Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2 - Strona 42 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-13, 00:38   #1231
Linaewen
Zakorzenienie

Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią cz.2

Mój narzeczony uwielbia zawsze przejść przez wszystkie szczególiki i dygresje, zanim dojdzie do sedna... A jak mu próbuję przerywać, to foch,
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie."
za: whitepointeshoes
Linaewen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 02:06   #1232
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez candycotton Pokaż wiadomość
Ja nie lubie jak jestem za granica i ktos pyta o Polske to od razu wszyscy aa iwecie bo w Polsce to strasznie, to zle tamto zle, a w ogole za komuny.... bo Niemcy......, i dlatego teraz...., i to jest problem..... straszny problem.

A potem ja galy wywalam jak sie mnie pytaja czy ja wiem co to telewizor czy radio, bo przeciez u nas tego nie ma. Demokracji i kapitalizmu tez nie ma, wode czerpiemy ze studni, kazdy ma teczke w KGB.

Ja nigdy takich rzeczy nie mowie, bo to swoja droga i tak nie jest rawda, jedyne co czasem ponarzekam to na wszedobylskosc kosciola ale mowiac to do Wlocha on tylko przytaknie i powie ze tam to samo.
Em ja nie owijam w bawełnę.
Pracuję w międzynarodowej firmie, właśnie wczoraj rozmawiałam z kolegą z USA, o zarobkach.
On mówi coś w stylu "ech wiesz, źle jest... nie stać mnie na wyprowadzkę, w zeszłym miesiącu zarobiłem 400$"
jak mu powiedziałam ile ja zarobiłam za przepracowane 100 godzin, to mu się głupio zrobiło.
Chwilę później "chciałbym podróżować po europie, samochodem... ale w USA to niemożliwe bo benzyna jest TAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAK A droga"
przedstawiłam mu pierwszy lepszy graf gdzie jest pokazane - ceny paliwa w USA a ceny w PL to mu kopara opadła.

nie wiem co mam kłamać i po co siebie oszukiwać - ceny żywności i paliwa w stosunku do zarobków są szalone. i jest się co podniecać bo w innych krajach jest inaczej.

[/COLOR]
Cytat:
No i koleżanka wyznała, że ona nigdy nie kupuje wiele jedzenia na zapas. Na to ktoś z tej niemieckiej rodziny "no wiesz, my kupujemy... no ale my tu mamy lodówki..."
Hehehe

co do tego jak nas widzą ludzie... tak po moich znajomych; ludzie z USA mają wyobrażenie że po Polsce chodzą tacy ee... wyzwoleni hipisi którzy piją i bawią się bo niedawno odzyskali wolność, luz blues i w ogóle że Europa to jedna wielka impreza, i takie tam.
za to znajomi z Europy to zależnie od kraju

[/COLOR]A ja narzekam bo mam na co i wszystkie co noszą różowe okulary mogą mnie cmoknąć.

Cytat:
Skąd wiecie, że Brytyjczycy nie narzekają na swój kraj? Może nie chcą się dzielić takimi rzeczami z obcokrajowcami?
No narzekają, ale może nikt tego nie chce słuchać
ja tam o biedzie w Ameryce nasłuchałam się sporo. i wysłuchałam wielu minusów od osób które tam mieszkają. może niektórzy są tak zapędzeni w narzekaniu na narzekających polaków że wielu rzeczy nie słyszą.

Edytowane przez muszynianka
Czas edycji: 2011-08-13 o 02:07
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 08:55   #1233
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emeraldgreen Pokaż wiadomość
Akurat jeżeli chodzi o poziom edukacji to wystarczy pojechać do hameryki i porównać. Wypadniemy o niebo lepiej.
nie jestem w temacie aż tak, żeby wypowiadać się jako ekspert czy cuś, ale wydaje mi się, że nie wypadniemy lepiej.

w polskiej szkole uczy się wszystkiego, dużo i na pamięć. W efekcie kto się uczy ten wie bardzo dużo, ok. Z tym, że za chwile mu to i tak z głowy wypada. Pamiętacie szczegółowo te wszystkie szczegóły które wkuwaliście na sprawdziany z biologii, geografii? Ja chu chu nie pamiętam. Pamiętam ogóle rzeczy - czyli te, których uczą się amerykańskie nastolatki i na których poprzestają. Za to mogą sobie wybrać te przedmioty, które ich naprawdę interesują i rozwijać się w nich do woli, zwiększając maksymalnie ilość godzin z danego przedmiotu.

