|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1801 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
bzyczka- pieluchy różnych firm, tak jak ciuszki, nie są sobie równe. Musiałabys znaleźć 3 mniejszą od tych co masz.
|
#1802 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 20
Dzień Dobry Mamuśki
![]() Coś nie mogę się ostatnio zebrać do odpisania Igusia sobie umyśliła, że będzie spać TYLKO podczas jedzenia więc teraz karmię śpiącą królewnę i piszę jedną ręką. Takie karmienie trwa od 30 do 40 minut a później oczy jak 5 zł i muszę ją zabawiać do kolejnego karmienia bo inaczej jęczy.Cieszę się ogromnie, że do Łodzi chcecie zawitać Matall, mary jakieś fajne miejsce pod Łodzią też może być choć trochę się boję gdzieś dalej jechać bo Iga w aucie ryczy, nie wygodnie jej chyba w foteliku Muszę pokombinować, może wyjmę takie gąbkowe wypełnienie spod pupy.A we wrześniu to pewnie Częstochowa żeby z anulą się spotkać anula sukienka przecudowna mamaoptymistka obie kiecki super Ta z asos mistrzowska Cytat:
Chcemy z Igą na basen ale boję się, żeby nie złapała jakiejś bakterii Znajomej synek złapał coś na basenie ale od razu tego nie wiedzieli i dopiero po szczepieniu wyszło bo przestał się rozwijać, nie zaczął raczkować, gaworzyć, odblokował się dopiero po 12 miesiącu. I to jeszcze chodzili z małym na taki największy i najnowszy basen u nas w Łodzi więc chyba nigdzie nie jest tak do końca bezpiecznie. Sama nie wiem...aga_pe my mamy to samo, zostawiliśmy Igunię z babcią w weekend na 5 godzin. Super wypad, kiedyś co weekend tak wychodziliśmy na jakieś jedzonko dobre + kino. Czuliśmy się trochę jak na pierwszej randce z tym, że zamiast rozmawiać o " No i tęskniło się przeokrutnie, oboje nie mogliśmy się doczekać powrotu do domu Nasza córa w czasie pełni przeszła chyba jakiś skok rozwojowy. Obudziła się o 4 i tak nawijała, normalnie nie podnosiliśy jej na jedzenie tylko słuchaliśmy jak "rozmawia" sama ze sobą. Do tego w ciągu dnia jak zwykle po zmianie pieluchy przerzucam ją na brzuszek i ta moja niechętna córka głowę tak wysoko zadarła i trzyma Nie mogłam w to uwierzyć. Przerzuciłam ją na matę i to samo U nas pełnia miała tylko i wyłącznie pozytywny wpływ Acha i my też raczej nie odnotowaliśmy żadnych typowych skoków. Iga ma raz dobry dzień, raz kiepski i tak jak andziotka pisała, od rana - po nocnym śnie ma super humor, który ulatnia się w miarę upływu dnia i wieczorem lubi sobie pokrzyczeć ot tak
|
|
#1803 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo u mnie identycznie Teraz Tymi leży w wózku, oczy mu się kleją, ziewa ale usnąć nie raczy. Oczywiście przy piersi od razu jest spanie ale jak odkładam to oczy jak pięć złotych
|
|
#1804 |
|
Wtajemniczenie
|
Sico, mam tak samo. Z prawej doję 2 x więcej niż z lewej. Ale to zasługa położnych i ordynator noworodków ze szpitala, które zmasakrowały mi lewą pierś chcąc udowodnić, że mam pokarm i mogę karmić
Zasiłek opiekuńczy wypłaca zus. Jeśli firma zatrudnia ponad 20 pracowników robi to w imieniu zusu, a potem się z nim rozlicza ( pomniejsza należne składki o wypłacone zasiłki). |
|
|
|
#1805 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Witam!
