawet po numerze nie znajduje Cytat:
![]() ![]() teraz to bedzie smigac z brzusia nobi je co 2-3h jak niemowle i przewaznie pije po 60-80. wkurza mnie to raz na jakis czsa wypije po 200
moich dwoch chlopcow<3 zaczynamy od nowa dietowanie ![]() Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2011-07-19 o 07:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1687 |
Raczkowanie
|
Daissy gratulacje dla Gabulka
![]() ![]() Sasiek co za traumatyczne przeżycie ![]() ![]() moniqac wielki szacun za brak znieczulenia ![]() ![]() U nas po wczorajszych krzykach nocka super, mała spała od 10.30 do 4 a później od 4.30 do 7.40 ![]() ![]() ![]() ![]() Teraz kilka pytań: 1. Czy wasze dzieci też tak namiętnie ssają piąstki, bo moja zaczęła w sumie od soboty? 2. Kiedy dzieci zauważają. że mają ręce? 3. do mam z rozstępami: Czym smarujecie rozstępy, bo mi się właśnie jeden krem skończył i nie wiem w jaki teraz się zaopatrzyc?
#1688 |
Zakorzenienie
|
Hello
![]() ja średnio wyspana, Hanex zrobił pobudkę ok. 3:00, chyba Jej pozycja na brzuszku nie odpowiadała. Wzięłam Ją do łóżka i zasnęła z powrotem. A potem pobudka po 7:00, ale już spać niekoniecznie ![]() Matall, kurde, jak schudniesz 9 kg, to w ogóle nie będzie Cię widać ![]() Moria, jak pisała Matall, my na Łódź też mogłybyśmy się pisać. Albo mogłybyśmy gdzieś w połowie drogi: Łowicz, Skierniewice, Rawa Maz.? ![]() Wczoraj też rozmawiałyśmy o Zjeździe Wrześniowym ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1689 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2nie widzialam zeby sie przypatrywal raczkom ale swiadomy ze je ma to chyba juz jest 3 niedziala nic z moich obserwacji, wiec niczym nie smaruje procz zelu poporodowego z mustelli i oliwki Cytat:
krakow dla mnie odpada bo za daleko lodz -tez ok
![]() |
#1690 |
Zakorzenienie
|
aniutka_85 nasza mała też ssie piąstki, a jak przy tym malska, no szok. Ostatnio odłożyłam ją w sypialni do łóżeczka i poszłam do drugiego pokoju, to przez grający telewizor usłyszałam takie mlask, mlask, mlask
![]()
![]() |
#1691 |
Zakorzenienie
|
Pauliziu, w PL pierwsza nocka po CC bez dziecka, bo przez dobę nie można się ruszać z łóżka. Przynoszą tylko do karmienia. Ale potem też dziecko już z matką
![]() Agnieszko_pe, w moim przypadku to samo, do Czewy chętnie, Łódź też ![]() musimy w końcu to głosowanie zrobić. Tylko może propozycje miast najpierw? Kraków, Wrocław, Częstochowa na początek ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1692 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() agnieszka_pe25 my chcemy na basen jechać w przyszły weekend z dwiema księżniczkami ![]() ![]() mamaoptymistka ![]() Paulizia ![]() ![]() aniutka_85 1. tak Gabulek ssie piąstki bardziej niż namiętnie, szczególnie jak chce zasnąć 2. gdzieś koło miesiąca 3. na szczęście pytanie nie do mnie ![]() dzień dobry, pogoda piękna nocka standardowa, rano obudziła się o 6 ale nie byłam w stanie wstać ![]() Zosia - załadowana do mnie do łóżka (bo też chciała rozpocząć dzień o tak nieludzikiej porze) zasnęła Gabrysi dałam żyrafkę do zabawy, pobawiła się troszkę i poszła spać na godzinkę i takim cudem wstaliśmy o 8 ![]() ![]() ![]() zmykam chyba zaraz na dwór z Zośką wybiegać królewnę ![]()
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-07-19 o 08:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1693 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moria, poziomkaA może: http://pl.wikipedia.org/wiki/Arkadia...t_%C5%82owicki) ? Czy Ty mary wczoraj o tym mówiłaś? Jakoś nie załapałam, że to to, a wybieram się tam od lat i nigdy się nie udaje ![]() ![]() A co do września, to mi w zasadzie wszystko jedno... Ale wydaje mi się, że najbardziej pośrodku jest Łódź właśnie. Centrum Polski w końcu ![]() Ale ew. Częstochowa, o której mówiła poziomka też może być. Jakby się uprzeć, to ja jestem w stanie i do Wrocławia i do Krakowa dojechać, tylko to muszę wiedzieć wcześniej, bo na jeden dzień się nie opłaca jechać, to tż zrobiłby sobie urlop i byśmy na kilka dni przyjechali ![]() Edzik się obudził. Idę po szczoteczkę ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1694 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jestem za wrockiem i czestochowa ![]() andziot bierzecie juz gabi na basen?????????????????? kurde, ja sie jakos odwazyc nie moge,
![]() |
#1695 |
Zadomowienie
|
Dzień dobry
![]() Dziewczyny, mój syn pobił swój rekord wczoraj, wystawil na wieeeeeeelką probe moja cierpliwość i był śwadkiem mega kłótni mojej i TZta, czego sobie darować nie mogę. Po kolei. REKORD: cały dzień prawie nic nie spał, po 40 min między karmieniami i to z mega płaczem, wierceniem itp. o 18.00 zjadł, nie zasnął do 20.00 więc TZ uszykował kąpanko, zostal wykąpany i ponieważ był już mega zmęczony zasnął przy UU, chciałam go dokarmić mm (bo wiedzialam, że za godz wstanie ale nie dało się go oudzić). Więc rzeczywiście 21.30 ryk że glodny, dostal butelke i ZASNĄŁ O 24.00!!! Nie zdarzylo mu sie to nigdy wczesniej. nie płakał, nie kwękal. Po prostu nie spał, a ja zmęczona calym dniem jego niespania musiałam wyjść do kuchni bo mnie już nerwy brały, bo przecież jadł o 21.30 więc max 4h do następnego a ja bez snu ![]() TU wystawienie mojej cierpliwości na probę. Oczywiście się popłakałam w kuchni, TZ mial wszystko gdzieś i lezał w dużym pokoju, więc jeszcze bardziej mnie to wnerwiało (kilka h wcześniej powiedziałąm mu że musi mi pomóc Malego usypiać jak jest w domu, bo ja jestem mega zmęczona i dlatego nie mam dla niego sił wieczorem - ostatnio mi to zarzucił). A Kłótnia: w koncu wstał do Malego z wyrzutem do mnie, że nie mam cierpliwości, że jestem zrzęda (że zawsze nią bylam ?!!!!), że przecież i tak nic w domu nie robię (to dlaczego ja jestem zmęczona? przeciez moja Mama prasuje ciuchy i robi obiad kilka razy w tygodniu). Itp, itd. Brak słów. Niuniu zasnąl dopiero jak go wzięlam do siebie do łóżka, polozylam ręke na jego serduszku i 5min dziecko śpi ![]() Potem pobudka o 4.00 (od 21.30!!!!) na jedzenie, o 7.30, a teraz śpi (od 9.00). TZ rano przylecial pożegnać się z Malym, przeprosil mnie (phi - "niech se wsadzi") pytał się czy się odzywam, pokręciłam głowa że nie, pytał się chce z nim rozmawiac, pokręcilam głową że nie, pytał czy przyjmuję przeprosiny, a że mam dobre serce przyjęłam, ale odzywac się nie mam zamiaru przynajmniej do 18nastki Malego ![]() Siasiek - ja podobnie jak mamapotymistka, pobiłabym TZta a potem się uryczała. Ogromnie Ci współczuję. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji. ![]() matallewar - kolki ustają po 3 miesiącach? to nam zostało 8 dni ![]() ![]() andziot, aga_pe, aniutka - noooooooo ja takie poświęcenie dla synka, a on mi sie na UU obraził, pociumkal i trzeba było dac butle ![]() daisula ![]() ![]() ![]() super, ze masz mami obok ![]() agus jak dziś Oleńka? mnie połozna na SR mówiła też że J&J (ta naturalna seria) jest najlepsza, ale ja jakos nie wierzę J&J. mój ma krostki wszędzie juz i suchą skórę ![]() Grazin :czytałam klub ![]() 20 kg w czasie karmienia piersią?! jakim cudem?!. anula - a nie ma skoku przypadkiem Twoja Niunia? tak by mi to wychodzilo. antropia - "on chciał jeść a ewidentnie mu coś przeszkadzało... ale tylko jak go do u przystawiałam... jak tz go brał na ręce e ale w pozycje pionową to nie płakał, ale znowu jedzenia się domagał" mój ma identycznie!!! ale tyle Infacolu co on wypił i nie pomogło, nie wiem czy to kolka u mojego ![]() listopadowa ![]() aga_pe - pochwal się chciaz linkiem jak nie chcesz się w nim pokazać ![]() ![]() ![]() mamaoptymistka - ja widziałam całe mnóstwo fajnych w C&A i w Carry. mary poziomka - ja się pisze na Częstochowę, Kraków, wszystko co w promilu 100km od Katowic ![]() aniutka - mój ssie ![]() ![]() aga_pe ja tez poszłabym na basen z szymonkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1696 |
Zakorzenienie
|
Pauliziu, jeszcze odp na Twoje pytanie: Hanutka je 5 razy dziennie po ok 150 ml + dotankowanie do pełna przed snem. Natomiast jak je któryś z tych posiłków z piersi, to nie wiem, ile tam zjada
![]() ![]() Matall, tak! Dokładnie mówiłam o Nieborowie, ale ta Arkadia jest blisko i tam też można skoczyć ![]() Ze mną to samo, jeśli na jeden dzień, to nie opyla się za daleko ![]() A gdzie cioteczka Lolka, proszę Was? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1697 |
Raczkowanie
|
Matal Poziomka czesciej takie spacery
![]()
#1698 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja się piszę na spotkanie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1699 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki dziewczyny za odp. bo myslalam ze tylko u nas tak dziwnie... moj je jak chce o jakich porach chce i codziennie jest inaczej.
Chyba, ze od 2 dni jest skok ![]() Strasznie duzo je, nie spi i jest dosc niespokojny. Mary, a kiedy karmisz piersia? O jakis wyznaczonych porach? Ja zazwyczaj daje mu piers w nocy lub z rana. Wyjada od razu jedna i druga. Chyba, ze karmie go na lezaco to wtedy jedna i zasypia. Popoludniu sciagam by mial 120ml na wieczor. Reszta karmien czyli 4 w dzien to 150ml mm. Czy jest jakas mama, ktora albo przegapila skok swojego dziecka albo przeszedl lagodnie? ![]() ![]()
![]() |
#1700 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
faceci są nienormalni bo my przeciez z dzieckiem to cały dzien sobie dżemki w domu ucinamy i malujemy pazznokcie... zmeczone mamy być ? phi wiesz co trzeba zrobić prawda?? ![]() kopnąć go w lewe jajo ![]() każdemu tż by sie to od czasu do czasu przyzdaało... ![]() ---------- Dopisano o 10:08 ---------- Poprzedni post napisano o 10:07 ---------- Cytat:
ja pierwszy skok wiem kiedy był a drugi to albo jeszcze nie było albo nie wiem ale ostatnio sebek nie chce spac w dzien w ogole ![]() max 40 min ale na szczescie jakos w miare grzeczny jest
![]() |
#1701 |
Zakorzenienie
|
Xanthi, jestem za! No i bardzo miło było w końcu poznać Cię na żywo!
![]() ![]() Anulinko, nie wiem, czy tylko u nas w szpitalu ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1702 |
Zakorzenienie
|
Witajcie,
czekam niecierpliwie na kuriera ![]() ![]() U mnie z choróbskiem gorzej ![]() ![]() MoniaK ![]() ![]() Daisy, pieknie Gabulek przyrasta na wadze! ![]() ![]() Siasiek, ale historia ![]() ![]() ![]() Grazin, ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1703 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() moniqac ale miałaś dzień ![]() ![]() umyłam panele !! Gabrysia śpi na brzuszku więc mam nadzieję, że trochę pośpi ![]() może w końcu uda mi się wyjść ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1704 | ||||
Zadomowienie
|
Dzien dobry.
Spalismy dzis 4 godz, w sumie ![]() TZ juz w pracy (biedny), ja po sniadanku, Nadia wlasnie w trakcie ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Wszystko to kwestia indywidualnych upodoban. A lepiej Ci sie juz nosi Antosia w chuscie?? Co do wagi, no przytylam 23kg w ciazy ![]() Zdjecia wybieralam takie, zeby nie bylo za bardzo widac, ale z ta waga plus moj wzrost (178cm) w 8,9 mieisacu czulam sie jak rasowy hipopotam ![]() Cytat:
![]() ![]() Zazwyczaj spi do 5tej, godz przerwy i dosypia do ok.8. Ale dzis ![]() Daisy, pieknie ci Gabrysia przybrala ![]() Nadia je ostatnio 6x dziennie, srednio co 3 godz, z przerwa nocna 7h. Cytat:
![]() Co do pytan: 1.tak 2. moja mala zauwazyla w zeszlym tyg. zaczela namietnie przygladac sie lewej lapce 3. stosuje olejek Palmersa (ale na razie efektow brak ![]() Edytowane przez Camomile Czas edycji: 2011-07-19 o 09:26 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#1705 |
Zakorzenienie
|
Pauliziu, bardzo różnie karmię. Też w nocy, przed spaniem wieczorem, ale też czasami w ciągu dnia jedno z karmień jest piersią. Niestety spada mi ilość mleka, więc nie wiem, ile dam radę jeszcze...
Co do skoków, to ja nic nie wiem, Hanutka z każdym dniem się zmienia, musiałabym mówić, że codziennie ma skoki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1706 | ||
Zakorzenienie
|
wczoraj ją na paseczku widziałam, ale się nie odezwała
![]() Cytat:
nie wszystkie dzieciaczki robią afery jak uczą się czegoś nowego ![]() Cytat:
Gabrysia kończy dziś 10 tygodni ![]()
Trzy rzeczy pozostały z raju: gwiazdy, kwiaty i oczy dziecka... Dante Alighieri Edytowane przez andziot Czas edycji: 2011-07-19 o 09:23 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1707 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pepe był cały czas ze mną w łóżku, bo innej możliwości nie było. A w nocy, jak się darł, to "kulałam" przez mój brzuch z jednej strony łóżka na drugą. Łóżeczka, jakie były na sali pamiętają chyba czasy Gierka, więc leżały w nim tylko pieluchy i rzeczy Pepe. Jak sobie to wszystko przypominam, to ryczeć mi się chce. Pepe zasnął na brzuchu. Edytowane przez anulinka2009 Czas edycji: 2011-07-19 o 09:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1708 | ||
Zakorzenienie
|
WITAJCIE!
OLENKA DZISIAJ KONCZY 3 MIESIACE ![]() Cytat:
jest mniej czerwone po tej oliwce, ale nadal jes ti to bardzo duzo idziemy na 16 do pediatry jak nic za bardzo nie pomoze to jutro na 16 dop dermatologa ![]() biedna olaaa ![]() ' Cytat:
teraz juz zadnego nie zaobserwowalam ![]() moze jak byl ten 12 tygodnia to caly fdzien jadla' a tak to nic ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1709 |
Zakorzenienie
|
Gabrysia,
![]() Oleńka, ![]() Koło odjechało... |
![]() ![]() |
![]() |
#1710 | |
Wtajemniczenie
|
Camomile wiec wzrost mowi sam za sebie, ale i tak figurke masz cacy
![]() ![]() Co do chusty to jeszcze nie testowalam, ale zamierzam dzis, bo tz poszedl do pracy tak wiec bede miala okazje wyprobowac ![]() Mary ja karmie tak jak Ty juz od jakiegos czasu i tez zauwazam, ze mleka jest coraz mniej, ale nie przejmuje sie... ![]() ![]() Andziot ![]() ![]() ja tez tesknie za Lolcia ![]() Zaraz napisze do niej eska o! ![]() Jednak z tego co pamietam to mowila, ze jedzie do rodzicow i raczej nie bedzie miala kiedy wpadac do nas ![]() nasz ''najstarszy'' dzieciaczek ma juz 3 miesiace? ![]() Wszystkiego najlepszego dla Olenki! Czas biegnie nieublagalnie... ![]() ---------- Dopisano o 09:54 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:35.