Pielęgnacja loków, loczków i fal - wszystkie części - niech się kręcą! - Strona 1310 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Notka

Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-10, 15:09   #39271
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII

Hej, hej

Eloe - dzięki serdeczne za rady, muszę znaleźć warunki, żeby lepiej obfotografować swoje włosy, ale jak je zrobię to z pewnością wrzucę do któregoś wątku (jest chyba osobny do tego celu) i poproszę o radę.

Nie mam pojęcia, jaką mam porowatość. Włosy ciężko zmoczyć i jednocześnie ciężko utrzymać nawilżenie. Muszę wymyślić porządne zabezpieczenie, ale na razie jest ciężko. Pomaga parafina dodana do odżywki do spłukiwania, ale przeczytałam, że różnie bywa z jej zmywalnością, więc chwilowo odłożyłam ją na półkę. Naturia jest fajna w minimalnej ilości i użyta do reanimacji włosów natomiast jako odżywka b/s prostuje loki - dokładnie tak, jak dziewczyny wcześniej tu pisały. Muszę polegać na balsamie FC no i że ulubione odżywki emolientowe d/s choć trochę "załatają" dziury aaaa i przecież płukankę z cytryny mogę zrobić...

Dzisiaj planuję połazić z henną na głowie Ostatnio zrobiłam sobie mieszankę henny, maski L'biotiki z miodem i żelu aloesowego Gorvity i łaziłam tak kilka godzin. Tak a propos Gorvity, ich żel aloesowy jest ok, ale zdecydowanie wolę Panthenol - nie wiem czemu, ale jakoś w bardziej widoczny sposób poprawia nawilżenie. Używam go w różnych konfiguracjach, jako dodatek do czegoś (do henny, odżywki d/s, odżywki b/s, nawet raz do oliwy dodałam) lub solo, zawsze jest fajnie
Stary 2011-08-10, 15:27   #39272
martusia1234
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MgielkaM Pokaż wiadomość
Martusia ja tez wolałabym takie przyjęcie weselne... ale mój TZ lubi wesela, takie tradycyjne ... dla mnie to trochę męczrnia bedzie... nienawidzę wesel - szczerze nie znoszę!
Nie martw się, zawsze możesz wytargować drobne, ale istotne zmiany. Zamiast wódki-wino, zamiast keyboardu udającego wszystkie instrumenty- zespół (jest sporo zespołów w których grają muzycy po AM), listę dań skrócić o połowę, tort bez masy cukrowej, do tego wybrać dobrego wodzireja i ustalić z nim zabawy, które akceptujesz. I już jest super!

Cytat:
Już widzę, ze po dzisiejszym myciu jakaś klapa będzie. Prawa strona juz praktycznie sucha i ptaktycznie prosta
Nie martw się! Ostatnio było pięknie.
Szukałaś chyba suszarki z dyfuzorem, prawda? A patrzyłaś na stronę rtv euro agd? Też się przymierzam do zakupu, bo moja stara suszarka nie ma ani dyfuzora, ani chłodnego nawiewu, ani jonizacji. Ot taki stary grzyb. Babyliss taki, jak ma Eloe kosztuje tam 199zł.

Cytat:
Napisane przez Eloe77 Pokaż wiadomość
Na pewno nie będzie tak źle, przeciwnie, wszystko będzie zgodnie z oczekiwaniami. Zobaczysz
Ślub z pewnością, ale pierwsze dni w pierwszej pracy świeżo po studiach to dopiero jest przeżycie.
martusia1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 15:37   #39273
Eloe77
MatkaPrzełożonaCurlitanek

Cytat:
Napisane przez malgosia86 Pokaż wiadomość
Ciekawa jestem, czy mój szampon marchewkowy dla dzieci będzie wydajny
Po 2 razach już widać różnicę? Hmm
Jeszcze nie stosowałam, w ogóle go nie widziałam Zwykle nie zwracam uwagi na produkty typu szampon, więc pewnie dlatego.
Jednak dość zachęcająco o nim piszesz.
Tymczasem się zahelfowałam i zakupiłam moją pierwszą Vatikę. Zaszalałam nieco, ale myślę, ze warto. będzie hennowanie
Cytat:
Jednak są to kosmetyki wyprodukowane w USA i składy też mają amerykańskie, stąd moje wątpliwości, jak je zakwalifikować
Tak, jednak skoro możemy je tutaj kupić, to kwalifikujemy - przynajmniej w analizach - jako polskie. A skład amerykański potraktujemy po prostu jako dewiację dostępną na dany rynek.
Inaczej zacznie się robić galimatias. W końcu coraz więcej produktów można kupić w kraju John Masters i gdybyśmy tak wyszczególniały kto, co i gdzie, to same miałybyśmy mętlik
Cytat:
Widziałam Tigi, ale było z silikonami albo dość drogie
Tigi jest zawsze niezgodne z cg I zwykle wychodzi drogo. Ale w przypadku LP&P warto.
W TKMaxxx nie ma specjalnego wyboru kosmetyków, więc YTC nie ma co się spodziewać. Chociaż może kiedyś?
Cytat:
Rozglądałam się za sukienkami, ale ceny były takie same jak w innych sieciówkach. Może miały lepszą jakość, ale cena, jak za ubrania dość wysoka. Zwłaszcza, że nastawiłam się, że w tym sklepie będzie taniej
Własnie - jakość... Choćby to, ze za 100 zł rzadko kiedy kupisz sukienkę na podszewce. Tymczasem w TKMaxxx owszem. A podszewka pod porządną sukienkę to moim zdaniem podstawa. Szkoda, ze wiele sieciówek o tym zapomniało
Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Eloe - dzięki serdeczne za rady, muszę znaleźć warunki, żeby lepiej obfotografować swoje włosy, ale jak je zrobię to z pewnością wrzucę do któregoś wątku (jest chyba osobny do tego celu) i poproszę o radę.
proszę uprzejmie. czekam zatem na zdjecia i pytania.
Dziewczyny na pewno tez chętnie obejrzą i pomogą
z porowatością nie ma co się spieszyć. Obserwuj włosy, testuj, kombinuj. To przyjdzie z czasem.

