|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2401 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam nowinę niesłychaną już niedługo będę mamą! WIOSENNE MAMY 2012 :)
Cytat:
![]() ![]() Jedyna komorka ciazowa jaka kobieta w ciazy ma to znajduje sie w macicy i jest nia pecherz plodowy z dzieckiem, wiec albo Twoja lekarka dziwnie nazywa sobie rzeczy (choc nie powinna bo wprowadza w blad) albo Ty cos przekrecilas. Cytat:
Cytat:
nie no zartuje, bidulka staraj sie czesto a male porcje jesc, ponoc pomaga a na glowe juz dziewczynki odpowiedzialy, ja mam takie bole ze umiem wytrzymac i na szczescie nie sa czesto wiec obchodzi sie bez tabletek itp, raz tylko musialam robic oklady. Cytat:
Cytat:
A co do grzybow to nie slyszalam nigdy o tym zeby nie mozna bylo ich w cizy jesc, napewno musisz uwazac, zeby nie zjesc trujaka, dokladnie je umyc, itp A my spalismy dzisiaj u tesciowej sasiedzi z gory zrobili sobie impreze i caly wieczor bylo tylko stukanie obcasow i szuranie krzesel bylismy juz tak wkurzeni (a uwagi nie mozemy nawet zwracac bo wszyscy inni maja tu mieszkania na wlasnosc a my tylko wynajmujemy i musialby wlasciciel sie odezwac, a on ma juz gleboko i szeroko ..) wiec zadzwonilismy do tesciowej i pojechalismy do niej spac i tak sie nie wyspalismy, mimo ze nam sypialnie odstapila, bo glosno strasznie bylo, jak nie sasiedzi to pociag, jak nie pociag to jakis samolot, jak nie samolot to samochody, masakra. Teraz jestesmy po sniadanku juz, jak bylam glodna to myslalam ze
07.03.2012, 20:35 3270g, 47 cm |
|||||
|
|
|
#2402 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też nic praktycznie nie zjadłam, pomijając rosół i nektarynkę bo nie dałam rady normalnie, a później jeszcze jak wróciliśmy przed 3 do domu to mdłości i rozmowa z porcelanowym uchem No ale ogólnie wesele bardzo fajne było, nawet się pobawiłam, oczywiście bez wielkich szaleństw ale i tak dużo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]()
|
|||
|
|
|
#2403 |
|
Konto usunięte
|
Hej.
Na śniadanie tradycyjnie kawusia i pyszny sernik, od teściowej Wczoraj na działce u teściów nas taka burza złapała, że szok! dobrze, że murowaną chatkę mają. A dzisiaj znów jadę z córą do nich, autobusem 2 przystanki tylko, ale pod gigant górę, w dodatku musze obchodzić dojście naokoło, bo po drodze jest przejście podziemne z debilnym zjazdem dla wózków - na spacerówkę-parasolkę za szerokie, na wózek na dużych kołach za wąskie i o ile po schodach tylnymi kołami zjadę i jest ok, to wózka absolutnie z córką nie będę po kilkudziesięciu schodach wnosiła.No i w ogóle zagwozdkę mam. Myśmy im nic o ciąży nie powiedzieli, czekamy na wtorkową wizytę u lekarza. No a oni na 4 piętrze mieszkają, jak ja się tam z córą i wózkiem dotelepię... Śmiać mi się też ciągle chce, bo szwagierka ta w ciąży dzisiaj będzie i raz, że słyszę teksty: no, Agatka będzie miała się z kim bawić (no tak, ale nie tylko z jej dzieckiem ), a dwa - pewnie będą mnie dzisiaj zagadywać o pożyczenie wózka. No i nie wiem, jak to fajnie rozegrać, odmawiając a nie mówiąc na razie o ciaży? Nawet, gdybym teraz nie była w ciąży niespecjalnie chciałabym pożyczyć, bo potem co - moje drugie dziecko dostałoby już zdezelowany wózek?
|
|
|
|
#2404 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Wczoraj odjechałam tak szybko, że nawet nie wiek, kiedy TŻ się położył (ale poszłam spać przed 1 ). Spałam niemal nieprzerwanie do 10 Coraz lepiej idzie mi spanie ![]() Mamy już imię dla dziewczynki - Martynka ![]() Jeszcze chłopak został. Gdyby nie to, że Aleksander kojarzy mi się z Olkiem-babolkiem, to może właśnie to bym wybrała, bo nawet fajnie pasuje do nazwiska. Ale mamy jeszcze dużo czasu ![]() Właśnie, przed wyjazdem do Niemiec muszę sobie załatwić ten świstek, że jestem ubezpieczona, tak w razie czego. Nie wiecie czy to załatwia się od ręki czy trzeba czekać? Wiecie, wolę dmuchać na zimne
|
#2405 | |
|
Zakorzenienie
|
Hejka
![]() Mnie cos dzisiaj od rana bardzo muli bleeee ![]() niech sie juz to skonczy ![]() Cytat:
![]() a przed samym porodem to dopiero bedziesz intensywnie snila a smieje sie bo ja nie zaliczylam nocy zeby nic mi sie nie snilo, mam bardzo wyrazne sny i jest ich podczas jednej nocy baaardzo duzo ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28745522]Hej. No i nie wiem, jak to fajnie rozegrać, odmawiając a nie mówiąc na razie o ciaży? Nawet, gdybym teraz nie była w ciąży niespecjalnie chciałabym pożyczyć, bo potem co - moje drugie dziecko dostałoby już zdezelowany wózek?[/QUOTE] ja bym to rozegrala tak, ze jak zapytaja o wozek, to bym z usmiechem na twarzy powiedziala, ze nie mozecie pozyczyc wozka, bo cos czujecie ze Wam sie teraz niebawem przyda nie musicie klamac a prawdy tez do konca nie powiecie, bo wiadomo ze na razie nie chcecie zbyt wczesnie mowic.najlepiej bedzie Ci sie spalo po urodzeniu maluszka ![]() wtedy na pewno bezsennosc minie
|
|
#2406 |
|
Zakorzenienie
|
Aguśka, po cichu liczę, że bezsenność powoli zaczyna mijać, choć im bliżej wyjazdu, tym pewnie będę gorzej spała. Boję się jednak o moją chorobę lokomocyjną
No ale cóż, może jak będzie ładna pogoda i będę się dobrze czuła, co jakiś czas usiądę za kierownicą (bo jedziemy moim autem). Albo bedziemy się często zatrzymywać. A sny dziwaczne to mam zawsze, często bardzo wyraźne i momentami aż zbyt realne
|
#2407 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
narazie nie dokuczaja mi tak zebym miała sie wkurzac czy cos, Bardziej zdenerwował mnie wczoraj ten ból głowy. Ale chociaz zaczynam sie czuc jak kobieta w ciązy:PCytat:
a takie czasami głupoty ze szok, dzis mi sie snilo tez ze tz mnie zdradził, ze odwiedzilam gdzies na bagnach moja rodzine ze mi bluze i bluzke ktos z pod smietnika ukradł
|
|
#2408 |
|
Konto usunięte
|
Mojej córce przebiła się lewa górna jedynka, nawet nie wiem kiedy. Tym sposobem mamy oszałamiającą liczbę zębów: 3
Miesięcy 15.
|
|
|
|
#2409 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28745522]Hej.
Na śniadanie tradycyjnie kawusia i pyszny sernik, od teściowej Wczoraj na działce u teściów nas taka burza złapała, że szok! dobrze, że murowaną chatkę mają. A dzisiaj znów jadę z córą do nich, autobusem 2 przystanki tylko, ale pod gigant górę, w dodatku musze obchodzić dojście naokoło, bo po drodze jest przejście podziemne z debilnym zjazdem dla wózków - na spacerówkę-parasolkę za szerokie, na wózek na dużych kołach za wąskie i o ile po schodach tylnymi kołami zjadę i jest ok, to wózka absolutnie z córką nie będę po kilkudziesięciu schodach wnosiła.No i w ogóle zagwozdkę mam. Myśmy im nic o ciąży nie powiedzieli, czekamy na wtorkową wizytę u lekarza. No a oni na 4 piętrze mieszkają, jak ja się tam z córą i wózkiem dotelepię... Śmiać mi się też ciągle chce, bo szwagierka ta w ciąży dzisiaj będzie i raz, że słyszę teksty: no, Agatka będzie miała się z kim bawić (no tak, ale nie tylko z jej dzieckiem ), a dwa - pewnie będą mnie dzisiaj zagadywać o pożyczenie wózka. No i nie wiem, jak to fajnie rozegrać, odmawiając a nie mówiąc na razie o ciaży? Nawet, gdybym teraz nie była w ciąży niespecjalnie chciałabym pożyczyć, bo potem co - moje drugie dziecko dostałoby już zdezelowany wózek?[/QUOTE]Mozecie powiedziec tez ze planujecie miec drugie dziecko, wiec nie bardzo. Choc moze sami sie nie zapytaja, a beda czekac az Wy zaproponujecie Cytat:
http://www.nfz.gov.pl/ue/index.php?k...r=6&artnr=4347 a ja mam stan podgoraczkowy i boli mnie glowa ... caly dzien lezakuje w lozku. Mezus mi zrobil herbatke z miodem i cytrynka
|
|
|
|
#2410 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28746534]Mojej córce przebiła się lewa górna jedynka, nawet nie wiem kiedy. Tym sposobem mamy oszałamiającą liczbę zębów: 3
Miesięcy 15.[/QUOTE]to pozno zabki zaczely sie wyrzynac ale podobno zdrowsze sa im pozniej wychodza ![]() moj synek ma 2 latka i 3 m-ce i nie ma jeszcze 4 zabkow (piatek) niby do dwoch lat powinny wszystkie zabki wyjsc, no ale czekam cierpliwie ![]() karolca a gdzie jedziecie?? bo chyba pominelam...i ile godzin?
