Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010 - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-06, 12:33   #1231
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia
Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
młoda dzięki za info o tych hurtowniach obuwniczych za grosze juz stanełam do 2 par na jesien tak to ja moge sie ubierac

a wiecie co jego dorosły juz syn ma starszne problemy zdrowotne córka młoda jeszcze studiuje a druga juz męzatka chyba i zoina z cała ta gospodarkąsama zostanie .. okropienstwo.. tez go nie lubiłam ale przykro
a ja nie zauważyłam adresiku do tych butów, a muszę o czymś na jesień pomyśleć. Dajcie mi adres

A co do Lepera, wkurzał mnie gości z paroma rzeczami, ale ja jestem nie polityczna, więc się polityką wogle nie zajmuję. Niestety takiej śmierci nikomu nie życzę, Wiem co się czuje jak ktoś bliski w taki sposób odchodziTylko im współczuć, że on niby jak król przez niektórych traktowany a powiesil się z samotności i bezradności

Dzisiaj na rynku kupilam sobie dwie tuniki po 10 zł sztuka, jedna super czarna za tylek, a drugą wziełam bo ma śliczny taki jabłkowy zielony z fioletem, ale niestety po założeniu w domu ten model mi nie pasuje, zbytnio wąska w ramionach jestem szkoda

"Życie trzeba przeżyć tak żeby wstyd było opowiadać, ale przyjemnie wspominać"
pl_madzia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 14:01   #1232
sidorcia
Rozeznanie

Dot.: Ogień w gaciach mają, ale swoje Mamusie bardzo kochają! URWISY III-IV 2010

nie pomyślałabym, że Lepper ani żaden z polityków (tych bardziej znanych) popełni kiedyś samobójstwo. trochę to dziwne, ale... jeśli miał długi, problemy i inne takie to w sumie...?

bao, źle mówisz, moja mała na conajmniej 3 rzeczy woła kaka... czapka, papa, , tata (wtedy bardziej jak ktakta), i coś jeszcze bym mogła dopisać ale nie pamiętam teraz. tylko że ja ją rozumiem (no i u nas powodem jest rozszczep, więc to trochę co innego), na każdą rzecz inaczej akcentuje, itp... może ze 2 razy udało jej się zrobić 'muu' tak jak krowa. mówi czasem jakieś po swojemu rzeczy których nie rozumiemi to nadaje jak szalona,pokazuje oczko, nosek, brzuszek, pępuszek, rączki, nóżki, i nawet sama je podczas kąpieli myje, potrafi bardzo dużo rzeczy ale za to nie wspina się po meblach, jedynie na łóżko i na kogoś. czyli stawia bardziej na edukację więc może Twój Kubuś, który z tego co widzę na zdjęciach jest ruchliwy, ma tak jak Oliwka Popowa? przyjdzie na niego czas, mam kuzynkę, która ma 2,5 roczku a będąc na obiedzie u rodziny jedynie usłyszałam 2 razy mama w ciągu około 4h!
tak więc nie denerwuj się, wszystko w swoim czasie.

a, i moje dziecko jest grzeczne w wózku, o ile dam jej takie chrupki kukurydziane długie (ok. 20cm ma jeden, 25szt w opakowaniu kosztuje 0,99zł.)
no i nie lubi się huśtać, bo się boi jak tylko zaczynam ją sadzać na huśtawce (od zawsze tak ma)

Darusia, mamy takie same białe sandałki Nexta na korkowej podeszwie

wstawiam kilka zdjęć z ostatnich kilku dni, i zakupy jakie zrobiła moja mama dla małej u siebie w lumpku,, może nie jakieś rewelacje jeśli chodzi o rzeczy (choć i tak są super) ale ceny mnie powaliły

1, 2, 3 - plac zabaw
4 - wiem, która to nasza klatka (jedna z dziewięciu takich samych)
5 - tak zasypiam - obowiązkowo noga na kołdrze, miśku, poduszce
6 - Next, cała złotówka
7 - 1,50zł Adams
8 - h&m 3zł
9 - 2zł
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00201.jpg (210,1 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00206.jpg (241,6 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00207.jpg (100,3 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00211.jpg (96,3 KB, 37 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00242.jpg (150,3 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00188.jpg (79,1 KB, 19 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00189.jpg (122,1 KB, 18 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00191.jpg (122,2 KB, 20 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC00190.jpg (95,2 KB, 16 załadowań)
sidorcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 14:13   #1233
Darusiaaaa
Zakorzenienie

GG do Darusiaaaa Send a message via Skype™ to Darusiaaaa

sidorcia ja bardzo lubie te sandalki, mala tak sao, wyodnie jej w nich.
Mamy jeszcze 3 pary innych, ale tamte mi jakos srednio podchodza, najbardziej lubie te i te z adidasa, no jeszcze clarksa tez widac jej wygodnie a pozostale tak srednio.
A.Camus
Darusiaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 14:17   #1234
sidorcia
Rozeznanie

Darusia, ważne, że są leciutkie i mają fajnie wyprofilowany ten korek. małej też się w nich świetnie chodzi
Tż jest jeszcze z wami? czy już wyjechał?
Stary 2011-08-06, 14:35   #1235
Darusiaaaa
Zakorzenienie

na razie nie wyjezdza, teraz remontuje dom u takiej kobitki, 3 pokoje plus kuchnia i lazienka, caly dol do zrobienia, potem jeszcze jest opcja bo pewnien gosc wybudowal w poznaniu szeregi domkow, 30 szeregow w roznych punktach poznania , placi za hotel dojazd i wyzywienie, jest tylko maly problem bo brakuje im 2 chlopakow, a potrzebuja 4 jest moj tz i jeszcze jeden chlopak, zaufani, nie pijacy i znajacy sie na robocie, chodzi o wykonczenie tych domow, jesli znajda jeszcze 2 ludzi a sa dosc wymagajacy ( trudno sie dziwic) to tz podpisze z nimi umowe, jesli nie to pojdzie tu dalej do firmy budowlanej.
A.Camus
Stary 2011-08-06, 14:45   #1236
Baobabek
Zakorzenienie

