Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011 - Strona 124 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tytuł nowego wątku!
Dzieci nasze już siadają i zupeczki zajadają 10 18,52%
Dzieciaczki siadają, bo spacerówki czekają 0 0%
Lato poszło w las, siadać zacząć czas 7 12,96%
Maluchy ząbkują, pełzają, siadają, a ich mamusie dniem i nocą gadają 6 11,11%
Mamusie do pracy wracają, dzieciaczki raczkują, siadają 0 0%
Mamuśki do pracy wracają, a dzieciaczki w spacerówki się przesiadają 2 3,70%
Mamy już pół roczku, nie dawajcie nam już smoczków 0 0%
Mleczko, kaszka, zupka, z tego na pewno będzie kupka 4 7,41%
Mleczko, zupka czy obiadek, wciąż nam przybywa fałdek 0 0%
Nasze łobuzy powoli siadają, w nocy zamiast spać brykają 1 1,85%
Pora zacząć siadać, bo do spacerówek czas się przesiadać 1 1,85%
Pół roku za nami, wozimy się spacerówkami 1 1,85%
Rampersiki schować czas, bo jesienny nadszedł czas 3 5,56%
Słoiczki zaczęliśmy jadać, pora zacząć siadać 4 7,41%
Wakacje już za nami, siadać zaczynamy 1 1,85%
Wiosenne maluchy wcinają od stópek paluchy 11 20,37%
Z wakacji powracamy i raczkować zaczynamy 3 5,56%
Głosujący: 54. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-08-18, 12:10   #3691
agus235
Raczkowanie

GG do agus235
Dot.: Ząbki gryzą mamom cycki, przyszła pora na słoiczki-mamy III-IV.2011

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
hahaha

agus
niestety ma i tak jak w przypadku Oleńki gorąco jej nie służy bo ręce wtedy wyglądają koszmarnie (skóra jakby Nadia rączki nózki trzymała z godzine w wodzie a z tego rąbią jej się pęcherze ) byliśmy u dwóch pediatrów i każdy mówi coś innego ale obaj stwierdzili że to na tle alergicznym jest, pocieszające jest to że jak temperatura schodzi do ok 20 stopni to pęcherzyki pojawiają się sporadycznie i rączki ładnie się leczą, ostatnia dermatolog stwierdziła że można zrobić badania z krwii ale nie poleca u tak małego dziecka bo będzie tak mało surowicy że i tak nic nie wyjdzie w badaniu a lepiej jej oszczędzić nerwów i stresu, a tobie kiedy wyskakują pęcherzyki ?? możesz mi opisać jak u ciebie to wygląda i kiedy się zaczęło ?
U mnie są to małe jakby krosteczki z płynem w środku czasem swędzi czasem nie a kiedy się pojawia hmm różnie czasem jak dużo myje w różnych środkach a czasem ot tak samo z siebie

IGOREK 3.03.2011

ZĄBKI
faza III od 13.08.2012
agus235 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 12:12   #3692
Tity
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
Heh te 86 to na kiedy;p? Moja Lena mierzy 65cm;p(na oko;p) to mysle 74 przenosi w zime, wiosna 80 i lato 86;p. Jak tlyko Tz dostanie prace to na wyprzedazach zaczne kupowac niecaly rok do przodu;p bo zamiast 10 euro sa 2;p itp;p
Tz spada teraz na interview, ale w jakims srednio fajnym miejscu;p
Ja myślałam, że 74 będzie na jesień, a jest dobre teraz....pewnie 80 będzie na jesień a 86 na zimę
Kciuki za rozmowę TŻ

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
Hej. Ja zrobiłam dziś Michałowi poranek bez mamy Wczuliśmy się w rolę jak bym była w pracy i tylko dałam mu cyca o 6 i 7 rano, a później mąż go usypiał i pospał do 11. Następnie wyzolił odciągnięte 100ml mojego mleka. Tym razem dałam z Aventu i nie było problemu. Teraz myślę żeby za ok. godzinę dał mu trochę marchewki i do 13 dadzą sami radę.
Kamień z serca spadł mi jak już zajada z tej butli, bo już rozważałam pójście na wychowawczy...

Od paru dni robię akcję, zasypiamy w dzień we własnym łóżeczku, ciężko idzie, ale jestem konsekwentna póki co. Mniej śpi przez to, ale właśnie udało mu się zasnąć. Tzn. zasypia przy cycu, ale zawsze jak go odkładam to wyje jak potępiony. Chyba się w końcu zmęczył

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 12:16   #3693
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Ja myślałam, że 74 będzie na jesień, a jest dobre teraz....pewnie 80 będzie na jesień a 86 na zimę
Kciuki za rozmowę TŻ

Od paru dni robię akcję, zasypiamy w dzień we własnym łóżeczku, ciężko idzie, ale jestem konsekwentna póki co. Mniej śpi przez to, ale właśnie udało mu się zasnąć. Tzn. zasypia przy cycu, ale zawsze jak go odkładam to wyje jak potępiony. Chyba się w końcu zmęczył
Moja duzo rzeczy nosi jeszcze na 62;p, bo wszystko letnie wiec nie mam problemuz zakrotkimi nogawkami albo rekawkami;p

Moja Lena zasypiala sama w lozeczku w Uk, ale odkad tu jestesmy zawsze czekam az zasnie bo nie bd c chwile po schodach wchodzic, zeby poglaskac albo smoka dac(rzaaadko;p)

Co do smoka to wczoraj Tesciowa mowi zeby dac Lenie, bo plakala o 23 padnieta byla na tej ferii a my czekalysmy an tzta zeby podjechal samochodem... powiedzialam, ze ona nie lubi to miala zdziwko, bo wszytskie jej wnuki ze smokiem do 2-3 latek byly/sa;p

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 12:38   #3694
szymelka
Rozeznanie

Cytat:
Zaczne od ochrzanu dlaczego tak duzo psizecie jak wiecie ze mnie nie bedzie;p

a ja nigdy nie mmoge... ktoras chce sie przeprowadzic w moje okolice?

I jeszcze jedno;p
Tz poszedl zeby spotkanie z lekarzem zalatwic i oczywiscie babka znowu powiedziala, ze zle wsyztsko zalatwilismy... a wszystko robilismy jak mowila inna baba pracujaca w recepcji... to sie tz wkurzyl i powiedzial'' ja juz mam dosc, jest mi smutno, przykro, jestem rozczarowany... ja chce tylko szczepienia dla mojego dziecka... moge nawet zaplacic... nie chce zeby jutor obudizla sie z polio(czy cos takiego;p) i umarla tylko i dlatego ze wy nie chcieliscie dac nam spotkania...)''
dostalismy wizyte na piatek za darmo tylko jedna szczepionke trzeba kupic ehhe ale ci ludzie w przychodni walnieci...

Dobranoc
Cytat:
Lenak wczoraj wazyla 7330g czyli bez papka i body okolo 7180g

Lenka od wczoraj obraca sie z brzuszka na plecy, teraz to juz sama na piwo sie wyturla...

Dużo piszemy, bo nie chcemy, aby Ci się nudziło

Bardzo chętnie przeniosę się w zdecydowanie cieplejszy niż u nas klimat - Hiszpania mi w zupełności odpowiada

No widzisz wszędzie tak jest co pani to inne wymagania Dobrze, że Twój tż postawił tak sprawę, bo nie wiadomo ile by Was jeszcze zwodzili.

Ładnie Ci Lenka przybywa, niepotrzebnie się martwisz, że mało je - widocznie powietrze tam jej tak służy
No i brawo za zdobycie nowych umiejętności - moja ani o tym myśli

Cytat:
Napisane przez kasiuni_a Pokaż wiadomość
Dzień dobry
Doczytałam, ale niestety nie odpiszę, bo wychodzimy już do lidla

Mój syn dziś o 14.30 kończy 4 miesiące

Aguchaw, laseczkaa gratulacje też dla Szymonka i Kacperka z okazji 4 miesięcy
Gratulacje z okazji 4 miesięcy

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
ło ale Fabianek pospał od 20 do 7 rano, bez pobudek na krzyki jak to ostatnio mail w zwyczaju ani na kopalnie po szczeblach ale znalazłam go w poprzek
ale ja poszlam spac po 1 takze sie nie wyspalam i witam z kawusia;p
Jak Ci dobrze!! Moja Lenka jeszcze nigdy całej nocy nie przespała - teraz najdłuższa przerwa to jest od 22 do 4, więc 6godz.

Cytat:
Napisane przez Tity Pokaż wiadomość
Haha, ale ja marzę o trójce dzieci, a nie chce mi się 3 razy rodzić

Wczoraj się chwaliłam , że Leoś się opiera, a wieczorem się na dłoniach oparł i też się kiwał w przód i w tył i próbował iść, dzisiaj też, więc podejrzewam, że jeszcze z tydzień dwa i będzie Leoś wędrowniczek
Obrabowałam Lidla dzisiaj Kupiłam 2 paczki koszulek z długim rękawem 80 i 86, spodenki 74, ale wysłałam męża jeszcze po 80 i 86, bodziaki z długim rękawem i rajstopki. Bardzo jestem zadowolona z zakupów
Mnie się też marzy trójeczka, 2 już mam - tylko 1 mi zostało, ale mam coraz mniej czasu, bo za późno sobie o tym przypomniałam

No jak Leoś w takim tempie będzie robił postępy, to niedługo wstanie i Ci pójdzie

Mam nadzieję, że jak pójdę po południu do Lidla to jeszcze coś dla mnie zostanie??

Cytat:
Hej. Ja zrobiłam dziś Michałowi poranek bez mamy Wczuliśmy się w rolę jak bym była w pracy i tylko dałam mu cyca o 6 i 7 rano, a później mąż go usypiał i pospał do 11. Następnie wyzolił odciągnięte 100ml mojego mleka. Tym razem dałam z Aventu i nie było problemu. Teraz myślę żeby za ok. godzinę dał mu trochę marchewki i do 13 dadzą sami radę.
Kamień z serca spadł mi jak już zajada z tej butli, bo już rozważałam pójście na wychowawczy...
U mnie mieliśmy 2 dni bez may - tzn jedno popołudnie i drugie dopołudnia. Musiałam się stawić na opłacone z pracy szkolenie, więc mąż zajmował się Lenka. Pierwszego dnia zrobiła mu awanturę o jedzenie zanim się zorientował o co chodzi, ale potem już było ok. Tak, że też wiem, że Lenka da radę bez mamy jak wrócę do pracy.
Stary 2011-08-18, 12:48   #3695
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez żurawinka Pokaż wiadomość
A pochwalcie się dziwczyny co kupiłyście w Lidlu po powrocie.
Kupiłam bodziaki z długim na 74/80, bluzeczki na 74/80 i 86/92, spodenki 74, piżamkę 74/80, dwie pary rajstop i skarpety. Tyle, że nie wiem kiedy Dawid to założy, bo teraz nosi 68/74 dlatego brałam rozmiar większe, a okazało się, że wszystko jakieś takie ogromne. No nic, kiedyś założy. Byłam w lidlu po 10 i już wszystko było poprzebierane, praktycznie rozmiarów większych od 74/80 to już nie było. Ale co do jakości to jednak bez rewelacji moim zdaniem.

Cytat:
Masz malego kluska;p
Lenak wczoraj wazyla 7330g czyli bez papka i body okolo 7180g
no ładnie waży to tylko mój taki szczypior muszę pediatry na najblizszym szczepieniu dopytać o tę jego wagę

Cytat:
Lenka od wczoraj obraca sie z brzuszka na plecy, teraz to juz sama na piwo sie wyturla...

Spalysmy do 5.30 zjadla AZ 30ml i pospalysjy do 9

Cytat:
no to dobrze, że Michałek grzeczny a kiedy wracasz do pracy?

Przyszły nam dziś sweterki, które zamawiałam, no i niby w aukcjach były podane wymiary i wiedziałam, że nie na teraz są tylko trochę większe, ale one są ogromne na wiosnę raczej i znów teraz na jesień zostajemy bez niczego.

Dawidek dziękuje wszystkim ciociom za gratulacje

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2011-08-18 o 12:51
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 13:12   #3696
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez szymelka Pokaż wiadomość
Dużo piszemy, bo nie chcemy, aby Ci się nudziło

Bardzo chętnie przeniosę się w zdecydowanie cieplejszy niż u nas klimat - Hiszpania mi w zupełności odpowiada

Ładnie Ci Lenka przybywa, niepotrzebnie się martwisz, że mało je - widocznie powietrze tam jej tak służy
No i brawo za zdobycie nowych umiejętności - moja ani o tym myśli
Nie nudzi mi sie;p

Ladnie przybiera, ciagle na 75 centylu . Leniucha za nedlugo zacznie wszystkie akrobacje, Nadusia nie podnosila nawet glowy a teraz traicionera pisze, ze kreci sie jak mlynek;p

Zjadlysmy troche mnie niz 1/2 jablka z grucha, be zplucia, tylko jedna lyzeczka zostala, bo Lenka juz nie chciala;p
Popoludniu chyba zjemy szpinak; tzn wyplujemy szpinak;p

LENA MA LEK SEPARACYJNY jak nas widzi to sie bawi na macie, a jak tylko wyjde do kuchni to jest ryk... i zacyzna sie bac ludzi, wczoraj robila podkowke do kuzynek i babci, a normalnie wali usmiechami;p Chyba ten skok 22-26;p

Stary 2011-08-18, 13:14   #3697
iizabelaa
Zakorzenienie

hej

miałam iść dzisiaj do Lidl, ale ma mały remont w domu i nic z tego nie wyszło

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Ja nawet jakbym chciała (a nie chcę) to nie nakarmiłabym mojej mm. W ogóle nie chce smoczka, mm pluje, nie ciągnie i rozgląda się za piersią. Kilka razy zostawiłam ją na dłużej niż godzinę samą i zgłodniała. Jak wróciłam to dziecko wymęczone i głodne, butla pełna obok.
Dziękuję Wam kochane, nikt nie doradzi lepiej jak druga mama A następnym razem pójdę do innej pediatry i zobaczymy czy coś powie na temat wagi Agusi.
ja na twoim miejscu bym znalazła zaufanego pediatrę

Cytat:
Napisane przez n.ik.a Pokaż wiadomość
wiecie troszkę się zaniepokoiłam, bo moja Mała chyba ma tą skazę białkową...tzn. lekarka podejrzewała u niej od samego początku a ja uparcie, że nie...bo jadłam nabial a Mała jakiś zmian nie miała...na wszelki wypadek dostała bebilon pepti (bo mało przybierała na wadze) jednak po usilnych staraniach była z tego wielka dupa, bo Kala nawet nie chciała tego mleka powąchać...ale udało się jakoś zjeść 3 opakowania i jak brakło kupiłam jej nan...krostek nie było, ale nan-u też nie posmakowała...w końcu kupiłam bebiko (mała wcina jak szalona) ale na buziaku ma male krosteczki...... kurcze i nie wiem, czy od marchewki...może jabłuszka-poddaje się

to może te krostki są od śliny,
bo skoro po Nan nic nie było to po Bebiko tez nie powinno być, przynajmniej na tle skazy białkowej

albo potówki, ostatnio cieplej jest

smarujesz je czymś?
Stary 2011-08-18, 13:15   #3698
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Kupiłam bodziaki z długim na 74/80, bluzeczki na 74/80 i 86/92, spodenki 74, piżamkę 74/80, dwie pary rajstop i skarpety. Tyle, że nie wiem kiedy Dawid to założy, bo teraz nosi 68/74 dlatego brałam rozmiar większe, a okazało się, że wszystko jakieś takie ogromne. No nic, kiedyś założy. Byłam w lidlu po 10 i już wszystko było poprzebierane, praktycznie rozmiarów większych od 74/80 to już nie było. Ale co do jakości to jednak bez rewelacji moim zdaniem.

Przyszły nam dziś sweterki, które zamawiałam, no i niby w aukcjach były podane wymiary i wiedziałam, że nie na teraz są tylko trochę większe, ale one są ogromne na wiosnę raczej i znów teraz na jesień zostajemy bez niczego.

Dawidek dziękuje wszystkim ciociom za gratulacje
Ale narobilas zakupow My na zimew i jesien malo rzeczy mamy chociaz to tylko kosuzlka i bluza bo c jej zaloze w temperaturze 15-20? Bluzy mamy 3 i jedna taka weleurkowa to powinno starczyc, tylko kupic kurtke jesienna i moze cos na snowboard w PL;p

Stary 2011-08-18, 13:19   #3699
Ahtaga
Wtajemniczenie

[QUOTE=kasiuni_a;28828104]
no to dobrze, że Michałek grzeczny a kiedy wracasz do pracy?
/QUOTE]

1 września.

Co do rozmiarów to mój Michał nosi juz 74 i są na styk.

Dzisiaj była druga tura marcheweczki i zjedzone. Bardziej marudził bo był śpiący, ale jedzonko zaliczone.

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 13:44   #3700
traicionera
Zakorzenienie

ahtaga- oj to szybciutko wracasz do pracy, trzymam kciuki

tajka- fajny dzień mieliście, gratki za przewrót na plecki, mojej niby tez sie zdarzy, ale regularnie powtórzyć jeszcze nie potrafi.
U nas 62 to za małe są nawet bodziaki, jak jakiś czas temu spróbowałam założyć Nadii, to nie dało sie dopiąć w kroku i była bluzeczka o śpiochach to już nawet nie myślę

tez powinnam sie wybrac do Lidla, ale mam kawale do niego i nigdy jeszcze nie bylam.

wczoraj Nadia próbowała się podnieść do siedzenia, ale już tak normalnie, z leżenia na boku.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 13:46   #3701
Tity
Zakorzenienie

U nas w 68 rękawki są już 3/4 i stópki też ledwo ledwo. 74 jest w sam raz, ale coś czuję, że długo nie ponosi.

L
J
Tity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 13:49   #3702
Glodomorek
Zakorzenienie

To my właśnie chowamy wszystkie 56 i na 62 nosi teraz. Przynajmniej na dłużej mam te ubranka
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 14:15   #3703
traicionera
Zakorzenienie

oświećcie mnie, czy w Lidlu można płacić karta, czy tak jak w biedro, tylko gotówka?
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-18, 14:21   #3704
Castia
Wtajemniczenie

hej

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
hej
ola ma ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY
bo lojotokowe zapalenie skory jest duzo lagodniejsze
ojjj biedna Ola także Aguś ciepełko na dworku czapka a kysz

Cytat:
super, że Malwinka taka grzeczna to w ogóle z butli nie jadła jak Ciebie nie było?
no nie wypiła soczek a potem jak tylko spróbowała ze w butelce jest mleko to dostawała małpiego rozumu
uparciuch straszny z niej - po mamusi

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
castia może Malwinka będzie łaskawa i zacznie jeść z butli
mleka nie chce, nie wiem jak ją przekonać do jedzenia z butelki, ja uważam za sukce ze w ogóle nauczyła się pic soczki z butelki bo pije juz bardzo ładnie i sprawnie no ale mleko nadal jest beee

Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość

twarda sztuka z Malwinki, gryzie ją ta butelka
ojj twarda, nie ma letko z nią
Cytat:
Dzień dobry
Doczytałam, ale niestety nie odpiszę, bo wychodzimy już do lidla

Mój syn dziś o 14.30 kończy 4 miesiące

Aguchaw, laseczkaa gratulacje też dla Szymonka i Kacperka z okazji 4 miesięcy
grtulacje

kasiunia wybierasz się na weekendzie do naszej pięknej galerii?

jeju dziewczyny będzie u nas w miescie w końcu H&M!!!!!
Zara, C&A i pełno innych których nie znam
juz nie mogę sie doczekać promocji zimowych jeaaaa

moja Malwinka siedzi!!! nie chce już leżeć,nie połozy sie i koniec, rwie się do siadania, potrafi siedzieć już sama dość długo i sie nie chwieje, nie wiem czy to nie za wczesnie?;/
w gondoli już ciezko nam spacerować bo krzyczy i chyba tą spacerówkę musimy już uruchamiac
w wanience podczas kapieli trzyma się rączkami za boki i tak siedzi, macha nogami i patrzy jak się woda rusza
wczoraj przypięta pasami w leżaczku obróciła mi się na brzuch
jak to zobaczyłam to myślałam ze padne
Castia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 14:21   #3705
kasiuni_a
Wtajemniczenie

Głowy nie dam sobie uciąć, ale wydaje mi się, że można kartą płacić

Castia nie wybieram się, bo mnie przeraża ile tam ludzi teraz będzie pewnie dopiero jak rok szkolny się zacznie i chociaż dzieciaki będą w szkole a nie w galerii to się wybiorę A Ty jedziesz na zakupy?

No i brawa dla Malwinki, silna z niej dziewczyna

Mel B 14/14 +

Edytowane przez kasiuni_a
Czas edycji: 2011-08-18 o 14:24
kasiuni_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 14:25   #3706
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
moja Malwinka siedzi!!! nie chce już leżeć,nie połozy sie i koniec, rwie się do siadania, potrafi siedzieć już sama dość długo i sie nie chwieje, nie wiem czy to nie za wczesnie?;/
w gondoli już ciezko nam spacerować bo krzyczy i chyba tą spacerówkę musimy już uruchamiac
w wanience podczas kapieli trzyma się rączkami za boki i tak siedzi, macha nogami i patrzy jak się woda rusza
wczoraj przypięta pasami w leżaczku obróciła mi się na brzuch
jak to zobaczyłam to myślałam ze padne
nie wydaje mi sie ze za wczesnie

Sitting

Sitting independently gives your baby a new perspective on the world. Once his back and neck muscles are strong enough to hold him upright and he's figured out where to put his legs so he won't topple over, it's just a matter of time until he moves on to crawling, standing, and walking.
When it develops

Your baby will probably learn to sit independently between the ages of 4 and 7 months. This is about the same time that he'll master rolling over and holding his head up. About 90 percent of babies can sit well for several minutes without support by the time they're 8 months old. (Even babies who've mastered sitting will topple over eventually, often because they lose interest in being upright.)
How it develops

While you can prop your baby in a sitting position almost from day one, true independent sitting doesn't begin until he has head control. Starting at about 4 months, your baby's neck and head muscles strengthen rapidly, and he'll learn to raise and hold his head up while he's lying on his stomach.
Baby on the move: Sitting

How your baby gets ready to achieve his first big developmental milestone.

Next he'll figure out how to prop himself up on his arms and hold his chest off the ground, sort of a mini-pushup. By 5 months he may be able to sit momentarily without assistance, though you should stay nearby to provide support and surround him with pillows to cushion a possible fall.

Soon your baby will figure out how to maintain his balance while seated by leaning forward on one or both arms. By 7 months he'll probably be able to sit unsupported (which will free his hands for exploring), and he'll learn how to pivot to reach a desired object while sitting. At this point he may even be able to get from his tummy into a sitting position by pushing up on his arms. By the time he's 8 months old, he'll likely be sitting well without support.

i w wersji po polsku przetlumacozne przez google;p
Siedząc niezależnie daje dziecku nowe spojrzenie na świat. Po jego plecy i mięśnie szyi są wystarczająco silne, aby utrzymać go w pozycji pionowej i on zorientowali się, gdzie umieścić nogi żeby nie przewrócić, to tylko kwestia czasu, aż przejdzie do indeksowania, stojąc, i chodzenie.
Kiedy rozwija

Twoje dziecko prawdopodobnie będzie nauczyć się siedzieć samodzielnie w wieku 4 i 7 miesięcy. Jest to o tej samej porze, że on będzie mistrzem przewraca się i trzymając się za głowę. Około 90 procent dzieci mogą usiąść i na kilka minut, bez pomocy do czasu są one w wieku 8 miesięcy. (Nawet dzieci, które nie opanujesz siedzi będzie przewrócić w końcu, często dlatego, że tracą zainteresowanie jest w pozycji pionowej.)
Jak rozwija się

Chociaż można prop dziecka w pozycji siedzącej niemal od pierwszego dnia, prawda niezależne siedzi nie rozpocznie się dopóki nie ma kontrolę głowy. Począwszy od około 4 miesięcy, dziecka mięśnie karku i głowy wzmocnienia szybko, a on nauczyć się podnieść i trzymać głowę do góry, podczas gdy on leży na brzuchu.
Dziecko w ruchu: Sitting

Jak Twoje dziecko przygotowuje się do realizacji jego pierwszy wielki kamień milowy rozwoju.

Następnie będzie on dowiedzieć się, jak się do wniosku na ręce i trzymać pierś z ziemi, coś w rodzaju mini-pompki. Przez 5 miesięcy może być w stanie usiąść na chwilę bez opieki, choć należy zatrzymać się w pobliżu celu zapewnienia wsparcia i otoczyć go do poduszki poduszki możliwym spadkiem.

Wkrótce dziecko będzie dowiedzieć się, jak utrzymać równowagę w pozycji siedzącej przez pochylony do przodu, na jednej lub obu rąk. Przez 7 miesięcy będzie on prawdopodobnie w stanie siedzieć nieobsługiwane (co wolne ręce do zwiedzania), a on nauczyć się obracać, aby osiągnąć pożądany przedmiot podczas siedzenia. W tym momencie może nawet być w stanie uzyskać od jego brzuch w pozycji siedzącej, naciskając w górę na rękach. Do czasu, gdy w wieku 8 miesięcy, będzie on prawdopodobnie siedzi i bez wsparcia.

ale przetlumaczylo hehehe nic nie rozumie;p

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-08-18 o 14:27
Stary 2011-08-18, 14:27   #3707
traicionera
Zakorzenienie

Castia- sadzaj w spacerówkę, tutaj już sporo dzieci spacerowkowych
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-18, 14:30   #3708
iizabelaa
Zakorzenienie

tra mozna kartą
Stary 2011-08-18, 14:35   #3709
traicionera
Zakorzenienie

super, dzięki za odpowiedz
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-18, 14:55   #3710
gosikk_s
Zakorzenienie

Hej My po chrzcinach, było minęło i całe szczęście bo część nieoficjalną wspominam kiepsko W kościele moje dzieci dały popis, obydwoje Anika płakała niemal cały czas choć normalnie na rękach jest zawsze uśmiechnięta. Dwa razy wychodziłam ją karmić do zakrystii i dopiero po tym drugom razie się uspokoiła. Dla odmiany Aleks latał po całym kościele i na cały regulator gadał a babcia biegała za nim i wywlekała go na zewnątrz. Za chwilę znowu wracał Dobrze że to była sobota i byliśmy tylko my Wczoraj mieliśmy mieć szczepienie hexą plus rotawirusa ale okazało się że pielęgniarki zapomniały o pneumokach. Więc mała dostała tą na pneumo a na resztę idziemy za dwa tygodnie. Anika waży już 6600 i mierzy 63cm, przez półtora miesiąca przytyła 900g

Szymelka, współczuję problemowego ząbkowania u syna. U Aleksa wszystkie zęby wychodziły w trybie 1 plus 3 naraz i ja sobie chwalę. Jedynki i dwójki zniósł dość kiepsko ale wyszły szybko i było po problemie, a trójki i czwórki wyszły nie wiadomo kiedy. Teraz jeszcze chyba mu jakieś piątki idą ale nie chce pokazać. Oby mała nie zniosła dużo gorzej...

Patrycja, całe szczęście że wszytko już ok i to była tylko trzydniówka

Tity, ale Leoś długi

Nika, trzymam kciuki za rehabilitację a Kalinka śliczna Zresztą Ty też

Prunelle, dla Krzysia.

Agus87, biedna Ola, współczuję AZS

Kasiunia, gratki 4 miesięcy

Castia, a Ty się wybierasz w tych dniach do galerii? Ja poczekam chyba do przyszłego tygodnia, boję się stratowania

ALEKS 09.05.2009 r. 2790g i 51 cm

ANIKA 05.04.2011r. 3120g i 56cm
gosikk_s jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 14:58   #3711
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Głowy nie dam sobie uciąć, ale wydaje mi się, że można kartą płacić

Castia nie wybieram się, bo mnie przeraża ile tam ludzi teraz będzie pewnie dopiero jak rok szkolny się zacznie i chociaż dzieciaki będą w szkole a nie w galerii to się wybiorę A Ty jedziesz na zakupy?

No i brawa dla Malwinki, silna z niej dziewczyna
ja tez sie nie wybieram w ten weekend, pierwszy raz się wybiorę na tygodniu albo w tym albo we wrzesniu juz, chyba najlepiej w poniedziałek

tajka haha co za poemat cos tam z tego zrozumiałam

tra no własnie zauwazyłam ze sporo dzieciaków juz smiga w spacerówkach, ja chciałam jak najdłuzej z w gondoli no ale spacerowac juz sie nie da, drze sie nieziemsko bo nic nie widzi
ale ładnie mi w gondoli spi w ogrodzie i mam do niej sentyment

gosikk nie ide, tez sie boje stratowania, chce jeszcze pożyc
ojj to dzieciaki pokazały co potrafią ale było mineło
ładnie Aniczka waży brawoo

aaa zapomniałam
Ahtaga wy też mieliscie problem z karmieniem butelkowym? jak sobie z tym poradziłaś że Michałek wcina mleczko z butli ?

mam jechać do Lidla po południu, fajne te ciuszki? chciałabym rajstopki, kurde tylko nie wiem czy o tej porze coś jeszcze będzie ;/

Edytowane przez Castia
Czas edycji: 2011-08-18 o 15:10
Stary 2011-08-18, 15:03   #3712
traicionera
Zakorzenienie

Nadie przesadziłam do spacerówki kilka dni przed skończeniem 3 miesięcy, bo juz mi sie w gondolce praktycznie nie mieściła. Jak spacerówka jest rozkładana na płasko lub prawie na płasko, to dziecko sobie tez pośpi w niej, zawsze więcej powietrza, niż w gondolce. no i widoki zdecydowanie ciekawsze.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-18, 15:19   #3713
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość
Nadie przesadziłam do spacerówki kilka dni przed skończeniem 3 miesięcy, bo juz mi sie w gondolce praktycznie nie mieściła. Jak spacerówka jest rozkładana na płasko lub prawie na płasko, to dziecko sobie tez pośpi w niej, zawsze więcej powietrza, niż w gondolce. no i widoki zdecydowanie ciekawsze.
no w sumie racja to twoja Nadia musi byc wysoka, my mamy jeszcze ociupinke zapasu w gondoli
Stary 2011-08-18, 15:30   #3714
tajka88
Zakorzenienie

Wlasnie sprobowalysmy szpinaku
Lena z grymasem na twrzy zjadla 3 lyzeczki i zaczelo brac ja na wymioty;p chyba jej nie pasi szpinak;p ehheeheh a mamy 4 w zapasie;p

Stary 2011-08-18, 15:31   #3715
traicionera
Zakorzenienie

ma 71 cm i wazy 7200 (dziś ważyłam na golaska)
kurcze, nie wiem, jakie jej rozmiary na zimę kupować, skoro teraz chodzi 68/74

tajka- Nadunia by jej wyjadła cały ten szpinak
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-18, 15:34   #3716
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:

To blizniaczki waza tak samo ale Lena tlusciejsza;p bo nizsza;p heh mysle ze 80;p ale ja sie nie znam;p lena mniejsza jest;p

Wysle ci poczta heheeh

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-08-18 o 15:39
Stary 2011-08-18, 15:35   #3717
Castia
Wtajemniczenie

Cytat:

my też nosimy 68/74, ja kupuje 74 głownie no i 80 jak coś fajnego
mamy dres 80, to juz teraz jej zakładam jak jest chłodniej tylko podwijam rekawki wygląda w nim normalnie, nie topi się
Stary 2011-08-18, 15:39   #3718
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Castia Pokaż wiadomość
my też nosimy 68/74, ja kupuje 74 głownie no i 80 jak coś fajnego
mamy dres 80, to juz teraz jej zakładam jak jest chłodniej tylko podwijam rekawki wygląda w nim normalnie, nie topi się
Jeszcze nie zakladalam Nadii niczego na 80, wiec nie wiem, jak to wygląda rozmiarowo, duża różnica w stosunku do 74?
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-08-18, 15:39   #3719
Eirene1987
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agus87 Pokaż wiadomość
hej
ola ma ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY
bo lojotokowe zapalenie skory jest duzo lagodniejsze
współćzucia dla was mam nadzieję że będzie to łagodne

Cytat:
Napisane przez SunnyGirl_2002 Pokaż wiadomość
Ja mówłam Tż o Panu metce to on wyjął mi poduszkę taka małą z ikei z ogromną metka i mówi "masz Pan meta" boszz jaki on nie kumaty nieraz

Cytat:
Napisane przez coralady Pokaż wiadomość
Powiem wam tak-my to sie jeszcze za tymi naszymi dziećmi nabiegamy.Lili była najmłodsza,pozostała trójka w wieku 1,5-2 lata.Laski nie usiedziały ani chwili,a ja luuuuzik.Lili w wózku,albo ewentulanie na rączkah,Karmi schłodzone sączyłam,a one biedne raz w jedną,raz w druga stronę biegały za dziećmi
oj tak : ja też ostatnio miałam styczność w 1,5 rocznym dzieckiem... powiem tak - MASAKRA

Cytat:
moj Oli by się z nią bił o niego

Wreszcie z nami Oliwier 3.04.2011r.

Wreszcie wszyscy razem Marcel 7.01.2015 rok.

Eirene1987 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-08-18, 15:40   #3720
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Eirene1987 Pokaż wiadomość
moj Oli by się z nią bił o niego
sprobujemy jutro mam nadzieje ze nie zwymiotuje;p

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości