Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 - Strona 123 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł nowego wątku!
Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają 10 18,52%
Dzieciaczki siadają, bo spacerówki czekają 0 0%
Lato poszło w las, siadać zacząć czas 7 12,96%
Maluchy ząbkują, pełzają, siadają, a ich mamusie dniem i nocą gadają 6 11,11%
Mamusie do pracy wracają, dzieciaczki raczkują, siadają 0 0%
Mamuśki do pracy wracają, a dzieciaczki w spacerówki się przesiadają 2 3,70%
Mamy już pół roczku, nie dawajcie nam już smoczków 0 0%
Mleczko, kaszka, zupka, z tego na pewno będzie kupka 4 7,41%
Mleczko, zupka czy obiadek, wciąż nam przybywa fałdek 0 0%
Nasze łobuzy powoli siadają, w nocy zamiast spać brykają 1 1,85%
Pora zacząć siadać, bo do spacerówek czas się przesiadać 1 1,85%
Pół roku za nami, wozimy się spacerówkami 1 1,85%
Rampersiki schować czas, bo jesienny nadszedł czas 3 5,56%
Słoiczki zaczęliśmy jadać, pora zacząć siadać 4 7,41%
Wakacje już za nami, siadać zaczynamy 1 1,85%
Wiosenne maluchy wcinają od stópek paluchy 11 20,37%
Z wakacji powracamy i raczkować zaczynamy 3 5,56%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-17, 23:07   #3661
szymelka
Rozeznanie

Dot.: Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
ja jzu te tabelki wzdłuż i wszerz przestudiowałam
są jeszcze siatki centylowe obwodu główki.

prosimy o głosiki
http://pl .lennylamb.com/user/show_photo/3734
spacja po pl

a tajka to rzeczywiście chyba baluje
Jakoś nie miałam potrzeby na nie spoglądać, ale w piątek po ważeniu dokładnie sprawdzę gdzie moja klucha się mieści

Już dziś głosowałam - codziennie klikam

Tajka miała ważyć Lenkę, a potem wybierała się do Malagi, może jej się tam dobrze zrobiło i została??
Stary 2011-08-17, 23:10   #3662
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl_2002 Pokaż wiadomość
Ja mówłam Tż o Panu metce to on wyjął mi poduszkę taka małą z ikei z ogromną metka i mówi "masz Pan meta" boszz jaki on nie kumaty nieraz

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
o,ja własnie sączę Karmi na kolację
ja juz wciągnęłam

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Witajcie pamiętacie nas jeszcze? Dawno mnie nie było a tu już nie dość ze nowy wątek to 120 stron. Ja na razie glutenu nie daję, chcę do 6 mca tylko piersią karmić i pierwsze posiłki dawać od 7mca.
Cały czas karmię Agusię tylko piersią, a ostatnio pediatra do mnie, że za mało przybiera i mam się zastanowić nad dokarmianiem bo "widać mleko mam za mało tłuste" nosz kurcze dziecko zje mi wieczorem i śpi 6-8 godzin codziennie to chyba głodne nie jest? A jak przybiera co miesiąc: 950g 400g 600g i teraz 500g. W tym miesiącu podwoiła swoją wagę urodzeniową i jeszcze 100g więcej ma. Za mało przybiera?
pamiętamy
ja karmię mieszanie, najpierw cycuś i od razu po nim mm, tak mi doradziła moja pediatra bo mały ciągle się darł, że glodny, ale jak Agusia nie domaga się więcej to nie wiem, musisz zdecydować
mój wczoraj skończył 4 m-ce i waży w bodziaku 7900g

Cytat:
zazdroszczę, ja nie mam żadnych koleżanek- mamuś
a ja??????????
a prunelle??????????????

lecę spać, bo jutro jadę do pracy
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 23:11   #3663
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
Agusia niby też ma hypotrofię, ale... nie zrobili jej porządnych badań, wszyscy lekarze uparli się że tp miał być na 30 marca a ja na początku wyliczyłam że na 11 kwietnia. Zrobili mi cesarkę bo nie było oznak porodu 8 czyli w sumie 3 dni przed terminien (wg nich na ostatnią chwilę). Czy jeśli poczekałabym 2 tygodnie mała urodziłaby się sama z wagą powyżej 2500g? Mam nauczkę, żeby słuchać bardziej swojej intuicji niż lekarzy. Dlatego rozważam różne możliwości.

Waga nie łapie się od urodzenia, wzrost normalnie jest na siatce między 3 a 10 centylem (małe kratki to dobrze nie widać).
a dlaczego zrobili cesarkę, nie czekając na rozpoczęcie porodu naturalnego? jeśli była hypotrofia to nie tylko o wagę tu chodzi. bo dzieci hypotroficzne są źle odżywiane już w brzuchu a niska waga to jedynie objaw tego niedożywienia. i nie chodzi tu tylko o odżywianie w sensie jedzenia, ale one są wtedy źle zaopatrywane we wszystkie składniki odżywcze i w tlen
przecież mogą się urodzić dzieci małe, bo mają np niskich i szczupłych rodziców i jest wszystko ok. a mogą być dzieci z małą wagą bo były jakieś zaburzenia w dostarczaniu składników odżywczych.

gdyby dziecko było źle odżywiane to nie tylko ma mały przyrost wagi, ale zaburza się w jakimś stopniu jego rozwój. mi pediatra tłumaczyła że tu nie chodzi tylko o wagę ale przede wszystkim o to żeby dostarczyć dziecku odpowiednie ilości witamin, składników odżywczych itp. potrzebnych do prawidłowego rozwoju

ja też się przekonałam że intuicja jest najlepszym doradcą.
skonsultuj wagę Małej z innym pediatrą i wtedy zastanów się co zrobić.

marta_27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 23:18   #3664
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
Napisane przez Thorgal1980 Pokaż wiadomość
. Rychu niestety budzi się co 2 godziny cały czas, ledwo juz chodzę, serio, tymbardziej ze teraz to rozpakowywanie, to nie mialam czasu klasć się w ciagu dnia na drzemke. postanowiliśmy podawac mu mm jak juz sami bedziemy sie kladli spać czyli ok 23-24 i zobaczymy czy bedzie po nim dlużej sapał w nocy. dzis premiera, czekamy az sie obudzi i damy mm. oczywiscie wszystkie pozostale posiłki cyc. myslicie ze to zda egzamin?
Ja podaje od okolo 2 tygodni mm na noc i pierwsza pobudke mam zazwyczaj po 5-6 h a wzesniej tez bylo po 2, max po 3 Tak wiec poprawa jest znaczna.

Cytat:
Napisane przez agus235 Pokaż wiadomość
A nam dzisiaj ząbki dają popalic od rana temperatura 38 stopni i mega maruda
biedactwo...

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
Witamy!
dopadło mnie choróbsko i mniej tu zaglądam.....
Zdrowka

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
A ja chciałam się pochwalić nową umiejętnością Leonka Mianowicie, opiera się na kolankach i łokciach jak do raczkowania i tak się rusza w przód i w tył w miejscu Krótko to krótko, ale zawsze, no ale czołga się już całkiem sprawnie
No to niedlugo ci smignie po podlodze

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
hej
ola ma ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY
bo lojotokowe zapalenie skory jest duzo lagodniejsze

wieczorem wiecej napisze
Wspolczuje ci bardzo Oby to byla lekka odmiana

Cytat:
szymelka Fabian jak miał jakoś 2 msc spał też ok 21-22 czasem i o 23 ale jakoś od 3 miesiąca chyba sypiamy od 20.00 już o 19.00 mi buczy oczy przeciera, marudzi..

No Pan Metka przypadł do gustu Fabiankowi, jutro zobaczę co to za płyty są
Ale fajna zabawka!
Moj spi tak samo jak i twoj Do 3 miesiaca szedl spac po 21 lub 22. A teraz po 19 juz go kapie, bo mi marudzi okropnie i przysypia. Kapanko, jedzonko, pogada troche i o 20 dziecka nie ma

Hej babeczki
Dzis odwiedzilam prace i Nino jak zawsze furrore zrobil, zwlaszcza jego fryzura irokezowa Usmiechal sie do wszystkich i byl bardzo grzeczny - dumna jestem z mojego syncia
Jutro znow sie do pracy wybieramy, tym razem na lunch z szefowa Musze troche pogadac o moim powrocie (wracam w polowie stycznia) i ogolnie posluchac nowosci w branzy

A teraz ide juz spac, bo oczka mi sie kleja
Dobranoc mile panie

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 23:24   #3665
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość

ja juz wciągnęłam

pamiętamy
ja karmię mieszanie, najpierw cycuś i od razu po nim mm, tak mi doradziła moja pediatra bo mały ciągle się darł, że glodny, ale jak Agusia nie domaga się więcej to nie wiem, musisz zdecydować
mój wczoraj skończył 4 m-ce i waży w bodziaku 7900g

a ja??????????
a prunelle??????????????

lecę spać, bo jutro jadę do pracy
7900?
a jak go brałam na ręce, to się nie wydawał cięższy od Naduni
no przecież napisałam o was, ale wiadomo, jak my sie spotykamy często

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość
Ja podaje od okolo 2 tygodni mm na noc i pierwsza pobudke mam zazwyczaj po 5-6 h a wzesniej tez bylo po 2, max po 3 Tak wiec poprawa jest znaczna.

biedactwo...

Zdrowka

No to niedlugo ci smignie po podlodze

Wspolczuje ci bardzo Oby to byla lekka odmiana

Ale fajna zabawka!
Moj spi tak samo jak i twoj Do 3 miesiaca szedl spac po 21 lub 22. A teraz po 19 juz go kapie, bo mi marudzi okropnie i przysypia. Kapanko, jedzonko, pogada troche i o 20 dziecka nie ma

Hej babeczki
Dzis odwiedzilam prace i Nino jak zawsze furrore zrobil, zwlaszcza jego fryzura irokezowa Usmiechal sie do wszystkich i byl bardzo grzeczny - dumna jestem z mojego syncia
Jutro znow sie do pracy wybieramy, tym razem na lunch z szefowa Musze troche pogadac o moim powrocie (wracam w polowie stycznia) i ogolnie posluchac nowosci w branzy

Dobranoc mile panie

nie dziwie sie, ze irokez robi furore, bo jest boski
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 23:29   #3666
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
A u nas była 2 tygodnie młodsza kuzynka Leonka, ale było śmiechu Aż żałuję, że bliźniaki nam się nie urodziły, Leoś miałaby komu palec do nosa wkładać

hahaha

agus
niestety ma i tak jak w przypadku Oleńki gorąco jej nie służy bo ręce wtedy wyglądają koszmarnie (skóra jakby Nadia rączki nózki trzymała z godzine w wodzie a z tego rąbią jej się pęcherze ) byliśmy u dwóch pediatrów i każdy mówi coś innego ale obaj stwierdzili że to na tle alergicznym jest, pocieszające jest to że jak temperatura schodzi do ok 20 stopni to pęcherzyki pojawiają się sporadycznie i rączki ładnie się leczą, ostatnia dermatolog stwierdziła że można zrobić badania z krwii ale nie poleca u tak małego dziecka bo będzie tak mało surowicy że i tak nic nie wyjdzie w badaniu a lepiej jej oszczędzić nerwów i stresu, a tobie kiedy wyskakują pęcherzyki ?? możesz mi opisać jak u ciebie to wygląda i kiedy się zaczęło ?

nika
małe krosteczki to chyba nie skaza ? a ma na całej buzi ??

tajka na imprezę poszła i nas nie zabrała

anessa Nino będzie rwał dziewczyny na zdjęcia z dzieciństwa z irokezem

kNadia właśnie zaliczyła pierwsze darcie i musiałam lecieć nakarmić lepiej idęspać bo pewnie znowu ciężka noc mnie czeka

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 23:40   #3667
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Anessa Pokaż wiadomość

Dobranoc mile panie
Owija sobie wszystkich dookoła palca tym swoim uśmiechem i fryzurą No i tak trzymać!!

Ale Ci dobrze- do stycznia masz spokój. Mi został miesiąc wolnego jeszcze tylko, a potem trzeba zostawić dziecię..

Idę i ja spać - dobrej nocy wszystkim

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość

agus
niestety ma i tak jak w przypadku Oleńki gorąco jej nie służy bo ręce wtedy wyglądają koszmarnie (skóra jakby Nadia rączki nózki trzymała z godzine w wodzie a z tego rąbią jej się pęcherze ) byliśmy u dwóch pediatrów i każdy mówi coś innego ale obaj stwierdzili że to na tle alergicznym jest, pocieszające jest to że jak temperatura schodzi do ok 20 stopni to pęcherzyki pojawiają się sporadycznie i rączki ładnie się leczą, ostatnia dermatolog stwierdziła że można zrobić badania z krwii ale nie poleca u tak małego dziecka bo będzie tak mało surowicy że i tak nic nie wyjdzie w badaniu a lepiej jej oszczędzić nerwów i stresu, a tobie kiedy wyskakują pęcherzyki ?? możesz mi opisać jak u ciebie to wygląda i kiedy się zaczęło ?

Żal Oli, że się tak męczy, ale dobrze, że już przynajmniej wiecie co to jest i możecie jakoś pomóc - buziaczki dla maleńkiej

A może tajka idąc za przykładem Emilki zbiera na tej imprezie na bilet, żeby do nas przylecieć??
Stary 2011-08-17, 23:41   #3668
aja1
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki dziewczyny

no troche mamy kremow, masci, do tego sterydow, ale uzywac tylko sporadycznie
wiec mam nadzieje, ze jej to poschodzi
najwazniejsze to by jej nie porzegrzewac bo od ciepla sie pogarsza
wiec lepiej zeby olence bylo za chlodno jak za goraco
A co dostalyscie?
Bo u nas i masc do smarowania i balsam po kapieli i olekek do kapieli.
Poza tym dziecka nie nalezy dlugo trzymac w wodzie i w chlodniejszej wodzie nie w goracej.
Najgorszy okres zimowy,bo poubierane i grzeja, makabra

cholera slepne od tego tel dopiero oddalismy lapka do naprawy

Mój Aniołek 30.12.2016
aja1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-17, 23:44   #3669
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szymelka Pokaż wiadomość
Owija sobie wszystkich dookoła palca tym swoim uśmiechem i fryzurą No i tak trzymać!!

Ale Ci dobrze- do stycznia masz spokój. Mi został miesiąc wolnego jeszcze tylko, a potem trzeba zostawić dziecię..

Idę i ja spać - dobrej nocy wszystkim

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 23:33 ----------

Żal Oli, że się tak męczy, ale dobrze, że już przynajmniej wiecie co to jest i możecie jakoś pomóc - buziaczki dla maleńkiej

A może tajka idąc za przykładem Emilki zbiera na tej imprezie na bilet, żeby do nas przylecieć??
wczoraj ja to bardzo zaintrygowało
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 01:42   #3670
tajka88
Zakorzenienie

Zaczne od ochrzanu dlaczego tak duzo psizecie jak wiecie ze mnie nie bedzie;p

Cytat:
To nie impreza ale taki jakby festyn miasta zaaajjjeiscie duzy:OBIECUJE DODAC DO ALBUMU FOTORELACJE
Cytat:
Tajka miała ważyć Lenkę, a potem wybierała się do Malagi, może jej się tam dobrze zrobiło i została??
niestety tylko wydalismy akse nic nam nie przybylo;p
Cytat:
prosimy o głosiki
http://pl .lennylamb.com/user/show_photo/3734
spacja po pl

a tajka to rzeczywiście chyba baluje
zaglosowane taaa baluje;p ja nie z tych;p

Cytat:
tajka dziś chyba zabalowała

Cytat:
A u nas była 2 tygodnie młodsza kuzynka Leonka, ale było śmiechu Aż żałuję, że bliźniaki nam się nie urodziły, Leoś miałaby komu palec do nosa wkładać
a ja nie zaluje;p

Cytat:
ale tak na żywo, żeby się spotykać, to tylko mogę czasem z dziewczynami z forum z okolicy.
a ja nigdy nie mmoge... ktoras chce sie przeprowadzic w moje okolice?

Cytat:
Moje dziecie śpi, uwielbiam godzinę 20.00 kiedy daje buziaka, robię papa i wychodze, eh

zauważyłam,że Fabian jak się bawi zabawkami to najbardziej go interesują metki.. tak słodko układa paluszki, dotyka , bierze do buzi no to kupilam mu PANA METKĘ [ link ]
i to był strzał w 10 ile metek do macania, haha
Pan metka fajny Lena atakuje ogromna metke z maty to to tez by polubila, ale juz nie wydaje kasy. Fajnie ze Fabianek spi ci o 20 Lena najwczensiej 20.45
Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
hej dziewczyny
super ze weselicho udane
Cytat:
A ja chciałam się pochwalić nową umiejętnością Leonka Mianowicie, opiera się na kolankach i łokciach jak do raczkowania i tak się rusza w przód i w tył w miejscu Krótko to krótko, ale zawsze, no ale czołga się już całkiem sprawnie
wow
Lena albo dupke i na palcach do gory albo glowe i tlow ;p razem nie daje rady;p
Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość
aaa muszę napisać, że babcia wczoraj nauczyła małą podnosić się do siadu jak jej się ręce da,
i dzisiaj odkładam ją do leżaczka, a ona zamiast się oprzeć to siedziała sama przez chwilę

Lenke dzis posadzilismy, czego nigdy nie robimy(chyba ze trzymajac na kolanach, z=ciezar na naszych rekach, albo troche lezac)

Wrocilismy godzine temu
Lence baaardzo podobaly sie swiatla i karuzele, smiala sie caly czas.
My poszlismy an 2 karuzele, jedna spoko,a le 2 chlopcow zagadalo czy moze siasc z nami i sie poplakalam ze smiechu bo udawalismy ze mamy stracha . Druga to taka hustawka lancuchowa ale na wysokosci 3-40 pietra... mialam stracha ze sie zerwie tz panikowal;p a mi sie niedobrze zrobilo. Lenka zostala z tesciowa, ale dzis caly czas podkowke robila jak patrzyla sie na tesciowke hehe chociaz tesciowka nie ejst zla;p.
Mialam cos wiecej napsiac ale zapomnialam
Zdjecia dodam teraz do albumu

AAAAAa Lena spotkala kuzynke 9 miesieczna i siedzac obok siebie wygladaja jak z miesiac roznicy hehe tyle ze kuzynka juz drepta za rece siedzi itp;p(album). Z 4 cm wyzsza jest;p

I jeszcze jedno;p
Tz poszedl zeby spotkanie z lekarzem zalatwic i oczywiscie babka znowu powiedziala, ze zle wsyztsko zalatwilismy... a wszystko robilismy jak mowila inna baba pracujaca w recepcji... to sie tz wkurzyl i powiedzial'' ja juz mam dosc, jest mi smutno, przykro, jestem rozczarowany... ja chce tylko szczepienia dla mojego dziecka... moge nawet zaplacic... nie chce zeby jutor obudizla sie z polio(czy cos takiego;p) i umarla tylko i dlatego ze wy nie chcieliscie dac nam spotkania...)''
dostalismy wizyte na piatek za darmo tylko jedna szczepionke trzeba kupic ehhe ale ci ludzie w przychodni walnieci...

Dobranoc

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 08:21   #3671
Glodomorek
Zakorzenienie

Dzień dobry
Cytat:
Napisane przez marta_27 Pokaż wiadomość
a dlaczego zrobili cesarkę, nie czekając na rozpoczęcie porodu naturalnego? jeśli była hypotrofia to nie tylko o wagę tu chodzi. bo dzieci hypotroficzne są źle odżywiane już w brzuchu a niska waga to jedynie objaw tego niedożywienia. i nie chodzi tu tylko o odżywianie w sensie jedzenia, ale one są wtedy źle zaopatrywane we wszystkie składniki odżywcze i w tlen przecież mogą się urodzić dzieci małe, bo mają np niskich i szczupłych rodziców i jest wszystko ok. a mogą być dzieci z małą wagą bo były jakieś zaburzenia w dostarczaniu składników odżywczych.

gdyby dziecko było źle odżywiane to nie tylko ma mały przyrost wagi, ale zaburza się w jakimś stopniu jego rozwój. mi pediatra tłumaczyła że tu nie chodzi tylko o wagę ale przede wszystkim o to żeby dostarczyć dziecku odpowiednie ilości witamin, składników odżywczych itp. potrzebnych do prawidłowego rozwoju

ja też się przekonałam że intuicja jest najlepszym doradcą.
skonsultuj wagę Małej z innym pediatrą i wtedy zastanów się co zrobić.
Bali się, że może być niedotleniona, bo przepływy były na granicach normy. Z wymiarów na usg miała być miesiąc do tyłu a urodziła się ok 9pkt tylko waga za mała. Im wystarczyło, że pępowina była cienka a ja też mała się urodziłam (2600 hehe) i już nie szukali dalej, drugiego dnia dowalili antybiotyk i ja już nie miałam głowy dopytywać się o inne badania. I tylko straszyli mnie, że jak będę czekać to coś się dziecku stanie, wody będą zielone itp. W ogóle ten szpital i lekarze to była porażka :/Ale mnie na wspominanie zebrało.
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 08:30   #3672
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
7900?
a jak go brałam na ręce, to się nie wydawał cięższy od Naduni
no przecież napisałam o was, ale wiadomo, jak my sie spotykamy często
noooo też się zdziwiłam, ale wiesz ja sama go ważyłam, ciekawe ile w przychodni, ale dopiero we wrześniu idziemy
no wiadomo wiadomo
Cytat:
kNadia właśnie zaliczyła pierwsze darcie i musiałam lecieć nakarmić lepiej idęspać bo pewnie znowu ciężka noc mnie czeka
i jak nocka wanilko?

proszę dziś dużo nie pisać, bo mnie nie będzie
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 08:45   #3673
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
4800 na 4 mce. Ale miała 2350 przy urodzeniu. Za to wysoka 60cm Ja myślę, że jak dziecko rośnie, nie jest głodne ani chore to jest ok. Przecież każdy jest inny, jedna waży 50kg inna 70 i nikt z tego problemu nie robi. A oczekiwanie, że dziecko ma przybrać tyle i tyle gram a jak przybierze mniej to od razu że niedożywione. Średnio dzieci podwajają wagę w 5-6mcu? To patrząc na to ile proporcjonalnie do swojej wagi przybrała to dobrze rośnie. I już głupieję
Teraz chyba częściej można spotkać grubsze dzieciaki, które podwajaja wcześniej. Moja urodziła się mając 3020, spadła do 2700 czyli ponad 10% masy ciała, w piersiach mleka zero. Ale potem karmiłam piersią chociaż też dokarmiałam MM, podwoiła wagę w 3 miesiącu.
Musisz mysleć o tym co najlepsze dla dziecka, moja zaczynała z 3 centyla, potem wskakiwała kolejno na wyższe.
Pediatra jeździła po mnie że głodzę dziecko bo nie przybiera idealny kilogram miesięcznie. A przecież nie jest łatwo nadrobić taki spadek.
Kiedyś centyli nie było i lekarze/ matki tak nie panikowały.
Teraz każde odstępstwo od normy to już zagrożenie które trzeba zlikwidować
A przecież Twoja córcia urodziła się malutka i i tak ładnie przybrała, myślę że intuicja dobrze Ci radzi.

Cytat:
Mojej koleżance pediatra kazała dokarmiać bo stwierdziła,że mały nie przybiera prawidłowo, koleżanka wielka zwolenniczka karmienia piersią nie podała MM
po 3 tygodniach była ponownie na wizycie, skłamała ,że daje MM 2x dziennie a pediatra ' no od razu widać jak ładnie przybiera ' .. także bez komentarza
Oj, oni widzą dziecko przez moment a potem następny, następny. Moja pediatra nie poznawała córki przez pierwsze dwa m-ce jak przychodziłyśmy, potem było lepiej bo mówiłam " my z uszami" i juz było wiadomo

Cytat:
dzieki dziewczyny

no troche mamy kremow, masci, do tego sterydow, ale uzywac tylko sporadycznie
wiec mam nadzieje, ze jej to poschodzi
najwazniejsze to by jej nie porzegrzewac bo od ciepla sie pogarsza
wiec lepiej zeby olence bylo za chlodno jak za goraco
Jset specjalne forum dla dzieci z AZS - są tam zdj. i co rodzice uzywają, ale uwaga bo troszkę mnie osobiście podłamało.
Natomiast zrobisz jak uważasz ale dla mnie sterydy to zło i ostateczność jak skóra jest w fatalnym stanie - sączących zmianach.
Nie przegrzewać, nie przepacać, nie brać długich kąpieli i niekoniecznie codziennie, nie naduzywać kosmetyków, jeśli bierzesz dziecko na ręce i ono ociera się buzią o Twoje rzeczy to oczywiście bez perfum i nasz proszek też musi być łagodny.
U nas też niewiadomo co wywołuje zmiany - może pyłki traw, może materiał fotelika samochodowego, uczula flanela i wełna itd.
To może być laktoza, białko krowie itp.

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
coralady o jak miło radzimy sobie,
wiecie troszkę się zaniepokoiłam, bo moja Mała chyba ma tą skazę białkową...tzn. lekarka podejrzewała u niej od samego początku a ja uparcie, że nie...bo jadłam nabial a Mała jakiś zmian nie miała...na wszelki wypadek dostała bebilon pepti (bo mało przybierała na wadze) jednak po usilnych staraniach była z tego wielka dupa, bo Kala nawet nie chciała tego mleka powąchać...ale udało się jakoś zjeść 3 opakowania i jak brakło kupiłam jej nan...krostek nie było, ale nan-u też nie posmakowała...w końcu kupiłam bebiko (mała wcina jak szalona) ale na buziaku ma male krosteczki...... kurcze i nie wiem, czy od marchewki...może jabłuszka-poddaje się
jesli ma skazę to podejrzewam że każde mleko , nie hydrolizat nie będzie polepszało wyglądu skóry. Po za krosteczkami ma jakieś objawy? Może to potówki ( wokół ust, na karczku)
Mleko matki chroni do pewnego stopnia rozwój alergii.

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
Tz poszedl zeby spotkanie z lekarzem zalatwic i oczywiscie babka znowu powiedziala, ze zle wsyztsko zalatwilismy... a wszystko robilismy jak mowila inna baba pracujaca w recepcji... to sie tz wkurzyl i powiedzial'' ja juz mam dosc, jest mi smutno, przykro, jestem rozczarowany... ja chce tylko szczepienia dla mojego dziecka... moge nawet zaplacic... nie chce zeby jutor obudizla sie z polio(czy cos takiego;p) i umarla tylko i dlatego ze wy nie chcieliscie dac nam spotkania...)''
dostalismy wizyte na piatek za darmo tylko jedna szczepionke trzeba kupic ehhe ale ci ludzie w przychodni walnieci...

Dobranoc
Jaki miły to musiało zabawnie wyglądać, aczkolwiek mi cierpliwość juz dawno by się skończyła

My przespana noc, tzn ja nie mogłam usnąć do 2 ale i tak ok, Mała skubaniec coraz ruchliwsza, każde wyjscie z pokoju to Wiolka w jakiejś niebezpiecznej sytuacji, na łóżku to zagrożenie spadnięcia, na podłodze łapie kable, co to bedzie jak nauczy się biegać?
żurawinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 08:58   #3674
marta_27
Zadomowienie

dzień dobry
mam chwilkę dosłownie bo już słyszę jak Mateusz się budzi. ehh, a myślałam, że może pośpi do 9:30

Cytat:
Dzień dobry

Bali się, że może być niedotleniona, bo przepływy były na granicach normy. Z wymiarów na usg miała być miesiąc do tyłu a urodziła się ok 9pkt tylko waga za mała. Im wystarczyło, że pępowina była cienka a ja też mała się urodziłam (2600 hehe) i już nie szukali dalej, drugiego dnia dowalili antybiotyk i ja już nie miałam głowy dopytywać się o inne badania. I tylko straszyli mnie, że jak będę czekać to coś się dziecku stanie, wody będą zielone itp. W ogóle ten szpital i lekarze to była porażka :/Ale mnie na wspominanie zebrało.
dziwny szpital. no ale to lekarze więc chyba wiedzieli co robią. ja całą ciążę miałam przepływy idealne. 4dni przed porodem zostawili mnie w szpitalu bo na usg wyszło że Mateusz jest m-c do tyłu. po 4 dniach zrobili usg i wyszło że przepływy i łożysko fatalne więc od razu na blok. i w karcie mam wpisane przewlekła niewydolność łożyska. ale jak przewlekła jak jeszcze 4 dni wcześniej było ok w każdym razie Mateusz urodził się z sinymi rączkami już i dlatego dostał 9pkt. jakby czekali z jeden dzień jeszcze to wolę nie myśleć co by się stało. ja tylko się cieszę że nie wyjęli go za późno. czasem się zastanawiam czy gdyby go wcześniej wyjęli to czy wszystkie późniejsze problemy jakie miał, miałyby miejsce. no ale nie dowiem się tego już nigdy.

Cytat:
Zaczne od ochrzanu dlaczego tak duzo psizecie jak wiecie ze mnie nie bedzie;p

To nie impreza ale taki jakby festyn miasta zaaajjjeiscie duzy:OBIECUJE DODAC DO ALBUMU FOTORELACJE

niestety tylko wydalismy akse nic nam nie przybylo;p
zaglosowane taaa baluje;p ja nie z tych;p

a ja nie zaluje;p

a ja nigdy nie mmoge... ktoras chce sie przeprowadzic w moje okolice?

Pan metka fajny Lena atakuje ogromna metke z maty to to tez by polubila, ale juz nie wydaje kasy. Fajnie ze Fabianek spi ci o 20 Lena najwczensiej 20.45

super ze weselicho udane

wow
Lena albo dupke i na palcach do gory albo glowe i tlow ;p razem nie daje rady;p

Lenke dzis posadzilismy, czego nigdy nie robimy(chyba ze trzymajac na kolanach, z=ciezar na naszych rekach, albo troche lezac)

Wrocilismy godzine temu
Lence baaardzo podobaly sie swiatla i karuzele, smiala sie caly czas.
My poszlismy an 2 karuzele, jedna spoko,a le 2 chlopcow zagadalo czy moze siasc z nami i sie poplakalam ze smiechu bo udawalismy ze mamy stracha . Druga to taka hustawka lancuchowa ale na wysokosci 3-40 pietra... mialam stracha ze sie zerwie tz panikowal;p a mi sie niedobrze zrobilo. Lenka zostala z tesciowa, ale dzis caly czas podkowke robila jak patrzyla sie na tesciowke hehe chociaz tesciowka nie ejst zla;p.
Mialam cos wiecej napsiac ale zapomnialam
Zdjecia dodam teraz do albumu

AAAAAa Lena spotkala kuzynke 9 miesieczna i siedzac obok siebie wygladaja jak z miesiac roznicy hehe tyle ze kuzynka juz drepta za rece siedzi itp;p(album). Z 4 cm wyzsza jest;p

I jeszcze jedno;p

Dobranoc
co za przychodniaczyli jak ktoś sobie odpuści to du.pa blada szczepienia nie będzie. ehh

Stary 2011-08-18, 09:05   #3675
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Dzień dobry
Doczytałam, ale niestety nie odpiszę, bo wychodzimy już do lidla

Mój syn dziś o 14.30 kończy 4 miesiące

Aguchaw, laseczkaa gratulacje też dla Szymonka i Kacperka z okazji 4 miesięcy

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2011-08-18 o 09:08
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 09:07   #3676
Montii
Zakorzenienie

ło ale Fabianek pospał od 20 do 7 rano, bez pobudek na krzyki jak to ostatnio mail w zwyczaju ani na kopalnie po szczeblach ale znalazłam go w poprzek
ale ja poszlam spac po 1 takze sie nie wyspalam i witam z kawusia;p

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 09:29   #3677
Glodomorek
Zakorzenienie

Cytat:
dziwny szpital. no ale to lekarze więc chyba wiedzieli co robią. ja całą ciążę miałam przepływy idealne. 4dni przed porodem zostawili mnie w szpitalu bo na usg wyszło że Mateusz jest m-c do tyłu. po 4 dniach zrobili usg i wyszło że przepływy i łożysko fatalne więc od razu na blok. i w karcie mam wpisane przewlekła niewydolność łożyska. ale jak przewlekła jak jeszcze 4 dni wcześniej było ok w każdym razie Mateusz urodził się z sinymi rączkami już i dlatego dostał 9pkt. jakby czekali z jeden dzień jeszcze to wolę nie myśleć co by się stało. ja tylko się cieszę że nie wyjęli go za późno. czasem się zastanawiam czy gdyby go wcześniej wyjęli to czy wszystkie późniejsze problemy jakie miał, miałyby miejsce. no ale nie dowiem się tego już nigdy.
Bardzo dziwny, możnaby się rozpisywać jak tragiczny. Tylko jedna lekarka była w porządku i 2 położne. U ciebie za późno u mnie za wcześnie, ale co tam. Po co myśleć o dziecku, liczą się statystyki. Następna proszę
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 09:30   #3678
żurawinka
Zakorzenienie

Kasiunia gratulacje dla Dawidka !
Monti dobra kobieto przypomniałaś mi czego tak mi z rana brakuje
Stary 2011-08-18, 09:31   #3679
Montii
Zakorzenienie

żurawinko kawa z rana to moja chwila spokoju, wyłączam się
myślę nad jakimś ekspresem dolce gusto, zelmer itp..masz może?

zjem sniadanie i idę do Lidla tez;p

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 09:47   #3680
marta_27
Zadomowienie

Cytat:
Bardzo dziwny, możnaby się rozpisywać jak tragiczny. Tylko jedna lekarka była w porządku i 2 położne. U ciebie za późno u mnie za wcześnie, ale co tam. Po co myśleć o dziecku, liczą się statystyki. Następna proszę
u mnie i za późno i za wcześnie. za wcześnie bo termin miałam dopiero na 10 kwietnia a urodziłam 25 marca, a za późno bo Mati już był niedotleniony troszkę.
było minęło. teraz musimy cieszyć się z tego co jest bo zawsze mogło być gorzej
skonsultuj wagę Agusi z innym pediatrą dla świętego spokoju

Cytat:
żurawinko kawa z rana to moja chwila spokoju, wyłączam się
myślę nad jakimś ekspresem dolce gusto, zelmer itp..masz może?

zjem sniadanie i idę do Lidla tez;p
ooo a co w lidlu jest że wszystkie tam pędzicie??

ja zmykam do mojego głodomorka małego
miłego dnia

Stary 2011-08-18, 09:49   #3681
żurawinka
Zakorzenienie

Montii niestety mam tylko kafeterkę no ale z braku laku ujdzie. O dolce gusto słyszałam nienajlepsze opinie, jesli masz na mysli ten na "gotowce"

A pochwalcie się dziwczyny co kupiłyście w Lidlu po powrocie.

Niestety okazało sie że sukieneczka na chrzciny dla Wiolci u mojej szwagierki jest za krótka, widać jej kono całe tzn. pampka I znów trzeba cos kupić ( co oczywiście będzie skutkowało kupieniem czegoś jeszcze)

Lecę po kawę
Stary 2011-08-18, 10:21   #3682
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
noooo też się zdziwiłam, ale wiesz ja sama go ważyłam, ciekawe ile w przychodni, ale dopiero we wrześniu idziemy
no wiadomo wiadomo
Masz malego kluska;p
Lenak wczoraj wazyla 7330g czyli bez papka i body okolo 7180g
Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Jaki miły to musiało zabawnie wyglądać, aczkolwiek mi cierpliwość juz dawno by się skończyła
My tez stracilismy cierpliwosc,a le nie mozemy sie klocic, bo wcale szczepienia nie bedzie;p
Jeszcze Tz powiedzial'' co przychodze to wszyscy albo na sniadaniu o 11 albo w sklepie'' Babka powiedziala niesmialo ze sniadanie maja od 10.30 do 11;p(w czasie pracy;p... o sklepach sie nie wypowiadala;p
Cytat:
co za przychodniaczyli jak ktoś sobie odpuści to du.pa blada szczepienia nie będzie. ehh
to dlatego, ze my zarejestrowane jestesmy w UK, a chcemy szczepienia w ES:P

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość

Aguchaw, laseczkaa gratulacje też dla Szymonka i Kacperka z okazji 4 miesięcy
najlepszego

Lenka od wczoraj obraca sie z brzuszka na plecy, teraz to juz sama na piwo sie wyturla...

Spalysmy do 5.30 zjadla AZ 30ml i pospalysjy do 9

Stary 2011-08-18, 10:22   #3683
coralady
Wtajemniczenie

Kasiunia gratki dla Dawida z okazji skończonych 4 miesięcy

Marta27 w Lidlu jest od dzisiaj tydzień maluszka

http://www.lidl.pl/cps/rde/xchg/lidl...fferdate=20786

Ja czekam na mame i tez idziemy do Lidla jakie zakupy zrobić
8 kwietnia 2011 o godzinie 12:53 świat stał sie piękniejszy!

28 października 2013 o godzinie 14:20 świat stał się piękniejszy po raz drugi

Bez cierpienia nie zrozumie się szczęścia.
Fiodor Dostojewski
coralady jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 11:00   #3684
patrycja_22
Rozeznanie

kasiunia gratulacje

monti ale Ty masz z Fabiankiem życie do 7
Ja to nie mam się czym chwalić w tej kwestii pobudka o 24, 3 i 6 tylko, że spaliśmy do 9:30 Mimo wszystko wolałabym spać ciągiem do ssódmej tak jak Ty monti

patrycja_22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 11:32   #3685
Tity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość

nie wywołuj wilka z lasu
Haha, ale ja marzę o trójce dzieci, a nie chce mi się 3 razy rodzić

Cytat:
Zagłosowane

Cytat:

Cytat:
Masz malego kluska;p
To już pannica

Wczoraj się chwaliłam , że Leoś się opiera, a wieczorem się na dłoniach oparł i też się kiwał w przód i w tył i próbował iść, dzisiaj też, więc podejrzewam, że jeszcze z tydzień dwa i będzie Leoś wędrowniczek
Obrabowałam Lidla dzisiaj Kupiłam 2 paczki koszulek z długim rękawem 80 i 86, spodenki 74, ale wysłałam męża jeszcze po 80 i 86, bodziaki z długim rękawem i rajstopki. Bardzo jestem zadowolona z zakupów

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 11:38   #3686
żurawinka
Zakorzenienie

Cytat:
My tez stracilismy cierpliwosc,a le nie mozemy sie klocic, bo wcale szczepienia nie bedzie;p
Jeszcze Tz powiedzial'' co przychodze to wszyscy albo na sniadaniu o 11 albo w sklepie'' Babka powiedziala niesmialo ze sniadanie maja od 10.30 do 11;p(w czasie pracy;p... o sklepach sie nie wypowiadala;p
to dlatego, ze my zarejestrowane jestesmy w UK, a chcemy szczepienia w ES:P

Nie, no pełen luz, nie mogą chodzić na zmianę ?
Najważniejsze że łaskawie się zgodzili

Lenka od wczoraj obraca sie z brzuszka na plecy, teraz to juz sama na piwo sie wyturla...

Gratulacje , kiedy moja będzie to robić ? chociaż się turla po domu, ale jakoś matka chce więcej! przewracania na plecy i mowienia mama
Dziewczyny potem będzie że połowa naszych dzieciaczków w lidlowskich ciuszkach
Stary 2011-08-18, 11:46   #3687
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
To już pannica

Wczoraj się chwaliłam , że Leoś się opiera, a wieczorem się na dłoniach oparł i też się kiwał w przód i w tył i próbował iść, dzisiaj też, więc podejrzewam, że jeszcze z tydzień dwa i będzie Leoś wędrowniczek
Obrabowałam Lidla dzisiaj Kupiłam 2 paczki koszulek z długim rękawem 80 i 86, spodenki 74, ale wysłałam męża jeszcze po 80 i 86, bodziaki z długim rękawem i rajstopki. Bardzo jestem zadowolona z zakupów
Za niedlugo z Leosiem na piwo pojda;p heh

ale masz zdolnego chlopaka w domu

Heh te 86 to na kiedy;p? Moja Lena mierzy 65cm;p(na oko;p) to mysle 74 przenosi w zime, wiosna 80 i lato 86;p. Jak tlyko Tz dostanie prace to na wyprzedazach zaczne kupowac niecaly rok do przodu;p bo zamiast 10 euro sa 2;p itp;p

Tz spada teraz na interview, ale w jakims srednio fajnym miejscu;p

---------- Dopisano o 11:46 ---------- Poprzedni post napisano o 11:41 ----------

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
Dziewczyny potem będzie że połowa naszych dzieciaczków w lidlowskich ciuszkach
zgodzili sie laskawie, ale pewnie w piatek pojdziemy i zmienia zdanie hehe dzis trzeba kupic szczepionke.
Co do sniadania to wszyscy jedza razem;p lekarze, recepcjonistki itp... to mogliby zamknac przychodnie na te 30 minut a nie wychodzic sobie kiedy chca... co do sklepu to wychodza o 13 bo koncza prace o 13.30 i w tym czasie sklepy zamykaja, bo siesta jest;p ale przychodnia otwartta do 13.30 to ich problem ze siesta... niech sobie kupuja o 17 jak otwieraja sklepy ponownie;p

Ja nie moglam sie doczekac kiedy z brzuch a na plecy se obroci, bo ciagle na brzuszek sie przekrecala i wyla;p teraz przynajmniej sie obroci jak chce;p
Za bardzo wymagajaca jestes;p
Dzis Lena w lozku przepelzala sie do tzta i polozyla mu glowe na rece;p

Stary 2011-08-18, 11:50   #3688
Anessa
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez Yahoo do Anessa Send a message via Skype™ to Anessa

Cytat:
anessa Nino będzie rwał dziewczyny na zdjęcia z dzieciństwa z irokezem
He he Moze mu taki fryz zostanie do momentu rwania

Cytat:

Cytat:
I jeszcze jedno;p

Dobranoc
dla TZa! No niestety, czasem sjesta wazniejsza od zdrowia dziecka

Cytat:
Gratulacje dla syneczka!

Cytat:
Masz malego kluska;p
Waga niczego sobie, fju fju Malo je ale rosnie ladnie

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
kasiunia gratulacje

monti ale Ty masz z Fabiankiem życie do 7
Ja to nie mam się czym chwalić w tej kwestii pobudka o 24, 3 i 6 tylko, że spaliśmy do 9:30 Mimo wszystko wolałabym spać ciągiem do ssódmej tak jak Ty monti
ech... tez zazdroszcze Jak Nino 2x pospal te 7h ciagiem a ja 5 to dawno tak sie dobrze nie czulam, wypoczeta i zeska - nawet o 4 rano
Teraz znow wrocil do 5h po kapieli, nawet jedzac mm z kaszka
No i 1h gadania z nogami to juz regula chyba Zawsze o 4 rano

Hej babeczki!
Dzis pogoda do tylka i nie wiem czy wyjdziemy, zwlaszcza, ze Nino spi... ooo, juz nie spi
No ale nie wiem, czy wyjdziemy, musze pomyslec

Moj Nino

02.06.2014, 4.24 - Flavia e' con noi!!!
Anessa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 11:59   #3689
Ahtaga
Wtajemniczenie

Hej. Ja zrobiłam dziś Michałowi poranek bez mamy Wczuliśmy się w rolę jak bym była w pracy i tylko dałam mu cyca o 6 i 7 rano, a później mąż go usypiał i pospał do 11. Następnie wyzolił odciągnięte 100ml mojego mleka. Tym razem dałam z Aventu i nie było problemu. Teraz myślę żeby za ok. godzinę dał mu trochę marchewki i do 13 dadzą sami radę.
Kamień z serca spadł mi jak już zajada z tej butli, bo już rozważałam pójście na wychowawczy...

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 12:02   #3690
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Hej. Ja zrobiłam dziś Michałowi poranek bez mamy Wczuliśmy się w rolę jak bym była w pracy i tylko dałam mu cyca o 6 i 7 rano, a później mąż go usypiał i pospał do 11. Następnie wyzolił odciągnięte 100ml mojego mleka. Tym razem dałam z Aventu i nie było problemu. Teraz myślę żeby za ok. godzinę dał mu trochę marchewki i do 13 dadzą sami radę.
Kamień z serca spadł mi jak już zajada z tej butli, bo już rozważałam pójście na wychowawczy...
Super Jaki Michas madry chlopczykkla ski:

Mialam wczoraj napisac, ale za pozno bylo.

Wczoraj 2 bratanice Tzta( kuzynki) w wieku 8 i 9-10 lat zaczely sie tak klocic z takimi przeklenstwami, ze mi szczena opadla;D, kopac i szarpac, jak dziewczyny na imprezie... w zyciu bym nie pomyslala, ze tak moga sie dzieci klocic/bic... one w takiej nieciekawej dzielnicy mieszkaja wiec dla nich to normalne... jeszcze ta 9 letnia rzucila spodenkami i na mnie -polecialy, powiedzialam ze jak jeszcze raz cos na mnie poleci to dostanie palskacza... pozniej jedna poszla do swojego domu za druga wielce wkurzona wszytko kopala/psula/rzucala... yy masakra jakas;p

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-08-18 o 12:08
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości