|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#38611 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Pytałam w zakupowym, ale chyba za wiele osób tam nie zagląda.
Może któraś z Was wie, gdzie dostanę w najkorzystniejszej cenie olej jojoba (mam z BU, ale jednak drogo wychodzi) oraz rycynowy? Może być w Warszawie lub w dowolnym sklepie internetowym. |
|
|
|
#38612 | |||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Rycynowy w każdej apteke. Jojoba był kiedyś na doz. pl i tam w sumie wychodził najtaniej.
|
|
#38613 | ||
|
Mod-Śnieżynka
|
Nez, przepiękne blond aniołkowe loki
Malinko, coś pięknego. Ruloniki są fantastyczne Cytat:
Cytat:
![]() Reszta później, bo umówiłam się z koleżankami. Jestem po fryzjerze. Mam minimalnie podcięte, czyli tak jak chciałam, wyrównane, to co było krzywe, pocieniowane. Resztę opiszę potem. Jeszcze nadrabiam zaległości, nie doczytałam wszystkiego. |
||
|
|
|
#38614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nooooo na razie dobrze mi idzie, wczoraj odlozylam na polke krem do lokowo ktory ogladalam (bylo ciezko ale dalam rade)dziewczyny nie mam czasu nawet na czytanie, praca.... ![]() donosze ze z wlosami nadal ok, dzisiaj mam maly puszek na czubku glowy ale mi nie przeszkadza bo mam burze lokow pomimo tego, wlosow jakby wiecej co pewnie jest wynikiem porostu, a puszek bo mamy paskudna pogode, mzawka caly dzien, wiecie pogoda ze niby pada ale nikt nie ma parasola bo nie pada zeby poprawic cere i wlosy jeszcze bardziej zaczelam pic Beauty Oil - specjalna mieszanka oleju lnianego, oleju z konopii, oleju z wiesiolka, oleju z dyni i oleju slonecznikowego (nawiecej bo 49% jest lnianego), myslalam ze nie dam rady (do tej pory czysty lniany lalam na kanapki z pomidorami) ale spokojnie, biore lyzeczke do herbaty oleju, lyk i popijam kawa, pije 2 lyzeczki tego oleju codziennie rano (zaczelam w poniedzialek), teraz czekac na efekty ![]() Kotowaci doszli do pelnego porozumienia, przed chwilka maz przyslal mi ta fotke - meska przyjazn przypieczetowana
|
|
#38615 |
|
Wtajemniczenie
|
Cześć Wszystkim
![]() Podczytuję Was od jakiegoś czasu i przyszła pora się przedstawić. Na podstawie podanych w FAQ typologii spróbowałam ocenić skręt moich włosów, ale będę bardzo wdzięczna, jeśli któraś z Was pomoże mi potwierdzić te domysły ![]() Myślę, że wg typologii moje wlosy to: - amerykańskie z NC: naokoło twarzy (zwłaszcza po bokach) 3a, reszta 2b lub 2c - brytyjska: naokoło twarzy (zwłaszcza po bokach) coś pomiędzy Cherub a Corkicelli Curls, reszta Wavy Hair - Fia's: 2c/przy twarzy Fine, reszta głowy Medium, tył i spód Coarse/ iii thick (nawet nie wszystkie w kucyku i rozjaśnione, więc miejscami cieńsze do połowy, dają obwód 13cm) - Quidad: naokoło twarzy (zwłaszcza po bokach) Curly, reszta Loose/Wave // Medium/Coarse // Damage/Brittle Załączam fotki moich włosów po dość udanej stylizacji, opis zabiegów wkleiłam w wątku pielęgnacyjnym (link poniżej). Będę Wam wdzięczna za pomoc! ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...0#post28432020 |
|
|
|
#38616 |
|
Raczkowanie
|
Oj, jak dla mnie to jest okropnie, nic nie schnie, ubranie rano nieraz wilgotne wkładam, do tego jest ciepło, toż to jak w tropikach
meczę się można tak powiedzieć bo zdecydowanie wolę suszzzzę oby szybko się przeprowadzić
|
#38617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#38618 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
włosów, bo mini imprezka wyskoczyła ![]() Zdjęcia mogą być, zawsze jestem zadowolona u tego fotografa, ale nie lubię robić sobie w ogóle zdjęć do dokumentów, a jak już muszę to zwykle robię czarno-białe. Niestety, uczelnia zastrzegła, że mają być kolorowe... ![]() Z fotki na fotkę widać piękniejsze włoski, u Ciebie widać najszybszy postęp. Zazdroszczę, gratuluję i trzymam kciuki dalej Cytat:
Eloe, a może masz jeszcze ukryte zdolności i pewnie masz cierpliwość oraz chęć obcinać tak włosy? Ja chętnie bym wpadła Będę pamiętać o tej kapce Tigi jak już ją kupię. Pewnie masz rację z tym certyfikatem francuskiego, ale nawet nie myślałam o pracy w tym kierunku (choć nigdy nie mów nigdy), bo chciałam się go pouczyć dla mnie samej, bo tak pięknie brzmi Hej, hej
|
|
#38619 |
|
Zakorzenienie
|
http://sklep.estetiq.pl/Img.ashx?Id=1255&w=300&h=300 Skład -aqua -cetearyl alcohol -cetrimonium chloride -c-12-13 alkyl malate -hydrogenated coconut oil -elhylexyl stearate -parfum -polyquaternium-32 -parrafiniumliquidum -hydroksypropyl guar -hydroksypropyltrimonium chloride -citric acid -benzyl salicylate -coumarin -benzyl alkohol -methylchloroisothiazolino ne -methylisothiazolinone
|
#38620 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Ufff, nadrobiłam. Przepraszam, jeśli pominęłam jakiś post.
Już jest ładnie, będzie coraz piękniej. Fajnie obserwować zmiany, a jaka satysfakcja ![]() Za każdym razem jest coraz lepiej, loczki stają się wyraźniejsze Ja mam takie pudło i koszyk ![]() Wyglądają na gęste. Jak wszystkie poprzednie mają potencjał Cytat:
Nawet tak bardzo się nie bałam ![]() A co było źle? Zbyt często nożyczki wpadały mi do ręki, skutkiem czego włosy ciągle miały tę samą długość (no prawie ). Nie podobały mi się loki na końcach. Lok nie był równo zakończony, tylko końce były różnej długości i bardzo mi to przeszkadzało. Trudno mi było poradzić sobie również z tyłem. No i chciałam je w końcu dobrze wycieniować. U fryzjera byłam 1,5 temu, więc bardzo dawno. Fryzurę należało odświeżyć. Ale końcówek zniszczonych nie miałam (od 15 lat nie mam nigdy rozdwojonych i zniszczonych końcówek). Zdjęcia zrobiłam ale jakość fatalna. Postaram się wstawić, ale prawie nic nie widać. A teraz opis: było prawie jak zwykle Ale już nie dyskutowałam, nie chciałam uciekać, nawet nie zaciskałam mocno dłoni na poręczach fotela![]() Po przyjściu pani umyła mi włosy: dwa razy (nie wiem dlaczego, nie zapytałam), potem na kilka sekund nałożyła mi odżywkę. Nie szarpała przy tym włosów, prawie nie tarmosiła .Odcisnęła bardzo delikatnie w ręcznik papierowy. Potem dopiero przyszła pani, która miała mnie obciąć. Czyli standard. Zobaczyła mnie w mokrych, ale od razu powiedziała, że mam ładne kręcone włosy .Nie było oczywiście cięcia na sucho (mimo, że tak podobno robi )Powiedziałam czego oczekuję i dokładnie to zrobiła. I to jest dla mnie najważniejsze, po raz pierwszy. Mówiła co robi i pytała czy tak chcę. Kilka minut suszyła dyfuzorem (wcześniej czymś popsikała), a potem pod jakąś maszynę i pierwszy raz miałam suszone chłodnym powietrzem. Jak zwykle na koniec zapytała czy ładnie, wykazałam się porażającym brakiem asertywności i powiedziałam, że tak (ale nie skłamałam do końca, bo samo cięcie mi się podoba - choć nie wiem jak będę wyglądała w kręconych). Wyszłam z salonu i za rogiem związałam włosy. Wyglądałam jak zawsze, czyli jak małe, chude, zabiedzone lwiątko z czarną grzywą .Najbardziej podobała mi się relacja koleżanek: o Boże, ale ty masz włosy, ale one będą z powrotem kręcone jak zwykle, prawda? Już żadna nie powie, kiedy mam ładne włosy, że wyglądam jakbym wyszła od fryzjera. Przepraszam, że tak długo, ale trudno mi czasem przestać pisać Rybiorku, kocham Twoje koty. Moja leży z TŻ, zdrajczyni, do mnie nie przyjdzie. Edycja: wstawiam zdjęcie, ale nie wiem czy coś zobaczycie, bo sama nic na nim nie widzę, w każdym razie z moich loków nic nie zostało. Jutro postaram się wstawić zdjęcie już z "moimi" lokami. Edytowane przez *Basia* Czas edycji: 2011-07-29 o 20:12 |
|
|
|
|
#38621 |
|
Przyczajenie
|
Jestem tu nowa i dla mnie nie do ogarnięcia są te wszystkie posty
A szukam odpowiedzi na pytanie: co zrobić, żeby loki nabrały jakiegoś kształtu? Bo u mnie po umyciu włosów i zostawieniu ich do naturalnego wyschnięcia, na głowie robi się szopa niby-loków. Pomocy!
|
#38622 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie po to dziewczyny się tak napracowały aby dla każdego nowego użytkownika powtarzać po raz tysięczny to samo. Jesteś nowa, więc zapoznaj się z jedna podstawową zasadą- to, co już pojawiło się na forum nie będzie po tysiąckroć powtarzane. Forum tworzy się po to aby każdy mógł korzystać z tej wiedzy. Jeśli naprawdę chcesz coś poprawić w wyglądzie swoich włosów- włóż w to trochę pracy. Na pewno nie będzie to zmarnowany czas. Zapraszam do zapoznania się z linkami z pierwszego postu i życzę powodzenia w pielęgnacji.
|
|
#38623 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
O własnie koleżanka Indios mnie wyprzedziła
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-07-29 o 22:03 |
|
|
|
|
#38624 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaolejowałam się, zmyć zamierzam jutro rano. Ale na przyszłość będę go czymś domieszkować, bo z takim płynnym olejem kokosowym średnio mi wychodzi nałożenie na włosy
|
|
#38625 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
![]() Dziewczyny już Ci napisały gdzie masz szukać odpowiedzi. O Twoim problemie jest całe podforum i nie ma jednej odpowiedzi. Zapewniam Cię, że wszystko można ogarnąć, ale na trzeba czasu Życzę wytrwałości. Poczytaj i wracaj z konkretnymi pytaniami. Pokaż swoje włosy. |
|
|
|
|
#38626 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Witaj!! ---------- Dopisano o 22:15 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
A po tym lnie wydawało mi się, że zrobiły mi się te włosy "stojące" - jak tu dziewczyny określają - grzywa lwa
|
|
#38627 | |
|
Wtajemniczenie
|
ojej dziękuję
![]() Cytat:
niestety nie jest naturalny - moja droga do blondu jest w moim albumie z włosami (link w podpisie), w albumie też są moje naturalne włoski (ciemny blond/jasny brąz - zanim odkryłam, że falują, co zajęło mi skromne ponad ćwierćwiecze )teraz się przymierzam do powrotu do natury, bo jednak farbowanie na blond niszczy mimo usilnej pielęgnacji ![]() myślę o Hennie Khadi ciemny brąz, tylko cały czas się biję z myślami, czy nie zmieszać jej z orzechowym brązem, albo nie zrobić dwufazowego najpierw henna z amlą i janthropą a potem ciemny brąz.... chciałabym mieć znów błyszczące zdrowo włosy i mniej upierdliwe odrosty a przy odrobinie szczęścia w doborze koloru ich brak ![]() a olej kokosowy kocham dziękuję niestety nie, taki miałam tylko jako 2-letnia dziewczynka, mój "dorosły" naturalny jest w moim albumie
Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-07-29 o 22:27 |
|
|
|
|
#38628 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dodałam wpis z fotkami w codzienniku :P Prywatą: co robi inżynierka po tygodniu pracy? Wraca do domu i musi się zrobić na kobietę Przepraszam za ten bałagan generalnie wszędzie ale chcę się podzielić efektem ![]() Dzisiaj mi koledzy powiedzieli, że nie jestem kobietą tylko inżynierem ;] Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-07-29 o 23:29 |
|
|
|
|
#38629 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
no kurczę chcę przyciemnić, ale się trochę boję efektu i chyba zrobię to stopniowo - najpierw ze 2 razy chemią a potem henna, pewnie zajmie to ze 3 mce, ale nie będę miała takiego szoku ![]() na to zdanie mój mąż (inżynier oczywiście ) parsknął gromkim i radosnym śmiechem
|
|
|
|
|
#38630 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Im bardziej stopniowo tym lepiej, na blondzie efekt jest trudniejszy do przewidzenia (zdarzał mi się zielonkawy odcień, kolor się szybciej wymywa)Cytat:
Z drugiej strony to i tak dobrze Podczas wizyty na budowie widzieliśmy dziewczę liczące ciężarówki, zapewne studentka na praktykach (o zgrozo - w krótkich gaciach!!), to się dowiedziałam od kolegów, że takie dziewczę to się tylko do liczenia ciężarówek i opalania nóg nadaje,(czyli że ja to przynajmniej inżynier jestem )
|
||
|
|
|
#38631 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak ktoś mógłby to nazwać OMO, bo zawsze przed myciem olejuję lub nakładam naftę a szamponem myję tylko skalp...ściekająca piana domywa końcówki Więc jeśli olej by uznał za pierwsze O to będzie to OMO haha
|
|
#38632 |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Całkiem dobrze spałam w turbanie na głowie Kokosa zmyłam dwukrotnie Isaną wygładzającą, bo po pierwszym razie były jakieś takie tłustawe w dotyku. I na to tylko żel lniany - w odżywkę b/s zaopatrzę się w poniedziałek/wtorek.Oto zdjęcia
|
#38633 |
|
Rozeznanie
|
Jestem w szoku. Dzis po raz pierwszy zastosowałam plunking (trochę z nudów, stwierdziłam:"A, zobaczymy co bedzie,jak się pogniotą w nieregularny kołtun z "budami",to najwyżej zmoczę włosy i nakręcę na palec jak dotad)". Efekty zobaczcie same (to są włosy, które w młodości były idealnie proste, tzw. podatne na układanie, po ciąży się trochę pofalowały).
1 zdjęcie-sprzed tygodnia 2,3-dziś po oleju z kiełków pszenicy, OMO i plunkingu PS. DMkaniu!Wiem,że wypoczywasz gdzieś bez netu, ale dziękuję Ci już teraz za zaproszenie do "kręciołków" i przekonanie, że "falista" to też kręcona A kolorek po hennowaniu ostatnim.
|
|
|
|
#38634 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#38635 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliczny kolor i śliczne włosy Dbaj i chwal się ![]() Cytat:
Jeśli chodzi o pielęgnację to owszem, jeśli chodzi o wygląd włosów to jako falista powiem - chyba są bardziej różne każdego dnia, jednego mogą był pełnoprawnie i zdrowo proste, innego pełnoprawnie i zdrowo niemalże kręcone Osobiście podkreślam, że jestem falowana (+loczki przyuszne) a nie kręcona i bardzo mi z tym dobrze :P Ale to taka dywagacja popołudniowa
|
||
|
|
|
#38636 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Kolor super, na zdjęciach różnica ogromna! Podoba mi się u Ciebie, że fale niemalże regularne i takie same
|
|
#38637 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#38638 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
za jakiś czas bo mam gdzies sporo na glowie ostatnio ![]() Cytat:
Rybiorek oooo widzisz, super ta męska solidarność na fotelu ![]() Trochę ślicznych włosów się przewinęło. Ag Rafka różnica duuuża ![]() kascysko łajnie wyszły, tylko właśnie widać, ze troch mokrawe z tyłu Ale jak wyschły na pewno superkatie 100 fajne włoski, trochę właśnie jak Marilyn Monroe A ja myłam ostatnio O - isana babassu, M - babydream, O - garnier awokado Efekt po myciu nienajgorszy, ale zwilżyłam zaraz i dałam balsam Nivea FC do ugniatania, bo zel lniany mi się zepsuł (myślałam, zę zemdleję, jak zobaczyłam bo nie wiedziałam czym wlosy potraktować) Nivea dała radę fajnie p.s nie wiem czy nie zapeszą, ale (po Nivei) jakby wyżej sie pokręciły tym razem też. Wczesniej żel lnieny też fajnie podziałał.
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-07-30 o 19:32 |
|||
|
|
|
#38639 |
|
Zakorzenienie
|
nie zawsze ale zdarza sie ze sie podziela fotelem
![]() nie mam sily czytac zaleglych postow (jutro ide do pracy, mam tyle zaleglosci ze nie dam rady zrobic w pracy w normalnych godzinach, wzielam po kims dodatkowe obowiazki i niestety sporo zaleglosci tam jest, chcialam dzisiaj jechac do biura ale maz mnie przekonal zebym dzisiaj odpoczela i jutro ze swiezym mozgiem pojechala, w poniedzialek w Irlandii Bank Holiday znaczy wolne wiec odetchne po pracowitej niedzieli,) Wlosowo jest fajnie, u mnie jednak lepiej sprawdza sie minimalizm, musze o tym pamietac bo jestem jak kazda baba - lubie zmiany i eksperymenty a tak naprawde nie potrzebuje az takie ilosci kosmetykow (a mam naprawde duzo, polskich i zagranicznych, mam zawalona cala wanne kosmetykami do wlosow, 3 polki pod zlewem plus mala szafke ktora dodatkowo kupilam do lazienki (ma szulfalde i dwie polki, taka nieduza bo metr40cm wysokosc), no i jedna duza polka w sypialni w szafie), na razie akcja denko trwa bez zaklocen. Fotki po dzisiejszym myciu dalam do codziennika jakby ktos chcial wiedziec jak wygladaja loki po kosmetykach Miss Jessie's (pomimo silikonow lubie je, nawet ich zapach polubilam, lubie w czasie dnia poruszac glowa to loki faluja i czuje zapach odzywek naokolomam juz spore odrosty ale na razie staram sie o nich nie myslec, farbowanie tylko odrostow samodzielnie nie jest najlatwiejsze a nie zamierzam farbowac dlugosci, na razie mam piekny mocny kolor na calych dlatego doszlam do wniosku ze gdyby troche wyblakl to wtedy na dlugosc uzyje odzywki kolorujacej z revlona (500 fiery red) ktora nie zawiera amoniaku ani rozjasniacza. Probowalam jej 2 razy zeby zobaczyc jak dziala i faktycznie wystarczy potrzymac zgodnie z instrukcja 3 minuty i kolor jest zywszy. Ostatni raz probowalam na poczatku lipca i jak na razie nie mam takiej potrzeby (i obym dlugo nie miala) a tu dzisiejsze fotki moich chlopakow, spia od poludnia, wstali o 17 tylko po to zeby sie powydzierac ze sa glodni, zjedli i wrocili na krzeslo spac (na ostatniej fotce widac u Skuterka brak futerka na lapce, to nic groznego, mial zgolone futerko do pobrania krwi do testow czy ma kocie choroby, na szczescie jest zdrow)
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-07-30 o 20:01 |
|
|
|
#38640 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Chyba zaczynam mieć obsesję na punkcie włosów Jutro wyjeżdzam na 2 tygodnie i mam postanowienie zdrowo się odżywać, biegać (będę miała wspólniczkę - kuzynkę), nie używać pudrów, tuszu itd tylko same pielęgnacyjne kosmetyki, a na włosy odżywka d/s + odżywka d/s + odżywka b/s + żel lniany. Zobaczymy jakie będą efekty po 2 tygodniach ![]() Nie piszcie za dużo, żebym nie miała 100 postów do nadrabiania
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 5 (0 użytkowników i 5 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.

). 

na razie dobrze mi idzie, wczoraj odlozylam na polke krem do lokowo ktory ogladalam (bylo ciezko ale dalam rade)

za realizację. A co do romanistyki, to nie lepiej będzie zrobić certyfikat francuskiego? Moim zdaniem to więcej możliwości na rynku pracy niż sama filologia, ale moge się mylić

)

chciałabym mieć znów błyszczące zdrowo włosy i mniej upierdliwe odrosty a przy odrobinie szczęścia w doborze koloru ich brak