|
#2411 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na szczęście w Kostrzynie n. Odrą czeka nas trochę dłuższy postój
|
|
#2412 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mówie juz dobranoc, Dzis bez mdlosci i tylko z lekkim bólem głowy, za to śpiąca i troche ciagnie mnie podbrzusze... Tak wiec smigam spac
|
|
#2413 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wiecie co, pomijając podróż, to cieszę się na ten wyjazd ![]() Na kolację zjadłam frytki, zestaw świeżych surówek (czerwona kapusta, pekińska, kukurydza, sałata lodowa, ogórek, pomidor, cebulka i chyba jeszcze jakieś inne składniki tam były), do tego mięsa od kebaba i sos ostro-łagodny (od początku ciąży uwielbiam ostre rzeczy). i powiem wam, że TEGO MI BYŁO TRZEBA. Jestem szczęśliwa i najedzona.I przezylam dzień bez większych mdłości. Rano, przed wyjściem z łóżka, pomógł mi landrynek
|
|
#2414 |
|
Zakorzenienie
|
mi sie wczoraj snilo ze poszlam siku a tam krew na majtkach ;/
jak widac wszystkie sie martwimy podswiadomie. obserwowalam wasz watek od poczatku bo mialam nadzieje tu trafic wiec mniej wiecej pamietam o czym gadalyscie ![]() wiec tak nam sie marzy synek imiona ktore narazie nam sie podobaja to Julian, Miłosz, Patryk, Oliver, Florian poki co najbardziej jestem za Julian jako pierwsze i Miłosz na drugie ![]() a i jeszcze powiem ze sa szanse na blizniaki ale boje sie troche 2 naraz :PP |
|
|
|
#2415 |
|
Zakorzenienie
|
czytam o tych waszych zaparciach a mnie od wczoraj meczy biegunka
lekarz zapisał mi żelazo bo mam anemie ale chyba skończy się na zmienieniu leku
Edytowane przez Cytrynka_Wawa Czas edycji: 2011-08-14 o 21:59 |
|
|
|
#2416 |
|
Zakorzenienie
|
wydaje mi sie ze gadałyście o kofeinie i coli w ciazy, jako ze jestem wielbicielka coca coli, znalazlam ze mozna "najnowsze badania mówią, że bezpieczna dawka kofeiny w ciąży to 300 mg na dobę, co oznacza, że dziennie możesz wypić 2–3 filiżanki niezbyt mocnej kawy." a znalazłam ze puszka coli ma 33mg wiec w moich obliczeniach 300mg kofeiny znajduje sie w 3litrach koli!!!! także luzzzz
nie zebym tyle piła dziennie ale tzn ze nie trzeba sie stresowac.
|
|
|
|
#2417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2418 |
|
Zakorzenienie
|
niby tak, ale jak tam czytam co nie powinno sie jesc to zostaly by mi owoce i warzywa! na jednej stronie przeczytalam ze wedline 1-2 w tygodniu? gazowanych nie, tylko woda(fuj jak dla mnie) i soki ale nie z kartonu tylko świeże jednodniowe. niby pisza ze ciaza to nie choroba a nic nie wolno, jak dla mnie umiar wystarczy (nie dotyczy alkoholu)
albo jak slodkie trzeba ograniczyc a jak ma sie zachcianki? a tak w ogole to dzis mam bardzo zly dzien, dobrze ze sie konczy |
|
|
|
#2419 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wędlina, biały i żółty ser (ale nie tłusty ale półtłusty), pełnoziarniste produkty (chleb, pieczywo chrupkie, wafle ryżowe), białe i chude mięso można jeść często, chude wędliny, ryby morskie, owoce i warzywa. Możesz pić kawę i herbatę (3 filiżanki dziennie), wodę mineralną, soki owocowe (można zrobić samemu takie do rozcieńczania z wodą). Od czasu do czasu można zjeść coś słodkiego, ale nie przesadzać, bo chodzi o zdrowe utrzymanie wagi a nie roztycie się +50 kg w pół roku. Wbrew pozorom można jeść bardzo dużo. Smażone, gotowane, duszone, pieczone. Przede wszystkim nalezy zwrócić uwagę, aby dostarczyć odpowiednie makro- i mikroelementy, witaminy i substancje mineralne. Wzrasta zapotrzebowanie na wapń i białko (więc nabiał - mleko i jego przetwory, jajka). Dieta ciężarnej nie ogranicza się do coca coli i owoców i warzyw. Jeśli znasz podstawy i zasady zdrowego żywienia, to dieta ciężarnej niczym innym się nie różni. Ma być zdrowo, kolorowo i odzywczo.
|
|
#2420 |
|
Zakorzenienie
|
W coli nie chodzi tylko o zawartosc kofeiny, ale o to ze takie gazowane napoje i bez ciazy nie sa zdrowe... mysle ze w ostatecznosci mozna wypic szklanke coli, sama tez czasami pije pol szklanki czy nawet cala, ale nie rozgrzeszam sie tym ''bo mozna tyle i tyle''.. a pije bo pomaga mi na problemy z zoladkiem - kiedy mnie boli.
Ale mamy brzydka pogode dzisiaj zaraz mykam do sklepu po cos na sniadanko. Mi ostatnio ciagle sie sni ze pale papierochy w ciazy
|
|
|
#2421 | |
|
Konto usunięte
|
I dzięki temu powodują wzdęcia, co NIGDY nie jest przyjemnym objawem. A gazowanych rzeczy pod żadnym pozorem nie powinno pić się karmiąc piersią, aczkolwiek... znam mamy, które dietę olały z góry na dół a na ich dzieciach nie zrobiło to żadnego wrażenia
I bądź tu mądra ![]() Cytat:
![]() Nie wolno na pewno surowizny (mięso, ryba) oraz serów nieprzetworzonych, czyli też surowizny. Narkotyki i alkohol won. Z ziołami uważaj, nie wszystkie wolno, podobno czerwona herbata też do odstawienia, ale nie pamiętam czemu. Ja lubię, ale w ciąży nie miałam ochoty, pijałam herbatę z cytryną. A tak - wolna amerykanka, ciąża nie choroba i jesz i pijesz tak, jak poza ciążą. Czyli nadmiar szkodzi zdrowiu, umiar wskazany. Jak zjesz całą czekoladę, to logiczne, że cię zmuli i zaparcia będą ![]() Komar mnie użarł pod kolanem, idealnie w zgięciu, paskud. Córa dała się wyspać, muszę wymacać czy druga górna jedynka wylazła czy nie. A dzisiaj znów teściowy obiad a potem na działce pieczemy gara ![]() A jutro lekarz
|
|
|
|
|
#2422 |
|
Zakorzenienie
|
ech w Polsce dlugi weekend a u nas nie
mezus juz dawno w pracy, a ja oczywiscie nie wiem co ze soba zrobic, mialam isc do sklepu ale nie umiem sie zebrac, chyba najpierw pojde pod prysznic zeby sie dobudzic
|
|
|
#2423 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc dziewczyny
takie tempo pisania idealnie mi pasuje udalo mi sie wszystko poczytac![]() ja jak narazie nie mam zadnych snow,ale ogolnie malo kiedy mi sie cos sni moze to i lepiej bo sie nie stresuje![]() w nastepny wtorek mam 1 usg i juz sie nie moge doczekac,zeby zobaczyc fasolke ![]() wybaczcie ze pisze bez polskich literek typu ę,ą ale nie posiadam takich w laptopie ![]() ide zjesc sniadanko i do pracy
|
|
|
|
#2424 |
|
Rozeznanie
|
Pozostając w tym temacie jestem świeżo po konsultacji z moim lekarzem, który ostrzegł mnie abym bardziej niż kiedykolwiek pilnowała swojej wagi. Z tego względu że zaraz zacznę II trymestr i wtedy apetyt będzie wyższy niż zapotrzebowanie na jedzenie i trzeba będzie troche oszukiwać swój organizm. Jest bardzo wiele książek i opracowań diet, nawet na internecie na czas ciąży i trzeba z tego skorzystać. W pierwszym trymestrze bezpiecznie jest przytyć 0 - 2 kg. bo absolutnie nie zwiększa się zapotrzebowanie, natomiast w II i III trymestrze nasze kobiece zapotrzebowanie kaloryczne (ok.1800 kalorii/dobę) wzrasta o 300-500 kalorii -czyli-jak mi to wytłumaczył lekarz o symboliczną 1 kromkę z masłem, serem żółtym i wędliną.
