![]() |
#1441 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Rady dla studentek
A my już mieliśmy wejściówkę z socjologii - większość oddała puste kartki xD
![]() |
![]() |
#1442 |
Wtajemniczenie
|
Póki co u mnie mnóstwo biofizyki (właściwie to nie jakoś dużo, ale nic nie umiem i dla mnie to ogrom jest), logiki i durnej zoologii. A chemia analityczna baaardzo mi się podoba.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1443 |
Raczkowanie
|
Hej , jestem studentką pierwszego roku <jupi>. Mam pytanie, u nas na ćwiczenia trzeba się przygotowywać, wykłady to generalnie wolna Europa. I tu jest problem, bo koleżanki z kierunku mówią mi, żeby się nie przygotowywac na wykłady tylko, że niby nauczę się przed egzaminem. A Wy jak to ogarniacie? I co doradzicie mnie, pierwszoroczniaczce ?
![]() Kierunek pedagogika, dodam, że choć to zdaniem wielu łatwy kierunek, ja wiem, że bez nauki ani rusz i nie ma co liczyć na szczęście.
![]() |
#1444 |
Zakorzenienie
|
Nie ucz się na blachę przed wykładami, ale warto jest czytać notatki, nawet jeśli nikt Cię z tego nie pyta. Jeśli w ogóle nie będziesz zaglądać do notatek czy podręczników, narobisz sobie zaległości, a niektórych rzeczy niestety nie dasz rady nauczyć się z dnia na dzień. Także lepiej sobie wszystko mądrze rozplanować, a nie później siedzieć przed sesją tylko i wyłącznie w książkach bez przerwy. Rób dobre notatki, ze swoich notatek uczy się lepiej.
Jeszcze dopiszę moje rady dla wszystkich, oczywiście to moje zdanie i nikomu niczego nie narzucam: -lepiej mieć jeden zeszyt do 3-5 przedmiotów, taki z zakładkami, niż pojedynczy zeszyt do jednego przedmiotu (chyba, że notatki mają kolosalne rozmiary) -zapisywać w kalendarzu/organizerze/telefonie daty sprawdzianów, kolokwiów, egzaminów itd. -mieć zawsze przy sobie kilka długopisów -zaopatrzyć się w zakreślacze, jeśli pomagają w nauce -robić własne notatki -jak najszybciej zdobyć podręczniki z biblioteki, żeby nie wydawać kasy na kserowanie książek, które jest zresztą nielegalne -wykorzystywać wszystkie kartki z zeszytu (w ramach oszczędności) -dzielić się z innymi notatkami, kserówkami itd., nawet jeśli z góry wiadomo, że i tak się nie nauczą- Nam nie ubędzie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1445 |
Are you talking to me?!
|
h2o0 dobrze radzi. Warto czytać notatki przed wykładem z dwóch powodów - na krótko przed egzaminem i tak nie przyswoisz całego materiału (egzamin będzie w sesji egzaminacyjnej; nie wiem jak to jest na pedagogice, ale ja w sesji miałam i po 8 egzaminów i nie sposob było wszytko ogarnąć), a po drugie często kolejne wykłady nawiązują do poprzednich, a jak nie wie się co było wcześniej, niewiele rozumie się z wywodów wykładowcy.
Z niezbędnika studenta to jeden grubszy zeszyt z zakładkami - będzie nadawał się do kilku przedmiotów, a zakładki ułatwiają lokalizację, gdzie co jest. Długopisy oczywiście (ciągle się gubią, przestają pisać etc.), zakreślacze, ja używałam jeszcze kolorowych kartek samoprzylepnych by np. z anatomii spisywać najważniejsze rzeczy. Książki z biblioteki wypożyczać z wyprzedzeniem czasowym (bo później okaże się że nic już nie ma), polubić prolongaty. Uśmiechać się do starszych roczników, bo często mają pytania na kolosy i egzaminy, a mogę się one powtarzać ![]()
![]() |
#1446 |
BAN stały
|
Dziewczyny, wiem, że studia to nie najlepszy czas na choroby, ale stało się. Coś grypo-podobnego mnie dopadło. Mieszkam w Katowicach, a jestem z województwa opolskiego. Dodam, że UŚ nie ma podpisanej umowy z żadną przychodnią. Nie wiem, za bardzo do kogo się zwrócić. Może wy byłyście w podobnej sytuacji?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1447 |
Raczkowanie
|
Idziesz sobie do najbliższej przychodni NFZ, tam pokazujesz swoją legitymację studencką i mówisz, że chciałabyś dostać się do lekarza. Panie każą Ci napisać i podpisać deklarację (dla studentów, o wyborze lekarza pierwszego kontaktu i pielęgniarki w miejscu studiowania).
Nie musisz mieć karty z chipem, jaką chyba mają tu wszyscy mieszkańcy. Przyjechałam studiować na UŚ i pierwsze, co mnie dopadło, to była choroba ![]() Aha, fajnie, gdybyś była tymczasowo zameldowana (np. w akademiku, etc.), ale chyba nie jest to KONIECZNE. Wiem tylko, że pani mnie pytała o aktualne miejsce zamieszkania. Mam nadzieję, że nie będzie problemu ![]() Aha, miałam ze soba książeczkę ubezpieczeniową (mamy, na członków rodziny pracownika - sama nie pracuję), ale nawet nie rzuciły okiem tak naprawdę. Ale lepiej mieć, bo jest wymaganych dokumentach.
I w ogóle czas się ogarnąć. ![]() Edytowane przez aubergine_k Czas edycji: 2010-12-02 o 19:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1448 | |
na przekór do celu
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1449 |
BAN stały
|
Dziękuję dziewczyny za odpowiedzi
![]() Polecam wszytskim z Katowic przychodnię na ul. Szkolnej 7a. Jedyne co potrzebowałam, to swój numer pesel i nr pesel rodzica, na którego jestem ubezpieczona. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1450 |
Zadomowienie
|
Witam dziewczyny!
![]() Od października zaczynam studia na iberystyce UW (niczym założycielka wątku ![]() 1) czy dam radę wyżyć za to w stolycy? ![]() 2) czy myślicie, że będę zmuszona zrezygnować z niektórych przyzwyczajeń dietowo-jedzeniowych? Nie są to jakieś fanaberie, ale np. jem Macę zamiast chleba czy ciemny makaron/ryż w miejsce białych, a to trochę drożej i w biedronce już takich nie znajdę ![]() 3) czy powinno (bo wiem, że to zależy od wydawania tej kasy) mi wystarczyć np. na karnet na fitness lub coś w tym stylu? 4) czy warto zainwestować w Warszawską Kartę Studenta? 5) czy będę mogła sobie pozwolić waszym zdaniem chociaż raz w miesiącu na kawę na Krakowskim ![]() Kwestie życia studenckiego ![]() 1) gdzie w Wawie są miejsca w których bez strachu przed mandatem można usiąść, wypić piwko, pogadać? Nie mówię o mega libacjach, ale takim zwykłym piwku - mieszkanie wynajęłam nieopodal parku Krasińskich, i tam, jak i w Ogrodzie Saskim widziałam mnóstwo osób tak spędzających czas, a moja ciotka, która też studiowała w Waw polecała mi Barbakan ![]() 2) godne polecenia trasy rolkowe? rowerowe? I kwestia mieszkania: będę wynajmować mieszkanie z koleżanką, której rodzice są o wiele zamożniejsi niż moja mam. I ja, jak pisałam, będę dostawała w sumie ok. 1600-1700zł, a ona jakieś 3 tys. Boję się, że kwestia różnicy pieniężnej spowoduje, że np. będzie zużywała mnóstwo wody, prądu, itp. Jak to rozwiązać? Przepraszam, jeżeli zaśmiecam, a odpowiedzi są wcześniej, ale nie miałam czasu poszukać. Za wszystko pięknie dziękuję : ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1451 |
Konto usunięte
|
dziewczyny, ile miesięcznie wydajecie na jedzenie?
tak orientacyjnie ![]() PS odliczając słodycze, chipsy, napoje gazowane itp. |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1452 |
Raczkowanie
|
Nie słuchaj nikogo. Każdy ma inny system robienia notatek i uczenia się. Kupno książek też zależy od kierunku. Ja jestem na filologii romańskiej i nie trzeba mieć książek. Tam gdzie książki obowiązują na zajęciach, można po prostu kserować, ale na większości przedmiotów dostajemy kserówki od wykładowców. Idź na zajęcia ze zwykłym zeszytem 16 kartkowym i przez tydzień zaobserwujesz jak to wszystko działa i jak Tobie będzie wygodnie sporządzać notatki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1453 |
Rozeznanie
|
1700zł to ja wydaje w 2 miesiące i jest w sam raz. No ale mieszkam w akademiku ( chociaż w tej cenie można wynająć pokój 2 osobowy, a czasem nawet jedno) i to Poznań nie Warszawa:P
![]() |
#1454 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1455 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1456 |
Raczkowanie
|
a ja mam takie pytanko do studentek UW : czy to prawda ,że wykłady są nieobowiązkowe? Czyli w teorii mogę iść tylko na jeden wykład na rok (oczywiście aż tak nie będę robić)? Liczy sie tylko zaliczenie egzaminów i kół?
i jeszcze jedno ważne pytanie : wiem ,że na moim kierunku (informatyka) jest spory odsiew stą mam pytanie :w jaki sposób można najwcześniej wylecieć ze studiów (pytam bo chce się przed tym uchronić) ? Wiadomo,że jak nie zaliczy się egzaminów to do widzenia....a wcześniej? jak np. nie zaliczy się jakiegoś kolokwium? można je poprawiać?
