|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#38911 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Nie w tym wątku napisałam co chciałam
Bo naprawdę nie cięła dużo z długości może 1cm, może 2cm, nie więcej. A włosy sięgają mi teraz ledwo do ramion No i warto chyba było podciąć te końcówki, bo dużo lepiej wyglądają
![]() Edytowane przez gohs Czas edycji: 2011-08-05 o 17:20 |
|
|
|
#38912 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Z tym, że nie do końca nie jestem pewna czy na prawdę działa...
|
|
|
#38913 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
. Wolę spłukiwać nad wanną (a jak nie to pod prysznicem, głową w dół). Lubię strumień prysznicaWarto, warto. Jest naprawdę super, bardzo mi się podoba
|
|
|
|
|
#38914 |
|
Rozeznanie
|
Rybiorek - pozbyłaś się henny? to znaczy, że przeszłaś na farby czy wracasz do naturalek?
Ja, tak jak wcześniej za dnia pisałam, po powrocie z pracy nałożyłam na włosy oliwę z oliwek, umyłam babydreamem i nałożyłam altera morela z pszenicą. Rozczesałam włosy palcami spłukałam wodą z odrobiną octu winnego, a potem odcisnęłam w swój obrusik. Po kilku minutach nałożyłam żel z rossmana taki ciemno różowy z nr 1 wetlook i w sumie włoski są naprawdę mięciutkie tylko niestety napuszone Nie wiem czy ktoś to również potwierdzi ale ja mam wrażenie, że włosy przesuszyła mi henna i od czasu kiedy ją pofarbowałam to po każdym przeciągnięciu ręką po długości włosów kilka długich zostaje mi w garści poza tym - to chyba jednak nie zbieg okoliczności - że od czasu pohennowania mam niestety mniejsze fale. Dziś widzę to dość dobrze, jest różnica do fal np. z przed miesiąca choć pielęgnacja tj. szampon, odżywki takie same
|
|
|
|
#38915 | ||||
|
Zakorzenienie
|
dziekuje, nie spodziewalam sie takich komentarzy
Cytat:
A ze suche to fakt, staram sie po kazdym myciu chocby odzywke na 10 min zostawic, mam nadzieje ze przyniesie efekty![]() dziekuje, nie sa az tak dlugie jak mi sie marza, ale niedlugo beda ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
#38916 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
wydaje mi sie, ze masz wlosy podobne do moich. U mnie skret pojawia sie od dlugosci 10-15 cm, powyzej proste jak drut ale za to ponizej skret jak sprezyna. Ja mowie, dziwactwo natury, ale i tak kocham i pielegnuje. Nie walcze juz teraz o skret od nasady, podobaja mi sie takie, jakie sa, moje wlasne i niepowtarzalne![]() Trzymam kciuki za pielegnacje i piekne efekty .
|
|
|
|
|
#38917 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uzylam rozjasniacza zeby sie pozbyc henny, oczywiscie najlepiej to wyszlo na wlosach ktore byly hennowane mniej czyli przy skalpie i tak na 5 cm od skalpu, na dlugosci rozjasniacz nie dal rady usunac calej henny bo bylam po chyba 12 hennowaniach ale i tak rozjasnil sporo (trzymalam 20 minut), potem musialam uzyc dwoch farb aby uzyskac to co mam teraz na glowie, na dlugosc uzylam jasniejszej czerwonej farby a przy skalpie ciemniejszej (generalna zasada - na wlosach rozjasnianych farba zawsze chwyci duzo ciemniej niz na opakowaniu, a potem nalezy pamietac ze w ciagu kilku dni farba moze sciemniec co jest wynikiem ciemnienia samego rozjasnionego wlosa). Z efektu jestem zadowolona i absolutnie nie zamierzamjuz nic zmieniac w kolorze. do grudnia 2009 roku przez 7 lat nosilam czerwien i niestety na mozg mi padlo zeby to zmieniac ![]()
|
|
#38918 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuję dziewczyny za podniesienie na duchu - może powoli się przyzwyczaję do nowego cięcia. I trzymajcie kciuki za rekordowy porost włosów, o który się modlę obecnie
![]() Kupiłam na Mazidłach keratynę hydrolizowaną, masło karite, 0lejek rozmarynowy i glinka multani mitti. I teraz mam pytanie, w jakiej ilości dodawać je do maseczek? Eloe, masz rację z mieszaniem maseczek, dlatego popróbuję domieszać masło i keratynę. Ostatnio komuś poradziłaś, aby do maseczki dodawać 10-15 kropel. Na tak krótkie włosy daję kapkę maski Gloria albo Alterra aloes i x klopel keratyny i y kropel masła karite (jaki ma poziom wnikalności?). A jakie powinny być proporcje? Dodałabym jeszcze z kropelkę olejku rozmarynowego. Wiem, że można myć włosy glinką - czy ktoś próbował? Rybiorku, już widzę Twoje cięcie - dziękuję
Edytowane przez Kociasta Czas edycji: 2011-08-05 o 19:36 |
|
|
|
#38919 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
, ale pocieszam się, że dziś odżywianie nocne, jutro mycie i znów przez chwilę ładniejsze będą).
|
|
|
|
|
#38920 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny tak Was podczytuję i już nie wiem, co robić...?
![]() Chciałabym wrócić do naturalnych (nie wiem, na ile to wyjdzie całkowicie, bo trochę siwków jest, które kiedyś wyrywałam, ale nie wiem, czy teraz nie przybyło ).Poradźcie - bo nie chcę stracić skrętu czy też falowania, bo to u mnie różnie jest. Myślałam o hennie, ale jak czytam, że obciąża, to może jednak lepiej przyciemniać farbą? Jedno przyciemnianie kilka dni temu mam za sobą, ale nie miałam odwagi na radykalną zmianę. Wklejam parę fotek: 1 moje włosy tuż przed ostatnim przyciemnianiem (po dyfuzorze) https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=105464 2 moje włosy aktualnie po przyciemnieniu(klapły sobie )https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=106306 3 moje naturalne włosy (w sensie koloru, bo stylizacja polegała na miejscowym rozczesywaniu i podkręcaniu suszarko-lokówką) https://wizaz.pl/forum/album.php?alb...ctureid=105474 4 moja ślubna fryzura - kręcona lokówką, balejaż ciemny brąz z odrobiną jasnego i trochę pasm blond (rozjaśniaczem....) Co rooobić? Edytowane przez katie100 Czas edycji: 2011-08-05 o 21:42 |
|
|
|
#38921 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tu wątek o hennowaniu. https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=536867 A tu galeria hennowanych (zapraszamy!). https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=504604 |
|
|
|
|
#38922 | |||
|
Zakorzenienie
|
Gohs - jest różnica widoczna nawet na moje zmęczone oko
Super, tylko się cieszyć ![]() Cytat:
![]() Przyjemniaczek Dzięks ![]() Owocnych poszukiwań! Cytat:
![]() Wybaczcie, że nie chwalę wszystkich zdjęć i postępów - a jest co Dzieje się i miło spojrzeć Ale litości nie macie, człowiek z pracy wraca a ty 3 nowe strony :PPomóżcie mi wymyślić mega ochronną mieszankę na skalp. Oliwa + silikon? Niby wiem, a jak przyszło co do czego to zgłupłam ;P Będę jutro ostro grzeszyć i jak się uda to będę zadowolona że hej ![]() ---------- Dopisano o 21:51 ---------- Poprzedni post napisano o 21:45 ---------- Cytat:
Obiektywnie henna jest lepszym wyjściem niż farba bo nic a nic nie niszczy a nawet odżywia i chroni. Kilka głów tutaj się hennuje i nie narzekają
|
|||
|
|
|
#38923 | ||
|
Zakorzenienie
|
Giga10 ja odnośnie tych kołtunów, ja też nie jestem w stanie przeczesać suchych włosów palcami bo w połowie długości mam problem - nie kule skołtunioną ale włosy zahaczone o siebie - nie zwróciłabym na to w ogóle uwagi gdybyś nic nie pisała
Także da się z tym żyć (ja czeszce grzebieniem z szerokim rozstawem po nałożeniu odżywki ds)Cytat:
Cytat:
![]() A u mnie włosy jakieś smętne... coś będę kombinowac z olejem jutro na noc...
It is NOT an addiction - It's a hobby!!! ... And when your heart begins to bleed You're dead, and dead, and dead -- indeed. Edytowane przez MgielkaM Czas edycji: 2011-08-05 o 22:39 |
||
|
|
|
#38924 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#38925 |
|
Wtajemniczenie
|
Mogę się przyłączyć? Od jakiegoś czasu zaczęłam czytać informacje dla kręconowłosych na wizażu. Czy każda z was stosuje metodę CG lub OMO? Ja używam obecnie Szamponu i odżywki Gliss Kur Shea Cashmere, wiem, ze mają sylikony, ale wydaje mi się, że moje włosy dobrze po nich wyglądają, a co najważniejsze nie swędzi mnie po tych produktach skalp. Jako odżywki bs używam Pantene do fal i loków i uważam, że świetnie podkreśla moje fale, sprawia, że włosy mniej się puszą. No, wiec jak tak zaczęłam czytać te wątki o pielęgnacji włosów to zakupiłam sobie olej kokosowy Ale się zastanawiam czy on w ogóle wnika we włosy i je odżywia jeżeli stosuję sylikony? Nakładam go co drugie mycie na całą noc. oto moje kudły:
|
|
|
|
#38926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Henna Na tym co masz teraz uzycie samej henny (czysta bez dodatkow) da pomaranczowa zarowke a na odrostach ciemna czerwien albo kasztan (wszystko zalezy od Twojego barwnika, mnie kazda henna dawala ciemne wino, moze kiedys trafisz na moja fotke z czasow hennowania gdzies tutaj na watku) Polaczenie henny z indygo to juz brazy i kasztany, w zaleznosci jak ciemny chcesz braz tym wiecej dokladasz indygo. Tutaj mozna latwiej zdobyc upragniony kolor pod warunkiem ze to braz (sa strony gdzie mozna zobaczyc jakie mozna osiagnac kolory przy jakich mieszankach, glownie anglojezyczne ale nie potrzeba znac jezyka aby zrozumiec np. 100g henna) Sprawa zalet: - zdecydowanie henna pogrubia wlosy bo laczy sie z ludzka keratyna (w 99% na stale) - henna pomaga w naprawianiu uszkodzen bo - patrz linijka wyzej - ulatwia zapuszczanie i znow patrz wyzej, obie linijki - przy wlosach przetluszczajacych moze zmniejszysz przetluszczanie - odzywia wlosy i skalp - jest naturalna (pod warunkiem kupienia czystej henny) Wady: - nieumiejetnie zastosowana moze przesuszyc wlosy (chodzi o brak intensywnego nawilzania po hennowaniu) - przy hennowaniu za kazdym razem calosci wlosow moze nastapic poluznienie skretu, w przypadku fal wyprostowanie, henna wnika we wlos i go wypelnia, taki wlos staje sie ciezki i jak sie nie ma mocnego skretu to niestety ale przyciagania ziemskiego sie nie oszuka - trudnosc w pozbyciu sie henny, jak sie farbuje ciagle calosc to henna tak mocno wnika we wlos ze zadna farba nie chwyci, pozostaje tylko poczekac az odrosna (jest sposob na zmycie henny jak sie komus nie podoba ale trzeba to zrobic w pierwszych 12 godzinach po farbowaniu, zanim henna polaczy sie na stale z keratyna we wlosie) - bardzo rzadko zdarza sie ze ktos ma tak domkniete luski na wlosach ze henna nie ma szans dostac sie do srodka wlosa i dlatego kolor trzyma sie na wlosie tylko do nastepnego mycia (rzadkosc), przy czym jak ktos uzywal na wlosach rozjasniacza to z mety ma podniesione luski, rozjasniacz zwieksza porowatosc przez swoja agresywnosc Mozna oczywiscie uniknac rozprostowania - farbowac henna tylko odrosty i np raz na 6 miesiecy calosc aby odswiezyc kolor Moim zdaniem henna moze Ci rozprostowac to co masz, 3a? Prawda? Do tego rozjasnianie czyli bardzo poturbowane, sa teraz leciutkie (naturalki tez wygladaja na leciutkie), henna je obciazy, to napewno. Przy ciezszych wlosach jak ma DMkAnia henna nie zrobi takiego spustoszenia. No i DMkAnia nie rozjasniala, wlosy maja nadal jednolita strukture. Ja tez nie rozjasnialam przed henna, odrosly mi moje wlasne i na takie dawalam henne. Nasze skrety byly mocniejsze bo i wlosy takie byly. No i jeszcze jedno - nie zawsze zaraz widac pozytywne skutki henny, zeby henna zadzialala pozytwnie (gladkosc, miekkosc, odzywienie), czasami trzeba uzyc pare razy a pare razy to pakowanie henny na cale wlosy i za kazdym razem cos wnika we wlos. Tak naprawde z henna nie ma nic na bank, kolor, odzywienie, obciazenie to sprawa indywidualna. Jednak musisz wiedziec ze cos takiego ma miejsce, mnie tak naprawde bylo wsio rawno czy mi sie skret rozluzni, musisz wiedziec ze biorac henne mozesz miec prawie proste wlosy, takie ryzyko istnieje. Ja uwazam ze henna jest fajna i zaluje ze dawala mi za ciemny kolor, ja jestem blada i do tego ciemne wlosy - wygladalam jak smierc. NIe dalo rady, poprostu zle sie czulam. Teraz farbuje farba chemiczna (Garnier). To co wiem to to ze stosujac farbe, jak sie odpowiednio dba o wlosy, mozna miec naprawde piekne loki (ja juz nie bede farbowac dlugosci, tylko odrosty, a na dlugosc co 3 miesiace odzywka kolorujaca z Revlona bez amoniaku i rozjasniacza, do tego odpowiednie kosmetyki pielegnacyjne) plus mozna miec kolor jaki sie chce. Przydlugi post mi wyszedl, pisalam tak wszystko co mi sie z henna wiazalo. Jakbys miala jeszcze jakies pytania to smialo.
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-08-05 o 23:20 |
|
|
|
|
#38927 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#38928 | |
|
Zakorzenienie
|
Nie każda stosuje ortodoksyjne CG, a mycie OMO to jakby troszkę inna bajka, część owszem, część myje odżywką a część delikatnym szamponem a jeszcze część eksperymentuje z rozmachem
Cytat:
Co do samego oleju. Coś zawsze da, ale na pewno nie tyle, co stosowany na "goły" włos. Że tak porównam do nakładania kremu nawilżającego na makijaż - coś tam da ale efekt zdecydowanie nie ten. |
|
|
|
|
#38929 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wychodzi na to że nie zmywasz wcale? oj, już koleżanka wyprzedziłą mnie
♥♥♥Nie lubią nas za wady, nienawidzą za zalety ♥♥♥ Edytowane przez blackeye79 Czas edycji: 2011-08-05 o 23:33 |
|
|
|
|
#38930 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie wiem czy wszystkie produty mają sylikony, bo tego nie sprawdzam. Kiedyś tylko przeczytałam że większośc produktów Gliss Kur je ma, więc przypuszczam, że te co używam również. Bardziej skupiam się na tym, aby po umyciu nie swędziała mnie głowa i nie pojawiał sie łupież, bo jak na razie każda zmiana na inny szampon, naturalny czy nie, właśnie tym się kończyła i musiałam ratować się head&shoulders, który mi je wysusza, dlatego wolałabym go ograniczać. Chciałabym wypróbować metodę CG, ale w ogóle nie mam dostępu do kosmetyków o jakich wy piszecie.
|
|
|
|
#38931 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Za to w stanach są do kupienia świetne kosmetyki robione dla kręconych, my kombinujemy z tego co mamy. Cytat:
Gdybyś jednak kiedyś znalazła odżywkę, nadającą się do mycia, to zaryzykowałabym. Szampon Gliss kura niestety może Ci szkodzić na dłuższą metę bo bazuje na składnikach silnie wysuszających, które są dopiero łagodzone żeby nie wysuszał całkiem Cytat:
|
||||
|
|
|
#38932 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie mieszkam w USA
U mnie w mieście wszystkie małe drogerie zbankrutowały od kąd pojawił się Rossmann i Natura, ale u mnie te sklepy są małe i ich asortyment co do pielęgnacji włosów jest ograniczony. Patrzyłam w TESCO, ale tam wszystko to samo co ww. sklepach. Może zajżę do Kauflandu. Przeczytałam pigułkę i FAQ i nie mam czasu na to, żeby sprawdzać skład każdego kosmetyku czy jest tam sylikon czy SLS czy jeszcze coś innego bo i tak się w tym gubie. Może po prostu zacznę od produktów Allterra tych wyprodukowanych dla Rossmana, jednak nie jestem do nich przekonana
|
|
|
|
#38933 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odżywki Isana z babassu i "połysk jedwabiu" - nadają się do OMO, do mycia odżywką i do wzbogacania pod maski. Szampon Babydream jest wart uwagi. Mi nie podszedł ale nie dowiesz się póki nie sprawdzisz, a jest tani. W Naturze masło shea 100%, szampon aloesowy Mypa. Odżywki Artiste, zwłaszcza różowa. Cytat:
Cytat:
Wiedza o składach jest dobra jeśli masz wrażliwą skórę, mi się przydaje na każdym krokuCytat:
|
||||
|
|
|
#38934 |
|
Wtajemniczenie
|
Na prawdę u mnie w TESCO nie ma tych rzeczy. Tak samo w naturze nie widziałam szamponu Mypa czy masła shea. Specjalnie pytałam o one na mnie oczy o czy ja w ogóle gadam
Kiedyś próbowałam szampony dla dzieci ale każdy mi podrażnił łeb. Nie wiem czy dobrze zrozumiałam to co przeczytałam w Pigułce i FAQ ale jeżeli stosuję metodę CG to co jakiś czas powinnam umyć włosy jakimś prostym szamponem?
|
|
|
|
#38935 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Zaraz zmykam grzeszyć, proszę trzymać kciuki
|
|||
|
|
|
#38936 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Metoda CG, ta czysta (ktora tutaj niewiele dziewczyn stosuje), zaklada uzywanie produktow bez silikonow (nie pisz sylikon to ani nie po polsku ani po angielsku), bez polyqaterniow i bez sls, sles. Zeby nie uzywac sls,sles odzywki i myjadla (czy to szampony czy odzywki uzywane do mycia) musza byc wolne od silikonow i pq (ich bez sls nie zmyjesz). Jednak nawet jak sa wolne to sa skladniki zgodne z CG ktore i tak sie potrafia nadbudowac, to sprawia ze trzeba siegnac po prosty szampon z sls (trzeba pamietac ze zadaniem szamponu jest tylko mycie), jak czesto to zalezy od tego jakich produkow sie uzywalo i jakie sie ma wlosy, ja myje co 2 - 4 tygodnie szamponem a tak jade na z myciem odzywka. Szampon ktory masz ma silikon jesli dobrze zrozumialam. Dodanie do niego sody nic nie da. Podraznisz skalp a i tak jakis silikon zostanie na wlosach. Wystarczy kupic szampon np. Joanny seria Naturia z wrzosem, prosty szampon, zgodny z CG. Nie kosztuje duzo. Tylko prawdziwy alergik moze na niego zareagowac zle. AjriszMarta chyba by nie mogla uzyc, ale ona rowniez Twojego szamponu by nie uzyla.
|
|
#38937 |
|
Wtajemniczenie
|
Więc przed rozpoczęciem akcji 'włosy bez sylikonów'
umyję je jakimś naturalnym szamponem z dodatkiem sody, a przy następnym myciu zastosuję do mycia odżywkę
|
|
|
|
#38938 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziewczyny jakby co pomozcie kolezance w przyszlosci bo mnie sie po takim poscie zwyczajnie odechciewa odpisywac.
|
|
#38939 |
|
Wtajemniczenie
|
Orócz silikonów co napisałam nie tak
|
|
|
|
#38940 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
także warto przeszukać półki samemu
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:03.

Bo naprawdę nie cięła dużo z długości może 1cm, może 2cm, nie więcej. A włosy sięgają mi teraz ledwo do ramion 

Nie wiem czy ktoś to również potwierdzi ale ja mam wrażenie, że włosy przesuszyła mi henna i od czasu kiedy ją pofarbowałam to po każdym przeciągnięciu ręką po długości włosów kilka długich zostaje mi w garści
poza tym - to chyba jednak nie zbieg okoliczności - że od czasu pohennowania mam niestety mniejsze fale. Dziś widzę to dość dobrze, jest różnica do fal np. z przed miesiąca choć pielęgnacja tj. szampon, odżywki takie same

ale za to ponizej skret jak sprezyna. Ja mowie, dziwactwo natury, ale i tak kocham i pielegnuje. Nie walcze juz teraz o skret od nasady, podobaja mi sie takie, jakie sa, moje wlasne i niepowtarzalne

).
)