Na urlopy wybywamy, lecz o sobie pamiętamy :) - PM 2012 cz. VIII - Strona 27 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-08, 14:14   #781
Jamee
Zakorzenienie

Dot.: Na urlopy wybywamy, lecz o sobie pamiętamy :) - PM 2012 cz. VIII

Cytat:
Napisane przez te_quiero Pokaż wiadomość
Witam!
Chciałam się przywitać ale mi się za 1-razem nie udało :P więc witam się jeszcze raz Mam na imię Karolina i z wielką radością przyłączam się do PMek 2012
Pozdrowionka!

p.s jeszcze raz dzięki gosza, że odpowiednio mnie pokierowałaś
Witaj. Opowiadaj o sobie

Jamee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:15   #782
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maxwelka Pokaż wiadomość

Bransoletka cuuudnaaa

Cytat:
Napisane przez evoonia86 Pokaż wiadomość
śliczna zakochałam sie w bransolecie
mi się też z tego zestawu najbardziej podoba bransoletka. Kolczyki mogły by być dłuższe i mieć większe kryształki ale co tam ważne że chłopak się postarał. Szkoda że ma w tym tyg 2 zmianę i się widujemy tylko na jakieś 10 minut... ale od soboty ma 2 tyg urlopiku to mu jakoś ładnie podziękuję

Cytat:
Witam!
Chciałam się przywitać ale mi się za 1-razem nie udało :P więc witam się jeszcze raz Mam na imię Karolina i z wielką radością przyłączam się do PMek 2012
Pozdrowionka!

witam

Cytat:
przyłączam się
ja też
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:15   #783
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
witaj opowiedz coś więcej o sobie/o Was

---------- Dopisano o 15:13 ---------- Poprzedni post napisano o 15:12 ----------

już dawno się pojawiły
właśnie widzę, że połowie lipca, ale mnie wtedy nie było i dopiero je odkryłam
hihi, czas leci, w przyszłym toku gdy my będziemy za mąż wychodzić będą już PMki2015
Stary 2011-08-08, 14:16   #784
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez baskaeta Pokaż wiadomość
he he ja żyje w innym świecie chyba - tak jak już wcześniej pisałam - sami dbamy o nasze finanse (rodzice ewentualną kopertę wrzuca nam dopiero na slubie - nie zapożyczamy u nikogo) i sami zbieramy na wesele przy odpowiednim planie oszczedzania - da się - jestem żywym przykładem na to nie po to planuję ślub i wesele na 2012 (dwa lata wcześniej) żeby teraz nie zbierać na tą okoliczność i brać od kogoś kasę bo my chcemy to że chcemy oznacza zadbać o to żebyśmy to My byli głównymi sponsorami tej zabawy. Bo to nasz pomysł. Bo my chcemy. Bo my mamy taką a nie inną wizję naszego ślubu.

tak samo z kupnem domu nie potrzebuję pieniędzy z banku żeby coś kupić - lepiej mieć własny plan oszczedzania który będzie o wiele lepszą alternatywą niż kredyt. I da o wiele więcej możliwości niż kredyt.
Tylko koszt wynajmu bardzo często jest równy kosztom jakie ponosisz za spłacanie kredytu. I płacąc komuś za wynajem nie masz z tego nic. A jesli stracisz pracę, to nie płacąc za wynajem też możesz zostać z niczym własnym tak jak przy kredycie.

[1=95a9f5071e7d0cd6ef7dbab 6e353959a34994157_6057de0 215c7d;28624228]Tak, wiem, ja rozumiem działania banku Ale w tym momencie patrzę z naszej strony-kredytobiorców, że szkoda że tego nie robią [/QUOTE]

No niestety każdy bank ma w poważaniu kredytobiorcę i jego lepsze warunki wzięcia kredytu.

