|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#841 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
emigra- nie to lekarz z nfztu ale umawia sie z pacjentakami w spiztlu chcialam chodzic od niego prywatnie ale odmowil powiedzial ze bynajmniej za badania mam free ,usg i tak robic bedzie wiec po co kase marnowac- ma sentyment do mnie prowadzil moja ciaze pierwasz odebrac moje dziecko -wczesniaka- dopytywal sie co sie z nim dzieje przychodze do niego jak do kolegi bardzo przyjemny chopek ;] oboje z mezem go uwielbiamy ;] haha jak to brzmi ;]
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#842 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
synus 7 miesiecy ![]() ale fajnie Cytat:
![]() Cytat:
trzymam za USG I tak fajnie ze nie mialas mdlosci w pierwszej ciazy, mnie tez jakos one omijaja i "troche" sie martwilam ale mama mi powiedziala ze ani ze mna ani z moja siostra tez nie miala mdlosci wiec juz mi lepiej ![]() Cytat:
![]() no ale kazda wizyta wiaze sie z dluga wyprawa - prawie 2 godz drogi - do lekarza i rachuneczkiem na 120 funtow + 50 funtow podroz. ![]() Jakbym to miala robic 2 razy w miesiacu to z remontu mieszkanka bylyby zupelne nici. A takto zdecydowalam ze pojade jak bedzie juz widac serduszko a nastepnie za 5 tyg na drugie USG (juz bedzie 12 tyd) i zbadam przyziernosc karkowa. Jesli cos ma sie stac to i tak sie stanie. (odpukac). Nawet codzienne USG mi nie pomoze wiec staram sie byc dzielna chociaz to straaaaaasznie trudne jest ![]() No ale dzis postanowilam ze juz przycisne polozna o termin 1 spotkania . tzw. booking appointment. Na ktorym ona robi wywiad i pobiera krew (zwykle w 10tyg). ktos mi powiedzial ze na to sie czeka 3tyg wiec lece dzis. Przynajmniej bede miala wrazenie ze cos robie a nie czekam bezczynnie. |
||||
|
|
|
#843 |
|
Raczkowanie
|
Cześć Dziewczyny!
Witam wszystkie nowe mamusie Malduję się szybciutko, byłam przez weekend na wsi - teraz zajechaliśmy z mężem do domu po rowery i wracamy tam, bo wreszcie mamy URLOOOOOOOOOOOOOOOP ![]() ...Brzuch ciągnie mnie strasznie, już mam trochę dosyc i chyba zaraz łyknę nospa, bo zaczyna mnie to stresować ;/ Trzymajcie sie dziewczynki ciepło, odezwę sie za tydzień dopiero, bo na wiosce ni ma netu
|
|
|
|
#844 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Witajcie mamuski
![]() Cytat:
pozniej juz tak w piersiach nie kluje no i mdlosci tez ustepuja![]() ja Cie chyba tez kojarze z watku mamus majowych 2009 Cytat:
![]() mnie tez okresowo pobolewa ale to normalne. W poprzedniej ciazy tez mialam na poczatku takie slabe poblewania brzuszka. Tym sie nie musisz martwic. W 12 tyg ciazy za to zestresowalam sie pewna sytuacja i dostalam strasznych boli przez ok 20 minut, juz myslalam ze poronie ale nie krwawilam, szybko do szpitala okazalo sie mam przedwczesne skurcze no i od tego momentu bralam duphaston, potem tez leki p/skurczowe m.in. fenoterol. dzieki ![]() Cytat:
![]() no to przy 7 m-cznym synku masz co robic ![]() Cytat:
![]() ja pamietam jak przezywalam Twoja ciaze bo Ty bylas z tych pierwzych do rodzenia a troszke sie przedluzalo ![]() i nagminnie sprzatalas. A swoja droga dzieciaczki masz przeslodkie i synka i corcie ciekawe czy teraz bedzie chlopczyk czy dziewczynka? masz jakies przeczucia?Cytat:
![]() Cytat:
![]() odnosnie mdlosci mi przy I ciazy pomagalo podjadanie herbatnikow i innych przekasek, kiedys wyczytalam ze wazne jest zeby nie dopuscic do tego zeby zoladek byl pusty i ja staralam sie ciagle cos podjadac cos drobnego i to pomagalo choc mdosci mialam okrutne pomagal mi tez napar z korzenia imbiru (mozna kupic na targowisku)
|
|
#845 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() my pod koniec sierpnia jedziemy do rodziny do polski na weekend, zawsze to cos
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||
|
|
|
#846 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W tym czasie i tak serce może przestać bić- i nikt na to nic nie poradzi. Choćbym nawet była 24 na dobę u lekarza pod USG
|
|
#847 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A fakt z ciaza w kazdej chwili moze sie cos stac, ale nie znaczy to ze nie warto chodzic do lekarza i na badania ''bo i tak nie mamy na to wplywu''
|
|
|
|
#848 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jako że ja sie czuję dobrze, jestem zdrowa, ciąże potwierdziły 2 testy i 2 razy zrobiona beta ...nie pozostaje mi nic innego jak dbanie o siebie i oczekiwianie w spokoju na minięcie 1 trymestru. Uważam jak wielu lekarzy że do 12 tygodnia nie ma ciąży...teraz natura decyduje o tym czy genetycznie wszystko jest ok. Jak jest - będę miała dziecko, jak nie organizm odrzuci embrion i będzie trzeba zacząć starać się na nowo. Badania krwi są ważne..dlatego robię je przed 12 tygodniem i idę do lekarza z wynikami. Do 12 tygodnia nikt nie ma wpływu na to czy dziecko będzie czy nie. No chyba że masz stwierdzone zaburzenia hormonalne..wtedy od początku trzeba być pod opieką lekarza- ale takie rzeczy to się wie zanim się w ogole podejmie decyzję o dziecku.
|
|
#849 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciaze mozna uratowac, nie trzeba jej tracic przed 12 tc, sa leki podtrzymujace, zalecenia i dzieci tez rodza sie zdrowe. Dla mnie takie podejscie jest wrecz nieludzkie
|
|
|
|
#850 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się. Znam wiele osób które właśnie w tych pierwszych miesiącach były na podtrzymaniu i maja teraz zdrowe pociechy
|
|
|
|
#851 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak sie czuję dobrze i nie choruję to nie idę. ![]() heh..widocznie jestem nieludzka . I dobrze mi z tym![]() Każdy ma prawo do swoich poglądów. Ty bijesz głową w mur bo dla Ciebie nieludzkie jest moje podejście, dla mnie bieganie w popłochu do lekarza jest nadgorliwością- a dla mnie nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu
|
|
#852 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeden lekarz stwierdził poronienie, drugi tego samego dnia na USG zobaczył bijące serduszko. Gdyby moja mama posłuchała pierwszego lekarza, nie byłoby mnie na świecie. I był to koło 8-9 tydzień ciąży. Cytat:
Sam zapisywał mnie na wizytę aby był to początek 7 tygodnia.
|
|
#853 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny myslę, że we szystkim trzeba znaleźć złoty środek, żeby nie przegiąć w żadna stronę
a do tego każdy postepuję wg. własnego uznania lekarz, który robił mi usg powiedział, że do końca I trymestru może się wiele wydarzyć i dopiero spokojnie cieszyc się ciążą od II (łacznie z ogłaszaniem całemu światu swojego stanu) a jest to lekarz z wieloletnim doświadczeniem i raczej wie co mówi |
|
|
|
#854 |
|
Zakorzenienie
|
Poza tym tak jak pisałam..ja piszę o sobie, nie o koleżance, cioci , znajomej znajomej. Piszę dlaczego JA nie poszłam do lekarza wcześniej.
|
#855 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#856 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#857 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#858 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
. Grunt,zeby robić zgodnie ze swoim przekonaniem.My tez czekamy z nowina dla rodziny do konca 1 trymestru(choc wie moja przyjaciolka i przyjaciel męża), ale wcale nie potepiam osób które mówią zaraz jak się dowiedzą. Prawda jest niezmienna trzeba dbac o siebie tak czy inaczej .
