|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Witajcie
![]() Mdlosci mecza mnie okrutne, mam juz dosc do kuchni nie moge wejsc, dobrze ze mi maz pomaga, aleniektore rzeczy musze zrobic nie mam wyjscia![]() Przy Filipku meczylo mnie ale nie tak jak teraz ![]() Odnosnie Usg prenatalnego, zleca je lekarz prowadzacy ale mysle ze teraz prawie kazda ciezarna wykonuje teraz to badanie? Pierwsze robilam w 13 tc a drugie w 21tc. Ja placilam ok 200 zl za takie badanie i nie chcialam tej wypasionej opcji w kolorku (4d to chyba jest), najwazniejsze dla mnie bylo czy dziecko jest zdrowe. Dziewczyny i jeszcze jedna sprawa odnosnie naszej listy co kupic. Laktator bo nie wiem czy szajabaja napisala... I teraz co wazne: nauczcie sie go sklada i rozkladac przed porodem. Bo laktator trzeba wziac ze soba do szpitala, jak bedzie nawal pokarmu to reka ciezko sie wyciska mleczko a trzeba sobie ulzyc ![]() Ja niestety nie pocwiczylam skladania i rozkladania i mialam problem. Z poczatku mialam pozyczony od kolezanki reczny laktator Avent- bardzo fajny polecam! ![]() Jednak gdy w domku, maly nie chcial ssac a musialam odciagac pokarm, to zakupilam elektryczny Medela, swietny sprzet sam sciaga mleczko ![]() Ja odciagalam litr mleka na dobe, tyyyyyle mialam mleka a moj ssaczek Filipek nie chcial ssac ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ja ze swojej str chce przekazac co mi sie przydalo a co bylo zbedne, bo wiadomo ze jak zostajemy pierwszy raz mamusiami, to oczywiscie chcemy jak najlepiej, tylko ze nie myslimy co rzeczywiscie moze sie przydac i kupujemy ile wlezie i ile finansowo damy rade nie o to chodzi przeciez.Tak jak napisalam np. koszulki do szpitala: patrzalam na wyglad a okazalo sie ze tych pieknych nie ubralam, bo byly zbyt malo praktyczne, niby dokarmienia a cycusia sie wyjac nie dalo jak macie pyt to postaramy sie pomoc ![]() chociaz wiadomo ze po pierwsze kazda z nas bezie miala inne zdanie a po drugie: najlepiej czlowiek uczy sie na swoich bledach ![]() Cytat:
![]() na jedzenie nie moge patrzec, jem bo musze, ale szykowanie czegokolwiek w kuchni jest dla mnie kara ![]() a tak lubie gotowac... jednak teraz czuje zapach kazdego szzegolu w domu... [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28565350]Oj, z tym to róznie bywa, my trafiliśmy na fajną babkę, konkretną, nie ześwirowaną ani eko, ani na stare czasy, no ogólnie ok. Ale jak mi koleżanki opowiadały, że trafia się np. baba niemyjąca rąk i śmierdząca papierosami, to szok. Albo opowiadająca farmazony jakieś typu: za mało tłuste mleko, za tłuste mleko, za mało pokarmu, za dużo pokarmu, smoczek to samo zuoo i pani to pójdzie do piekła... [/QUOTE]wiem ze rozne sa kobiety ja trafilam na ogolnie dosc fajna, konkretna ![]() jak zobaczyla jak przykrywam Filipa to sie chycila za glowe. Dziecko czerwone, bo to maj a ja go w becik i grubym kocem ![]() Teraz juz wiem ze go przegrzewalam ale uczymy sie najlepiej na wlasnych bledach. Cytat:
Fajne to bo mozesz zdjac i zakladac kiedy Ci pasuje ![]() na allegro sa, poszukaj sobie. Cytat:
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-05 o 14:41 |
||||||
|
|
|
#1592 |
|
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny,
ja na razie jestem z okresem juz tydzien spozniona (nigdy wczesniej mi sie to nie zdazylo, zawsze mialam jak w zegarku) oraz po tescie domowym z wynikiem pozytywnym ;-) W przyszla srode mam wizyte u lekarza wiec sie ostatecznie okaze. Wszystkim przyszlym mamom zycze duzo zdrowia i mam nadzieje, do szybkiego zobaczenia (przynajmniej na lamach forum hihi) |
|
|
|
#1593 |
|
Zadomowienie
|
Nikita - gratulacje! Trzymam kciuki za fasolkę.
|
|
|
|
#1594 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1595 |
|
Rozeznanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28569911]Dziewczyny sugestię mam - może na pierwszej stronie podawać nie alfabetycznie nas, tylko wg. terminu porodu? Przy rozpakowywaniu to fajnie widać, która następna
[/QUOTE]Myslalam o tym ale... moze zrobimy tak w drugiej czesci watku? Bo narazie wiele dziewczyn jeszcze nie ma "porzadnie" wyznczonego terminu porodu (potwierdzonego z USG) i troche sobie "zgaduja" przy uzyciu kalkulatorow internetowych. Potem sie to wszystko bedzie jeszcze zmieniac wiec moze na razie zostawmy alfabet? ale to zalezy oczywiscie od Was jak powiecie ze zmieniamy to zmieniamy ![]() ---------- Dopisano o 14:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:03 ---------- Nikita witamy u nas jak Ci sie okres tydzien spoznia to Ty juz najprawdopodobniej 5ty tydzien
|
|
|
|
#1596 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki a macie jakąś książke na te tematy do polecenia?
