Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011 - Strona 121 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 9 17,31%
Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 25 48,08%
Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 2 3,85%
Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 1 1,92%
Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 2 3,85%
Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 13 25,00%
Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-19, 12:31   #3601
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011

Za kasę od dziadka w końcu zamówiłam Oliwce Emanuela i słonika z Lamaze. Już nie mogę się doczekać aż przyjdzie
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 12:42   #3602
madzik2221
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
Hej!
My już skok 17 tygodnia mamy za sobą. Oliwcia przechodziła go w 15 (2 tyg przenoszona). Powiem wam, że ledwo z nią wytrzymałam. Ale było, minęło i jest fajnie
Oliwcia z dnia na dzień zaczęła ,,rechotać" z byle powodu, np jak jej bluzkę ściągam albo rączki wycieram mokrą chusteczka
Zaczęła przekręcać się na boki i unosi dupkę podpierając sie na nóżkach.
Ogólnie jest bardziej kumata

Z ciemieniuchą też walczymy. Zauważyłam, ze jak mała jest spocona to i tego dziadostwa więcej się robi. Zdrapuje, sczesuję, myję szamponem i nadal jest. Tylko w tych bujnych włoskach to tak nie widać.
rany a u nas od 3 dni jakas wojna ze spaniem-przez ten skok pewnie
do tego dzis zaczynamy 17tydz.i juz sie boje niby jest wesoly itd.ale jak mu sie cos nie spodoba to jest sodomia i gomora
mam nadzieje ze mu to przejdzie za chwile bo juz jest nie do wytrzymania a jak bedzie gorzej to zostawiam cycki tz-towi i sie wyprowadzam

22/23.05.2010
madzik2221 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 12:43   #3603
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
u nas byl taki rytuał ze po porannym ogarnieciu on ląduje pod karuzelą a ja jem sniadanie i pije kawę ale coraz czesciej kawe pije kolo lozeczka bo on robi cyrki
u nas był rytuał, że po porannym ogarnięci kładłam mała na kanapie z zabawkami o ona grzecznie godzinkę do nich gadała,
a ja obok wizaż i kawka

a teraz

Cytat:
Napisane przez mordka_1985 Pokaż wiadomość
My już skok 17 tygodnia mamy za sobą. Oliwcia przechodziła go w 15 (2 tyg przenoszona). Powiem wam, że ledwo z nią wytrzymałam. Ale było, minęło i jest fajnie

my teraz przechodzimy
Stary 2011-07-19, 12:48   #3604
ada32
Wtajemniczenie

aja dziękii brawa dla Basi

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
ada, śliczny chlopak, szczegolnie w tym turbanie

agus-gratuluje trzech miesięcy

Harrods- gratuluje 4. miesięcy

aja- dla Basi

iizabelaa- już prawie całkiem zeszła, dziś jeszcze tak samo zrobię, jak wczoraj

u Idalki to na pewno skok jest

Wróciłam od lekarza, dostałam skierowanie na rtg, do ortopedy i receptę na taka maść. Po drodze zahaczyłam o outlet Terranovy i kupiłam 4 pary spodni i bluzkę za 140 zl
traicionera ...no mi też się z turbanem podoba a szczególnie jak robi przy tym słodziakowe minki

Cytat:
Napisane przez Harrods Pokaż wiadomość
Dziewczyny, jak ten czas szybko leci. Dzisiaj Mateusz kończy 4 miesiące!!! Moje największe szczęście!!!
harrods gratuluję 4 miesiąca

madzik kochana najlepsze na te ciepłe dni ciacho to jak zrobisz zwykły biszkopt na kisielach zamiast mąki ( nada kolor) i zwykła bita śmietana (36%) dobrze schłodzona... na wierzch dość grubo sezonowe owoce... maliny, jagody polej smużkami czekolady mówie Ci żadna robota a efekt znakomity i wizualnie i smakowo...
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 12:52   #3605
madzik2221
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ada32 Pokaż wiadomość

madzik kochana najlepsze na te ciepłe dni ciacho to jak zrobisz zwykły biszkopt na kisielach zamiast mąki ( nada kolor) i zwykła bita śmietana (36%) dobrze schłodzona... na wierzch dość grubo sezonowe owoce... maliny, jagody polej smużkami czekolady mówie Ci żadna robota a efekt znakomity i wizualnie i smakowo...
dzieki wielkie
tylko jakbys mogla mi napisac konkretnie co, ile, czego
chodzi mi glownie o ten biszkopt na kiesielach

22/23.05.2010
Stary 2011-07-19, 13:01   #3606
mordka_1985
Zadomowienie

GG do mordka_1985

moja śpi od 21 do 10 (z 3 przerwami na jedzonko) i z dwa razy po 30 min w dzień.
Jak miała skok to zanim spokojnie zasnęła wieczorem to po 3 razy budziła się z wrzaskiem. Musiałam pogłaskać, ululać i spała dalej
Synek tp. 15.03.2015
mordka_1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 13:03   #3607
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Castia a probowłas go rozłożyc i z lozyc...??? dla mnie to awykonalne... meza wczoraj poprosiłam zeby nam kupił ale my mamy kawe z mlekiem

bo od zielonego i zoltego sie odżegnuje
mamy zielono grafitowy wozek i wszelkie robactwo do niego leci!!! ciagle musze sciagac taki czarne mini zuczki z budy i parasolki

no i rozozyc rozlozyłam ale złozyc nawert z instrukcja sie nie udało dopiero maz pokrecił pokrecił i poskladał oczywiscie z miną zwycięscy co najmniej jak by w totka wygrał

co do mojej to ostatnio wcale nie chce jesc je po pol porcji.... a spi eh szkoda gadac zasypia o 21 30 wstaje o 2 5 7 10 a potem ze dwa razy w ciagu dnia moze po polgodzinki lub godzinke

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...

Edytowane przez anika222
Czas edycji: 2011-07-19 o 13:05
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-19, 13:14   #3608
wanilia83
Zadomowienie

jeżeli chodzi o słodycze to mam nową miłość - pryncypałki z biedronki

Cytat:
mi włosy wypadają takimi ogromymi pasmami, nie pojedynczo ale w kupce po ok 30 , normalnie bede miała łyse placki....

a on to ma chyba adhd musiałam go zabrać bo wkłada te nogi wszędzie a potem płacze teraz jest na macie i szarpie pałąki ja nie wiem co będzie jak zacznie chodzić, mam nadzieję,że usiądzie chociaż na chwile... oho teraz zaczyna gorzkie żale, idę do niego
jak się spotkamy to poznamy się po łysych plackach wiem wiem głupi żart

montii
zaczął gorzkie żale bo mu się pałąka nie udało wyrwać

coralady
a czemu masz zakaz szczepienia ??

agus
gratulujemy 3 miesiąca

castia współczuje, a smarowałaś jakimś żelem dziąsła Malwince , ja właśnie będę szła bo dentinox no i zobaczymy czy będzie poprawa

Cytat:
Napisane przez ada32

a jak nie mam nic w domu słodkiego to w nocy muszę choć łyżeczkę cukru w gębę włożyć ... tak dla spokojności
ło matko fujj

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość

dzwonilam do poloznej i powiedziala ze jak nie zniknie ta krostka z woreczka to mamy isc jutro do lekarza bo moze sie przytkał gruczol i moze go to bolecmam nadzieje ze mu przejdzie do jutra.
a na zarzut ze maly nie chce jesc, to ona do mnie mowi a probowalas , ja jej na to ze tak, no i co smakowalo ci, a ja mowie ze okroppne- to sie dziecku nie dziw ze nie chce
hehehe

diatoma trzymam kciuki żeby krostka zeszła

aja gratulujemy

harrods gratulujemy

tity
ale Leonek już duży ja też chce małą do spacerówki przenieść ale w sierpniu, będzie miała skończone 5 miesięcy więc myślę że akurat

Cytat:
Napisane przez iizabelaa

u nas ewidentnie skok
czyżby Idalia w marudera się zamieniła ?? u nas chyba już się kończy bo Nadia od paru dni mniej marudzi

kurczele nie dokończyłam ale muszę spadać na szczepienie, Nadia pewnie nie będzie zadowolona bo właśnie zasnęła i pewnie nie obudzi mi się zanim tam dotrę

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 13:14   #3609
niutka1
Wtajemniczenie

jak zwykle pędzicie...

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Hej,! Dziewczyny, proszę pomóżcie wybrać nosidło bo jadę w piątek nad morze i muszę zamówić coś. Miałam wypożyczać, ale jednak chcę coś kupić. Myślałam o Mei Tai. Mam nadzieję, żę dla mojego 3miesiecznego szkraba będzie odpowiednie.
Popatrzcie na te aukcje i powiedzcie co o tych nosidłach myślicie, bo różnią się nieco od siebie.

http: //allegro.pl/nosidelko-nosidlo-ergonomiczne-pentelka-lodz-i1724049029.html

http: //allegro.pl/hajda-nosidlo-mei-tai-chusta-wysylka-gratis-i1711533791.html

http ://allegro.pl/hajda-nosidlo-mei-tai-chusta-do-noszenia-dzieci-i1711534249.html

http ://allegro.pl/nosidlo-mei-tai-nocne-trele-i1715420496.html

http ://allegro.pl/miekkie-nosidlo-z-odpinanym-kapturem-0-20kg-i1701149914.html
Cytat:
masakra jakaś, juz mi sie odechcialo karmić Tymka tymi zupkami, no znowu byla histeria... plucie i chyba w efekcie nic nie zjadl a wszytsko dookola brudne.
za to wczesniiej sok bananowy chetnie wypil
mei tai jest dla samodzielnie siedzących dzieci no juz Ci dziewczyny napisały

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
super, że to wkleiłaś Bo w tym tygodniu miałam zamówić jakiś na all ale w takim razie zaraz spadam do Biedrony

kurcze Co to takiego jest, może alergolog coś pomoże

Wanilka, ale to dobrze że nic nie wyhodowali przeciez to znaczy, że już cos wykluczamy...

Cytat:
Napisane przez izunia233 Pokaż wiadomość
To tak jak ja. Trzeba się dokształcić w tym temacie

No niestety nie mam na tyle czasu aby wszystko dokładnie czytać. Szkoda, że po prostu nie odpowiedziałaś mi na pytanie.
ze nie wchodzi mi ta stronka wyślij mi adres na pw
no a ja nie mam czasu odpowiadać na to samo pytanie komus komu sie nie chce użyc opcji "przeszukaj posty" lub "przeszukaj forum"
mój czas jest równie cenny co twój

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
zółta to normalna

ja to wypróbowałam już wszystko, ponad 3 tygodnie walki z odparzeniami
ale u ciebie może wystarczy jak będziesz małego Sudocreme smarować w rowku
stosowałam Sudocrem, Bephanten, krem z Nivea, Tormelntalum, Linomag

i jak bym miała się na jedno zdecydować to chyba na odparzenie Tormentalum a jak już sie zagoi to smarować Linomagiem (maść)
fajny jest i nie zostawia takiej białej warstwy
wietrzyc pupkę i ogólnie kłaść więcej na brzuszku, skoro mu sie tylna częśc odparza sprawdż też, moze zakładasz mu za mały rozmiar pampków lub za długo trzymasz w jednym- jak są odparzenia najlepiej zmieniac tak co 2 godziny, dopóki nie przejdzie i sprawdz, czy nie ma za młaych np body lub ciuszków, które sie zapinają w kroku, a jak sadzasz dziecko w leżaczku, czy foteliku, to wyciągnij mu tak ten materiał w kroku w dół, żeby miało dziecko luźno

Cytat:
Czyli lepiej szczotka czy zdrapywać? A jesli szczotka, to jakiej miękkości?
Cytat:
wg mnie lepiej wydrapać, zaraz po umyciu szamponem,
jeśli się zmobilizujesz to pozbędziesz się jej w jeden lub dwa dni

nie wiem ile tego Nadia ma?
Cytat:
Napisane przez madzik2221 Pokaż wiadomość
chociazby jakiegos ropnego zapalenia.dziecka skora jest o wiele ciensza i wrazliwsza niz doroslego.i bardziej wyczulona na jakies zadrapania czy podchaczania jak wy to tam nazywacie.
dla mnie to jakies nie do pomyslenia jest!

ja zawsze zdrapywałam trzeba po prostu umyć ręce i paznokcie jak ktoś ma dłuższe przed najlepiej naoliwic główkę oliwą z oliwek ( nie przesadzając oczywiście, wystarczy odrobinka) , wmasowac i poczekac z godzinę, a potem juz jak kto chce, mnie lepiej szło zdrapywanie
31.12.2014 : 54cm podcinane wiele razy, CEL: 69cm..
zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm.
niutka1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 13:24   #3610
Eirene1987
Zakorzenienie

dziś miałam ciężką noc młody obudził się o 1 i tak do 2.10 gadał i płakał raz to raz to potem go nakarmiłam i do 3 nie spał... potem o 5 się obudził na dobre ciągle nogami wymachiwał... i do teraz kupy nie ma to chyba przez to nie wiem i śmierdzące bąki idą

Trzyrazyi padłam czytając znów twój sen

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
o tak dobrze, że te większe siusiaki same dbają o siebie

lecę spać bo mam już oczy jak dziurki wysikane w śniegu
agentko

Cytat:
Eirene, jutro sprobuje dac małemu coś innego w ramach obiadku. a Oli zawsze taki roześmiany? minka jest the best!
no ciekawa jestem jak zareguje.

prawie zawsze nie ukrywam trafiło mi sie pogodne dziecko ma okresy marudzenia ale wystarczy że się ktoś do niego uśmiechnie to się zaciesza myślę że duża zasługa w tym że mieszkamy z rodzicami i dziadkami jest dużo osób w domu zawsze ktoś coś do niego pogada i on cały czas się śmieje ostatnio coraz częściej na głos

Cytat:

Ile godzin przesypiają wasze dzieci?
ile w nocy i w dzień
różnie...ja robię notatki i tak wychodzi razem te 2-3godziny. on ma tak - rano to sobie drzemie po 20-30minut. a taką dłuższą drzemkę ucina po południu wtedy śpi 2 godziny czasem 3.
w nocy to różnie zasypia o tej 21 - najczęściej i śpi do 2-3. czasem już o 1 się budzi (ale pomaga smok) czasem śpi do 3,40... jest nieprzewidywalny...

Cytat:
poszperałam i niebezpieczenstwem jest to zeby nie przypinac dziecku na noc bo moze grozic uduszeniem. i trzeba zwracac uwage na dlugosc lancuszka. wiec moze o to Ci chodziło
dokładnie ja nigdy nie daję małemu smoczka z łańcuszkiem na noc z łańcuszkiem to tylko jak mam go na rękach np a chce smoczka a to rzadko się zdarza bo smoczek mu potrzebny tylko do zaśnięcia...

Aguś87, Harrods gratulacje

Cytat:
Napisane przez maggol111 Pokaż wiadomość
takze w sumie aktywnosci ma moze ze 2 godz. przez cały dzien-ale wchodzi w to przewijanie, karmienie, karuzela itd.
ło matko strasznie duzo śpi

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
zym smarujecie odparzenia na szyi??
one sa takie mokrawe
ja wycieram wodą przegotowaną i potem na sucho wacikiem i smaruję albo sudocremem albo posypuję mąką ziemniaczaną. pomaga do tej pory

Cytat:
Napisane przez anika222 Pokaż wiadomość
Castia a probowłas go rozłożyc i z lozyc...??? dla mnie to awykonalne...

no i rozozyc rozlozyłam ale złozyc nawert z instrukcja sie nie udało dopiero maz pokrecił pokrecił i poskladał oczywiscie z miną zwycięscy co najmniej jak by w totka wygrał
hehe mój wczoraj się pół godziny męczył a jak już złożył to normalnie aż mu brawo zaczęliśmy bić masakra jakaś ze skłądaniem

Cytat:
Napisane przez Castia
cześć wykończę się przez te zęby, mała praktycznie co godzinę wstawała z wielkim rykiem, nosiłam przytulałam i szła dalej spać. aż w końcu wylądowąła u nas w łóżku bo już nie miałam mocy do niej wstawać. mam nadzieję że długo to nie potrwa bo skapituluję
jeju współćzuję tobie i Malwince.... Biedna musi ją tak boleć... a ty się wykańczasz... oby szybko minęło...

Izabelaa oby Idalka szybko "Przeskoczyła" z tej gradowej chmurki na ładną bialutką

Cytat:
Napisane przez Diatoma
a na zarzut ze maly nie chce jesc, to ona do mnie mowi a probowalas , ja jej na to ze tak, no i co smakowalo ci, a ja mowie ze okroppne- to sie dziecku nie dziw ze nie chce
co fakt to fakt to jest ohydne raz próbowałam

Cytat:
Napisane przez Madzik
w uk jest tak ze nie wolno przypinanac dziecku lanuszkow,nosic czapek wiazanych.klasc dziecka na gorze lozeczka,opatulania go kocykiem(chodzi o glowke),klasc na poduszce itd. bo to wszystko moze spowodowac smierc lozeczkowa
kurcze może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego na górze łóżeczka kłaść nie można tylko przy dole? bo juz raz to słyszałam i tak kładę ale nie wiem czemu tak jest

co do zdrapywania ciemieniuchy u nas tylko to pomogło. oczywiście rączki umyłam posmarowałam kremem główkę i heja - pięknie zeszło wszystko no teraz znów widzę że się zaczyna pojawiać ale na ciemiączku to się boję ruszać...

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Edytowane przez Eirene1987
Czas edycji: 2011-07-19 o 13:28
Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 13:28   #3611
iizabelaa
Zakorzenienie

ja kładę przy górze
Stary 2011-07-19, 13:33   #3612
madzik2221
Zakorzenienie

Eirene bo to moze powodowac smierc lozeczkowa.w uk sa bardzo na to wyczuleni.w pl matki zadko sie stosuja do tych metod tymbardziej ze nie sa doinformowane bo malo ktora polozna czy pediatra o tym mowi.tutaj na kazdej wizycie o tym przypominaja.
niestety do tej pory nie wykryto co jest przyczyna smierci lozeczkowej u dzieci i dlatego stosuja takie metody zeby jej zapobiec

22/23.05.2010
Stary 2011-07-19, 13:34   #3613
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
trzyrazyi byly krwisto czerwone, jak rana. a jak wygladaja teraz to moge ci wyslac zdj ale to jutro. szkoda,ze nie mam przed... byloby porównanie ale sie wstydzilam uwieczniac.

kurcze no wlasnie bo moje to juz zbielaly ...niektore tylko czerwone troche sa...i nie wiem czy ta metoda rollcitem cos mi da
Stary 2011-07-19, 13:34   #3614
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:
Eirene bo to moze powodowac smierc lozeczkowa.w uk sa bardzo na to wyczuleni.w pl matki zadko sie stosuja do tych metod tymbardziej ze nie sa doinformowane bo malo ktora polozna czy pediatra o tym mowi.tutaj na kazdej wizycie o tym przypominaja.
niestety do tej pory nie wykryto co jest przyczyna smierci lozeczkowej u dzieci i dlatego stosuja takie metody zeby jej zapobiec

ale w jaki sposób to ma powodować śmierć łóżeczkową?
skoro tam jesteście tak doinformowani
Stary 2011-07-19, 13:37   #3615
trzyrazyi
Zadomowienie

Cytat:
eirene bo to moze powodowac smierc lozeczkowa.w uk sa bardzo na to wyczuleni.w pl matki zadko sie stosuja do tych metod tymbardziej ze nie sa doinformowane bo malo ktora polozna czy pediatra o tym mowi.tutaj na kazdej wizycie o tym przypominaja.
Niestety do tej pory nie wykryto co jest przyczyna smierci lozeczkowej u dzieci i dlatego stosuja takie metody zeby jej zapobiec

zgadzam sie 100%

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
dziecko ma dotykac przez sen podloza stopkami..... a jak to dokladnie jest ja nie wiem ........musze doczytac...dostalam pare ksiazek i tam jest napisane ze dziecko ma tak lezec bo zmniejsza yto ryzyko smierci lozeczkowej....
Stary 2011-07-19, 13:41   #3616
madzik2221
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez trzyrazyi Pokaż wiadomość
zgadzam sie 100%

---------- Dopisano o 13:37 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

dziecko ma dotykac przez sen podloza stopkami..... a jak to dokladnie jest ja nie wiem ........musze doczytac...dostalam pare ksiazek i tam jest napisane ze dziecko ma tak lezec bo zmniejsza yto ryzyko smierci lozeczkowej....

nie znaleziono dokladnej przyczyny wiec trudno mowic dlaczego jest tak a nie inaczej ale bardzo duzo sie teraz o tym mowi

22/23.05.2010
Stary 2011-07-19, 13:42   #3617
trzyrazyi
Zadomowienie

izabello
http: //www.nhs.uk/Livewell/childhealth0-1/Pages/Cotdeath.aspx
spacja po http
Stary 2011-07-19, 13:43   #3618
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Cytat:
no właśnie a ja dalej nie kumam głupia jakaś jestem to że dziecko bedzie dotykało podłoża stopami... w czym to mapomóc... muszę znaleźć na necie co to ma pomóc...

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 13:43   #3619
ada32
Wtajemniczenie

madzik bardzo proszę prosta sprawa.. zalezy jaka tortownica ale taka średnia lub kwadratowa blacha 25/35 cm.. to 6 jajek ocywiście białko ubijamy na szcztywną pianę ze szczyptą soli (lepiej się ubije) jak już sztywna dodajemy stopniowo niecałą szklankę cukru... jak już się zrobi aksamitna masa to wlewamy pojedyńczo żółtka jaj ciągle miksując.. po połączeniu już ręcznie mieszając np łyżką(ja robię to ręką,wyczuwam lepiej ewentualne grudki pod palcami) wsypujemy około 3 kisiele (np truskawkowe) zależy od gramatury .. jeśli wydaje Ci się że jest zbyt lejące to dodaj pół szklanki mąki... na koniec można dodac odrobinę(mniej niż pół szklanki) oleju.. wymieszać i kwita... wysmarowac formę tłuszczem opsypać bułką tartą.. wlac masę i włożyc do piekarnika na 30 minut rozgrzanego do 160/180 stopni

miedzy czasie ubij sobie śmietane 36% z cukrem pudrem ( do smaku)
np maliny opucz i przed położeniem delikatnie osusz... możesz wymieszać z jagodami (pyszniejsze) ale ja najbardziej lubię z truskawkami pokrojone w krążki..... na wierzch biszkoptu... nie powinien być zbyt gruby( najwyżej rozkrój go w poł i będziesz miała dwa spody) , nałóż bitej śmietany tak nieporadnie( nie gładź)... artystyczny nieład i opsyp owocami też tak garścią...i polej czekoladą np w cieniutkie paski lub kratkę ... są gotowe polewy (sosy) w wyciskanej plastikowej butelce np z nutką mięty ( polecam) dr.oetkera..
smacznego
ada32 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-19, 13:49   #3620
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

albo ja nie rozumie, albo tam nie ma dlaczego spanie w nogach ma zmniejszyć ryzyko śmierci łóżeczkowej
za chwilkę dokładniej przeczytam

muszę iść małą uśpić

---------- Dopisano o 14:46 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
no właśnie a ja dalej nie kumam głupia jakaś jestem to że dziecko bedzie dotykało podłoża stopami... w czym to mapomóc... muszę znaleźć na necie co to ma pomóc...

---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:46 ----------

Cytat:

nie znaleziono dokladnej przyczyny wiec trudno mowic dlaczego jest tak a nie inaczej ale bardzo duzo sie teraz o tym mowi

to równie dobrze można powiedzieć kładźcie dzieci w poprzek, ale dlaczego to nie wiadomo bo nie znaleziono przyczyny

---------- Dopisano o 14:49 ---------- Poprzedni post napisano o 14:47 ----------

ojj moje słońce coś nie chce spać,
szampańsko się bawi pod karuzelą ... w końcu
Stary 2011-07-19, 13:52   #3621
madzik2221
Zakorzenienie

http://kobieta.dziennik.pl/artykuly/...dzi-nagle.html

tutaj tez pisza o tej smierci.na sama mysl mi niedobrze

Iza
trudno mi mowic o czyms i dlaczego sie tak dzieje skoro nawet naukowcy nie potrafia tego wyjasnic.to ma zapobiec i tyle.wiec ja sie do tego stosuje.bo mnie to nie zaszkodzi,dziecku tez nie a moze go ustrzege

Ada bardzo dziekuje.brzmi smakowicie zapisane

22/23.05.2010
Stary 2011-07-19, 13:57   #3622
traicionera
Zakorzenienie

eirene, współczuję nocki.
O tym kladzeniu to nie wiedziałam i zawsze kładłam u góry łóżeczka.

Nie wiem, jak wy to robicie, ze wasze dzieci jedzą z łyżeczki, dziś kolejne podejście, tym razem kaszka ryżowa i Nadia totalnie nie czai, ze ma to zjeść, wszystko wypluwa lub wylewa z buzi
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 14:01   #3623
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
No podobno są podejrzenia o nie do kńca wykształcony u dziecka układ jakiś tam, któy przekazuje do mózgu informację o wdechu/wydechu

Tra może za dużo na raz jej dajesz??

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Daj jej tyle ile dałabyś teściowej czekolady jakby Ci został ostatni kawałek

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-07-19, 14:04   #3624
madzik2221
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość
No podobno są podejrzenia o nie do kńca wykształcony u dziecka układ jakiś tam, któy przekazuje do mózgu informację o wdechu/wydechu

---------- Dopisano o 15:01 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

co ty dziecko jej kazesz zaglodzic

22/23.05.2010
Stary 2011-07-19, 14:05   #3625
iizabelaa
Zakorzenienie

Cytat:

Iza
trudno mi mowic o czyms i dlaczego sie tak dzieje skoro nawet naukowcy nie potrafia tego wyjasnic.to ma zapobiec i tyle.wiec ja sie do tego stosuje.bo mnie to nie zaszkodzi,dziecku tez nie a moze go ustrzege
nie rozumiem tego,
bo skoro pozycja w łóżku ma mieć na wpływ,
a naukowcy nic nie wiedzą,
to skąd ty wiesz że mu nie szkodzisz kładąc go w nogach?

zresztą koniec tematu,
każdy robi jak uważa, tylko po co pisać, że matki w PL są nie doinformowane jak samemu się za dużo nie wie na dany temat

Edytowane przez iizabelaa
Czas edycji: 2011-07-19 o 14:14
iizabelaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 14:08   #3626
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
co ty dziecko jej kazesz zaglodzic
oj na raz na łyżeczke

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 14:13   #3627
anika222
Zakorzenienie

GG do anika222

Eirene widze ze wiesz o czym mowie dla mnie to zbyt skomplikowane

ja Natalie kłade tak w połowie ozeczka w nogach to ma karuzele zamontowaną

co do jedzenia z łyzeczki to moja tez nie chce jabłka tartego jesc pluje krzywi sie jak tylko dotkne jej ust az ją trzepie

za to sok jabłkowy wciaga duszkiem, tak samo jak jabłkowo-gruszkowy
bardzo lubi

ale zeby jabłka pojesc to juz nieeeee
nie wiem czym ja przekonac sama jadłam i nawet ze smaczne myslalam ze jak popatrzy jak ja jem to ja przekona ale nieeeee

nie i kuniec

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:08 ----------

Cytat:
eirene, współczuję nocki.
O tym kladzeniu to nie wiedziałam i zawsze kładłam u góry łóżeczka.

Nie wiem, jak wy to robicie, ze wasze dzieci jedzą z łyżeczki, dziś kolejne podejście, tym razem kaszka ryżowa i Nadia totalnie nie czai, ze ma to zjeść, wszystko wypluwa lub wylewa z buzi
tra ja daje kaszke z butli tylko zmieniam smoczek na trojprzepływowy

ostatnio wciagneła poł butli tzn całe 150 a wczoraj ledwie 30ml i zasneła obudzic sie nei dała i spała do 2 rano

"tylko spokój nas uratuje..piiiiip...
anika222 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 14:15   #3628
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aja1 Pokaż wiadomość

Dałabym teściowej cały
Próbowałam dawać malutko, wkładałam łyżeczką a to przodem, a to bokiem i nic, a z butli te kasze wypiła w mig Ona po prostu nie czai, ze trzeba połknąć, wszystko przechowuje w buzi jak chomik i wypluwa.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-07-19, 14:15   #3629
iweczka
Zakorzenienie

bosheeeee, ale mam tu problemy z netem.....chciałam wczoraj Wam odpisać, ale nie dalo rady

Cytat:

fajny ten kojec,
ale gdzie ja to wszystko zmieszczę
brakuje mi pokoju dla małej

siostra używa kojca i jest zadowolona,
aktualnie mały posiedzi godzinkę, ale zawsze coś można zrobić

iweczka
kiedy wracacie do domku?
iza, wracamy jutro. planujemy wyjazd z samego rana tak 4-5 rano, żeby większość podróży mała przespała.
ja już zakupiłam kojec i chyba po powrocie go już wystawie.

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
iweczka kurczę no to macie wypoczynek my chcemy jechać we wrześniu do Zakopanego lub nad Solinę, też jestem ciekawa jak to będzie

u nas zęboleeee chyba idąąąą. jest okropnie, w ciągu dnia ciągle na rączkach no i mała coś w buzi musi mieć żeby gryźć, w nocy budzi nas przeraźliwy krzyk z łóżeczka, węzmę przytulę i idziemy spać dalej.
i tak kilka razy
czy to możliwe że to od zębów? bo raczej jak są złe sny to takie odgłosy są inne a tutaj płacz okropny

corolady, ego głosik
ja nie mam problemu z głosowaniem więc klikam śmiało
castia, trzymam kciuki, żeby u Was urlop był lepszy niż u Nas
kurcze, może faktycznie Malwince ząbki idą

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Wychodzę,ale nie dłuzej niz 2 hNa karmienie wracam,a tak poza tym co dosłwonie wszedzie ją biorę.Na ogródkach piwnych siedzimy do nocyAkurat dzieli nas tylko ulica i jakby co szybko mogę wrócić do domu

Super!Ja do spodni sprzed ciązy tez juz wchodzę
ja też, ja też
choć oponka jakaś tam jest

Cytat:
iiza, olusia- i co planujecie kupić na czas, kiedy z naszych dzieci się pełzaki zrobią?
Cytat:
http:// pl.lennylamb.com/user/show_photo/3734

jakby ktoś chciał do zakładek

aja- warto zrobić usg na pewno, bo w tym wieku łatwiej skorygować nieprawidłowości.
tra, suuuper fotka!!!!! już sobie zapisałam w zakładkach

Cytat:
laseczka- gratuluje 3 miesiączków

dziękuję za glosy dziewczyny

czy ciemieniucha wygląda jak taki jakby łupież i złuszczona skora? Bo Nadii się takie coś zrobiło W jaki sposób się tego pozbyć?
tra, ja myje szamponem Olilatum soft, potem wyczesuje miekką szczoteczkę i tak codziennie i są efekty

m ój tż probuje uśpić Małą, przed chwilą padło stwierdzenie "ten szatan nie uśnie "
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-19, 14:19   #3630
traicionera
Zakorzenienie

anik- ja specjalnie dawałam łyżeczka, żeby sie choć trochę nauczyła, ale nie pierwszy raz jej kasze podałam.

iweczka-
dobry tekst meza
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości