|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3931 |
Raczkowanie
|
Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011 cz.3
to i ja napiszę,że mam takiego jakby hemoroida koło pipki-żyła mi tam strasznie wyszła
![]() Dygotka ja mam to samo tak jakby na wardze sromowej. Wyszło mi przy 1 ciązy a teraz mam wrażenie że się powieksza ![]() Dobrze że to w gaciach i tak mało kto zagląda( czytaj ja, tż i gin) Lecę was dalej doczytwyać. Aha. Moja córcia już wczoraj miała się super, ale dalej ręka na temblaku. |
![]() ![]() |
![]() |
#3932 |
Rozeznanie
|
ja na allegro wycziłam takie ceratki do przewijania:
http://allegro.pl/panda-kolorowe-pod...754059291.html i coś takiego pod materac: http://allegro.pl/ceratka-podklad-oc...752808272.html do szpitala kupiłam sobie cos takiego: http://allegro.pl/najwiekszy-podklad...754405836.html i http://allegro.pl/podklady-niezbedne...739484261.html te które nie wykorzystam w szpitalu pewnie przydadzą się przy dziecku. Kupiłam też 2 pieluszki flanelowe z ceratką - myślę że też się przydadzą do przewijania. ========================= ========================= ==== Zrobiłam wczoraj zakupy na allegro wszystkich rzeczy potrzebnych do pielęgnacji dziecka - koszt 600zł (pieluszki tetrowe, flanelowe, większość kosmetyków, prześcieradła, butelki, smoczki, laktator reczny...) Ciuszki do tej pory 2000zł (ale na 12 m-cy życia dziecka) Zabawki (gryzaki, grzechotki) - 250zł zostały mi jeszcze z moje listy do kupienia: Pielęgnacja: - duży i miękki ręcznik - oliwka bambino - puder (są różne opinie…) - mydełko np. Bambino, Bobas, Avent (w płynie) - krem do twarzy i ciała - pieluszki newborn papersy - szare mydło - pojemnik/miseczka na wodę (do przemywania pupy) - Oilatum do kąpieli (dziewczyny polecają później babydream ROSSMAN) - żel Johnson z pompką (podmywanie pupy i rączek) - słomkowa herbaty koperkowej (z minimalną ilością cukru) do picia - proszek do prania przeznaczony dla niemowląt (Jelp, Lovela, Bobas, Dzidziuś) - kosz na zużyte pieluchy i waciki Akcesoria: - Komoda z przewijakiem - łóżeczko - materac (najlepszy gryka-pianka-kokos) - kołdra (z anilany) i poduszka - pościel (bawełniana) +ochraniacz na łóżko - becik lub rożek - wózek 3-funkcyjny (z parasolką, moskitierą, z folią przeciwdeszczową, śpiworek na zimę, podręczna torba) Niezbędna apteczka: - 90% spirytus. Po rozcieńczeniu z wodą będziesz nim przemywać pępowinę. - Woda utleniona. - plasterki do podklejania gazików na pępek - Paracetamol w syropie i czopkach. Działa przeciwgorączkowo i przeciwbólowo. - Sól fizjologiczna. Gdy dziecko ma zatkany nosek i do przemywania oczu - Bobotic na kolki MAMA - Koszula nocna. Wygodna, rozpinana pod szyją, aby ułatwiła karmienie 2-3szt - Szlafrok. -tantum rosa saszetki - Biustonosz rozpinany z przodu (ułatwia karmienie – 2szt) I jestem załamana bo jeszcze tyyyyyyyyyle rzeczy mi brakuje a środki na oszczędnościowym skończą się po opłacie szafy, kanapy, wymiany okien w kuchni i małym pokoju i po płacie TV.... :/ Aha i polecam bo tanio: http://allegro.pl/zestaw-startowy-ph...749500980.html http://allegro.pl/laktator-philips-a...749501108.html Za butelki, laktator i przesyłkę zapłaciłam 123zł a w Czestochowie sam laktator kosztyje 138zł :/
Edytowane przez Tottie1984 Czas edycji: 2011-08-10 o 17:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#3933 |
Zadomowienie
|
Tottie podobno warto parę do szpitala zabrać dla siebie tych podkładów bo w połogu to różnie bywa
![]() ![]() Tottie ale do terminu jeszcze trochę masz, to spokojnie jakieś pieniądze się znajdą. Nie musisz wszystkiego na raz kupować ![]()
Okruszek już na świecie ![]() ![]() Edytowane przez Ona231 Czas edycji: 2011-08-10 o 17:06 |
![]() ![]() |
![]() |
#3934 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tez dzis zakupiłam 2 ciązowe biustonosze oraz 1 do karmienia ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3935 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
O pieniądze byśmy się tak niemartwili gdyby nie to że wydatki na dziecko pokryły nam się z kupnem nowych mebli, wymianą okien na nowe itp. Musimy mieszkanie przystosować pod maluszka i tak zagospodarować te 50mkw żeby siętutaj zmieścić. Mamy nadzieję że od pażdziernika będziemy odpoczywać i odkładać pieniądze na oszczędnościowe ![]() W ogóle nigdy nie zdawałam sobie sprawy z tego że takie maleństwo tyle kosztuje... przeglądałam zawsze liste i wydawało mi się że te wszystkie rzeczy będą kosztować około 1000-1500zł a tu się okazuje że już wydałam dwa razy tyle a mam połowe tego co potrzebuję :P zastanawiam się jak radzą sobie rodziny w których pracuje jedna osoba i ma na rekę trochę więcej niż min. krajową...
![]() ![]() |
![]() |
#3936 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wydaję mi się, że radzą sobie bo muszą, może część rzeczy używanych kupują, cześć dostają od znajomych. To miałaś optymistyczne założenia, ale remont też zawsze jakiś budżet przekracza ![]()
![]() |
#3937 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kropeczka strasznie mi jest smutno ![]() Jejciu łącze sie z Toba w żalu [*] ---------- Dopisano o 18:54 ---------- Poprzedni post napisano o 18:44 ---------- Cytat:
Śliczna Myszunia ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 18:58 ---------- Poprzedni post napisano o 18:54 ---------- Cytat:
Kochana Mój mały ma czasem takie dniu że mało co bryka, a czasem to sie często wierci także nie martw sie. Dzis ma ten wiercący dzien.
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3938 |
Zadomowienie
|
ela3010 no to mnie chyba ozłocisz
![]() Znajomy uwielbia klimaty z dala od cywilizacji, dlatego podejrzewam, że polecił coś w tym stylu. 1. Ustrzyki Dolne ul. Strwiążyk 18. tel: 604-357-384 692-040-902 email: leszek91@op.pl Pan nawywa się Leszek Lechowicz. Jest to drewniany domek, z tego co zrozumiałam, znajduje się w spokojnej okolicy. Właściciele mają dzieci więc powinien się pod domem znajdować jakiś plac zabaw. 