Mój pierwszy raz - wątek zbiorczy! - Strona 139 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Seks

Notka

Seks Tutaj porozmawiasz o seksie. Masz pytania związane z życiem seksualnym lub szukasz porady? Dołącz do nas. Podziel się doświadczeniem, dodaj opinię.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-07-23, 18:32   #4141
Clemence
Zakorzenienie

Dot.: Okres po pierwszym razie

Cytat:
Napisane przez wisienka_na_torcie Pokaż wiadomość
Ja miałam normalnie (z tym, ze było to krwawienie z odstawienia przy tabletkach anty), ale kilku ginekologów mówiło mi, że zdarza się spóźnienie okresu po pierwszym stosunku, jakby nie patrzeć organizm przeżywa sporą ingerencję. Najlepiej idź do lekarza i sama zapytaj.
Też się zgodzę.
Jak juz warto zapytać lekarza,ale raczej nic Ci nie powinno być.Jeszcze zalezy jaka jestes osoba,ja akurat jestem strasznie podatna na stres i odrazu mi sie przesuwa wszystko

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 00:27   #4142
IgnisDivine
Wtajemniczenie

Dot.: Mój pierwszy raz - wątek zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez hanejj Pokaż wiadomość
jeśli "nie macie tego gdzie zrobić" to radziłabym poczekać.

DOKŁADNIE!
Polecam opowiadanie Hłaski 'Ósmy dzień tygodnia'

Wymiankowo wielkie!
IgnisDivine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 17:09   #4143
ama4
High Quality Since 2007

wisienka - ja też bym nie chciała Ale jakbym już nie miała zupełnie żadnego wyjścia, to wolałabym się zamknąć w pokoju niż np. jechać do lasu czy coś
ama4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 19:34   #4144
fleur05
Zadomowienie

Jakaś romantyczna polanka brzmi fajnie do momentu, aż się zastanowi nad kwestią higieny. A gdzieś by się przydało umyć - poza tym pierwszy raz to mnie się bardziej z białą pościelą kojarzy...
Zamykanie się w pokoju, hmmm to wygląda dość jasno. Jeszcze taką plakietkę "nie przeszkadzać" jak w hotelach można powiesić. Rodzice byliby zachwyceni.

Leczę się z egoizmu.

fleur05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 21:48   #4145
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez fleur05 Pokaż wiadomość
Jakaś romantyczna polanka brzmi fajnie do momentu, aż się zastanowi nad kwestią higieny. A gdzieś by się przydało umyć - poza tym pierwszy raz to mnie się bardziej z białą pościelą kojarzy...
Zamykanie się w pokoju, hmmm to wygląda dość jasno. Jeszcze taką plakietkę "nie przeszkadzać" jak w hotelach można powiesić. Rodzice byliby zachwyceni.
Ja zawsze zamykam pokój jak TŻ przychodzi

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-24, 22:25   #4146
talkshit
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
ja tak samo a ze nie mam zamka w drzwiach , a pies skacze na klamke i sie rzuca to wyjmuje klamke
których nie potrafimy okiełznać.

Motocykl
- mój sposób na życie.

talkshit jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 09:09   #4147
darkusia333
Przyczajenie

hahha ja mam luksus mam podwójny zamek :P
And the entire human race
There are people dying
If you care enough
For the living
Make it a better place
For you and for me'
darkusia333 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-07-25, 17:37   #4148
wisienka_na_torcie
Zakorzenienie

A ja pamiętam, jak bylismy z Tż przed tym pierwszym razem i postanowiliśmy to zrobić u mnie, jak moi rodzice gdzieś wyjechali. Problem był taki, że nie wiedzieliśmy kiedy wrócą, czy za pięć minut czy za godzinę... No i nic nam z tego pierwszego razu nie wyszło, zrobiliśmy to dwa miesiące później, w naszym wspólnym mieszkaniu, gdzie mieliśmy pewność, że przez całą noc i następny dzień będziemy sami
Stary 2011-07-25, 18:14   #4149
elle elle
Rozeznanie

Dot.: Pierwszy raz ile miałyście lat ?

Cytat:
Napisane przez dominika405 Pokaż wiadomość
17 lat,po 13 miesięcznym okresie spotkań.Nie żałuję.Nadal jesteśmy razem i planujemy nasze życie w więcej niż dwójkę.
Gratulacje?

Wymiana kosmetyczna

Klik!
Wybieram grupę Color!

elle elle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-25, 21:23   #4150
fleur05
Zadomowienie

Cytat:
Wszystko zależy, ile ma się lat i jakich się ma rodziców. Jak się dorosła córka w pokoju zamknie z chłopakiem, rodzice wiedzą o co chodzi i nie przeszkadzają.
Jak córka jest młodsza i tak zrobi, rodzice też wiedzą o co chodzi i nawet jeśli nie będą przeszkadzać, to córka ma potem przechlapane.

Leczę się z egoizmu.

fleur05 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-26, 09:23   #4151
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Wszystko zależy, ile ma się lat i jakich się ma rodziców. Jak się dorosła córka w pokoju zamknie z chłopakiem, rodzice wiedzą o co chodzi i nie przeszkadzają.
Jak córka jest młodsza i tak zrobi, rodzice też wiedzą o co chodzi i nawet jeśli nie będą przeszkadzać, to córka ma potem przechlapane.
Moim zdaniem to kwestia kultury i rozsądku rodziców.
Ja miałam 17 lat i co za młoda byłam na zamykanie drzwi?
To że zamykam drzwi nie znaczy, że uprawiam seks, no Matko Boska... Po prostu wtedy jesteśmy razem, nikt nas nie rozprasza, nie podsłuchuje rozmów - i tak lubię. Nawet bardzo młodej dziewczyny, która chce przeżyć pierwszy raz rodzice nie upilnują, więc to nie jest kwestia zamkniętych drzwi, a jeśli ktoś tak myśli to szczerze mówiąc jest idiotą
Mam przyjaciela, który chodził z naszą koleżanką z klasy. Zawsze jak do niej przyjeżdżał to gdzieś jechali. Dlaczego? Ano, koleżanka NIE MIAŁA DRZWI w pokoju. Jak to usłyszałam to szczęka mi opadła(i nie, jej rodzice nie byli biedni). To był element kontroli. Szok. Było mi jej i jego żal. Zero intymności. A seksu i tak nie uprawiali, bo nie była na to zwyczajnie gotowa.
Poza tym rodzicom nawet seks starszej córki w ich domu może się nie podobać, tak po prostu. Więc ja nie widzę sensu tego rozróżnienia na młodą i starszą.
Nieprzeszkadzanie to kwestia kultury.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 10:43   #4152
martuch_
Rozeznanie

Hej dziewczyny

Ja mam do Was takie pytanie.. Uprawiałam seks z moim chłopakiem, pierwszy raz oczywiście. Bardzo się bałam, ale kocham Go, i w końcu się zdecydowałam.Robiliśmy to w 2 prezerwatywach, żadna nie pękła no i on też we mnie nie skończył, w sumie w ogóle nie skończył. Boję się jednak, że mogło się coś stać. Tyle się na forach różnych naczytałam, że myślałam, że zawału dostanę. Bardzo chciałabym, abyście wyraziły swoją opinię. Czy mogło się cokolwiek stać

martuch_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-26, 10:46   #4153
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez martuch_ Pokaż wiadomość
Hej dziewczyny

Ja mam do Was takie pytanie.. Uprawiałam seks z moim chłopakiem, pierwszy raz oczywiście. Bardzo się bałam, ale kocham Go, i w końcu się zdecydowałam.Robiliśmy to w 2 prezerwatywach, żadna nie pękła no i on też we mnie nie skończył, w sumie w ogóle nie skończył. Boję się jednak, że mogło się coś stać. Tyle się na forach różnych naczytałam, że myślałam, że zawału dostanę. Bardzo chciałabym, abyście wyraziły swoją opinię. Czy mogło się cokolwiek stać
Nie mogło.

Stary 2011-07-26, 10:51   #4154
martuch_
Rozeznanie

Cytat:
Nie mogło.

Dziękuję Ja jestem jeszcze dość młodą dziewczyną, bo mam 17 lat. bardzo się bałam, nie tyle bólu ale konsekwencji. A słyszałyście coś o tym śluzie co zawiera plemniki?

Stary 2011-07-26, 10:54   #4155
Cecilia89
Zadomowienie

Co do zamykania drzwi gdy przychodzi do mnie TŻ - to ja również tak robię.
No a pierwszy raz był u TŻ w domu. Drzwi zamknięte, ale nie na klucz
Cecilia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-07-26, 11:15   #4156
viva91
na przekór do celu

Cytat:
niestety muszę się zgodzić - sama tego doświadczyłam. mama nie kazała mi zamykać drzwi "bo ja chcę wiedzieć co wy tam robicie" a jak zamknęłam to był krzyk w domu że się puszczam. słodkie, nie?
Cytat:
Hej dziewczyny

plamniki mają zęby? nie. no to nic się nie stało, jak inaczej by miały przedostać się przez dwie prezerwatywy?
swoją drogą, wiesz że prawdopodobieństwo pęknięcia prezerwatywy wzrasta, gdy używasz dwóch na raz?
Cytat:
Dziękuję Ja jestem jeszcze dość młodą dziewczyną, bo mam 17 lat. bardzo się bałam, nie tyle bólu ale konsekwencji. A słyszałyście coś o tym śluzie co zawiera plemniki?
ten "śluz" to preejakulat. w każdej książce od biologii jest o nim napisane, radzę zajrzeć do podręczników...
Stary 2011-07-26, 11:21   #4157
Cecilia89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
niestety muszę się zgodzić - sama tego doświadczyłam. mama nie kazała mi zamykać drzwi "bo ja chcę wiedzieć co wy tam robicie" a jak zamknęłam to był krzyk w domu że się puszczam. słodkie, nie?
Trochę dziwne podejście twojej matki. Rozumiem, że się martwiła, ale coś takiego powiedzieć córce?
Stary 2011-07-26, 11:24   #4158
martuch_
Rozeznanie

Cytat:

plamniki mają zęby? nie. no to nic się nie stało, jak inaczej by miały przedostać się przez dwie prezerwatywy?
swoją drogą, wiesz że prawdopodobieństwo pęknięcia prezerwatywy wzrasta, gdy używasz dwóch na raz?

ten "śluz" to preejakulat. w każdej książce od biologii jest o nim napisane, radzę zajrzeć do podręczników...
Tak wiem. Ale czytałam na forach, że przez to też mogłoby się zajść w ciążę, to prawda?
Słyszałam , że mogą się przetrzeć... Ale wydawało mi się , że w 2 bezpieczniej, moja koleżanka też tak się kocha pół roku i nic się nie stało.

Stary 2011-07-26, 11:46   #4159
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Cecilia89 Pokaż wiadomość
Trochę dziwne podejście twojej matki. Rozumiem, że się martwiła, ale coś takiego powiedzieć córce?
A duzo ciekawych rzeczy od niej usłyszałam. Pierwszy raz gdy dorwała mój pamiętnik (wiecie, 13-lat, pierwsze miłostki) - moja mam jest baaaardzo konserwatywna.

martuch_ - to się zdarza, w preejakulacie czasami pojawia się mała ilość plemników. ale rzadko. co do dwóch prezerwatyw, masz rację tylko Ci się wydawało. a koleżance gratuluję, widać ma dużo szczęścia.

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-07-26 o 11:47
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-07-26, 12:01   #4160
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Szok.
Moi niby też coś tam mruczeli, że się zamykamy, ale ja i tak zamykałam, nawet światło gasiłam i po jakichś 3 miesiącach przestali się czepiać. Chyba sobie ułożyli w główkach, że jak będę chciała to to zrobię tak czy tak.
Kur..., jak mnie denerwuje taki podejście jak Twojej mamy. A po co ona ma wiedzieć "co tam robicie". Jakby koleżanka przyszła to też chce wiedzieć co tam robicie? Nie ogarniam takiego myślenia.

Tyle że to właśnie podejście nie zależy od wieku córki. Nie będzie tak, że konserwatywni rodzice opieprzą 17-latkę za zamykanie drzwi, a po 2 latach wyjdą z domu by dziewczyna mogła sobie spokojnie seks uprawiać
Cytat:
Tak wiem. Ale czytałam na forach, że przez to też mogłoby się zajść w ciążę, to prawda?
Słyszałam , że mogą się przetrzeć... Ale wydawało mi się , że w 2 bezpieczniej, moja koleżanka też tak się kocha pół roku i nic się nie stało.
Zgadzam się z vivą91, używania dwóch prezerwatyw, nie dość ze nieekonomiczne, może być i niebezpieczne. Nie mówiąc o tym, że to głupota
Wg niektórych specjalistów w preejakulacie są plemniki, wg innych nie. Więc lepiej ostrożnie.

Stary 2011-07-26, 12:20   #4161
martuch_
Rozeznanie

Cytat:

martuch_ - to się zdarza, w preejakulacie czasami pojawia się mała ilość plemników. ale rzadko. co do dwóch prezerwatyw, masz rację tylko Ci się wydawało. a koleżance gratuluję, widać ma dużo szczęścia.
Rozumiem A jakie są według was najlepsze prezerwatywy?

Tak w ogóle to po tym pierwszym razie tak panicznie się boję. Wiem, że to jest niemożliwe, ale wraz głupie myśli.. Że może jednak.. Nie liczę sobie tych dni płodnych, bo do końca się na tym nie znam.. To jeżeli chłopak się we mnie nie spuści , to nawet ten preejakuljat może zapłodnić?

Stary 2011-07-26, 12:24   #4162
viva91
na przekór do celu

Mojej mamy juz nikt i nic nie zmieni, jest strasznie uparta i ma swój świat. Jej ulubionym argumentem jest "bo co ludzie pomyślą". Dlatego jak się nie zgadzamy to kiwam głową jej nie słuchając i nie wszczynając kłótni, bo takie potrafią trwać ponad tydzień.
Dlatego z chłopakiem najczęściej spotykam sie u niego

---------- Dopisano o 13:24 ---------- Poprzedni post napisano o 13:21 ----------

Cytat:
Tak w ogóle to po tym pierwszym razie tak panicznie się boję. Wiem, że to jest niemożliwe, ale wraz głupie myśli.. Że może jednak.. Nie liczę sobie tych dni płodnych, bo do końca się na tym nie znam.. To jeżeli chłopak się we mnie nie spuści , to nawet ten preejakuljat może zapłodnić?
Popracuj trochę nad słownictwem, dobrze?
Dni płodnych się nie oblicza, je się rozpoznaje. Na podstawie badania temperatury, obserwacji śluzu. Internetowe kalendarzyki do obliczania dni płodnych to pic na wodę.
To, że chłopak nie będzie miał w tobie wytrysku nie oznacza że preejakulat przefrunął sobie do twojej pochwy. Wiesz jak on wygląda? Kiedy się wydziela? Przed wystryskiem, kiedy chłopak jest pobudzony. I jeżeli wtedy nie założy prezerwatywy a dojdzie do penetracji to jest możliwość zajścia w ciążę.

Skoro coś jest niemożliwe to po co głupie myśli? Równie dobrze mogę powiedzieć: "W mojej szafie nie ma zielonego ufoludka. Hmm, a może jednak jest?"

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-07-26 o 12:26
Stary 2011-07-26, 12:30   #4163
Cecilia89
Zadomowienie

Moi rodzice też nie zawsze są zadowoleni, że zamykam drzwi, kiedy mój TŻ przyjeżdża.

martuch, po co z chłopakiem używacie dwóch prezerwatyw? Przecież plemniki nie mają zębów, jak któraś wizażanka napisała.
Stary 2011-07-26, 12:34   #4164
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
To może jednak nie jesteś gotowa na seks skoro się panicznie boisz?

To pytanie jest głupie... Jak ma cię zapłodnić, jak Ci nie włoży, brzydko mówiąc?

Stary 2011-07-26, 12:53   #4165
martuch_
Rozeznanie

Cytat:

Popracuj trochę nad słownictwem, dobrze?
Dni płodnych się nie oblicza, je się rozpoznaje. Na podstawie badania temperatury, obserwacji śluzu. Internetowe kalendarzyki do obliczania dni płodnych to pic na wodę.
To, że chłopak nie będzie miał w tobie wytrysku nie oznacza że preejakulat przefrunął sobie do twojej pochwy. Wiesz jak on wygląda? Kiedy się wydziela? Przed wystryskiem, kiedy chłopak jest pobudzony. I jeżeli wtedy nie założy prezerwatywy a dojdzie do penetracji to jest możliwość zajścia w ciążę.

Skoro coś jest niemożliwe to po co głupie myśli? Równie dobrze mogę powiedzieć: "W mojej szafie nie ma zielonego ufoludka. Hmm, a może jednak jest?"
Nie rozumiem twojej sugestii odnośnie mojego słownictwa.. Spotkałam się z różnymi okresleniami dotyczącymi dni płodnych, tak więc nie wiem skąd ta aluzja Ale nie jestem tu po to żeby się kłócić tylko poradzić No ja uważam, że mój chłopak był podniecony, więc pytam o co chodzi dokładnie z tym preejakulatem. A myśli stąd mam, że to był mój pierwszy raz i nie chciałabym, aby skończył się tragicznie.

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ----------

Cytat:
Moi rodzice też nie zawsze są zadowoleni, że zamykam drzwi, kiedy mój TŻ przyjeżdża.

martuch, po co z chłopakiem używacie dwóch prezerwatyw? Przecież plemniki nie mają zębów, jak któraś wizażanka napisała.
Koleżanka doradziła

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:51 ----------

Cytat:
To może jednak nie jesteś gotowa na seks skoro się panicznie boisz?

To pytanie jest głupie... Jak ma cię zapłodnić, jak Ci nie włoży, brzydko mówiąc?
Boję się, przyznam. Kocham Go i dużo o tym myślałam i jak to robiliśmy to było mi dobrze. No, ale przecież to robiliśmy, więc musiał mi wkładać

Stary 2011-07-26, 12:55   #4166
Cecilia89
Zadomowienie

martuch_ - używacie dwóch prezerwatyw naraz? Kompletna głupota. Skoro nie jesteście gotowi, to nie róbcie tego i tyle. Poza tym niektóre rady koleżanek jednym uchem wpuszczam, drugim wypuszczam - radziłabym czasami tak zrobić.
Stary 2011-07-26, 13:01   #4167
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Nie rozumiem twojej sugestii odnośnie mojego słownictwa.. Spotkałam się z różnymi okresleniami dotyczącymi dni płodnych, tak więc nie wiem skąd ta aluzja Ale nie jestem tu po to żeby się kłócić tylko poradzić No ja uważam, że mój chłopak był podniecony, więc pytam o co chodzi dokładnie z tym preejakulatem. A myśli stąd mam, że to był mój pierwszy raz i nie chciałabym, aby skończył się tragicznie.

Boję się, przyznam. Kocham Go i dużo o tym myślałam i jak to robiliśmy to było mi dobrze. No, ale przecież to robiliśmy, więc musiał mi wkładać
ty nas nie rozumiesz

moja aluzja dotyczyła słowa "spuścił" - jest ono dość wulgarne, prawda?
to nie miało związku z dniami płodnymi.

owszem, "wkładał ci" ale z prezerwatywą na członku!
a wizażance chodziło o to, że jakby miał preejakulat na członku i "włozył ci" bez prezerwatywy to mogło by być zagrożenie ciążą.
ale nie pisałaś nic o tym że kochaliście się na początku bez prezerwatywy, więc zakładamy że jednak "ci nie wkładał" w takim przypadku i zagrożenia że plemniki z preejakulatu mogłyby cię zapłodnić nie ma.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

Cytat:
A myśli stąd mam, że to był mój pierwszy raz i nie chciałabym, aby skończył się tragicznie.
no ale przecież jest niemożliwe żeby się skończył "tragicznie".

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-07-26 o 12:59
Stary 2011-07-26, 13:06   #4168
martuch_
Rozeznanie

Cytat:
martuch_ - używacie dwóch prezerwatyw naraz? Kompletna głupota. Skoro nie jesteście gotowi, to nie róbcie tego i tyle. Poza tym niektóre rady koleżanek jednym uchem wpuszczam, drugim wypuszczam - radziłabym czasami tak zrobić.
Ale dlaczego od razu pojawia się to " skoro nie jesteście gotowi ". Kurcze to nie o to chodzi. Uważam , że to ten facet, ale chyba poradzić się doświadczonych osób to nie coś złego. To jest jedna z lepszych koleżanek i myślę, że nie chciałaby dla mnie źle.. Mówi zapewne z własnego doświadczenia.

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ----------

Cytat:
ty nas nie rozumiesz

moja aluzja dotyczyła słowa "spuścił" - jest ono dość wulgarne, prawda?
to nie miało związku z dniami płodnymi.

owszem, "wkładał ci" ale z prezerwatywą na członku!
a wizażance chodziło o to, że jakby miał preejakulat na członku i "włozył ci" bez prezerwatywy to mogło by być zagrożenie ciążą.
ale nie pisałaś nic o tym że kochaliście się na początku bez prezerwatywy, więc zakładamy że jednak "ci nie wkładał" w takim przypadku i zagrożenia że plemniki z preejakulatu mogłyby cię zapłodnić nie ma.

---------- Dopisano o 14:01 ---------- Poprzedni post napisano o 13:57 ----------

no ale przecież jest niemożliwe żeby się skończył "tragicznie".
Aha, no to się nie zrozumiałyśmy Masz rację, nawet nie przemyślałam, że może ono być aż tak niedopoasowane, przepraszam Nie, nie. Nie było czegoś takiego. Od razu w prezerwatywie.

Stary 2011-07-26, 13:08   #4169
viva91
na przekór do celu

Tylko nie zawsze czyjeś doświadczenie sprawdzi się u Ciebie - pamiętaj.
No i rady lepiej przyjmować przed pierwszym razem, a nie po.

---------- Dopisano o 14:08 ---------- Poprzedni post napisano o 14:06 ----------

Cytat:
Aha, no to się nie zrozumiałyśmy Masz rację, nawet nie przemyślałam, że może ono być aż tak niedopoasowane, przepraszam Nie, nie. Nie było czegoś takiego. Od razu w prezerwatywie.
W takim razie na ciążę masz 0% szans.

A o preejakulacie radzę jeszcze poczytać ale na stronach lekarzy - to substancja którą zuważysz, ona nawilża członek, jest przezroczysta i pojawia się wraz z podnieceniem.
Stary 2011-07-26, 13:12   #4170
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:

No ale jak wkładał to w prezerwatywie, co nie?
A jak nie wkładał... to chyba sama wiesz.

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Seks

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości