|
Notka |
|
Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3691 |
Przyczajenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3692 |
Przyczajenie
|
tak składałam,hmm już może z miesiąc temu,ehm
|
![]() ![]() |
![]() |
#3693 |
Wtajemniczenie
|
Marne ... Oni praktycznie patrzą tylko na ocene z chemii, rozmowa w sumie nic nie daje. Już po ocenie wiedza kogo przyjmą,a kogo nie. Ale to też zależy ile utworzą klas, jak dwie to małe szanse,ale jak 3 to mooooże.[/QUOTE]
no co Tyyy ![]() ![]() Ja w aptece stojąc za okienkiem już miałam wiele ciężkich chwil i załamania chciało mi się płakać bo nie wiedziałam czy sobie poradzę z tym wszystkim. Chcę jednak pracować nad tym. Nie po to chodziłam 2 lata aby zrezygnować z tego. |
![]() ![]() |
![]() |
#3694 |
BAN stały
|
teraz będę na 2 roku studium i powiem wam szczerze, że mam jakąś tam wiedzę, ale jeżeli chodzi o farmakologię to leże i kwicze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3695 |
Wtajemniczenie
|
my korzystaliśmy z książki "Kompendium farmakologii" pod redakcją Waldemara Jańca bardzo fajna książka wszystko dobrze opisane. Polecam
|
![]() ![]() |
![]() |
#3696 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() nic się nie bój praktykami - ja już swoje odrobiłam w wakacje. prawda jest taka, że to wszystko zależy na jaką trafisz aptekę, bo może być tak, że będziesz tylko metkować leki i ewentualnie je rozkładać [znam dziewczyny które tak trafiły]. mnie się udało trafić na cudowną aptekę, gdzie nie miałam chwili na nudę, a siedziałam tam po 10h dziennie. Niestety nie doradza się jeszcze pacjentom. Ja u siebie na praktykach metkowałam leki i rozkładałam je na ile potrafiłam [nikt się nie czepiał, że nie wszystkie], robiłam wszystkie leki recepturowe jakie były do roboty pod okiem mgr oczywiście i z jego wskazówkami, poza tym poznałam trochę program kamsoft, nauczyłam się uzupełniać wszystkie dane w receptach w systemie, pod koniec nawet sprzedawałam trochę i przynosiłam leki, nauczyłam się też wprowadzać zamówienia do systemu i korekty faktur, robiłam też codziennie kontrolę temperatury i kontrolę, czy aby nigdzie nie zapodziały się recepty z lekami refundowanymi i psychotropowymi. Wydaje się sporo, ale w międzyczasie zadawałam też masę pytań o leki, a czemu tak..?, a kiedy inaczej..? etc. Czy czegoś mnie to nauczyło? Tak, że nie ma co się bać. I fakt, jest to megaodpowiedzialna praca, ale na pewno nie tak nudna, jak moja obecna za biurkiem. Co do farmakologii to my u siebie nie mamy żadnej książki oficjalnie. Pani Dr przez 3h dyktuje nam notatki o danym podziale i/lub jednostce chorobowej [np. leki w chorobie parkinsona]. Zazwyczaj wygląda to tak, że jest krótki opis choroby, jakieś szczególne rzeczy, potem podział(y), a potem opisy leków, działanie niepożądane, przeciwwskazania i interakcje jeśli są. Czy mogę poprosić osoby które już ukończyły edukację, żeby stwierdziły, czy to wystarczy na egzamin, czy lepiej jeszcze przez ten rok powalczyć z jakąś książką? @Lucyferyna - powiem Ci szczerze, że ja też czuję się kompletnie blada z farmakologii, zrobiłam sobie plan powtórek na wakacje, w każdym tygodniu jakiś podział i choćby mechanizmy działania i najważniejsze leki... Wylatuje mi to niestety z głowy strasznie szybko, ale wierzę, że po dwóch czy trzech takich powtórkach (tylko nie wiem kiedy :P) to się wszystko utrwali. ![]() Edytowane przez taflawody Czas edycji: 2011-08-15 o 09:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3697 |
Raczkowanie
|
Witam. Ja pierwszy raz tutaj na forum. Przejrzałam cały ten wątek, jest tu mnóstwo przydatnych inf, a mimo to i tak wymyśliłam parę pytań
![]() Z ostatnich postów wywnioskowałam, że chemii tak ogólnie to jest mało, ale w laboratoriach siedzi się na pewno bardzo dużo i doświadczeń jest kupę. A jak w LO ja nawet nie korzystałam ze sprzętu do robienia doświadczeń, niekóre elementy to nawet nie wiem jak wyglądają, to jakoś sobie poradzę. To będzie najpierw wszytsko okazane? Bo jak narazie to to jest mój największy problem, nie chce z siebie głupiej zrobić już w na pierwszych ćwiczeniach... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3698 |
Raczkowanie
|
Witam. Ja pierwszy raz piszę tutaj na forum. Przejrzałam cały ten wątek i jest mnóstwo przydatnych inf, a mimo to wymyśliłam jeszcze parę pytań
![]() Jak na zajęciach radzą sobie osoby, które nigdy nie miały styczności z laboratoriami, sprzętem ani doświadczeniami? Bo ja nie chciałabym z siebie głupiej zrobić, tym bardziej, że pewnie większość osób w tych klasach sa po biol-chem, więc już mają o tym jakieś pojęcie. A jeszcze się zapytam, ta pomarańczowa ikonka pod każdym postem z napisem "odp" to co oznacza? Bo ja na poczatku napisałam tam, ale jakoś dziwne to jest i nie wiem o co chodzi... ![]() Przepraszam, że 2 razy to samo. Tak jak pisałam, trochę się w tym zamotałam, ale teraz już będzie OK. Mam nadzieję... ![]() Edytowane przez Morfinka 20 Czas edycji: 2011-08-15 o 20:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#3699 |
BAN stały
|
Dziękuję taflawody za szczegółową odp
![]() Pewnie kompendium farmakologii Jańca jest dosyć obszerną książką i z tego co się orientuje to dosyć drogą. Moja książka ma 104 str i to jest w pigułce jak sama nazwa mówi "Farmakologia w zarysie" taka do powtórki najważniejszych leków, działanie, interakcje itp z tego co w necie udało mi się znależć na jej temat. Ale ponawiam moje pytanie czy już ktoś miał tą książke? taflawody a jak było na 1 roku z psychologią, zdrowiem publicznym i analizą leków? |
![]() ![]() |
![]() |
#3700 |
Wtajemniczenie
|
[QUOTE=Morfinka 20;28762430]Witam. Ja pierwszy raz piszę tutaj na forum. Przejrzałam cały ten wątek i jest mnóstwo przydatnych inf, a mimo to wymyśliłam jeszcze parę pytań
![]() Jak na zajęciach radzą sobie osoby, które nigdy nie miały styczności z laboratoriami, sprzętem ani doświadczeniami? Bo ja nie chciałabym z siebie głupiej zrobić, tym bardziej, że pewnie większość osób w tych klasach sa po biol-chem, więc już mają o tym jakieś pojęcie. z laboratoriami nie ma się co przejmować, my mieliśmy wspaniałą panią dr wykłada na UŚM. Na 1 zajęciach uczycie się sprzętu itd czyli wszystko od początku dla osób które miały z tym styczność to powtórka a dla osób które jeszcze nie fajne nowości ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3701 |
Raczkowanie
|
To dobrze. Lubię się uczyć nowości, a laboratoria i doświadczenia wydają się być zawsze ciekawe, ale tego co nowe, to ja się zawsze boję (taki charakter niestety...)
![]() Ja będę chodziła do studium medycznego Lublinie (więc chętnie posłucham wypowiedzi także od lubelskich techników), to nauka w trybie dziennym. Czyli że tak jak na studiach jest trochę wykładów i trochę ćwiczeń? A są przedmioty, na których są tylko wykłady? Patrzyłam na plan tego kierunku i tam jest jakiegoś przedmiotu 5 czy 6 godz. tyg. Na teraz to wydaje mi się dużo, ale powiedzcie przynajmniej, że to nie odbywa się jednego dnia tylko jest jakoś rozbite... Bo w LO (a jaka to różnica jest) max mogłam usiedzieć na 2 lekcjach pod rząd, a potem to już nie myśle po prostu. Oczywiście jeśli trzeba, to ja się szybko przestawię i postaram ![]() A jeszcze jedno: czy na farmakognozji trzeba robić zielnik? Bo wiem, że na studiach na farmacji trzeba, nawet na jakimś kierunku chemicznym, gdzie jest ten przedmiot też... Dziękuję za wszytkie odp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3702 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My w jednym semestrze mieliśmy np.: analizę i tpl po 5-6 godz. i były rozbite na dwa dni,a znowu w innym semestrze było 6godz. ćwiczeń pod rząd jednego dnia. Nie było strasznie ![]() My robiliśmy zielnik na gnozję,ale raczej mało kto się do tego przyłożył. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3703 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:25 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ---------- [QUOTE=Morfinka 20;28779671]To dobrze. Lubię się uczyć nowości, a laboratoria i doświadczenia wydają się być zawsze ciekawe, ale tego co nowe, to ja się zawsze boję (taki charakter niestety...) ![]() Ja będę chodziła do studium medycznego Lublinie (więc chętnie posłucham wypowiedzi także od lubelskich techników), to nauka w trybie dziennym. Czyli że tak jak na studiach jest trochę wykładów i trochę ćwiczeń? A są przedmioty, na których są tylko wykłady? a do którego studium się wybierasz? Liebhart? mam nadzieję, że będziesz się tutaj chwaliła jak Ci idzie od początku ![]() ![]()
![]() |
#3704 |
Raczkowanie
|
Tak właśnie tam, do Liebharta. A już myślałam, że może poznałam swoją koleżankę z klasy, jakbym się dostała oczywiście
![]() Jasne, że będę pisać o wrażeniach, taka już jestem, że muszę z kimś pogadać, a do tego jeszcze ten wątek czyta wiele osób i wydaje mi się, że to niektórym pomaga w podjęciu jakiejś decyzji i rozwiewa wątpliwości. Przynajmniej u mnie tak jest, za co dziękuję ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3705 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#3706 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ha, no miesiąc takiego wolnego to rzeczywiście fajna sprawa, jak się do pracy nie chodzi. ;-) Z psychologią było ciężko, bo pani Dr była dziwna. Taka w typu wykładowców, którzy uważają, że ich przedmiot najważniejszy... Zdrowie publiczne na luzie... ![]() Analiza? Póki co było na poziomie rozszerzonym jak w LO, choć super było to, że każdy sam robił wszystkie doświadczenia. Albo w parach. Jak będzie na 2gim roku to nie wiem, bo ponoć ma być chemia organiczna <3 i z innymi wykładowcami... A jak u was z gnozją - suche wykłady i kucie substancji i ich 'działania'? Z tego to akurat NIC kompletnie nie zostaje mi w głowie... A TPL - na ćwiczeniach robicie sporo recept? Co już zrobiliście? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3707 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, a czy bardzo dużo czasu musicie poświęcać na naukę? Coś typu zarywanie nocki/nocek. Albo zdarza się dużo jakiś ważnych zaliczeń naraz?
Nie wybrałam tej szkoły, bo uważam, że łatwo i nic się nie robi, ja jestem świadoma, że to ciężka praca i ogromna ilość pamięciówki z czego każda rzecz jest ważna. Tak się chciałam po prostu zorientować ![]() BullichM - jasne, że możesz liczyc na pomoc, jeśli tylko uda mi się dostać, a wyniki dopiero 26 sierpnia Edytowane przez Morfinka 20 Czas edycji: 2011-08-16 o 15:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#3708 | |
Zakorzenienie
|
Nocek nie zarywam, ale dużo jest nauki na pamięć, trzeba przysiąść. Ja miałam w jeden dzień farmakologię i farmakognozję, jak dla mnie to porażka, od 9,po 15 już ciężko było po tylu godzinach w jednej sali,z jednym wykładowcą skupić.
Ja właśnie mam praktyki, zamiast robić w piątki robię w wakacje. 88 godzin już za mną. ![]() ---------- Dopisano o 17:52 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ---------- Na analizie właściwie przez większość roku miałam materiał z chemii z LO, na poziomie rozszerzonym. Na ćwiczeniach nie było tak źle,idzie sobie dać radę.
![]() ![]() |
![]() |
#3709 |
Przyczajenie
|
hej . Mam pytanie do osób, które teraz składały do studium na ul. Czackiego w Białymstoku: Czy ktoś z was wie ile osob złożylo dokumenty
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3710 | |
BAN stały
|
Cytat:
Natomiast na TPL-u robiliśmy średnio 2-3 recept, wraz z protokołem obliczeniami itp. Najpierw facetka na początku ćwiczeń omawiała dany temat, ogólne zasady przygotowania danej postaci leku a potem podawała recepty i je wykonywaliśmy, zdarzało się, mi też, że źle coś połączyłam, albo przelałam (bo mamy wagi szalkowe) i musiałam powtórzyć dany preparat i byłam z tyłu a inne osoby robiły kolejne preparaty nawet już z kolejnego działu jaki mieliśmy omawiać i to osobiście mi się nie podobało, bo później mgr tłumaczyła dalsze tematy a ja tu miałam do powtórzenia poprzedni |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3711 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3712 |
Rozeznanie
|
ostatnie 2 tygodnie wakacje przed nami. ja całe wakacje pracowałam, a to jako wychowawca na koloniach, a to dorywczo w sklepie i na zbiorach owoców i tak o zleciały mi całe wakacje. Mnie za 2 tyg czyli ostatniego dnia sierpnia czeka egzamin poprawkowy z farmakologii. Niestety nie dałam rady pociągnąć na dwóch kierunkach dziennych więc musiałam ze studiów zrezygnować na rzecz technika. Ogólnie powiem tak..z farmakologii nic a nic nie umiem..na zajęciach siedzi się aby i przepisuje non stop notatki w których mało co w rzeczywistości jest, na tplu zrobiliśmy aby kilka recept - tak tak kilka recept w przeciągu całego roku! tak to non stop przepisywanie notatek w ciągu 6 godzin! farmakognozja o wiele lepiej, ale przez wakacje wszystko uleciało z głowy
![]() ![]() ![]()
![]() killer abs by Jill mel b abs / cardio / brzuch Edytowane przez Zuzziak Czas edycji: 2011-08-16 o 21:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#3713 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A dużo osób rezygnuje w ciągu roku? Nie mam zamiaru w razie czego od razu się poddawać, ale trzeba czasami podjąć taką decyzję. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3714 |
Zakorzenienie
|
Morfinka, u mnie z 35 osób odpadło w ciągu roku jakieś 15.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3715 |
Przyczajenie
|
Monia, co to są za daty pod Twoimi wypowiedziami? Mają coś wspólnego z latem? Nurtuje mnie to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3716 |
Raczkowanie
|
Hej. Tak sobie nieśmiało Was podczytuję, bo zastanawiam się czy od następnego nie pójść na technika farmacji...
Myślicie, że licencjat z biotechnologii medycznej + technik farmacji to dobre połączenie? Bo ja jakoś nie widzę siebie na mgr z biotechnologii i szukam innego pomysły na siebie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3717 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Technika można zrobić jako całkiem oddzielny zawód, bo w pracy w aptece raczej nikt nie będzie brał pod uwagę, jakie inne studia skończyłaś (chyba ze to będzie mgr z farmacji). No i może kilka ocen ze studiów udałoby się przepisać jakbyś poszła do studium. Ale ja bym na Twoim miejscu zastanowiła się jeszcze nad mgr z tej biotechnologii, medycyna tak idzie do przodu, a ten kierunek wydaje mi się być przyszłościowy (tylko ciekawe jak daleka byłaby to przyszłość, no ale tego nikt nie przewidzi...). |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3718 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3719 |
Zakorzenienie
|
Tak na prawdę nie ma po co łączyć technika farmaceutycznego z czymś innym bo w aptece i tak na to nie zwracają uwagi. Jedyny sens to robić magistra farmacji.
Nie, nie mają nic wspólnego z latem. |
![]() ![]() |
![]() |
#3720 |
Raczkowanie
|
A jeszcze się chciałam zapytać, jak to się w klasach przedział wiekowy przedstawia? Ja np. mam 19 lat, ale słyszałam, że do studium chodzą osoby i koło 40.
Nie to, że mi to przeszkadza, może mieć i 50, jeśli tylko chce się uczyć ![]() Na jakimś przedmiocie chodzi się do tablicy i rozwiązuje zad.? Kojarzy mi się, że może na analizie leków albo tpl-u, ale ja się jeszcze kompletnie na tym nie znam, wiem tyle, co się właśnie z forum dowiedziałam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:27.