2. http://www.bieszczady.pl/?catID=597&offerID=419&search[categoryID]=1&search[order]=regionID Tutaj panuje wybitna cisza i spokój. Znajomy jednak zachwalał, ze naprawdę jest fajnie (tylko podkreślam, ze kierował się swoim gustem) 3. http://www.bieszczady.net.pl/szymkowka/ O tej bazie to mówił, że jest w sumie fajna, ale miejscowość to tak średnio na jeża. W Cisnej nic nie ma ciekawego. Mam nadzieję, że Ci pomogłam. Wszystko zależy od tego co Cię interesuje. Tottie ja słyszałam, ze utrzymanie dziecka podczas całego jego życia to równowartość domu. A jak sobie radzą rodziny, gdzie tylko jedna osoba pracuje to Ci mogę powiedzieć - gdyby nie pomoc siostry to byśmy sobie chyba nie poradzili. Edytowane przez Chawa Czas edycji: 2011-08-10 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#3939 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy ma któraś z Was tak jak Ja że spodnie ciążowe je cisna troche bo ma tak nisko brzuch ?? Ja tam mam
![]()
![]() |
#3940 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Mata - około 200zł (mnie udało się kupić nową z fisherprica za około 70zł), karuzleka około 100zł (są tańsze ale uparłam się na taką z muzyką i projektorem ![]() A ciuszki jak zacznie człowiek kupować to tak wciagają że na aukcjach jak zoabczyłam ogordniczki o rozmiarze 80 z dinusiem na nóżce to też musiałam je mieć ![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- Cytat:
Ale wg mnie to zawyżone kwoty - kiedyś moi rodzice nie zarabiali tyle co teraz (od około 10lat zyje im się lepiej) a wychowali 3 córy... z tym że ja jako najstarsza miałam najgorzej, musiałam nawet w mieście rodzinym studiować bo rodziców nie było stać na wysłanie mnie do innego miasta :/ najlepiej ma najmłodsza siostra (7lat młodsza odemnie) - teraz rozpieszczana do granic możliwości i studiująca w moim wymarzonym Krakowie. My z mężem nie zarabiamy najgorzej a wydatki mamy starsznie duże... nie wiem czy robimy coś źle, czy nie umiemy wydatków planować... po prostu ciągle na coś wydajemy i odkładamy połowe tego co tak naprawdę moglibyśmy odłożyć... ciągle mamy wrażenie że czegoś nam brakuje, że coś się jeszcze przyda... i dobrze że wydatki planujemy we dwoje (poza tymi dla dziecka) bo gdyby każde z nas kupowało coś na własną rękę to nic byśmy nie dołożyli... "naród konsumpcyjny" i tyle...
![]() ![]() |
![]() |
#3941 |
Zadomowienie
|
Tottie co do ubranek jednak łatwiej jak się płeć zna, bo ja muszę neutralne kupować. Na razie z nimi nie szaleję, licząc że maluch się ujawni
![]() Też wolę kupić coś porządniejszego na dłużej starczy ![]() Myszeczka nie mam tak. Nie pomogę, niestety.
#3942 |
Rozeznanie
|
a propos narodu konsumpcyjnego... udało mi się kupic kilka rzeczy dla dziecka z moim ukochanym Kubusiem Puchatkiem, Tygryskiem czy Kangurkiem
![]()
![]() |
#3943 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śliczności, gdzie ty takie cudeńka wychaczyłas ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3944 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3945 |
Zadomowienie
|
Tottie mi się wydaje, ze to wynika z tego że jak się lepiej zarabia to standard życia jest wyższy. Przynajmniej tak to jest u nas, bo teraz zauważam, ze kiedy pracowałam mogliśmy odłożyć troszkę pieniędzy - ale przedtem wydawało się że nie ma z czego. Teraz mamy o jedną pensje mniej i jakoś sobie radzimy, a co najśmieszniejsze jesteśmy w stanie niewielkie sumy odłożyć (w końcu z nieba nam na wózek nie spadnie).
|
![]() ![]() |
![]() |
#3946 |
Zadomowienie
|
CHawa masz to jak w banku, jesteś złota
![]() ![]() ![]() A tak na poważnie to spisałam sobie kontakty i podzwonimy, na pewno w jedno tych miejsc się wybierzemy, dziękuję Ci kochana z całego serducha ![]() Dziewczyny nogi mi mocno spuchły ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3947 |
Zadomowienie
|
Tottie ciuszki są prześliczne - ja to kłapouchego uwielbiam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3948 | ||||||
Rozeznanie
|
Kropeczka27 zastygłam jak przeczytałam o tym, co przeżywasz. Najchętniej bym Cie przytuliła, bo nic, co bym napisala i tak nie pomoze. Pomodle sie za Was, oby od teraz wszystko układało się dobrze
![]() Aniolina dzięki za namiary na syropek! Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ktoś się zastanawiał nad rozmiarami majtek poporodowych. Ja widziałam dwa rozmiary majtek Hartmana - albo do 120cm w biodrach albo do 160cm w biodrach. Jeśli chodzi o pomoc to ja nie mogę narzekać na nikogo. Mam siostrę 12 lat starsza ode mnie, ktora ma 3 dzieci i wszystko dostaje od niej. Moi rodzice nam dali mieszkanie, w ktorym mieszkamy, a tato tżta właśnie buduje nam dom ze swoja ekipa. Wiec ja to jestem dziecko szczęścia ![]() W gazetce Rossmana są pieluchy Pampers NewBaby 43szt za 23.99, czy to tanio? Promocja zaczyna sie od jutra. W Rossmannie tez jest jakas ich seria kosmetykow dla dzieci - duzo dobrych opinii czytalam, ktoras z Was uzywała? Albo tez bardzo pozytywnego slyszalam o Bauchmanie, albo serii Skarb Matki. Macie jakieś opinie na ich temat?
![]() |
#3949 |
Zadomowienie
|
ela3010 a ja w to nie wątpię, zę przyszłość będę miała wspaniałą - inaczej być w końcu nie możne
![]() Na opuchnięte nogi zalecam dużo wypoczynku z nogami uniesionymi do góry. Ja jak mnie nogi bolą to stosuję Chłodzący krem na opuchnięte i zmęczone nogi Perfecta mama: http://allegro.pl/chlodzacy-krem-na-...729107407.html |
![]() ![]() |
![]() |
#3950 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja wyczytałam gdzieś tam że najlepiej sie położyc i nogi mieć wyżej od głowy żeby odpoczeły ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3951 |
Zadomowienie
|
Ela nogi do miski z wodą letnią i solą, wymocz trochę. A potem poleż trzymając w górze. Nic innego na to nie ma
![]() ![]()
#3952 |
Zadomowienie
|
mi sie wydaje, że tanio bo to wychodzi jakoś 0,56 zł za sztuke......ostatnio widze, że pampers ma co chwile jakieś promocje własnie na swoje pieluszki.....
#3953 |
Zadomowienie
|
Ja uciekam - miłego wieczoru
|
![]() ![]() |
![]() |
#3954 |
Zadomowienie
|
Dostałam w SR próbki pampersów new born, jakie one są malutkie. A jakie urocze
![]() ![]() ![]() ![]() Chawa miłego wieczoru ![]()
#3955 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ela- Tż przyjechał z pracy i kupił mi Lioton 1000, zobaczymy, poźniej poszłam spać, do samego samochodu dziś bym szła z godzine pewnie :/ Ale jak do jutra sie nie poprawi, to Tż będzie musiał mnie zawieźć do lekarza :/ tyle, ze przeswietlenia i tak mi nie zrobią, więc nie wiem co by zrobili... owieczko- takie 120m2 by mi styknęło :P Po mału urządzicie...
![]() 14 sierpnia 2010 ![]() ![]() 4 listopada 2011 ![]() Edytowane przez Tincia Czas edycji: 2011-08-10 o 19:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3956 |
Przyczajenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3957 |
Zakorzenienie
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3958 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
mi też trochę pomagał ten krem z Daxa, przyjemnie chłodził, też jak pobolewały tak przedskurczowo Cytat:
cena na Pampy 1 dobra, norma to powyżej 25zl. Cytat:
Cytat:
ja jak synkowi szybko zarosło ciemiączko, to naczytałam się o jakichś defektach genetycznych i kilka dni spać nie mogłam ze zmartwienia - a napędziła mnie niestety moje mama, nie wytykając palcami ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#3959 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Puchatka lubię, ale rozumiem, bo to taka "słodka" bajka ![]() ![]() A lekarze to chyba za dużą wiedzę mają i przez to szukają ![]()
![]() |
#3960 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może ja mam tak nisko brzuch że one mi troche przeszkadzają ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:29.