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#859 |
|
Zakorzenienie
|
mravka byłam dziś na pierwszej ciążowej wizycie w luxmedzie... jak na razie chyba zostane przy tej lekarce, było spoko
ale jak sie okazuje nie wszystkie badania tam robią |
|
|
|
#860 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
no ja tam mam bardzo fajnego lekarza. tak z ciekawosci to jakich badan tam nie robia?;/ ja sie zbieram,aby w srode z rana pojsc na pobranie krwi i tym sposobem załatwić wszystkie badania( lista jest troche długawa )
"Życie składa się z rzadkich, oddzielonych momentów najwyższego znaczenia i nieskończonej liczby przerw pomiędzy tymi momentami. A ponieważ cienie tych momentów unoszą się w trakcie tych przerw nieustannie wokół nas, więc warto dla nich żyć." J.Wiśniewski |
|
|
|
|
#861 |
|
Zakorzenienie
|
ja też chyba w środę albo w czwartek z rana ide krew zbadać
w ogóle nie robia testów pappa (to badanie dot. wad genetecznych), nawet odpłatnie |
|
|
|
#862 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jestem realistką, twardo stąpającą po ziemi bo życie mnie tego nauczyło. Chodzę do lekarza z ogromnym doświadczeniem , który jest ordynatorem w najlepszym szpitalu w moim mieście i jest aktualnie nr jeden wg rankingu pacjentek..więc chyba zły nie jest ![]() BTW..dla mnie to jeszcze nie jest dziecko ![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 16:42 ---------- Cytat:
Przecież ja nie piszę że moim zdaniem nie powinno sie chodzić do lekarza do 12tygodnia .Każdy chodzi jak chce - nic mi do tego Odpowiedziałam tylko na pytanie Emigry dlaczego ja nie poszłam od razu na USG. A tu afera normalnie stulecia włącznie z obrażaniem mnie i mojego lekarza![]() Ja rozumiem że hormony szaleją, ale bez przesady. Po co się tak stresować, tym kto kiedy do lekarza idzie i jakie ma poglądy
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2011-07-25 o 16:46 |
||
|
|
|
#863 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to bylo pytanie retoryczne.
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm Edytowane przez emigra Czas edycji: 2011-07-25 o 19:05 |
|
|
|
|
#864 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
#865 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale dobrze ze odwiedzilam lekarza, bo okazalo sie ze obok plodu mam krwiaka niewielkiego, ale w dobrym momencie zostal wykryty(bo jednak) zagrazal plodowi wiec dostalam odpowiednie leki i dzieki temu zapobiegnelismy byc moze poronieniu. Wiadomo, kiedys przez dlugi okres ciazy albo i nawet cala nie bylo robione usg a teraz dzieki temu ze mozna je zrobic wykrywa sie jakies patologie ktore mozna wyleczyc. oczywiscie to kazdego sprawa kiedy pojdzie do lekarza i nie powinnysmy nikogo krytykowac.
|
|
#866 |
|
Zakorzenienie
|
zjadłam zapiekankę makaronową z szynką i serem
![]() czegoś w tym stylu mi było dziś trzeba
|
#867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no ale udalo mi sie wstrzymac cale 3 dni
|
|
|
|
#868 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 19:07 ---------- Poprzedni post napisano o 19:05 ---------- Cytat:
![]() a jeśli będzie Ci to strasznie dokuczać to możesz sobie też brać magnez rozkurczowo na stałe, nie zaszkodzi na pewno i nie ma innego działania jak nospa. Ale takie uciągania, rozciągania, pobolewania to jest na miejscu zupełnie. Nie martw się
|
|
#869 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#870 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja brałam duphaston do 17tc chyba w pierwszej ciąży. Teraz biorę luteinę i na pewno też tak zostanie. ---------- Dopisano o 19:12 ---------- Poprzedni post napisano o 19:09 ---------- Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:41.

(odpukac). Nawet codzienne USG mi nie pomoze wiec staram sie byc dzielna chociaz to straaaaaasznie trudne jest 

)