U nas nocka..hmmm dziwnie, ale nawet wyspana jestem mala zasnela ok 21:30 i obudzily ja pierdki o 00:30 i postekala, wiec stwierdzilam ze odczekam z karmieneim poprzytulalam 2 razy smoka dalam i zasnela i spala do 3:40!!! zjadla i o 5:40 znowu pobudka stekajaca, poprzytulalismy z TZtem i dospala do 7-mej , zjadla i pospala jeszcze do 8:40, pobawila sie zaczela miauczec wiec o 9:20 dalam jej U ale zjadla 7 minut, odbilo sie i nie chciala wiecej a teraz sama z siebie zasypia... o co kaman?!?! [QUOTE=amarcia;28238188]Jestem 7 tyg po i od rana dostałam @ dlatego pytałam jak to u Was wygląda./QUOTE] Ja dostalam jak mala miala wlasnie 6 tygodni, a teraz dostaje drugi chyba bo brzuch boli... Cytat:
ja biore tabletki cerazette. Cytat:
Cytat:
Cytat:
a co do podrozy z dziecmi, my z Zosia jak miala 2 tygodnie bylismy na lotnisku, na wyjazdach roznych, i wydaje mi sie ze sie latwiej z nia jeszcze podrozowalo niz teraz, a w piatek jedziemy 500 km od Oslo w piekne rejony na tydzien! sie okaze jak sie dziecko sprawdzi ![]() dziekuje i wspolczuje skazy.. ide sie myc, bo jedziemy do outletu 100 kilosow stad coby mi kupic kurtke przeciwdeszczowa na wyjazd, wiadomo, Norwegia trzeba byc gotowym na wszystko ![]() matall wstawie zdjecie wieczorkiem
|
||||
|
|
|
#1806 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Zosia jeszcze nie pyta "dlaczego" (na szczęście ) na topie jest teraz "mamo patrz" Cytat:
![]() a skąd wiedzą że na basenie złapał ???? ja wczoraj też doznałam szoku, bo na spacerze już był ryk więc odwróciłam na brzuszek a Gabulek tak głowę zadarł że na prostych rękach się trzymała i wyglądała zza budki
|
|||
|
|
|
#1807 |
|
Zakorzenienie
|
moria No jak dla mnie może być też Łódź, skoro Iga łobuzuje w foteliku
![]() Mi wszystko jedno czy weekend, czy w tygodniu, byle nie 6-7 sierpnia, bo wtedy (cały czas mam nadzieję) będziemy na ślubie znajomych. Co prawda tak daleko nie jechałam jeszcze, ale to będzie próba przed wrześniem
|
|
#1808 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Z ciekawości zajrzałam ile to Twoje dziecię ma i jestem w szoku jest 3 tyg starszy od mojego i nadal tak słabo z tym spaniem MoniaK my się wykończymy z tymi żarłokami. Ja coraz częściej zwłaszcza w nocy łapię się na tym że jestem w amoku, czasem cyc mam na wierzchu jak się budzę itd. Na szczęście dziecka bez pieluchy jeszcze nie zostawiłam więc jeszcze tak źle nie jest. A tak szczerze to staram się dosypiać i jakoś zaakceptować to co mam, zwłaszcza po przedwczorajszym 2h płaczu stwierdziłam że inni mają gorzej bo mają znienawidzone przeze mnie kolki.
|
|
#1809 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo nagle jej się odwidzi i będzie chciała więcej i mi się będzie co godzinę budzić w nocy na jedzenie
|
|
|
|
|
#1810 |
|
Zakorzenienie
|
anula Edzik nigdy nie je dłużej niż 10 minut. Najczęściej ok. 5...
Czekam na foty ![]() moria, andziot Ja też się wybieram na basen z Edzikiem Podobno jak dzidzia skończy 3 m-ce, to można ![]() A jakbym patrzyła na zasadzie "bo komuś coś się przytrafiło", to bym z domu nie wychodziła, bo wszędzie można coś złapać albo może mnie samochód potrącić, nie mówiąc o tym, że w domu też nie, bo przecież może się zawalić, być pożar albo cokolwiek innego. Ok, jeśliby 1 na 2 dzieci coś łapało, to jest powód, żeby nie iść. Ale woda jest czyszczona i to raczej nie jest zbyt częste
|
|
#1811 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1812 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mala caly czas ma gazy. Odstawie ten infacol w takim razie i sproboje GW. |
|
|
|
|
#1813 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Witam mamusie
Ale mialysmy dzien sukienkowy wczoraj .A dzis mamy usg bioderek (o 13.45), wiec trzymajcie kciuki prosze, bo troche sie tym stresuje .Cytat:
a jak jest ryk to przeciez nam nie zasnie w ogole...![]() Ale za to pospala dluzej niz zwykle, tzn pomarudzila troche ok. 3.30 przez gazy ale w koncu poszla spac dalej, przespala sniadanko o 5tej i zjadla dopiero o 6.50 . Widze, ze u was tez nocka lepsza, jak to milo troche sie wyspac, nie? A Twoja sukienka sliczna, czekamy na fotki ![]() Nie lubie Huggisow U nas Pampers rulez .Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
To tak jak ze mna i czerwona herbata, ktora mi zalatywala stara wedzona ryba ... (az szkoda, bo taka podobno zdrowa)Cytat:
.(Chociaz za pomaranczowym ogolnie nie przepadam...) Cytat:
No na razie tylko takie praktyczne wchodza w gre. Weredka, zazdroszcze gorskiego wypadu! 82anusia, wspolczuje skazy bialkowej
Edytowane przez Camomile Czas edycji: 2011-07-20 o 11:03 |
||||||
|
|
|
#1814 |
|
Zadomowienie
|
82anusia myślałaś może żeby to skonsultować czy to na pewno skaza. U nas położna jak była i zapytałam ją o buźkę Frania od razu powiedziała mi to na skazę wygląda ale obserwować, myślałam że ją
potem lekarka powiedziała że to hormony i noworodki tak mają.Skaza podobno dotyczy maleńkiej grupy dzieci.
|
#1815 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie chcę się znów żalić, bo wiem że niektórzy mają gorzej i nas chociaż omijają kolki (tfu odpukać). Jednak dzisiaj od rana dosłownie co godzinę daję mu pierś i już nie wyrabiam. Teraz ma jakieś płaczki i zły humor, jest ewidentnie śpiący ale spać nie chce
|
|
#1816 |
|
Zakorzenienie
|
hej Mamunie !
od dziś pewnie częściej bede zaglądac bo a) pogoda taka sobie b) mami do pracy wróciła. My rekordy w spaniu bijemy Malutka jadła o 4,30 i 8,30 i nadal śpi !! Ja dzis do 10,35 pospałam od 23 - więc jestem baaaardzo wyspana. Wczoraj byłam na piwku oczywiście bezalkoholowym z koleżankami wiec sie zrelaksowałam Kończe jeść owsiankę i doczytam co u Was upps Maluszka sie chyba budzi, w złą godzine powiedziałam
|
#1817 | |
|
Zakorzenienie
|
dobry, dobry
![]() Wczoraj Was czytałam, ale moja wiercidupka nie dała mi odpisać ![]() Wieczór mieliśmy koszmarny, mała tak strasznie płakała, można nawet powiedzieć krzyczała, że miałam świeczki w oczach. O 24.30 zasnęła. W nocy ładnie spała ( z przerwami co dwie godziny na jedzonko )Ale od 6.30 znów alarm. Chyba ją brzuszek boli Pręży się przy tym i nogi prostuje. Biedactwo moje...a ja nie wiem jak jej pomóc ehhhhandziot za 10 tygodniTheXanthippe za 10 tygodniagus dla Oleńki za 3 miesiąceMoja skończyła dzisiaj 2 tygodnie ![]() Cytat:
Zapomniałam Wam napisać, że kapaliśmy ją w wiaderku |
|
|
|
|
#1818 |
|
Wtajemniczenie
|
pisze jedna reka
![]() musze sie podzielic pewnym spostrzezeniem... nie wiem, czy pisalam wam, ze Lola ma problemy z aktywnym ssaniem. w nocy dziewczyna zasysa i ciagnie az furczy, najada sie bez zadnej przerwy i natychmiast zasypia. w dzien zupelnie inaczej.po 5 pociagnieciach nawet przy mega głodzie zasypia... gada... wyciaga z buzi i znów kładzie, ale najczesciej spi i zadne budzenie nie pomaga w ssaniu. po wyjeciu U budzi sie za 3 min i wrzeszczy bo głodna. takim sposobem potrafie godzine lub wiecej karmic, bo mała chce przy cycu lezec i zaspokaja tylko delikatnie głog ale sie nie najada. wczoraj przyszedł laktator. wieczorem sciagnełam, podałam butelka, zasneła o 21.30 i obudziła sie o 5.12 ooo... |
|
|
|
#1819 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tymi mi ryczy już pół godziny i nie wiem co mam robić, nic nie pomaga
|
|
#1820 |
|
Wtajemniczenie
|
ogladalam fotki u matall... jeju... slicznie wygladałyscie mamusie...
ja tez chce! |
|
|
|
#1821 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale sobie mogę tylko pozazdrościć
|
|
|
|
|
#1822 |
|
Zadomowienie
|
a na spacer próbowałaś mój zasypia w wózku
|
#1823 | |
|
Wtajemniczenie
|
Lekarze tak stwierdzili gdy po tych akcjach poszczepiennych przebadali małego i wykryli jaka to bakteria. Od razu padło pytanie czy dziecko na basenie było. No na 100% to pewnie nigdy nie wiadomo czy to basen
![]() Cytat:
śpi w przeciągu a po kąpieli siedzimy sobie czasem na tarasie. Ale jak widzisz taką sytuację tuż obok to inaczej reagujesz. A jeszcze niedawno się dowiedziałam od innej koleżanki, że córka jej znajomej też złapała coś na basenie i skończyło się na szpitalu i silnych antybiotykach. Do tego moi sąsiedzi jak usłyszeli o basenie to też mnie straszą, że tam jest tyle różnych bakterii, że ciężko aby dziecko prędzej czy później czegoś nie złapało choćby zapalenia pęcherza no i zgłupiałam ![]() Naczytałam się w internecie jakie wymogi powinien spełniać basen aby było dla dziecka najbezpieczniej i jeśli u nas jest tak jak być powinno to będziemy chodzić ![]() gusia Nadia w kąpieli super! My też wiadromaniaczki Ale kobietoooo jak Ty wyglądasz Zerrrrrrrrro pociążowego brzucha, szczuplak jak z wybiegu ![]() ---------- Dopisano o 12:07 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Gusia a w której części Niemiec mieszkasz? Ja bardzo chętnie bym się wybrała np. do Hamburga. Zanim poczęliśmy Iguśkę TŻ zrobił mi niespodziankę, zapakował w auto i wywiózł do Berlina i wtedy obiecaliśmy sobie, że pojedziemy też do Hamburga ale jakoś nam nie wyszło Może uda się tej jesieni, Iga podrośnie i może będzie z nią łatwiej podróżować
Edytowane przez moria44 Czas edycji: 2011-07-20 o 12:08 |
|
|
|
|
#1824 |
|
Zakorzenienie
|
Mój ślicznie śpi na dworze i na spacerkach ale mieszkam na 4 piętrze i jestem uzależniona od męża aż wróci z pracy i nas eksportuje na dół
To też mnie dobija
|
#1825 |
|
Zakorzenienie
|
gusia
za 2 tygodnieamarcia to ci pospała córa Zosia i Gabrysia na macie ![]() obiad ugotowany - kalafiorowa zupka (nie wiem czy Gabi to zniesie, ale taką ochotę miałam, że nie umiałam się powstrzymać ) duchota straszna ![]() nie ma czym oddychać !!!!!!!! |
|
|
|
#1826 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale u nas burza
![]() Musiałam okna pozamykać, bo tak zacinało po parapetach. Pepe zaczyna gaworzyć Wczoraj próbował "rozmawiać" z babcią, a dzisiaj, jak byłam w pracy, gaworzył do kurczaka z leżaczka FP. Tż mówił, że bosko to wyglądało. A jak się śmieje, to często na głos. Każdego dnia zaskakuje nas czymś nowym. A ja kocham go z dnia na dzień coraz bardziej |
|
|
|
#1827 |
|
Zakorzenienie
|
anusia A na jakiej podstawie lekarz stwierdził skazę?? Robili jakieś badania?
zosiaaa, Camomile A ja lubię czerwoną, ale trochę to trwało zanim nauczyłam się ją lubić ![]() Gusia Już 2 tygodnie? No, duża już, dorosła babka Jak ten czas leci ![]() amarcia Ja też jedną ręką ![]() MoniaK U nas też mega ryk. Teraz zasnął, ale boję się go odłożyć... ![]() moria No to wiadomo, że w grę wchodzi tylko basen przystosowany dla niemowlaków A nad takim kostiumem właśnie myślę.
|
|
#1828 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej
![]() ja tak na szybko bo maruderek zasnął ![]() nocka spokojna aczkolwiek budził sie co 2 godziny na jedzenie... ale jadł szybko i na spiocha, więc za bardzo nie odczułam tego, ze budził sie częściej... mam nadzieje, że pospi teraz trochę, bo muszę chałupkę ogarnąc... juz dwa dni nie mogę skończyć.. wczoraj małz przyszedł i pomył te naczynia w zlewie i pranie powiesił i kolację zrobił... ![]() wiem dziewczyny, że mama za bardzo się wtrąca... ale i tak robię po swojemu.. ona sobie może pogadać... chyba nie zajmuje się małym źle jak ona to uważa skoro lekarka mnie ostatnio pochwaliła... a jest dla mnie troszkę większym autorytetem w kwestii dzieci niestety ![]() wybaczcie ale na razie znowu nie odpisze na wszystko, bo chce ogarnąć tą kuwetę jak mały pozwoli to zajrzę później
|
#1829 |
|
Zakorzenienie
|
andziot Zazdroszczę obiadu
![]() Ja ostatnio znów na kanapkach, bo jestem sama, a Edzik ma gorsze dni ![]() A Ty o kalafiorowej
|
|
#1830 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Właśnie szukam przepisu na krem z dyni ![]() moria mam ten sam dylemat. Dzieci w wodzie maja tyle frajdy ale te bakterie... |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:46.

Igusia sobie umyśliła, że będzie spać TYLKO podczas jedzenia więc teraz karmię śpiącą królewnę i piszę jedną ręką. Takie karmienie trwa od 30 do 40 minut a później oczy jak 5 zł i muszę ją zabawiać do kolejnego karmienia bo inaczej jęczy.
Muszę pokombinować, może wyjmę takie gąbkowe wypełnienie spod pupy.
Ta z asos mistrzowska 

Znajomej synek złapał coś na basenie ale od razu tego nie wiedzieli i dopiero po szczepieniu wyszło bo przestał się rozwijać, nie zaczął raczkować, gaworzyć, odblokował się dopiero po 12 miesiącu. I to jeszcze chodzili z małym na taki największy i najnowszy basen u nas w Łodzi więc chyba nigdzie nie jest tak do końca bezpiecznie. Sama nie wiem...
Nie mogłam w to uwierzyć. Przerzuciłam ją na matę i to samo

.
potem lekarka powiedziała że to hormony i noworodki tak mają.