A dalsza edukacja? Można u nas iść do dobrej szkoły i mieć dyplom, można iść do wyższej Szkoły X w Pcimiu Dolnym i... mieć dyplom. To już wolę zapłacić za edukację (jak na uczelniach w Ameryce), ale dostać wszystko w najlepszym wydaniu - od wykładowcy, który mnie nie olewa, bo mu kurna płacę, po jasny system egzaminów i pewność , ze nikt mnie nie oleje bo ma zły dzień i "nikt mu nie podskoczy", pewność że dostaję wiedzę w najlepszym wydaniu, bo w rankingach wciąż amerykańskie uniwerki biją inne na głowę. Aż wreszcie chociażby po akademik, który wygląda lepiej niż mój własny pokój....

Wydaje mi się, że tam jest po prostu jasny podział- nie nadajesz się na studia wyższe, to na nie nie idziesz, nawet ci się to nie oplaca, bo trzeba za nie dużo zapłacić. A nie- i tak pojdę na studia W Pcimiu, zapłacę za nie 100 złotych miesięcznie, rodzice dadzą, skończę je jakoś, bo nie jest to trudne i będę 'magystrem'.

Jesteś zdolny, i zdeterminowany- idziesz na studia i za nie płacisz, pracując od razu albo spłacając dług po skończeniu studiów. Wyższa edukacja jest towarem luksusowym.

Poprawcie mnie, jeśli źle rozumuję

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2011-08-13 o 09:05
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 10:13   #1234
AgataBm180
Placuszek racuszek

Polska gospodarka..edukacja itp. jest tematem rzeką.
Poza tym : są różni ludzie, różnie zarabiają, mają różne zawody.
Jeden powie, że w Polsce jest źle, bo pracuje w hipermarkecie za 1000 zł (to tylko przykład) a drugi powie, że w Polce wcale nie ma tak źle, bo jest architektem (np. wnętrz) i zarabia 10 000 zł. (Oczywiście może się nie podobać, bo za granicą zarabiałby lepiej. Takie myślenie.) Ceny w sklepie są różne, aczkolwiek każdy chciałby żyć na lepszym poziomie a jednego na to stać, drugiego nie. Wiele zależy od wykształcenia, upodobań, siły przebicia i tego jak się w życiu powodzi. Więc.. moim zdaniem oczywiście.. Jest to bardzo różne, a wpychanie wszystkiego do jednego wora jest mylne.
Mnie się wydaje, że teraz jest więcej szans na rozwój niż wcześniej. Ale to moje rozważania, i nikt wcale nie musi się z tym godzić.
AgataBm180 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 11:06   #1235
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
nie jestem w temacie aż tak, żeby wypowiadać się jako ekspert czy cuś, ale wydaje mi się, że nie wypadniemy lepiej.

w polskiej szkole uczy się wszystkiego, dużo i na pamięć. W efekcie kto się uczy ten wie bardzo dużo, ok. Z tym, że za chwile mu to i tak z głowy wypada. Pamiętacie szczegółowo te wszystkie szczegóły które wkuwaliście na sprawdziany z biologii, geografii? Ja chu chu nie pamiętam. Pamiętam ogóle rzeczy - czyli te, których uczą się amerykańskie nastolatki i na których poprzestają. Za to mogą sobie wybrać te przedmioty, które ich naprawdę interesują i rozwijać się w nich do woli, zwiększając maksymalnie ilość godzin z danego przedmiotu.

A dalsza edukacja? Można u nas iść do dobrej szkoły i mieć dyplom, można iść do wyższej Szkoły X w Pcimiu Dolnym i... mieć dyplom. To już wolę zapłacić za edukację (jak na uczelniach w Ameryce), ale dostać wszystko w najlepszym wydaniu - od wykładowcy, który mnie nie olewa, bo mu kurna płacę, po jasny system egzaminów i pewność , ze nikt mnie nie oleje bo ma zły dzień i "nikt mu nie podskoczy", pewność że dostaję wiedzę w najlepszym wydaniu, bo w rankingach wciąż amerykańskie uniwerki biją inne na głowę. Aż wreszcie chociażby po akademik, który wygląda lepiej niż mój własny pokój....

Wydaje mi się, że tam jest po prostu jasny podział- nie nadajesz się na studia wyższe, to na nie nie idziesz, nawet ci się to nie oplaca, bo trzeba za nie dużo zapłacić. A nie- i tak pojdę na studia W Pcimiu, zapłacę za nie 100 złotych miesięcznie, rodzice dadzą, skończę je jakoś, bo nie jest to trudne i będę 'magystrem'.

Jesteś zdolny, i zdeterminowany- idziesz na studia i za nie płacisz, pracując od razu albo spłacając dług po skończeniu studiów. Wyższa edukacja jest towarem luksusowym.