GG do Baobabek Send a message via Skype™ to Baobabek

ale mnie zjechałyście no ale chyba przyda mi się taki zimny prysznic, nie powinnam tak mówić o moim kochanym syneczku wstyd miDziecko nie ma głupich rodziców (mamusię wręcz bardzo mądrą), ale jednych dziadków....i boję się żeby on w genach tępy po nich nie był
Sidorcia - zdjęcia zarąbiste, rozwaliło mnie to jak śpi z tą kiteczką no i chyba nie w łóżeczku??? a w piasku jak ładnie się bawi zabawkami, mój to tylko porozwala i tyle

Baobabek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 15:16   #1237
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Bao tylko bez urazy .. ale jak tak dwa razy przeczytałąm co ty wymagasz od 16 msc dziecka.. i nazywasz go Tępym.. to od razu mi do głowy przyszło.. u nas na wiosce jest zespoł szkł i jest dom nauczyciela tam niektórzy mieszkają taki bol.. i ci nauczyciele ucza w tej samej szkole gdzie chodza ich dzieci bądź chodziły.. Jedno dało sie zauwazyć.. przerost treści nad forma.. nauczyciele za wszelka cenę chcieli aby ich dzieci były najlepsze .. jakies niespełnione ambicje albo spełnione bo to DZIECKO NAUCZYCIELA.. ehh okropnie to wyglądało i tak długie lata sie to ciagnie..
a okazuje sie że niestety ale potem takie dziecko ucieka jak najszybciej od rodziców którzy tylko do nauki gonią... a teraz w szkole jedna dziewczynka - totalny brak wychowania.. biega krzyczy nie słucha.. no ALE TO DZIECKO NAUCZYCIELKI.. nie wolmno uwagi zwrócić.. bo to cóka koleżanki z pracy ... tylko dzieciaki na tym cierpią..
Monika.. tak sobie napisałam.. w sumie nie do ciebie a ku przestrodze.. WYLUZUJ!!!! nie bądz taka sama..

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:13 ----------

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=545785

Madzia .. link do tego watku.. bardzo prosto sie tam zamawia.. tylko trzeba czekac czy komplet sie zbierze i jeszcze jeden mam :

---------- Dopisano o 15:16 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=511478

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 15:56   #1238
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Darusiaaaa Pokaż wiadomość
u nas dzisiaj tragiczny wypadek byl;/
32 latek po wiadukcie chcial zaszpanowac czy co...nie wiem co o tym myslec, zstracil kontrole nad motocyklem na ktorym jechal na jednym kole i zerwalo go z motoru, porozrywalo na czesci, obijal sie o barierki, osierocil syna:/
przyjechal z Anglii na urlop....
u nas w zeszłym tygodniu podobnie było tyle że na zwykłej drodze, nie wiadukcie-przyszpanował 23-latek, w zakręt wszedł na jednym kole i chyba nawet do szpitala juz go nie zabierali, bo nie było po co-teraz tylko znicze stoją wokół tego drzewa...

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość
mój ojciec jak z nim siedzi to ciągle do niego gada, ja i tż tak samo, ciągle lecą piosenki dziecięce (co ponoć ma mega super wpływ na rozwój mowy) i co i dupa
Bao, no kto jak kto, ale językowiec takie głupoty pisze?! Przecież to, co zacytowałam wyżej wszystko mu się w główce odkłada i będzie robił z tego użytek, a czy za miesiąc, czy dwa czy trzy to tylko on wie i daj Ty mu święty spokój! Patrz cytat poniżej z evitki-zgadzam się w 100%- to prędzej ja się powinnam martwić, bo moje dziecko dziś zaczęło potwarzać słowo burza i teraz chodzi i mówi "buja tup, kap kap,szu szu"=idzie burza, deszcz pada, wieje wiatr

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
I to raczej dzieci dużo mówiące w wieku naszych się pospieszyły niż twój opóźnił.
więc a propos, mrówa twoja gabi "rządzi" w tym gadaniu
oj rządzi to dobre słowo

Cytat:
Napisane przez sidorcia Pokaż wiadomość
Darusia, ważne, że są leciutkie i mają fajnie wyprofilowany ten korek. małej też się w nich świetnie chodzi
Tż jest jeszcze z wami? czy już wyjechał?

z co to są za sandałki? ja nie mogę żadnych u nas fajnych kupić-wszystko większe rozmiary albo totalna chińszczyzna. A takie korkowe byłyby super-jakaś nazwa, firma? a może się uśmiechnę do którejś o kupno? po domu też by mogła w nich chodzić, nie?
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 16:10   #1239
sidorcia
Rozeznanie

bao, mała w dzień (i od ok. 4-5 rano jak śpi w nocy ) śpi u nas na łóżku. jest jej wygodniej bo ma sporo miejsca (daję zdjęcie jak czasami potrafi spać rozłożona )
bawi się ładnie zabawkami w piasku, ale czasem aż się po nim tarza jak chce gdzieś dojść, bo taki fajny cieplutki od słońca xD więc wszystkie ubranka są żółte od piasku, więc zakładam jej gorsze leginsy np.

mrowak, ja kupiłam je używane w lumpku, ale już za małe się robią na małą, bo ma je na styk (może czasem wysunie jej się stópka do przodu) ale już żadko je nakładam.
http://allegro.pl/next-biale-super-s...747407850.html to są takie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00005.jpg (93,2 KB, 30 załadowań)
Stary 2011-08-06, 16:32   #1240
Darusiaaaa
Zakorzenienie

mrowak ja dostalam od kuzynki,kupila malej swojej ale zapomniala i lezaly w szafce a jak sie juz znalazly to byly za male
ale na tyc fotkach z aukcji paskudnie wygladają
A.Camus
Stary 2011-08-06, 19:36   #1241
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
bao, mała w dzień (i od ok. 4-5 rano jak śpi w nocy ) śpi u nas na łóżku. jest jej wygodniej bo ma sporo miejsca (daję zdjęcie jak czasami potrafi spać rozłożona )
bawi się ładnie zabawkami w piasku, ale czasem aż się po nim tarza jak chce gdzieś dojść, bo taki fajny cieplutki od słońca xD więc wszystkie ubranka są żółte od piasku, więc zakładam jej gorsze leginsy np.

mrowak, ja kupiłam je używane w lumpku, ale już za małe się robią na małą, bo ma je na styk (może czasem wysunie jej się stópka do przodu) ale już żadko je nakładam.
http://allegro.pl/next-biale-super-s...747407850.html to są takie
słodko tak wygląda jak śpi taka rozłożona Kubuś też u nas dosypia od 4-5 nad ranem jak się przebudzi - choć dzisiaj - uwaga spał całą noc w łóżeczku od 23ej do 8.45 Kubuś w piachu też się tarza, albo bierze w garści i sypie sobie na głowę

Stary 2011-08-06, 21:24   #1242
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
tak jak ania pisze.. dziecko może nie mówić.. albo np. uważasz że za trudne słowa używasz.. g..prawda.. mojej kuzynki cóeczka używa taaakiego słownictwa że ja takiego nie zawsze używam.. ale ma baaardzo buja wyobraźnie.. np. papierki po cukierkach zbiera bo "z tego robi magiczny pyłek".. ona by nie jednego dorosłego zagieła.. pełne rozbudowane na maxa zdania.. teraz jest cięzko dziecku wymówić.. np. jestem niepocieszona bo ... " ale uzywając tych sformułowan dziecko potem tez zacznie tak mówic bo właśnie zakoduje to w głowce.,.. sie rozpisałam
Szymek nie raz dość trudnych słów używa a też w sumie dośc długo nie mówił . kazde dziecko inaczej

Cytat:
Darusia, mamy takie same białe sandałki Nexta na korkowej podeszwie

wstawiam kilka zdjęć z ostatnich kilku dni, i zakupy jakie zrobiła moja mama dla małej u siebie w lumpku,, może nie jakieś rewelacje jeśli chodzi o rzeczy (choć i tak są super) ale ceny mnie powaliły

1, 2, 3 - plac zabaw
6 - Next, cała złotówka
7 - 1,50zł Adams
8 - h&m 3zł
9 - 2zł
Super te rzeczy

I znowu nie ma pogody szlag by to trafił
Stary 2011-08-06, 22:05   #1243
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:
choć dzisiaj - uwaga spał całą noc w łóżeczku od 23ej do 8.45 Kubuś w piachu też się tarza, albo bierze w garści i sypie sobie na głowę
ooo długooo spał!!!

A Michasia tez dzis bawiłą się podrzucając piaskiem i na głowe i za sukienkę .. ehh te dzieciaczki kochane!

ja dzis padnieta na maxa... zrobiłam ok 20 butelek soku sliwkowo jabkowego na zimę.. zapasy pora robic

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-08-06, 22:24   #1244
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Bao mi Eryk szybko mówił.Ale mój brat ma dwóch synków i jeden pierwsze słowa powiedział jak miał 3 lata i jak zaczął to całymi zdaniami, i drugi podobnie. U mnie Eryk szybko mowił, ale teraz ma 7 lat i cały czas chodzimy do logopedy bo mu "r" nie wychodzi. Ale jest nadzieja że jeszcze w tym roku mu wyjdzie. On juz ma 7 lat i ma trudny wiek, naprawde mu się przykro robi jak ktos go poprawia lub przedrzeźnia, i co gorsza to nie robią dzieci tylko dorośli. Niby wszyscy wykształceni a czasem bym za to że ktos tak prosto w oczy się z niego przy nim nabija, a on codziennie pół godziny od 3 lat ćwiczy żeby to "r" wyćwiczyć. Dlatego nieważne w jakim tempie się dziecko rozwija ale zawsze dla rodzicow, dziadków i ciotek musi być najmądrzejsze najpiękniejszepo to jest rodzina

Dzisiaj byliśmy w innym mieście na spacerze w lesie bukowym, malemu najlepiej podobał się wiszący most Komarów tam plaga, normalnie gdziekolwiek się człowiek nie klepnął tak ofiary w postaci komarów

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Madziu Emil się upiera żebyśmy urlopowali u twoich sąsiadow, to jakby jednak się nic nie zmieniło to na kawe lub grila się wproszę(czyt, piwko )

Stary 2011-08-06, 22:34   #1245
gusinek
Rozeznanie

GG do gusinek

witam po długiej przerwie
pop, oliwka mnie wypatrzyly
staram sie was podczytywac chociaz ostatnio ciezko bywa masa rzeczy na głowie, no i ciezko sie wbic do was tak duzo piszecie
ale dzieki dziewczyny za pamiec

u nas ogólnie ok, dziecko moje w koncu chodzi od około miesiąca
i włączył mu sie tryb alpinisty wspina sie wszedzie... na drabine (mamy remont) na swoje łózeczko od zewnatrz na krzesła i skacze na nich na stojąco masakra normalnie
jest pieszczochem i przytulaskiem niesamowitym: love:

co do gadania cos tam po swojemu gada raz mniej raz wiecej
najlepiej mama/nma - znaczy nie ma -ulubione słowo chowa sie i mowi ze nie ma Bartusia
dzis zaczał mówic tu i ostatnio woła ala - swoja kolezanke starsza 2 mce

zaszczepiłam go na pneumokoki ostatnio
zęby nadal męczą go potwornie koszmar
i od 4 dni robi mi 2 a nawet 3 zadkie kupy i w poniedziałek ide do lekarza bo sie zaczynam tym martwic
apetyt ma- ostatnie 3 dni mniej ale dzis znowu prawie normalnie i pije duzo wiec ok ale martwia mnie te kupy...

no i mój kochany synek od 2 tygodni ma swój pokój i spi sam
pokój wyszedł nam piękny jak tam wchodze to od razu tak wesoło kolorowo, zrobilismy go z tz w 2dni
dobra juz sie nie chwale i nie marudze

dzieciaczki oczywiscie wszystkie przesłodkie i urocze
Natalka słodziak rozłożona na waszym łózku

przeczytaj proszę, może Ty potrafisz pomóc

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post35342764

gusinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 22:46   #1246
izazula
Zakorzenienie

GG do izazula

Hej laski
U nas weekend z tatusiem więc jak zwykle cały plan dnia poszeło się kochać. Totalny luz i swoboda. Zosia spała do 7 mimo że poszła spać po 22 a w nocy zrobiła parę razy pobudkę. Byliśmy wczoraj na szybkim grilu u znajomych Tż (wrócili z Irlandii), oni mają córkę 3-letnią i dziewczynki nie mogły się rozstać.
Dzisiaj dziecie latało cały dzień bez pieluchy, spacer wyłącznie na pieszo zakończony wizytą w lesie i piaskownicy. Spania o zwykłej porze nie było bo tatuś miał usypiać i mu uciekła. Zasneła o 17-tej jedząc w foteliku. Na szczęście niedawno padła bo zapowiadało się na dłuższe posiedzenie.

Jesli chodzi o szczepionki w przychodni to rozumiem ze wygodnie jest bez latania po aptekach, nie wszystkie mamy wszystko w pobliżu (tak jak ja).
Ja jednak wolę kupić sama, widzę co kupuję, z jaką datą ważności (może mieć np. 2 tygodnie albo 3 lata), mogę (koniecznie muszę) przeczytać ulotkę. Niestety w przychodni cieżko o taką możliwość na spokojnie. No i też z tymi lodówkami też nie trzeba przesadzać bo nigdzie nie spotkałam się z informację że szczepionki muszą być przechowywane i transportowane w ujemnej temp. No i można użyć zwykłego pojemnika na butelkę na mleko.

Jeśli chodzi o P. Leppera to oczywiście straszne co się stało. To musi być okropne dla rodziny teraz włączyć TV albo radio i słuchać takich straszności.
Najbardziej mnie teraz wkurza że jeszcze 2 dni temu ludzie wieszali na nim psy a dzisiaj urasta w ustach wielu do rangi super-bohatera (politycy i dziennikarze). To jest niesmaczne.

Cytat:
Napisane przez machaj Pokaż wiadomość
czesc!
Wszystkiego dobrego.
Zdrówka dla teściowej i oby nie było to nic poważnego

Cytat:
Napisane przez minka26 Pokaż wiadomość

też ostatnio o tym myślę, ale tylko USC i jakieś małe przyjęcie dla rodzinki i znajomych.... ehhh tylko na razie jakoś nie wiem w którym momencie mojego życia mam to zrobić,
We właściwym. Będziesz wiedziała jak będziesz gotowa

Cytat:
no właśnie....z jego intelektem jest coś nie tak fizycznie jest wszystko super, ale naprawdę w porównaniu do waszych dzieci to on jest tępy Madziwnia - wiem, że ma czas do 2 lat żeby zacząć mówić 2-3 wyrazami na raz, ale w takim tępię jak to idzie to raczej nawet na świadome pojedyncze słowa nie mam co liczyć Nie wiem czym to jest spowodowane, mój ojciec jak z nim siedzi to ciągle do niego gada, ja i tż tak samo, ciągle lecą piosenki dziecięce (co ponoć ma mega super wpływ na rozwój mowy) i co i dupa ja gadałam jak miałam 9-10 mcy, wszystko potrafiłam nazwać, po swojemu, ale gadałam, tż mówił jak miał 13 mcy....jeny a jak on się rzeczywiście do teścia wda??on jest taki tępy i pusty ledwo zawodówkę skończył, a o maturze to nawet pojęcia nie ma nie chcę, żeby moje dziecko takie było ciągle z nim się bawię z książeczkami i innymi "edukatorami", miałam nadzieję, że przez wakacje go sporo nauczę, a widzę, że moje wysiłki poszły całkiem na marne - zero efektów. Albo poprostu to ja jestem złą matką i nie umiem swojego dziecka uczyć
Bao sorry ale jak był była Twoim dzieckiem i usłyszała że jestem tępa to bym się wkurzyła i nic nie mówiła. No i jeszcze jedno ja też kończyłam zawodówkę, później technikum a dopiero prawie na stare lata robiłam studia. Niestety na punkcie zawodówek a właściwie zdania o ich absolwentach jestem mocno wyczulona i drażliwa. Wykształcenie o niczym nie świadczy (nie staję oczywiście w obronie teścia).
Z mówieniem jest tak samo jak z chodzeniem, zębami i innymi postępami naszych maluchów. Córka koleżanki długo nie mówiła (tak się rodzicom zdawało). Im bardziej naciskali tym bardziej ona nie chciała mówić. Jak odpuścili tak mała się "rozgadała" tak ze teraz mają dość i marzą czasem o chwili ciszy, tym bardziej że mają dwójkę takich gadulców

Zosia też wcale nie mówi zbyt dużo i do tego jeszcze mam wrażenie że czasami zapomina co umiała wcześniej. np. wszystkie zwierzaki to "koko". Najważniejsze dla mnie ze mogę się z nia dogadać (rozumiemy się) a na poważne mówienie przyjdzie czas

Cytat:

1, 2, 3 - plac zabaw
6 - Next, cała złotówka
7 - 1,50zł Adams
8 - h&m 3zł
9 - 2zł
A zdjęcie śpiącej super

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
Bao mi Eryk szybko mówił.Ale mój brat ma dwóch synków i jeden pierwsze słowa powiedział jak miał 3 lata i jak zaczął to całymi zdaniami, i drugi podobnie. U mnie Eryk szybko mowił, ale teraz ma 7 lat i cały czas chodzimy do logopedy bo mu "r" nie wychodzi. Ale jest nadzieja że jeszcze w tym roku mu wyjdzie. On juz ma 7 lat i ma trudny wiek, naprawde mu się przykro robi jak ktos go poprawia lub przedrzeźnia, i co gorsza to nie robią dzieci tylko dorośli. Niby wszyscy wykształceni a czasem bym za to że ktos tak prosto w oczy się z niego przy nim nabija, a on codziennie pół godziny od 3 lat ćwiczy żeby to "r" wyćwiczyć. Dlatego nieważne w jakim tempie się dziecko rozwija ale zawsze dla rodzicow, dziadków i ciotek musi być najmądrzejsze najpiękniejszepo to jest rodzina

Dzisiaj byliśmy w innym mieście na spacerze w lesie bukowym, malemu najlepiej podobał się wiszący most Komarów tam plaga, normalnie gdziekolwiek się człowiek nie klepnął tak ofiary w postaci komarów

---------- Dopisano o 22:24 ---------- Poprzedni post napisano o 22:22 ----------

Madziu Emil się upiera żebyśmy urlopowali u twoich sąsiadow, to jakby jednak się nic nie zmieniło to na kawe lub grila się wproszę(czyt, piwko )
Co za wredne świnie. Ja bym chyba znalazła jakąś wadę u tych wyśmiewających i głosno się z tego śmiała. No jak można cos takiego dziecku robić
Nie martw się kiedyś mu to "r" wyjdzie. Ja też mam taki problem choć już nie każdy to słyszy. Nauczyłam się trochę oszukiwać i nic nie słychać
Stary 2011-08-06, 22:55   #1247
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez izazula Pokaż wiadomość

. No i jeszcze jedno ja też kończyłam zawodówkę, później technikum a dopiero prawie na stare lata robiłam studia. Niestety na punkcie zawodówek a właściwie zdania o ich absolwentach jestem mocno wyczulona i drażliwa. Wykształcenie o niczym nie świadczy (nie staję oczywiście w obronie teścia).
Z mówieniem jest tak samo jak z chodzeniem, zębami i innymi postępami naszych maluchów. Córka koleżanki długo nie mówiła (tak się rodzicom zdawało). Im bardziej naciskali tym bardziej ona nie chciała mówić. Jak odpuścili tak mała się "rozgadała" tak ze teraz mają dość i marzą czasem o chwili ciszy, tym bardziej że mają dwójkę takich gadulców

choć już nie każdy to słyszy. Nauczyłam się trochę oszukiwać i nic nie słychać
Nie kazdy musi być naukowcem i mieć studia .
Dwa nastała era braku dobrych pracowników ,wykształciuchy siedzą na bezrobotnym no bo przecież nie wypada robić coś prostego , a o wszelakich murarzy , budowlanców , kierowców to się nie raz zabijają .
Pominę już pensje . mam kolegę po zawodówce budowlanej pracuje przy budowach biurowców w wawie a pensja to prawie 5 tysia . Większośc wykształciuchów tyle nie zarabia
Ja na studia polazłam ale już pracowałam , na prywatne które sama sobie opłaciłam

Mi w enelu zawsze dają ulotkę , wkładają babki do ksiązeczek

---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:54 ----------

Plmadzia bez komentarza co do ludzi śmiejących się z Twojego syna

Edytowane przez ania p
Czas edycji: 2011-08-06 o 22:57
ania p jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 23:01   #1248
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Bao - nic nie pójdzie na marne on sobie w główce gdzieś to co mu wkładasz zostawi . mam koleżankę której trzy latek nie mówi i nikt nie widzi w tym nic dziwnego , jedne później inne wcześniej a na pewno nie jest tępy
Też tak myślę ,że one sobie tam w móżdżku wszystko kodują więc nie ma sie na razie czym przejmować.

Sidorcia boska Natalka

Wiecie jakie ja mam juz duże dziecko , pojechał na woodstock , nie sam , ale beze mnie a jeszcze nie tak dawno wołałam na niego Adulku, ale ten czas leci , strasznie biłam sie z myslami czy go puścic i zdecydowałam że tak.

A mały chodził i go szukał "Ała?" -tak go woła
Co do dzieciczenia w genach to mój na pewno rozrabiactwo i cwaniactwo odziedziczył po wujkach , bo mój tż raczej spokojny a jednak coś tam w genach przeszło , w jakiejś tam części ukraińce

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Ania zgadzam sie , dzisiaj papierek-wykształcenie jest nei wiele warte co z tego ,że się je ma kiedy nie ma za co chleba kupić , mam własnie dwie sąsiadki z wyższym i co siedzą bo pracy dla nich nie ma , a bracia jednej pracownicy fizyczni po pare tysiączków zarabiają(w hucie).
Jesli mój syn nie będzie chciał iść na studia to nie będę go zmuszać, ani przekonywać.

Mi tez zawsze dają i ulotkę i opakowanie po szczepionce z datą.
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-06, 23:26   #1249
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
Najbardziej mnie teraz wkurza że jeszcze 2 dni temu ludzie wieszali na nim psy a dzisiaj urasta w ustach wielu do rangi super-bohatera (politycy i dziennikarze). To jest niesmaczne.

Nie martw się kiedyś mu to "r" wyjdzie. Ja też mam taki problem choć już nie każdy to słyszy. Nauczyłam się trochę oszukiwać i nic nie słychać
już jeden gdzieś poleciał jako wyśmiewany i wyśmiewający innych a wrócił jako bohater narodowy pochowany na Wawelu
Mi żal strasznie samobójców, jakim trzeba być samotnym człowiekiem, i w chwili śmierci czuć małoważnym żeby do czegoś takiego się dopuścić. Dla mnie bardzo ważnym było żeby moja umierająca babcia nie była w czasie śmierci sama, na zmianę w rodzinie czuwaliśmy, żeby wiedziała że nie jest sama. A samobójca jest zupełnie sam...

A z tym "R " to naprawdę mam nadzieje że już się nauczy, bo te ćwiczenia to koszmarMały cierpliwy, sam się wyrywa do tych ćwiczeń żeby szybciej sie nauczyć tego r, jak się w tym roku nie nauczy to normalnie za rok jak nie wierzę to pójde na pielgrzymke w tej intencji, bo już za te 3 lata ćwiczeń mu się to należy

Mój Eriwn mówi kilka wyrazów jest to mama, tata, baba, dziadzia(ale tylko z takim śmiesznym głosem potwora ;D) lila(babcia lila) mniammniam(to znaczy dajcie wkońcu jeść rybce )am(to jego jedzenie) ide, dada( to wiadomo że idzie na spacer)haha(pies) miau(drugie na psa, pierwsze na kota)kicikici(na psa jako trzecie i na kota jako drugie) muu(krowa ale dopiero jak żywą na mazurach zobaczył i usłyszał)mu(też na konia)pta(na ptaki)bzi(na samochody)niema(jak pusty nocnik) EEE (jak chce siusiui się nie bawi żeby zapomniec)krótkie E (jak już kupka z tyłka leci)Eiik(na brata)tuś(na koszatniczke trusie)bam, aua. No i chyba to tyle więc niewiele. Ale dla mnie bardzo dużo, bo już jakoś się dogadamy

Stary 2011-08-07, 07:42   #1250
Justys76
Raczkowanie

Sorki, ze dopiero teraz odpisuje, ale ja teraz czytam 25 strone. mam troche zaleglosci, ale juz chyba nie dam rady byc z wami na biezaco. Jak narazie z dwojka jest ok, Bo mam tesciowa do pomocy, bedzie jeszcze przez tydzien, takze dopiero za tydzien sie okaze jak to bedzie. Mam jednak nadzieje ze nie bedzie zle, Michalek jest ogolnie grzeczny , o 19 go kape, karmie , klade spac I spi do 7 rano. Majka w dzien jeszcze spi praktycznie caly czas, a w nocy budzi sie 3 razy na jedzenie I tez spi. Ostatnio miala dwie noce, ze troche poplakala. takze nie nazekam, nie jest zle!
Justys76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-07, 08:35   #1251
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Hej laski
U nas weekend z tatusiem więc jak zwykle cały plan dnia poszeło się kochać. Totalny luz i swoboda. Zosia spała do 7 mimo że poszła spać po 22 a w nocy zrobiła parę razy pobudkę. Byliśmy wczoraj na szybkim grilu u znajomych Tż (wrócili z Irlandii), oni mają córkę 3-letnią i dziewczynki nie mogły się rozstać.
Dzisiaj dziecie latało cały dzień bez pieluchy, spacer wyłącznie na pieszo zakończony wizytą w lesie i piaskownicy. Spania o zwykłej porze nie było bo tatuś miał usypiać i mu uciekła. Zasneła o 17-tej jedząc w foteliku. Na szczęście niedawno padła bo zapowiadało się na dłuższe posiedzenie.

Jesli chodzi o szczepionki w przychodni to rozumiem ze wygodnie jest bez latania po aptekach, nie wszystkie mamy wszystko w pobliżu (tak jak ja).
Ja jednak wolę kupić sama, widzę co kupuję, z jaką datą ważności (może mieć np. 2 tygodnie albo 3 lata), mogę (koniecznie muszę) przeczytać ulotkę. Niestety w przychodni cieżko o taką możliwość na spokojnie. No i też z tymi lodówkami też nie trzeba przesadzać bo nigdzie nie spotkałam się z informację że szczepionki muszą być przechowywane i transportowane w ujemnej temp. No i można użyć zwykłego pojemnika na butelkę na mleko.

Jeśli chodzi o P. Leppera to oczywiście straszne co się stało. To musi być okropne dla rodziny teraz włączyć TV albo radio i słuchać takich straszności.

Wszystkiego dobrego.
Zdrówka dla teściowej i oby nie było to nic poważnego

We właściwym. Będziesz wiedziała jak będziesz gotowa

Bao sorry ale jak był była Twoim dzieckiem i usłyszała że jestem tępa to bym się wkurzyła i nic nie mówiła. No i jeszcze jedno ja też kończyłam zawodówkę, później technikum a dopiero prawie na stare lata robiłam studia. Niestety na punkcie zawodówek a właściwie zdania o ich absolwentach jestem mocno wyczulona i drażliwa. Wykształcenie o niczym nie świadczy (nie staję oczywiście w obronie teścia).

Zosia też wcale nie mówi zbyt dużo i do tego jeszcze mam wrażenie że czasami zapomina co umiała wcześniej. np. wszystkie zwierzaki to "koko". Najważniejsze dla mnie ze mogę się z nia dogadać (rozumiemy się) a na poważne mówienie przyjdzie czas

A zdjęcie śpiącej super

---------- Dopisano o 22:46 ---------- Poprzedni post napisano o 22:40 ----------

Co za wredne świnie. Ja bym chyba znalazła jakąś wadę u tych wyśmiewających i głosno się z tego śmiała. No jak można cos takiego dziecku robić
ja nie chciałam nikogo urazić, nie jest tak, że uważam, że ludzie po zawodówkach są gorsi czy coś, sama mam wielu znajomych po szkołach zawodowych, z którymi można normalnie porozmawiać na konkretne tematy, zarabiają sporo więcej ode mnie mnie chodziło wyłącznie o mojego teścia, który jest osioł i matoł pod każdym względem, uważa, że zna się na wszystkim i wszystko wie najlepiej, a tak naprawdę gówno wie! A wkur.w.iwa mnie gadaniem, jakto ja mam dobrze, bo w szkole pracuje itd....i kiedyś się z nim o to ściełam, pisałam wam chyba, niech najpierw skończy studia, tfu maturę zda to pogadamy - od tej pory cisza na temat mojego wykształcenia i pracy (wjechałam mu na ambicję trafiając w najczulszy punkt). Jakbyście z nim 2 zdania zamieniły to tak samo byście pomyślały - człowiek tak głupi pod każdym względem, że aż żal Jeśli poczułaś się urażona, lub ktoś inny, to bardzo przepraszam, absolutnie nie miałam takiego zamiaru

Stary 2011-08-07, 09:06   #1252
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Justyś super że dzieci grzeczne, i oby tak zostało

Szukam kąpielowek dla tz i na takie coś trafilam http://allegro.onet.pl/smieszne-kapi...745544980.html

Stary 2011-08-07, 09:33   #1253
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
Też tak myślę ,że one sobie tam w móżdżku wszystko kodują więc nie ma sie na razie czym przejmować.

Sidorcia boska Natalka

Wiecie jakie ja mam juz duże dziecko , pojechał na woodstock , nie sam , ale beze mnie a jeszcze nie tak dawno wołałam na niego Adulku, ale ten czas leci , strasznie biłam sie z myslami czy go puścic i zdecydowałam że tak.

A mały chodził i go szukał "Ała?" -tak go woła
Co do dzieciczenia w genach to mój na pewno rozrabiactwo i cwaniactwo odziedziczył po wujkach , bo mój tż raczej spokojny a jednak coś tam w genach przeszło , w jakiejś tam części ukraińce

---------- Dopisano o 23:01 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ----------

Ania zgadzam sie , dzisiaj papierek-wykształcenie jest nei wiele warte co z tego ,że się je ma kiedy nie ma za co chleba kupić , mam własnie dwie sąsiadki z wyższym i co siedzą bo pracy dla nich nie ma , a bracia jednej pracownicy fizyczni po pare tysiączków zarabiają(w hucie).
Jesli mój syn nie będzie chciał iść na studia to nie będę go zmuszać, ani przekonywać.

Mi tez zawsze dają i ulotkę i opakowanie po szczepionce z datą.
U Tzta syna jest taka sytuacja właściwie była ale już źle rozwiązana , chłopak nigdy się super nie uczył nie lubił szkoły itp . Zawsze mu mówiłam żeby polazł do technikum jakiegoś samochodowego np bo to lubi . No ale nie mamusia mu kazała iść do ogólniaka , matury nie zdał i jeszcze do tego nie ma zadnego zawodu w tej chwili. A tak by zawód chociaż chłopak miał .
No ale chyba przerośnięta ambicję babka miała i myślała że się zacznie uczyć , jak się tyle lat nie uczył to przecież już nie zacznie .

Cytat:
ja nie chciałam nikogo urazić, nie jest tak, że uważam, że ludzie po zawodówkach są gorsi czy coś, sama mam wielu znajomych po szkołach zawodowych, z którymi można normalnie porozmawiać na konkretne tematy, zarabiają sporo więcej ode mnie mnie chodziło wyłącznie o mojego teścia, który jest osioł i matoł pod każdym względem, uważa, że zna się na wszystkim i wszystko wie najlepiej, a tak naprawdę gówno wie! A wkur.w.iwa mnie gadaniem, jakto ja mam dobrze, bo w szkole pracuje itd....i kiedyś się z nim o to ściełam, pisałam wam chyba, niech najpierw skończy studia, tfu maturę zda to pogadamy - od tej pory cisza na temat mojego wykształcenia i pracy (wjechałam mu na ambicję trafiając w najczulszy punkt). Jakbyście z nim 2 zdania zamieniły to tak samo byście pomyślały - człowiek tak głupi pod każdym względem, że aż żal Jeśli poczułaś się urażona, lub ktoś inny, to bardzo przepraszam, absolutnie nie miałam takiego zamiaru
Bao Twój teść to inna bajka , tylko powiedz jak tu jest że taki ma fajnego syna ? Ale niedawno poznałam kolezanki teścia jest podobny jak TY opisujesz
Stary 2011-08-07, 09:43   #1254
dusiaka
Rozeznanie

My już w domku. Witajcie
Wracaliśmy wczoraj prawie cały dzień - mieliśmy tylko jedną przerwę w połowie drogi, w Toruniu.
Niestety od kilku dni, od czwartku wn nocy Ola ma nieustannie wysoką temperaturę. W piątek bylismy z nią u lekarza w Mielnie i niczego się nie dosłuchał, więc orzekł- bolesne ząbkowanie- wyżynają się jednocześnie trzy trójki
Czy to możliwe, żeby bez infekcji (nie kicha, nie kaszle, nie łapie się za uszka), gorączka od ząbkowania trwała tyle czasu? ILekiDaję już na zmainę paracetamol w czopkach i Nurofen w syropie - bo zachowanie 6, czy 8 gozinnej przerwy to za długo. Po podaniu leków gorączka wraca za max. 4-5 godzin.
Jutro muszę iść od pracy i szkoda mi TZ, bo mała jak ma bardzo wysoką temp, i zanim leki zaczynają działać wisi mi na cycu.

Bao - moja Ola też nie jest specjalnie gadatliwa, a to dziwne, bo wszyscy w rodzinie cały czas mówimy, zwłaszcza ja
Starszy syn w jej wieku wiele rzeczy nazywał po swojemu, a Ola tylko kilka, może z 10 słów i to max. dwusylabowe. O łączeniu wyrazów wogóle nie ma mowy. I nie martwię się, na razie, ma czas, tak samo jak na nocnikowanie, a potem sznurowanie butów. Najważniejsze jest dla mnie, że wszytko rozumie, a że mało mówi, cóż - może to będzie jej zaletą

Tylkooliwka- dobrej pogody życzę, dużo słoneczka i wypoczynku.

Dzienniki budowy:
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol
http://www.anatol.mojabudowa.pl/

Edytowane przez dusiaka
Czas edycji: 2011-08-07 o 09:45
dusiaka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-07, 09:43   #1255
madziwnia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pl_madzia Pokaż wiadomość
[/COLOR]Madziu Emil się upiera żebyśmy urlopowali u twoich sąsiadow, to jakby jednak się nic nie zmieniło to na kawe lub grila się wproszę(czyt, piwko )
ooo super.. juz bardzo go lubię!!!!!
niech sie upiera ile sił.. a ozatym w kowalewicach kicha:d.. to zadupie tu można pospacaerowac sa sklepy itd..
ale kiedy wy tu bedziecie?? to musimy sie zgrac i jechac do mielna do dziewczyn... oby wypaliło

a tu masz link teraz zbieramy zamówienie na te butki cena powalająca jakies 36 zł netto +23% vat to i tak grosze
ja te botki zapisałam sobie.. oby uzbierali chetnych https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4244

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-08-07, 09:43   #1256
Baobabek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
U Tzta syna jest taka sytuacja właściwie była ale już źle rozwiązana , chłopak nigdy się super nie uczył nie lubił szkoły itp . Zawsze mu mówiłam żeby polazł do technikum jakiegoś samochodowego np bo to lubi . No ale nie mamusia mu kazała iść do ogólniaka , matury nie zdał i jeszcze do tego nie ma zadnego zawodu w tej chwili. A tak by zawód chociaż chłopak miał .
No ale chyba przerośnięta ambicję babka miała i myślała że się zacznie uczyć , jak się tyle lat nie uczył to przecież już nie zacznie .

Bao Twój teść to inna bajka , tylko powiedz jak tu jest że taki ma fajnego syna ? Ale niedawno poznałam kolezanki teścia jest podobny jak TY opisujesz
no właśnie nie mam pojęcia, gdyby nie to, że tż jest podobny do matki to bym pewna była, że go w szpitalu podmienili on jest totalnie inny od swojej rodziny dzięki bogu

Stary 2011-08-07, 12:07   #1257
ania p
Zakorzenienie

Cytat:
no właśnie nie mam pojęcia, gdyby nie to, że tż jest podobny do matki to bym pewna była, że go w szpitalu podmienili on jest totalnie inny od swojej rodziny dzięki bogu
he he jakby był podobny to byś z nim przecież nie była
Ale sa przecież też przypadki że oboje teściowie rĄbnięci a dzieciaki spoko ale co poradzić .
Stary 2011-08-07, 12:40   #1258
pl_madzia
Zakorzenienie

GG do pl_madzia

Cytat:
ooo super.. juz bardzo go lubię!!!!!
niech sie upiera ile sił.. a ozatym w kowalewicach kicha:d.. to zadupie tu można pospacaerowac sa sklepy itd..
ale kiedy wy tu bedziecie?? to musimy sie zgrac i jechac do mielna do dziewczyn... oby wypaliło

a tu masz link teraz zbieramy zamówienie na te butki cena powalająca jakies 36 zł netto +23% vat to i tak grosze
ja te botki zapisałam sobie.. oby uzbierali chetnych https://wizaz.pl/forum/showpost.php?...postcount=4244
Emil ma od czwartku wolne, więc w piątek byśmy byli na miejscu, i nie wiem czy się z dziewczynami nie miniemyNo i oczywiście nasz wyjazd jest uzależniony od pogody, bo jak będzie 15 stopni i deszcz to wole sobie u siebie w domu posiedziećale jakby było już powyżej 18 i ewentualnie przelotny deszczyk to jedziemy.
Buty te wiązane śliczne, ale mam sklep co są po 39,99 i odchodzą koszty przesyłki, więc niebardzo mi się oplaca.

Zna się ktoraś na aranżacji wnętrz chcemy u Eryka w pokoju tak poprzestawiać żeby łóżeczko weszło, bo Eryk cicho śpi, i Erwinowi nikt by nie przeszkadzał, a jednak w sypialni to my się kręcimyi już gorzej bo tz to też z tych co chrapią po piwku I tak dumamy jakby to poustawiac, i nijak nie mamy pomysłu, a jak ktoś się takimi rzeczami na codzień zajmuje to może coś doradzi

Stary 2011-08-07, 15:37   #1259
madziwnia
Zakorzenienie

mADZIA to cie pociesze od czwartku ma być cieplo a weekend upalny

Pola ur. 3 czerwca 2014!
Stary 2011-08-07, 19:46   #1260
aneczkkaa
Zakorzenienie

Hej laseczki

Zbieram sie żeby coś napisać juz dwa dni normalnie nie mam czasu u nas pare dni była ładna pogoda i całe dnie spędzałam praktycznie na dworzu juz chyba koniec sielanki bo jak od 16 zaczeło lać to końca nie widać
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości