|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1651 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cytat:
![]() Cytat:
odeszłam i baaaaardzo się cieszę
|
||
|
|
|
#1652 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Teraz był na wyjeździe i nie mogłam go w firmie zastać. I kiedy będzie nikt nie wie. Jego nie ma w firmie nawet jak umawia się z przedstawicielem na jakąś rozmowę. I to jest denerwujące. Bo normalnie szef jest dostępny w okreslonych godzinach i już. a tu wielka tajemnica i zagadka. Mąż powiedział mi, abym już zaczęła szukać innej pracy. Ale po pierwsze jestem w ciąży, po drugie jestem na zwolnieniu i nikt nie przyjmie ciężarnej do nowej pracy, bo wie, że to dobra chwila na zwolnienie i wyciąganie kasy. Mam tylko nadzieję, że księgowa nie zawaliła sprawy z moim zwolnieniem, bo następne to raczej sama do ZUS dostarczę, bo im już nie ufam (bo wcześniej w ciąży była inna dziewczyna i nie dostała pieniędzy z ZUSu przez trzy miesiące, bo księgowa na czas nie dostarczyła wszystkich dokumentów). A mnie na takie coś nie stać, bo mam na głowie hipotekę, a lekarz i badania także kosztują.
|
|
#1653 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#1654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1655 |
|
Rozeznanie
|
no widzisz,przyjemne z pozytecznym połączysz i wszyscy będą zadowoleni
|
#1656 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1657 |
|
Rozeznanie
|
no i na kawusie czas znajdzie i na plotki
och jak Ty dbasz o swoich współpracowników
|
#1658 |
|
Zakorzenienie
|
na szczęście księgowość nie jest integralną częścią firmy tylko niezależnym biurem księgowym
|
#1659 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nie znam sie a sie strasznie udzielam
|
|
#1660 |
|
Zakorzenienie
|
moja firma jest pod tym względem bardzo specyficzna
Nic, będzie trzeba rozejrzeć się na rynku pracy i po macierzyńskim ostro wziąc się za szukanie czegoś lepiej zorganizowanego.
|
#1661 |
|
Konto usunięte
|
Karolca, to za co kasę bierze?
![]() Powodzenia w walczeniu o swoje Słuchając takich koszmarnych historii cieszę się, że w budżetówie siedzę ![]() Muffinka na foto. |
|
|
|
#1662 |
|
Rozeznanie
|
szajajaba sama robiłaś?
|
#1663 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28582240]Karolca, to za co kasę bierze?
![]() Powodzenia w walczeniu o swoje Słuchając takich koszmarnych historii cieszę się, że w budżetówie siedzę ![]() Muffinka na foto.[/QUOTE] Śliczna ![]() Niestety nie mam talentu do robótek ręcznych a takie cuda można wydziergać...
|
#1664 |
|
Konto usunięte
|
Sama. Nie jest to trudne
|
|
|
|
#1665 |
|
Rozeznanie
|
przede wszystkim cierpliwości trzeba mieć sporo... bo mnie to by szlag prędzej trafił niż bym takie cudenko wydziergala...
---------- Dopisano o 21:54 ---------- Poprzedni post napisano o 21:53 ---------- dobra dziewczynki ja ide spać bo jutro znów pobudka wcześnie rano i do pracy:/ papapapa dobranoc!
|
#1666 |
|
Zakorzenienie
|
Cierpliwość mam, ale kompletnie nie potrafię takich cudownych rzeczy stworzyć. Mam dwie lewe ręce niestety
![]() Uczyłam się przez pół roku robić na drutach i efekt był taki, że nie nauczyłam się. Potrafię za to robić ładne zdjęcia
|
#1667 |
|
Zakorzenienie
|
szajabaja wznawiam pyt.
czy rodzilas na lubinowej?
|
#1668 |
|
Rozeznanie
|
Hej
dowiedziałam się, że będę mamą i to już w wiosnę 2012r.Byłam w szoku, dalej jestem. Pozytywne myśli, a jednak strach, że ja biore teraz odpowiedzialonośc za malutką istotkę. Wszystkie moje plany (które były ważne odkładam na drugi plan). Nie zrozumcie mnie źle- ja się cieszę, ale jednak boję. Dziś miałam szalony dzień, byłam na zakupach i już oglądałam wózki hehe projektowałam pokój dla chłopczyka i dziewczynki, rysowałam, dużo czytałam... Chyba oszalałam ![]() PS. nie wiem czy to głupie, ale postanowiłam odrzucić wszystkie kosmetyki typu: lakiery do paznokci, żel dentystyczny, farba do włosów (a miałam się farbować ) Myslicie że przesadzam, czy to powinno się robić na początku ciąży, czy może już w bardziej zaawansowanej?Pytam, bo na razie trzymam to w tajemnicy... |
|
|
|
#1669 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
No widzisz, a ja nie umiem ![]() Tak. Zadowolona bardzo bylam U mnie skończyło się cc z powodu braku postępów porodu i mam szczęście, że nie czekali 20h na decyzję (baaaardzo częste przypadki gdzie indziej), ale po 7,5h trafiłam na stół. Opieka świetna. Cytat:
A termin jaki?Przesadzasz w 1 trymestrze nie wolno jedynie rozjaśniać włosów (amoniak), ale na ciemne kolory owszem, bo są bezamoniakowe farby, a lakier do paznokci - no wiesz co, pomalowanie trwa moment (nie mówię o żelach, akrylach i tak dalej). Pomalowanie paznokci spokojnie. Żel dentystyczny nie wiem.
|
||
|
|
|
#1670 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wydaje mi się, że radość i strach to normalne uczucia, bo jednak zmienia się całe życie. I to bez względu czy dziecko jest planowane czy nie. Tak jak napisała Szajajaba, możesz spokojnie malować paznokcie, przyciemniać włosy i dbać o siebie jak do tej pory, oczywiście bez przesady.
|
|
#1671 |
|
Konto usunięte
|
Nie wolno z całą pewnością solarium, jak też odchudzać się czy stosować kremy p.cellulitowi.
|
|
|
|
#1672 |
|
Zakorzenienie
|
Witam to i ja sie melduje
Witam nowa mamusie no i mam do Was pytanie. Ile Wy miejwiecej spozywacie kcal?Mnie sie zdaje ze za duzo jem. Niby nie wdac po cm zebym tyła jakos. Ale ja widze ze staje sie większa a przecie to dopiero 6 tydzien ![]() W I trymestrze chyab niema az takiego zapotzrebowania an kcal? Do ilu moge jesc ? No a u mnie to pewnie działa tez tak z eteraz jem wszystko a wczesniej bylam na diecie , Pewnie tez dlatego takie amm wrazenie ze brzuch nie jest płaski i na twarzy pucowata sie zrobiłam Tzn normalna ale wczesniej byłam wychudzona.... teraz tak jakby wrocilam do siebie na twarzy. Tz sie cieszy, ale ja to sie dziwnie czuje![]() ---------- Dopisano o 08:02 ---------- Poprzedni post napisano o 08:01 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28584653]Nie wolno z całą pewnością solarium, jak też odchudzać się czy stosować kremy p.cellulitowi.[/QUOTE] nie wolno kremów p. cellulitowi? :O
|
#1673 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja niestety na razie chudnę i właśnie pogadałam z kibelkiem
|
|
#1674 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja jak jadlam przed ciąza tak z 1200 kcal to 1500 moge teraz jesc? Czy za mało? Musze to jakos rozplanowac zeby byo wszystko a nie w takiej ilosci jak jem. I musz eograniczyc banany!!! Bo chyba od nich mi rosnie wsio Jak potrafie zjesc z 4 dziennie ![]() Dobrze chociaz ze od slodkiego mnie odepchneło
|
|
#1675 | |
|
Rozeznanie
|
gratulacje
witamy!. Kazżda ciąża, nawet planowana to radość ale i rochę strach jak to będzie (szczególnie przy 1 ciązy) To normalne. Cytat:
![]() 1500 kcal to jak na mój gust duuużo za mało... 1700 - 2000 to norma ale nie wiem jak to jest po diecie. Najlepiej zapytaj lekarza! Nie tyle o kalorie chodzi zreszta a o to zeby dziecko dostawalo wszystkie potrzebne mineraly i witaminy. I jesli jesz 4 bananay dziennie = 400 kcal to zostaje 1100 kcal i tu nie wiem jak mozna zmeiscic wszsytko co trzeba w 1100 kcal.
Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-08-06 o 08:40 |
|
|
|
|
#1676 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mówisz nie masz mdlosci hmm to moze i mnie ominą. choci rzadko sie spotyka ze ktos nie ma mdlosci DLatego tak czekam i czekam:P
|
|
#1677 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w koncu wiele z nas spodziewa sie pierwszego dziecka i nie wie tak naprawde co ja czeka, wiec zawsze ten strach gdzies bedzie towarzyszyl, ale mysle ze radosc jest jednak silniejsza Cytat:
moze byc ze przyjda pozniej, a moze byc ze wcale Cie nie dopadna liczenie kcal w ciazy moim zdaniem mija sie z celem. A skoro musisz jesc wiecej niz wczesniej a nie grubniesz to dziecko zabiera to wszystko widocznie. Moja waga jednak zwariowala i nadal waze 72,5 (wazylam sie z rana u tesciowej) bo moja mi dzisiaj pokazala 71,7 (wczoraj bylo 73,6 dla porownania) wiec chyba musze wymienic baterie ... a tak poza tym to dzien dobry ) a po poludniu jedziemy z tesciowa poszukac 'kreacji' na slub przyjaciol na piatek - jakas sukienke potrzebuje, ma byc ok 19-20 stopni wiec kiecka, ponczochy, jakies bolerko i gotowe
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
||
|
|
|
#1678 |
|
Zakorzenienie
|
prince_polo, banany są bardzo kaloryczne i niestety mają bardzo dużo węglowodanów, więc jeśli możesz, zrezygnuj z nich i zastąp pełnoziarnistym musli z suszonymi owocami. Po pierwsze masz pełne ziarno bogate w witaminy i błonnik i suszone owoce, które również są źródłem witamin.
Banany możesz zjeść raz na jakiś czas 1500 kcal to jednak trochę mało. Ja przed ciążą aby nie chudnąć pochłaniałam (przy siedzącym trybie życia) prawie 4000 kcal, ale większośc pochodziła od słodyczy. Za normę uznaje się 2000 kcal więc przynajmniej tyle staraj się zjadać. Ale dieta musi być urozmaicona - chude mięso i chude wędliny, sery, nabiał, owoce i warzywa. Trzeba też umiejętnie to łączyć, gdyż witaminy A,D,E,K wchłaniają się wyłącznie z tłuszczami. Świeży ogórek blokuje wchłanianie witaminy C z innych warzyw więc nie zaleca się go jako składnik sałatek (można dodać przetworzony - konserwowy, kiszony i będzie ok). Białe pieczywo lepiej zastąpić tym z mąki razowej lub ciemnym (ale prawdziwym ciemnym a nie barwionym karmelem, który z ciemnym, pełnoziarnistym pieczywem nie ma nic wspólnego). To tak mniej więcej
|
#1679 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Dzis mialam ciezka noc... Najpierw sen ze stacilam Kruszynke, potem intensywny krwotok z nosa ![]() a rano na papierze w wc zauwazylam plame krwi juz sie wystraszylam ze to z drog rodnych a to podkrwawil mi hemoroid (pozostalosc po I ciazy). Czyli musze wzmocnic uklad krzepniecia, musze wogole zrobic badania krwi na uklad krzepniecia. Bo w ciazy jest normalne ze troszke podkrwawiaja dziasla czy czasem poleci troche krwi z nosa, ale nie tyle co ja dzis w nocy mialam... ![]() witaj gratulacje![]() i ja tez zgadzam sie z dziewczynami, nie ma co przesadzac chociaz rozumiem Twoje poswiecenie dla malenstwa. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28584577]Tak. Zadowolona bardzo bylam U mnie skończyło się cc z powodu braku postępów porodu i mam szczęście, że nie czekali 20h na decyzję (baaaardzo częste przypadki gdzie indziej), ale po 7,5h trafiłam na stół. Opieka świetna..[/QUOTE] wiesz naczytalam sie sporo dramatycznych opini o tej lubinowej...bo tez bardzo chcialam tam rodzic.... a skad jestes??? wiadomo ze wszedzie nie jest idealnie, ale jesli noworodek by nie oddychal, to nie zdaza przewiesc na ligote, bo wtedy trzeba szybko dzialac i jesli nie maja tam respiratorow to co z tego ze beda chcieli przewiesc dziecko, nie zdaza. Wiem ze warunki dla mam maja ekstra ale sprzetu zadnego... ![]() ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:32 ---------- doskonale Cie rozumiem... ja tez chudne, na jedzenie patrzec nie moge, jem bo musze...mnie tez tak ciagnie nie wymiotuje ale ciagle mnie rwie ![]() Cytat:
u mnie jednak zaczely sie wlasnie w 6 tc....
|
|
#1680 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka, współczuję nocy i przeżyć. Całe szczęście, że to tylko sen i nic strasznego się nie stało
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:35.

od dziś będę się sobą zajmować

dobranoc!

(wczoraj bylo 73,6 dla porownania) wiec chyba musze wymienic baterie ...