|
|
#991 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: ile pieniędzy do koperty?
Cytat:
![]() Doprecyzowałam
|
|
|
#992 | ||||||||||||||||||
|
Zakorzenienie
|
To wypowiem się ponownie,jako jedna z naczelnych ''moralizatorek'' na tym wątku(podoba mi się to określenie,a co
) Cytat:
Narzekacze są wszędzie i zawsze,tego akurat nie przeskoczysz. Choćbyś im złote piórka w cztery litery powsadzała,to im nie dogodzisz,więc daj sobie na luz. ![]() Cytat:
Wybacz,ale troszkę Cię fantazja poniosła. ![]() Mamę,tatę,rodzeństwo, dziadków na pewno Twój ślub wzruszy,ale ciotkę czy wujka, z powiedzmy Pcimia Dolnego-nie sądzę. Cytat:
Bez jaj,to goście jeszcze mają organizować czyjeś wesele? ![]() Cytat:
To,że tak powiem-jakąś wielką oryginalnością się nie popisałaś. ![]() Sama kilkakrotnie dawałam takie ''jajcarskie bukiety'' z przyrządów kuchennych czy z dodatkiem rulonów pieniędzy.Raz dałam bliskiej przyjaciółce(ślub brała w 9 miesiącu ciąży) bukiet ze smoczków i śpioszków.Gdyby nie była w odmiennym stanie,to nigdy w życiu nie dałabym oczywiście takiego upominku. ![]() Cytat:
No,popatrz ja nie pomyślałam. ![]() Cytat:
Sorry,ale to jest tak śmieszne,że aż szkoda to komentować. ![]() Cytat:
Przecież nikt Ci się nie każe tłumaczyć.Dla Ciebie takie wierszyki są ok,dla niektórych są obciachem i tyle. Cytat:
Dla mnie to jest standard,a nie jakieś tam wymyślne ''fanaberie''. ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Dokładnie. Ja pisałam wcześniej,że wesele to jest wydatek,a nie wymiana handlowa. Cytat:
![]() Cytat:
''Prezent to nie jest obowiązek'' To powinno być główne motto tego wątku. ![]() Cytat:
Byłam całkiem niedawno na takim weselu,gdzie wiedziałam,że państwo młodzi organizują je z kredytu. Ok,ich sprawa,problem i bolączka.Ale!!! W trakcie wesela,gdzieś tak o 21.00 wyszli przed salę,zamknęli się w samochodzie i zaczęli wyciągać koperty z kasiorą i liczyć. ![]() Cytat:
W moją też pewnie nie wierzysz?!No,trudno. Ale zdradzę trochę prywaty i powiem,że dla mnie organizacja wesela(nawet bardzo dużego i wymyślnego) nie jest problemem,nawet żadnym, bym powiedziała. ![]() Więc przykro mi,ale nikomu nie zazdroszczę. Cytat:
Dla mnie takie podejście również jest okropne. Cytat:
Że niby zazdroszczę komuś dużego wesela???!!!Błagam....... .. Cytat:
Zgadzam się. Cytat:
Właśnie mam wrażenie,że problem 5 żelazka czy 3 zastawy stołowej bierze się stąd,że ludzie zapraszają praktycznie ''obce'' osoby.Jakieś ciotki-pociotki,które zna się z opowiadań rodzinnych albo widziało się ostatni raz 10 lat temu ![]() Nie chce mi się powtarzać po raz kolejny,ale jednak to zrobię. ![]() Organizacja wesela, to nie jest żaden obowiązek,to jest przywilej. I nie powinno się obarczać potencjalnych gości weselnych współkosztami czy współorganizacją. Chcesz mieć ''imprezę'' i dużo gości??? To zrób tak,aby było Cię na to stać,bez żadnych aluzji i wymuszania czegokolwiek od rodziny i znajomych.Nie chcesz kwiatów,to daj adnotację na zaproszeniu-proszę nie przynosić kwiatów.Proste,prawda? ![]() Naprawdę wkurzający jest ten cały cyrk z weselami. To powinna być miła uroczystość,bez żadnych napinek(jak pisałam wcześniej).Lecz niestety-z polską mentalnością nie da się czasami wygrać. Gości traktuje się jak debili bez rozumu i nie wiadomo dlaczego uważa się,że trzeba nimi kierować. ![]() Nie zgadzam się z tym.Denerwuje mnie to,ale oczywiście jak idę na czyjś ślub, to daję prezent(i są to zawsze pieniądze). Nie chodzi o to,że jestem jakaś skąpa czy zazdrosna,nie jestem,ale moim zdaniem prezenty ślubne powinny być symboliczne.I wedle gustu/możliwości/pomyślunku obdarowującego. Edytowane przez marryme21 Czas edycji: 2011-07-23 o 06:37 |
||||||||||||||||||
|
|
|
|
#993 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Cytat:
Widzisz, ja właśnie dlatego nie zrobię wielkiego wesela, bo chcę uczcić ten dzień z kimś, kto mnie dobrze zna. A ciotka, z którą się widzę trzy razy do roku nie zna mnie dobrze. I nie muszę się bać "ryzyka"
|
||
|
|
|
|
#994 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja zapraszam ludzi, których dobrze znam, i którzy dobrze znają mnie. Ale jest część rodziny, którą w mniemaniu moich i TŻ-a rodziców trzeba zaprosić. Moi rodzice ileś tam lat temu byli u tej ciotki czy wuja na weselu i teraz chcą ich zaprosić. Nie mnie oceniać czy to jest fajne czy nie, po prostu tak jest. Powiecie, że powinnam się przeciwstawić, czy coś w tym stylu, ale tego nie zrobię, bo akurat w moim otoczeniu tak już jest (nie wiem jak to nazwać- zwyczaj, tradycja...), więc jakakolwiek dyskusja wywołałaby tylko jakieś tam awantury. A pisząc o małych weselach chciałam głównie zwrócić uwagę na ryzyko powtarzalności prezentów, część jak zwykle się oburzyła, ale trudno, szczerze mówiąc nie wiem jak najłagodniej wyrazić tu swoje zdanie, żeby kogoś znowu nie rozjuszyć, jakieś bardzo nerwowe towarzystwo. A wino... Mój Boże... Kupując młodym kwiaty wydaje się od 25 do 40zł (nie wiem jak w dużych miastach, ja mieszkam w mniejszym), więc za tę cenę można kupić też wino. Nie wiem, w mojej rodzinie to trzeci ślub, gdzie młodzi proszą o wino zamiast kwiatów, więc nikt z tego powodu nie czuje się do czegoś tam zmuszony, przyzwyczailiśmy się.
|
|
|
|
#995 | ||
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#996 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A może brak asertywności wg Ciebie co niektórzy nazwaliby braniem pod uwagę zdania swoich własnych rodziców, co? Na litość boską, to rodzice, ludzie, którzy dali mi życie, wychowali, etc, więc dlaczego mam ich ranić postawą "mam głęboko gdzieś Wasze rodzeństwo, nie chcę ich na moim ślubie"? Cytat:
|
|
|
|
#997 |
|
Zakorzenienie
|
Przebrnęłam przez całą tą dyskusję i niektóre posty z wyliczaniem kto komu dał i ile dać powinen to mnie załamały.
Swoje wesele miałam ponad 2 miesiące temu, żadnych wierszyków na temat pieniędzy nie zamieszczałam na zaporoszeniach(wg. mnie jest to nieeleganckie) a goście i tak sami z siebie dawali koperty ,- dostaliśmy tylko 1 prezent (gości było ponad 100 osób). Na szczęście z Tżtem nigdy nie mieliśmy rozszczeniowego podejścia do życia, nie zastanawialismy się ile pieniędzy dostaniemy/co za nie kupimy/kto ile da. Jednak miałam już dwie wg. mnie strasznie niefajne sytuacje dotyczące prezentów weselnych. Pierwsza z nich zdarzyła się, gdy byliśmy proszeni na wesele przez znajomych którzy przyjechali z mamą, która to powiedział nam, że idąc na wesele należy dać w kopercie tyle pieniędzy aby parze młodej zwróciły się nasze talerzyki. Można domyslić się naszych min jak to usłyszeliśmy. Druga z nich to dostaliśmy właśnie zaproszenie z takim wierszykiem proszącym o pieniądze. Dodatkowo osoby te już DWUKROTNIE prosiły aby dać im pieniądze bo - starają się o dziecko i muszą zrobić remont mieszkania oraz jak wiadomo wyprawka dużo kosztuje (tylko co mnie to obchodzi i dlaczego ja mam to sponsorować). Dla mnie takie zachowanie jest tak prostackie i bezczelne, że najchętniej w ogóle nie poszłabym na takie wesele (niestety jest to bliska rodzina i wyjścia nie ma;/).
|
|
#998 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
Edit: ale oczywiście, żeby nie było, że jestem taka wredna, dużo lepsze są wierszyki z prośbą o wino niż te z nakazem nakarmienia świnki skarbonki
Edytowane przez invisible_01 Czas edycji: 2011-07-23 o 19:10 |
|
|
|
|
|
#999 | |||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wow, ale jazda, za nic w świecie bym na takie wesele nie poszła. Tak z ciekawości, Wy poszliście?Cytat:
Cytat:
Prawie zaczynam Cię lubić
|
|
|
|
#1000 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Przepraszam, ale trochę dla mnie jest niesmaczne to w jaki sposób obnosisz się z tym, że nie ma dla Ciebie problemu zorganizowanie wesela. Wiadomo, że są różni ludzie-tacy których los obdarzył kasą i takich których nie obdarzył (muszą oszczędzać, biorą kredyty - czego za nic nie zrozumiem, że aby napaść ludzi biorę krechę...). Jednak można pisać w inny sposób n/t temat. Cytat:
Zero taktu z ich strony
|
||
|
|
|
|
#1001 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Szczerze?To miałam to już w nosie. ![]() Oni narobili sobie ''siary'' i obciachu przed całą rodziną i znajomymi.Do dzisiaj ludzie to pamiętają i wypominają z okazji różnych spotkań towarzyskich. ![]() Cytat:
Co tak Cię zniesmaczyło?To,że napisałam,że nie stanowi dla mnie problemu zorganizowanie wesela?Komuś czapka z głowy spadła przez to?Bo naprawdę nie rozumiem. ![]() Przecież ja od samego początku piszę,że właśnie ludzie są różni(i z różnymi możliwościami finansowymi) i to powinno się szanować.I właśnie z tego względu, nie robić takich szopek z weselem,bo każdy powinien sam decydować o tym co chce dać w prezencie lub nie dać. Cytat:
Dla mnie takim samym ''taktem'' są wierszyki o bilecikach wodnych albo świnkach skarbonkach.
|
|||
|
|
|
|
#1002 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
"Ale zdradzę trochę prywaty i powiem,że dla mnie organizacja wesela(nawet bardzo dużego i wymyślnego) nie jest problemem,nawet żadnym, bym powiedziała. "Dla Ciebie nie ma problemu w Twojej wypowiedzi, dla mnie praktycznie też nie ma, wyraziłam tylko swoje zdanie i nie będę wracała już do tego tematu, gdyż nie jest on tematem przewodnim tego wątku. Z tym "taktem" "nietaktem" zgadzam się z Tobą |
|
|
|
|
|
#1003 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam,że musiałam,bo zostałam zaatakowana jako ta ,,zazdroszcząca''. ![]() I licząca na ''profity'' z wesela. Jest to totalną bzdurą,zresztą nawet gdybym nie miała wcale kasy,to i tak gdybym wyprawiała wesele nawet za 5 kredytów,to nigdy w życiu nie prosiłabym od gości o cokolwiek.
|
|
|
|
|
|
#1004 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#1005 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tak być powinno.Dać ludziom wolną wolę i nie decydować za nich.O to mi ciągle chodzi i w sumie piszę o jednym i tym samym w kółko.
|
|
|
|
|
|
#1006 |
|
Raczkowanie
|
Właśnie ja też nie rozumiem i dlaczego każdy kto ma wesele na 140 osób ma w gronie gości widziane raz na 10 lat ciotki. Ja takich nie mam
Mam dużą rodzinę która spotyka się regularnie i ma dobry kontakt to samo u narzeczonego. Na święta przy stole "siada" (bo nie każdy ma miejsce )30 osób do tego ok 10 towarzyszących + reszta rodziny ze strony drugiego rodzica(dobrze że święta są dwudniowe) i już jest 60 osób. Przyszły mąż to samo kilkoro znajomych i już jest wesele, a ponieważ wszystkich lubię to wszystkich zapraszamJeżeli musiałabym robić wesele na kredyt to pewnie bym go nie robiła, a już na 100% nikt by o tym nie wiedział.
|
|
#1007 |
|
Raczkowanie
|
Butterfly20, przeczytałam wszystkie Twoje wpisy w wątku i jesteś dokładnie taką osobą, o jakiej myślę w kategoriach upiornej panny młodej.
Sorki, wierszyk jest nieelegancki i nie ma to nic wspólnego z nowoczesnością. Goście mieli kulturę i nie pokazywali swoich prawdziwych reakcji. Bo niby jak mieli reagować? Po drugie - nie mierz innych swoją miarą. Jeśli nie stać Cię na wesele, to go nie rób, a nie pisz, że "pieniądze przydadzą Ci się na to czy tamto". I co to za myślenie o profitach?? Jak zapraszasz na urodziny, to też prezenty rekompensują Ci koszt imprezy? Z własnego doświadczenia wiem, że zamiast profitów są wydatki. Jakim cudem impreza, na którą dodatkowo kupujesz bardzo drogą sukienkę, płacisz za orkiestrę, fotografa ma być zyskowna? I nie pisz, że myślimy jedno, a piszemy drugie. Pewnie jest tu grupa osób, która tak robi, ale większość nie. Mnie przerażają te wesela, gdzie panny młode mają taki sposób myślenia jak Ty. I niezadowoleni goście. Dlatego postanowiłam zrobić tylko obiad w restauracji dla najbliższej rodziny. Połączony z goszczeniem kilkudniowym w domu, bo rodzina będzie z daleka. A dla znajomych zrobię imprezę poślubną w domku w górach, gdzie nie będę zbierać bilecików wodnych, tylko środki czystości, ubrania, gry i przybory szkolne dla wybranej placówki środowiskowej. I to tylko na zasadzie - będzie miejsce na tego typu prezenty, które w czasie weekendu będzie można składać, a ja nie będę patrzeć, czy ktoś dał proszek, kredki czy nic. Weselom mówię zdecydowane "nie". Edytowane przez wiolkaa85 Czas edycji: 2011-07-25 o 11:30 |
|
|
|
|
#1008 |
|
Raczkowanie
|
Mnie się wydaje, że cała ta nasza dyskusja mija się z celem.
Wiadomo, że każda z nas ma swoje zdanie i zawsze będzie obstawać przy swoim. Są tacy, co lubią małe wesela w gronie najbliższych, są i ci, którzy lubią huczne imprezy dla większej liczby gości- i jedni i drudzy mają swoje powody, swoje racje i pełne prawo do organizowania w wybrany sposób swojego własnego wesela. Prezenty (czy to rzeczowe, czy pieniężne) zawsze były, są i będą, w tej materii też każdy ma swoje preferencje, więc kłótnia nie ma sensu. Każdy ma też inne poczucie taktu- jeden nie ma nic przeciw wierszykom, na drugiego działają jak płachta na byka. A ja mówię zdecydowane "tak"! A zwłaszcza poprawinom, kiedy już wszyscy są na luzie ![]() PS. Chyba przestanę się udzielać na tym forum, bo już padło mi na głowę od nadmiaru ślubnej tematyki- śniło mi się dzisiaj, że szłam do ślubu w ciemnofioletowej księżniczkowatej kiecce z tafty (były takie modne w czasie mojej studniówki, czyli 10 lat temu). Brrrr...
|
|
|
#1009 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobrze,że już posagu nie musimy mieć
|
|
|
|
|
|
#1010 |
|
Raczkowanie
|
Uwierz Butterfly20, że nie każda myśli o kasie.
Pewnie to mniejszość, ale tak jest. Dlatego nie zrobię wesela, tylko imprezę poślubną (która jest mniej zobowiązująca finansowo dla obu stron) i zastrzegę, że poza kartkami z życzeniami (do których kiedyś zajrzę) nie chcę nic dla siebie. Moi znajomi są na dorobku i wiem, że niektórym ciężko byłoby włożyć coś konkretnego do koperty. A chciałabym wszystkich w tym dniu zobaczyć. Poza tym krew oczami mi nie idzie i raz w życiu mogę szarpnąć się na imprezę, a prezenty w całości przeznaczyć na miejsce, gdzie są naprawdę biedne dzieci, którym potrzeba proszków, przyborów szkolnych czy gier do zabaw. To będzie miły gest - sprawię komuś radość i będę mieć satysfakcję, że z prezentów ślubnych cieszyłam się nie tylko ja ![]() Z mojej strony EOT. |
|
|
|
|
#1011 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie każdy z nas jest gotowy na taki gest. A jak czytam wypowiedzi coniektórych osob to przed oczami mam film "Wesele" o tym jak pewien ogrodnik wyprawiał wesele córce ![]() Bigos był tam rewelacja
|
|
|
|
|
|
#1012 |
|
Raczkowanie
|
Ten film był ekstra
![]() Wszystkie najgorsze rzeczy związane z weselem w 1 obrazie. Ale tam świetnie widać, że niektórzy lubią działać wg zasady "zastaw się, a postaw się". Jak dla mnie to był majstersztyk w kategorii weselny obraz Polaków
|
|
|
|
|
#1014 |
|
Zakorzenienie
|
haha polecam film
sama rzeczywistosc
|
|
|
|
|
#1015 |
|
Raczkowanie
|
UFFFF.... Poczytałam sobie troszkę..... ..... Jeśli chodzi o prezenty z okazji Ślubu, to jest to tradycją... Jak masz inne uroczystości, to też dostajesz prezent, czy to urodziny, czy imieniny, czy rocznica ślubu itd.....
Nie widzę tego,żeby iść z "pustą" ręką na ślub czy wesele......... To nie wypada.... to moje osobiste zdanie i proszę zrozumieć.Chyba lepiej dowiedziec się co młodzi potrzebują czy prezent w formie pieniążków czy jakąś paczkę. Byłam ostatnio na weselu gdzie na zaproszeniu było napisane zamiast kwiatów to kupon totolotka..... Było też wesele, gdzie młodzi zapraszając gości mieli ze sobą listę prezentów, każdy mógł zaznaczyć co kupi.... różne jest podejscie młodych. To chyba też zależy od rodziny, atmosfery jaka panuje i jakie są relacje to tyle ode mnie.
|
|
|
|
|
#1016 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Niedawno rozwoziliśmy zaproszenia i nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że wchodzę do domu, ciocia czy babcia stoi sobie przy kuchni, czy siedzi w fotelu i czyta gazetkę, a ja oprócz zaproszenia funduję jej dodatkową "atrakcję" w postaci listy prezentów i każę w przeciągu kilku minut zaznaczyć czy kupi mi odkurzacz czy mikrofalówkę. Ludzie, to jest chore... Przecież dana osoba w tym momencie może nawet nie wiedzieć czy w ogóle przyjdzie do mnie na wesele, a co dopiero decydować się na konkretny prezent. Masakra, co innego wierszyk o winie, a co innego zmuszanie ludzi do kupna konkretnych rzeczy i to w dodatku bez chwili zastanowienia (postawiłeś znak "x" przy ekspresie do kawy? nie ważne czy przyjdziesz, dawaj ekspres- tak to działa???).
|
|
|
|
#1017 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sorry,ale przeczytaj DOKŁADNIE moje posty.Nie pisałam o "profitach" w kontekście mojej osoby i nie pisałam,że na nie liczę.O profitach pisałam ogólnie, poniekąd prześmiewczo w stosunku do "grupy trzymającej władzę"(pewnie niektórym spodoba się ta nazwa ) na tym wątku.Tak jak Marryme-nie należę do osób,kórym szczególnie na tym zależy,nie biorę kredytu na duże wesele, a mieszkanie wykańczam teraz, nie czekając na prezenty od gości.To,że wolałabym pieniądze zamiast prezentów ( w momencie,gdy jestem już urządzona nie potrzebuję dodatkowych rzeczy ) to jest moja indywidualna sprawa,natomiast ucieszę się ze wszystkiego.Ostatnio zostaliśmy obdarowani czymś,co pozwoli nam na rozwinięcie biznesu i to jako prezent przyszłościowy bardzo nas ucieszyło. Co do reszty,to nawet nie chce mi się odpisywać,bo już zakończyłam moją karierę na tym wątku CZYTAJ ZE ZROZUMIENIEM.Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#1018 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To zmuszanie i to zmuszanie
|
|
|
|
|
|
#1019 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Po drugie- zaproszenie z prośbą o te nieszczęsne wino pozostawia ewentualnemu gościowi czas na decyzję: - czy w ogóle chce iść na to wesele - czy kupi to wino (kobieto, na litość boską- prośba o wino nie zawiera jednocześnie przypisu pt. "Jak nie przyniesiesz wina, to nie chcę cię widzieć", jestem świadoma tego, że starsi goście, np. dziadkowie czy wujostwo przyniesie kwiaty, bo po prostu "w ich czasach" jakieś wino było nie do pomyślenia, więc świat mi się z tego powodu nie zawali, nie zrobię awantury i tragedii nie będzie- aż mi głupio, że tak oczywiste rzeczy muszę słowo po słowie tłumaczyć ludziom- wydawałoby się- inteligentnym) Po trzecie- kasiek228 opisała sytuację, gdzie młodzi wraz z zaproszeniem "częstowali" gości tą listą prezentów i kazali sobie zaznaczyć co chcą im kupić. No cóż, dla mnie kupno wina za 25zł, a decyzja w kilka minut, że mam kupić prezent za kilkaset złotych, to jest różnica, i to duża.
|
|
|
|
#1020 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I może właśnie przez takie myślenie, że wstyd to dac do koperty 200 - 300zł Nam odmówiło przyjścią na wesele ok 50 osób!! a pewnie większą częśc gości nie stac na taki wydatek. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.

) 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Wow, ale jazda, za nic w świecie bym na takie wesele nie poszła. Tak z ciekawości, Wy poszliście?
Zero taktu z ich strony