Bo ja chyba oszaleje ![]() Dziś chyba pójdę do Empiku i kupię Pamiętnik Ciąży
|
|
|
|
#1597 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a ja zainwestowałam w książkę Heidi Murkoff "W oczekiwaniu na dziecko". Jestem z niej bardzo zadowolona, jest tam co prawda rozdział przed poczęciem który nas już nie dotyczy później opisany jest każdy miesiąc ciąży, są różne pytania i odpowiedzi na nie, rozdział o porodzie, o ciąży bliźniaczej, rozdział dotyczący połogu, osobny rozdział dla tatusiów , o zdrowiu przyszłej matki i o powikłaniach. Ogólnie polecam, książka ma 620 stron i zapłaciłam 49,50.
|
|
#1598 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
ja też z Wrocławiato lepiej zacznij szybko szukać lekarza, bo z doświadczenia wiem, że we Wrocławiu to nie takie proste, (szczególnie teraz w okresie urlopowym) terminy wizyt są straszne..... |
|
|
|
|
#1599 |
|
Zakorzenienie
|
Hej
jestem po wizycie. Serduszko bije jak szalone, maleństwo ma 15,8 mm i termin porodu wyznaczony na 13 marca ![]() I dzisiaj wg USG kończymy 8 tydzień (wg usg 8t0d)
|
#1600 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() mi lekarz nie chce dokładnie powiedzieć jaki termin, mówił coś o 8 marca, ale to się nijak nie zgadza bo my już 10 tydzień skończyliśmy z fasolą, a na usg to już nawet 3,20 cm fasola ma
|
|
|
|
|
#1601 | |
|
Raczkowanie
|
mag_99 możesz mi coś konkretnego polecić?
![]() ---------- Dopisano o 16:46 ---------- Poprzedni post napisano o 16:45 ---------- Cytat:
![]() ![]() klask i:![]() ![]() kla ski:![]() ![]() k laski:![]() : oklaski:
|
|
|
|
|
#1602 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to termin 3 dni po mnie
|
|
#1603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() teraz na mnie kolej za tydzien ja ide ![]() wrocilam niedawno z pracy, rowno z Tż. Zjedlismy juz obiadek a ja ciągle glodna ![]() Zjadlam dzis śliwki zapomnialam ze jadlam i mam okropne wzdecia bo napilam sie wody Brzuch mam jak bym juz do porodu szla
|
|
#1604 |
|
Zakorzenienie
|
wszystkie będziemy na porodówkę w podobnym terminie szły (no, prawie wszystkie)
|
#1605 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
brzuszek ci już widać? ja dzisiaj 9 tydzień zaczęłam i już mi mówią że brzuszek zaczyna być widać
|
|
#1606 | |
|
Rozeznanie
|
hmm nie wiem ciężko będzie, ja chodzę do lekarza, który nie chce przyjmować nowych pacjentek i zawsze marudzi, że z nowymi to za duży problem jest, więc nie mogę Ci go polecić mimo, że jest bardzo dobry
jak chcesz na NFZ się umówić to polecam dr Żołnierczyka, przyjmuje na Podwalu i na Gubińskiej, młody ale dobry, pracuje w szpitalu na Kamieńskiego, tylko termin wizyt na Gubińskiej na NFZ to miesiąc ![]() ---------- Dopisano o 16:57 ---------- Poprzedni post napisano o 16:51 ---------- Cytat:
"a co do brzuszka - to nie widać, tzn. ja mówię, że widzę, ale nikt inny nie, ja to w ogóle taka szczuplutka jestem, ważę nie całe 51 kg przy wzroście 168 cm, a to podobno później wychodzi poza tym mam twardą macicę, więc to też może wpływać na to, że brzuszka brak |
|
|
|
|
#1607 |
|
Zakorzenienie
|
mag, ja przy podobnym wzroście ważę aż 53 kg (schudłam już 2
)Ale mam dość szerokie biodra jak na swoją budowę (bo 96 cm to nie jest mało, koleżanka, która jest mojego wzrostu w biodrach 98 cm ma przy wadze prawie 70 kg). Dziś na obiad zrobię chyba frytki. Nie chce mi się kombinować i wymyślać
|
#1608 |
|
Raczkowanie
|
mag_99
Słyszałam już o tym doktorze Żołnierczyku... Hym... Nie wiem czy ta taki lekarz co go jest wszędzie to dobry lekarz... No wiesz taki zabiegany, dużo pacjętek ma i w ogóle... ![]() A gdzie byś chciała rodzić? Bo ja się modlę o Borowską byle nie na klinikach przy Grunwaldzkim bo moja koleżanka tam rodziła i jakoś nie miło same odwiedziny u niej wspominam ... sam smród ciężko nazwać czego bo napewno nie szpitala mnie zwalił z nóg... - |
|
|
|
#1609 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() tzn. jest bardzo zabawna (chociaz wiem ze niektorych irytuje) Tylko ze to nie jest "naukowy" podrecznik. Raczej taka lekka ksiazeczka ale baaaardzo przyjemna - tydzien po tygodniu co sie dzieje z maluszkiem i mama. Ale dostarcza naprawde weilu cennych informacji mimo iz nie jest zupelnei powazna. Nieraz sie przy niej usmialam TZ towi kupilam Szkoła przetrwania dla przyszłych ojców, David Port, John Ralston bo chcialam dla niego tez co lekkiego i smiesznego a nie powaznego (takto jest szansa ze przeczyta, a jak by bylo na powaznie to by olal i dalej czytal swoja fantastyke ktora pochlania w ilosciach niemozliwych ) A jak juz dotre do 2 trymestru bezpiecznie to kupie cos bardziej na serio dla siebie. Cytat:
Cytat:
|
|||
|
|
|
#1610 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
http://www.gandalf.com.pl/b/ciaza-ty...po-tygodniu-B/ Na czas po porodzie tez mam fajne ksiazki ale nie wiem czy chcesz juz tytuly? ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ---------- Dla tatusiow polecam: "Gdy stajesz się tatą" Mikael Micucci http://www.bonamedia.pl/Gdy_stajesz_...6,Product.html
FILIPEK SZYMONEK Edytowane przez Aguśkaa83 Czas edycji: 2011-08-05 o 17:45 |
|||
|
|
|
#1611 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Poleciłam go już nie jednej mojej koleżance i wszystkie są zadowolone, pewnie teraz dalej u niego bym się leczyła, tylko nie było miejsc przez jakiś czas, a potem był na urlopie, więc musiałam poszukać kogoś innego... obecnie jestem u lekarza z Borowskiej, podobno jedynego, co tam się przejmuje pacjentkami, też ma bardzo dobre opinie a co o klinik - to one teraz są zamknięte - pozostaje jeszcze ta nowoczesna klinika gin-poł na Borowskiej, ale tam chyba obecnie za duży przemiał jest Edytowane przez mag_99 Czas edycji: 2011-08-05 o 17:40 |
|
|
|
|
#1612 |
|
Raczkowanie
|
Aguśkaa83
Poproszę o tytuły Mag_99 moja koleżanka miesiąc temu tam rodziła i nikt nie wspominał o zamknięciu... O Dyrekcyjne też ciągle gadają,że zamykają i przenoszą na Borowską... ale to słyszę już chyba od 2 lat ![]() Właśnie słyszałam co nieco o Borowskiej i w zasadzie same dobre opinie . Pewnie mają tam nowy sprzęt no i wizualnie jest przyjemnie |
|
|
|
#1613 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1615 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
|
|
#1616 |
|
Zakorzenienie
|
dziewcyzny mam pytanie - czy wy macie czasem sluz na biliznie lub papiaerze ? bo ja nie wiem czy mam swirowac czy nie ;/ bardzo prosze o odpowiedz
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
|
|
|
#1617 |
|
Raczkowanie
|
karolca
łoooj jak słodziutki mag_99 właśnie gadałam z mężusiem i poprawił mnie,że kliniki i dyrekcyjna zamknięto i przeniesiono na borowską.... co do brochowa...brrr.... ciarki mnie przechodzą jak sobie pomyśle o tym miejscu... ale najważniejsze żebyś Ty była zadowolona z opieki
|
|
|
|
#1618 |
|
Zakorzenienie
|
Ja mam. Biały, gęsty. Nie zawsze, ale często. Czasem pojawia się taki lekko ciągnący, przezroczysto-żółtawy. Ale to sporadycznie się zdarza.
|
#1619 |
|
Rozeznanie
|
ja też mam, ale to podobno normalne
a co do Brochowa, różne opinie słyszałam, ale tak jak mówię chodzę do podobno jedynego lekarza, który tam się przejmuje pacjentkami i to nie tylko swoimi... potrafi podobno całą noc przy łóżku spędzić jak coś się dzieje nie tak, więc mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku z Borowską dla mnie jest problem, że tam są wszyscy lekarze z Dyrekcyjnej, a o nich też niczego dobrego nie słyszałam |
|
|
|
#1620 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
24,07 - nasza data ;] Szczęśliwa mama dwóch szkrabów Nataniel urodzony 26.05,09 z masa ciała 1980 i długoscia 45 cm Iga urodzona 12.02,2012 w 35 tygodniu ciąży masą ciała 3530 i długoscia 52 cm udało sie -moj wykres |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:43.

do kuchni nie moge wejsc, dobrze ze mi maz pomaga, aleniektore rzeczy musze zrobic nie mam wyjscia

.

a ja zainwestowałam w książkę Heidi Murkoff "W oczekiwaniu na dziecko". Jestem z niej bardzo zadowolona, jest tam co prawda rozdział przed poczęciem który nas już nie dotyczy 

klask i:
Brzuch mam jak bym juz do porodu szla