Cytat:
Napisane przez gosza_m Pokaż wiadomość

Odnoszę wrażenie, że polski rząd potrafi pomóc finansowo, tym którzy tej pomocy notabene nie potrzebują, a biednym jeszcze zabiera. I tak nie jest tylko z tym rządem, ale ogólnie od lat tak u nas jest.
Obecne działania związane są tylko z tym aby przypodobać się potencjalnym wyborcom (takie jest moje zdanie).

Cytat:

Co kreuje? Nie wiem, pewnie inflacja, ogólny wzrost cen wszystkiego, itd. itp, nie jestem specjalistką. A w porównaniu do samochodów używanych i z salonu masz mieszkania z rynku wtórnego i pierwotnego - z wtórnego zawsze są tańsze, i im starsze, tym tańsze, ale wiadomo, że również jakie czasy, takie ceny.

Nikt Ci nie każe przecież zmieniać pracy jeśli ją lubisz
Tylko, że ja właśnie pisałam o mieszkaniach z rynku wtórnego. Znajoma kupowała mieszkanie w 2004 roku i płaciła około 150 tys. a teraz mieszkanie o tym samym metrażu w tym samym bloku kosztuje prawie 300 tys. zł. Dlaczego za starsze mieszkanie muszę zapłacić więcej o 100% niż 7lat temu? Zastanawiam się za co tak naprawdę płacimy.... bo na pewno nie za jakość

Wiadomo, że nikt mnie nie zmusi do zmiany pracy. Najwyżej TŻ będzie musiał poszukać lepiej płatnej roboty byśmy mieli większą zdolność kredytową
Stary 2011-08-08, 14:16   #785
(kicia)
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez niut0 Pokaż wiadomość
o rany, nie wiedziałam, że już PM 2014 są
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=544590
lada dzień będą i 2015

Stary 2011-08-08, 14:18   #786
te_quiero
Przyczajenie

napewno Wam napiszę tylko teraz akurat spieszę się do pracy do usłyszenia
te_quiero jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:20   #787
evoonia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
lada dzień będą i 2015
oj tak
Stary 2011-08-08, 14:22   #788
melod_y
Zakorzenienie

Hej Wam !
Ja na sekunde... piszę z laptopa taty, a musze powiedziec że go nienawidzę, bo gubi litery i jakos dziwacznie sie na nim pisze... Nie wiem czemu mój nie chce się podłączyć...
Więc na razie mnie nie będzie..

madzia2306 a co sie stało że nie pojechałabyś do tego OLSZTYNA???

Ps. Pozdrowienia już z Wiednia! Ahhh padam na twarz :P

Edytowane przez melod_y
Czas edycji: 2011-08-08 o 14:23
melod_y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:22   #789
jagata
Wtajemniczenie

Cytat:
Chyba większość populacji jest na nie. Ze znajomych to tylko z kuzynką wcinamy lukrecję, reszta towarzystwa się krzywi.
Bo lukrecję się albo kocha, albo nienawidzi
Właśnie co to jest lukrecja? Mi się kojarzy z czymś baaardzo słodkim. A ja takich rzeczy nie trawię (robi mi się niedobrze od przesłodzonych rzeczy)

Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość
Nie no wiesz - mogę sobie mówić, że będzie fajnie i w ogóle, ale ja niestety jestem bardzo podatna na to co mówią moi bliscy i zawsze jest mi przykro i rozpamiętuję jak ktoś gnoi moje przekonania i decyzje Dobrze, że w rozmowie z rodzicami postawiłaś sprawę jasno Życzę Ci byście się we wszystkim dogadywali
Ja raczej jestem pamiętliwa, ale też często rozkładam kazdą sprawę na atomy i zastanawiam się czy dobrze zrobiłam czy jednak nie lepiej było posłuchać się kogoś i zrobić tak jak mi radzono? Szału do tego mogę dostać... TŻ z tym walczy i w niektórych sprawach już się tak tym nie przejmuję. Boję się tylko, że popadnę w skrajność i będę olewać wszystko i wszystkich...

Cytat:
napewno Wam napiszę tylko teraz akurat spieszę się do pracy do usłyszenia
oj, nie zauważyłam kiedy się przywitałaś. Spóźnione: witaj dla Ciebie
Stary 2011-08-08, 14:23   #790
maruda80
Zakorzenienie

(kicia) ty się ciesz że TŻ dobry gust ma...
Śliczny ten komplet.

Mój TŻ niestety to niekoniecznie, zawsze boję się co on tam wymyśli...

więc dyplomatycznie wybrnęłam z kłopotu i powiedziałam że nie lubię biżuterii (co akurat jest prawdą) a jak coś to sama sobie kupuję.

Dla niego jest tylko jedna opcja: byle dużo - od wielkości do wymiaru kamieni.
Zupełnie nie mój gust i styl...

maruda80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:23   #791
baskaeta
Zadomowienie

<papa>

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-08-08 o 14:44
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-08, 14:24   #792
Jamee
Zakorzenienie

Leje u mnie

Stary 2011-08-08, 14:25   #793
gosza_m
Zakorzenienie

GG do gosza_m

Cytat:
Witam!
Pozdrowionka!

Nie ma za co!!!!!
I tutaj witam Cie serdecznie
Udanego dnia w pracy życzę a jak wrócisz to nam opowiesz co nieco

Cytat:
Napisane przez sztuczka_magiczka Pokaż wiadomość
Zgadzam się z każdym słowem, a już w szczególności z tymi pogrubionymi Ja też zapraszam gości bo chcę by nam towarzyszyli w tym szczęśliwym dniu i żeby przy okazji super się pobawili. Prawdą stara jak świat jest to, że jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził Dlatego właśnie podkreślam, że każdy kto ma takie niesamowite "wąty" i problemy, że u kogoś na weselu nie jest tak jak dana osoba by sobie życzyła, powinien najzwyczajniej uszanować wolę, wybory i przede wszystkim gusta i wyczucie smaku Państwa Młodych... Czy prośba o odrobinę akceptacji w tak ważnym dniu to naprawdę zbyt duży ciężar do udźwignięcia?

Haha dokładnie Uczeń przerósł mistrza

PS. Mój były właśnie zmienił status związku na fejsie... z "zaręczony" na "w związku małżeńskim" hihi, coś mi się wydaje że był to cichy ślub cywilny Hehe dziiiiwne uczucie Ale życzę im wszystkiego co najlepsze
To się cieszę, że się zgadzamy.

Oj tam zaraz uczeń przerósł mistrza...
Gdyby mi chociaż tak ładnie szło pisanie pracy mgr jak wyprodukowanie tego posta byłabym niezmiernie szczęśliwa.

Pick me. Choose me. Love me

Kubuś 23.12.15- 19tc
Mateusz 15.03.17- 21tc
Joasia 25.03.18
gosza_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:26   #794
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Gdyby mi chociaż tak ładnie szło pisanie pracy mgr jak wyprodukowanie tego posta byłabym niezmiernie szczęśliwa.
Oj wiem coś o tym

Stary 2011-08-08, 14:27   #795
madzia2306
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez melod_y Pokaż wiadomość
Hej Wam !
Ja na sekunde... piszę z laptopa taty, a musze powiedziec że go nienawidzę, bo gubi litery i jakos dziwacznie sie na nim pisze... Nie wiem czemu mój nie chce się podłączyć...
Więc na razie mnie nie będzie..

madzia2306 a co sie stało że nie pojechałabyś do tego OLSZTYNA???

Ps. Pozdrowienia już z Wiednia! Ahhh padam na twarz :P
melody mój tż miał wypadek, chyba że jechaliście w weekend

10.10.2009r-ZARĘCZENI

JAKO ŻONA

27.12.2011 Egzamin na prawo jazdy zdany za pierwszym podejściem
madzia2306 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:33   #796
tusia_m
Zakorzenienie

Cytat:
To może Gosza przyjedzie pod salę z życzeniami wizażankowymi bo na Twoją salę mam ok 9 km A i Jamee tez tam sie będzie weselić (jak dobrze pamiętam)

Mirek robił focie naszym znajomym. Są bardzo zadowoleni. Swoją drogą bardzo miły gość.
jasne, zapraszam pod salę, będzie mi bardzo miło

Co do Mirka - zgadzam się. Nam tez jego zdjęcia się bardzo spodobały. Facet jest bardzo sympatyczny i miły Myślę, że dobrze nam się będzie współpracowało.
Cytat:
Na powietrzu
w ogóle jaką niektórzy "love boye" potrafią pokazać klasę na basenie... Normalnie pozdrowienia dla pewnego pana z basenu!!!!!!
Wygłupialiśmy się trochę z TŻcikiem, ale oczywiście wszystko w granicach rozsądku. Już chciałam iść na kocyk, a tu TŻcik wziął mnie i fruuuuuu do basenu. Niestety pewien miły i przesympatyczny Czech ułożył sobie ręczniczek na chodniku wokół basenu (a nie na trawce jak wszyscy) i mój plusk do wody spowodował lekkie ochlapanie tegoż uprzejmego pana. Pan ten, nie wiem czy chcąc zaimponować swojej kobiecie zaczął się wydzierać na TŻta, że nie ma zachowywać sie jak kogut na polowaniu. Że powinien przeprosić, itp, itd... Ale TŻ tego zwyczajnie nie słyszał, bo w tym czasie rozmawiał z synem kumpla (który z nami szalał swoją drogą ). Później drażniąc się z synem kumpla TŻ wskoczył do basenu na bombę. I w tym momencie miły pan Czech został ochlapany mocniej. Zaczęła się wiązanka. TŻ nie zwracał uwagi. A ten z tekstem do swojej kobiety, że teraz będzie miał plamy po kroplach wody jak go słońce opali (czy soś w tym stylu, troche czeski rozumiem) i lament bo ręcznik ma mokry
No to mu grzecznie mówię, że jak leży na miejscu przeznaczonym do rozbiegu i skakania to chyba jest świadomy, że czasem może zostać ochlapany i jest sam sobie winny. Oczywiście koleś z pyskiem na mnie, że nie mam mądrować, itp itd. W tym momencie jakas grupka chłopaków przysłuchujacych się naszej "konwersacji" wskoczyła razem na bombę do basenu i opryskała szanownego pana wraz z jego kobietą (mnie też, ale mi to tam nie przeszkodziło). Facet zaczął się wydzierać, a jeden koleś z tej grupki chłopaków powiedział mu, że jak mu się nie podoba, to proszę niech " Ken weźmie swoją Barbie i zmieni miejsce na mniej narażone na chlapanie" Nie no po prostu wszyscy w tym momencie zaczęli sie tak śmiać, że Ken spakował swój mokry od chlapania ręczniczek, wziął swoją Barbie za rękę i poszedł prawdopodobnie do domu. Od tego czasu zabawa była jeszcze lepsza!

Dobra spadam spać, bo w weekend sobie nie pospałam.
hahahha nie mogę Co za koleś
Cytat:
Napisane przez Jamee Pokaż wiadomość
Ja się będę weselić w Dworku Śląskim a ty Tusiu gdzie?
a ja w "Perle" w Krzanowicach
Cytat:
Napisane przez (kicia) Pokaż wiadomość
a wstawiam zdjecia biżuterii ale niestety one w cale nie oddają tego jak ona wygląda na żywo bo tak pięknie się mieni kolorami a i jeszcze mały bonusik dostałam taki do noszenia na co dzień
bardzo ładna!
Cytat:
Napisane przez magdziaS Pokaż wiadomość

Dziewczyny na koniec najważniejsze!! Bardzo Was proszę o kciuki dla mojej chrześnicy Marysi. Pamiętacie opowiadałam Wam jej historię z wypadkiem i to, że jej stan zdrowia nie był później najlepszy. Okazało się niedawno, że trzeba przeprowadzić skomplikowaną operację neurochirurgiczną na mózgu Nie jest to sytuacja zagrażająca życiu, ale zdrowiu tak. Bez operacji dzieciątko miałoby problemy zdrowotne prowadzące do niepełnosprawności . Operacja jest w środę, ale już jutro jadą do szpitala. Gorąco proszę o kciuki, żeby operacja się powiodła i żeby Marysia wróciła do zdrowia
kciuki się trzymają!! Marysia będzie zdrowa, zobaczysz
Cytat:
Napisane przez justyna_g4 Pokaż wiadomość
W końcu się udało!
Obiecane zdjęcia
piękneeeee
Cytat:
Napisane przez madzia2306 Pokaż wiadomość
wróciłam już do domu ale nie będę siedziec w domu tylko umyję włosy potem pojadę do miasta po wyniki badań tżta i na koniec spotkam się z MagdziąS bo nie mogę siedziec sama w domu
witaj nasze "skaczące cycuszki" wróciły

Can you feel the love tonight?
It is where we are...
tusia_m jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:33   #797
evoonia86
Zakorzenienie

Cytat:
Leje u mnie
do mnie chyba zaraz przyjdzie ten deszcz, bo za oknem robi się ciemno
Stary 2011-08-08, 14:35   #798
maxwelka
Zakorzenienie

GG do maxwelka Send a message via Skype™ to maxwelka

Cytat:
odpowiedź: Rózne są sytuacje w życiu i różnie trzeba postępować. 10 lat wystarczy na dom. Pięć na uzbieranie pieniędzy na mieszkanie. Dla Twojej wiadmości stolyca nie nalezy do najtańszych miast i jestem bardzo dobrze zorientowana w rynku kredytowym

Przepraszam, chyba jeszcze trochę...

No chyba już.

Żeby mieć pieniądze na mieszkanie, które kupuję w kredycie, odkładając, jak mówisz, "5 lat", musiałabym odkładać 7583 zł miesięcznie czyli... więcej niż zarabiamy razem z TŻtem. Jestem z Warszawy i akurat tak się składa, że znam ten rynek. Dzięki za takie rady, bardzo praktyczne.
maxwelka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:36   #799
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tusia_m Pokaż wiadomość

a ja w "Perle" w Krzanowicach
Jak będę w tym dniu u TŻta to na pewno zajrzę sobie do środka żeby zobaczyć jak tańcujesz

Tusiu a skąd jesteś?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-08-08, 14:40   #800
baskaeta
Zadomowienie

Cytat:

Przepraszam, chyba jeszcze trochę...

No chyba już.

Żeby mieć pieniądze na mieszkanie, które kupuję w kredycie, odkładając, jak mówisz, "5 lat", musiałabym odkładać 7583 zł miesięcznie czyli... więcej niż zarabiamy razem z TŻtem. Jestem z Warszawy i akurat tak się składa, że znam ten rynek. Dzięki za takie rady, bardzo praktyczne.
NIE ZNASZ MNIE I NIE ZNASZ MOICH DOCHODÓW więc nie wiem z czego się śmiejesz

Edytowane przez baskaeta
Czas edycji: 2011-08-08 o 14:41
baskaeta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-08, 14:40   #801
(kicia)
Zakorzenienie

u mnie od kilku godzin jest pochmurno i co jakiś czas pada

Stary 2011-08-08, 14:42   #802
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
NIE ZNASZ MNIE I NIE ZNASZ MOICH DOCHODÓW więc nie wim z czego się śmiejesz
Ty też nie znasz nas ani naszych sytuacji a od razu stwierdziłaś, że wzięcie kredytu to pójście na łatwiznę.

Stary 2011-08-08, 14:43   #803
maxwelka
Zakorzenienie

Cytat:
Ale znam swoje, które i tak są bardzo wysokie jak na ludzi w moim wieku i z moim stażem pracy i wykształceniem. A zdaje się, że rady, które dajesz, są uniwersalne (przynajmniej tak brzmią), więc pokazuję Ci, że normalnego szarego Polaka zwyczajnie nie stać na Twoje rozwiązania, bo są kompletnie nierealne.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-08, 14:43   #804
niut0
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, ze dziewczyny tutaj mówiły o standardowych zarobkach. A Ty mówiłaś ściśle o sobie - ale nie widziałam, żebyś gdzieś to zaznaczyła. Jeżeli zarabiasz 9-10tys to można tylko pogratulować, ale chyba nie sądzisz, że wszystkie PMki tutaj tak zarabiają? Stąd też kredyty. Gdyby mogły uzbierać kasę na mieszkanie w przeciągu 5 lat to pewnie by to zrobiły. A Ty zasugerowałaś, że każdy może to zrobić.
Stary 2011-08-08, 14:44   #805
maxwelka
Zakorzenienie

Cytat:
Ty też nie znasz nas ani naszych sytuacji a od razu stwierdziłaś, że wzięcie kredytu to pójście na łatwiznę.
Touché!
Stary 2011-08-08, 14:47   #806
evoonia86
Zakorzenienie

powiem tak- jeśli kogoś stać na odłożenie na mieszkanie/dom i kupienie go za gotówkę to gratuluje i po cichu zazdroszczę jeśli ktoś zarazbia tyle ile zarabi i bierze kredyt to jego wola i wybór, który należy uszanować i życzyć, żeby jak najszybciej udało mu się spłacić.
takie jest moje zdanie
Stary 2011-08-08, 14:49   #807
kooocur
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko, że tu chyba nie chodzi o Ciebie..doradzasz na forum wiec innym ludziom...baa piszesz, że są leniwi i szukaja prostych rozwiazań!

Niestety ale mało par zarabia 5 tys zł miesiecznie..przynajmniej wśród moich znajmych.

i liczmy mieszkanie za 300 tyś : 5 lat = 60 tys rocznie
60 tyś:12 miesiecy= 5 tyś.....

Ciekawe za co maja żyć? Może jeszcze z dzieckiem też maja się wstrzymywac do 50tki bo wtedy bedzie ich stać....?

Kobieto może Ty dobrze zarabiasz i chwałą Ci za to, ale nie pisz głupot na forach publicznych

Poza tym jesli tak dobrze zarabiasz to tym bardziej wziełabym kredyt. Po 5 latach bys miała spłacony..i mogłabyś w tym czasie (tych 5 lat) juz ładnie sobie mieszkano urzadzić

Jestem odbiciem Twojego serca, mamo!

Synuś
kooocur jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-08-08, 14:52   #808
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
powiem tak- jeśli kogoś stać na odłożenie na mieszkanie/dom i kupienie go za gotówkę to gratuluje i po cichu zazdroszczę jeśli ktoś zarazbia tyle ile zarabi i bierze kredyt to jego wola i wybór, który należy uszanować i życzyć, żeby jak najszybciej udało mu się spłacić.
takie jest moje zdanie
A jakby tak wszyscy oszczędzali do skarpety to banki by pozamykano

Stary 2011-08-08, 14:53   #809
evoonia86
Zakorzenienie

Cytat:
A jakby tak wszyscy oszczędzali do skarpety to banki by pozamykano
ale za to możnaby było zbić niezły biznes na skarpetach
Stary 2011-08-08, 14:54   #810
Jamee
Zakorzenienie

Cytat:
ale za to możnaby było zbić niezły biznes na skarpetach

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości