![]() |
#1 |
Raczkowanie
|
Filozofia
Ciekawi mnie bardzo, czy któraś z Wizażanek studiuje/studiowała filozofię?
![]() |
![]() |
#2 |
Rozeznanie
|
Dot.: Filozofia
miałam przez 3 lata w liceum, teraz na studiach (jestem na dziennikarstwie) i szczerze - mam jej dosc. ale mam znajomych, co to studiuja, tylko ze sobie nie za bardzo chwala
![]()
Mój blog o modzie. Fashion as my lifestyle. http://nowohucianka.blox.pl/html Powiększ sobie biust Bransoletki hand-made Do czytania - nowości z 23.09 Kosmetyki i wishlista brak komputera przez najbliższe dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zakorzenienie
|
Miałam kiedys na pierwszym roku filozofie (jestem na finasach i bankowości) i musze powiedziec ze bardzo miło wspominam zarówno wykłady jak i cwiczenia-moze dlatego, że ludzie z którymi pracowałam w ciekawy sposób prowadzili zajecia i przekazywali nam info.
![]() |
![]() |
#4 |
Zakorzenienie
|
a zdradzisz gdzie studiujesz dziennikarstwo? Ciężko jest?
![]() |
#5 |
Rozeznanie
|
UJ, dziennikarstwo dzienne. na razie studiuje niewiele wiecej ponad tydzień, więc trudno powiedzieć, czy trudno. raczej trudno nie będzie
![]() i przepraszam za offtopa ![]()
Mój blog o modzie. Fashion as my lifestyle. http://nowohucianka.blox.pl/html Powiększ sobie biust Bransoletki hand-made Do czytania - nowości z 23.09 Kosmetyki i wishlista brak komputera przez najbliższe dni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakorzenienie
|
mialam filozofie przez 1 semestr na studiach
![]() |
#7 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Przepraszam za offtopa ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Zakorzenienie
|
ja studiuję reocjalizację z wychowaniem fizycznym i miałam przez dwa semestry filozofie jakoś przetrwałam z Tatarkiewiczem. Cieszyłam się że to już koniec ale niestety z wykładowcą z filozofii mam etyke zawodową
![]()
![]() |
#10 |
Wtajemniczenie
|
filozofia pojawia sie na niemal wszystkich kierunkach humanistycznych,ja również ją miałam bardzo mile wspominam bo prowadzil ja profesor taki z prawdziwego zdarzenia
natomiast co do studiowania filozofii-moja przyjaciółka studiuje ja na UKSW i bardzo,ale to bardzo sobie chwali ten kierunek ponoć ludzionkowie w grupach są w porządku,jak na mało ktorym kierunku ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#12 |
Raczkowanie
|
Mam kilka wątpliwości dotyczących tego kierunku, przede wszystkim:
- praca po filozofii (gdzie można ją znaleźć, jeśli nie chce się być nauczycielem/wykładowcą?), - ile kierunek ten ma wspólnego z historią? (czyt. czy warto się tam pchać, jeśli z nauką historii jest się na bakier? ![]() Nie udało mi się też znaleźć statystyk dotyczących ilości kandydatów na jedno miejsce, ale to akurat jest uzależnione od konkretnej uczelni (mnie interesuje Uniwersytet Wrocławski). Pozdrawiam ![]() PS. Gratuluję tytułu mgr ![]()
![]() |
![]() |
#13 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Co do statystyk, to nie mam pojęcia, ale na pewno nie jest to tak oblegany kierunek, żeby było 20 osób na miejsce. Co to, to nie ![]()
![]() |
![]() |
#14 |
Raczkowanie
|
Dziękuję bardzo, troszkę rozjaśniłaś mi to i owo
![]() EDIT: Powiedz jeszcze proszę, jakie masz odczucia po skończeniu studiów? Czy - mogąc wybierać raz jeszcze - ponownie zdecydowałabyś się na filozofię? Czy jest to wg Ciebie ciekawy kierunek? Warto go studiować? ![]() (oczywiście zdaję sobie sprawę, że ilu studentów/absolwentów - tyle różnych opinii ![]()
![]() |
![]() |
#15 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#16 |
Zadomowienie
|
A ja studiowalam filozfie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#17 |
Zadomowienie
|
[quote= Dziś już rzadko kiedy spotykam się z dziwnym wyrazem twarzy u ludzi kiedy mówię, że jestem po filozofii, przeważnie słyszę "woooooow!!!" - mówi samo za siebie
![]() Hehehe skąd ja to znam. Jak bylam na folozofii i stalam ze znajomymi nie z uczelni i podchodzil ktos nowy i pytal "a co studiejecie?" No i padaly odpowiedzi prawo, inforamtyka, psychologia, marketing itd. A ja, ze filozofie. Zawsze takie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#18 |
Zakorzenienie
|
ja na politologi przez semestr mialam filozofie...i mi sie bardzo spodobała, lecz nie na tyle zeby ja studiowac.
Na zaliczenie pisalam prace...dostalam 5.0 kolega ze studiow rowniez dostal te sama ocene, a prace pisalam mu ja. Kolezance z innej uczelni tez napisalam prace z filozofi i rowniez dostala 5.0 Moze to za sprawa profesora, ktory był troche smieszny a bardzo sympatyczny i dosyc ciekawie wykladal temat. A tak calkiem prywatnie to uprawiam filozofie tzw. domowa
"Sto wiorst nie droga, sto rubli nie pieniądz, sto gram nie wódka." To, jak ja widzę świat i jak go opisuję, niekoniecznie pokrywa się z tym, jak go widzą inni Biorę życie na wesoło i biegam po ścianie jak zające po polanie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#19 |
Raczkowanie
|
Cheer, dziękuję Ci za opinię
![]() ![]() Ssue, czy można wiedzieć, dlaczego wytrzymałaś tylko rok? Pozdrawiam ![]()
![]() |
![]() |
#21 |
Raczkowanie
|
Cheer, a tak całkiem subiektywnie oczywiście - ciężko było?
![]()
![]() |
![]() |
#22 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Dużo czytania, robienia notatek, dużo do zapamiętania!!!, dużo egzaminów (sporo "kobył", które sieją postrach od lat - ale to jak wszędzie, tylko materiał inny, a czy trudniejszy, to już zależy indywidualnie) - choć to pewnie też w zależności od uczelni. Mówię subiektywnie.
![]() |
![]() |
#23 |
Zadomowienie
|
Po prostu to nir jets kierunek dla mnie. Szlag mnie trafial szczerze mówiac jak czytalam te texty i nic z nich nie rozumialam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Zakorzenienie
|
z tego co sie dowiedzialam to na filozofie ciezko jest sie ostatnio dostac
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#25 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cheer, raz jeszcze dziękuję za Twoją opinię ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Raczkowanie
|
Podnoszę wątek, bo wciąż nurtuje mnie ten temat
![]() Czy jest na forum ktoś z filozofii na Uniwersytecie Wrocławskim? Cheer, czy orientujesz się, jaka jest sytuacja wśród Twoich znajomych z filozofii jeśli chodzi o pracę? Czy jest ona związana ze skończonymi przez nich studiami (oczywiście domyślam się, że część osób - jak po każdych studiach - pracuje w zupełnie innym zawodzie)? Jeśli tak, to gdzie konkretnie pracują? Jak pracodawcy zapatrują się na studia filozoficzne? Patrzą na nie przychylnie czy raczej jak na kierunek, hm... "nieżyciowy" ![]() Planuję studiować zaocznie, bo nie mogę pozwolić sobie na studia dzienne. Myślisz, że będzie mi dużo trudniej? Pozdrawiam ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#28 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem jak u znajomych. Ja jeszcze nie znalazłam pracy, ale to chyba normalne, biorąc pod uwagę czas jaki minął od skończenia studiów (i jeśli wierzyć sondażom). Znajomi nie będą raczej szukać pracy w zawodzie. Niektórzy, ale nieliczni zastanawiają się nad szkołą. Ale to ryzykowne i to mocno, obserwując dzisiejszą szkołę.
Pracy na pewno będziesz mogła szukać w administracji, oświacie, redakcjach, wydawnictwach - jak w profilu absolwenta. Ale znowu pojawia się kwestia celowości studiów filozoficznych, o czym już wcześniej pisałam. Co do pracodawców, jedna osoba przeprowadzająca ze mną rozmowę, ale była to profesjonalna rekruterka, zapytała ze szczerym zainteresowaniem dlaczego wybrałam filozofię. Myślę, że pyta o to każdego kandydata, także w tym względzie nie ma nic szczególnego. Nie mam pojęcia jak jest na studiach zaocznych, ale według mnie, biorąc pod uwagę specyfikę studiów filozoficznych, i jeśli niekoniecznie wiążesz swą późniejszą karierę z pracą na uczelni, to będzie to dobre rozwiązanie.
![]() |
#29 |
xxyy
|
moj TŻ studiuje filozofie, jest na trzecim roku, swoja przyszlosc wiaze z praca na uczelni (chce zrobic doktorat). kiedy patrze na to czego on sie uczy, to wiem ze nigdy nie moglabym studiowac filozofii. do tego trzeba miec glowe, trzeba lubic czytac takie teksty. trzeba lubic rozmyslac, wyciagac wnioski, analizowac. to nie dla mnie.
w tym roku wybral specjalnosc - etyke. ostatnio nawet podsunal mi ksiazke z bioetyki personalistycznej. ten jedyny przemiot mi sie spodobal, poniewaz interesuje sie zagadnieniem aborcji eugemicznej, statusu embrionu ludzkiego, eutanazji. a reszta przedmiotow na jego kierunku to dla mnie czarna magia ![]() zwlaszcza logika, ktora mialam przyjemnosc miec na moich studiach ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:21.