Poprawcie mnie, jeśli źle rozumuję
dokładnie, mam wrażenie że obecnie w naszym społeczeństwie to jest jakaś ujma, plama na honorze jak młody człowiek nie studiuje. A wystarczyłoby przeorganizować zawodówki, tak aby młody człowiek który się tam uczył, nie czuł sie gorszy od licealistów i studentów i wiedział, że praca fizyczna którą kiedyś będzie wykonywał jako mechanik, budowlaniec, czy stolarz jest równie wartościowa, cenna i dobrze wynagradzana. Ba, czasami zdarza się nawet że taka osoba zarabia więcej na dobrze i fachowo wykonanej robocie niż świeżo upieczony magister polonistyki rzucony do szkoły jako nauczyciel. Więc nie rozumiem tego parcia na studia i dyplom, skoro to czasami naprawdę nic w życiu nie gwarantuje i przy okazji spoglądania z góry na ludzi po zawodówce. Nie trzeba być "gorszym" żeby iść do zawodówki, trzeba mieć po prostu do czegoś pasję a niektórzy co kończą studia "bo wszyscy ida na studia" wcale tej pasji nie mają. Za to potem narzekają jacy to oni nie są wykształceni i że praca ich sama nie szuka.

Edytowane przez Tygrysiak
Czas edycji: 2011-08-13 o 11:09 Powód: dopisek
Tygrysiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 11:44   #1236
AgataBm180
Placuszek racuszek

Cytat:
Napisane przez Tygrysiak Pokaż wiadomość
dokładnie, mam wrażenie że obecnie w naszym społeczeństwie to jest jakaś ujma, plama na honorze jak młody człowiek nie studiuje. A wystarczyłoby przeorganizować zawodówki, tak aby młody człowiek który się tam uczył, nie czuł sie gorszy od licealistów i studentów i wiedział, że praca fizyczna którą kiedyś będzie wykonywał jako mechanik, budowlaniec, czy stolarz jest równie wartościowa, cenna i dobrze wynagradzana. Ba, czasami zdarza się nawet że taka osoba zarabia więcej na dobrze i fachowo wykonanej robocie niż świeżo upieczony magister polonistyki rzucony do szkoły jako nauczyciel. Więc nie rozumiem tego parcia na studia i dyplom, skoro to czasami naprawdę nic w życiu nie gwarantuje i przy okazji spoglądania z góry na ludzi po zawodówce. Nie trzeba być "gorszym" żeby iść do zawodówki, trzeba mieć po prostu do czegoś pasję a niektórzy co kończą studia "bo wszyscy ida na studia" wcale tej pasji nie mają. Za to potem narzekają jacy to oni nie są wykształceni i że praca ich sama nie szuka.
Zgadzam się w 100 %.
Stary 2011-08-13, 12:46   #1237
muszynianka
Zakorzenienie

Tygrysiak - ale z drugiej strony teraz nie potrzebujemy tylu pracowników fizycznych co kiedyś, rolnictwo to w ogóle wiesz leży płacze i kwiczy, technikum np budowy okrętów przestało mieć rację bytu, tak jak informatyczne i ekonomiczne, bo nikt do pracy takiej osoby nie przyjmie skoro absolwentów szkół wyższych tych kierunków jest po prostu na pęczki.
Moim skromnym zdaniem :-P powinno się to jakoś przeorganizować, żeby było więcej zawodów w zawodówkach - w szkołach policealnych masz ogromny wybór, masę po prostu.
A zawodówki? Dla dziewczyn sklepowa albo fryzjerka, dla facetów mechanik albo budowlanka. I tyle.

Cytat:
Akurat jeżeli chodzi o poziom edukacji to wystarczy pojechać do hameryki i porównać. Wypadniemy o niebo lepiej.
Kpisz czy o drogę pytasz?
1. Harvard University
2. Yale University
3. University of Cambridge
4. University of Oxford
5. California Institute of Technology (Caltech)
6. Imperial College London
7. University College London
8. University of Chicago
9. Massachusetts Institute of Technology (MIT)
10. Columbia University
11. University of Pennsylvania
12. Princeton University
13. Duke University
14. Johns Hopkins University
15. Cornell University
16. Australian National University
17. Stanford University
18. University of Michigan
19. University of Tokyo
20. McGill University (Canada)

pokaż palcem choć jedną Polską uczelnie (to ranking najlepszych) a policz sobie teraz Amerykańskie.
Polacy mają jeden jedyny Uniwersytet Jagielloński który znajduje się na dwieście którymś miejscu i och ach ojej. No jednak nie takie och ach i ojej bo naszymi uczelniami możemy sobie tyłek podetrzeć, tak naprawdę dla ciekawych, bardzo fajne mają przeliczniki http://www.usnews.com/education/worl...ities-top-400-

Tygrysiak a tak z ciekawości, studiujesz? Bo zauważyłam taki trend - najłatwiej ordynować innymi, mówić że 2/3 nie powinno studiować podczas gdy samemu się studiuje i to niekoniecznie najlepszy kierunek.
Każdy kto się dostanie na studia będzie się trzymał pazurami, z prostych przyczyn; studia to dobry moment na nawiązanie znajomości, załapanie pracy. Każdy chce mieć w życiu lepiej i zarabiać dużo, czego zawodówka nie gwarantuje - studia także, ale jednak lepiej być bezrobotnym magistrem niż bezrobotnym bez matury, to pierwsze otwiera więcej drzwi, często nawet sekretarka musi mieć magistra, byle czego.
Więc to nie wina studentów że pchają się drzwiami i oknami, bo sama poszłam na studia i nie wyobrażam sobie nie pójść.

Ups ale faux pas!
Cytat:
W Światowym Rankingu Uniwersytetów plasuje się pomiędzy miejscem 303 a 401. Jako jedyna uczelnia w kraju
No no, jedyna uczelnia w Polsce koło miejsca 400, faktycznie jest się czym podniecać. Ze 150 Amerykańskich uczelni nas wyprzedza ale nie będzie amerykaniec pluł nam w twarz, toć system edukacji mamy najlepsiejszy na świecie
ja tam jestem dumna, co tam

Czas edycji: 2011-08-13 o 12:58
Stary 2011-08-13, 14:40   #1238
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez muszynianka Pokaż wiadomość
Tygrysiak - ale z drugiej strony teraz nie potrzebujemy tylu pracowników fizycznych co kiedyś, rolnictwo to w ogóle wiesz leży płacze i kwiczy, technikum np budowy okrętów przestało mieć rację bytu, tak jak informatyczne i ekonomiczne, bo nikt do pracy takiej osoby nie przyjmie skoro absolwentów szkół wyższych tych kierunków jest po prostu na pęczki.
Moim skromnym zdaniem :-P powinno się to jakoś przeorganizować, żeby było więcej zawodów w zawodówkach - w szkołach policealnych masz ogromny wybór, masę po prostu.
A zawodówki? Dla dziewczyn sklepowa albo fryzjerka, dla facetów mechanik albo budowlanka. I tyle.

wiem, dlatego pisałam o przeorganizowaniu zawodówek i rozpoczęcia jakby nowego podejścia do tego, a nie tylko kształcenie fryzjerek, cukierników i mechaników. Zgadzam się z tym co piszesz na temat poszerzenia możliwości.

Cytat:
Tygrysiak a tak z ciekawości, studiujesz? Bo zauważyłam taki trend - najłatwiej ordynować innymi, mówić że 2/3 nie powinno studiować podczas gdy samemu się studiuje i to niekoniecznie najlepszy kierunek.
Każdy kto się dostanie na studia będzie się trzymał pazurami, z prostych przyczyn; studia to dobry moment na nawiązanie znajomości, załapanie pracy. Każdy chce mieć w życiu lepiej i zarabiać dużo, czego zawodówka nie gwarantuje - studia także, ale jednak lepiej być bezrobotnym magistrem niż bezrobotnym bez matury, to pierwsze otwiera więcej drzwi, często nawet sekretarka musi mieć magistra, byle czego.
Więc to nie wina studentów że pchają się drzwiami i oknami, bo sama poszłam na studia i nie wyobrażam sobie nie pójść.
już nie studiuję - ale skończyłam matematykę oraz informatykę i pracuję w zawodzie. I też nie wyobrażam sobie że mogłabym nie pójśc na studia, ale z innego powodu - matma i informatyka to były moje pasje i zwyczajnie nie widziałam się w zawodzie fryzjerki (nie cierpię dotykać cudzych włosów) czy cukiernika. Ja nikim nie ordynuję przecież, zwyczajnie tylko nie rozumiem po prostu walenia na studia, jak to mówisz, drzwiami i oknami, skoro jak widać nawet podwójny dyplom mgra czasami nie gwarantuje pracy a przeciez część ludzi nie studiuje z pasji tylko z róznych absurdalnych powodów, m in dlatego że
a) każdy studiuje
b) mama mu kazała (tak, znam osobiście takie przypadki)
c) co ludzie powiedzą, bo każdy ma przeciez teraz mgra
d) nie wiedzą co ze sobą zrobić

Dziwi mnie tylko to parcie. Nie każdy musi przecież być studentem, a w przyszłości sekretarką, pracownikiem biurowym i nie dlatego że jest głupi tylko dlatego że są alternatywy, których się boimy bo po pierwsze system edukacji zawodowej jest kiepski jak sama zauważyłaś oraz segregacja społeczna i stereotypy działają na niekorzyść takich uczniów. Może należałoby uzdrowić ten system po prostu?
PS. Znam ludzi którzy zdecydowali się na zawodówki i zyją na lepszym poziomie ode mnie. Właśnie dlatego że trafili w nisze.

Stary 2011-08-13, 14:45   #1239
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
a przeciez część ludzi nie studiuje z pasji tylko z róznych absurdalnych powodów, m in dlatego że
do studiowania potrzeba pasji?
jakbym miała robić co lubię, to bym się z tego nie utrzymała.
wątpię by pasją niektórych było prawo - większość szła na to bo to dobry zawód, dobrze płatny. to samo ekonomia, no no, już widzę to podniecenie na twarzy studentów gdy widzą cyferki. proszę cie. idzie się na studia dla zdobycia konkretnej specjalistycznej wiedzy i uprawnień do zawodu, z pasji to sobie można zdjęcia robić albo na rowerze jeździć

Cytat:
Dziwi mnie tylko to parcie. Nie każdy musi przecież być studentem, a w przyszłości sekretarką
powiedziała ex-studentka.

jak dla mnie ani ja ani ty nie powinnyśmy zabierać głosu w sprawie pt "za dużo jest studentów" bo to po pierwsze hipokryzja, po drugie nie mamy żadnej lepszej alternatywy dla tych którym zabroniłybyśmy studiować.
bo obie mamy/miałyśmy identyczne parcie, nie ważne czym podyktowane.

Czas edycji: 2011-08-13 o 14:46
Stary 2011-08-13, 14:53   #1240
Flossy15
Rozeznanie

Tak, każdy mówi, że nie wszyscy muszą studiować, tylko nie bierze w tych wszystkich pod uwagę siebie. Znam ludzi, którzy na studia idą aby poszerzyć swoje horyzonty i chociaż ja np. jestem zbyt praktyczna żeby studiować kulturoznawstwo, to rozumiem ludzi, którzy to robią. I wbrew pozorom tak dużo ludzi na studia nie idzie.
Więcej niż kiedyś, ale nadal nie aż tak dużo. No i poziom nauczania leży i kwiczy moim zdaniem. Muszę zdać maturę z angielskiego, WOS u i rosyjskiego, żeby się dostać na FIR, gdzie tu logika? Jedno do drugiego się ma jak pięść do nosa. Moja kumpela z geografią i matematyką startuje na prawo. Nic się kupy nie trzyma. Uczymy się etapowo, do egzaminów, do matury, żeby potem i tak studiować co innego . Mi się takie poplątanie z pomieszaniem nie podoba. Zresztą szkolnictwo to kolejny temat rzeka.
Flossy15 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 14:56   #1241
muszynianka
Zakorzenienie

Cytat:
Tak, każdy mówi, że nie wszyscy muszą studiować, tylko nie bierze w tych wszystkich pod uwagę siebie.
Och dokładnie o to mi chodzi.
Najłatwiej innych wywalać ze studiów, siebie omijać bo przecież ja to jednostka wybitna
Stary 2011-08-13, 15:04   #1242
Tygrysiak
Rozeznanie

Cytat:
do studiowania potrzeba pasji?
jakbym miała robić co lubię, to bym się z tego nie utrzymała.
wątpię by pasją niektórych było prawo - większość szła na to bo to dobry zawód, dobrze płatny. to samo ekonomia, no no, już widzę to podniecenie na twarzy studentów gdy widzą cyferki. proszę cie. idzie się na studia dla zdobycia konkretnej specjalistycznej wiedzy i uprawnień do zawodu, z pasji to sobie można zdjęcia robić albo na rowerze jeździć

powiedziała ex-studentka.

jak dla mnie ani ja ani ty nie powinnyśmy zabierać głosu w sprawie pt "za dużo jest studentów" bo to po pierwsze hipokryzja, po drugie nie mamy żadnej lepszej alternatywy dla tych którym zabroniłybyśmy studiować.
bo obie mamy/miałyśmy identyczne parcie, nie ważne czym podyktowane.
Musz, chyba mylisz pojęcia albo za szybko czytasz i nie ograniasz całości bo do wyrwanych z kontekstu zdań świetnie potrafisz dopisać jakieś komentarze. Jak chyba każdy

jakbym miała parcie i była hipokrytką która na studia idzie dla kasy to bym poszła na stomatologię i otworzyła sobie prywatny gabinecik tak jak marzyło się mojej mamie, to raz. Wykorzystałabym znajomości i możliwości i jeszcze leczyła zęby rodzinie za darmo
dwa - nie napisałam nigdzie że mamy za dużo studentów tylko że dziwi mnie parcie na studia poparte absurdalnym argumentem typu "bo mi mama kazała".
trzy - do studiów nie potrzeba pasji, ale na pewno lepiej i przyjemniej studiuje się ludziom którzy lubią to co robią i analogicznie, o wiele przyjemniej idzie się np do lekarza który lubi swoją pracę a nie do takiego który przyjmuje i traktuje ludzi jak towar. To samo jest z innymi szkołami. Jak ktoś lubi sobie "podłubać" przy samochodzie a rodzice mają chore ambicje zrobienia z syna lekarza to jak to nazwiesz?
no i cztery - kocham upraszczanie, jaka ta ekonomia to samo liczenie cyferek, a pewnie informatyka klepanie programów a humanista to pewnie tylko siedzi i czyta te nudne wiersze, albo uczy dzieci polskiego w szkole? no znawczyni każdej dziedziny, gratuluję skąd wiesz co kto lubi i gdzie się spełnia zawodowo?

Poza tym to co powiedziałam, to nie jest tylko moja opinia, ale jak pisałam, także moich znajomych którzy wybrali zawodówki i nie żałują tego. Spełniają się w tym co robią i są zadowoleni z życia i wybraliby taką drogę jeszcze raz, chociaż mieli obawy na początku. Także da się. Może nie ma takich ludzi wielu ale są w ogóle.

Nieważne zresztą, ostatecznie temat jest o tym co nas dziwi a nie o tym kto ma rację a w nim dziwi mnie że niektórzy tego nie widzą i na siłę próbują przeforsować jedyny słuszny pogląd. Nie widze sensu w przekonywaniu się nawzajem co do słuszności i prawa do wygłaszania jakiegoś poglądu. To tak jakbyś próbowała mnie przekonac że najlepsze są buty na płaskim obcasie bo Tobie (na przykład) jest w nich najwygodniej

Stary 2011-08-13, 16:08   #1243
WhiteCherry
Zakorzenienie

co do tych rankingów, to zależy też co biorą pod uwagę. No i to są rankingi uniwersytetów a wg mnie uczelnie techniczne w Polsce mamy na naprawdę dobrym poziomie o czym świadczy chociażby fakt, że często studenci z Polski wygrywają w międzynarodowych konkursach np. informatycznych oraz fakt, że bardzo chętnie są brani do różnych zagranicznych firm (brałam udział w organizacji inżynierskich targów pracy). Wielki zderzacz hadronów naprawiali Polacy

btw. na informatykę ludzie idą zazwyczaj z pasji nie znam osoby, która wybierałaby się na informatykę i która stroniłaby od komputerów. Oni po prostu kochają w tym siedzieć 24 godziny na dobę (przenośnia, żeby zaraz ktoś nie wyskoczył, że wszyscy informatycy są nołlajfami, bo znam takich, których życie towarzyskie kwitnie ).

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2011-08-13 o 16:20
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 16:10   #1244
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Czemu my sie nie potrafimy cieszyc z braku imigrantow, braku durnego recyklingu, wolnego piratowania w sieci, dobrej darmowej edukacji, w miare ladnej pogody?
-emigrantow mało, bo widocznie są lepsze kraje
-czemu recykling jest durny?
- nie do końca jest wolne piratowanie, ale nawet jeśli jest to chyba lepiej, żeby były zarobki pozwalające na oryginalne oprogramowanie (a nie wmówicie mi, że każdego stać )
-edukacja darmowa (prawie), ale co z tego jak wielcy mgr pracują za minimalną

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 16:26   #1245
mad86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
co do tych rankingów, to zależy też co biorą pod uwagę. No i to są rankingi uniwersytetów .
o ile dobrze kojarze to w tych rankingach sa punkty za publikacje i badania. A wiadomo,ze badania u nas leza i kwicza, bo kasy brak. Dla zobrazowania powiem, ze u mnie na uczelni niektore probki sa przechowywane w sloikach po nutelli
Stary 2011-08-13, 16:50   #1246
Aliseja
Rozeznanie

To ja zmienie temat i powiem że ludzie sie dziwią że nigdy nie bylam na weselu, no ale co ja mam zrobic jak poprostu nikt wesel nie robi u mnie?
Stary 2011-08-13, 16:53   #1247
201604190949
Konto usunięte

Cytat:
Och dokładnie o to mi chodzi.
Najłatwiej innych wywalać ze studiów, siebie omijać bo przecież ja to jednostka wybitna
No ^^ Ej, ja poszłam z pasji, mój TŻ teraz wreszcie też z pasji. I jak patrzę na moich znajomych z kierunku, roku, to połowę bym wywaliła. Ani się na te studia i potem do zawodu nie nadają, ani nie przyszli tu bo chcieli, tylko dlatego, że 'coś trzeba'. I im się wydaje, że zapłacą, coś tam gdzieś tam zapamiętają i potem będą pracować w zawodzie. Pffff aha, jasne. I właśnie przez nich, przez takich ludzi, jest potem '80% studentów kierunku X nie pracuje w zawodzie!'. No spoko ale właśnie to 80% nie powinno się znaleźć na tych studiach. I przez nich mi renoma szkoły spada.
201604190949 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 17:16   #1248
Candy_lips
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1000days Pokaż wiadomość
No ^^ Ej, ja poszłam z pasji, mój TŻ teraz wreszcie też z pasji. I jak patrzę na moich znajomych z kierunku, roku, to połowę bym wywaliła. Ani się na te studia i potem do zawodu nie nadają, ani nie przyszli tu bo chcieli, tylko dlatego, że 'coś trzeba'. I im się wydaje, że zapłacą, coś tam gdzieś tam zapamiętają i potem będą pracować w zawodzie. Pffff aha, jasne. I właśnie przez nich, przez takich ludzi, jest potem '80% studentów kierunku X nie pracuje w zawodzie!'. No spoko ale właśnie to 80% nie powinno się znaleźć na tych studiach. I przez nich mi renoma szkoły spada.
Ja też z pasji. Moją pasją jest też psychologia i często myślałam o byciu psychologiem, lecz nie wiem jednak czy tak bym się na to nadawała, więc zrezygnowałam.
Nie poszłabym na coś , za co może i by była niezła kasa, bo zazwyczaj są to kierunki ścisłe, na których NA PEWNO nie dałsbym sobie rady, bo z przedmiotów ścisłych jestem kompletna noga, z matmy zawsze ledwo zdawałam , no raz nie zdałam, więc..
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 17:22   #1249
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Cytat:
Wlosi z kolei twierdza, ze Niemcy to trzeci swiat. Fajnie miec takie podejscie, nie rozumiec jakim idiota sie jest i jak rozwalony przez mafie i beznadziejny jest ich kraj, tylko myslec jakim sie jest zajefajnym bo sie ma zloty pasek dolce gabbana.
A juz ego takiego pokroju zeby rzadac od innych nacji nauki wlasnego jezyka musi byc naprawde przyjemne i pozwalac lekko zyc.
Widocznie taniej wychodzi haracz dla mafii niż podatki u nas, bo tam wiecej osób stać na luksusy

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 18:02   #1250
mm444
Władca Wizażu

Treść usunięta
mm444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 18:37   #1251
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
no cóż, ja akurat znam większość takich osób, które już od najmłodszych lat wsiąknęły w komputery, programowanie
na przykład hakerzy nie biorą się od wkuwania na pamięć, takich rzeczy tam nie uczą . A wiedzę mają potężną ;>
co do fotoszopa, to prędzej słyszałam o zafascynowaniu fotografią i wiązania z tym przyszłości

zmieniając temat -> http://w187.wrzuta.pl/film/3SSxiLd9S...ustina_biebera (zabrakło biletów)

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2011-08-13 o 18:39
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 18:50   #1252
Reme
Zadomowienie

Cytat:
zmieniając temat -> http://w187.wrzuta.pl/film/3SSxiLd9S...ustina_biebera (zabrakło biletów)
Ale im będzie wstyd za kilka lat, gdy wydorośleją (zwłaszcza tej rzucającej się na ziemię)
Stary 2011-08-13, 19:32   #1253
a-sea-of-honey
Zadomowienie

GG do a-sea-of-honey

Widzę, że kolejny pojemny temat tu poruszyłyście - studia Do tego, że dyplom się zdewaluował, w pewien sposób się przyzwyczaiłam - w swoim zawodzie niewiele bez niego zdziałam, a każdego pracownika i tak weryfikują umiejętności, a nie papierki. Dla mnie dziwniejsze jest to, że w Polsce spora część młodych ludzi chce iść na studia od razu po maturze, niekoniecznie mając pomysł na siebie za kilka-kilkanaście lat. Jeżeli ktoś naprawdę nie wie, co chce w życiu robić, to niech spróbuje popracować (nie trzeba mieć tytułu do np. kelnerowania albo sprzedaży), wyjechać za granicę, podziałać w wolontariacie (są np. wolontariaty wyjazdowe, gdzie nocleg i wyżywienie są zapewnione, ale za wykonaną pracę nie dostaje się wynagrodzenia), zorientować sie, co mu leży, a co nie, do czego ma zdolności, jacy pracownicy są potrzebni itp.
a-sea-of-honey jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 19:33   #1254
Shinn
Zakorzenienie

Cytat:

żenujące.

Wiki Królikowska: Ładne nogi, płaski brzuch czy fajne cycki?
Jakub Żulczyk: Przede wszystkim jędrny mózg.

Shinn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 19:41   #1255
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
btw. na informatykę ludzie idą zazwyczaj z pasji nie znam osoby, która wybierałaby się na informatykę i która stroniłaby od komputerów. Oni po prostu kochają w tym siedzieć 24 godziny na dobę
Niestety, mylisz się... Na informatykę idą osoby, których pasją jest informatyka, ale idą też osoby, które po prostu się na informatykę dostały. A potem utrzymują się na niej jakoś (zazwyczaj z pomocą znajomych). Serio...
Stary 2011-08-13, 20:07   #1256
AgataBm180
Placuszek racuszek

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Niestety, mylisz się... Na informatykę idą osoby, których pasją jest informatyka, ale idą też osoby, które po prostu się na informatykę dostały. A potem utrzymują się na niej jakoś (zazwyczaj z pomocą znajomych). Serio...

Taa,Zdarzają się takie rzeczy, nawet znam przypadek. Tylko głupotą jest iść na taki kierunek jak w tej dziedzinie się jest łysym. Już nie musi być to pasja, ale przynajmniej trzeba się tym jakoś interesować.. Po co sobie robić krzywdę.. :|. Znajomi pomogą, owszem. Ale w robocie już nie.

Są ludzie,którzy naprawdę idą na studia o kierunku takim jaki ich fascynuje. I nie jest powiedziane, że takiej osobie się nie udaje, bo moim zdaniem to także leży w indywidualności człowieka, jego podejścia m.in. Oczywiście szczęście też. Ale to, że ja wybrałam taki kierunek z przymusu nie oznacza, że robi tak każdy.

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:01 ----------

Cytat:
Napisane przez Shinn Pokaż wiadomość
żenujące.

zgadzam się... Mam nadzieję, że nie rzuciły się z mostu z tego powodu.. :|

Ps: Twój podpis pod postem jest świetny .

Edytowane przez AgataBm180
Czas edycji: 2011-08-13 o 20:02
Stary 2011-08-13, 20:23   #1257
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez AgataBm180 Pokaż wiadomość
Znajomi pomogą, owszem. Ale w robocie już nie.
Gorzej, że takie osoby często dostają pracę. A potem odwalają fuszerkę
Stary 2011-08-13, 20:29   #1258
201605091007
Konto usunięte

parę dni temu jechałam autobusem. Wchodzę, siedzenie podwójne, na jednym siedzi dziewczyna na oko 20 lat, słucha muzyki z telefonu (na szczescie przez sluchawki), telefon polozyla na siedzeniu obok. Stoje nad nią, pytam z usmiechem czy moglaby wziac telefon- zostalam zabita wzrokiem i uslyszalam 'przeciez widac, ze zajęte!'. usiadlam na telefonie

nie rozumiem też przedstawiania się zdrobniała forma swojego imienia. o ile u osoby w miarę młodej jeszcze to tak nie razi, to po prostu padłam, gdy kiedyś mój ćwiczeniowiec ze studiów (kobieta przed 30) przedstawiła się jakiemuś doktorowi- magister Paulinka Jakaśtam...

Edytowane przez 201605091007
Czas edycji: 2011-08-13 o 20:34
201605091007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-13, 20:42   #1259
AgataBm180
Placuszek racuszek

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Gorzej, że takie osoby często dostają pracę. A potem odwalają fuszerkę

Dokładnie. I zachodzi kolejne nowe zjawisko.. "Pracuję, a nic o tej pracy nie wiem"
Stary 2011-08-13, 20:45   #1260
201605091007
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez AgataBm180 Pokaż wiadomość
Dokładnie. I zachodzi kolejne nowe zjawisko.. "Pracuję, a nic o tej pracy nie wiem"
czy moja 'znajoma', studiująca kulturoznawstwo, a pracująca w firmie swojego ojca jako logistyk się liczy?

i oczywiście, o posadę musiała starać się tak samo jak wszyscy inni kandydaci...
201605091007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości