|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#39601 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Ja używam wersji tej maski z miodem. Większych efektów nie widać. Połysku na 100% po niej nie ma...
|
|
|
|
#39602 |
|
Zakorzenienie
|
Heja
Włosy nieumyte i nadal ładne. Chyba zrobię im dłuższą przerwę od zabiegów - do jutra. Można się zdenerwować - jak zdecydowałam się na olejki arjuwedyjskie, to albo w danym sklepie nie ma heenary, albo bhringraju
|
#39603 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że składowo zgodna z CG, to używam. Drugiego opakowania raczej nie kupię.
|
|
#39604 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny doradźcie mi proszę
Potrzebuje pomocy co do zamówienia włosowego, właściwie nie wiedziałam gdzie napisać bo tyle jest wątków o pielegnacji ,olejach,wcierkach,mazidł ach .Robię pierwszy raz zamówienie i chciałam kupić wszystko co najlepsze do przyspieszenia porostu i odżywienia włosów.Zapuszczam juz kilkam miesięcy nie farbując i mam kilka centymentrów bardzo ładnych lśniących włosów, reszta niestety była rozjaśniana i jest zniszczona, wiem ze tych włosów już raczej nie odbuduję, ściąc tez nie zetne bo są w sumie ledwo do ramion ale chcę w trakcie zapuszczania odżywiać skórę glowy żeby te nowe rosły jaknajładniejsze i jaknajszybciej![]() Postanowiłam zamówić tak - brahmi -amle -ecliptę -cococin -niacynamid -ekstrakt z korzenia pokrzywy -keratyne hyrdolizowaną -myslalam nad owsem -olej jojoba -olej kokosowy - tu mam pytanie myślicie że lepiej kupić mazidłowy do wcierania czy vatikę?Myslalam ze ten z mazidelmoze być lepszy, pewniejszy ze z dobrego źródla ale sama nie wiem.. u tanathosa chce kupic jeszczed adenozynę I teraz planuję tak- robić wcierkę ktorej przepis znalazlam ponoc pomogla na porost kilku osobom- wcierka z odzywki jantar, niacynamidu, cococinu , skórki z jabłka itd i teraz zasytanawiam się nad tymi ekstraktami indyjskimi brahmi, amla i eclipta- jak tego najlepiej uzywac?Z wodą i nakladać? Czy z olejem podgrzanym kokosowym lub jojoba?A moze dodać do wcierki z cococinem?Jak myslicie? I do czego dodac pokrzywe owiec i keratyne? Prosze o pomoc ![]() aha mam jeszcze pytanie, przeglądałam tanathosa i są pewne substancje w kategorii do włosów które nie mają opisu albo też mnie zasnanwiają ale nie slyszałam o nich tu na forum wczesniej może wy coś wiecie o ich właściwościach?Mam na myśli różne rodzaje żeń szenia, kreatyne (czym sie rozni od keratyny ?) ,ekstrakt z szyszek chmielu, papryki cayenne (to rozumiem ma pobudzac ukrwienie?) , l-argininę, saw pametto (to slyszalam ze dziewczyny stosuja doustnie na powiekszenie piersi ale na wlosy to nie wiem ) Moze cos jeszcze zamowic? Dziekuje za wszelkie rady!buziak! |
|
|
|
#39605 |
|
Przyczajenie
|
Witam,
piszę do was z prośbą o poradę. Moja historia przedstawia się następująco: włosy kręciły mi się od urodzenia, z wiekiem robiły się coraz gęstsze i ciężkie do tego miałam je długie i mama suszyły mi suszarką. Od mniej więcej szóstego roku życia miałam długie, ciężkie i proste włosy. Po zdaniu do liceum postanowiłam ściąć włosy mniej więcej do polowy szyi. Poszłam spać w mokrych włosach i obudziłam się z burzą loków. To był szok, nie spodziewałam się, że znowu będę mieć loki. Przez wiele lat kręciły mi się niemiłosiernie. Farbowałam je (kolor blond), prostowałam itp. Nic im nie było, aż do pewnego momentu, kiedy to zaczęły robić się słabe, a skręt słabł. Do zeszłego roku moim ratunkiem było mleczko firmy Matrix. Loki po nim wyglądały jeszcze dobrze, ale producent zmienił skład i to był koniec. Ratowałam się jak mogłam. Maska kokosowa leo, olej kokosowy na noc, różne wspomagacze (min. Revlon Curl Scrunch)+ dyfuzor i jakoś te włosy wyglądały. Od kilu tygodni włosy siadły mi totalnie, dodam, że myję je balsamem Mr. Potters z aloesem, a jak mam brudniejsze włosy to szamponem z rzepą.Po umyciu czasem psikam keratyną CHI i nakładam Revlon na zmianę z nowym Matrixem, ale jedno i drugie porażka. P.s. Foto 1, 3 i 4 obecna masakra. 2 jeszcze jakoś wyglądało. Dodam, że muszę się nieźle narobić, żeby osiągnąć to co jest. POMOCY
|
|
|
|
#39606 | ||||||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie powinien zaszkodzić ale pod warunkiem że nie masz uczulenia itp na aloes, mi bardzo pomaga a mam skórę mega wrażliwą Cytat:
