![]() |
#361 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ja, On i jego dziecko... z Nią .
Zauważmy, że matka jest z dzieckiem, a facet.. nie ma dziecka "na co dzień" bo mu sąd nie przyznał (z reguły prawa dostają zawsze matki, chyba, że są wyrodne jakieś).
Dlaczego niby ma nie mieć prawa na swoje drugie dziecko, którym będzie mógł się cieszyć na co dzień, bo zarabia mniej niż jaśnie hrabia? ---------- Dopisano o 22:41 ---------- Poprzedni post napisano o 22:41 ---------- w życiu też jak się ma jedno dziecko, a potem jest drugie, to siłą rzeczy godzi się wydatki i oboje mają nieco mniej kasy, nie oznacza to, że jakoś widocznie na tym cierpią.. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
PS i nie mówie o facecie, który chce się zajmować dzieckiem a matka nie pozwala bo dla mnie to chore ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#363 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#365 | ||||
Konto usunięte
|
Cytat:
albo dlatego, że to matka odeszła z dzieckiem i podała ojca o alimenty, a on ma prawo iść założyć nową rodzinę i mieć w niej dzieci? albo dlatego, że ma podejście takie jak np. moje, a ja uważam, że po 500zł alimentów to i tak jest niemało. tu nie będziemy już po raz kolejny dyskutować, wy macie swoje zdanie, ja mam swoje, bo tak zostałam wychowana ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Drugie dziecko płodzi, żeby móc patrzeć jak się rozwija, mieć je przy sobie, wychowywać, dać szczęście swojej nowej partnerce. Wiesz wiele rzeczy ma bardzo dużo przyczyn, takie przypadki nie są czarne i białe.. dlatego ja nie zgadzam się z czarno-białymi werdyktami "powinien, nie powinien". ![]() ---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:56 ---------- Gdy się nie ma - owszem ![]() Natomiast, gdy się ma mało, ale nadrabia miłością, wychowaniem i wszystkim tym, co się wiąże z byciem dobrym rodzicem - to już kasa nie jest NO1. Każdy chce żyć najlepiej i mieć jak najwięcej... ale z mniejszą ilością kasy można równie dobrze żyć i mało tego - BYĆ SZCZĘŚLIWYM. Ja miałam kiedyś dużo pieniędzy, teraz mam raczej kiepskawo ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#367 | |||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Jak kogoś stać to niech ma i pięcioro dzieci. Ale jak rodzic ledwo utrzymuje dziecko z pierwszego związku, to po co ma robić kolejne? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jak się nie jest w stanie łożyć połowy tych pieniędzy, które są potrzebne do utrzymania na normalnym poziomie pierwszego dziecka, to nie powinno się robić drugiego dziecka. Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#369 |
Zakorzeniona
|
Ja do szkoły językowej nie chodziłam nigdy - żałuję. W szkole angielski miałam tylko przez 2 lata (wiem, dziwne), umiem go tylko z filmów i piosenek, gdybym chodziła na jakieś lekcje pewnie byłoby lepiej choćby z gramatyką, która kuleje. Niemieckiego uczyłam się sama, umiem go dobrze, ale nie tak, jak koleżanka, która co roku jeździła na kolonie do Berlina. Nie mam do rodziców żalu, ale jednak wolałabym, żeby moje dziecko mogło w wakacje uczyć się języka za granicą - a to kosztuje. Może i wakacje nie są potrzebne do szczęścia, ale chociażby znajomość języków obcych to rzecz niezastąpiona. Albo, żeby nie musiało rezygnować z tygodniowej wycieczki szkolnej, bo mnie nie stać, tak jak ja musiałam rezygnować.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#370 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Nie rozumiem jak można świadomie i celowo zdecydować się na kolejne dziecko, jeśli ma się problem z utrzymaniem poprzednich... Nieważne, że poprzednie są z poprzedniego związku i mieszkają z poprzednia partnerką/poprzednim partnerem. Związek może się skończyć, a bycie rodzicem jest na zawsze.
![]() |
![]() |
#371 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#372 | ||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() miałam założony aparat ortodontyczny, od 13 roku życia mam swój komputer, internet, komórkę, jeździłam na wakacje nad polskie morze i w góry, chodziłam do kina, do macdonalda, jeździłam na wycieczki szkolne - kompletnie nie czuję się pokrzywdzona, a jak już napisałam miałam w domu na trzy osoby 2000-2300zł. owszem, nie jedliśmy kawioru, nie miałam domu z ogrodem, wielkiego płaskiego telewizora czy najnowszej konsoli, ale nie klepałam biedy, nie mieszkałam w melinie, nie wstydziłam się zaprosić do domu koleżanek ![]() dlatego może to kwestia wychowania, uważam, że po prostu przesadzacie histeryzując, że dziecka się nie da wychować `na odpowiednim poziomie` mając do dyspozycji alimenty mniejsze niż 1000zł, co i tak jest przecież za mało! ![]() |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#373 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ogólnie nie podoba mi się takie dzielenie wszystkiego. Ojciec daje 1000zł, matka też tyle - ok. A potem przekładacie to że jeśli zrobi sobie drugie dziecko to po 500 i to już za mało, itd... A to przecież nie jest tak, facet tego dziecka sam nie robi, może jego kobieta zarabia sporą kasę i drugie dziecko wcale nie będzie stratne, bo ICH razem będzie na nie stać. Tak samo - może w tym czasie matka pierwszego dziecka znajdzie sobie nowego partnera i też im będzie lżej. No różnie może być.
![]() |
![]() |
#374 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
Zrozumiałam, że mieliście 1500 zł na 3 osoby ![]() Cytat:
![]() I znowu wszystko zależy - jeśli ktoś ma własne mieszkanie, bez kredytu, to i opłaty są mniejsze. W sytuacji, kiedy na samo mieszkanie i opłaty idzie 2 tys. zł, to ten 1000 zł wcale nie jest tak dużo jak wtedy, kiedy te opłaty wynoszą 400 zł. I znowu mówię - da się wychować dziecko na dobrego człowieka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#375 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#376 |
Zakorzeniona
|
A no i żeby nie było, że ja uważam, że jak ojciec zarabia 1500 zł to ma na dziecko 1000 zł dawać, a samemu żyć powietrzem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#377 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 00:00 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:58 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#378 | |||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Minimum 900 zł to ja na samo jedzenie wydaję... Po 30 zł codziennie. Tak średnio. Przykładowo: Śniadanie: Płatki z mlekiem. 4 zł za 0,25 kg. Czyli porcja na jedno śniadanie. Do tego szklanka mleka (ok. 3 zł za litr, czyli 75 gr. za szklankę) Na uczelni: kefir (2,50 zł) i jakieś warzywo. Obiad: Np. zupa czosnkowa, na którą idzie cały czosnek (3 zł główka), mały seler (powiedzmy, że 2 zł), grzanki (mała paczka 5 zł), natka pietruszki (3 zł pęczek). I do tego pół kostki masła (pół kostki masła to jakieś 2,50 zł). Kolacja: Jogurt (3 zł). Co daje nam: ok. 25 zł. Do tego jeszcze coś za dnia pić trzeba. Zwykły sok bez cukru kosztuje 4-5 zł./litr. Czyli mamy 30 zł na dzień. A wcale ten jadłospis nie wygląda obficie... Zresztą pisałam już - 1000 zł to idzie na sam czynsz oraz wodę i prąd w moim mieszkaniu ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Żeby facet miał 1000 zł na alimenty, to wystarczy żeby 2,5-3 tys. zarabiał. Za 1,5-2 tys. sam się utrzyma, a tys. da dziecku. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Poza tym, dlaczego to kobieta ma się martwić i cudować i za 400-500 zł. dziecko jakimś cudem utrzymać, jak facet zarabia 4-5 tysięcy? Jak zarabia 4-5 tysięcy (a powiedzmy sobie szczerze, że to nie wiadomo jakie kokosy nie są, są ludzie, którzy tyle pieniędzy zarabiają) to powinien płacić więcej niż te 400 zł...
![]() |
![]() |
#379 | |
Zakorzeniona
|
Cytat:
Z tym się zgadzam i uważam tak samo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#380 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Poza tym, istotne są też woda, prąd, gaz... Dziecko zużywa trochę tego, a ani woda, ani prąd, ani gaz nie są darmowe. Cytat:
A drugie dziecko nie jest podstawową potrzebą. Jak go nie stać na nie, niech go nie robi. ---------- Dopisano o 00:10 ---------- Poprzedni post napisano o 00:07 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#381 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Za mieszkanie w Warszawie też dużo płacisz. Sama mieszkasz i opłacasz? A i jeszcze co do drugiej kwestii - przecież jak nowy facet mamy z nią zamieszka to i rachunki za mieszkanie się dzielą po połowie, i zakupy czasem zrobić powinien. A przecież nie będzie tak, że będzie te zakupy umieszczał na swojej półce w lodówce i mówił kobiecie: "Oto moja półka i Twój syn/córka nie ma do niej dostępu, co je moje to je moje"? Cytat:
Co do opłat - też nie uważam, żeby to była kwota podwójna. Woda - no i owszem, choć dziecko pewnie mniej zużyje niż dorosła kobieta, która lubi się pomoczyć ![]()
Jak na św. Hieronima jest deszcz albo go ni ma, to na św. Szczepana pada albo nie pada. Edytowane przez ciri15 Czas edycji: 2011-07-21 o 23:26 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#382 | ||||||||||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
mi cały czas chodzi tylko o to, że według niektórych z was 1000zł to jest OGÓLNIE [bez zważania na sytuację] mało i za to się nie da utrzymać dziecka na normalnym poziomie. a i owszem, da się. |
||||||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#383 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#384 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie ojciec musi prać, gotować ![]() ---------- Dopisano o 00:22 ---------- Poprzedni post napisano o 00:21 ---------- Bez zmniejszania kwoty alimentów (czyli standardu życia dziecka) |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#385 | ||
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Oczywiście, że nie bez względu na sytuację! Jak facet zarabia 1500 zł, czy nawet 2 tys, ale opłaca mieszkanie czy coś, to na wysłanie matce dziecka tysiaka go nie stać. Ale mówię ogólnie - dla mnie ten tysiąc to kwota, za które dziecku można naprawdę wiele zapewnić. Co nie zmienia faktu, że nie każdy może sobie na to pozwolić. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#386 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Ale wg mnie jeśli dziecko nr 1 będzie musiało zrezygnować li i jedynie np. z prywatnych lekcji angielskiego to nie jest to coś, co sprawia że trzeba tego ojca wyzwać od nieodpowiedzialnych dzieciorobów.
![]() |
![]() |
#387 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() oczywiście ważne są pieniądze, ale popatrzcie - był tu jakoś ostatnio temat, w którym 20letnia dziewczyna pisała, że była u lekarza i za 2-3 lata nie będzie już mogła mieć dzieci. i co jej większość napisała? żeby się decydowała teraz, że rodzice jej pomogą, że pieniądze nie są najważniejsze, że jakoś sobie poradzą, itp, itd ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#388 | |
Ekspert GotowaniaNaGazie
|
Cytat:
A to ciekawe. A ja to wszystko miałam dość wcześnie (troszkę inne czasy były, ale moja siostra od podstawówki wyposażona jest ) i nie przeszkodziło to nam ani w nauce, ani w żadnych innych obowiązkach (a ja czasami miałam ich więcej niż przeciętny nastolatek). Internet to teraz podstawa, kompletnie nie rozumiem jak Ty sobie wyobrażasz własne dziecko dopuścić do netu dopiero w LO. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#389 | |||||||||||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Natomiast owszem, powinien mniej więcej 1/3 czynszu płacić. No i 1/3 wody, prądu itd. Chyba, że zostają już małżeństwem itd. Wtedy z tego, co wiem to nawet ojciec ma prawo wystąpić o pomniejszenie alimentów ![]() Tak czy inaczej, ojciec na dziecko łożyć powinien. Nowy partner matki może pomagać, ale nie widzę powodu dla którego ojciec miałby prawo nie płacić nic albo płacić np. 50 zł. Cytat:
Cytat:
Poza tym to same problemy, bo nigdy nie jest się "na swoim". Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jeżeli faktycznie matka ma pomoc ze strony innego faceta, to ojciec może płacić trochę mniej. Ale nie 50 czy 100 zł, jak sam 4-5 tysięcy zarabia... Moim zdaniem dobry ojciec sam chce łożyć na własne dziecko. Nie mówię, że od razy 4 tysiące jak zarabia 5, ale ten tysiąc czy dwa to go nie zbawią. A i dziecku nie zaszkodzą. Cytat:
Cytat:
I mówię tutaj o cenach warszawskich. I normalnym żywieniu dziecka, tak żeby nie jadło byle czego z podrzędnych tanich sklepów. Szkodą dla dziecka jest obniżenie alimentów do takich, które nie pokrywają w połowie jego potrzeb.
![]() |
![]() |
#390 | ||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:53 ---------- Poprzedni post napisano o 00:50 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.