Ja lecę miłego popołudnia

Dziennik, FAQ, pigułka wiedzy i pielęgnacja - wszystko o kręconych naturalnie włosach!

MÓJ IDEAŁ

Eloe77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 16:12   #39274
MgielkaM
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez martusia1234 Pokaż wiadomość
Nie martw się, zawsze możesz wytargować drobne, ale istotne zmiany.
na pewno będę próbowałą zrobic z tego znośna dla siebie okazję. Mam swoje widzi mi sie i miejmy nadzieję wiekszość spełnię... (m.in chce tate prowadzącego mnie do ołtarza bo to śliczny symbol mam nadzieję, że to nie bedzie jakiś problem i chce żeby ślubu udzielił mi wujek, bo mam wujka księdza... pierwszą piosenkę dość nietypową itp zobaczymy jak to wyjdzie)
Cytat:
Nie martw się! Ostatnio było pięknie.
nooo teraz przed stylizacją było średnio fajnie... teraz schnę z żelem na włosach. odgniotę i zobaczymy.
Cytat:
Szukałaś chyba suszarki z dyfuzorem, prawda? A patrzyłaś na stronę rtv euro agd? Też się przymierzam do zakupu, bo moja stara suszarka nie ma ani dyfuzora, ani chłodnego nawiewu, ani jonizacji. Ot taki stary grzyb. Babyliss taki, jak ma Eloe kosztuje tam 199zł.
jasne ze widziałam, ale u mnie nie ma w miescie i nie ma w sklepie internetowym ich więc mi nie przywiozą. Miała mi ja kupic koleżanka w Krakowie ale mają tam ostatnią sztukę więc pewnie powystawową. A ja dopłaciłam 25zł i bede miała ze sklepu internetowego który towar ma bezposr od producenta. I do Paczkomatu jeszcze nei obsługiwałam tego ustrojstwa więc trochę mnie stresuje ten aspekt, no ale oby wszystko było ok!

Cytat:
Ślub z pewnością, ale pierwsze dni w pierwszej pracy świeżo po studiach to dopiero jest przeżycie.
dasz radę oby wszystko było jak najbardziej ok

It is NOT an addiction - It's a hobby!!!

...

And when your heart begins to bleed
You're dead, and dead,

and dead -- indeed.
MgielkaM jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 16:30   #39275
justynka333
Wtajemniczenie

GG do justynka333

Cytat:

Justynka333 witaj A pokażesz nam swoje włosy?
Moje loczki są takie sobie .Włosy zaczęły mi się kręcić jakieś dwa lata temu.Zazwyczaj stosowałam szampon, odżywkę do spłukiwania plus nawilżająca odżywka w mgiełce, myję je co drugi dzień.Do stylizacji czasem lakier.Włosów nie czeszę robię tylko przedziałek, resztę załatwiam za pomocą rąk.Nie używam suszarek,lokówek,prostown ic.Farbuje je co trzy miesiące.Kolor naturalny średni blond.
Cytat:
Napisane przez anoska Pokaż wiadomość

o, jestem to dość długo i pierwszy raz słyszę o tej masce

Anoska Maskę znalazłam czytając wiadomość https://wizaz.pl/forum/showpost.php?p=15341114 w podpunkcie Oczyszczanie włosów i skalpu https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=5040 punkt 9) Profis - Coco Mask - Maska kokosowa analiza zdjęcie .Jutro zachaczę też o Rossmanna
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg dsc01144a.jpg (49,7 KB, 64 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1686.jpg (74,2 KB, 49 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_1695.jpg (53,6 KB, 46 załadowań)
06.06.2015 II kreski
06.02.2016 Jakub Andrzej syn Justyny i Michała
14.12.2016 II kreski
16.08.2017 Barbara Maria córka Justyny i Michała
justynka333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 16:47   #39276
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez *Basia* Pokaż wiadomość
Nie zauważyłam skąd zamawiasz. Ja mam FEOG z ZSK. Jest bardzo dobry.
z mazideł

Cytat:
Napiszę tutaj, bo może przyda się dziewczynom - czytuję czasem o tych Grouponowych zakupach w wątku o fryzjerach z Wrocławia i widzę, że różnie z zadowoleniem.
Na pewno nie można oczekiwać cudów - trzeba dokładnie przeczytać i potem potwierdzić przy umawianiu się na spotkanie. Zdarza się, że nie dostajemy tego, co było w kuponie (kiedyś był artykuł, że Groupon co innego ustalił z fryzjerem, a co innego opublikował), normalne jest też, ze gdy jest wiele kuponów do realizacji, to nie będziemy przyjęte od razu.
Ja poluję na kurs prawa jazdy

Cytat:
Jak dla mnie FEOG, ale to na ZSK. Z mazidlanych wzięłabym ten
Właśnie widziałam, że większość ma chyba ten FEOG, ale na mazidłach go nie ma więc nie wiedziałam, który z tamtych 3 byłby najlepszy.
Jeśli zdecyduję się na konserwant, to wezmę ten co mówisz

Pracuję nad sobą
nusia114 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 17:26   #39277
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Z krótszymi włosami niestety tak jest, że rano nie zawsze chce im się wyglądać tak jak chcemy (przynajmniej ja tak mam)
Jak upięłaś?
A taki bałagan z opaską, kaczkom się podobało :P
Cytat:
Nie lubię, gdy w sklepie ubrania powieszone są byle jak, nielogicznie. Ja muszę mieć wszystko tematycznie, kolorystycznie i niedużo
A jak za duży wybór to wychodzisz? Bo ja tak :P
Cytat:
Widziałaś już chyba moje włosy? Gdyby nie awaria wizażu dużo by tu było moich zdjęć
No właśnie nie
Nie wiem jakie sobie wyobrażałam, ale ładne i w świetnej formie

Dopiero wróciłam z pracy :/ Jeśli nie zasnę nad obiadem - spróbuję coś poreanimować
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie607.jpg (49,2 KB, 66 załadowań)

AjriszMarta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 18:13   #39278
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Basia no ja zobaczę jak mi to będzie wychodzić. Jak będę miała suszarkę to może inaczej trochę będzie. To teraz musze 3h siedziec bo włosy schną
No tak, długie schnięcie włosów to prawdziwa zmora.
Z suszarką na pewno będzie lepiej. Wolę suszarkę niż naturalne schnięcie (szybciej, wygodniej, większa objętość)
Cytat:
Nie da się jeździć w zwykłym polarze - jedziesz, to za gorąco; stoisz, zaraz robi się zimno.
Hmm, szukam czegoś takiego. A skoro tam najtaniej, warto pozaglądać.

Cytat:
To wracaj do cg
Chcę, ale muszę zużyć to co nakupiłam (powoli dam radę)
Cytat:
Jestem okropna. Własnie zamówiłam hennę i nie tylko na helfach...
Zaraz okropna, jestem niezmiernie ciekawa efektów
Cytat:
Napisane przez martusia1234 Pokaż wiadomość
Trzymam kciuki i gratuluję nowej pracy

Zachorowałam na Johna Mastersa. Wymyśliłam, że kupię coś do spółki z siostrą.
No i nie było kremów stylizacyjnych z vatiki. Ale uparłam się, gdzieś
w Częstochowie muszą być.
Kupiłam za to żel aloesowy z gorvity (oczywiście przez przypadek, stał sobie w moim sklepie z ziołami). TŻ już się przydał dziś, więc nie jestem egoistką.

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:07 ----------

Cytat:
Napisane przez AjriszMarta Pokaż wiadomość
A taki bałagan z opaską, kaczkom się podobało :P
Mnie tez

Cytat:
A jak za duży wybór to wychodzisz? Bo ja tak :P

Tak. Mam swoje dziwactwa.
Są sklepy, do których wchodzę tylko w moim rodzinnym mieście (w innym nie wejdę), albo kiedy w mieście jest więcej sklepów jednej marki - mam swój ulubiony, do innych nie zaglądam (nawet jeśli jest po drodze).
Nie wchodzę do wielkich sklepów, gdzie ubrania leżą na podłodze (kiedyś chodziłam i zbierałam). Ale nie cierpię też sklepów, gdzie od drzwi bije przerost formy nad treścią i wisi 3 rzeczy na krzyż za kolosalne pieniądze.
A tak poza tym jestem w stanie wydać każdą kwotę na ubrania, robię to baaaaaardzo spontanicznie.

*Basia* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 18:26   #39279
martusia1234
Raczkowanie

Cytat:

Trzymam kciuki i gratuluję nowej pracy
Dziękuję bardzo, choć to na razie tylko staż podyplomowy.
Stary 2011-08-10, 18:50   #39280
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Jestem okropna. Własnie zamówiłam hennę i nie tylko na helfach...
Super od 3 dni zabieram się do złożenia zamówienia na mazidłach, BU...

Cytat:
Będą Na włosach nie mam grama zagranicznych kosmetyków Poniżej opisałam, co wtedy nałożyłam.
Teraz robię sobie przerwę od zagranicznych kosmetyków*, bo nie mam ich aż tylu żeby stosować na zamianę cały rok i żeby się one włosom nie znudziły
*nie licząc serii Yes To, bo ją stosuję; ale nie wie, czy traktować je jak polskie kosmetyki czy jak zagraniczne?
O widzisz, widzisz? muszę kupić te CJ i inne to przeznaczenie
Szukam tej promocji Yes To w Sephorach poznańskich...obdzwoniłam kilka, wyprzedane wymiecione, nie ma. Maskę YTC mam i dziś ją chyba nałożę...leży biedna od zimy, jeszcze nie otworzyłam jej nawet...

Cytat:
Zachorowałam na Johna Mastersa. Wymyśliłam, że kupię coś do spółki z siostrą.
No i nie było kremów stylizacyjnych z vatiki. Ale uparłam się, gdzieś
w Częstochowie muszą być.
Kupiłam za to żel aloesowy z gorvity (oczywiście przez przypadek, stał sobie w moim sklepie z ziołami). TŻ już się przydał dziś, więc nie jestem egoistką.
Tak. Mam swoje dziwactwa.
Są sklepy, do których wchodzę tylko w moim rodzinnym mieście (w innym nie wejdę), albo kiedy w mieście jest więcej sklepów jednej marki - mam swój ulubiony, do innych nie zaglądam (nawet jeśli jest po drodze).
Nie wchodzę do wielkich sklepów, gdzie ubrania leżą na podłodze (kiedyś chodziłam i zbierałam). Ale nie cierpię też sklepów, gdzie od drzwi bije przerost formy nad treścią i wisi 3 rzeczy na krzyż za kolosalne pieniądze.
A tak poza tym jestem w stanie wydać każdą kwotę na ubrania, robię to baaaaaardzo spontanicznie.

kocham Cię!

"Świat przeszkadza mi w życiu."
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 20:12   #39281
nusia114
Zadomowienie

Wstawiam zdjęcia namęczyłam się z nimi jak nie wiem, wizaż był dziś przeciwko mnie ale się udało.
Zdjęcia nieciekawe, bo to po tym myciu kiedy nałożyłam mniej żelu oto efekty
1,2,3 - od razu po spaniu
4,5 - kilka godzin po porannej reanimacji, albo raczej próbie reanimacji ego suszu
6,7,8 - następnego dnia po spaniu

puch jak cholera i ogólnie nieciekawie
musicie mi wybaczyć jakość, wygodniej było mi sięgnąć po telefon niż aparat
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20110807121.jpg (144,1 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110807122.jpg (151,4 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110807124.jpg (114,2 KB, 24 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110807125.jpg (130,5 KB, 45 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110807127.jpg (171,4 KB, 34 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110808131.jpg (149,8 KB, 23 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110808132.jpg (143,0 KB, 33 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110808133.jpg (172,1 KB, 52 załadowań)

Pracuję nad sobą
Stary 2011-08-10, 20:28   #39282
Charlotta_Charlotta
Raczkowanie

Kochane dziekuje za odzew
Garnier-a Neril uzywalam zanim bylam CG i nie zauwazylam efektow.
Ohh, może faktycznie jestem uczulona na Issane? tylko zakupilam z 5 opakowan trzeba ją jakos wykorzystać
Nie wiem czy ilosc wypadanych wlosow jest porownywalna sprzed przejsciem na metode CG, ciezko mi ocenic, ale zdecydowanie mniej wlosow wypadalo podczas mycia skalpu szamponem. Wlosy wypadaja roznej dlugosci,a jak sa mokre (zaraz po umyciu), nieodcisniete to widac na srodku gdzie niegdzie przeswity i dopiero jak wyschna to sie jakos gubi
Na razie jeszcze jakis czas bede myla Isana (przynajmniej zeby jedno opakowanie zuzyc), mniej bede "tarła" nią o skalp i zobaczymy jak to bedzie

Pozdrawiam
Charlotta_Charlotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 20:28   #39283
eiri
Wtajemniczenie

GG do eiri

Cytat:
Napisane przez nusia114 Pokaż wiadomość
Wstawiam zdjęcia namęczyłam się z nimi jak nie wiem, wizaż był dziś przeciwko mnie ale się udało.
4,5 - kilka godzin po porannej reanimacji, albo raczej próbie reanimacji ego suszu

Prześliczne masz te loczki wzięłabym razem z puchem
Stary 2011-08-10, 20:38   #39284
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Charlotta_Charlotta Pokaż wiadomość
Kochane dziekuje za odzew
Garnier-a Neril uzywalam zanim bylam CG i nie zauwazylam efektow.
Ohh, może faktycznie jestem uczulona na Issane? tylko zakupilam z 5 opakowan trzeba ją jakos wykorzystać
Nie wiem czy ilosc wypadanych wlosow jest porownywalna sprzed przejsciem na metode CG, ciezko mi ocenic, ale zdecydowanie mniej wlosow wypadalo podczas mycia skalpu szamponem. Wlosy wypadaja roznej dlugosci,a jak sa mokre (zaraz po umyciu), nieodcisniete to widac na srodku gdzie niegdzie przeswity i dopiero jak wyschna to sie jakos gubi
Na razie jeszcze jakis czas bede myla Isana (przynajmniej zeby jedno opakowanie zuzyc), mniej bede "tarła" nią o skalp i zobaczymy jak to bedzie

Pozdrawiam
A gdzie mieszkasz? Może jest ktoś w pobliżu Ciebie kto by odkupił albo kiedyś pisałyśmy o wykorzystywaniu odżywek do golenia wspaniała sprawa

Cytat:
Napisane przez eiri Pokaż wiadomość
Prześliczne masz te loczki wzięłabym razem z puchem
dziękuję aczkolwiek na zdjęciach wyglądają chyba lepiej jakoś niż w rzeczywistości, a walkę z puchem toczę już długo, ale nie ma na niego sposobu

Pracuję nad sobą
Stary 2011-08-10, 20:55   #39285
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Zdjęcia nieciekawe, bo to po tym myciu kiedy nałożyłam mniej żelu
Kochana - jak dla mnie możesz mieć nawet gumę na czole, gniazdo z pisklętami i nie wiem co jeszcze a i tak uważam że masz przepiękne włosy!!

Stary 2011-08-10, 21:26   #39286
Rybiorek
Zakorzenienie

Cytat:

Cytat:
Kochana - jak dla mnie możesz mieć nawet gumę na czole, gniazdo z pisklętami i nie wiem co jeszcze a i tak uważam że masz przepiękne włosy!!

zgadzam sie z AjriszMarta, sa piekne tylko nie trafilas na kosmetyki ktore naprawde nawilzaja, gdyby te loki byly nawilzone ilosc zelu bylaby ok

a moze powinnas przemeblowac pielegnacje skoro nie pomaga, cos dodac, cos zmienic, moze kolejnosc, moze inne kosmetyki. A moze powinnas zaczac o nie dbac tak jak Afroamerykanki.
Blog fotografa
Poza pracą fotografa
Rybiorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 21:34   #39287
Helge Wodnica
Raczkowanie

Puk, puk. Można?

Mam kręcone włosy. Szczotkę wyrzuciłam do kosza około 12 lat temu. Grzebienia używam średnio raz na tydzień, kiedy mam na włosach odżywkę.

Zanim dokonałam przełomowego odkrycia "nie rozczesuj włosów na sucho", było strasznie, było śmiesznie. Moje włosy nigdy proste nie były. Zawsze gdzieś się wywijały, podręcały. Od wczesnych lat dziecięcych rosłam ze 100% pewnością, że JA MAM KRĘCONE WŁOSY.

Ja = kręcone włosy.

Te włosy są częścią mnie. Słońce rano może nie wzejść, a ja i tak będę mieć kręconą łepetynę. Dzień w dzień. Zwariować można

Mam tyle do napisania, że nie wiadomo od czego zacząc.
W telegraficznym skrócie...
Przedszkole- spoko. Krótkie, delikatne włosy. Kosmyki na końcach powywijane. W podstawówce po podcięciu i pocieniowaniu po pierwszej komunii pojawiają się zakrętasy. Od 4 klasy zaczynają się stogi siana. Susz, busz, kołtun, dzika afryka. Rozczesywanie na sucho, mycie szarym mydłem, zero odżywki, porozdwajane wszystkie końcówki. Zaczyna się problem ze suchą skórą głowy. Cały czas włosy kontrolowane warkoczem, czasem kucyk. Obustronna nienawiść. Przy rozczesywaniu niejednokrotne szlochy z wściekłości, bo nie dawałam sobie rady z ich ujarzmieniem. Rosłam, a mój problem ze mną, a wokół żadnej pomocnej dłoni. Ja jestem kręcona po tatusiowi, a tatuś po babci. Mamusia prostowłosa, więc któż doradzi?

Stylizacja wyglądała tak: umyć, wysuszyć (schły zawsze naturalnie, na szczęście), rozczesywać póki nie wyskną, spiąć, przyklepać aby nie sterczało.

Od 2 klasy liceum, zaczyna się okres bezszczotkowy. No, wtedy włosy i ja odetchnęliśmy z ulgą. Być może pojawiła się jakaś odżywka, pianka do włosów ( raczej podbierane mamie).

Sprzed 2005 roku pamiętam zielonego Sunsilka (taki jakiś średni był, ponownie nie kupiłam), maseczkę Wax (ktora spowodowała mega "łupież").

Po 2005 roku mam jako taki obraz, co stosowałam na wlosy i co z nimi robiłam, bo zaczęłam swoją pierwszą pracę i zapisywałam na co przepuściłam pieniądze

Zaczęłam romansować ze silikonami, ktore były w drogeryjnych produktach( różne takie, nie będę się rozpisywać). Pierwsze wizyty u fryzjera na podcieniowanie. Włosy miałam prostowane tylko 3 razy w życiu, właśnie u fryzjera. Po trzecim razie powiedziałam sobie, nigdy w życiu. Takim kosztem? Kiedy suszyła mi włosy na szczotce, to musiałam się obiema rękami przytrzymywać fotela, żeby mi głowy nie urwała. I ta wilgoć, wpychana przeze mnie na siłę w każdy włosek, ulatująca w kosmos, kiedy prostownica jeżdziła po nich wte i wewte. Po godzinie i tak mi się robiła fala

Uuuu. Farbowanko, też było, głównie szampon koloryzujący Palette. Z przerwami ze trzy lata coś tam kolorowałam. Od 2007 noszę swój, własny, osobisty kolor.

Od 2007r. unikanie SLS/SLES. Bo są "be". Wybieranie delikatnych szaponów dla dzieci typu Hipp, Babydream, Nivea.

Przełom 2008 roku to początek kulawej Curly Girl. Całkowite odstawienie silikonów, brak alkoholu w produktach do stylizacji. Próba mycia odżywką, nie spasowało więc zaprzestałam.

W sumie zawsze najważniejsze było schnięcie. Jeśli dobrze się skręciły podczas wysychania to był git. Stylizotator nakładałam na bardzo mokre włosy, i tylko raz.

Od lipca tego roku zgłebiam tajemne CG.

Generalnie czuję, że moje włosy są jakieś smętniejsze, że lepiej się kręcily "kiedyś". Podejrzewam nie domywanie polimerów przez łagodnie szampony dla dzieci, bo sls stosowałam bardzo, bardzo rzadko.

W dalszym ciągu mam problem ze suchym skalpem.

Zakupiłam wór odżywek. Szykuję się do napadu na helfy albo mazidła. W końcu kupiłam suszarkę z dyfuzorem! Yeee!

Czytam forum. Sprawdzam składy wszystkiego co ładuję na włosy. Wiem jak się obchodzić z moimi włosami, ale nie wiem co lubią.

Żel lniany jest boski.

I tak nie napisałam tyle co chciałam.
Lecę się dyfuzować

Pozdrawiam.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg PICT5251.jpg (126,1 KB, 108 załadowań)
Stary 2011-08-10, 21:54   #39288
nusia114
Zadomowienie

Cytat:
Jej, miło słyszeć

Cytat:
Napisane przez Rybiorek Pokaż wiadomość
zgadzam sie z AjriszMarta, sa piekne tylko nie trafilas na kosmetyki ktore naprawde nawilzaja, gdyby te loki byly nawilzone ilosc zelu bylaby ok

a moze powinnas przemeblowac pielegnacje skoro nie pomaga, cos dodac, cos zmienic, moze kolejnosc, moze inne kosmetyki. A moze powinnas zaczac o nie dbac tak jak Afroamerykanki.
Staram się znaleźć swój idealny zestaw, ale mam wrażenie, że cokolwiek bym nie zrobiła, to włosy cały czas są takie same. Z resztą ciężko cokolwiek stwierdzić, bo moje włosy zawsze miały różne 'fazy', czyli np. przez 2 tygodnie nie układały się w ogóle, nie były podatne na żadne kosmetyki, żele ani nic (niezależnie od ilości ), a potem przez następne 2 wystarczyła odrobina kosmetyku żeby je okiełznać i przyznaję, że przez wakacje nie dbam o nie tak jak powinnam, bo po prostu nie mam czasu w roku szkolnym też nie zapowiada się żebym miała czas na rozpieszczanie ich, no ale jednak staram się jak mogę, minimum raz w tygodniu jakaś maska, na końcówki nakładałam oliwę, teraz krem z biedronki, bo w końcu go mam, mam też różne odżywki i próbuję używać ich naprzemiennie żeby zobaczyć jakąś różnicę
No i teraz przymierzam się do zamówienia na mazidłach, liczę że to mógłby być strzał w dziesiątkę, no ale okaże się

Pracuję nad sobą
Stary 2011-08-10, 21:58   #39289
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Helge Wodnica Pokaż wiadomość
Puk, puk. Można?
Umarłam i jestem w zakręconym niebie Pewnie na ulicy nie dałabym Ci przejść spokojnie
I osobisty kolor też piękny
Cytat:
Generalnie czuję, że moje włosy są jakieś smętniejsze, że lepiej się kręcily "kiedyś". Podejrzewam nie domywanie polimerów przez łagodnie szampony dla dzieci, bo sls stosowałam bardzo, bardzo rzadko.
Też tak podejrzewam. Z SLS jak z peelingiem twarzy - nawet na najwrażliwszej czasem trza
Cytat:
Żel lniany nakładasz? Albo aloesowy? Np rozcienczone wodą w psikdełku i po skalpie w razie potrzeby.

Zaglądaj i wrzucaj zdjęcia ile się da Takich piękności nigdy dość

Stary 2011-08-10, 22:02   #39290
aktogimka
Zakorzenienie

Cytat:
Kupiłam za to żel aloesowy z gorvity (oczywiście przez przypadek, stał sobie w moim sklepie z ziołami).
Daj znać, jak sprawuje się ten żel. Mam go w koszyku na dozie i mnie kusi.
Cytat:
Czad!
Cytat:
Puk, puk. Można?
Ładna opowieść. Czytało się z zapartym tchem. Podobają mi się te Twoje ruloniki i sprężynki na głowie.

Rozmyślam, czy nie zmoczyć trochę włosów i nie pójść spać w koszulce na głowie. Ciekawa jestem, czy rano byłoby coś pofalowane, czy standardowo proste.

Edytowane przez aktogimka
Czas edycji: 2011-08-10 o 22:04
aktogimka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 22:05   #39291
DMkAnia
Strażnik Wizażu

Cytat:
Wstawiam zdjęcia
ja chcę tyle włosów dostałam kulkę od Ciebie...

Cytat:
Puk, puk. Można?
...a Ty mnie zabiłaś oddawaj z 5 pukli
Podziel się z nami, co stosujesz te włoski takie nawilżone...
Czemu te moje tak mnie wkurzają...kusi mnie ich ścięcie znów, takie drastyczne...

"Świat przeszkadza mi w życiu."

Edytowane przez DMkAnia
Czas edycji: 2011-08-10 o 22:08
DMkAnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 22:08   #39292
Basai77
Raczkowanie

Cytat:
Puk, puk. Można?

Mam kręcone włosy. Szczotkę wyrzuciłam do kosza około 12 lat temu. Grzebienia używam średnio raz na tydzień, kiedy mam na włosach odżywkę.

Zanim dokonałam przełomowego odkrycia "nie rozczesuj włosów na sucho", było strasznie, było śmiesznie. Moje włosy nigdy proste nie były. Zawsze gdzieś się wywijały, podręcały. Od wczesnych lat dziecięcych rosłam ze 100% pewnością, że JA MAM KRĘCONE WŁOSY.

Ja = kręcone włosy.

Te włosy są częścią mnie. Słońce rano może nie wzejść, a ja i tak będę mieć kręconą łepetynę. Dzień w dzień. Zwariować można

Mam tyle do napisania, że nie wiadomo od czego zacząc.
W telegraficznym skrócie...
Przedszkole- spoko. Krótkie, delikatne włosy. Kosmyki na końcach powywijane. W podstawówce po podcięciu i pocieniowaniu po pierwszej komunii pojawiają się zakrętasy. Od 4 klasy zaczynają się stogi siana. Susz, busz, kołtun, dzika afryka. Rozczesywanie na sucho, mycie szarym mydłem, zero odżywki, porozdwajane wszystkie końcówki. Zaczyna się problem ze suchą skórą głowy. Cały czas włosy kontrolowane warkoczem, czasem kucyk. Obustronna nienawiść. Przy rozczesywaniu niejednokrotne szlochy z wściekłości, bo nie dawałam sobie rady z ich ujarzmieniem. Rosłam, a mój problem ze mną, a wokół żadnej pomocnej dłoni. Ja jestem kręcona po tatusiowi, a tatuś po babci. Mamusia prostowłosa, więc któż doradzi?

Stylizacja wyglądała tak: umyć, wysuszyć (schły zawsze naturalnie, na szczęście), rozczesywać póki nie wyskną, spiąć, przyklepać aby nie sterczało.

Od 2 klasy liceum, zaczyna się okres bezszczotkowy. No, wtedy włosy i ja odetchnęliśmy z ulgą. Być może pojawiła się jakaś odżywka, pianka do włosów ( raczej podbierane mamie).

Sprzed 2005 roku pamiętam zielonego Sunsilka (taki jakiś średni był, ponownie nie kupiłam), maseczkę Wax (ktora spowodowała mega "łupież").

Po 2005 roku mam jako taki obraz, co stosowałam na wlosy i co z nimi robiłam, bo zaczęłam swoją pierwszą pracę i zapisywałam na co przepuściłam pieniądze

Zaczęłam romansować ze silikonami, ktore były w drogeryjnych produktach( różne takie, nie będę się rozpisywać). Pierwsze wizyty u fryzjera na podcieniowanie. Włosy miałam prostowane tylko 3 razy w życiu, właśnie u fryzjera. Po trzecim razie powiedziałam sobie, nigdy w życiu. Takim kosztem? Kiedy suszyła mi włosy na szczotce, to musiałam się obiema rękami przytrzymywać fotela, żeby mi głowy nie urwała. I ta wilgoć, wpychana przeze mnie na siłę w każdy włosek, ulatująca w kosmos, kiedy prostownica jeżdziła po nich wte i wewte. Po godzinie i tak mi się robiła fala

Uuuu. Farbowanko, też było, głównie szampon koloryzujący Palette. Z przerwami ze trzy lata coś tam kolorowałam. Od 2007 noszę swój, własny, osobisty kolor.

Od 2007r. unikanie SLS/SLES. Bo są "be". Wybieranie delikatnych szaponów dla dzieci typu Hipp, Babydream, Nivea.

Przełom 2008 roku to początek kulawej Curly Girl. Całkowite odstawienie silikonów, brak alkoholu w produktach do stylizacji. Próba mycia odżywką, nie spasowało więc zaprzestałam.

W sumie zawsze najważniejsze było schnięcie. Jeśli dobrze się skręciły podczas wysychania to był git. Stylizotator nakładałam na bardzo mokre włosy, i tylko raz.

Od lipca tego roku zgłebiam tajemne CG.

Zakupiłam wór odżywek. Szykuję się do napadu na helfy albo mazidła. W końcu kupiłam suszarkę z dyfuzorem! Yeee!

Czytam forum. Sprawdzam składy wszystkiego co ładuję na włosy. Wiem jak się obchodzić z moimi włosami, ale nie wiem co lubią.

Żel lniany jest boski.

I tak nie napisałam tyle co chciałam.
Lecę się dyfuzować

Pozdrawiam.
Pieknie nawilzone, W I T A J tak wogole
nie wiem,czy moga byc jeszcze piekniejsze ,dla mnie to juz sa teraz.A slabsze krecenie moze spowodowane byc dlugoscia,mam to samo,ze im dluzsze, mniej sie kreca.No i walcze tak z tym,odkad przeszlam na cg ale to chyba walka z wiatrakami.Chociaz....jes zcze poprobuje kosmetykow CJ i moze wtedy...
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 22:36   #39293
martusia1234
Raczkowanie

Cytat:
Ja = kręcone włosy.
Piękne!
Stary 2011-08-10, 23:15   #39294
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
kocham Cię!
Ale na odwyku jestem w dalszym ciągu. Kupuję tylko to, czego jeszcze nie mam

Cytat:
Wstawiam zdjęcia
Twoje włosy zawsze baaaardzo mi się podobają. Podpisuję się pod tym:
Cytat:
Cytat:
Puk, puk. Można.
Witaj
Cudo, nie włosy

Cytat:
Napisane przez aktogimka Pokaż wiadomość
Daj znać, jak sprawuje się ten żel. Mam go w koszyku na dozie i mnie kusi.
Eloe go używa i z tego co wiem jest zadowolona.
Zamierzam dodawać do żelu lnianego, a co jeszcze zobaczę
Cytat:
Rozmyślam, czy nie zmoczyć trochę włosów i nie pójść spać w koszulce na głowie. Ciekawa jestem, czy rano byłoby coś pofalowane, czy standardowo proste.
Hmm, no nie wiem. Mogą Ci się odkształcić po całej nocy w koszulce. Któraś z dziewczyn tak zrobiła i nie była zadowolona z efektów.

Cytat:
Napisane przez DMkAnia Pokaż wiadomość
j
Czemu te moje tak mnie wkurzają...kusi mnie ich ścięcie znów, takie drastyczne...
Nie obcinaj włosówNie rób tego, kiedy chwilowo nie podobają Ci się włosy. Możesz potem żałować. Wrzuć zdjęcie

Stary 2011-08-10, 23:17   #39295
aktogimka
Zakorzenienie

Cytat:
Eloe go używa i z tego co wiem jest zadowolona.
Zamierzam dodawać do żelu lnianego, a co jeszcze zobaczę

Hmm, no nie wiem. Mogą Ci się odkształcić po całej nocy w koszulce. Któraś z dziewczyn tak zrobiła i nie była zadowolona z efektów.
Dzięki. Gdzieś mi umknęło, że Eloe go stosuje.

Hm, w sumie i tak jutro będę musiała je umyć, więc chyba jednak poeksperymentuję. Rano napiszę Wam, z czym się obudziłam.

aktogimka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-10, 23:18   #39296
AjriszMarta
Zakorzenienie

Cytat:
Ryzyk - fizyk. Mi się w nocy turban odwinął i obudziłam się właśnie z dziwnym czymś, zamiast się rozprostować jak zwykle to się pogięły

Stary 2011-08-10, 23:27   #39297
*Basia*
Mod-Śnieżynka

Cytat:
Dzięki. Gdzieś mi umknęło, że Eloe go stosuje.
Przecież trudno zapamiętać kto czego używa. Ja nie mam pojęcia, dopiero muszę przeczytać

Cytat:
Hm, w sumie i tak jutro będę musiała je umyć, więc chyba jednak poeksperymentuję. Rano napiszę Wam, z czym się obudziłam.
Pewnie, próbuj, tylko koniecznie napisz jak wyszło

Stary 2011-08-10, 23:43   #39298
mimi1812
Raczkowanie

Czy ktoś może zetknął się z nową linią do stylizacji Timotei? Pisze, że naturalne, ale wątpię żeby to mogło być prawdą Jest tam też jakaś pianka do loków, choć mnie bardziej interesują lakiery bo nie daję sobie rady z tymi latającymi włosami
mimi1812 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 01:58   #39299
dagmara_s
Raczkowanie

GG do dagmara_s

Helge Wodnica PRZEPIĘKNE! w takich chwilach żałuje, ze jestem jedynie posiadaczką marnych fal ;p Tak tylko podczytuje ten dział, ale nie moglam sie powstrzymac by wyrazic swój zachwyt

zaczynam pić drożdże, a co !

Edytowane przez dagmara_s
Czas edycji: 2011-08-11 o 02:52
dagmara_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-11, 07:34   #39300
Basai77
Raczkowanie

Dzien Dobry Lokaski,
sluchajcie mam mala mini sprawke,
robilam wczoraj zakupy i przy okazji (tez jestem wlosomaniaczka i przy okazji zakupuholiczka) zakupilam ten o to grzebyk,czy szczotke:
http://www.frizzoff.com/34-Root-Brush.aspx
z tym,ze nie wiem dokladnie jak go uzywac,tz.piate przez dziesiate rozumiem ale tak nie do konca,
tutaj,dziewczyna tez sie na jego temat wypowiada i opisuje dokladnie moj problem,ma plaskie wlosy na czubku po wyschnieciu a reszta opada na twarz i tym cudem mozna to zniwelowac:
http://www.naturallycurly.com/curlta...ush-rocks.html
Tutaj rowniez filmik na YT ,odnosnie techniki:
http://www.youtube.com/watch?v=zyN6SoeV5hA
Tylko,ze ja sie przyznaje bez bicia,ze nie do konca rozumiem sens i jak go uzywac,pomoglaby mi ktoras?
Poza tym mam oferte
dopadlam u nas w DE kosmetyki CJ,wczoraj zlozylam zamowienie i co prawda sa o 1 lub 2 € drozsze ale za przesylke nie zaplacila nic a ze moj tz czesto do PL jezdzi,moglby zabrac i wyslac w PL,gdyby ktoras reflektowala lub zbiorowo.Z checia przysluze sie do radosci innych kreconych
Tutaj stronka:
http://www.lexies-curls.de/de/haarpr...rl-junkie.html
To samo tyczy sie kosmetykow,ktore sa w DE
Mam nadzieje,ze nie popelnilam jakiejs gafy z ta propozycja

Edytowane przez Basai77
Czas edycji: 2011-08-11 o 07:37
Basai77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości