|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: TYTUŁ NOWEGO WĄTKU! | |||
| Sierpień mamy już za pasem i cieszymy się bobasem |
|
5 | 6,41% |
| Każda już rozpakowana, teraz pełną gębą mama |
|
5 | 6,41% |
| Każda dziecko już swe tuli, będzie jazda do matury |
|
1 | 1,28% |
| Brzuszków przed sobą już nie dźwigamy, teraz kupki, smoczki i ulewanie w głowie ciągle mamy |
|
1 | 1,28% |
| Wystrzałowe wakacyjne mamusie mają już przy sobie bezzębne dzidziusie! |
|
2 | 2,56% |
| Wakacyjne dzieci już przy sobie mamy, więc o kupkach, pieluszkach i kolkach gadamy |
|
3 | 3,85% |
| Na świat przyszły tego lata najsłodsze maluchy świata! |
|
21 | 26,92% |
| Noworodkowy zawrót głowy: o kolkach, pampersach i smoczkach rozmowy! |
|
5 | 6,41% |
| Wakacyjne dzieci nudzić się nie dają: jedzą, płaczą, postękują i mamusie swe kochają |
|
0 | 0% |
| Nad życie kochamy te bezzębne brzdące, choć oka nie zmrużymy przez najbliższe miesiące |
|
9 | 11,54% |
| Wszystkie mamy rozpakowane spacerują z wózkami uradowane |
|
0 | 0% |
| Dzieci nasze kołyszemy, jedną ręką na wizażu wciąż piszemy |
|
1 | 1,28% |
| Sierpniówki już finiszują, Lipcówki im kibicują |
|
2 | 2,56% |
| Lipcówki wciąż o kolkach gadają, a sierpniówki porodówki oblegają |
|
0 | 0% |
| Sierpniowe dzieci witamy- wnet wszystkie będziemy mamami! |
|
3 | 3,85% |
| Słodkie te nasze letnie maluszki, już za chwilę rozpakują się wszystkie brzuszki |
|
2 | 2,56% |
| Letnie mamuśki wciąż się wspierają, jedne tulą Maluszki, inne jeszcze czekają |
|
8 | 10,26% |
| Mamo, mamo coś ci dam, małe serce, które mam |
|
4 | 5,13% |
| Mamo, mamo coś ci dam, pierwszy uśmiech, który mam |
|
1 | 1,28% |
| Tam, gdzie nie ma dzieci, brakuje nieba. Wakacyjne mamuśki 2011 |
|
5 | 6,41% |
| Głosujący: 78. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Cytat:
I teraz tysiac mysli w glowie co to bedzie ja jestem z Poznania, a Ty?
|
|
|
|
|
#4112 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Tu pieluszka a tam brzuszek - jednym słowem szał mamusiek! Lipiec/Sierpień 2011
Cytat:
dziękuję za opis dla męża który dzielnie Cie wspierai dla Zosi Cytat:
Cytat:
![]() taka bujna fryzurka Cytat:
![]() strasznie chudziutka byłaś Kochana dobrze sie czułas z tą wagą? Cytat:
my z mężem nie pojawiamy się czesto w Kościele powodów nie bede opisywać myśleże to dość delikatny temat dla kazdego i tez zastawialismy sie nad tym koniec konców zdecydowalismy sie ochrzcic dziecko, bo brak naszego praktykowania wiary nie wynika z faktu bycia niewierzącym ale z faktu nieakceptacji niektórych praktyk instytucji Kościoła a to 2 różne rzezcy Cytat:
natomiast brak ruchów jest sygnałem żeby zgłosic sie do szpitala/lub lekarza Kochane jesteście, dziękuje za wszystkie kciukasy a z wizyty wróciłam nieco wkurzona jak pisałam wczesniej u mojego lekarza nie ma wczesniejszych zapisów przyjmuje 2 razy w tygodniu i zasada kolejki: kto pierwszy ten lepszy(oczywiście lekarz przyjmuje prywatnie) dziś przyjmował od 15, wiec 14.40 przyszłam pod gabinet a tam juz 7 pacjentek ![]() wiec stwierdziłam że "wstawie siew kolejke" zrobie sobie dłuuugi spacerek, zrobie małe zakupy i wróce wróciłam po 1,5 godzinie i jeszce 2 kobitki były przede mną suma sumarów od lekarza wyszłam po 17 lekarz nie buył specjalnie mną zainteresowany, ale zmierzył cisnieni i pyta czy puchne wiec mówie że tak i pokazałam mu swoje kostki słonia (po tym spacerze to były naprawde konkretne) stwierdziłże opuchniete są ale tragedii nie ma i mam na to uwazac(tylko nie powiedział jak) potem na wagę kazał wejsc a tam 3,5 kg wiecej niz rano na wadze jakoś to mnie dobiło pytam sie kiedy na ktg mam przyjsc a on ze jeszce mam czas(w piatek koncze 39 tc) i ze jak cos sie bedzie działo to wiem gdzie go szukac. usg już nie robił, a ja nie nalegałam bo chciałam juz sobie do domu. nie wiem co mnie tak wkurzyło czy ta słonia waga czy to czekanie na wizyte ![]() ale skutecznie mi odebrało dobry humor uff to sie rozpisałam przepraszam że o takich błahostkach ale musiałam sie wyżalić ale czekam na mężusia, który dziś świetnie sobie poradził i choć nieśmiało i wstydliwie to dał radę przed kamerami i przeprowadził prezentacje ![]() p.s Jeszce raz dziękuję za wszytskie tak miłe słowa a co do fotografowania,to niestey żadne z nas nim nie jest profesjonalistą ale moj TZ jest zapalonym hobbystą fotografii
Edytowane przez telik Czas edycji: 2011-08-17 o 19:52 |
||||||
|
|
|
#4113 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was, ja również jestem sierpniową mamą. Podczytuję Was od baaardzo dawna ale jakoś nie miałam weny do pisania - za co przepraszam
![]() Od wczoraj jestem "przeterminowana" ale prawdę mówiąc nie spieszy mi się za bardzo do porodu, chociaż już coś zaczęło się dziać - szop się pokazał, ciągłe bóle brzucha chociaż na dzisiejszym KTG zero skurczy.. Co do wieku to ja mam 33 lata (w tym roku skończę 34 ale to "dopiero" w grudniu ) i to będzie moje pierwsze dziecko i nie zamierzam poprzestać na jednym. Jak się uda to i trójkę chciałabym mieć.... Będziemy się musieli z mężem pospieszyć
|
|
|
|
#4114 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ja w przeciwieństwie do skrajnej uczciwości TZta wierzę, że są w PL miejsca, gdzie można naprawdę skrzywdzić dziecko w ten sposób. Mówię szczególnie o południu bo to znam, ale pewnie w wielu małych miasteczkach i wsiach skazuje się je na wykluczenie. Już się cieszyłam, ze tak piszesz i nic o Igorku- pomyślałam że mu lepiej a tu piszesz, że płaczeAle ogólnie chyba poprawa, co? Wodaqua dzielna kobitka z Ciebie
|
||
|
|
|
#4115 |
|
Rozeznanie
|
cookie - u nas też na chrzest się nie zanosi. Oboje z mężem jesteśmy niewierzący. wiem, że nie potrafiłabym uczciwie prowadzić dziecka przez wiarę i kościół, mam nadzieję, ze na swojej drodze spotka mądrych ludzi i dzięki nim podejmie właściwą decyzję.
choć nie ukrywam, że czasem biję się z myślami czy będę potrafiła mądrze pokierować dzieckiem i dać mu siłę na wypadek braku tolerancji ze strony innych dzieci i wtedy kiedy pojawi się żal, że inne dzieci mają białe sukienki i prezenty bo idą do komunii a moja córka nie. Wiem że nie o to w komunii chodzi ale wiadomo jak to wśród dzieci jest. |
|
|
|
#4116 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
oczywiscie to dla tych, co chca to brac...Cytat:
Ale chrzest coreczce zorganizowalismy ze wzgledu na dziadkow - zeby im nie bylo przykro, bo juz bardzo przezyli ten cywilny... nie wiem czy to dobrze czy zle.. i tez mialam takie obawy, czy dziecko nie mialoby kiedys do mnie pretensji, czy mialoby sile .. no generalnie to o czym powyzej napisalas.
|
||
|
|
|
#4117 |
|
Zakorzenienie
|
Moja królewna śpi od 20 po 1,5h usypiania.
Zjadła calego cyca i jej było mało ![]() dobrze, że odmroziłam mleko i dostała jeszcze 60 ml ![]() Moje cycki nie wyrabiają ! boję się że laktacja mi zanika... Jutro bede odciagala co 3h z tego jednego mojego boroka i zobaczę jaki czas i ile ml jest... Czy to normalne, że ona tyle je?! |
|
|
|
#4118 |
|
Zakorzenienie
|
Żaneta jak będziesz myśleć o zanikającej laktacji to zniknie Ci bardzo szybko,bo dla Ciebie to stres.
|
#4119 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Wodaqua piękny opis mnie cewnikowanie nie bolało ale z ulga pozbyłam sie dziadostwa
|
|
|
|
|
#4120 |
|
Raczkowanie
|
Witam Was, ja również jestem sierpniową mamą. Podczytuję Was od baaardzo dawna ale jakoś nie miałam weny do pisania - za co przepraszam
Od wczoraj jestem "przetreminowana" ale prawdę mówiąc nie spieszy mi się za bardzo do porodu, chociaż już coś zaczęło się dziać - szop się pokazał, ciągle bóle brzucha ale na dzisiejszym KTG zero skurczy.. Co do wieku to ja mam 33 lata (w tym roku skończę 34 ale to "dopiero" w grudniu ) i to będzie moje pierwsze dziecko i nie zamierzam poprzestać na jednym. Jak się uda to i trójkę chciałabym mieć....
|
|
|
|
#4121 | |||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Serdeczne gratulacje i kolejnych rocznic, ale spedzanych juz z mezem! Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dla Was za dzielne radzenie sobie z blizniaczkami!Cytat:
|
|||||
|
|
|
#4122 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jadła sobie cycka i kiedy już było pod koniec, okropnie się denerwowała, zaczeła nawet płakać czasami. Kręciła głową, przyssała się i znowu kręciła i stękała ![]() nigdy tak nie było ![]() PO czasie kiedy sie uspokoila, odbilam, sprawdzilam czy ma na koopkane albo nasiusiane i ponownie dalam piers i to samo... Dałam ja do łózeczka niby zasypiala, ale zaraz wzieła dłon i ja jadla - to znaczy ze chce jesc. Dałam jej 60 ml zjadla i zasnela ja reka odjal. wiec chyba mialam za malo w jednym cycu nie? kurde nie wiem ![]() bo nie raz siedzi tylko 15 min i spi jak susel.. a nie raz godzine i tak samo spi. |
|
|
|
|
#4123 |
|
Wtajemniczenie
|
witam
Natalia wczoraj skończyła 4 tygodnie ![]() byłyśmy dzisiaj w szitalu na kontroli uszka prawego bo przy wypisie nie wyszły badania bo ponoć jeszczejakieś resztki mazi płodowej i badania dzisiaj wyszły ok pdetchnełam z ulgą Żaneta nie doczytałam Twojego postu ale ostatni wpis belli 7 i jak myslisz że zanika Ci laktacja to zacznij pic herbatkę hipp dla mam karmiacych ja wypiłam 2 lub 3 i mi cycki pękały oczywiście nie tego samego dnioa tylko dzień później oki idę Was nadrobić ostatnio nie udzielam się bo do południa Nati marudna i ciągle jak nie na rękach to przy cycu jeszcze starsza córa domaga się zabawy ze mną i yeż nie mogę jej olać później obiad muszę zrobić nieraz z małą na rękach a popołudniu Nati spokojna i idziemy na plac zabaw żeby Oliwka się wyszalała ewentualnie na spacer wracamy ok 18 to kąpanie kolacja ....uffff zaczynam to ogarniać teraz dziewczynki spią to mogę troszke poczytac ...a i podczytuję Was w nocy ok 1 i 3-4 jak karmię Nati a włączam kompa żeby nie przysnąć bo 1,5 tygodnia temu przysnęłam z Nati na rękach pół godziny( w nocy karmię na siedzaco) dziękować Bogu że miałam poduszkę na kolanach i jakby co to by mi nie spadła ale wiecie co ja tylko przymknęłam oczy i jak otworzyłam to myślałam że zamknęłam tylko na minutkę mała dalej cyca doiła ale jak spojrzałam na zegarek to mi sie goraco zrobiło i od tamtej pory załączam kompa |
|
|
|
#4124 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Fajnie, bo więcej dzieci będzie mieć fajną mamę Też już czasem sobie myślę, że jak już w kocu dopadnę do sklepów z ciuchami, to się nie będę mogła opanować Tyle miesięcy bez zakupów to szok dla mojego organizmu ![]() Cytat:
No i mężowi tez gratuluję
|
|
#4125 | ||
|
Zadomowienie
|
opisze kiedys w klubie, ale narazie sprawa musi znalezc swoj taki czy inny final...
![]() Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4126 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
dziś wrócilismy do piersi i dopiero były nerwy i wrzask Żaneta wszystkiego naj z okazji rocznicy Cytat:
|
||
|
|
|
#4127 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
. zazwyczaj sie ocknę jak uderzam brodą o klatkę piersiową . Na szczęście tylko czasami.moja mała też marudna, właśnie skończył się atak kolki ,który trwał od 19.00. Aż bordowa z płaczu była i łzy jej leciały. Nic nie pomagało... Tż się zestresował, bo takiego ataku chyba jeszcze nie miała. Jego teoria "może jest głodna" padła jak w trakcie jedzenia zaczęła się drzeć, bo to płacz nie był. Bella to jak dziewczynki budzą się na zmianę, to co Ty masz z tej nocy? Ja przy 2 pobudkach o 7 rano jestem jak zombi. Naprawdę podziwiam . W dzień też różnie śpią czy zazwyczaj obie o tej samej porze?
|
|
|
#4128 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
zresztą to znajomy teściów, wiec raczej traktowanie takie po znajomości ale czasami ma takie odpały, a może to już sama sobie wmawiam ![]() za gratulacje dziękuję Cytat:
a wogóle to niestety/albo na szczescie nie bede juz pierwzą z żelem Dianatal ale ponoć dziewczyna przyjechałam z takim rozwarciemże już nie zdązyli całości zaaplikować i urodziła ![]() Cytat:
za zdrowe uszko![]() Kobitki, które mają "meblowe" nakładki na przewijak który miękki przewijak bedzie lepszy?
|
|
#4129 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam
Dziekuje za kciuki Wizyta w miarę udana. Pomijając fakt ze godzinę musiałam na Polozna czekac. No ale trudno, mam przecież czas ciśnienie, siku, serduszko Wici zbadane i wsio OK. Centymetr znów sie gdzies zapodzial i nie było pomiarów. Po macanku stwierdziła ze mała jeszcze wysoko Wiec chyba nie mam co liczyć na wcześniejszy poród stwierdziła tez ze duże dziecko bedzie ( pani doktor tydzien temu powiedziała to samo) Pogadalysmy chwile i umowila mnie na następna środę o ile do tego czasu nie urodze. To chyba na tyle z wizyty. Co do chrzcin. Każdy robi jak uważa. Ja nie popieram i nie ganie. My mamy zamiar ochrzcic ale kiedy to nastąpi to nie wiem. Mamy możliwość zrobić to tutaj bo jest w moim mieście Polska parafia i problemu z tym nie ma. Mamy z kolei inny problem. Potencjalni chrzesni są w Polsce. Są nieletni i jeszcze sie uczą. Cieżko bedzie ich tu ściągnąć. My tez prędko sie nie wybierzemy do Polski ( z kilku powodów) także nie wiem na ta chwile co bedzie z chrzcinami. |
|
|
|
#4130 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Podobno to ja byłam dużo bardziej problemowa, znali ich w szpitalu bo średnio raz w tygodniu ze mną byli a chłopaki to okazy zdrowia. Tylko jedli i spali. A ja ani to ani to .Jak oglądam zdjęcia to moja mama naprawdę jak zombi wyglądała: poczochrana, blada i z wielkimi worami pod oczami.
|
|
|
#4131 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
#4132 |
|
Zadomowienie
|
Witam Mamusie
Wiem że rzadko tu bywam ale padam na twarz po prostu. Jak tylko mogę to odpoczywam, chociaż zazwyczaj nie wychodzi mi to w dzień, a w nocy jakoś się nie da nadrobić... Nataniel dzisiaj skończył cztery tygodnie, więc małe podsumowanie i fotka dla wizażowych cioć w klubie ![]() W ciągu 26 dni od wyjścia ze szpitala przytył 1,5 kg Wychodząc miał 3300, a dzisiaj na ważeniu pokazała się cyfra 4800 ![]() W ciuszki 56 już się nie mieści, a 62 są idealne ![]() Przesypia po dwie godziny w nocy i budzi się głodny! A teraz ja czyli mama: wyłażą ze mnie szwy z supełkami , do zrzucenia mam 5 kg z ciąży plus 5 dodatkowo żeby się dobrze czuć. Brzuszek nadal jest, ale stopniowo się zmniejsza Cyc osiągnął rozmiar 70i i jest masakryczny - po zakończeniu karmienia chyba pójdę zmniejszyć do miseczki A ![]() No i dzisiaj byłam u gina Zapisał mi tabletki anty Azalia i od dzisiaj zaczęłam brać. W ogóle to wszystko goi się jak na psie!I to by chyba było na tyle
|
#4133 |
|
Wtajemniczenie
|
Cookie zrobisz jak będziesz chciała do rodziców należy decyzja nie do babci cioci wujka a "ciotek dobra rada" bedzie wiele
powiem Ci cos z doświadczenia jak miałam 11 lat moi rodzice z katolików przeszli na inna wiarę to było kosciól chrześcijan wiary ewangelicznej inaczej zielonoświatkowcy w tej wierze yliśmy 10 lat pamiętam jak byłam obgadywana i nieraz usłyszałam kilka niemiłych słów w szkole w szkole średniej chodziłam na religię tylko dlatego żeby nie wysłychiwać od rówieśników nieprzyjemnych uwag w między czasie zaczełam sie buntować ( religijnie) i rodzice mówiąc krotko mieli przechlapane ze mną dodam że nie zmuszali mnie do chodzenia na nabożeństwa jak spotkałam męża przyszłego oznajmiłam rodzicom że będę miała ślub kościelny długo rozmawiałam z rodzicami o religii wyznaniu i otworzyły nam się oczy wróciliśmy do korzeni ale żebym miała ślub kościelny musiałam mieć bierzmowanie ( którego nie miałam ) i powiem Wam wstyd mi było że stoje niemalże posród dzieci naprawdę byłam przez cała mszę czerwona nie dlatego że miałam bierzmowanie tylko że w tak późnym wieku my córkę ochrzciliśmy i mlodsza też będziemy nie dlatego żeby zaspokoić rodzinę ale z potrzeby serca tak że Ty też kieruj się własnym zdaniem sercem i nie daj się kierować nikim Edytowane przez agadus Czas edycji: 2011-08-17 o 22:22 |
|
|
|
#4134 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ty słyszysz że będziesz mieć duże dziecko, ja że nieduże - zobaczymy jak te ich prognozy przełożą się na rzeczywistość ![]() Sygine - same dobre wieści
|
|
#4135 |
|
Zakorzenienie
|
Meszsares,Iustynko jak byłam z nimi w szpitalu to i jak już w miarę ładnie jadły to je zaczęłam "szkolic". Czasem przesypiąja jeden "posiłek", z soboty na niedzielę poszły spać o 21 a obudziły się dopiero o 3 na jedzonko. Ale czasem potrafią obudzić się niemal równocześnie. Jest przy nich pracy mnóstwo,ale mieć a nie mieć dzieci,to wolę mieć i być zmęczona. Właśnie odnośnie wieku i bycia mama,ja mam 22lata,i zdecydowałam się na macierzyństwo głównie dlatego,że zbyt wiele osób znam które mają problem z zajściem w ciążę. A jeszcze bardziej popchnęło mnie do tego poroniona pierwsza ciąża.
Ja też podczytuje głównie w nocy... Jak dostają butle.
|
#4136 |
|
Rozeznanie
|
Stronczek gratulacje udanej wizyty. Bedzie duza dziewczynka.
U mnie sie pomylili o 300g Sophie miala miec 3700g a miala 3400 Ja juz w lozku. Dzis jest moj zly dzien. Czuje sie zle psychicznie, mam nadzieje ze to nie zadne paskudztwo....wykapalam SAMA Sophie, z Tz sie pozarlam , ale postanowilam sie nie denerwowac , Bo nie chce dziecka obciazac moimi humorami... Jak narazie daje rade Przezwyczailam mala do kolysanek podczas kapieli I zasypiania, dziala jak narazie troche juz mi bokiem wychodza te piosenki, znam juz na pamiec dzis zaczelam przezwyczajac Sophie do przytulanki- kocyk, teraz wlasnie z nim zasnela I na spacerze tez sie przytulila I spala 4,5 godz.
|
|
|
|
#4137 | ||
|
Zakorzenienie
|
Nogi mi odpadają, tż wrócił nieco wcześniej z pracy i znowu zrobiliśmy dłuuugi spacer z Filipem i zachustowaną Lilką
![]() Coś czuję że wózka za wiele nie będę używała z nią bo w chuście czuje się rewelacyjnie. Cytat:
![]() teraz jak zostaję tylko z jednym to wydaje mi się że mam taki luuuz Musimy jeszcze popracować nad usypianiem wieczornym bo sługo nam się z tym schodzi - głównie przez Filipa który nie chce spać ![]() Cytat:
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4138 |
|
Raczkowanie
|
hej wszystkim. jestem z mam wrzesniowych i wpadłam na chwile.. mam pytanie do posiadaczek wanienek TEGA. czy kupowałyscie stelaz do tej wanny? ja dzis kupiłam i jakis pokrzywiony mi sie wydaje... alebo ja nie potrafie nałozyc tej wanienki...
|
|
|
|
#4139 |
|
Zakorzenienie
|
Witaj. Ja ma wanienkę Tega Komfort i stelaż specjalnie do niej tej samej firmy. Żaden inny nie pasował. No i ten nasz nie jest pogięty a wanienka pięknie do niego pasuje; )
|
#4140 |
|
Wtajemniczenie
|
Brumku mi mówią ze corcia duża bedzie ale to tylko na podstawie badania brzucha macajac ręcami
u Ciebie to Chociaz Cos na USG wyszło. Ja miałam ostatnie USG w 20 tc. Okaże sie Juz niedługo. Madziaranew a skad oni wzięli wagę Sophie? Na tym ostatnim USG co Cie tak nastraszyli, ja zbadali? |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:18.

I teraz tysiac mysli w glowie co to bedzie
ja jestem z Poznania, a Ty?

dla męża który dzielnie Cie wspiera

chyba niedlugo zaczne kupowac mm bo mu bedzie brakło
A ja przez cala ciaże nie miałam ani jednego, a teraz codziennie nowe, brzuch mam cały poorany
wzrost bez zmian
Czy jest na naszym forum jakaś mamusia, która nie będzie chrzciła narazie dzieciaczka? Bo my podjęliśmy taką decyzje jeszcze przed ciążą, oboje jesteśmy niewierzący. Za to nasze rodziny są (pseudo)wierzące i już zaczynają sie pytania o chrzest, że już czas i każdy się obraża, że nie chcemy dziecka do wiary doprowadzić