Czasem coś nie CGCytat:
praca i włosy ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
taki se. Zamazane to konserwant. Nie jestem pewna czy zgodny z CG, ale ważne że bez alku ![]() Proteinek nie widzę ;P Wygląda że tak ![]() Cytat:
Miałam napisać "poczekaj do końca wakacji" ale to różnie znaczy ;P Myślę, że za miesiąc będzie OK Cytat:
ALE dla włosów z niską porowatością może być lepsza bo cząsteczki są w stanie przeniknąć do porów. Dotyczy porowatości na tyle niskiej, że na proteiny włosy reagują szopą i saharą, spełnią część fukcji proteiny hydro - utrzymanie nawilżenia, poprawa "jędrności" włosa, lepszy skręt? W kosmetyce uważa się aminokwasy za składnik który utrzymuje nawilżenie w naskórku, wiąże wodę, uszczelnia naskórek. Ten opis potraktuj jako sugestię, nie mam wielu informacji na ten temat więc piszę trochę na czuja. Żeń szeń też pobudzi ukrwienie, chmiel widziałam w kosmetykach do suchych włosów Aha i daj linka do tego tanathosa
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-08-15 o 20:33 |
||||||||
|
|
|
#39607 |
|
Rozeznanie
|
Gagz
|
|
|
|
#39608 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() To gdybym chciała go nałożyć na sam skalp to zrobić to przed czy po myciu? Spłukiwać potem?
|
|
#39609 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Sama jestem początkująca, ale z racji, że po jakiś 2 tygodniach stosowania widzę efekty to podzielę się tym co sama robię. Do mycia Potters jest dobry, możesz też jeszcze wypróbować Isanę babassu i Hegron(różowy albo fioletowy) - może coś Ci bardziej od tego balsamu podejdzie Koniecznie poszukaj Joanny Naturii odżywek b/s (osobiście mam len i rumianek oraz mak i bawełna). Stylizatory, jeśli masz samozaparcie, a z postu to widać - porzuć na rzecz żelu lnianego - jak dla mnie efekt boski, a włosy niewysuszone. Na początku 134 strony są moje włosy po 2 tygodniach od zmiany pielęgnacji, a była masakra. I do tego nakładaj maski - z olejem, żółtkiem, miodem - możesz też dodać do tego odżywki, oczywiście w miarę zgodnej z CG (ja mam Kallosa mlecznego). Nie rozczesuj włosów na sucho i staraj się nie spać z mokrymi.
|
|
#39610 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny!Tylko Wasze doświadczenie może mi pomóc.
Mam trochę dylemat i mętlik w głowie. Zaczęłam przygodę ze świadomym myciem włosów i nie mogę dobrze dobrać kosmetyków. Zdecydowałam się na OMO,bo mam przetłuszczające się włosy. Największy problem mam z myciem szmponem,bo nie mogę znaleźć tych bez SLSu,a te nie nadają się do stosowania w OMO (jeżeli dobrze zrozumiałam,jeżeli nie,błagam o poprawienie mnie!). Jednak przeglądając FAQ i szukając szamponu do M rekomendowane są te z SLSem.Zupełnie tego nie rozumiem. Proszę o polecenie mi jakiegoś szamponu,dobrego dla moich kręciołków,który będzie w miarę dobrze dostępny. Pozdrawiam!
|
|
|
|
#39611 |
|
Rozeznanie
|
Oliwka26 zgadzam się z tym co powiedziała kascysko
|
|
|
|
#39612 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz po myciu, nie musisz spłukiwać. U mnie sprawdziło się, że im więcej wody razem z żelem tym lepiej się wchłania, czyli nakładam po myciu jako / razem z b/s Cytat:
Lista "łagodnych szamponów" znajduje się w "blogu Małgosi"(link w 1szym poście i u mnie w podpisie jako "lista kosmetyków ...CG"). Będzie to np szampon Babydream z Rossmana albo Hipp. Może tak być, że Twój skalp potrzebuje SLS (dziwne ale jednak), wtedy tylko w OMO Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-08-15 o 21:22 |
||
|
|
|
#39613 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że mi do końca nie wylecą przez ten żel ![]() I jeszcze jedno: gdzie go dostanę? Będzie w Rossmannie, Naturze albo Kauflandzie? Zamierzam jutro wpaść do tych 3 sklepów.
|
|
#39614 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#39615 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Może Babydream z Rossmanna, za jakieś 3,5 (nie pamiętam dokładnej ceny). Możesz też zastosować metodę kubeczkową Ja go lubię, poza tym jest tani (bywa, że wszystko nim myję ;])
|
|
|
|
|
#39616 |
|
Rozeznanie
|
Normalnie odlot, swoją drogą - wiem, ze niektórzy na mnie nakrzyczą-ale to niesprawiedliwe, żeby facet mial takie korkociągi!!!
Aż z ciekawosci zajrzałam w twój profil w poszukiwaniu stanu włosów sprzed CG, ale nie znalazłam...
|
#39617 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mój jest z Lidla - Cien med, edycja limitowana ale lubią wracać. Albo opcja druga, mini ale łatwiej znaleźć - żel aloesowy FlosLek będzie np w osiedlowych drogeriach. Ten albo taki maleńki pod oczy. To raczej na sam skalp, ilość maleńka ale sprawdzisz sobie czy Ci pasuje, a jak coś to będzie pod oczy ;P Raport - myłam OMO z emulsją Gloria i żyję Hura Dodałam olejek lawendowy bo oryginalnego smrodu nie zniosę i wszystko - odpukać - OK
|
|
|
|
|
#39618 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
rozstanę się z isaną na zawsze (mam nadzieję) i na stałę zagości u mnie potters, jakoś bardziej mi odpowiada ![]() Cytat:
trzeba mieć oczy szeroko otwarte ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() czekam na powrót cien med trzeba uzupełnić braki
Edytowane przez anoska Czas edycji: 2011-08-15 o 22:43 |
||||
|
|
|
#39619 |
|
Przyczajenie
|
AjriszMarta,Aoirghe dzięki za podpowiedź.
Teraz już wiem co i jak. Raczej wątpię,żeby moje włosy potrzebowały SLSu,chociaż dziwię się,że wgl robiło to coś złego z moją głową. Sądziłam,że brak skrętu to raczej wina moich gęstych i grubych włosów,które przez to,że są ciężkie nie chcą się kręcić. A jeżeli chodzi o problem w wypadającymi włosami to podobno baaaardzo dobry jest wosk(link do KWC): https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,2...ja.html&next=1 Już po 2 zastosowaniach widać różnicę,jednak nie wiem,jak tam ze składem,czy nie przeszkadza w kuracji kręciołkowej
|
|
|
|
#39620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A ja też mam dobre wieści. Znalazłam sposób na grzywkę, a zarazem obniżenie czoła-opaska, ale nie tradycyjna plastikowa czy drewniana, tylko cała z dość szerokiego pasa materiału lekko zachodzącego na czoło i zawiązywanego pod włosami na karku (wyglądam trochę hippisowsko, ale to mi akurat nie przeszkadza). Nie wiem, jaki efekt przy krótszych włosach, ale wypróbować nie zaszkodzi Załaczam fotki (włosy są trzeciodniowe, wiec fale mniejsze).Kurczę, wrzuciłam zdjęcie, na którym nie widać przepaski, juz poprawiam.
Fala jest jak pożądanie, możesz z nią walczyć, ale przyjemniej jest jej się poddać. (by Mali) Edytowane przez Ag Rafka Czas edycji: 2011-08-15 o 23:16 Powód: pomyliłam zdjęcia |
|
|
|
|
#39621 |
|
Zakorzenienie
|
Dajcie znać, jak już wróci.
Chętnie go wypróbuję. On się tak pojawia znienacka (nie ma i nagle jest) czy może przychodzi z jakimiś gazetkami promocyjnymi? Chodzi mi o to, czy trzeba ciągle śledzić półki czy może wystarczy tylko przeglądać gazetki.
|
#39622 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oj uwierz to tak kolorowo nie wyglądało a walka trwała rok i dalej trwa ![]() Ajrisz może ci powiedzieć co było i jakie były walki przetrwania. Niedługo idę do fryzjera podciąć, i zrobię podsumowanie drogi. W końcu 18 września mija rok bez prostownicy (prawie ).
|
|
#39623 |
|
Przyczajenie
|
to super długo!Ja na razie kilka miesięcy bez,ale chyba nie oprę się pokusie posiadania czasem prostych
|
|
|
|
#39624 |
|
Zakorzenienie
|
Gagz wlosy jak marzenie, po co komu prostownica jak ma sie takie loki.
Nigdy mi nie przyszlo samej do glowy prostowac wlosow, po co? A jak bym miala to co Ty na glowie to pewnie nigdy w zyciu nie pokazalabym sie u zadnego fryzjera bo u nich jest tylko jedna opcja (no, u 99%, szkoda ze tego 1% ktory tnie jak ten co Ola u niego byla nie moge spotkac, choc teraz przynajmniej znalazlam osobe ktora umiec ciac choc tylko na mokro, ale nie upiera sie aby uzyc prostownicy, jednak uzywa szczotki do modelowania bo inaczej nie wie czy obciela dobrze)
|
#39625 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ostatnim razem jeszcze myślałam że mam uczulenie na aloes ;] )Cytat:
A zestawienie faktycznie zrób, w dzienniku regeneracji chyba nie pisałeś?Wilgotność 92% i leje ;] Gdzie ten sierpień?? Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-08-16 o 06:51 |
||
|
|
|
#39626 |
|
Rozeznanie
|
Zrobiłam kolejne podejście do szamponu babybream i cieszę się, ze wypróbowałam ponownie, za pierwszym razem (jakiś rok demu) coś źle nim chyba myłam, bo okropnie kołtunił i nie domywał, a ostatnio mam po nim czyste i miękkie włosy, nawet ładnie puszyste
![]() Od dwóch lat nie byłam u fryzjera, dziś się będę umawiać na wizytę, trzymajcie kciuki żeby dobrze poszło ![]() Poza tym ostatnio poszłam do rossmanna kupić szampon i odżywkę, a wyszłam z dwoma szamponami, z czego się zorientowałam jak przy myciu włosów chciałam nałożyć nową odżywkę-opakowania alterry szamponu i odżywki jest strasznie podobne :P Chciałam kupić Flexible, które zawsze kupowałam za jakieś 9 zł, ostatnio zaglądam na półkę a tam około 14 zaczne chyba produkcję żelu lnianego, przynajmniej naturalny
|
#39627 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Podczytuję regularnie (co pewnie widać pod spodem ) i ujawniam siebie i swoje mini loczki ![]() Dopiero zaczynam z CG, efekty na razie tylko takie ale mam nadzieję, że wraz z długością będzie większy też efekt. Dodaję fotki z fleszem niestety bo słoneczka nie ma a w domu kiepskie światło. Włoski naturalne (walczyłam o nie od listopada 2010) i w trakcie zapuszczania ![]() Przyjmiecie mnie ?
|
#39628 | ||||||
|
MatkaPrzełożonaCurlitanek
|
Dzień dobry
Zaczynam odliczanie - ostatnie 4 dni i... ![]() A teraz ponadrabiam od 130, bo tyle mnie nie było (to znaczy podglądałam, bo nie wiem, jak to robicie, ale mnie z telefonu pisanie wnerwia )Pytałaś, czy coś będzie? Dlaczego? Świetny tył! I to jak wysoko kręcony! Nie martw się, druga strona też zacznie odpowiadać. Daj jej trochę czasu. Mnie się podoba taki kolor Jakoś mnie to nie dziwi ![]() Cytat:
Poza tym ten ktoś raczej parzył na stóg siana, a nie na Twoje włosy. Cytat:
Pisałaś : wyglądam jakby piorun pieprznął w kopę siana, to chciałam zobaczyć ![]() Cytat:
![]() Cytat:
!Cytat:
Cytat:
![]() Ja mam dziś zonk nie włosy. Nic nie rozumiem, może przesadziłam z panthenolem, może z sorbitolem czy w ogóle z humektantami. A może z czasem trzymania odżywki. Możliwe też, że Silkening Creme (Rybiorko
|
|
#39629 |
|
sentimental animal
|
idę dziś do lekarza, ale z takimi włosami wstyd się pokazać
mam dziś fryzurę pt. piorun w miotłę i nie da się z tym nic zrobić
|
#39630 |
|
Zakorzenienie
|
Pochwal się, gdzie jedziesz szczęściaro
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:30.

Włosy nieumyte i nadal ładne. Chyba zrobię im dłuższą przerwę od zabiegów - do jutra. 

.Robię pierwszy raz zamówienie i chciałam kupić wszystko co najlepsze do przyspieszenia porostu i odżywienia włosów.Zapuszczam juz kilkam miesięcy nie farbując i mam kilka centymentrów bardzo ładnych lśniących włosów, reszta niestety była rozjaśniana i jest zniszczona, wiem ze tych włosów już raczej nie odbuduję, ściąc tez nie zetne bo są w sumie ledwo do ramion ale chcę w trakcie zapuszczania odżywiać skórę glowy żeby te nowe rosły jaknajładniejsze i jaknajszybciej
?) ,ekstrakt z szyszek chmielu, papryki cayenne (to rozumiem ma pobudzac ukrwienie?) , l-argininę, saw pametto (to slyszalam ze dziewczyny stosuja doustnie na powiekszenie piersi ale na wlosy to nie wiem
praca i włosy 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)

Chodzi mi o to, czy trzeba ciągle śledzić półki czy może wystarczy tylko przeglądać gazetki.
).
zaczne chyba produkcję żelu lnianego, przynajmniej naturalny .gif)
!
a z taką fryzurą wyglądam jak mała dziewczynka