|
|
#121 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ja, On i jego dziecko... z Nią .
A niektóre to o chlebie i wodzie żyją, i bez butów chodzą.
|
|
|
#122 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#123 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Z mojej strony EOT.
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aaaaaaa nie, sorry, ja nie pracuję :pac w czoło: Mnie w na hektarach ogródka rosną w krzaczorach pieniądze. Także tego. Wiem wiem Vixen, wiem. ---------- Dopisano o 14:33 ---------- Poprzedni post napisano o 14:32 ---------- Z tego co kojarzę to Stachursky żył o samej kawie. Także tego. |
|
|
|
|
|
#125 |
|
Zakorzeniona
|
Może wyżyć - czy ktoś napisał, że nie? Ale za tyle, mając 4-osobową rodzinę, to nie poszalejesz. Nie chodzi o to, że ojciec zarabia 1000 zł i tego tysiaka ma na dziecko dać, a samemu gryźć tynk ze ścian. Mnie dziwi tylko uważanie, że 1000 zł alimentów to kwota z kosmosu na nie wiadomo jakie wydatki, bo w sumie co - jeść dziecku dać i wystarczy...
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mieliśmy samochód, ale nie z górnej półki, mieliśmy często nowe ubrania, ale nie markowe. Rodzice nie spełniali każdej naszej zachcianki, nie stac nas było na nie wiem, jakieś nowoczesne gadżety (porównywalne teraz do IPada czy nie wiem, mp4, laptopa)... Żyliśmy po prostu normalnie, ani luksusowo ani biednie. Naprawdę 1000zł na jedno dziecko to zdecydowanie za mało, by mówić o jakimkolwiek luksusie! To może zapewnić normalne życie, bez strachu o to, czy do pierwszego starczy, ale też bez kupowania nowego komputera czy XBoxa co tydzień.
|
|
|
|
#127 | |
|
Konto usunięte
|
ja też nie.
szczerze mówiąc u mnie dochód na trzy osoby zawsze był może dwa razy wyższy od tej kwoty, ale na pewno nie więcej. no nie było luksusów, ale nigdy nie myślałam o mojej rodzinie jako biednej, tylko dlatego, że nie mamy po 1000zł na głowę Cytat:
uważacie, że 1000zł na dziecko to w sam raz, bo co? bo nie będzie się mogło normalnie rozwijać? ile rodzin [nawet nierozbitych] ma mniej niż 1000zł do przeznaczenia na dziecko miesięcznie? i jakoś te dzieci się rozwijają normalnie. ja jestem takim przykładem już dorosłym, rozwinęłam się normalnie, nie mam żadnych braków, mimo że nigdy moja mama nie miała więcej niż 1500zł na nas obie. ależ mi się krzywda działa no
|
|
|
|
|
|
#128 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
A nikt nie zaczyna od pomyślenia, że jeśli dziecko miałoby samo gryźć tynk ze ścian, to lepiej dać kilka złoty za kondoma, a już idealnie byłoby zawiązać sobie na supełek.
A szkoda, bo potem mamy co mamy - widać w tym wątku i w wielu innych. A mnie się dalej pytają czemu dzieci jeszcze nie mamy (rok po ślubie bez dzieciaka? to co, my seksu nie uprawiamy czy chorzy jesteśmy?). W końcu jeść co mamy, pod mostem nie mieszkamy, już na takich egoistów to byśmy się nie robili (na tekst że mąż ledwie pracę dorwał, ja studia kolejne chcę zrobić żeby jakoś na to dziecko zarobić). Już wiem dlaczego się ludzie dziwią, jak tu przeczytałam że tysiąc na dziecko to kwota która go astronomicznie rozpieści. |
|
|
|
|
#129 |
|
Zakorzenienie
|
Pytanie, skąd Wy macie dane, że 1000 zł to się nie zasądza.
Fakt, ja się spotkałam z kwotami średnio ok. 3 tysiaków, ale jak wiadomo żyję w Beverly Hills. |
|
|
|
|
#130 |
|
Wtajemniczenie
|
Obawiam się, że ta dyskusja jest bezcelowa, gdyż ma miejsce na forum, gdzie może wypowiedzieć się każdy i dlatego zderzają się dwa światy (albo i więcej). Ludzie z miejscowości i kręgów społecznych, gdzie 1000zł to niewiele i Ci dla których to ogromna kwota. I nie dojdzie się tu do porozumienia. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Przykładowo: Nie da się porównać osób robiących zakupy w sklepiku w małej miejscowości od mieszczucha kupującego w Almie importowane produkty. Niektórym to wisi a inni będą np. biegać i krzyczeć, że to marnowanie pieniędzy. Ot co. |
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas zapisy sa w lutym na wrzesien, przedszkole panstwowe wyjdzie ok 300 zł. Przy tych kosmicznych cenach 1000 zł na dziecko to nie jest juz jakis luksus. |
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#132 |
|
Konto usunięte
|
szugarbejb, może my po prostu nie znamy tak bogatych ludzi? żeby mieć zasądzone 1000zł albo i więcej alimentów, to trzeba zarabiać ze 4 razy tyle przynajmniej.
|
|
|
|
|
#133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo z tego co ja kojarzę, to we Wrocław Hills w państwowych żłobkach (które kosztują koło 300 zł) jest jakieś 300 miejsc, a dzieci chętnych 1200 (+/- żeby mnie tu ktoś o kłamstwa nie posądzał). |
|
|
|
|
|
#134 | ||
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żeby dostać kredyt na mieszkanie 2 pokoje wyposażone w Śródmieściu (taaaaaaaak, wiem, straszny luksus) Pan Grzegorz jako singiel musi zarabiać ok. dyszkę miesięcznie (w zależności od tego, jaką ma umowę). Wobec czego będzie miał 2 tysiące raty kredytu, 1500 złotych opłat (czynsz + opłaty + benzyna), zeżre za tysiąc (a niech ma chłopaczyna, a nie tylko Pikok z Lidla), to mnie się widzi, że te 3tysiące alimentów to się dziecku należą jak psu buda. edit: acha, w jakim celu to piszę ? Że mam takich Panów Grzegorzów teraz aktualnie 4 w telefonie. Także nie wiem. może faktycznie jestem z kosmosu ?
Edytowane przez szugarbejb Czas edycji: 2011-07-19 o 14:57 |
|
|
|
|
|
#136 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ALE w tzw Pipidówach problem może być mniejszy Edytowane przez Weronikapr Czas edycji: 2011-07-19 o 14:58 |
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Wybierają jakieś miasto w Polsce/ przedszkole i liczą. Wiadomo jak to jest ze statystykami. Ja Ci nie zaprzeczam, że tak jest we Wrocławiu, Ty mi nie zaprzeczaj że tak jest u mnie w Pścimu Dolnym....
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-07-19 o 14:59 |
|
|
|
|
|
#138 | |
|
Zakorzenienie
|
To gdzież ach gdzież jest ten raj, że dziecko se samo żłobek wybiera i lata po pustych korytarzach ? (jeśli umie już latać w tym młodym wieku)
---------- Dopisano o 15:00 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- Cytat:
![]() Bo ja słyszałam jakieś plotki, że tak w całej Polsce, to sorry, w takim razie. |
|
|
|
|
|
#139 |
|
Zakorzeniona
|
Już nie róbmy z ludzi, którzy zarabiają 4 tys. jakichś bogaczy. Mój TŻ zarabia 3 tys. i jak król nie żyje, a nie mamy dzieci ani kredytu.
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-07-19 o 15:04 |
|
|
|
|
#140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żyję w ułudzie ![]() Cicho bądź. Przestań. Nic nie wiesz. Się w ogóle z takimi zarobkami nie odzywaj. |
|
|
|
|
|
#141 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
No trzy tysiaki w Wawie na dwie osoby (w tym rata kredytu czy wynajem) to powiem Wam że szaleństw nie ma :P
A jestem osobą dość skromnie wychowaną, bo w dzieciństwie moi rodzice też kokosów nie zarabiali... Edytowane przez mikia20 Czas edycji: 2011-07-19 o 15:06 |
|
|
|
|
#142 |
|
Zakorzeniona
|
|
|
|
|
|
#143 |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
No kłamstwo perfidne, wybacz. JA tego u mnie nie widzę.
|
|
#144 |
|
Wtajemniczenie
|
Tak tylko mi od początku chodziło o kłótnię o to czy tysiąc polskich nie tak znowu nowych złotych to dużo czy mało
![]() W przedszkola się nie wtrącam, bo wg mnie problem jest ogólnopolski, a jak jest w Pcimiach Dolnych i Górnych to nie wiem, co nie znaczy, że nie ma kraju osoby, która nie miała problemu z upchaniem dziecka w przedszkolu, ale metodą, nie po dobroci (np. moja koleżanka znajomościami). To nie zmienia faktu, że problem jest i jedna osoba której się udało nie powinna z pełnym przekonaniem mówić, że "problem? jaki problem" Edytowane przez Weronikapr Czas edycji: 2011-07-19 o 15:15 Powód: szyk zdania |
|
|
|
|
#145 |
|
Zakorzenienie
|
Także tego. Wątek jak zwykle. Jedni wybierają żłobki w zależności od koloru ściany, a we Wrocławiu 800 matek siedzi i się zastanawia co by tu z życiem zrobić.
A konkluzja jest jedna - było kupić prezerwatywy, wyszłoby taniej
|
|
|
|
|
#146 |
|
Zakorzenienie
|
Ja nie mogę, kurde, leże chora i Szugar robi mi dziś dzień, szczerzę gębę jak głupia
A jeszcze dwa dni temu miałam ochotę ją zabić, jaki ten świat zmienny.No, generalnie ja nie wiem, jak jest w Pcimiu Dolnym, ale u mnie na wsi (w sensie, że u dziadków) jest tylko jedno przedszkole i kurde, jak się człowiek nie zorientuje wcześniej i nie pobije z kilkoma matkami, to dziecka nie wciśnie i musi na tyłku w domu siedzieć, bo drugiego nie ma (w sensie drugiego przedszkola, nie tyłka) i koniec. Ale mimo wszystko na wsi to trochę inaczej jest, sama przyznaję, żyje się na kupie, w domach wielorodzinnych, albo we własnym domu 10 metrów od rodzinnego i zawsze ktoś do opieki się znajdzie. Największy problem z przedszkolami i żłobkami jest w miastach, niestety...
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#148 |
|
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
|
|
|
|
|
#149 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
większość osób, które znam żyje przeciętnie, nie biedują, ale na alimenty w wysokości 1000zł też by ich stać nie było [a co dopiero 3000zł]. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#150 |
|
Zakorzenienie
|
Ja se robię śmichy chichy z osoby, która radośnie twierdzi, że 1000 zł to ZA dużo, bo rutinoscorbin 5 zł kosztuje, a żłobek 200 zł.
A nawet, do jasnej anielki, niech kosztuje pierdyliard. 1000 zł to i tak mało za rozwalone dzieciństwo, bo rodzicom się rozwodzić za chciało i tyle. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:09.