![]() |
#1457 |
Zakorzenienie
|
Wydaję 350, ale podejrzewam, że gdybym przywoziła coś z domu to wydawałabym mniej. Jednak odległość nie pozwala mi na jeżdżenie częste :P
![]() |
#1458 | |||
na przekór do celu
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ---------- czyli Ciebie też? ![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-07-20 o 14:25 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1459 |
Zadomowienie
|
Chciałabym oszczędzać trochu z tych pieniędzy, na jakieś wakacje czy ubranka czy coś
![]() A z wyszukanym jedzeniem to nie przesadzajmy ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1460 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Ja słodyczy itp. nie jem, dużo alkoholu nie piję, w dodatku lubię i umiem gotować więc mam nadzieję że na jedzenie dużo nie wydam ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1461 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wylecieć ze studiów możesz dopiero po sesji i to poprawkowej, bo musisz mieć przynajmniej jedną poprawkę, tak jest zawsze. Dodatkowo są jeszcze warunki, powtarzanie roku, ale to zależy już od uczelni, czasami na przykład nie można brać warunku na I roku, dopiero na późniejszych. To ile będziesz miała kolokwiów w semestrze zależy od prowadzącego. Ja na swojej uczelni jak mam zajęcia ze statystyki/rachunku prawdopodobieństwa z moim ukochanym profesorem Z. to mam tylko jedno kolokwium na koniec semestru, a pierwsza poprawa dopiero we wrześniu... Cóż, bywa : ) No i gratuluję dostania się na taki trudny kierunek : ) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1462 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A tak swoją drogą, brązowy ryż i makaron dostaniesz w Biedronce ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1463 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() dziękuję ![]() Edytowane przez sugarcane Czas edycji: 2013-01-06 o 18:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1464 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Podobno pieniądze, które mamy w ręku wolniej się wydaje, ale w moim przypadku to bez znaczenia, i tak giną w zastraszającym tempie, nie wiem gdzie ![]() Początkowo w ogóle nie chodziłam do Biedronki, chyba byłam uprzedzona ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1465 |
Konto usunięte
|
.
Edytowane przez 794f4f7fd0b0868ccd574eb97c8ebd94d2e43545_60bea4f1edd75 Czas edycji: 2011-08-28 o 21:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1466 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2011-07-21 o 08:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1467 |
Zadomowienie
|
Co do wykładów- moim zdaniem warto chodzić. Jeśli już nawet nie z głodu wiedzy- to choćby po to, żeby się 'pokazać'. Wykładowcy pamiętają o tych, którzy przychodzili na wykłady na egzaminie
![]() W ogóle radzę robić sobie jak najmniej nieobecności. Ja zazwyczaj chodzę na wszystko przez cały semestr, a później, pod koniec semestru, jak się zaczyna największy kocioł- zerówki, zaliczenia- mam 'zaoszczędzone' nieobecności i nie chodzę na to, na co nie muszę. Mam więcej czasu na ważniejsze rzeczy typu nauka na zaliczenia z całego semestru. I ostatnia rada- noście zawsze kilka złotych w drobniakach na ksero ![]()
![]() |
![]() |
#1468 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Co do niezaliczonych kolokwiów, to jeśli trafisz na ostrego prowadzącego, to jasne, że możesz mieć problem. Zdaża się (na szczęście rzadko), że prowadzący mają własny system obliczania punktów/ procentów za kolokwia i wtedy jedno niezaliczone może mieć wpływ na niezaliczenie semestru. Ale to się rzadko zdarza. Zwykle można się dogadać. Uważnie słuchaj na pierwszych zajęciach, kiedy prowadzący mówi o zasadach zaliczenia (i zapisuj!). Zwykle pod koniec semestru tylko nieliczni pamiętają takie informacje, a one są ważne. ---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:13 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:20 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1469 | |
na przekór do celu
|
gorzej jeśli później przeliczają nazwiska i osoby na sali
![]() Cytat:
![]()
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-07-21 o 12:17 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1470 |
maszyna, nie człowiek
|
Co nie zmienia faktu, że jak na 1 zajeciach podali date 3 kolokwiów i zapisałam, a kolega co chwilę pytał kiedy następne, to mnie ścinało, bo miałam jak byk na 1 stronie notatek, które notabene skserował
![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:11.