Także absolutnie na dajcie się zwieść że teraz macie jeść dużo więcej-postawcie raczej na jakość żywności-więcej warzyw i owoców na które do tej pory nie miałyście czasu i wszystko będzie dobrze. Ja mam zapowiedziane że zdrowy przyrost wagi w moim przypadku to max. 8kg. więc dbam o siebie i pilnuje tego co jem. Pozdrawiam wszystkie brzuszki
|
|
|
|
#2425 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sa kobiety, ktore juz w pierwszym trymestrze maja zachcianki, ktorym nie moga sie oprzec - np ja naszczescie mimo jedzenia o bylejakich porach i pozwalania sobie na pizze itp przytylam przez ostatni miesiac 0,4 kg w gruncie rzeczy. Warto pilnowac zdrowego odzywiania, a co za tym idzie i wagi bo nikt chyba nie chce przytyc w ciazy 20-30 kg ale od czasu do czasu mozna sobie pozwolic na batona, czy kebaba Mnie np odrzucilo od miesa i wedlin - patrzec nawet nie moge, zupy mi sie przejadly, juz powoli mam dosyc warzyw i owocow i nie wiem jak sie ratowac ... wstaje rano i nie mam ochoty na nic, nic nie jem, a jak poczuje glod to odrazu mi niedobrze i slabo
|
|
|
|
#2426 |
|
Konto usunięte
|
Prawda jest taka, że niektóre kobiety żrąc, za przeproszeniem, tyją 10kg, a niektóre trzymając diety 20. Jeśli ciąża jest zdrowa to tak, jak normalnie - jeść ale przede wszystkim się ruszać. A ja na to teoretyczne, książkowe zapotrzebowanie kicham, bo jak jestem głodna to nie zastanawiam się, czy mogę zjeść 1 kromkę z masłem tylko jeśli jest taka potrzeba, zjem ich 4.
|
|
|
|
#2427 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28761287]Prawda jest taka, że niektóre kobiety żrąc, za przeproszeniem, tyją 10kg, a niektóre trzymając diety 20. Jeśli ciąża jest zdrowa to tak, jak normalnie - jeść ale przede wszystkim się ruszać. A ja na to teoretyczne, książkowe zapotrzebowanie kicham, bo jak jestem głodna to nie zastanawiam się, czy mogę zjeść 1 kromkę z masłem tylko jeśli jest taka potrzeba, zjem ich 4.[/QUOTE]
no wlasnie zalezy od sklonnosci tak jak z rozstępami, jedne smaruja caly czas kremami a i tak beda, a inne nie smaruja a nie bedzie. genetyka
|
|
|
|
#2428 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A przytyła w jednej ciąży w 12 a w drugiej 9 kg (z czego 4,3 to był mój brat )
|
|
|
|
|
#2429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam teraz dostęp do normalnego kompa więc przepiszę fragment lektury Podstawa to różnorodność Szczególne ważne jest to, aby dieta ciężarnej była różnorodna. Dzięki temu łatwiej jest uniknąć niedoborów składników odżywczych oraz witaminowo-mineralnych, które podczas ciąży zdarzają sie częściej. Zapotrzebowanie na poszczególne składniki pokarmowe jest teraz dużo większe, natomiast zapotrzebowanie na energię wzrasta tylko o około 300 kcal dziennie i to dopiero od drugiego trymestru. Tak więc w tym okresie nie powinnaś jeść, jak to się często sądzie "za dwoje". Pamiętaj - "dla dwojga" potrzebujesz składników odżywczych, takich jak białko, witaminy, składniki mineralne, energii zaś tylko odrobinę więcej. Dlatego z poszczególnych grup produktów wybiera przede wszystkim te, które mają największą wartość odżwyczą i jednocześnie stosunkowo mało kalorii, tzn, zawierają mało tłuszczu i cukru. Ile powinnaś przybyć na wadze? W okresie poprzedzającym ciąże duże znaczenie ma unikanie niedowagi. Niedowaga przyszłej mamy może utrudniać optymalny rozwój dziecka. Jeśli jednak przed zajściem w ciążę nie udało Ci się uniknąc niedoboru masy ciała, jest na to rada - postaraj się przybyć na wadze podczas ciąży trochę więcej niż kobiety, które nie miały niedowagi. To powinno umożliwić odpowiedni rozwój dziecka i osiągnięcie prawidłowej urodzeniowej masy ciała (mała dygresja z mojej strony - moja mama będąc mną w ciąży przytyła prawie 40 kg a ja urodziłam się z niedowagą) Jeśli przed ciążą Twoja waga była prawidłowa, podczas ciąży powinnać przytyć 11,5 - 16 kg. Jeśli miałaś niedowagę, zalecany przyrost masy ciała jest nieco większy i wynosi 12,5 -18 kg. W przypadku nadwagi, powinnaś przybrać mniej - 7-11,5 kg. To tak mniej więcej. Dalej mam szczegółowo opisane grupy produktów, które nalezy jeść i dlaczego i jakich unikach. [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;28761287]Prawda jest taka, że niektóre kobiety żrąc, za przeproszeniem, tyją 10kg, a niektóre trzymając diety 20. Jeśli ciąża jest zdrowa to tak, jak normalnie - jeść ale przede wszystkim się ruszać. A ja na to teoretyczne, książkowe zapotrzebowanie kicham, bo jak jestem głodna to nie zastanawiam się, czy mogę zjeść 1 kromkę z masłem tylko jeśli jest taka potrzeba, zjem ich 4.[/QUOTE] Zachcianki nie biorą się z kosmosu, tylko organizm daje sygnały, co obecnie jest potrzebne. I obojętnie czy jest to kawałek chudego sera czy ugotowana na parze ryba, czy kilka kromek chleba z dżemem i musztardą. Sama muszę często "podjadać", bo może się to skończyć na rozmowie z kibelkiem. I szczerze mam w nosie, czy przytyję tylko 10 kg (zaznaczając, że mam niedowagę) czy 20 kg. Zawsze kochałam jedzenie i nigdy sobie nie żałowałam jeść tego, na co mam ochotę. I teraz też jem to, co chcę. Przez dwa dni z rzędu jadłam kurczaka z warzywami w ziołach i papryką z sosem słodko-kwaśnym. Bo miałam na to chęć, smakowało mi, podjadałam jak zostało i jadłam więcej od męża. Ale tego mi się właśnie chciało.
|
|
#2430 | |
|
Zadomowienie
Lokalizacja: To stąd, to stamtąd, a czasem jeszcze skąd indziej;-)
|
Cytat:
Przytycie więcej niż 15 kg moim zdaniem to jednak efekt folgowania zachciankom, które idą raczej w biodra, niż w dziecko Ja tam sobie nie żałuję jedzenia i nigdy nie żałowałam, ale patrzę tylko na to, by to co jem lub na co mam nieodpartą ochotę, to była zdrowa i pozywna dla dziecka zachcianka, a nie puste kalorie. Na początku ciązy miałam fazy na chipsy czy żelki, ale mi przeszło i teraz twardo mówię sobie nie, bo wiem że dla fasolki nic dobrego takie jedzenie nie zrobi.
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:49.

nie moge normalnie chodzic tak mnie głowa nawala.... macie moze jakies sposoby na taki ból głowy?
nie no zartuje, bidulka
staraj sie czesto a male porcje jesc, ponoc pomaga
takie durne sny beda do konca ciązy? 
Tz pojechał pozbierac kurek i zobaczyc na sowy(kanie)

i o ile po schodach tylnymi kołami zjadę i jest ok, to wózka absolutnie z córką nie będę po kilkudziesięciu schodach wnosiła.

lekarz zapisał mi żelazo bo mam anemie ale chyba skończy się na zmienieniu leku