|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Nasz nowy wątek powinien się nazywać: | |||
| Kopniak tu kopniak tam, czuję że dziecko w sobie mam. |
|
2 | 3,17% |
| Już niedługo pękamy, z niecierpliwością na to czekamy! |
|
1 | 1,59% |
| Posypiemy się jak kostki Domino i bedziemy miały przy sobie swoje Bambino. |
|
2 | 3,17% |
| Wyprawki "prawie" skompletowane, a nasze dzieciaczki jeszcze spakowane. |
|
0 | 0% |
| Coraz bliżej do jesieni, która wiele w życiu zmieni. |
|
24 | 38,10% |
| Wizaż czas nam umila, bo do porodu już tylko chwila. |
|
2 | 3,17% |
| Brzuszki rosną, a czas leci. Czy już w sierpniu będą dzieci? |
|
19 | 30,16% |
| Chociaż brzuszki uwielbiamy to na dzieci już czekamy. |
|
10 | 15,87% |
| Cały sierpień przed nami a my już wyglądamy za dzieciaczkami. |
|
1 | 1,59% |
| Torby spakowane, ciuszki poprasowane, kiedy będziemy rozpakowane? |
|
3 | 4,76% |
| Wielkie dumanie w główce, która z mam będzie pierwsza na porodówce. |
|
7 | 11,11% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 63. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1441 | ||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. Mamy IX/X 2011.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
zrobiłam i wywiesiłam kolejne pranie... już 3 pralka pełna . tym razem 0-3.. normalnie nie wiem kiedy Mała to znosi wszystko.. pocieszam się,że nie będę musiała bynajmniej prać codziennie do sporo się uzbierało tych ciuszków mam nadzieję,że do jutra wyschnie...to chociaż ręce sobie zajmę czymś na wieczór a wogóle co tu tak cicho ???
|
|
#1442 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
|
|
|
#1443 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Sama nie wiem jak to mozliwe! A robilas kiedys drozdzowe? Faktycznie jak sie nie ma wprawy to najczęsciej wychodzą surowe w srodku i spalone na zewnątrz? Wole się upewnic niz narobic i potem przez hormony i spalone racuchy płakac poł dnia![]() Lulka brzydko to brzmi, takie masakrycznie bolesne skurcze a macie ciągnięcie dołem brzucha? mówiłam mojemu gienkowi ze juz nie mam skurczy tylko wlasnie takie ćmienie i ciągnięcie to też nei wyglądał na zachwyconego a myslalam ze to normalne ze się rozciąga wszystko
|
|
|
|
|
#1444 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
żeby się za chwilę tylko, któraś nie wystraszyła, że jej dzieciątko tego nie ma ![]()
|
|
#1445 | ||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#1446 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1447 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawe co innym dziewczynom mówią na moczenie pępka
|
|
|
|
|
#1448 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#1449 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1450 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
teraz jest pora na odpoczynek, później bedziemy miec etat na całe 24 godz na dobe a teraz można polezec do gory brzuszkiem i sie polenic
|
|
#1451 |
|
Wtajemniczenie
|
thx Lulek, moze jak Dzasta się pojawi to cos powie
---------- Dopisano o 21:20 ---------- Poprzedni post napisano o 21:17 ---------- wlasnie Lu dumna jestem z Ciebie ze w koncu pójdziesz na L4 myślimy o Tobie - ja i Małgosia, nawet opowiadałam o Tobie mojemu malzowi, wszyscy trzymamy mocno kciuki za bank a teraz jeszcze żeby nie bolalo
|
|
|
|
#1452 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak pisze Lau- pewnie, co położna to inna szkoła Cytat:
![]() brawo za decyzję o L4, w końcu ale mam zgagę
|
|
#1453 |
|
Wtajemniczenie
|
mooonik mi rennie bardzo pomaga na zgagę
popsuł mi się suwaczek, musiałam usunąć
|
|
|
|
#1454 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
kochani jestescie
|
|
|
#1455 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() załóż nowy suwaczek mówisz, że jutro odpoczywasz??Oby, oby Kochana
|
|
#1456 | ||||
|
kosmitka
|
Cytat:
Ja własnie jadę dokładnie obejrzeć i zdam relację. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Pępka się niczym nie pielęgnuje. A oliwką masuje się codziennie. Mydłem się nie myje tylko w płynie. Włosy szamponem. I mąż zdał egzamin, sam musiał wykąpać lalę .Co u Was mówili jeszcze????? ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:29 ---------- Lau - to Ty kobieto jeszcze nie na L4?? Z takimi skurczami?? No masz szczęście, że idziesz jednak! Cotka - i jak Tata??
|
|
|
#1457 | |||||
|
Rozeznanie
|
Hej, ale dziś produkujecie - ledwo nadrabiam
Miss też dołączam się do życzeń - 100 latek, spełnienia marzeń i przede wszystkim lekkiego porodu Cytat:
Cytat:
Czyli wychodzi na to, że u Ciebie jest jak najbardziej OK![]() To ja I dalej się obserwuję Kupiłam Lovelę Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Brawoooo!
|
|
#1458 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
W gazetkach mamusiowych tez czytalam, ze mozna moczyc tylko trzeba potem osuszyc. Wiec chyba sie to zmienilo.
|
|
|
#1459 |
|
Zakorzenienie
|
Bliźniaczko na tej stronce sobie poczytaj:
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...8#post28187988
|
|
#1460 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki dziewczyny, faktycznie uspokoiłam się po tych dzisiejszych wynikach. Może te poprzednie się zafałszowały bo zeszłam na dół do samochodu, żeby nie ślęczeć godzinę na poczekalni? Chociaż laborantka pozwoliła...
Co do moczenia pępka to w jednym z ostatnich numerów "M jak Mama" był artykuł o nowych "trendach" w kąpieli maluszków. I pisali m.in. właśnie o tym, że owszem, lepiej nie moczyć, ale jak się zamoczy to żadna tragedia- wystarczy delikatnie przetrzeć do sucha. No i nie smarować żadną jodyną czy spirytusem tylko właśnie przegotowaną wodą. I jak najwięcej wystawiać na powietrze, bo to gojenie przyspiesza. A parę stron temu pisałam juz co poleca moja koleżanka do smarowania (sorki, ale sama nie pamiętam; jakiś Tribactic czy coś w tym stylu )stokrotka_ Ty w czwartek na wizytę idziesz? Ja też
|
|
|
|
#1461 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
kamień z sercaCytat:
My uciekliśmy z części kiedy każdy mył - tzn wiele osób uciekło. Ja tam nie lubię takich wystąpień a trochę to tak wyglądało Za to mam gdzieś lalę w szafie, przywdzieję jej pampka+ bodziaki i zobaczymy jak się tż spisze ![]() U mnie mówili, że pępek można spokojnie moczyć. Później osuszyć dokładnie. I psikać oksinoceptem- czy jakoś tak lub spirytem, wycierać patyczkami - po dwa okrążenia i do kosza- aż do czystości. Odpada niby do 2 tygodni, jak pępowina grubsza to może trochę później. Najlepiej żeby dużo oddychał- tzn był na świeżym powietrzu ![]() U mnie mówili, żeby jak najmniej stosować tych specyfików. Kąpiel najlepiej tak ok co 2-3 dni. Pierw 6 wacików, wyciera się oczka ( od strony uszka, do oczka jeden i do kosza, z drugiej strony to samo i do kosza...), później uszka dwoma, na każde jeden wacik, później całą twarzyczkę, kończąc pod noskiem. Ostatni na pachwinki. Później myjka, namydlić- idąc od strony główki, spłukać, dokładnie wytrzeć i nasmarować. A nie pamiętam co później, chyba oliwka? I ubieranie. Ale to trzymanie, i zmienianie pampersa to dopiero dla mnie masakra. Co innego jak duże, ale takie maciupkie
|
||
|
|
|
#1462 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) i plastrow lepiej jutro sobie kup - tak na wszelki bo ostatnie miesiące sa najgorsze jesli chodzi o zgagęsuwaczek zalożyłam i też źle działał. Chyba muszę nową stronę suwaczkową znaleźć ![]() odpoczywam, odpoczywam ![]() Cytat:
Cytat:
dziękiCotka wlasnie jak tata? umiera jeszcze? |
|||
|
|
|
#1463 |
|
kosmitka
|
Psikać octaniseptem - pytałam o to, bo nawet w mamowej gazecie o tym pisało, ale ona mówiła, że niczym. Dopiero jak coś się dzieje, to wtedy.
Kąpać mówiła codziennie, bo te co 2-3 dni to są podobno unijne normy i pytała, czy my też co 2-3 dni się myjemy.Myjki nie, mydlenia nie. I twarz i wszystko myjemy w wannie. I dziwnie pokazywała podsadzanie pampersa pod pupę, aby chwycić za stopy. W książce Mamo Tato co Ty na to - było napisane, że nie wolno tak chwytać, bo coś tam mozna zrobić z bioderkami. I lepiej rękę wkładać pod uda. ---------- Dopisano o 22:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Bo za bardzo Was skracam - Lau, Lu i dlatego. Jak bliźniaczki .---------- Dopisano o 22:02 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Cotka i co bierzecie Roana?? I jakiego sprzedawcę z Agą polecacie?
|
|
#1464 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do mycia dziecka to dziecko ma jakąs taka warstwe ochronna i dlatego na poczatku zalecaja ni ekazpac codziennie zeby jej nie zmywac-ale co tam jak mi sie mały obfajta cały to jak go nei umyc?
|
|
|
|
|
#1465 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiście
Po 2 nospach prosił o środki przeciwbólowe... Mama zaniosła, okazuje się że takie co zaniosła wcześniej dalej są Nie wiem co on by zrobił gdyby okres miał, chyba trumne by wybierał ![]() W każdym razie zadzwonił do tej pielęgniarki naszej i poprosił, żeby go zarejestrowała cichaczem na jutro i idzie. Ciekawe jak to się zakończy. Mama mówi, że ta pielęgniarka opowiadała że ze swoim mężem to też przechodziła, choroby, umieranie od kichnięcia i podobno w czasie przekwitania często tak wariują. Tyle że mówi, że u nich to 2 lata trwało. Musze szybko mieszkania szukać z tż ![]()
|
|
|
|
#1466 |
|
Wtajemniczenie
|
Ancia ja zamierzam kąpac codziennie
I też jakoś bezpieczniej mi sie wydaje obrocic delikatnie malucha biorąc go za uda (chyba że połozna tylko unosiła nozki a nie podnosiła cały doł dziecka za nózki, bo to róznica. Czasem zdarzało mi się K. przewijac w ten sposob, tylko uwazajac zeby go wlasnie nie podnosic i nie uszkodzic bioderek |
|
|
|
#1467 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pokazują jakieś dziwne sposoby - tzn niby prawidłowe ale wydają się trudne w zastosowaniu. U nas mówiła że ewentualnie podnieść pupę lekko ręką. Co co kąpania, to mówiła, ze to sprawa indywidualna, ale skoro podcieramy kilka razy pupkę i myjemy twarzyczkę to wszystkie te rejony które powinny i w których wszystko się może rozwijać są czyste. A tak jak mówi aa dziecko ma jakąś warstwę ochronną i lepiej nie myć tak często- ale to tylko z początku . Co do pępka to nam mówiła żeby psikać, bo to sprzyja w wysuszaniu chyba. Spirytus też.... Mówiła że można maluszka wyczyścić ( myjką taką ręcznikową na rękę- którą można prać), i dopiero dać do wanny na opłukanie- bo mały na początku może nie lubić wody .Nie wiem czy można mydlić, ale my tak na lalkach mieliśmy do uzycia małe płyy do kąpieli jonshona.... Dziwne, że aż taka różnica, powinna się chyba jednak ta wiedza przekazywana pokrywać nie ? szok ![]()
Edytowane przez cotynato Czas edycji: 2011-07-19 o 22:17 |
|
|
|
|
#1468 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() idę się myc i spac. Jutro muszę rano tylko spakowac młodego (bo dzis juz mi sie oczywiscie nie chce) i mam zamiar spac do 12 ![]() :brzy dal: Oczywiscie z 10-oma przerwami na wc
|
|
|
|
|
#1469 |
|
kosmitka
|
Omajgat. Ja jestem chyba naprawdę jakaś Polska C, czy trzeci świat.
---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Lausanne, dobrze, że odpoczniesz .Cotka - z boku to śmieszny ten Twój tata, ale co Ci nerwów zjadł, to współczuję .Decyzja na Roana zapadła??
|
|
#1470 |
|
Zakorzenienie
|
Lau jak mam konatakt ze Sofcia, na innym wątku.Szepnę jej żeby tu wpadła i sama napisała co u niej.
W kwestii kosmetyków ,ja ograniczę się do niezbędnego minimum.Na początek Oilatum.Żadnego kremu ani oliwki.Dopiero na mróz coś zacznę używać. Tyle klikać że dosłownie nie mam mocy żeby nadążyć za wami
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:40.

Twoja mama na pewno sobie poradzi, musi być dzielna jak sama sie tak wybrała i do tego bez dobrej znajomosci języka

. To już jak mniałam mniejszy brzuszek, prędzej ktoś się zdobywał na uprzejmość. Teraz już się nie spotykam z takimi przejawami życzliwości
. Jak Wasze maluchy też mają trzęsawki, to widać tak ma być i już

mam się bać??
Nie wytrzymalam i z braku drozdzy zrobilam sobie wlasnie placki z jablkami i normanie niebo w gebie 
ja właśnie wrociłam ze spacerku z tż. teraz zjadłam dwie bułeczki z pomidorem i ide po deserek, czyli lodzika z owocami leśnymi

dobrze, że mąż mi zdążył kwiatki ściągnąć na dół bo grad by mi je zmasakrował ;/
Jutro do lekarza tak? Mam nadzieję że Ci pomoże

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)