|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Tytuł na następną część Naszego wątku
|
|||
| Czy szkrab maly czy tez duzy zmiana diety mu posłuży-mamy III-IV.2011 |
|
9 | 17,31% |
| Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 |
|
25 | 48,08% |
| Cycki idą w odstawkę, bo czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleka już nie wystarczają, zupki maluchy zajadają- mamy III-IV.2011 |
|
1 | 1,92% |
| Słoiczki, brokuły, zupa- nie straszna nam zielona kupa- mamy III-IV.2011 |
|
2 | 3,85% |
| Mleczko idzie w odstawkę, czas na pierwszą potrawkę- mamy III-IV.2011 |
|
13 | 25,00% |
| Głosujący: 52. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4861 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy! III-IV.2011
to mnie olali całkowicie, mleko było rozdawane jak ulotki
|
#4862 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie był duży nacisk na karmienie piersią, ale zero pomocy, jedyna rada- przystawiać, przystawiać, tylko co po przystawianiu, jak się dziecko nie chce przyssać i dziennie trzy razy possie pół minuty cycka
Mimo wszystko ciesze eis, ze przynajmniej przez ten pierwszy miesiąc Nadia mogła jeść i mój pokarm, co się udało, to odciągałam i jej podawałam.
|
#4863 |
|
Zadomowienie
|
ja zle to wspominam bo,kazda polozna ktora przychodzila na zmiane do pracy od razu do mnie, bo jako jedyna nie mialam pokarmu. i kazda inne metody, nie bylo spojności! gniotły mi te cyce na potęgę! ja mialam dosć, czasem z 2h ze mna 1 siedziala i mi maltretowala, po czym jak poszla przychodzila nastepna. jeszcze na to wpadla tesciowa, ktora raz mi zlapa cyca i Tymka przystawiala mi! myslalam ze ją uduszę! i wiecie co ja sie chyba tym zraziłam. źle ten okres wspominam. mialam laktator i musialam stosowac ta metode 7-5-3 . ale nic to nie dalo. mysle ze sie tez i psychicznie zblokowalam. bo jak wrocilam do domu to nazajutrz mlesio bylo.
Coralady na melsio wychodzi miesiecznie ok 150zł.
|
#4864 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie liczyłam, ale wydaję mi się, że paczka mleka za 22zł, wystarcza mi na 5 dni ale mogę się mylić, to chyba było jak piła 120 ml ![]() teraz pije 150 ale 5 razy dziennie aż ciężko uwierzyć jak te nasze szpitale się różnią
|
|
#4865 |
|
Wtajemniczenie
|
Co do karmienia, to ja myślę że jest to bardzo indywidualna sprawa każdej z nas. ja od początku byłam nastawiona na karmienie piersią, już w ciąży wiedziałam że chcę karmić piersią i karmię
![]() tak jak corolady napisała, to kwestia nastawienia. karmienie zaczyna się w głowie. nasza kasiapruszkow miała takie ogromne problemy z karmieniem ale chciała karmić i jak widać żadna przeszkoda jej nie straszna a wiele przeszła ![]() karmienie piersią jest trudne ale jak dla mnie wygodne. choć nie powiem że mnie nie denerwuje bo nie mogę się oddalić z domu na dłużej przez to że mała nie chce butelki ale uczymy sie i coraz lepiej nam idzie tak samo z mm, już w ciązy niektóre z was mówiły że nie chcą karmić piersią wiec poszła butelka w ruch odrazu
Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-07-27 o 12:11 |
|
|
|
#4866 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
biedna malutka. Może wybierz się do lekarza i niech przebada małą a Ty będziesz spokojniejsza Cytat:
U nas w szpitalu było tak, że nikogo nie obchodzi czy mam pokarm czy nie. Codziennie brały dzieci na ważenie i jeśli stwierdziły, że głodne to dzieci wracały już najedzone mm. Nikogo nie informowały nawet o tym co mi się bardzo nie podobało
|
||
|
|
|
#4867 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas to było nie do pomyślenia, chociaż ja bym nie maiła chyba nic przeciwko temu, u mnie za zgodą matki/ a przeważnie za jej wielką porśba dokarmiały glukozą ze strzykawki, ![]() zawsze na moich oczach
|
|
#4868 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) Niestety tylko ciągle karmię przez kapturek i chyba już do końca będę, bo mały się wkurza na "łysy" cycek Aha no i Leoś dobił do 8 kg....
|
|
|
|
|
#4869 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
jak dziś będzie to samo to jutro pojadę na pewnopiękna waga ![]() ![]() u nas to z zegarkiem w ręku co 3h przychodziły pielęgniarki i pytały które dziecko nakarmić ja to byłam w swoim pokoju odmieńcem strasznym bo tylko ja karmiłam piersią i ani razu moje dziecko nie dostało mm, czułam się jak dinozaur![]() niby nastawienie na karmienie piersią było ale znikome, doradca laktacyjna przyszła, pomaltretowała trochę tym dziewczynom piersi i se poszła tyle... a jak dziecko było głodne to wystarczyło iść po pielęgniarkę i zaraz przychodziła z mleczkiem
Edytowane przez Castia Czas edycji: 2011-07-27 o 12:24 |
|
|
|
|
#4870 |
|
Zadomowienie
|
A Mateusz za to nie toleruje w buzi ciała obcego. Smoczek jest be, gryzaczki też be. Odruch ma, bo jak złapie w rączkę zabaweczkę, to od razu kieruje ją w stronę budzi. Ale jak tylko dotknie ust, to jest be. A dziąsełka swędzą, a na to najlepsze są własne paluszki, albo cała rączka. |
|
|
|
#4871 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja ok 100zł bo my mamy tylko 4 posiłki dziennie Cytat:
|
||
|
|
|
#4872 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4873 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ogólnie ciało żywe jest najlepsze.jak położę małą na swoich kolanach na brzuszku i jestem w spodenkach to mi gryzie nogi, to samo z rękami, ramionami jak ja trzymam
|
|
|
|
|
#4874 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
brawo 8kg duży chłopak
Edytowane przez patrycja_22 Czas edycji: 2011-07-27 o 12:36 |
|
|
|
|
#4875 | |||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
taka prawda, juz się wielokrotnie o tym przekonałam. mogłabym kupić za to ze 3 podklady np. loreala ale niestety nie bylabym zadowolona bo juz przetestowalam chyba wszystko i szukałabym dalej i wydawała kolejna kase, a tak mam jeden, dobry i nie kombinuję. no faceci to czasem naprawde, no przyszłoby wam do głowy połozyc sie spac jak wiecie ze dzieciak was nie obudzi i dziecko wyje a wy kimacie-no masakra Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
ja sie bardzo ciesze ze cycem karmię, w nocy jak rychu sie obudzi to cyc do buzi i spimy dalej, w ciągu dnia tez spoko, nigdzie mnie głod rycha nie zaskoczy, no ale ja nie miałam zadnych problemów z laktacją, tzn. pojawiła sie po cc dopiero w 4 dobie i te pierwsze dni był na mm i bardzo brzusio go bolał bidaka tak płakal, ze jak sobie przypomnę to az mnie ściska... potem nie umiał cyca zlapać bo mam dosc płaskie brodawki i przez pierwsze 2 miechy karmiłam przez takie nakladki -motylki aventu, az wreszcie brodawki sie wyciągnęły i pomalutku uczylam rycha ssac cyca bez motylków, ale sie udało i teraz jest juz wszystko ok.Cytat:
Cytat:
a tak w ogóle to wam powiem, bo znalazłam dobry patent na ciągłe zmienianie ubranek z powodu ulewania i zaslinienia. kupiłam rysiowi takie sliniaki zakladane przez glowę canpolu "rycerz i księżniczka" i one na ramionka i na plecki tez troche materiału mają, taka jakby pelerynka i rychu w nich smiga i jak mu sie uleje albo sie zaślini to tylko sliniak zmieniam a nie cały pajacyk. takze polecam ten sposób, bo wczesniej z 5 razy dziennie musiałam rycha czasem przebrać.
|
|
#4876 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mi nikt nawet nie pokazal ![]() Cytat:
wiec ja nie uwzam, ze karmienie piersia jest cudowne i MM to nie jest zlo bo wez pod uwage to, ze nie wszystkie mamy MOGĄ karmic chociazby skaza bialkowa ![]() masz fuksa, ze mozesz karmic, tak jak reszta mam, a ze dodatkowo bardzo chcecie, to jest okej ![]() ja chcialam ale nie za wszelka cene nie kosztem mojego zdrowia i tak tez mi powiedzieli lekarze i polozna |
||
|
|
|
#4877 |
|
Zadomowienie
|
Tity gratki wagi Leonka!!! ja za tydzień się przejdę z ciekawosci i zawaze Tymka z okazj 4,5 miesiaća
![]() Harrods Tymo też jak mu sie wyżynały zabki to rączki pchał głównie, a jak już mu wyszły to nagle gryzaki poszly w ruch, smiejemy sie z tż ze chyba chce sobie ostrzyc te ząbki. kurcze musze jakosmu czyścic zaczac te mleczaki zeby troche wytrzymaly te zabki. mam ta szczeoteczke na palec z mothercare, jest bardzo fajna i mięciutka i mam tez z baby ono chyba i jest strasznie sztywna. tylko sama woda chyba bede przcierac no bo na paste to za wczesnie wszedzie pisza zeby dbac ale konkretnie jak to juz nie napisza. pisza zeby czyscic !?ja musialam prosic o mleko dla Tymka, ale robily bez problemu, tylko jedna zmiana byla taka ze sie piczom nic nie chcialo robic!!! i nie dosc ze przez 3 dni bylam tylko ja 1 na oddziale na 3 polozne , to jak poprosilam o nakarmienie to tak Tymkiem szarpaly ze mialam ochote ją strzelić! Thorgal zrobienie mleka w tych czasach( jak twierdza nasze mamy) to banał! wyparzacz pomiesic 6 butli. wiec mam na caly dzien. zreguly raz dziennie wlaczam wyparzacz. po drugie wode do mleka mam gotowa Mama i ja, a troszke wrzatku ugotowac i dolac 1/3 do zimnej to nie jest filozofia. policzyc 5 miarek i wsypac potrzasnac z 5 razy i masz mleko, zajmuje mi to ok minuty. i nawet jak TYmo zaczyna plakac to nie zdąrza sie rozkrecic bo juz ide z mlekiem. poza tym zauwazylam ze tż nie jest tak wyobcowany. bo od poczatku moze tez karmic dziecko i uczestniczyc w tym wszytskich od pierwszych chwil i lapac kontakt. ja przez pierwsze 2 tyg Tymkowi jednynie zmienialam pieluchy, w ogole fatalnie znioslam ten porod i poczatki pologu, ale szkoda gadac.dopiero teraz czuje ze dojrzalam!a minely ponad 4 miesiace.
15.03.2011 Tymek 12. 09. 2015 Tosia Edytowane przez diatoma Czas edycji: 2011-07-27 o 12:51 |
|
|
|
#4878 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Niezła waga Leosia![]() Ja stanowczo powiedziałam w szpitalu że nie chce żeby dokarmiały mm.Oczywiście 1 dzien po cesrace nie miałam siły,ale juz drugiego dnia przystawiałm do piersi i mała ładnie zaczęła jeść. 150 zł miesięcznie to dużo Wiadomo,że każda mama chce dla swojego dziecka najlepiej i nie ma co kogo zmuszac do jakiś czynności skoro nie jest do nich przekonany. Wierze jednak,że jak ktoś chce karmic to będzie to robił,a jak ktoś nie chce byle błahostka przekona go,że to nie jest dobry pomysł i poda mm. ---------- Dopisano o 12:51 ---------- Poprzedni post napisano o 12:48 ---------- Cytat:
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy! 28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi ![]() Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia. Fiodor Dostojewski
|
||
|
|
|
#4879 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
wczoraj Mateusz ważył 6180, więc raczej waga piórkowa, ale on startował z małej wagi więc nie jest źle ![]() rehabilitujemy Mateusza Bobathem. kilka ćwiczeń wspomagających rozwój Cytat:
zgadzam się w 100%. ja byłam nastawiona tylko na karmienie piersią, tak samo jak tylko na poród naturalny. i co? du.pa blada. rodziłam cc a karmię mieszanie. samą piersią karmiłam chyba m-c a później doszło mm bo mały kiepsko na wadze przybierał, a nie mógł tak dłużej bo i tak był malutki. a później po pobytach w szpitalu to nie wiem czy mój pokarm miał jakiekolwiek składniki odżywcze więc mm zostało. żałuję bardzo, że tak się stało, ale teraz już nie spędza mi to snu z powiek |
||
|
|
|
#4880 |
|
Zakorzenienie
|
Tity- super waga
![]() Nie wyobrażam sobie nocnego latania do kuchni, na szafce obok łóżka mam butelki, wodę, mm, zawsze jedna butelka w podgrzewaczu sobie stoi i zrobienie mm to kwestia kilku sekund jest, nawet z łóżka nie musiałabym wstawać, gdyby nie to, ze trzeba Nadie wyjąć z łóżeczka.
|
#4881 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja córa sliniłą się i piłowała czym się da dziąsła od 4 mies a pierwszy ząb wyszedł jak miałą 8 mies. Co do karmienia piersią.Z Zosią miałam straszny problem,wklęsłe i popękane brodawki,ból przy akrmieniu niesamowity.. w szpitalu kazały wietrzyć i mlekiem smarować.Jak przyszłą położna do domu to ręcę do nieba złożyła i kazała kupić osłonki.Teraz jak się Tymek ur to od razu przez osłonki zaczęłam karmić i do dziś tak ciąga.Nawet nie probowałam bez nich. Wiecie jak jest fajna położna ,ktora potrafi psychologicznie zachęcić to chce się walczyc.Ja się nie poddałąm z zosią,jak karmiłam to płakałam. Ale jak ktoś nie ma pokarmu to nie ma co na siłę maltretować matki.Niektóre położne z powołaniem za bardzo podchodzą do swoich przekonań
|
|
#4882 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tylko mialam inne problemy a skaze dostala niedawno, zreszta moja siostra ze wzgledu na skaze musiala calkowicie zrezygnowac z karmienia piersia a moja szwagierka byla nawet u doradcy laktacyjnego i powiedzieli jej, ze malemu sie cofnal jezyk i nie ma mozliwosci, by zlapal dobrze piers i tez nie karmi a ze nie chciala sciagac to jej sprawa ja walczylam tak dlugo jak moglam mam nadzieje, ze przy drugim bede madrzejsza i bede walczyc o to, by dluzej pokarmic taki mam zamiar a ja chcialam rodzic SN i rodzilam ale z tym tez nigdy nie wiadomo, bo czesto maluszkom spada tetno i musza ciac u mnie sie udalo choc bol niesamowity, przezylam nie wiem jak bede rodzic drugie jeszcze mam czasu a czasu ![]() zresztą silna depresja poporodowa tez robi swoje izaabela tez sie o tym przekonala Edytowane przez agus87 Czas edycji: 2011-07-27 o 13:00 |
|
|
|
|
#4883 |
|
Zakorzenienie
|
Ja osobiście nie mam nic przeciwko mamom, które decydują się na karmienie mm, i szanuję też mamy, które karmią jedynie piersią
To indywidualna kwestia każdej kobiety i nie powinno się roztrząsać bo ktoś chce karmić tak a ktoś inaczej. Mama, która karmi piersią nigdy nie przekona się do racji mam karmiących mm i na odwrót Tak jak pisała Agus87 istnieją też przypadki (jestem jednym z nich!) kiedy Mamy nie mogą karmić tak jak chciały piersią, są skazy, problemy z laktacją, i chociaż rezygnowałam z piersi ze łzami to nie liczy się to czego ja chcę tylko to co najlepsze dla dziecka. W tym momencie mm w mojej sytuacji to skarb, gdyby nie mm to Filip za przeproszeniem byłby teraz chyba jednym wielkim strupem A tak mam zdrowe, pogodne dziecko ![]() Co do cen mleka, to u nas wychodzi może niecałe 80 zł na miesiąc za nutramigen, ale w naszym przypadku to kwestia ceny na receptę, zresztą Filip zjada już jako dania kaszki, a do tych dodaję mniej miarek niż do normalnego posiłku z mleka
|
#4884 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() narazie Oluchna musi przecierpiec ten nutramigen a pozniej to juz zamierzam nawet i sama gotowac jej obiadki ![]() skoro jest alergiczka to pewnie bede musiala dawac jej krolika, golebie mieso i cielecinke, wszystko delikatne, chociaz mam nadzieje, ze tez sie to unormuje
|
|
|
|
|
#4885 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
super ![]() Cytat:
nie powiem, bo nieraz biorę malego do łóżka, ale zazwyczaj jak mąż już idzie do pracy albo w weekend wszyscy we trójkę śpimy ![]() pokaż link do tych śłiniaków
|
||
|
|
|
#4886 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
po różnych eksperymentach dopiero uprosiłam lekarza niecały miesiąc temu, żeby dał Małemu nutramigen, więc po poznaniu innych smaków myślałam, że w ogóle się nie przyjmie "smak" o ile to w ogóle można nazwać smakiem tego preparatu. Na szczęście Mały jest wszystkożerny i mimo wieku załapał nutramigen do jabłkowej kaszki dorzucałam mu gotowane jabłuszko i było trochę chyba już lepiej, chociaż nie wiem nie odważyłam się już spróbować ![]() A jaką alergię ma Ola? Też skazę białkową? Bo jak coś to nie wiedziałam, że przy podawaniu dań, też trzeba uważać na dobór mięs
|
|
#4887 | |
|
Zadomowienie
|
fakt, mm nie może być takie złe, bardzo duzo dzieciaczków przeciez na nim sie ładnie chowa, ja na przykład, a było to 31 lat temu, tez bylam na mm, bo urodziłam się w 6 m-cu ciąży, wazyłam 2 kilo i mialam niezamkniety zołądek i mama mnie karmiła w kokonie takim na stojaka jakby tylko mm a jestem odpukać zdrowa jak koń, na nic nie choruje, i nie chorowałam a wyroslam do 175 więc mysle ze mm jest ok.
Cytat:
no z tym mm to jezeli chodzi o tżta to jest faktycznie duży plus, mój z poczatku bardzo się zaangazował, przewijał, kapał, a potem chyba mu się przykro zrobiło, ze rychu tylko na cyca się uspokaja, ze uspic go tz nie może bo rychu stale tylko mama i mama i tz jakos się wycofał trochę. przykro mi z tego powodu, bo nie jego wina ze tak to jest a widzę ze chciałby miec większy kontakt z małym ale nie wie jak to zrobic, bo miedzy małym a nim stoi wielki cyc wiecie faceci nie mają tez chyba takiej czułości w usypianiu, spiewaniu kołysanek, szeptaniu do uszka, całowaniu, wygłupach, oni chyba tego nie "czuja" tak jak my. no i jak tz widzi jak my z rysiem sie dogadujemy to on sie czuje taki z boku, bo nie umie tak z rychem złapac kontaktu jak ja. wasi tez tak maja? nie wiem jak to zmienić, serio.
|
|
#4888 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
utłuc to małoCytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Moja też ogląda tv jak jest w zasięgu wzroku Cytat:
Łał przebrnęłam, naskrobałyście nieziemsko. U nas pogoda do bani, ja przez to chodzę śpiąca, młoda lekko marudna. Co do karmienia piersią, tak fajne, ale w pewnym momencie denerwujące, niestety. |
||||||
|
|
|
#4889 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zgadzam się całkowicie Cytat:
![]() dla mnie karmienie piersia jest mega wygodne, nigdy nie musze się martwić, ze gdzieś zapomnę picia, zabraknie jedzenia itd... cyc jest zawsze ze mną, nawet jak ja zapomne o jedzeniu dla dziecka, to on pamięta, sam sie napełnia a jak muszegdzies wyjśc sama to ściągam mleko laktatorem i zostawiam w butli, mam tommee tipee i spoko pije, tylko to musi byc inna osoba niz ja, bo ode mnie z butli nie wypije, a jak mnie nie ma to mąz spokojnie ją nakarmi. Natomiast kupiłam mm kiedys na wszelki wypadek, żeby było, jakby cos ze mną było nie tak ...itp... i mąz już 3 razy próbował dać i nie chce w ogóle tego pić, tylko moje mleko z butli- odróznia i w mig moje łapie, a mm ( hipp bio combiotik) wypluwa i płacze, bo tw eszystkie mleka mm sa ohyda w smaku kiedyś starsza próbowalismy tak samo mm jak była malutka i tez wypluwała ( wtedy to było nutramigen), nawet zła byłam, że tak nie chce, bo musze pamiętac o odciąganiu, a jedna butla mi sie stłukła ( zamrożona wypadła z zamrażarki i pękła) i teraz jak mam odciągnięte np pół w zamrażarce, to nie mam do czego ściągnąc, musze kupic druga butle, no i troche mnie irytowało, że młoda nie chce tego mm, bo bym miała z głowy , no ale nic, dzieci moje widac takie sa bardziej biologicznie nastawione
Trójkowa mama ![]() 13.08.2009 : 3mm,14.09 : 2,5 cm,13.10 : 3,5 cm14.11 : 5 cm,14.12: 6 cm,15.01.2010: 8 cm, 21.12.2010: 20cm ( podcinane troszkę kilka razy) 31.12.2014 : 54cm ![]() zapuszczam grzywkę 31.12.2014: 21cm. Edytowane przez niutka1 Czas edycji: 2011-07-27 o 13:30 |
||
|
|
|
#4890 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pokażę wam, jak sie Naduni włoski powycierały i przy okazji dreda, którego sobie wyhodowała od wczoraj
przeczytane książki 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-07-27 o 19:35 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:30.

Mimo wszystko ciesze eis, ze przynajmniej przez ten pierwszy miesiąc Nadia mogła jeść i mój pokarm, co się udało, to odciągałam i jej podawałam.

To kwestia nastawienia chyba i dobrych chęci,bo łatwo nie było.Oczywiście każda mama robi co uważa za słuszne.No i karmienie mm to chyba wygodne,co?
wstaje w nocy z mega płaczem że nawet JA nie mogę jej uspokoić 

U nas w szpitalu było tak, że nikogo nie obchodzi czy mam pokarm czy nie. Codziennie brały dzieci na ważenie i jeśli stwierdziły, że głodne to dzieci wracały już najedzone mm. Nikogo nie informowały nawet o tym co mi się bardzo nie podobało 

utłuc to mało